

A może by tak zrobić coś innego niż rosół, pieczony kurczak albo kotlet schabowy. Lato daje możliwość przygotowania wielu różnych i ciekawych potraw. Nasze dzisiejsze propozycje na niedzielę to: na przystawkę sałatka z kurczakiem. Zupa cytrynowa. Na drugie pierogi chłopskie lub olenderskie. Na deser hit: sernik koperkowy.

Przystawka
Sałatka z kurczakiem
Składniki: 2 piersi kurczaka po 50 dag, 1 szklanka suszonych śliwek, pół szklanki rodzynek, pół szklanki orzechów włoskich, 4 krążki ananasa, pół łyżeczki słodkiej papryki, sos z oliwy, cytryny i musztardy miodowej.
Wykonanie: piersi kurczaka natrzeć przyprawami i upiec w piekarniku na rumiano. Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem. Upieczone piersi wystudzić, pokroić na kawałki o boku 1 cm. Wymieszać ze śliwkami i rodzynkami, orzechami i pokrojonym ananasem.Zalać sosem. Ostawić na 15 minut, żeby smaki się przegryzły.
Zupa
Nałęczowska cytrynowa
Składniki: 1 l wody, 1 cebula, 3 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, sok i skórka z 1 cytryny, 3 żółtka, 2 łyżki oliwy, sól, biały pieprz, pół łyżeczki mielonej kolendry, pieprzu i anyżku.
Wykonanie: na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, seler i marchew. Dodać kolendrę, pieprz i anyżek. Po 5 minutach wlać wodę. Całość doprowadzić do wrzenia, a później gotować 30 minut pod przykryciem. Przecedzić przez sito i wlać sok z cytryny. Ubić żółtka z sokiem i skórką z cytryny, rozcieńczyć dwiema łyżkami wywaru. Stopniowo wlewać do zupy, podgrzewać, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Drugie
Pierogi chłopskie
Składniki: ciasto na mące, wodzie i oleju. Na farsz: 5 dużych ugotowanych ziemniaków, 15 dag wiejskiej kiełbasy, 2 cebule, olej, sól czosnkowa, pieprz,
Wykonanie: ziemniaki utrzeć na grubej tarce. Usmażyć na oleju z posiekaną cebulą, kiełbasą i przyprawami. Dobrze wyrobić farsz. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić na porcje, nakładać farsz i wylepić pierogi. Ugotować, można posmarować olejem i zapiec w piekarniku. Okrasić olejem, podsmażoną cebulką albo podsmażonym boczkiem.
Lub olenderskie
Składniki: na ciasto: 1 kg mąki, 2 jaja, 4-5 dag drożdży, szczypta soli, woda. Na farsz: 1 kg sera białego, 30-35 dag suszonych gruszek, szczypta cynamonu, cukier do smaku.
Wykonanie: ser zemleć przez maszynkę, dodać obgotowane, wystudzone i przekręcone przez maszynkę gruszki. Doprawić cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem do smaku.
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie zagnieść ponownie na stolnicy, wykrawać szklanką krążki, kłaść nadzienie (farsz) i zlepić brzegi.Gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Deser
Sernik koperkowy
Składniki: 50 dag sera twarogowego, 3-4 jaja, łyżka masła, 6 łyżek posiekanego koperku, 10 dag bułki tartej, pieprz, sól.
Wykonanie: żaroodporne naczynie posmarować margaryną, posypać bułką, ser zemleć. Masło utrzeć, dodając w trakcie ucierania po jednym żółtku. Nie przestając ucierać, dodawać ser. Masę wymieszać z koperkiem, wsypać trochę bułki tartej, przyprawić solą i pieprzem. Z białek ubić pianę, posolić ją i ubijać jeszcze chwilę, następnie delikatnie połączyć z masą serową. Wyłożyć do naczynia, skropić tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec na jasnozłoty kolor. Wyłożyć na półmisek.
Smacznego.
