Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

20 lutego 2021 r.
19:00

Mamy pomysł na smaczną niedzielę: Śledź na siedem sposobów

Moje ulubione dania to śledź w śmietanie, kartoflana sałatka ze śledziem i świeży śledź z grilla – mówi Gieno Mientkiewicz współzałożyciel kanału Śledziożercy
Moje ulubione dania to śledź w śmietanie, kartoflana sałatka ze śledziem i świeży śledź z grilla – mówi Gieno Mientkiewicz współzałożyciel kanału Śledziożercy (fot. Nadesłane)

Co to znaczy być Śledziożercą? – To oznacza, że trzeba lubić śledzie, czasami zrobić jakąś potrawę, zjeść, być z tego zadowolonym. Może nawet coś więcej niż zadowolonym, powinno się być szczęśliwym – piszą pomysłodawcy kanału na You Tube.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

– Sprawdźcie, jak szybko uwędzić śledzia, jak zrobić nietuzinkową sałatkę a nawet andruty ze śledziem – mówi Gieno Mientkiewicz, współzałożyciel kanału, który przed kamerą śledzie przyrządza.

Jego trzy ulubione dania ze śledzia? – Śledź w śmietanie, kartoflana sałatka ze śledziem, świeży śledź z grilla - mówi Mientkiewicz.

Sljedzi jest? To da dwóch

W Białymstoku, gdzie ludzie śpiewnie zaciągają opowiada się taki dowcip. Rzecz się dzieje w sklepie rybnym na Rynku Kościuszki w Białymstoku.

– Sljedzi jest? – pyta klient.

– So!

– To da dwóch.

Co to jest śledzikowanie?

„To używanie gwary białostockiej, powstałej w wyniku wzajemnego oddziaływania kilku wzorców językowych: polskiego, białoruskiego, litewskiego, a w mniejszym zakresie także rosyjskiego, ukraińskiego i jidysz, charakteryzującej się wymawianiem spółgłosek ciszących (ś, ć, ź, dź) tak jak dźwięki obcego pochodzenia (s-i, c-i, z-i, dz-i)” – czytamy na portalu sjp.pl (Słownik Języka Polskiego). Okazuje się, że podobną gwarę można spotkać na naszym Polesiu, dokładnie nad Bugiem.

– A swoją drogą w Białymstoku znają się na śledziach. Sam przyrządzam śledzie według receptur Arlety Żynel (Podlaska Akademia Kulinarna), która słynie w całej Polsce z wyśmienitych śledzi przyrządzanych na setki sposobów – mówi Jean Bos, który przez wiele lat pracował na dworze króla Belgów.

Śledź a sprawa polska

Śledzie w polskiej kuchni były od zawsze. Chętnie jemy pstrągi, sandacze i szczupaki, ale najbardziej polską rybą jest śledź. Profesor Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu podkreśla, że najstarsze zapiski o jedzeniu śledzi w Polsce pochodzą z XI wieku.

Nasze babcie kupowały śledzie z beczki. Wybierały śledzie „szmalcowe” (tłuste), odrzucając chude śledzie zwane „krawatami”. Wielkim przysmakiem były „uliki”, młode śledzie przygotowane w mocnej solance. Mistrzami w handlowaniu śledziami byli kupcy żydowscy.

Śledzie dietetyczne

Poleca prof. Jarosław Dumanowski: „Śledzie szmalcówki moczyć, jak zwykle. Osączone i sprawione rozpłatać na pół, wyjmując ość grzbietową i oczyszczając starannie z ości. Ikrę odrzucić, mleczka rozetrzeć w misce na miazgę. Dodać do roztartych mleczek drobno siekanej, obgotowanej cebuli, sporo oliwy nicejskiej i soku cytrynowego. Połówki śledzi zwijać w krążki, układać w słoju szklanym. Zalać sosem z roztartych mleczek, oliwy i soku cytrynowego, dodać trochę kaparów moczonych kilka godzin w zimnej wodzie. Po wierzchu zalać oliwą nicejską, owiązać pergaminem i przechowywać w chłodzie”.

Śledzie Jeana Bosa

Okazuje się, że Belgowie uznają śledzie za symbol narodowej kuchni.

– Ilekroć robię śledzie, zaglądam do przepisów wspomnianej Arlety Żynel, która na przykład robi świetne śledzie z suszonymi borowikami. Płaty śledziowe należy płukać w kilku wodach. Namoczone borowiki obgotować, usmażyć z cebulką. Układać w słoiku śledzie na przemian z borowikami. Zalać olejem po wierzchu – mówi Jean Bos.

Na pierwszy piątek Wielkiego Postu przyrządzi cztery rodzaje śledzi. – Klasyczne w oleju z cebulką, śledzie w śmietanie z jabłkiem, śledzie z kurkami, podkręcone papryczką pili pili i śledzie z piernikiem, które mi najbardziej smakują.

Korzenne śledzie z piernikiem

Składniki: pół kg śledzi, 15 dag suchego piernika, 15 dag orzechów włoskich, 4 łyżki miodu, 4 łyżki octu winnego, 6 ziaren goździków, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 0,3 l oleju.

Wykonanie: śledzie moczymy 24 godziny w mleku. Po odfiletowaniu ściągamy skórę. W moździerzu rozbijamy goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzewamy olej do 40 stopni i wrzucamy przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy śledzie na 10 godzin. Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy. Dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu smarujemy śledzie i zwijamy w koreczki.

Śledź hadesowy i hiszpański

Mekką lubelskich śledziożerców była przez lata restauracja „Hades Szeroka”.

– W karcie zawsze było kilka pozycji na dobrego śledzia. Powodzeniem cieszył się tradycyjny śledź w oleju z cebulą, śledź po żydowsku z cebulą, ogórkiem kiszonym, jabłkiem i burakami oraz śledź korzenny w czerwonym winie z jabłkiem, goździkami i cynamonem – mówi Elżbieta Cwalina. Co przyrządzi w pierwszy postny piątek? – Klasycznego śledzika w oleju, śledzia z rodzynkami. Jak Leszek dostanie świeże śledzie, obtoczę je w mące i usmażę na patelence. Na talerzu pachną morzem, z kartoflami w mundurkach są po prostu pyszne.

A jakie śledzie przyrządzi Miquel Bravo, hiszpański szef kuchni, pracujący w Lublinie?

– Mam kilka ulubionych przepisów, w zależności od tego, jakie sezonowe produktu są dostępne. Bardzo lubię śledzie zamarynowane w zielonym pesto, robię go na bazie różnych ziół. Ostatnio przyrządziłem śledzi w pesto ze szczawiu oraz natki pietruszki i wyszło rewelacyjne – mówi Bravo.

Śledzie w zielonym pesto według Miguela Bravo

Składniki: na pesto: 14 dag szczawiu (może być mrożony), 1,5 dag natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 14 dag sera Parmigiano, 2,5 dag obranych puste dyni, 8 dag bułki tartej, 150 g oliwi z oliwek, sól, kilka kropli soku z cytryny. Na śledzie: 50 dag śledzi solonych, 15 dag świeżego pesto, 2 cebule, oliwa, plastry cytryny.

Wykonanie: oddzielić liście szczawiu od łodygi, sparzyć je we wrzątku i od razu schłodzić w zimnej wodzie z lodem. Odcisnąć zblanszowany szczaw, rozłożyć i delikatnie osuszyć. Zblendować z pozostałym składnikami. Cebulę obrać, pokroić w talarki, sparzyć wrzątkiem, wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić w kawałki. W dużym słoiku układać ciasno warstwami: cebulę, plastry cytryny, łyżkę pesto i kawałki śledzi. Zalać oliwą, ostawić na 24 godziny. Szczaw można zastąpić świeżą bazylią.

Na deser: faworki od Śledziożerców

Składniki: 4 płaty śledzia bałtyckiego, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kwaśnej śmietany, pół kieliszka whisky lub brandy, mąki tyle, aby uzyskać konsystencję ciasta do wałkowania. Posypka: papryka słodka, ostra i wędzona, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir sproszkowany

Wykonanie: śledzie odmoczyć i wraz z żółtkami zmiksować na gładką masę. Dodać alkohol, śmietanę, proszek do pieczenia, a na koniec mąkę. Uważać na konsystencję. Wałkować na niezbyt cienkie płaty, wykrawać podłużne prostokąty. Formować jak faworki lub diablotki. Smażyć w głębokim tłuszczu. Po osączeniu tłuszczu i ostygnięciu obsypać posypką. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Kewin Sasak (Bogdanka LUK Lublin): W sobotę zagramy tak, jakby nadal było 0:0
galeria

Kewin Sasak (Bogdanka LUK Lublin): W sobotę zagramy tak, jakby nadal było 0:0

Pierwszy mecz finałowy PlusLigi dla drużyny z Lublina. Bogdanka LUK pokonała na wyjeździe ALuron CMC Wartę Zawiercie 3:0. Jak środowe spotkanie oceniają obie ekipy?

Uroczyste pochody pierwszomajowe. Jak kiedyś obchodzono 1-maja w Lublinie
Historia
galeria

Uroczyste pochody pierwszomajowe. Jak kiedyś obchodzono 1-maja w Lublinie

Święto Pracy, czyli 1-maja było jednym z najważniejszych świąt w czasach PRL, które obchodzono nad wyraz uroczyście, najczęściej z udziałem najwyższych władz partyjnych. O tym, w jaki sposób obchodzono to święto świadczą liczne, archiwalne fotografie.

Majówka czas start. Policja apeluje o rozwagę na drogach

Majówka czas start. Policja apeluje o rozwagę na drogach

Długi weekend majowy to czas, gdy Polacy tłumnie ruszają w drogę na zasłużony odpoczynek. Jednak policja apeluje, by w tym czasie nie wyłączać myślenia i pamiętać o zdrowym rozsądku podczas błogiego wypoczynku.

Piłkarze Górnika nie dostają pensji na czas. Zarząd klubu wydał w tej sprawie kolejny komunikat

Piłkarze Górnika nie dostają pensji na czas. Zarząd klubu wydał w tej sprawie kolejny komunikat

Piłkarze Górnika Łęczna nie otrzymują na czas pensji wobec czego przed niedzielnym meczem z Odrą Opole na jego piłkarze w ramach protestu wyszli na murawę z kilkuminutowym opóźnieniem. Po zakończeniu spotkania kibice zielono-czarnych domagali się w mediach społecznościowych odpowiedzi zarządu klubu do zaistniałej sytuacji. Ta została opublikowana w środę wieczorem

Walka o mistrzostwo LNBA jest bardzo zacięta

LNBA: Matematyka pokonała Patobasket i wyrównała stan rywalizacji

Wydawało się, że już w niedzielę poznamy mistrza LNBA. Okazało się jednak, że stara gwardia jeszcze się dobrze trzyma, co pokazał niedzielny mecz. Matematyka wygrała z Patobasketem i o losach tytułu zadecyduje trzecie spotkanie.

Nie żyje Tomasz Jakubiak. Znany kucharz przegrał walkę z chorobą

Nie żyje Tomasz Jakubiak. Znany kucharz przegrał walkę z chorobą

Kucharz, juror Masterchefa i Masterchefa Juniora, Tomasz Jakubiak nie żyje. Miał 41 lat.

Stal Kraśnik powiększyła przewagę nad Lublinianką do sześciu punktów

Stal Kraśnik ucieka Lubliniance, Hetman Zamość podziękował trenerowi

W środę została rozegrana 26. kolejka Keeza IV ligi. Stal Kraśnik bez problemów wygrała mecz z Kłosem Gmina Chełm 4:0, a skoro Lublinianka zostawiła trzy punkty w Janowie Lubelskim, to lider powiększył przewagę nad ekipą z Wieniawy do sześciu punktów. Kolejnej porażki doznał Hetman Zamość, a działacze szybko po spotkaniu poinformowali, że Robert Wieczerzak i jego sztab zostali odsunięci od prowadzenia drużyny.

Courtney Ramey rozegrał znakomite zawody

PGE Start Lublin pewnie pokonał PGE Spójnia Stargard

Środowe popołudnie w hali Globus upłynęło kibicom w przyjemnej atmosferze. Podopieczni Wojciecha Kamińskiego zrehabilitowali się za klęskę w Słupsku i pewnie ograli PGE Spójnia Stargard 86:75.

Bogdanka LUK Lublin pokonała Aluron CMC Wartę Zawiercie 3:0 i prowadzi w finałowej rywalizacji 1-0
ZDJĘCIA
galeria

Pierwszy mecz finału: Bogdanka LUK Lublin lepsza od Aluron CMC Warty Zawiercie

W pierwszym spotkaniu finałowym o mistrzostwo Polski Bogdanka LUK Lublin pokonała Aluron CMC Wartę Zawiercie 3:0 i w rywalizacji do trzech wygranych prowadzi 1-0. Drugi mecz finału w sobotę, w Lublinie

Grupa Azoty "Puławy" traci pieniądze, zmniejsza zatrudnienie i zaciąga kredyty. Strata netto za rok 2024 przekracza 360 mln zł
biznes

Azoty nadal na hamulcu. Setki milionów złotych straty

Grupa kapitałowa Zakładów Azotowych pokazała wyniki finansowe za rok 2024. Nie ma powodów do radości. Spółki kontrolowane przez "Puławy" straciły w tym czasie ponad 367 mln zł. Sprzedaż krajowa spadła o jedną czwartą. Pracę straciło kilkaset osób.

Mitsune

Wschód Kultury - Inne Brzmienia 2025: Kto w lipcu zagra w Lublinie?

Międzygatunkowe eksploracje, muzyczne eksperymenty, japoński folk, improwizacje i na przykład muzyka połączona z archiwalnymi nagraniami NASA z misji księżycowej. Festiwal Wschód Kultury - Inne Brzmienia coraz bliżej, a organizatorzy prezentują kolejnych wykonawców.

79-latek potrącił 77-latkę. Starszy kierowca nie zauważył pieszej

79-latek potrącił 77-latkę. Starszy kierowca nie zauważył pieszej

Wczoraj około godziny 10:00 na Alejach Jana Pawła II w Zamościu doszło do niebezpiecznego zdarzenia drogowego. 79-letni kierowca cofając samochodem potrącił 77-letnią kobietę. Piesza trafiła do szpitala.

Lublin w popkulturze. Sprawdź, ile pamiętasz z filmowych i serialowych kadrów!
QUIZ

Lublin w popkulturze. Sprawdź, ile pamiętasz z filmowych i serialowych kadrów!

Lublin od lat przyciąga nie tylko turystów spragnionych historii i klimatycznych zaułków, ale także... filmowców! Stolica województwa lubelskiego to prawdziwy skarb dla reżyserów szukających niebanalnych lokalizacji – z jednej strony tętniące życiem Stare Miasto, z drugiej – zabytkowe ulice, klimatyczne kamienice i plenery, które z powodzeniem "grają" nie tylko Lublin, ale też Paryż, Wilno czy fikcyjne miasta z dawnych epok. Znasz te kultowe produkcje i wiesz że Lublin w nich występował? Sprawdź się w naszym quizie!

Tragiczny finał poszukiwań. Ciało seniorki znalezione w lesie

Tragiczny finał poszukiwań. Ciało seniorki znalezione w lesie

Zakończono poszukiwania 73-letniej seniorki z powiatu włodawskiego, która zaginęła w lutym ubiegłego roku.

Muzeum Wsi Lubelskiej ma nowych lokatorów

Muzeum Wsi Lubelskiej ma nowych lokatorów

Do Muzeum Wsi Lubelskiej zawitały wyjątkowe, czworonożne mieszkanki – owce świniarki wraz ze swoimi jagniętami. Zwierzęta będzie można podziwiać do jesieni. Nowych mieszkańców jest jednak więcej.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium