Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

18 października 2020 r.
9:43

Świeże, suszone i dymione. Polecane dania ze śliwkami [przepisy]

Śliwki w boczku, fizoły ze śliwkami, pamuła na ostro i włodawska śliwka w rozmarynie. To tylko niektóre z pysznych dań, w których pierwsze skrzypce grają śliwki. Świeże, suszone i dymione.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Bez śliwek nie obeszła się kuchnia staropolska. W „Compendium ferculorum” z 1682 roku można znaleźć przepisy na potrawki z drobiu i ryb z użyciem śliwek oraz tort ze świeżych śliw. Stanisław Czerniecki, autor wspomnianego dzieła w spisie produktów wymienia „śliwy świeże”, „śliwy suche”, „śliwy w cukrze” i „śliwy w soku” oraz „bronelle” (duże, słodkie suszone śliwki), o czym pisze prof. Jarosław Dumanowski, wydawca dzieła. Sympatię przedwojennych kucharek zdobyły sobie szczególnie śliwki suszone.

Warto tu wspomnieć o słynnych śliwkach dymionych z Kazimierza Dolnego. Na jesieni całe miasteczko pachniało śliwkami. Gospodarze w ogródkach kopali dół, połączony kanałem z paleniskiem. W dole umieszczano drewnianą skrzynię z ażurowym dnem, wykonanym z wikliny. Do skrzyni sypano śliwki i wędzono przez kilka dni. Każdego dnia po 4-5 godzin. Następnego dnia, kiedy śliwki przestygły, przegarniano je i znów wędzono. Ponieważ śliwek było w ogrodach dużo, dymienie potrafiło trwać całą jesień. Owe urządzenia do dymienia nazywane były lassami. Z czasem zniknęły z kazimierskiego pejzażu. Na szczęście w kazimierskim Pensjonacie Folwark Walencja ziemną wędzarnię do śliwek zrekonstruowano i od czasu do czasu znów w lassach dymią się śliwki.

Bigos kresowy z Zaborka

Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg słodkiej, 1,5 kg mięsa i wędlin (karkówka wieprzowa, boczek wędzony i surowy, gotowana lub wędzona szynka, dzik, kaczka lub gęś) 20 dag smalcu, 2 cebule, suszone śliwki i grzyby, sól, pieprz, majeranek, jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, cukier, pół szklanki czerwonego wina.

Wykonanie: kiszoną kapustę odcisnąć, drobno posiekać i ugotować razem ze śliwkami. W drugim garnku ugotować poszatkowaną kapustę słodką z listkiem i zielem. Mięsa pokroić w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać pokrojoną drobno cebulę i dusić na małym ogniu. Przełożyć do emaliowanego, żeliwnego garnka. Dodać obie kapusty. Oddzielnie ugotować wcześniej namoczone grzyby, wywar wlać do bigosu, grzyby pokroić na cienkie paseczki. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu przez kilka godzin. Podlać winem, doprawić cukrem. Najlepiej smakuje z kociołka wiszącego nad ogniskiem.

Fizoły ze śliwkami

Składniki: 50 dag fasoli Jaś, 15 dag śliwek dymionych, szklanka śmietany, łyżka mąki, masło, sól i pieprz.

Wykonanie: fasolę namoczyć na noc. Ugotować, dodać dymione śliwki. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, gdy będzie rumiana, dodać śmietanę, dobrze wymieszać, zalać fasolę ze śliwkami. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. To adwentowe danie wywodzi się z Małopolski, ale można je spotkać w nadbużańskich wioskach.

Omlet ze śliwek węgierek [1846 r.]

„Najwyborniejsze na ten cel są śliwki węgierki dojrzałe i prosto z drzewa. Gdzie są ogrody, właściciel onych może na jesień z rozkoszą nasycać się wybornym omletem śliwkowym. Wybiera się na półmisek przeznaczony dla osób czterech, śliwek dojrzałych sztuk dwadzieścia lub nieco więcej, rozkraja się każdą z osobna na pół, odrzucają się pestki, i na omlecie połówki śliwek kłaść jedna obok drugiej skórką do góry, tym sposobem całą patelnię okrywszy, osypać miałkim cukrem z utłuczonym cynamonem, i wstawić do gorącego pieca na trzynóżkach, aby wierzch mocniej się opiekł, przez pół kwadransa gotowy omlet można dawać do stołu”

(Szyttler J., Skrzętna gospodyni, czyli tom drugi kucharki oszczędnej, Wilno 1846, przepis podaje prof. Jarosław Dumanowski).

Pamuła ze śliwkami

Składniki: 10 dag świeżych węgierek, 5 dag suszonych węgierek bez pestek, 1 złota reneta, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 1 szklanka śmietany.

Wykonanie: śliwki zalać litrem wody, dodać obrane i pokrojone jabłko, cynamon i cukier, gotować pół godziny. Jak trzeba dolać wody. Mąkę wymieszać ze śmietaną i kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka i zagotować. Dodać soli na smak. Podawać z gorącymi ziemniakami kraszonymi cebulą.

Powidła śliwkowe

Składniki: 1 kg świeżych węgierek, pół szklanki cukru, pół szklanki wody, 1 laska cynamonu, 3 goździki.

Wykonanie: węgierki wypestkować, posiekać, wrzucić do garnka, dodać cukier, wodę, cynamon i goździki. Gotować na bardzo wolnym ogniu, często mieszając, by nie przywarły do dna. Wyjąć cynamon i goździki, odstawić do wystygnięcia. Przelać do małych wysterylizowanych słoiczków, szczelnie zamknąć, włożyć na 15 minut do gotującej się wody. Wystudzić, przechowywać w chłodnym miejscu.

Schab ze śliwkami

Składniki: 1 kg schabu, 20 dag suszonych węgierek, łyżka rodzynek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, mus z jabłek.

Wykonanie: schab natrzeć solą z pieprzem. Śliwki nafaszerować rodzynkami. Z pomocą ostrego, wąskiego noża schab naszpikować suszonymi węgierkami, obsmażyć na maśle. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać wodą. Piec godzinę minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, uzupełniając wodę. Odkryć, schab posmarować musem jabłkowym, dopiec przez 20 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.

Pierogi z dymionymi śliwkami

Składniki: pół kilo maki, 2 jajka, 2 łyżki tłuszczu, gorąca woda, pół kg dymionych śliwek z Kazimierza Dolnego, miód, masło.

Wykonanie: z podanych składników zagnieść ciasto, wyrabiać dotąd, aż będzie gładkie i elastyczne. Namoczone śliwki zalać miodem. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką porcje ciasta, nakładać śliwkę, dobrze skleić. Gotować w osolonej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Śliwki w boczku

Składniki: 20 wędzonych śliwek bez pestek, 20 migdałów, 20 wędzonych plastrów boczku, tymianek, natka pietruszki.

Wykonanie: do każdej śliwki włożyć migdał. Każdą śliwkę zawinąć w plaster boczku doprawionego rozmarynem. Spinać namoczonymi wykałaczkami. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na talerzu posypać świeżą natką pietruszki. Doskonała zakąska na gorąco i na zimno.

Śliwkowy pstrąg z Pustelni

Składniki: 4 filety z pstrąga, 20 dag śliwek, 2 łyżki miodu, cytryna, sól, pieprz.

Wykonanie: filety skropić cytryną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zawinąć w folię, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pokrojone śliwki wrzucić na patelnię, dolać wody, dusić z dodatkiem miodu. Każdy filet ułożyć na porcji śliwek.

Śliwki suszone w koszulkach z XIX wieku

„Zalać funt śliwek wrzącą wodą, przykryć i zostawić, aby wybrzękły. Odcedzić, wybrać pestki, i na ich miejsce włożyć pół migdała lub kawałeczek smażonej pomarańczowej skórki. Podrumienić kwaterkę suchej mąki w klarownem maśle, wsypać do niej kwaterkę suchej mąki, i tyleż wina, aby ciasto nie było zbyt rzadkie; wyrobić mocno, włożyć pianę ubitą z 6 białek, trochę cukru i ostrożnie wymieszać. Umoczyć śliwki w tej masie, wkładać do rądla lub pokrywy z roztopionem wrzącem masłem i smażyć do światłorumianego koloru, często przetrząsając, aby się ze wszystkich stron jednostajnie usmażyły. Na wydaniu osypać cukrem z cynamonem lub zalać sokiem”.

(XIX wieczny przepis z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego)

Włodawska nalewka śliwkowa na rozmarynie

Składniki: 10 kg węgierek, 3 kg cukru, 2,5 litra spirytusu, 2 litry źródlanej wody, gałązka świeżego rozmarynu.

Wykonanie: śliwki przekroić i wypestkować. Rozbić dziesięć pestek i wyłuskać nasionka. Zasypać węgierki cukrem i odstawić na 3 tygodnie. Zlać syrop i wymieszać z 2 litrami spirytusu i 2 litrami przegotowanej wody. Śliwki zalać pół litra spirytusu i wyrzucić nasionka z pestek. Zlać syrop po 3 tygodniach, wymieszać z nalewką, dodać rozmaryn. Ma dojrzewać kolejne 3 tygodnie. Przepuścić przez bibułę i zlać do butelek.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas niezwykłego widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium