Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

20 lutego 2021 r.
19:00

Mamy pomysł na smaczną niedzielę: Śledź na siedem sposobów

Moje ulubione dania to śledź w śmietanie, kartoflana sałatka ze śledziem i świeży śledź z grilla – mówi Gieno Mientkiewicz współzałożyciel kanału Śledziożercy
Moje ulubione dania to śledź w śmietanie, kartoflana sałatka ze śledziem i świeży śledź z grilla – mówi Gieno Mientkiewicz współzałożyciel kanału Śledziożercy (fot. Nadesłane)

Co to znaczy być Śledziożercą? – To oznacza, że trzeba lubić śledzie, czasami zrobić jakąś potrawę, zjeść, być z tego zadowolonym. Może nawet coś więcej niż zadowolonym, powinno się być szczęśliwym – piszą pomysłodawcy kanału na You Tube.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

– Sprawdźcie, jak szybko uwędzić śledzia, jak zrobić nietuzinkową sałatkę a nawet andruty ze śledziem – mówi Gieno Mientkiewicz, współzałożyciel kanału, który przed kamerą śledzie przyrządza.

Jego trzy ulubione dania ze śledzia? – Śledź w śmietanie, kartoflana sałatka ze śledziem, świeży śledź z grilla - mówi Mientkiewicz.

Sljedzi jest? To da dwóch

W Białymstoku, gdzie ludzie śpiewnie zaciągają opowiada się taki dowcip. Rzecz się dzieje w sklepie rybnym na Rynku Kościuszki w Białymstoku.

– Sljedzi jest? – pyta klient.

– So!

– To da dwóch.

Co to jest śledzikowanie?

„To używanie gwary białostockiej, powstałej w wyniku wzajemnego oddziaływania kilku wzorców językowych: polskiego, białoruskiego, litewskiego, a w mniejszym zakresie także rosyjskiego, ukraińskiego i jidysz, charakteryzującej się wymawianiem spółgłosek ciszących (ś, ć, ź, dź) tak jak dźwięki obcego pochodzenia (s-i, c-i, z-i, dz-i)” – czytamy na portalu sjp.pl (Słownik Języka Polskiego). Okazuje się, że podobną gwarę można spotkać na naszym Polesiu, dokładnie nad Bugiem.

– A swoją drogą w Białymstoku znają się na śledziach. Sam przyrządzam śledzie według receptur Arlety Żynel (Podlaska Akademia Kulinarna), która słynie w całej Polsce z wyśmienitych śledzi przyrządzanych na setki sposobów – mówi Jean Bos, który przez wiele lat pracował na dworze króla Belgów.

Śledź a sprawa polska

Śledzie w polskiej kuchni były od zawsze. Chętnie jemy pstrągi, sandacze i szczupaki, ale najbardziej polską rybą jest śledź. Profesor Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu podkreśla, że najstarsze zapiski o jedzeniu śledzi w Polsce pochodzą z XI wieku.

Nasze babcie kupowały śledzie z beczki. Wybierały śledzie „szmalcowe” (tłuste), odrzucając chude śledzie zwane „krawatami”. Wielkim przysmakiem były „uliki”, młode śledzie przygotowane w mocnej solance. Mistrzami w handlowaniu śledziami byli kupcy żydowscy.

Śledzie dietetyczne

Poleca prof. Jarosław Dumanowski: „Śledzie szmalcówki moczyć, jak zwykle. Osączone i sprawione rozpłatać na pół, wyjmując ość grzbietową i oczyszczając starannie z ości. Ikrę odrzucić, mleczka rozetrzeć w misce na miazgę. Dodać do roztartych mleczek drobno siekanej, obgotowanej cebuli, sporo oliwy nicejskiej i soku cytrynowego. Połówki śledzi zwijać w krążki, układać w słoju szklanym. Zalać sosem z roztartych mleczek, oliwy i soku cytrynowego, dodać trochę kaparów moczonych kilka godzin w zimnej wodzie. Po wierzchu zalać oliwą nicejską, owiązać pergaminem i przechowywać w chłodzie”.

Śledzie Jeana Bosa

Okazuje się, że Belgowie uznają śledzie za symbol narodowej kuchni.

– Ilekroć robię śledzie, zaglądam do przepisów wspomnianej Arlety Żynel, która na przykład robi świetne śledzie z suszonymi borowikami. Płaty śledziowe należy płukać w kilku wodach. Namoczone borowiki obgotować, usmażyć z cebulką. Układać w słoiku śledzie na przemian z borowikami. Zalać olejem po wierzchu – mówi Jean Bos.

Na pierwszy piątek Wielkiego Postu przyrządzi cztery rodzaje śledzi. – Klasyczne w oleju z cebulką, śledzie w śmietanie z jabłkiem, śledzie z kurkami, podkręcone papryczką pili pili i śledzie z piernikiem, które mi najbardziej smakują.

Korzenne śledzie z piernikiem

Składniki: pół kg śledzi, 15 dag suchego piernika, 15 dag orzechów włoskich, 4 łyżki miodu, 4 łyżki octu winnego, 6 ziaren goździków, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 0,3 l oleju.

