Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

19 kwietnia 2025 r.
15:17

Wielkanoc na talerzu: jaja, żur, a także kaczka

(fot. DW/archiwum)

Na wielkanocnym stole rządzą jajka, biały barszcz lub żurek i domowe wędliny. Świąteczny obiad ma uroczysty charakter, dlatego wybraliśmy rosół z kołdunami, sznycel wiedeński oraz grillowaną gruszkę na deser. Albo sękacz z tortownicy

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Sos polski do jajek

Składniki: 4 jajka na twardo, sok z cytryny, 250 ml kwaśnej śmietany, 2 pęczki szczypiorku, 2 łyżki posiekanej rzeżuchy, utarta na miazgę cebula, pół pęczka natki, 1 łyżka tartego chrzanu, sól, cukier puder.

Wykonanie: ugotowane żółtka przetrzeć przez sito, połączyć z sokiem z cytryny, dodać śmietanę. Wyrobić, dodać posiekany szczypiorek, rzeżuchę, natkę, cebulę i chrzan. Na końcu posiekane w kosteczkę białka. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru. Kto lubi odrobiną białego pieprzu. Sos możecie podawać do jajek i pieczonych mięs.

Jajka faszerowane śledziem

Składniki: 10 jaj, 10 dag filetów śledziowych, 10 dag cebuli, 5 łyżek majonezu, pieprz.

Wykonanie: ugotować jajka na twardo. Przekroić na pół. Wyjąć żółtka. Posiekać ze śledziem i cebulką. Dodać połowę majonezu. Doprawić pieprzem. Napełnić farszem jajka. Posypać zieloną pietruszką.

Biały barszcz z Karczmisk czy żur z Żukowa?

Królem wielkanocnego stołu jest żurek. Najbardziej znany to regionalny żur żukowski z dodatkiem białego wędzonego sera. Nad Bugiem szykuje się na święta żur grzybowy, z dużą ilością suszonych borowików. Podstawą żuru jest zakwas z żytniej mąki.

Z kolei wielkanocny barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, często zabiela się go jeszcze śmietaną. Jedną z najciekawszych propozycji jest karczmiski barszcz biały. Według legendy, Karczmiska słynęły z dużej ilości karczm, w każdej z nich podawał miskę białego barszczu. Stąd od słów karczma i miska miejscowość została nazwana Karczmiska. Biały barszcz karczmiski przetrwał do dziś. Zamiast na zakwasie z mąki pszennej szykuje się go na zakwasie z kiszonej kapusty, którym zalewa się wywar ze świątecznych wędzonek. Pod koniec gotowania zabiela się barszcz śmietaną, dodaje pokrojoną w kostkę i przesmażoną kiełbasę oraz jajka na twardo. Na talerzach posypuje się biały barszcz karczmiski świeżo struganym chrzanem.

Żur z Żukowa

Składniki: 70 dag chleba razowego, 2 listy przegotowanej wody, 50 dag łopatki wieprzowej, 25 dag chudego twarogu, czosnek, liść laurowy, sól, pieprz.

Wykonanie: chleb pokruszyć, zalać przegotowaną wodą (2 litry), najlepiej w glinianym naczyniu, dodać kilka ząbków czosnku. Całość w ciepłe miejsce. Ugotować wywar z łopatki wieprzowej, soli i liści laurowych. Do wywaru pod koniec gotowania dodać przecedzony zakwas. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę, włożyć do zupy. Podawać z kostkami twarogu.

Sznycel wiedeński

Składniki: 60 dag udźca cielęcego bez kości, 6 jajek, bułka tarta, sól, pieprz, smalec (można zastąpić oliwą), masło, sok z cytryny.

Wykonanie: mięso pokroić na 4 plastry, rozbić, skropić sokiem z cytryny, posolić i schować do lodówki na godzinę, żeby było kruche i soczyste. Każdy sznycel posypać pieprzem, obtoczyć w posolonej mące, jajku, tartej bułce i smażyć w dużej ilości silnie rozgrzanego smalcu. Na koniec na każdym sznyclu położyć kawałek masła, jako sadzone, nakryć patelnię i dosmażyć na wolnym ogniu.

Grillowana gruszka z kozim serem

Składniki: 4 słodkie gruszki, 20 dag koziego sera, 15 dag orzeszków piniowych, olej bazyliowy, rukola, sos balsamiczny.

Wykonanie: gruszkę umyć, pokroić w plastry. Grillować na oleju bazyliowym razem z orzeszkami piniowymi. Ułożyć piramidkę, przekładając kozim serem i rukolą. Polać sosem balsamicznym. Na koniec prawdziwy hit. Świąteczny sękacz z tortownicy.

Sękacz z tortownicy

Składniki: 25 dag masła, 1 szklanka cukru, trzy czwarte szklanki mąki krupczatki, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 5 dag zmielonych migdałów, 1 łyżka rumu, pół laski wanilii lub 1 esencja waniliowa. Do wysmarowania tortownicy: 1 łyżka masła.

Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na krem. Wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, rum, migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę średnicy 23 cm wysmarować masłem, na jej dnie równo rozprowadzić 2 łyżki ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 5 min. Gdy ciasto lekko się zrumieni, tortownicę wyjąć. Na upieczonej warstwie sękacza rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciast i znowu tortownicę wstawić na 5 min do piekarnika. Czynność tę powtarzać do zużycia ciasta. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem lub lepiej polukrować.

Słynna kaczka z Old Pubu

Dorota Otachel przez wiele lat prowadziła restaurację „Old Pub” na Starym Mieście w Lublinie. Dziś do starego szyldu dodała dopisek „Cały mój świat” i na Sławinku prowadzi luksusowy zakład garmażeryjny.

– Robię to, co robiłam w swojej restauracji, czyli dobrze gotuję. Dla Czytelników Dziennika Wschodniego przygotowałam przepisy na jajka po staropolsku, żur na wędzonych żeberkach z borowikami i świeżo tartym chrzanem oraz roladę z kaczki faszerowaną cielęciną w sosie tymiankowym, którą podawałem z moim „Old Pubie” na Starym Mieście.

Jaja po staropolsku

Składniki: 5 jajek, 1 mały pęczek natki pietruszki, 4 dag masła, płatki migdałowe, sól, pieprz.

Wykonanie: jajka ugotować na twardo. Delikatnie przeciąć na pół ostrym nożem, tak by nie uszkodzić skorupki. Jajka wydrążyć, posiekać w drobną kostkę. Dodać masło, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i wszystko delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masą jajeczną nafaszerować połówki skorupek. Panierować w rozmąconym jajku i migdałach. Zapiekać w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 10 minut.

Żur na wędzonych żeberkach ze świeżo tartym chrzanem i borowikami

Składniki: 1 kg wędzonych żeberek wieprzowych, 1 korzeń świeżego chrzanu, 20 dag mrożonych borowików, 1 pęczek włoszczyzny, 1 główka czosnku, 1 cytryna, 150 ml śmietany 18 %, majeranek, sól, pieprz.

Wykonanie: ugotować wywar na wędzonych żeberkach z włoszczyzną Następnie upiec w piekarniku czosnek w całości, w piekarniku. Wywar przelać przez sito. Dodać zblanszowane borowiki, pieczony czosnek, świeży chrzan, śmietanę i majeranek oraz sok ze świeżo wyciśniętej cytryny .Całość pogotować na wolnym ogniu aby aromaty się połączyły.

Rolada z kaczki faszerowana cielęciną w sosie tymiankowym

Składniki: 1 mała kaczka, 20 dag cielęciny, 50 dag szarej renety, 1 pomarańcza, 1 jajko, 1 mała bułeczka, czosnek, 100 ml białego wina, sól, pieprz, otarty majeranek.

Wykonanie: kaczkę wyluzować z kości. Przepuścić przez maszynkę cielęcinę, mięso z kaczki i bułeczkę. Dodać przyprawy i 1 jajko. Wyrobić i delikatnie napełnić kaczkę powstałym farszem. Tak przygotowaną kaczkę natrzeć majerankiem i czosnkiem. Piec kaczkę z jabłkami, sokiem z pomarańczy i białym winem w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Kiedy mięso będzie miękkie zwiększyć temperaturę do uzyskania złocistego koloru. Przez sito przetrzeć smak z pieczenia i delikatnie zblendować. Kaczkę poporcjować, polać sosem i udekorować świeżym tymiankiem. Wesołych i smacznych Świąt Wielkanocnych.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Był zawsze tam, gdzie grała Chełmianka – na stadionie, przy ławce rezerwowych, w szatni i na trybunach. W wieku 75 lat zmarł Janusz Oleszkiewicz, wieloletni kierownik drugiego zespołu i drużyn młodzieżowych biało-zielonych.

AZS AWF Biała Podlaska przegrał w derbach z KPR Padwą Zamość 27:30

I Liga Centralna Piłkarzy Ręcznych: w derbach KPR Padwa lepsza od AZS AWF Biała Podlaska

W meczu derbowym KPR Padwa Zamość pokonała na wyjedzie AZS AWF Biała Podlaska 30:27. Tym samym zamościanie wzięli rewanż za ostatnią przegraną w wojewódzkim finale Pucharu Polski

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lubelskie Centrum Konferencyjne zostało nagrodzone w konkursie Lodołamacze 2025 w kategorii „Przyjazna Przestrzeń”. To wyróżnienie trafia do instytucji i firm, które szczególnie dbają o dostępność i otwartość swoich przestrzeni dla osób z niepełnosprawnościami.

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Prezydent RP Karol Nawrocki podpisał ustawę o pomocy obywatelom Ukrainy - przekazał w piątek szef prezydenckiej kancelarii Zbigniew Bogucki. Poinformował też, że w poniedziałek do Sejmu trafią dwa projekty: ws. wydłużenia okresu, po którym obcokrajowcy mogą ubiegać się o polskie obywatelstwo, oraz ws. ścigania banderyzmu. Zapisy ustawy ograniczają m.in. wypłatę 800 plus.

Budowa S19

Unia sypie kasą na drogi. Miliony na ekspresówkę z Lublina do Lubartowa

Unia Europejska dokłada miliony do budowy S19 Lublin - Lubartów Północ. Trasa ma być gotowa pod koniec 2027 roku.

Siatkarze Avii w weekend zagrają na terenie beniaminka z Grodziska Mazowieckiego

PZL Leonardo Avia Świdnik celuje w pierwsze zwycięstwo w tym sezonie

W trzeciej kolejce PZL Leonardo Avia Świdnik zagra na wyjeździe ze Spartą Grodzisk Mazowiecki. Sobotnie spotkanie rozpocznie się o godzinie 18

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?
galeria

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?

Najpierw 3-letnia nauka, a później służba. W piątek 16 nowych funkcjonariuszy Straży Granicznej złożyło ślubowanie. Zarobią od 5300 zł na rękę.

Niedzielnym uroczystościom będzie towarzyszył przemarsz ulicami Lubelską, Pocztową i Hrubieszowską

Inauguracja roku akademickiego w PANS Chełm. Będą utrudnienia w ruchu

W niedzielę, 28 września, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie zainauguruje rok akademicki 2025/2026. W programie znalazła się msza święta, uroczysty przemarsz i oficjalna część w siedzibie uczelni. Kierowcy muszą liczyć się z czasowymi utrudnieniami.

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych
sonda

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych

Temat zakazu nocnej sprzedaży alkoholu w Warszawie obiegł ostatnio cały kraj. Stołeczni radni, póki co wprowadzili prohibicję na terenie dwóch dzielnic. Ale od lipca przyszłego roku ma to już dotyczyć całego miasta. Czy takie rozwiązanie jest potrzebne również w Lublinie? Zapytaliśmy o to miejskich radnych.

Tężnia nad Krzną i ścieżka

Nad Krzną będzie nowe miejsce do odpoczynku. Podest, hamaki i lornetki

Nad Krzną powstanie nowe miejsce do odpoczynku. Urzędnicy szukają teraz wykonawcy.

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Trwa wielkie odliczanie do niedzielnego, rewanżowego meczu finałowego PGE Ekstraligi. O godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się przy Al. Zygmuntowskich z PRES Grupą Deweloperską Toruń. W piątek odbyła się przedmeczowa konferencja prasowa, w której wzięli Maciej Kuciapa i Bartosz Zmarzlik. Z jakim nastawieniem „Koziołki” podejdą do decydującej batalii o złoto?

Z całego serca dziękujemy każdej osobie, która oddała głos za naszymi zwierzakami. To dzięki Wam możemy działać jeszcze skuteczniej i z jeszcze większą nadzieją patrzeć w przyszłość - napisali po ogłoszeniu wyników głosowania pracownicy schroniska dla zwierząt w Zamościu.

Wielka radość w schronisku dla zwierząt. To oni dostaną 1,3 mln zł z budżetu obywatelskiego

Nie strefy sportu, nie modernizacja boiska i nie naprawa drogi, ale gruntowny remont budynku dla psów w schronisku dla bezdomnych zwierząt w Zamościu to inwestycja, która jako projekt ogólnomiejski zostanie w 2026 roku zrealizowana z budżetu obywatelskiego. Jest na to zabezpieczone 1,3 mln zł.

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Masz mało czasu, a chcesz podarować coś z klasą? Zamiast szukać przypadkowego drobiazgu, wybierz dopracowany, gotowy zestaw w eleganckiej oprawie. Jeśli potrzebujesz punktu startu, zajrzyj na prezent dla niego - łatwo dopasujesz styl do osoby obdarowywanej. Pomyśl o tym jak o krótkiej ścieżce decyzyjnej: cel, styl, osobisty akcent. Gdy te trzy elementy zagrają, nawet wybór w pośpiechu wygląda jak planowany z wyprzedzeniem.

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Chełmscy kryminalni odnaleźli poszukiwaną listem gończym 44-latkę. Kobieta, chcąc uniknąć zatrzymania, schowała się w szafie pod płaszczem. Zamiast wolności zyskała dodatkowe zarzuty – tym razem za kradzież z włamaniem na miejscowym targu.

kurtka zimowa M-TAC

Survival w mieście i w lesie – jaka kurtka zimowa sprawdzi się w obu warunkach?

Dlaczego wybór odpowiedniej kurtki zimowej ma znaczenie? Zima w mieście może być równie bezlitosna, co mróz w lesie. Niezależnie czy codziennie przemierzasz ulice, czy wybierasz się na weekendowy survival, odpowiednia kurtka zimowa to podstawa. Wybór nie jest prosty, bo często zwykłe modele są albo modne, albo funkcjonalne, rzadko łączą oba te aspekty. Właśnie tutaj wkracza kurtka survivalowa, która łączy wytrzymałość z estetyką. W codziennym użytkowaniu docenimy jej lekkość i wygodę, a w lesie – odporność na warunki atmosferyczne.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium