Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

opinie

29 kwietnia 2021 r.
16:06

Zawodowy krytykant pilnie poszukiwany. Niech Lublin będzie jak Toyota

86 9 A A
Ulica Krochmalna, drzewa pierwotnie przeznaczone do wycinki
Ulica Krochmalna, drzewa pierwotnie przeznaczone do wycinki (fot. Maciej Kaczanowski)

Pewna znana i ważna w Lublinie osoba publiczna nazwała niedawno publicznie Krzysztofa Kowalika „zawodowym krytykantem”. Uważam, że to świetny pomysł!

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Trzeba najpierw wyjaśnić, kim jest Krzysztof Kowalik. On też jest w Lublinie osobą publiczną choćby dlatego, że spotkał go taki publiczny przytyk ze strony innej osoby publicznej. Ale Krzysztof Kowalik ma większy dorobek. Faktycznie cały czas wypowiada i wypisuje krytyczne sądy pod adresem władz i nie tylko.

Nie ma specjalnych względów na osoby. Działa w Porozumieniu Rowerowym i Fundacji Wolności, pisząc do jej gazety internetowej Jawny Lublin. Jak można się domyślać nie są to artykuły wychwalające osiągnięcia naszego samorządu, natomiast z reguły są świetnie poparte danymi. Można więc powiedzieć, że ten przytyk spotkał dziennikarza.

Walczył o 21, wywalczył 13

Krzysztofa Kowalika warto jednak zapamiętać jeszcze z innego powodu. Jako mgr inż. budowy dróg i mostów zapoznał się on niedawno z dokumentacją projektu nowego dworca PKS i w ostatnim momencie wysłał do Urzędu Miasta propozycję uratowania przed wycinką 21 drzew. Urząd zgodził się, że można zostawić 13 z nich.

Tym samym, ostrożnie licząc, Krzysztof Kowalik zaoszczędził gminie, czyli nam, wydania pieniędzy na zakup, posadzenie i utrzymanie co najmniej 13 nowych drzew, które w nasadzeniach kompensacyjnych należałoby pomnożyć przez 10 albo więcej. Oszczędził też same dorosłe drzewa warte po kilka tysięcy złotych każde.

Etat dla „krytykanta”?

„Krytykancki” zmysł Krzysztofa Kowalika okazał się więc w tym przypadku bardzo opłacalny dla naszego budżetu. W każdej firmie za coś takiego pracownik otrzymałby nagrodę pieniężną. Można przypuszczać, że podobnych ulepszeń Krzysztof Kowalik mógłby znaleźć dużo więcej, gdyby tylko miał czas zapoznawać się z każdą dokumentacją. Stąd prosty wniosek, że gdyby Urząd Miasta zatrudnił takiego „zawodowego krytykanta” na stałe, mógłby on przynieść nam spore oszczędności i podnieść jakość inwestycji. Krytycznym okiem przyglądałby się wszystkim etapom procedur decyzyjnych: koncepcji, projektu, przetargu i realizacji. Pomysł ten nie jest fantastyczny ani utopijny. Realizują go powszechnie firmy stosujące konsekwentną politykę podnoszenia jakości swoich produktów.

Toyota to sprawdziła

Po II wojnie światowej, jeden z dyrektorów Toyoty Taiichi Ohno zobaczył w fabryce Forda „obszary ponownego przetworzenia” pełne uszkodzonych i źle zmontowanych części. Uznał że nie stać go na takie marnotrawstwo. Wróciwszy do Japonii, zaproponował rewolucyjną zmianę: wzdłuż linii montażowej toyot umieszczono linkę zwaną „linką andon”. Każdy pracownik, który zauważył jakikolwiek błąd, miał natychmiast ją pociągnąć, zatrzymując całą taśmę. Wystarczyło zadrapanie lakieru na błotniku czy źle spasowana klamka. Montaż stawał do momentu likwidacji przyczyny niedoskonałości przez pracowników, inżynierów a nawet dostawców.

Konkurencja myślała że Ohno zwariował, ale wkrótce okazało się, że zwracanie uwagi na drobne błędy - i tak, zdawałoby się, radykalnie „krytykancka” metoda ich usuwania - jest najbardziej efektywnym sposobem produkcji samochodów. Odpowiednio wczesne wykrycie małej niedoskonałości pozwala uniknąć poważniejszych problemów a co za tym idzie wyższych kosztów. Dzięki temu rozwiązaniu Toyota zyskała reputacji firmy dbającej o jakość, co przyciągnęło do niej miliony nowych klientów. (Robert Maurer, „Filozofia kaizen. Małymi krokami ku doskonałości”).

Przeszkadza czy pomaga?

„Krytykanctwo” Krzysztofa Kowalika jest odpowiednikiem tej słynnej linki andon. Z tą różnicą, że rzadko udaje się ją połączyć z „liniami montażowymi” Urzędu Miasta. Prawie każda krytyczna uwaga mieszkańców dotycząca rezultatów pracy decydentów sprawia im przykrość, a często spotyka się nawet z gniewną reakcją.

Toyota działa bowiem na rynku komercyjnym, gdzie jakość jest wymuszana rachunkiem ekonomicznym. Odbiorca płaci i wymaga. Ma wybór, więc nie kupi bubla. Samorząd natomiast jest dla swoich odbiorców bezkonkurencyjny.

Dlatego też samorządowa polityka jakości nie istnieje (nie chodzi tu o certyfikaty ISO wiszące na ścianach gabinetów). Jako podatnicy płacimy z góry za usługi publiczne, nie mając większego wpływu na ich jakość, póki nie zapoznamy się z efektem.

A wtedy z reguły jest już za późno na poprawki, pojawia się szukanie winnych i w ogóle robi się nieprzyjemnie. Nie ma w samorządach komórek podnoszenia jakości (nie chodzi tu o audyt biurokratycznych procedur) czy biur pomysłów racjonalizatorskich. Gdyby były wykorzystywałyby twórczo wszystkie krytyczne opinie mieszkańców.

Kogo boi się urzędnik?

Jakość w samorządach zależy głównie od osobistego zaangażowania konkretnych osób. Tym samym staje się ich dobrem osobistym, zamiast być dobrem obywateli. I dlatego każda uwaga na ten temat ze strony mieszkańców odbierana jest osobiście. Jeśli jest negatywna, powoduje stres i reakcję obronną. Nie jest traktowana jako prosumpcja jakości, cenna na rynku wiedza user expercience, lecz jako osobiste zagrożenie. Takich „zawodowych krytykantów” jest więcej. Niektórzy sieją prawdziwy postrach wśród urzędników i polityków.

W sektorze publicznym brakuje dla jakości neutralnego, profesjonalnego obszaru odniesienia jako warunku sukcesu zawodowego mierzonego zadowoleniem użytkowników. To paradoks, że choć obywatele są zarówno klientami jak i pracodawcami samorządów posługujących się tak wielkimi środkami z ich kieszeni, mają oni tak mały wpływ na jakość tworzonych w samorządach rozwiązań publicznych.

Bądźmy jak Toyota!

Tymczasem na Zachodzie, tzw. myślenie krytyczne jest powszechną praktyką życia społecznego i publicznego. Wręcz tego się od siebie nawzajem oczekuje. Bez niego nie da się nic ulepszyć, bo wszystko jest dobrze, a do zasłonięcia tego, co gorsze wystarczą zabiegi PR-owe i propaganda sukcesu. Jeśli więc chcemy coś ulepszać w Lublinie, a nie tylko robić dobre wrażenie, otwórzmy się na krytyczne myślenie innych. Bądźmy jak Toyota!

Wracając do Krzysztofa Kowalika, trzeźwe i pragmatyczne podejście do krytykanctwa najlepiej można skomentować trawestacją znanego dowcipu o mężu zdziwionym coraz to nowymi luksusowymi nabytkami żony. Kiedy w końcu zaskakuje ją z kochankiem w pościeli, zaczyna wypytywać, czy te wszystkie drogie zakupy są podarunkami od niego.

A teraz trawestacja: - Te krytykanckie komentarze na Facebooku o jakości dróg rowerowych to od niego?

- Tak…

- Ten uszczypliwy artykuł o marnotrawstwie publicznych pieniędzy, to od niego?

- Tak…

- A to pismo, że przegapiliśmy drzewa, które można byłoby uratować przed wycinką też od niego?

- Tak…

- No, to go przykryj, bo nam się przeziębi!

Marcin Skrzypek* - współautor Strategii Rozwoju Lublina 2020

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 9

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
mefisto_lubelak / 29 kwietnia 2021 r. o 16:56
+50
A ja to widzę nieco inaczej. Krytyka Porozumienia Rowerowego na ogół sprowadza się do tego, że jak urząd miasta chce budować ścieżkę rowerową to aktywiści z PR krzyczą "nie budować, chronić drzewa". Chwilę później oczywiście domagają się jej budowy. Jak urząd miasta zbuduje 10 km ścieżek rowerowych, to PR narzeka i biadoli, że potrzeba 15. Jak urząd miasta zbuduje 15 to PR znowu narzeka a Kowalik krzyczy że potrzeba 20. Jak urząd miasta zbuduje 50 to PR znowu lamentuje i krzyczy, że tylko 100 rozwiązałoby problemy. Rower Miejski zły, każdy przebieg nowej ścieżki rowerowej zły, wszystko złe a monopol na rację ma Wiejak, Skrzypek i reszta z lewicowego kółka wzajemnej adoracji która notorycznie uzurpuje sobie prawo do wypowiadania się w imieniu bliżej nieokreślonych "mieszkańców".
A ja to widzę nieco inaczej. Krytyka Porozumienia Rowerowego na ogół sprowadza się do tego, że jak urząd miasta chce budować ścieżkę rowerową to aktywiści z PR krzyczą "nie budować, chronić drzewa". Chwilę później oczywiście domagają się jej budowy. Jak urząd miasta zbuduje 10 km ścieżek rowerowych, to PR narzeka i biadoli, że potrzeba 15. Jak urząd miasta zbuduje 15 to PR znowu narzeka a Kowalik krzyczy że potrzeba 20. Jak urząd miasta zbuduje 50 to PR znowu lamentuje i krzyczy, że tylko 100 rozwiązałoby problemy. Rower Miejski zł... rozwiń
Avatar
Janusz_Paliwas / 29 kwietnia 2021 r. o 17:26
+36
Krytykant ? To raczej komplement. Dla mnie to całe nieporozumienie rowerowe na czele z tym człowiekiem to jakaś pomyłka, ale widać ratusz słucha tych co krzyczą głośniej, co nie znaczy że mają rację.
Avatar
ekoreper / 29 kwietnia 2021 r. o 17:48
+33
krytykant - za Słownikiem Języka Polskiego PWN - "osoba uprawiająca krytykanctwo" krytykanctwo - za Słownikiem Języka Polskiego PWN - "niesłuszne i nierzeczowe krytykowanie czegoś; też: skłonność do takiego krytykowania" Tak więc jednoznacznie określenie zdecydowanie negatywne - zachowania Pana K. wobec różnych instytucji właśnie takie jest. Być może w jednym na 10 przypadków udaje się znaleźć jakiś problem, pomyłkę czy niedociągnięcie, ale wszędzie pracują ludzie, z którymi można rozmawiać zamiast strzelać z armat do much. Niech zajmie się tym czego nauczył się na studiach, bo infrastruktura drogowa cierpi na brak specjalistów, chyba że łatwiej jest wypisywać paszkwile i się odgrażać niż zająć się rzeczową merytorycznie pracą. A może na dyplomie jest 3 (trója) i pojawia się strach...
krytykant - za Słownikiem Języka Polskiego PWN - "osoba uprawiająca krytykanctwo" krytykanctwo - za Słownikiem Języka Polskiego PWN - "niesłuszne i nierzeczowe krytykowanie czegoś; też: skłonność do takiego krytykowania" Tak więc jednoznacznie określenie zdecydowanie negatywne - zachowania Pana K. wobec różnych instytucji właśnie takie jest. Być może w jednym na 10 przypadków udaje się znaleźć jakiś problem, pomyłkę czy niedociągnięcie, ale wszędzie pracują ludzie, z którymi można rozmawiać zamiast strzelać z armat do ... rozwiń
Avatar
pepeszownik / 29 kwietnia 2021 r. o 19:13
+22
Krytykują w kółko te same osoby, dla zasady. Pomijając pojedyncze przypadki, jest to raczej krytyka dla samej krytyki. Ps Nieźle Skrzypek zwazelinował swojego koleżkę na łamach zaprzyjaźnionej gazety
Avatar
ploter / 30 kwietnia 2021 r. o 15:03
+14
W Lubelskim Ruchu Miejskim i Porozumieniu Rowerowym jak mniemam same ideały? Nigdy się nie mylą i wszystko wiedzą najlepiej - takie lubelskie omnibusy.
Avatar
_DX_ / 30 kwietnia 2021 r. o 15:18
-9
Dobry artykuł, ale w przypadku Lublina to utopia. Tutaj jakikolwiek krytyczny komentarz w stosunku do układu ratuszowo-dewelopersko-urzędniczego kończy się atakiem ratuszowych trolli, zastraszaniem, a nawet ryzykiem skierowania sprawy do sądu.
Avatar
Japolan / 30 kwietnia 2021 r. o 11:04
-16
Prawdziwa cnota krytyki się nie boi. Czy ktoś spodziewa się cnoty w reżimie Wolnego Miasta Lublin?
Avatar
aka12 / 29 kwietnia 2021 r. o 19:06
-25
Żeby nie Krzysiek to w Lublinie już by nie mieli żadnych hamulców:)
Avatar
Monisia / 29 kwietnia 2021 r. o 18:14
-31
Wszelka krytyka spływa P0 pancerzu dewelo-chrabąszcza jak woda P0 teflonie. Jedyny sposób, to odbić ratusz cwaniackiemu kartelowi. Niestety, otumanione, nakarmione paszą "rozwoju" owce z Łysogrodu prawdopodobnie nie są w stanie tego dokonać, no to niech się przynajmniej przygotują na wielkie P0strzyżyny.
Avatar
_DX_ / 30 kwietnia 2021 r. o 15:18
-9
Dobry artykuł, ale w przypadku Lublina to utopia. Tutaj jakikolwiek krytyczny komentarz w stosunku do układu ratuszowo-dewelopersko-urzędniczego kończy się atakiem ratuszowych trolli, zastraszaniem, a nawet ryzykiem skierowania sprawy do sądu.
Avatar
ploter / 30 kwietnia 2021 r. o 15:03
+14
W Lubelskim Ruchu Miejskim i Porozumieniu Rowerowym jak mniemam same ideały? Nigdy się nie mylą i wszystko wiedzą najlepiej - takie lubelskie omnibusy.
Avatar
Japolan / 30 kwietnia 2021 r. o 11:04
-16
Prawdziwa cnota krytyki się nie boi. Czy ktoś spodziewa się cnoty w reżimie Wolnego Miasta Lublin?
Avatar
pepeszownik / 29 kwietnia 2021 r. o 19:13
+22
Krytykują w kółko te same osoby, dla zasady. Pomijając pojedyncze przypadki, jest to raczej krytyka dla samej krytyki. Ps Nieźle Skrzypek zwazelinował swojego koleżkę na łamach zaprzyjaźnionej gazety
Avatar
aka12 / 29 kwietnia 2021 r. o 19:06
-25
Żeby nie Krzysiek to w Lublinie już by nie mieli żadnych hamulców:)
Avatar
Monisia / 29 kwietnia 2021 r. o 18:14
-31
Wszelka krytyka spływa P0 pancerzu dewelo-chrabąszcza jak woda P0 teflonie. Jedyny sposób, to odbić ratusz cwaniackiemu kartelowi. Niestety, otumanione, nakarmione paszą "rozwoju" owce z Łysogrodu prawdopodobnie nie są w stanie tego dokonać, no to niech się przynajmniej przygotują na wielkie P0strzyżyny.
Avatar
ekoreper / 29 kwietnia 2021 r. o 17:48
+33
krytykant - za Słownikiem Języka Polskiego PWN - "osoba uprawiająca krytykanctwo" krytykanctwo - za Słownikiem Języka Polskiego PWN - "niesłuszne i nierzeczowe krytykowanie czegoś; też: skłonność do takiego krytykowania" Tak więc jednoznacznie określenie zdecydowanie negatywne - zachowania Pana K. wobec różnych instytucji właśnie takie jest. Być może w jednym na 10 przypadków udaje się znaleźć jakiś problem, pomyłkę czy niedociągnięcie, ale wszędzie pracują ludzie, z którymi można rozmawiać zamiast strzelać z armat do much. Niech zajmie się tym czego nauczył się na studiach, bo infrastruktura drogowa cierpi na brak specjalistów, chyba że łatwiej jest wypisywać paszkwile i się odgrażać niż zająć się rzeczową merytorycznie pracą. A może na dyplomie jest 3 (trója) i pojawia się strach...
krytykant - za Słownikiem Języka Polskiego PWN - "osoba uprawiająca krytykanctwo" krytykanctwo - za Słownikiem Języka Polskiego PWN - "niesłuszne i nierzeczowe krytykowanie czegoś; też: skłonność do takiego krytykowania" Tak więc jednoznacznie określenie zdecydowanie negatywne - zachowania Pana K. wobec różnych instytucji właśnie takie jest. Być może w jednym na 10 przypadków udaje się znaleźć jakiś problem, pomyłkę czy niedociągnięcie, ale wszędzie pracują ludzie, z którymi można rozmawiać zamiast strzelać z armat do ... rozwiń
Avatar
Janusz_Paliwas / 29 kwietnia 2021 r. o 17:26
+36
Krytykant ? To raczej komplement. Dla mnie to całe nieporozumienie rowerowe na czele z tym człowiekiem to jakaś pomyłka, ale widać ratusz słucha tych co krzyczą głośniej, co nie znaczy że mają rację.
Avatar
mefisto_lubelak / 29 kwietnia 2021 r. o 16:56
+50
A ja to widzę nieco inaczej. Krytyka Porozumienia Rowerowego na ogół sprowadza się do tego, że jak urząd miasta chce budować ścieżkę rowerową to aktywiści z PR krzyczą "nie budować, chronić drzewa". Chwilę później oczywiście domagają się jej budowy. Jak urząd miasta zbuduje 10 km ścieżek rowerowych, to PR narzeka i biadoli, że potrzeba 15. Jak urząd miasta zbuduje 15 to PR znowu narzeka a Kowalik krzyczy że potrzeba 20. Jak urząd miasta zbuduje 50 to PR znowu lamentuje i krzyczy, że tylko 100 rozwiązałoby problemy. Rower Miejski zły, każdy przebieg nowej ścieżki rowerowej zły, wszystko złe a monopol na rację ma Wiejak, Skrzypek i reszta z lewicowego kółka wzajemnej adoracji która notorycznie uzurpuje sobie prawo do wypowiadania się w imieniu bliżej nieokreślonych "mieszkańców".
A ja to widzę nieco inaczej. Krytyka Porozumienia Rowerowego na ogół sprowadza się do tego, że jak urząd miasta chce budować ścieżkę rowerową to aktywiści z PR krzyczą "nie budować, chronić drzewa". Chwilę później oczywiście domagają się jej budowy. Jak urząd miasta zbuduje 10 km ścieżek rowerowych, to PR narzeka i biadoli, że potrzeba 15. Jak urząd miasta zbuduje 15 to PR znowu narzeka a Kowalik krzyczy że potrzeba 20. Jak urząd miasta zbuduje 50 to PR znowu lamentuje i krzyczy, że tylko 100 rozwiązałoby problemy. Rower Miejski zł... rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze 9

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Sadzonki za elektroodpady. Dzień Bez Śmiecenia w SKENDE i IKEA
14 maja 2021, 14:00

Sadzonki za elektroodpady. Dzień Bez Śmiecenia w SKENDE i IKEA

W dniach 14-15 maja SKENDE i IKEA wspólnie z Polską Korporacją Recyklingu zorganizują zbiórkę elektroodpadów. Za niepotrzebną elektronikę będzie można dostać sadzonki.

Motor Lublin zmierzy się na wyjeździe z ZOOLeszcz DPV Logistic GKM Grudziądz

Motor Lublin zmierzy się na wyjeździe z ZOOLeszcz DPV Logistic GKM Grudziądz

To będzie pierwszy w tym sezonie mecz dla Motoru Lublin, w którym na trybunach żużlowego stadionu zasiądą kibice. Nie będzie to jednak tor przy Al. Zygmuntowskich, a obiekt ZOOLeszcz DPV Logistic GKM Grudziądz. Obie drużyny zmierzą się ze sobą w sobotę (godz. 21)

Pralnie chemiczne: dlaczego warto korzystać z ich usług?

Pralnie chemiczne: dlaczego warto korzystać z ich usług?

Pranie, suszenie i prasowanie ubrań domowymi sposobami może okazać się dość czasochłonne. Dla tych, którzy cenią sobie wolny czas doskonałym rozwiązaniem może być powierzenie tych czynności w ręce profesjonalistów.

Majątki najważniejszych podwładnych prezydenta Lublina
galeria

Majątki najważniejszych podwładnych prezydenta Lublina

Publikujemy oświadczenia majątkowe złożone za rok 2020 przez kierownictwo Urzędu Miasta Lublin: zastępców prezydenta miasta, skarbniczkę i sekretarza miasta. Ich zasoby wyglądają dość skromnie w porównaniu z najbogatszymi z miejskich radnych.

Food trucki w Łęcznej

Food trucki w Łęcznej

W weekend do Łęcznej zjadą furgonetki z ulicznym jedzeniem.

Spory o lokalizację nowego stadionu żużlowego w Lublinie

Spory o lokalizację nowego stadionu żużlowego w Lublinie

Do końca miesiąca można zgłaszać uwagi do wskazanej przez władze miasta lokalizacji nowego stadionu żużlowego. Urzędnicy proponują, by powstał on w dolinie Bystrzycy, na części terenów zajmowanych do niedawna przez Lubelski Klub Jeździecki.

Finał turnieju "Witaj Majowa Jutrzenko" w Puławach
16 maja 2021, 8:00

Finał turnieju "Witaj Majowa Jutrzenko" w Puławach

Już 16 maja odbędzie się prezentacja laureatów turnieju "Witaj Majowa Jutrzenko" w Puławach. W tym roku to prestiżowe wydarzenie realizowane jest w charakterze online.

Czterech lubelskich fotoreporterów z nagrodami Grand Press Photo 2021
galeria

Czterech lubelskich fotoreporterów z nagrodami Grand Press Photo 2021

Lubelscy fotoreporterzy Jakub Orzechowski, Wojciech Jargiło, Maks Skrzeczkowski i Michał Patroń zostali laureatami Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Reporterskiej Grand Press Photo 2021.

Długi czerwcowy weekend 2021. Już teraz brakuje miejsc noclegowych

Długi czerwcowy weekend 2021. Już teraz brakuje miejsc noclegowych

– Niestety, mamy już komplet – można usłyszeć podczas poszukiwań kwater na długi, czerwcowy weekend. To pierwsze dni od dawna, w których większość z nas zdecyduje się wyjechać na wypoczynek.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 14 maja 2021 roku

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 14 maja 2021 roku

XI Lubelskie Forum Bibliotekarzy online
14 maja 2021, 11:00

XI Lubelskie Forum Bibliotekarzy online

W ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek, Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie, zaprasza na XI Lubelskie Forum Bibliotekarzy online. 14 maja o godz. 11 zostanie wręczona nagroda Lubelski Bibliotekarz Roku 2020.

W Puławach Lewica mówiła o pieniądzach dla szpitali powiatowych

W Puławach Lewica mówiła o pieniądzach dla szpitali powiatowych

W czwartek przed szpitalem specjalistycznym w Puławach poseł Jacek Czerniak oraz inni działacze Lewicy wzięli udział w konferencji prasowej poświęconej ochronie zdrowia. Jak podkreślali, ta od lat wymaga pomocy finansowej, zwłaszcza na szczeblu szpitali powiatowych.

Zobaczymy dawny Lublin. Przy deptaku stanie makieta

Zobaczymy dawny Lublin. Przy deptaku stanie makieta

Nie później niż w październiku mamy ujrzeć przy deptaku makietę Lublina z przełomu XVI i XVII wieku. Wczoraj Urząd Miasta ogłosił przetarg na jej wykonanie.

Sztukmistrze prawie jak przed epidemią. Carnaval w Lublinie z co najmniej pięcioma scenami

Sztukmistrze prawie jak przed epidemią. Carnaval w Lublinie z co najmniej pięcioma scenami

Na co najmniej pięciu scenach będzie rozgrywany Carnaval Sztukmistrzów, najbardziej barwny i najbardziej oblegany z letnich festiwali organizowanych w Lublinie. Jego tegoroczna edycja jest planowana na weekend 22-25 lipca.

Parczew: Konkurs na dyrektora szpitala przedłużony

Parczew: Konkurs na dyrektora szpitala przedłużony

Konkurs na dyrektora szpitala w Parczewie przedłużony. Kandydaci mogą aplikować do 20 maja.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.