Wykonanie: śledzie moczymy 24 godziny w mleku. Po odfiletowaniu ściągamy skórę. W moździerzu rozbijamy goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzewamy olej do 40 stopni i wrzucamy przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy śledzie na 10 godzin. Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy. Dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu smarujemy śledzie i zwijamy w koreczki.

Śledź hadesowy i hiszpański

Mekką lubelskich śledziożerców była przez lata restauracja „Hades Szeroka”.

– W karcie zawsze było kilka pozycji na dobrego śledzia. Powodzeniem cieszył się tradycyjny śledź w oleju z cebulą, śledź po żydowsku z cebulą, ogórkiem kiszonym, jabłkiem i burakami oraz śledź korzenny w czerwonym winie z jabłkiem, goździkami i cynamonem – mówi Elżbieta Cwalina. Co przyrządzi w pierwszy postny piątek? – Klasycznego śledzika w oleju, śledzia z rodzynkami. Jak Leszek dostanie świeże śledzie, obtoczę je w mące i usmażę na patelence. Na talerzu pachną morzem, z kartoflami w mundurkach są po prostu pyszne.

A jakie śledzie przyrządzi Miquel Bravo, hiszpański szef kuchni, pracujący w Lublinie?

– Mam kilka ulubionych przepisów, w zależności od tego, jakie sezonowe produktu są dostępne. Bardzo lubię śledzie zamarynowane w zielonym pesto, robię go na bazie różnych ziół. Ostatnio przyrządziłem śledzi w pesto ze szczawiu oraz natki pietruszki i wyszło rewelacyjne – mówi Bravo.

Śledzie w zielonym pesto według Miguela Bravo

Składniki: na pesto: 14 dag szczawiu (może być mrożony), 1,5 dag natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 14 dag sera Parmigiano, 2,5 dag obranych puste dyni, 8 dag bułki tartej, 150 g oliwi z oliwek, sól, kilka kropli soku z cytryny. Na śledzie: 50 dag śledzi solonych, 15 dag świeżego pesto, 2 cebule, oliwa, plastry cytryny.

Wykonanie: oddzielić liście szczawiu od łodygi, sparzyć je we wrzątku i od razu schłodzić w zimnej wodzie z lodem. Odcisnąć zblanszowany szczaw, rozłożyć i delikatnie osuszyć. Zblendować z pozostałym składnikami. Cebulę obrać, pokroić w talarki, sparzyć wrzątkiem, wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić w kawałki. W dużym słoiku układać ciasno warstwami: cebulę, plastry cytryny, łyżkę pesto i kawałki śledzi. Zalać oliwą, ostawić na 24 godziny. Szczaw można zastąpić świeżą bazylią.

Na deser: faworki od Śledziożerców

Składniki: 4 płaty śledzia bałtyckiego, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kwaśnej śmietany, pół kieliszka whisky lub brandy, mąki tyle, aby uzyskać konsystencję ciasta do wałkowania. Posypka: papryka słodka, ostra i wędzona, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir sproszkowany

Wykonanie: śledzie odmoczyć i wraz z żółtkami zmiksować na gładką masę. Dodać alkohol, śmietanę, proszek do pieczenia, a na koniec mąkę. Uważać na konsystencję. Wałkować na niezbyt cienkie płaty, wykrawać podłużne prostokąty. Formować jak faworki lub diablotki. Smażyć w głębokim tłuszczu. Po osączeniu tłuszczu i ostygnięciu obsypać posypką. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie
galeria

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie

Od dłuższego czasu mecze pomiędzy Arką Gdynia, a Motorem Lublin budzą ogromne emocje i tak też było w „Pucharze Tysiąca Drużyn”. Do wyłonienia zwycięzcy w czwartkowym starciu potrzebna była dogrywka, w której gola na wagę awansu zdobył zespół znad morza

Ścianka i defibrylatory to niektóre ze zwycięskich projektów puławskiego BO 2026
Puławy

Wyniki budżetu obywatelskiego w Puławach. Te projekty wygrały

Niecałe trzy tysiące puławian oddało ważne głosy na projekty budżetu obywatelskiego 2026. Finansowanie otrzyma 8 z 38 finałowych propozycji. Najwięcej pieniędzy pochłonie nowa ścianka wspinaczkowa na puławskich błoniach.

Avia Świdnik sensacyjnie pokonała u siebie pierwszoligowy Ruch Chorzów
galeria

Sensacja w Świdniku. Avia zasłużenie pokonała Ruch Chorzów w STS Pucharze Polski! [ZDJĘCIA]

Takie historie kochają kibice piłki nożnej. W czwartkowe popołudnie Avia Świdnik postarała się o nie lada niespodziankę i w pierwszej rundzie „Pucharu Tysiąca Drużyn” niespodziewanie pokonała u siebie grający w Betclic I Lidze Ruch Chorzów

Od lewej: ul. Sadowa, ul. 4 Pułku Piechoty oraz ul. Powstańców Listopadowych w Puławach
zdjęcia
galeria

Puławy remontują ulice. Pomagają państwowe dotacje

W tym roku rozpoczęte zostały długo oczekiwane remonty kilku puławskich dróg. Na odcinku za stacją transformatorową do wału wiślanego, rozpoczęto przebudowę ul. 4 Pułku Piechoty. Z kolei na os. Niwa trwa remont ul. Sadowej. W lecie do użytku oddano przedłużenie ul. Powstańców Listopadowych.

Fragment meczu w Piotrkowie Trybunalskim

PGE MKS El-Volt Lublin sensacyjnie przegrał w Piotrkowie Trybunalskim

Ten wynik to potężne zaskoczenie, bo przecież PGE MKS El-Volt Lublin ma w tym sezonie mocarstwowe plany.

Trwa VI Polski Kongres Górniczy.

Drugi dzień kongresu górniczego. Jakie wyzwania czekają sektor wydobywczy?

Od środy w Lublinie i częściowo na terenie kopalni Bogdanka odbywa się VI Polski Kongres Górniczy. Czwartek był dniem poświęconym obradom w sesjach tematycznych. W obliczu transformacji energetycznej nie sposób uciec od kwestii wyzwań, jakie czekają górnictwo w najbliższych latach i dekadach.

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Dwójka mężczyzn decyzją policji i straży granicznej została wydalona z Polski. Obcokrajowcy nie mają także możliwości wjazdu do krajów strefy Schengen.

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Bliskość granicy, malownicze krajobrazy i bogactwo historii sprawiają, że Lubelszczyzna jest idealnym kierunkiem na weekendową podróż samochodem dla gości z Ukrainy. To region, który zachwyca na każdym kroku – od renesansowych perełek architektury, przez tętniące życiem miasta, po spokojne oazy natury. Zapomnij o pośpiechu i odkryj z nami najciekawsze zakątki województwa lubelskiego.

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy
drogi

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy

Z Siedlec do Warszawy od kilku miesięcy można już dojechać autostradą A2. Kiedy z takiej możliwości skorzystają kierowcy z Białej Podlaskiej? Zarządca drogi próbuje mobilizować wykonawców, ale nowe aneksy dają wykonawcom więcej czasu.

Nawierzchnia ulicy Chemicznej pozostawia wiele do życzenia.
Lublin

Chemiczna do remontu? Chcą tego przedsiębiorcy

Każdy kierowca, który zmierzył się z przejechaniem ulicy Chemicznej wie, że jest to ciężkie przeżycie, szczególnie dla zawieszenia samochodu. Od lat jest to jedna z najbardziej zaniedbanych i wysłużonych nawierzchni w Lublinie. Pojawiła się szansa na zmiany.

Zespół Svahy w niedzielę wystąpi podczas myśliwskiej imprezy na zamku

Dni renesansu i baroku. Myśliwska niedziela w Janowcu

W najbliższą niedzielę, 28 września, na zamku w Janowcu świętować będą myśliwi i leśnicy. W programie "Fety u hetmana" m.in. wernisaż, pokazy łucznictwa konnego i koncerty.

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Niektórzy potrafią tygodniami porównywać modele telefonów, a jednocześnie odkładają decyzję o umówieniu się do psychologa, choć może to przynieść im znacznie większą ulgę. Według badań aż 1 na 4 osoby w Polsce doświadczy w ciągu życia problemów wymagających wsparcia psychologicznego. Mimo to wiele osób wciąż obawia się pierwszej wizyty u specjalisty – głównie dlatego, że nie wie, czego się spodziewać. Pierwsza wizyta stanowi często początek prawdziwej ulgi, choć najtrudniejszy pozostaje pierwszy krok.

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP
kolej

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP

Kolejowa spółka ogłosiła nowy program „Dworce przyjazne pasażerom”. Na liście wśród 181 obiektów znalazły się również te z województwa lubelskiego.

Puławskie Azoty nadal walczą o rentowność. Pierwsze półrocze 2025 zakończyło się wielomilionową stratą. Przed publikacją raportu ze stanowiska zrezygnował prezes spółki, Hubert Kamola (na zdj.)
Puławy

Puławskie Azoty wciąż z wysoką stratą. Spółka traci prezesa

Grupa kapitałowa Zakładów Azotowych w Puławach nadal więcej traci, niż zarabia. W pierwszym półroczu spółka traciła ok. 35 mln zł miesięcznie. Strata netto za ten okres wyniosła 209 mln zł, a jej łączne zobowiązania przekraczają już 4 miliardy. Prezes Hubert Kamola zrezygnował ze stanowiska.

Narkotyki w lodówce. 45-latek z Chełma w rękach policji
Chełm

Narkotyki w lodówce. 45-latek z Chełma w rękach policji

Ponad 140 porcji amfetaminy i marihuana zabezpieczone przez chełmskich kryminalnych – to efekt przeszukania jednego z mieszkań w centrum miasta. Mężczyzna, który tłumaczył posiadanie narkotyków „własnymi potrzebami”, usłyszał już zarzuty.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium