Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Biznes

18 lipca 2017 r.
17:25

Słodki pomysł na biznes. "Rzemieślnicza produkcja, a nie hurtowe, szybkie sprzedawanie"

Zaczynała kilka lat temu od weekendowych zamówień na torty. Teraz przed sezonem weselnym nie ma już wolnych terminów, a sprzedaż jej wyrobów cukierniczych wzrosła dziesięciokrotnie. Iga Sarzyńska, założycielka Pracowni Artystycznej Sarzyński i laureatka nagrody „Branżowa osobowość 2016”, ma już kolejne słodkie pomysły.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zobacz także: Złota Setka 2016: Ranking Najlepszych Firm Lubelszczyzny [LISTA]

– Od dzieciństwa miałyśmy z siostrą Anną obowiązki w naszej piekarni. Tata wychodził z założenia, że powinnyśmy poznawać rodzinną firmę od podstaw, zaczynając od najprostszych czynności. Uczyłyśmy się piekarstwa, cukiernictwa. To na pewno dało mi bazę do tego, czym zajmuję się teraz i zainspirowało mnie do stworzenia pracowni – opowiada Iga Sarzyńska, która od 2011 roku prowadzi w Kazimierzu Dolnym Pracownię Artystyczną Sarzyński, która działa w ramach rodzinnej Piekarni Sarzyński.

Inspiracje

– Tak naprawdę nie szukam inspiracji. Pomysły przychodzą do mnie same, czasem zupełnie niespodziewanie. I to jest najciekawsze. Mam bardzo plastyczną wyobraźnię. Zwracam uwagę na różne szczegóły – połączenia kolorów, kształty czy faktury. Inspiruje mnie między innymi moda i architektura. Tak naprawdę wszystko można przenieść na cukiernictwo. Tu nie ma ograniczeń. Pomysły można czerpać z różnych dziedzin – opowiada Iga. – Mam zdolności plastyczne, jeszcze na studiach zafascynowałam się cukiernictwem artystycznym. Przełomowy był dla mnie wyjazd do szkół w San Francisco a potem w Toronto. Tam uczyłam się zaawansowanych technik dekorowania. Amerykańskie smaki znacznie różnią się jednak od tych w Polsce – są bardzo przesłodzone. Można się tam nauczyć technik dekorowania, ale smak trzeba już dostosować do polskich gustów.

Osobowość roku

W lutym ukazała się książka Igi „Moje cztery pory roku”. W czterech rozdziałach, z których każdy odpowiada konkretnej porze roku, można obejrzeć jej autorskie pomysły na dekoracje ciasteczek, pierniczków, tortów i babeczek.

Są tam także porady dotyczące technik dekorowania. – W ostatnim – piątym rozdziale – umieściłam niezbędnik z recepturami. Plany związane z książką miałam od dawna, brakowało mi jednak fotografa, który „udźwignąłby” to zadanie i moje pomysły. Na warsztatach fotografii stylizacji kulinarnej poznałam Kingę Błaszczyk–Wójcicką i tak zaczęła się nasza współpraca. Zrobiła dokładnie takie zdjęcia, o jakie mi chodziło – mówi Iga.

Mniej oznacza lepiej

Edukacja oraz rozwój – własny i klientów – są dla niej tak samo ważne jak cukiernictwo. – Niestety w Polsce nadal panuje bardzo stereotypowe myślenie na temat wyrobów cukierniczych. Dużo ludzi lubi bardzo przeładowane projekty, w złym guście. Przy realizacji indywidualnych zamówień sugeruję klientom, że lepiej postawić na bardziej minimalistyczne, bo mniej najczęściej oznacza lepiej – przekonuje Iga. – Coraz więcej osób potrafi mi zaufać. Świadomość klientów rośnie, co mnie bardzo cieszy. Zdarzają się jednak tacy, którzy mają swoją wizję i są bardzo uparci. W takich najbardziej ekstremalnych przypadkach, kiedy kompletnie nie mam wpływu na zamówienie, odmawiam jego realizacji. Kilka razy już mi się to zdarzyło. Ale to także na tym polega budowanie marki.

Konkurencja? – Nie jest mała, ale cukierni z ofertą na wysokim poziomie nie ma jeszcze w Polsce zbyt dużo. Jest na pewno znacznie lepiej niż kilka lat temu, kiedy zakładałam pracownię, zwłaszcza w dużych miastach – przyznaje Iga. – Nie zamierzam jednak rywalizować za wszelką cenę. Od początku nastawiałam się na rzemieślniczą produkcję, a nie hurtowe, szybkie sprzedawanie. I konsekwentnie się tego trzymam.

Czekolada, pierniczki i torty dla wegan

– Zaczęliśmy pracę nad nową marką. To projekt czekoladowy, który chcę realizować razem z siostrą Anną i Michałem Doroszkiewiczem, mistrzem świata młodych cukierników i ambasadorem firmy Cacao Barry. To będzie zupełnie nowa marka niezależna od pracowni – mówi Iga. – W jej ramach będą powstawać wyłącznie wyroby czekoladowe, m.in. tabliczki czekolady, praliny, artystyczne figury czekoladowe. Pierwsza świąteczna kolekcja powstanie jesienią.

A na tym nie koniec. – Kolejny projekt, który będziemy realizować z siostrą Anną, to „Pierniki dzieciom”, czyli warsztaty cukiernicze dla dzieci. Mam przyjemność prowadzić warsztaty zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Ale to te z udziałem najmłodszych dają mi największą radość, bo reagują bardzo spontanicznie, towarzyszy temu wiele pozytywnych emocji – podkreśla Iga. – Chcemy takie warsztaty organizować m.in. w przedszkolach i szkołach, ale również przy okazji charytatywnych eventów, na przykład w domach dziecka oraz tematycznych weekendów organizowanych przez pracownię.
Będzie też coś dla wegan. – Jesteśmy elastyczni i reagujemy na potrzeby naszych klientów. Dlatego pracujemy m.in. nad ofertą wegańskich tortów, bo mamy coraz więcej pytań w tej sprawie. To nie jest tylko chwilowa moda, to jest trend, który będzie się utrzymywał – uważa Iga.

Nowa szkoła, nowa cukiernia

– O czym marzę? Udało mi się odnieść wiele sukcesów między innymi tytuł branżowej osobowości roku, książka, publikacje w prestiżowych brytyjskich magazynach poświęconych cukiernictwu, ale na pewno na tym nie poprzestanę. Chcę się dalej szkolić, marzę o wyjeździe do prestiżowej francuskiej szkoły Le Cordon Bleu, gdzie mogłabym poznać ludzi z całego świata, zobaczyć, jak pracują, jakie mają pomysły, to bardzo inspirujące – mówi z entuzjazmem Iga. – Chciałabym poznać tajniki francuskiego cukiernictwa, które bazuje na czekoladzie. To ponadczasowe wyroby, dopracowane w każdym szczególe, jak biżuteria. Taki styl jest mi najbliższy. Uwielbiam prostotę, elegancję, minimalizm i takie są właśnie moje projekty.

Pracownia Artystyczna Sarzyński działa nie tylko w województwie lubelskim, ale realizuje też zamówienia na Mazowszu. – W przyszłości chciałabym otworzyć autorską piernikową pracownię w Toruniu – mieście kojarzonym z piernikami. Ostatnio miałam okazję je odwiedzić i byłam zawiedziona, że nie ma tam żadnego naprawdę pięknego sklepu z piernikami – mówi Iga Sarzyńska.

>>> Artykuł pochodzi z dodatku Złota Setka 2016 - Ranking Najlepszych Firm Lubelszczyzny. Czytaj więcej: Złota Setka 2016: Ranking Najlepszych Firm Lubelszczyzny [LISTA]

Pozostałe informacje

WYBORY PREZYDENCKIE 2020: W drugiej turze (12 lipca 2020) w województwie lubelskim oddano 1 094 083 głosów.
725 423 (66,31%) otrzymał Andrzej Duda, a 368 630 (33,69%) Rafał Trzaskowski

Wybory prezydenckie będą kosztować 550 milionów złotych

Na organizację i przeprowadzenie wyborów prezydenckich w 2020 wydano ponad 304 mln zł, przy czym ta kwota obejmowała również przygotowania do wyborów korespondencyjnych, do których nie doszło. W 2015 było to ponad 174 mln zł. Ile będą kosztować wybory w tym roku? – Wstępna kwota, bo oczywiście na tym etapie nie mówimy jeszcze o wydatkach, to 550 mln złotych – wywiad z dr. Rafałem Tkaczem, szefem Krajowego Biura Wyborczego.

Matura 2025: Sprawdź się w naszym quizie i zobacz, czy zdałbyś z języka polskiego
QUIZ

Matura 2025: Sprawdź się w naszym quizie i zobacz, czy zdałbyś z języka polskiego

Czas błogiej majówki się zakończył uczniowie z całej Polski zasiądą w poniedziazłek, 6 maja, do najważniejszego egzaminu w życiu. Pamiętasz, kto napisał "Tango", albo o co chodziło w "Antygonie"? Sprawdź się w naszym quizie i dowiedz się, czy zdałbyś maturę z języka polskiego.

Piłkarze Kłosa Chełm (zielone stroje) są jedyną drużyną w IV lidze, która jeszcze nie wygrała spotkania

Kłos wciąż czeka na zwycięstwo. Wyniki Keeza IV Ligi

Kłos Gmina Chełm jest już praktycznie zdegradowany do klasy okręgowej. W sobotę najsłabszy zespół rozgrywek wyraźnie uległ rezerwom Motoru Lublin

Rafał Trzaskowski w Zamościu: Nie dajmy sobie odebrać dumy
galeria

Rafał Trzaskowski w Zamościu: Nie dajmy sobie odebrać dumy

Nie dajmy sobie odebrać dumy. Jeśli będziemy razem, gdy odbudujemy wspólnotę, skorzystamy z naszych historycznych tradycji, to wygra cała Polska, wygra Zamość – mówił dziś Rafał Trzaskowski do słuchających go na Rynku Wodnym w Zamościu.

Majówka na drogach: ilu pijanych kierowców zatrzymali policjanci?

Majówka na drogach: ilu pijanych kierowców zatrzymali policjanci?

W całej Polsce policjanci zatrzymali 1316 kierujących pod wpływem alkoholu. W województwie lubelskim takich kierowców było 62.

Ousmane Drame był bohaterem rywalizacji w Ostrowie Wielkopolskim

PGE Start Lublin pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

Świetny mecz zagrał Ousmane Drame

PGE MKS FunFloor Lublin przegrał w Kobierzycach

PGE MKS FunFloor Lublin został rozbity przez KPR Gminy Kobierzyce

Ten wynik pozbawił już całkowicie lubelski zespół szans na tytuł mistrzowski. Przypadł on szczypiornistkom KGHM MKS Zagłębie Lubin

Bogdanka LUK Lublin o krok od mistrzostwa Polski. Kibice jak zwykle nie zawiedli [ZDJĘCIA]
galeria

Bogdanka LUK Lublin o krok od mistrzostwa Polski. Kibice jak zwykle nie zawiedli [ZDJĘCIA]

W drugim spotkaniu finałowym o mistrzostwo Polski Bogdanka LUK Lublin pokonała wicemistrza kraju Aluron CMC Wartę Zawiercie 3:0, a mecz z trybun oglądał niemal komplet publiczności

SU-30M

Trafione, zatopione. Ukraiński dron morski zniszczył dwa rosyjskie myśliwce Su-30

Ukraiński dron morski Magura zniszczył rosyjski myśliwiec Su-30 Do ataku doszło w pobliżu miasta Noworosyjsk w Kraju Krasnodarskim na południu Rosji – informuje wywiad wojskowy Ukrainy (HUR). Drugie zestrzelenie – na Krymie – nie jest jeszcze potwierdzone.

Beretowy weekend
foto
galeria

Beretowy weekend

W klubie Rzut Beretem w Lublinie znów było gorąco. Frekwencja dopisała, a klub dosłownie pękał w szwach. Kolorowe światła i pulsujące dźwięki klasycznych hitów wypełniły przestrzeń, tworząc niesamowitą atmosferę, którą dało się odczuć od razu po przekroczeniu progu. Te wyjątkowe chwile zostały uwiecznione na zdjęciach. Zapraszamy do obejrzenia pełnej fotogalerii z imprezy w Rzut Beretem, aby raz jeszcze poczuć klimat tej niezapomnianej nocy!

Zderzenie dwóch samochodów w Modliborzycach. Trzy osoby ranne

Zderzenie dwóch samochodów w Modliborzycach. Trzy osoby ranne

Do wypadku doszło około godziny 15.35 w niedzielę, 4 maja, w Modliborzycach. W tej chwili droga jest zablokowana.

Rafał Trzaskowski
galeria

Rafał Trzaskowski w Lublinie: Każdy, kto nosi mundur, zasługuje na szacunek

Polska cała głosuje na Rafała… skandowało kilkaset osób przed Ratuszem Lublinie. Rafał Trzaskowski na ostatniej prostej kampanii wyborczej odwiedził Lublin i Zamość.

Gra F1 25
GRAMY
film

F1 25: Realizm i prędkość, czyli 15 minut rozgrywki (wideo)

Wszystkie zakręty i nierówności. Twórcy gry F1 25 chwalą się efektami zastosowania technologii LIDAR do skanowania torów wyścigowych.

Nauka idzie w las. Lesnicy zapraszają nauczycieli na warsztaty

Nauka idzie w las. Lesnicy zapraszają nauczycieli na warsztaty

Dwa dni będą trwały bezpłatne warsztaty przeznaczone dla nauczycieli szkół podstawowych i średnich oraz osób prowadzących edukację przyrodniczą.

Fragment Meczu w Lublinie
galeria

"Złoty gol" Piotra Packa dał Lubliniance wygraną nad Orlętami Radzyń Podlaski [ZDJĘCIA]

Lublinianka Lublin pokonała Orlęta Spomlek Radzyń Podlaski po golu Piotra Packa

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium