Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Zakupy

24 grudnia 2024 r.
9:15

Wigilia last minute? Nie trzeba kupować gotowców

Autor: Zdjęcie autora IC

Wigilia już dzisiaj. W wielu domach jest już wszystko gotowe, jednak są też takie, gdzie trzeba jeszcze coś ugotować. Myślicie, że się uda? Spokojnie, jeszcze można przygotować smaczne święta na ostatnią chwilę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

By piernik był smaczny, ciasto należy zrobić przynajmniej 4 tygodnie przed pieczeniem. Zakwas na barszcz powinien odstać swoje. Karp by „nie śmierdział mułem” powinien moczyć się w mleku z cebulą lub cytryną przez co najmniej 12 godzin. Także lepienie pierogów nie zajmuje godzinę. Dla tych, którzy tego nie zrobili, bo są zabiegani, jest jeszcze szansa na przygotowanie pysznych potraw, które będziemy mogli postawić na wigilijnym stole.

Śledzie pod każdą formą – proste i szybkie w przygotowaniu

Jednym z pomysłów na dania last minute do podania na świątecznym stole są śledzie. Istnieje wiele sposobów na podanie tej ryby. Łukasz Oroń, szef kuchni restauracji Legendy Miasta podpowiada nam, że nawet śledzie kupione na tacce w sklepie mogą być idealnym daniem na świąteczny stół.

– Takie śledzie sklepowe możemy podrasować tak by były smaczne. Cały szkopuł jest w dodatkach, aby dobrać je w taki sposób by nadać im smaku – mówi Oroń.

Podpowiada, że do śledzi możemy dodać wiele przypraw i dodatków – suszone pomidory, kapary, pieprz młotkowany, albo przygotować je na słodko z rodzynkami, suszoną żurawiną lub śliwką.

– Jeśli zdecydujemy się połączyć śledzie z suszonymi pomidorami, to warto wykorzystać także olej, w którym były pomidory i także dodać go do śledzi. Wtedy będziemy mieć jeszcze więcej aromatu – dodaje Oroń.

Szef kuchni podzielił się z nami przepisami na śledzie z węgierską sałatką oraz drugie – pod śmietanową pierzynką z jabłkiem i cebulą.

Składniki na śledzie z sałatką węgierską: filety śledziowe, papryka żółta, pieczarki, cebula biała, passata pomidorowa, masło, olej, sól, pieprz.

Przygotowanie: na maśle połączonym z olejem podsmażamy cebulkę, potem dodajemy pieczarki. Gdy wypuszczą wodę, czekamy aż odparuje i dorzucamy paprykę. Gdy warzywa są już miękkie zalewamy passatą pomidorową i doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie możemy dodać jakieś ulubione zioła jak bazylię, lubczyk lub oregano. Naszą warzywną sałatkę zostawiamy do przestygnięcia i kroimy śledzie w kawałki. Później łączymy rybę z warzywami i zostawiamy ewentualnie na jakąś godzinę by się „przegryzło”

Składniki na śledzie ze śmietaną: filety śledziowe, cebula, jabłko, kwaśna śmietana, sok z cytryny, odrobina cukru, pieprz, natka z pietruszki.

Przygotowanie: jabłko i cebulkę kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem, cukrem. Mieszamy z pokrojonymi śledziami. Podając na stół możemy przyozdobić świeżymi ziołami lub plastrami rzodkiewki.

Nie masz czasu lepić uszek? – zrób paszteciki

Gdy udało nam się zrobić zakwas na barszcz, ale nie mamy czasu i sił na lepienie malutkich i idealnych uszek z grzybami, możemy zrobić ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego z farszem grzybowym lub kapuściano-grzybowym.

Składniki: opakowanie dobrej jakości ciasta francuskiego, 2 cebulki, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg grzybów mrożonych, 2 łyżki bułki tartej, 3 jajka, tymianek, sól, pieprz, olej.

Przygotowanie: cebulę i czosnek podsmażyć na oleju z dodatkiem tymianku, po czym dodać grzyby. Pozostawić do ostygnięcia po czym przepuścić przez maszynkę do mięsa lub posiekać. Dodać dwa jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na równe kwadraty. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem przy pomocy pędzelka. Na środek każdego kwadratu położyć trochę farszu, złożyć ciasto w trójkąt i dobrze skleić. Każdy pierożek posmarować z wierzchu jajkiem, można posypać makiem lub sezamem. Ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, piec w temp. 160 stopni ok. 25 min.

Coś słodkiego na ostatnią chwilę? – wigilijne racuchy

Jeśli nie lubimy i nie mamy czasu na pieczenie serników i makowców możemy przygotować racuchy drożdżowe. Nie musimy dodawać do nich tylko jabłek, możemy zaszaleć także z suszonymi owocami.

Składniki: 3 szklanki mąki, szczypta soli, 1,5 szklanki ciepłej wody, 50 g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, olej, opcjonalnie aromat waniliowy, jabłka, gruszki, suszone owoce.

Przygotowanie: Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do kubka, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Zrobić wgłębienie w mące, wsypać cukier, dodać dwie łyżki oleju, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. Można też dodać aromat waniliowy lub cytrynowy. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę. W tym czasie można przygotować smażone jabłka na nadzienie. Stolnicę oprószyć cienką warstwą mąki. Naoliwioną łyżką nabierać porcje ciasta, formować kulki i układać zachowując odstępy. Ciasto będzie rzadkie, lejące się. Jeśli robimy racuchy z jabłkami, w środek ciasta wkładamy 1 pełną łyżeczkę jabłek. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut. Na głębokiej patelni, wlać olej na wysokość około 3 - 4 cm. Gdy będzie gorący, wkładać do niego porcje ciasta, uważając, aby temperatura oleju nagle się nie obniżyła. Każdego racucha smażyć po około 1 - 2 minucie z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu racuchy odkładać na papierowe ręczniki. Posypać cukrem pudrem.

Porada od szefa Łukasza Oronia: karp lub inna świąteczna ryba nie musi być nudna i podawana smażona po wcześniejszym opanierowaniu w bułce tartej. Rybę możemy obtoczyć w posiekanych orzechach, jednak, jeśli zdecydujemy się na taki krok, to musimy ją smażyć ostrożnie by orzechy się nie spaliły i nie były gorzkie.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Bogdanka LUK Lublin wygrała na wyjeździe z ZAKSĄ Kędzierzy-Koźle 3:0

Bogdanka LUK Lublin pozostaje w grze o półfinał

W drugim meczu ćwierćfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin pokonała ZAKSĘ Kędzierzyn-Koźle 3:1. Tym samym do wyłonienia półfinalisty konieczne będzie trzecie spotkanie, w niedzielę, w Lubinie. Początek o godzinie 14.45

Przemysław Kusiak to jeden z liderów Matematyki

LNBA: Potrzebne będą trzecie mecze

W sobotę rozegrano drugie mecze półfinałowe w Konferencji A. Zwycięstwa odniosły w nich zespoły Patobasket i Matematyki, co oznacza, że do wyłonienia finalistów będą potrzebne trzecie spotkania.

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie
koncert
5 kwietnia 2025, 19:00

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie

W lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt w sobotę, odżyje duch Seattle lat 90. Ze sceny popłyną brudne gitarowe brzmienia i chropowate wokale – zupełnie jak w klubach Seattle sprzed trzech dekad. Znów powrócą wspomnienia przy takich utworach jak: „Smells Like Teen Spirit”, „Would”, „Jeremy”, „Alive”, „Black Hole Sun” i innych. To nie będzie zwykły koncert, lecz muzyczna podróż w czasie: w rocznicę śmierci Kurta Cobaina i Layne’a Staleya Lublin odda im szczególny hołd.

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Szybkie, drogie i luksusowe. Przerobione i dopieszczone. Plus pokazy stuntu i driftu, czyli dwa dni z motoryzacją w najlepszym wydaniu. W weekend w Lublinie: Moto Session 2025.

Filip Wójcik to kolejny zawodnik, który zostaje w Motorze na następny sezon

Kolejny piłkarz Motoru Lublin podpisał nowy kontrakt

W ostatnich dniach Motor Lublin przedłużył umowy z trzema piłkarzami. Najpierw nowe kontrakty podpisali: Michał Król i Mathieu Scalet, a we wtorek żółto-biało-niebiescy poinformowali, że w klubie zostaje także Filip Wójcik. Wszyscy związali się z beniaminkiem PKO BP Ekstraklasy na kolejny rok.

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.
foto
galeria

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.

Trwają przygotowania do sobotniej premiery „Niewiarygodnej historii Małej S.” w lubelskim Teatrze im. J. Osterwy. Będzie to pierwszy – po dłuższej przerwie – spektakl przeznaczony dla najmłodszej widowni.

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi
ZDJĘCIA

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi

Egzamin jest bardzo długi i trudny - mówi przewodniczący komisji. Po studiach i trzech latach aplikacji przyszedł czas na cztery dni egzaminów z różnych zagadnień prawa. W Lublinie rozpoczął się egzamin adwokacki.

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Zakończono negocjacje umowy pomostowej z wykonawcami pierwszej elektrowni jądrowej – poinformował we wtorek premier Donald Tusk. Obecny plan zakłada, że prąd z pierwszej polskiej elektrowni jądrowej popłynie do sieci w 2036 roku.

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS
ZDJĘCIA
galeria

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS

Cukiernik, optyk, ratownik medyczny, czy klasa psychologiczno-medyczna. Przed nami egzamin ósmoklasisty, a potem wybór szkoły średniej. Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego zaprosił swoich potencjalnych, przyszłych uczniów.

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji
ZDJĘCIA
galeria

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji

Magia i Fantazja – takie było hasło tegorocznej, XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fryzjerskiego „Najlepszy uczeń w zawodzie fryzjer”. Uczestnicy konkursu puścili wodzę fantazji i swoje wyobrażenia przełożyli na włosy modelek.

Łukowskie PEC

Brakuje milionów i nie mogą ruszyć z budową elektrociepłowni. Będzie wniosek

Łukowskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej nie może ruszyć z budową nowej elektrociepłowni, bo oferty firm są droższe niż założony kosztorys. Miasto szuka nowych możliwości w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie
(Nie)Wyparzona Gęba
film

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie

Po 25 latach milczenia Igor Jaszczuk wraca na scenę – bez presji wytwórni, za to z wielką autentycznością. Jego najnowszy singiel „Baobab” to nostalgiczna podróż do czasów młodości, spotkań pod drzewem, które stało się symbolem twórczych początków. Artysta, znany jako autor hitów dla innych, zaśpiewa własnym głosem.

Aleksandra Tomczyk

Aleksandra Tomczyk zostaje w Lublinie

Chociaż od dłuższego czasu nie ma jej w składzie MKS FunFloor, to Paweł Tetelewski nie wahał się przedłużyć umowy z Aleksandrą Tomczyk. 30-letnia rozgrywająca podpisała nowy kontrakt, chociaż na razie musi skupić się na leczeniu kontuzji.

Jedną z atrakcji Dnia otwartego na Politechnice Lubelskiej był tunel aerodynamiczny
galeria

Politechnika Lubelska: Informatyka, innowacje i rekrutacja

Był tunel aerodynamiczny i programowanie robotów. Były długopisy 3D i e-oko w inżynierii. A przede wszystkim: była możliwość lepszego poznania uczelni. Jak wyglądał Dzień Otwarty na Politechnice Lubelskiej?

Inspektor Andrzej Mioduna
KADRY

Komendant Wojewódzki Policji w Lublinie ma nowego zastępcę

Inspektor Andrzej Mioduna był komendantem w Janowie Lubelskim i w Zamościu. Teraz objął stanowisko p.o. Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Policji w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium