Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

20 lutego 2021 r.
19:00

Mamy pomysł na smaczną niedzielę: Śledź na siedem sposobów

Moje ulubione dania to śledź w śmietanie, kartoflana sałatka ze śledziem i świeży śledź z grilla – mówi Gieno Mientkiewicz współzałożyciel kanału Śledziożercy
Moje ulubione dania to śledź w śmietanie, kartoflana sałatka ze śledziem i świeży śledź z grilla – mówi Gieno Mientkiewicz współzałożyciel kanału Śledziożercy (fot. Nadesłane)

Co to znaczy być Śledziożercą? – To oznacza, że trzeba lubić śledzie, czasami zrobić jakąś potrawę, zjeść, być z tego zadowolonym. Może nawet coś więcej niż zadowolonym, powinno się być szczęśliwym – piszą pomysłodawcy kanału na You Tube.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

– Sprawdźcie, jak szybko uwędzić śledzia, jak zrobić nietuzinkową sałatkę a nawet andruty ze śledziem – mówi Gieno Mientkiewicz, współzałożyciel kanału, który przed kamerą śledzie przyrządza.

Jego trzy ulubione dania ze śledzia? – Śledź w śmietanie, kartoflana sałatka ze śledziem, świeży śledź z grilla - mówi Mientkiewicz.

Sljedzi jest? To da dwóch

W Białymstoku, gdzie ludzie śpiewnie zaciągają opowiada się taki dowcip. Rzecz się dzieje w sklepie rybnym na Rynku Kościuszki w Białymstoku.

– Sljedzi jest? – pyta klient.

– So!

– To da dwóch.

Co to jest śledzikowanie?

„To używanie gwary białostockiej, powstałej w wyniku wzajemnego oddziaływania kilku wzorców językowych: polskiego, białoruskiego, litewskiego, a w mniejszym zakresie także rosyjskiego, ukraińskiego i jidysz, charakteryzującej się wymawianiem spółgłosek ciszących (ś, ć, ź, dź) tak jak dźwięki obcego pochodzenia (s-i, c-i, z-i, dz-i)” – czytamy na portalu sjp.pl (Słownik Języka Polskiego). Okazuje się, że podobną gwarę można spotkać na naszym Polesiu, dokładnie nad Bugiem.

– A swoją drogą w Białymstoku znają się na śledziach. Sam przyrządzam śledzie według receptur Arlety Żynel (Podlaska Akademia Kulinarna), która słynie w całej Polsce z wyśmienitych śledzi przyrządzanych na setki sposobów – mówi Jean Bos, który przez wiele lat pracował na dworze króla Belgów.

Śledź a sprawa polska

Śledzie w polskiej kuchni były od zawsze. Chętnie jemy pstrągi, sandacze i szczupaki, ale najbardziej polską rybą jest śledź. Profesor Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu podkreśla, że najstarsze zapiski o jedzeniu śledzi w Polsce pochodzą z XI wieku.

Nasze babcie kupowały śledzie z beczki. Wybierały śledzie „szmalcowe” (tłuste), odrzucając chude śledzie zwane „krawatami”. Wielkim przysmakiem były „uliki”, młode śledzie przygotowane w mocnej solance. Mistrzami w handlowaniu śledziami byli kupcy żydowscy.

Śledzie dietetyczne

Poleca prof. Jarosław Dumanowski: „Śledzie szmalcówki moczyć, jak zwykle. Osączone i sprawione rozpłatać na pół, wyjmując ość grzbietową i oczyszczając starannie z ości. Ikrę odrzucić, mleczka rozetrzeć w misce na miazgę. Dodać do roztartych mleczek drobno siekanej, obgotowanej cebuli, sporo oliwy nicejskiej i soku cytrynowego. Połówki śledzi zwijać w krążki, układać w słoju szklanym. Zalać sosem z roztartych mleczek, oliwy i soku cytrynowego, dodać trochę kaparów moczonych kilka godzin w zimnej wodzie. Po wierzchu zalać oliwą nicejską, owiązać pergaminem i przechowywać w chłodzie”.

Śledzie Jeana Bosa

Okazuje się, że Belgowie uznają śledzie za symbol narodowej kuchni.

– Ilekroć robię śledzie, zaglądam do przepisów wspomnianej Arlety Żynel, która na przykład robi świetne śledzie z suszonymi borowikami. Płaty śledziowe należy płukać w kilku wodach. Namoczone borowiki obgotować, usmażyć z cebulką. Układać w słoiku śledzie na przemian z borowikami. Zalać olejem po wierzchu – mówi Jean Bos.

Na pierwszy piątek Wielkiego Postu przyrządzi cztery rodzaje śledzi. – Klasyczne w oleju z cebulką, śledzie w śmietanie z jabłkiem, śledzie z kurkami, podkręcone papryczką pili pili i śledzie z piernikiem, które mi najbardziej smakują.

Korzenne śledzie z piernikiem

Składniki: pół kg śledzi, 15 dag suchego piernika, 15 dag orzechów włoskich, 4 łyżki miodu, 4 łyżki octu winnego, 6 ziaren goździków, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 0,3 l oleju.

Wykonanie: śledzie moczymy 24 godziny w mleku. Po odfiletowaniu ściągamy skórę. W moździerzu rozbijamy goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzewamy olej do 40 stopni i wrzucamy przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy śledzie na 10 godzin. Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy. Dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu smarujemy śledzie i zwijamy w koreczki.

Śledź hadesowy i hiszpański

Mekką lubelskich śledziożerców była przez lata restauracja „Hades Szeroka”.

– W karcie zawsze było kilka pozycji na dobrego śledzia. Powodzeniem cieszył się tradycyjny śledź w oleju z cebulą, śledź po żydowsku z cebulą, ogórkiem kiszonym, jabłkiem i burakami oraz śledź korzenny w czerwonym winie z jabłkiem, goździkami i cynamonem – mówi Elżbieta Cwalina. Co przyrządzi w pierwszy postny piątek? – Klasycznego śledzika w oleju, śledzia z rodzynkami. Jak Leszek dostanie świeże śledzie, obtoczę je w mące i usmażę na patelence. Na talerzu pachną morzem, z kartoflami w mundurkach są po prostu pyszne.

A jakie śledzie przyrządzi Miquel Bravo, hiszpański szef kuchni, pracujący w Lublinie?

– Mam kilka ulubionych przepisów, w zależności od tego, jakie sezonowe produktu są dostępne. Bardzo lubię śledzie zamarynowane w zielonym pesto, robię go na bazie różnych ziół. Ostatnio przyrządziłem śledzi w pesto ze szczawiu oraz natki pietruszki i wyszło rewelacyjne – mówi Bravo.

Śledzie w zielonym pesto według Miguela Bravo

Składniki: na pesto: 14 dag szczawiu (może być mrożony), 1,5 dag natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 14 dag sera Parmigiano, 2,5 dag obranych puste dyni, 8 dag bułki tartej, 150 g oliwi z oliwek, sól, kilka kropli soku z cytryny. Na śledzie: 50 dag śledzi solonych, 15 dag świeżego pesto, 2 cebule, oliwa, plastry cytryny.

Wykonanie: oddzielić liście szczawiu od łodygi, sparzyć je we wrzątku i od razu schłodzić w zimnej wodzie z lodem. Odcisnąć zblanszowany szczaw, rozłożyć i delikatnie osuszyć. Zblendować z pozostałym składnikami. Cebulę obrać, pokroić w talarki, sparzyć wrzątkiem, wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić w kawałki. W dużym słoiku układać ciasno warstwami: cebulę, plastry cytryny, łyżkę pesto i kawałki śledzi. Zalać oliwą, ostawić na 24 godziny. Szczaw można zastąpić świeżą bazylią.

Na deser: faworki od Śledziożerców

Składniki: 4 płaty śledzia bałtyckiego, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kwaśnej śmietany, pół kieliszka whisky lub brandy, mąki tyle, aby uzyskać konsystencję ciasta do wałkowania. Posypka: papryka słodka, ostra i wędzona, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir sproszkowany

Wykonanie: śledzie odmoczyć i wraz z żółtkami zmiksować na gładką masę. Dodać alkohol, śmietanę, proszek do pieczenia, a na koniec mąkę. Uważać na konsystencję. Wałkować na niezbyt cienkie płaty, wykrawać podłużne prostokąty. Formować jak faworki lub diablotki. Smażyć w głębokim tłuszczu. Po osączeniu tłuszczu i ostygnięciu obsypać posypką. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Akademicy z Białej Podlaskiej pokonali na wyjeździe SMS ZPRP I Kielce

AZS AWF Biała Podlaska z kolejną wygraną w lidze

W zaległym spotkaniu szóstej kolejki AZS AWF Biała Podlaska pokonał na wyjeździe SMS ZPRP I Kielce

Lubelscy onkolodzy z nowoczesnym sprzętem. Pomogą jeszcze skuteczniej walczyć z rakiem

Lubelscy onkolodzy z nowoczesnym sprzętem. Pomogą jeszcze skuteczniej walczyć z rakiem

Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli zakończyło modernizację pracowni brachyterapii, jednej z najnowocześniejszych tego typu w kraju. Inwestycja warta blisko 8,6 mln zł obejmowała zakup specjalistycznego sprzętu, w tym tomografu i aparatu USG, oraz kompleksowy remont pomieszczeń.

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Ponad 1,9 tysiąca paczek papierosów bez polskich znaków akcyzy wykryli funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej w Koroszczynie. Do odkrycia przemytu przyczyniły się służbowe labradory Vigo i Zora, wyszkolone do wykrywania wyrobów tytoniowych.

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie
17 listopada 2025, 13:00

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie

Już w najbliższym tygodniu w dniach 17–21 listopada Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie (filie nr 6 i 27) stanie się miejscem spotkań mody, ekologii i społecznego zaangażowania. Biblioteka, we współpracy z Fundacją Mody Cyrkularnej, organizuje wydarzenie ,,Biblioteka w Obiegu’’, które połączy ze sobą pokolenia poprzez ciekawe wykłady, kreatywne zajęcia oraz stylowe pokazy mody. Uczestników czekają lekcje gotowania i rękodzieła oraz przestrzeń do wymiany ubrań i akcesoriów.

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Spółka Warbus ponownie przegrała w sądzie z Gminą Lublin. Sąd Apelacyjny w Lublinie oddalił apelację przewoźnika i podtrzymał wcześniejszy, korzystny dla miasta wyrok dotyczący wielomilionowych roszczeń. To już kolejna sprawa zakończona na korzyść lubelskiego Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego (dawniej ZTM).

Fragment środowych zawodów

PGE Start Lublin pokonał Rilski Sportist w FIBA Europe Cup

Biorąc pod uwagę serię ostatnich porażek, to mecz z Rilskim Sportis był bardzo ważny. Mistrz Bułgarii to drużyna absolutnie w zasięgu lubelskiej ekipy i to było widać od pierwszych akcji w hali Globus.

Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W meczu na szczycie Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W spotkaniu 13. kolejki rozegranym awansem Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

Zgubili się podczas grzybobrania

Zgubili się podczas grzybobrania

Dziadek z wnukami wybrał się na grzybobranie, jednak w pewnym momencie zgubili się w lubartowskich lasach. Pomogła szybka reakcja lokalnego dzielnicowego.

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Spółka Black Red White planuje przeprowadzenie dużych zwolnień grupowych. Jak poinformował Powiatowy Urząd Pracy w Biłgoraju, do końca 2026 roku pracę może stracić około 800 osób zatrudnionych w różnych lokalizacjach firmy w całym kraju.

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

46-letni mieszkaniec powiatu lubelskiego liczył na ogromny zysk na amerykańskiej giełdzie. Wizja zysku okazała się zwykłym oszustwem. Mężczyzna stracił 900 tys. zł.

Przemysław Czarnek i przedstawiciele PiS pod Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie

Kłótnia o stan szpitali. Czarnek atakuje, NFZ się broni

Przemysław Czarnek, wspierany przez grupę przedstawicieli Prawa i Sprawiedliwości, stanął przed Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie i ogłosił, że sytuacja w polskiej służbie zdrowia jest dramatyczna. Padły słowa o tragedii pacjentów, przekładanych operacjach onkologicznych i setkach milionów złotych niewypłaconych szpitalom przez NFZ. Ten wszystkiemu zaprzecza.

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Policja i prokuratura wyjaśniają okoliczności tragedii, do której doszło podczas polowania w Milejowie. Śmierć poniósł 68-letni mężczyzna. Zatrzymano innego uczestnika polowania – 50-latka.

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte
film

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte

Od jakiegoś czasu obserwujemy, że nasze dzieci izolują się i mają trudności w radzeniu sobie z emocjami, ale dopiero pandemia z 2020 roku ujawniła, z jak dużymi problemami psychicznymi się mierzą i jak bardzo potrzebują pomocy - powiedział Robert Raczyński, prezydent Lubina podczas uroczystego otwarcia Dolnośląskiego Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie. Dodał, że miasto za 130 mln zł zbudowało miejsce kompleksowego wsparcia dla dzieci i ich rodziców.

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Z lubelskiego lotniska będzie można polecieć prosto na Sycylię. Linia lotnicza Ryanair ogłosiła uruchomienie nowego sezonowego połączenia do Trapani – malowniczego miasta w zachodniej części wyspy. Pierwsze loty zaplanowano na początek sezonu letniego 2026.

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Rok 2025 zapowiada się dla Volkswagena jako okres strategicznej dwutorowości, który balansuje między przyspieszoną ofensywą elektryczną a ewolucją modeli spalinowych. Gigant motoryzacyjny wprowadza na rynek premiery, które mają zdefiniować jego pozycję na nadchodzące lata. Obserwujemy wyraźny trend poprawy ergonomii oraz integracji zaawansowanych technologii cyfrowych we wszystkich segmentach rynkowych. Klienci mogą spodziewać się zarówno modeli rewolucyjnych, jak i starannie zmodernizowanych, uwielbianych przez kierowców bestsellerów.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium