Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

19 kwietnia 2025 r.
15:17

Wielkanoc na talerzu: jaja, żur, a także kaczka

(fot. DW/archiwum)

Na wielkanocnym stole rządzą jajka, biały barszcz lub żurek i domowe wędliny. Świąteczny obiad ma uroczysty charakter, dlatego wybraliśmy rosół z kołdunami, sznycel wiedeński oraz grillowaną gruszkę na deser. Albo sękacz z tortownicy

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Sos polski do jajek

Składniki: 4 jajka na twardo, sok z cytryny, 250 ml kwaśnej śmietany, 2 pęczki szczypiorku, 2 łyżki posiekanej rzeżuchy, utarta na miazgę cebula, pół pęczka natki, 1 łyżka tartego chrzanu, sól, cukier puder.

Wykonanie: ugotowane żółtka przetrzeć przez sito, połączyć z sokiem z cytryny, dodać śmietanę. Wyrobić, dodać posiekany szczypiorek, rzeżuchę, natkę, cebulę i chrzan. Na końcu posiekane w kosteczkę białka. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru. Kto lubi odrobiną białego pieprzu. Sos możecie podawać do jajek i pieczonych mięs.

Jajka faszerowane śledziem

Składniki: 10 jaj, 10 dag filetów śledziowych, 10 dag cebuli, 5 łyżek majonezu, pieprz.

Wykonanie: ugotować jajka na twardo. Przekroić na pół. Wyjąć żółtka. Posiekać ze śledziem i cebulką. Dodać połowę majonezu. Doprawić pieprzem. Napełnić farszem jajka. Posypać zieloną pietruszką.

Biały barszcz z Karczmisk czy żur z Żukowa?

Królem wielkanocnego stołu jest żurek. Najbardziej znany to regionalny żur żukowski z dodatkiem białego wędzonego sera. Nad Bugiem szykuje się na święta żur grzybowy, z dużą ilością suszonych borowików. Podstawą żuru jest zakwas z żytniej mąki.

Z kolei wielkanocny barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, często zabiela się go jeszcze śmietaną. Jedną z najciekawszych propozycji jest karczmiski barszcz biały. Według legendy, Karczmiska słynęły z dużej ilości karczm, w każdej z nich podawał miskę białego barszczu. Stąd od słów karczma i miska miejscowość została nazwana Karczmiska. Biały barszcz karczmiski przetrwał do dziś. Zamiast na zakwasie z mąki pszennej szykuje się go na zakwasie z kiszonej kapusty, którym zalewa się wywar ze świątecznych wędzonek. Pod koniec gotowania zabiela się barszcz śmietaną, dodaje pokrojoną w kostkę i przesmażoną kiełbasę oraz jajka na twardo. Na talerzach posypuje się biały barszcz karczmiski świeżo struganym chrzanem.

Żur z Żukowa

Składniki: 70 dag chleba razowego, 2 listy przegotowanej wody, 50 dag łopatki wieprzowej, 25 dag chudego twarogu, czosnek, liść laurowy, sól, pieprz.

Wykonanie: chleb pokruszyć, zalać przegotowaną wodą (2 litry), najlepiej w glinianym naczyniu, dodać kilka ząbków czosnku. Całość w ciepłe miejsce. Ugotować wywar z łopatki wieprzowej, soli i liści laurowych. Do wywaru pod koniec gotowania dodać przecedzony zakwas. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę, włożyć do zupy. Podawać z kostkami twarogu.

Sznycel wiedeński

Składniki: 60 dag udźca cielęcego bez kości, 6 jajek, bułka tarta, sól, pieprz, smalec (można zastąpić oliwą), masło, sok z cytryny.

Wykonanie: mięso pokroić na 4 plastry, rozbić, skropić sokiem z cytryny, posolić i schować do lodówki na godzinę, żeby było kruche i soczyste. Każdy sznycel posypać pieprzem, obtoczyć w posolonej mące, jajku, tartej bułce i smażyć w dużej ilości silnie rozgrzanego smalcu. Na koniec na każdym sznyclu położyć kawałek masła, jako sadzone, nakryć patelnię i dosmażyć na wolnym ogniu.

Grillowana gruszka z kozim serem

Składniki: 4 słodkie gruszki, 20 dag koziego sera, 15 dag orzeszków piniowych, olej bazyliowy, rukola, sos balsamiczny.

Wykonanie: gruszkę umyć, pokroić w plastry. Grillować na oleju bazyliowym razem z orzeszkami piniowymi. Ułożyć piramidkę, przekładając kozim serem i rukolą. Polać sosem balsamicznym. Na koniec prawdziwy hit. Świąteczny sękacz z tortownicy.

Sękacz z tortownicy

Składniki: 25 dag masła, 1 szklanka cukru, trzy czwarte szklanki mąki krupczatki, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 5 dag zmielonych migdałów, 1 łyżka rumu, pół laski wanilii lub 1 esencja waniliowa. Do wysmarowania tortownicy: 1 łyżka masła.

Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na krem. Wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, rum, migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę średnicy 23 cm wysmarować masłem, na jej dnie równo rozprowadzić 2 łyżki ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 5 min. Gdy ciasto lekko się zrumieni, tortownicę wyjąć. Na upieczonej warstwie sękacza rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciast i znowu tortownicę wstawić na 5 min do piekarnika. Czynność tę powtarzać do zużycia ciasta. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem lub lepiej polukrować.

Słynna kaczka z Old Pubu

Dorota Otachel przez wiele lat prowadziła restaurację „Old Pub” na Starym Mieście w Lublinie. Dziś do starego szyldu dodała dopisek „Cały mój świat” i na Sławinku prowadzi luksusowy zakład garmażeryjny.

– Robię to, co robiłam w swojej restauracji, czyli dobrze gotuję. Dla Czytelników Dziennika Wschodniego przygotowałam przepisy na jajka po staropolsku, żur na wędzonych żeberkach z borowikami i świeżo tartym chrzanem oraz roladę z kaczki faszerowaną cielęciną w sosie tymiankowym, którą podawałem z moim „Old Pubie” na Starym Mieście.

Jaja po staropolsku

Składniki: 5 jajek, 1 mały pęczek natki pietruszki, 4 dag masła, płatki migdałowe, sól, pieprz.

Wykonanie: jajka ugotować na twardo. Delikatnie przeciąć na pół ostrym nożem, tak by nie uszkodzić skorupki. Jajka wydrążyć, posiekać w drobną kostkę. Dodać masło, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i wszystko delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masą jajeczną nafaszerować połówki skorupek. Panierować w rozmąconym jajku i migdałach. Zapiekać w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 10 minut.

Żur na wędzonych żeberkach ze świeżo tartym chrzanem i borowikami

Składniki: 1 kg wędzonych żeberek wieprzowych, 1 korzeń świeżego chrzanu, 20 dag mrożonych borowików, 1 pęczek włoszczyzny, 1 główka czosnku, 1 cytryna, 150 ml śmietany 18 %, majeranek, sól, pieprz.

Wykonanie: ugotować wywar na wędzonych żeberkach z włoszczyzną Następnie upiec w piekarniku czosnek w całości, w piekarniku. Wywar przelać przez sito. Dodać zblanszowane borowiki, pieczony czosnek, świeży chrzan, śmietanę i majeranek oraz sok ze świeżo wyciśniętej cytryny .Całość pogotować na wolnym ogniu aby aromaty się połączyły.

Rolada z kaczki faszerowana cielęciną w sosie tymiankowym

Składniki: 1 mała kaczka, 20 dag cielęciny, 50 dag szarej renety, 1 pomarańcza, 1 jajko, 1 mała bułeczka, czosnek, 100 ml białego wina, sól, pieprz, otarty majeranek.

Wykonanie: kaczkę wyluzować z kości. Przepuścić przez maszynkę cielęcinę, mięso z kaczki i bułeczkę. Dodać przyprawy i 1 jajko. Wyrobić i delikatnie napełnić kaczkę powstałym farszem. Tak przygotowaną kaczkę natrzeć majerankiem i czosnkiem. Piec kaczkę z jabłkami, sokiem z pomarańczy i białym winem w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Kiedy mięso będzie miękkie zwiększyć temperaturę do uzyskania złocistego koloru. Przez sito przetrzeć smak z pieczenia i delikatnie zblendować. Kaczkę poporcjować, polać sosem i udekorować świeżym tymiankiem. Wesołych i smacznych Świąt Wielkanocnych.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

W środę rywalem lublinian będzie bułgarski Rilski Spotis

Zdjęcie ilustracyjne

Zima coraz bliżej – reagujmy, gdy ktoś potrzebuje pomocy

Dzięki szybkiej i empatycznej reakcji dzielnicowych z Komendy Powiatowej Policji w Lubartowie, 66-letni bezdomny mężczyzna otrzymał niezbędną pomoc i schronienie. Funkcjonariusze znaleźli go na jednej z posesji w Lubartowie, gdzie od pewnego czasu spał pod gołym niebem.

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?
11 listopada 2025, 9:00

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?

Nie zabraknie znanych artystów, nowoczesnych aranżacji i ponadczasowego przesłania. Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium