Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

e-Wydanie - promocja 1zł za miesiąc!

Festiwale

20 sierpnia 2018 r.
19:27

Europejski Festiwal Smaku 2018. Program koncertów i wydarzeń

32 13 A A

– Będziemy opowiadać o tym, że świętowanie niepodległości w dwudziestoleciu międzywojennym miało blask ułańskiej fantazji. To będzie najbardziej radosna edycja imprezy – zapowiadają organizatorzy X Europejskiego Festiwalu Smaku. I liczą na 100 tysięcy gości

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Od środy do niedzieli (5–9 września) na rynku i uliczkach Starego Miasta w Lublinie u blisko setki wystawców będzie można kupić włoskie owoce morza, hiszpańskie oliwki, litewskie chleby i wędliny. Nie zabraknie też przysmaków z Armenii i win z Węgier.

A między straganami przygrywać mają 2–3 osobowe kapele muzyczne.

– Będzie można potańczyć – zapowiada Waldemar Sulisz, pomysłodawca i dyrektor festiwalu. – Szczególnie zapraszam na jarmark w nocy z soboty na niedzielę. Wtedy stoiska chcemy zamknąć dopiero o godz. 2–3. A sercem jarmarku będzie ulica Złota.

Po kulinarnych podróżach do różnych krajów w roku obchodów 100-lecia niepodległości przyszła pora na smaki polskie.

– Inspiruje nas wolność. W każdym wymiarze, także kulinarnym – mówi Krzysztof Żuk, prezydent Lublina, który na ten cel wydal z miejskiej kasy 100 tys. zł. Dwa razy tyle – 200 tys. zł – dorzucił marszałek województwa, który od lat przekonuje, że „Lubelszczyzna może być drugą Toskanią”.

Straganów z jedzeniem nie będzie za to na deptaku. – Nowa nawierzchnia łatwo się brudzi, więc jeść tam nie można – ubolewa Sulisz. – Spotkamy tam za to brygady rekonstrukcyjne XIX-wiecznych ułanów – zapowiada.

Kulinarnych punktów programu jest więcej. Najlepsze restauracje skomponują śniadanie po lubelsku (organizatorom festiwalu marzy się, by te propozycje na stałe weszły do menu lubelskich hoteli), a o nagrodę w konkursie na „Obiad po lubelsku” będzie walczyć dziewięciu wybranych szefów kuchni. Poza tym: Turniej nalewek, Kolacja z Gwiazdami w hotelu Hampton by Hilton, Kolacja Historyczna (z Józefem Czechowiczem i Bolesławem Leśmianem) i dziesiątki pokazów kulinarnych.

Jak co roku, nie zabraknie też muzyki. Na scenie na placu Po Farze zagrają: Rdza Chełma i Lao Che (piątek, 7 września), Katy Carr i Raper Tadek (sobota, 8 września). Koncerty także w nowej staromiejskiej przestrzeni muzycznej, czyli w Kaplicy Paryskiej bazyliki oo. Dominikanów. Wystąpi tu Męska Grupa Śpiewacza Ryki czy Kaja Mianowana.

Będzie też moda. Na wybieg „w strojach z epoki” wyjdą aktorzy znani z seriali.

– Z moją ulubioną Sławomirą Łozińską na czele – podkreśla Sulisz. – Plac Po Farze zostanie pięknie podświetlony i wtedy naprawdę poczujemy klimat dwudziestolecia międzywojennego. 

PROGRAM

30 SIERPNIA 2018

Czwartek

20.00 – Amuse-bouche. Kolacja z Czechowiczem w zakładzie Ojca Grudnia. Z udziałem Joanny Zętar, dr Jarosława Cymermana i prof. Aleksandra Wójtowicza, restauracja 2 PI ER (rezerwacje)

03 WRZEŚNIA 2018

Poniedziałek

17:00 – Nowość. Warsztaty kulinarne dla dzieci, Kooperatywa Lubelska, Kowalska 1
18:00 – Wernisaż wystawy fotografii „Czesia 2”. Tomasz Bosiacki, restauracja Hades Szeroka

04 WRZEŚNIA 2018

Wtorek

17:00 – Nowość. Warsztaty kulinarne dla dzieci, Kooperatywa Lubelska, Kowalska 1
18:00 – Laboratorium Smaku. Szef Jarek Sak & Roberto. Premiera Pizzy z miodem (Pizza Kubusia Puchatka), Trybunalska Cafe

05 WRZEŚNIA 2018

Środa

12:00 – Otwarcie Jarmarku Inspiracji, Stare Miasto. Stragany czynne do 20
17:00 – Nowość. Warsztaty kulinarne dla dzieci, Kooperatywa Lubelska, Kowalska 1
18:00 – Laboratorium Smaku. Szef Jarek Sak & Roberto. Ciasteczka Piłsudskiego, Trybunalska Cafe
19:00 – Laboratorium smaku. Miód na serce. Warsztaty sycenia miodu pitnego, Trybunalska Cafe
20.00 – Wernisaż wystawy kostiumów Anny Moryto „Princeska u Czechowicza”. Degustacja ciasteczek Czechowicza, Muzeum Czechowicza

06 WRZEŚNIA 2018

Czwartek

10:00 –Jarmark Inspiracji, Stare Miasto
17.00 – Laboratorium smaku. Jak założyć własną mini pasiekę, Trybunalska Cafe
18.00 – Wernisaż wystawy Akwarele, „Jedna Ulica” – Rafał Jan Patro, IBB Grand Hotel Lublinianka
18:45 – Koncert Pieśni rekruckich – Męski zespół Śpiewaczy z Ryk, Kaplica Paryska, bazylika o. Dominikanów
20.30 – Promocja przewodnika Waldemara Sulisza „100 dań lubelskich”, restauracja 2 PI ER
21.00 – Wernisaż wystawy malarstwa i rysunku „Wolna Puławianka”, restauracja 2 PI ER

07 WRZEŚNIA 2018

Piątek

10:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto
10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
15.00 – Konkurs na Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Cafe Trybunalska
16:00 – Nowość. Restaurant Week. Pokaz Piotr Kwiatosz, restauracja Chapter One, plac po Farze
17:00 – Lubelskie na talerzu. Kodeń, Paulina Pietrusik, plac Po Farze
17:40 – Lubelskie na talerzu. Chełm, Edyta Wójtowicz, Grażyna Stankiewicz, Krzysztof Grabczuk, wicemarszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
18.00 – Lubelskie na talerzu. Poniatowa, restauracja Pod Kogutem. Premiera piwa festiwalowego z Browaru Zakładowego, plac Po Farze
18.30 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Pokaz Mistrzowski Maestro Jean Bos, Sławomir Sosnowski, marszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
18.45 – Koncert Pieśni Sefardyjskich. Kaja Mianowana z zespołem, Kaplica Paryska, bazylika Dominikanów
19:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, plac po Farze
19:15 – koncert zespołu RDZA, plac Po Farze
20.00 – Wernisaż wystawy „Miasteczko”. Portret niewidzianego Hrubieszowa na fotografii Mariusza Tomczuka, restauracja Zaczarowana Dorożka
20:15 – koncert zespołu LAO CHE, plac Po Farze
21.00 – JemTeatr. Kolacja historyczna. Rekonstrukcja uczty Józefa Czechowicza i Bolesława Leśmiana (zaproszenia), restauracja Zaczarowana Dorożka
21.00 – Anioły, Sen o mieście. Multimedialne pokazy fontann, plac Litewski

08 WRZEŚNIA 2018

Sobota

10:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie.
10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
11:00 – Diorama „Wojsko Polskie 1918 – 1920”. Rekonstrukcja historyczna, plac przed Bramą Krakowską. Inscenizacja potrwa do wieczora
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
12.00 – XXVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek edycja “Nalewki ziołowe” i seminarium “Nalewki i zioła lecznicze”, restauracja Old Pub
13:00 – Konkurs „Śniadanie po lubelsku ( 2 tury po 3 restauracje), plac Po Farze
14:00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”. Edgar Ghazaryan, ambasador Republiki Armenii w Polsce: Historia koniaku, restauracja Old Pub
14:00 – Konkurs „Good Chef”. Część pierwsza, plac Po Farze
14:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Prof. Agnieszka Ludwiczuk z katedry Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie: Lecznicze właściwości ziół i nalewek, restauracja Old Pub
14:45 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Marek Panek Hades Szeroka & Marek Siudym*
15:00 – Stacja Teatr z Konopnicy. Spektakl dla dzieci „Kop-ciuszek” plac Łokietka
15:20 – Konkurs „Good Chef”. Część druga, plac Po Farze
15:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Maria Nitychoruk, zielarka z Podlasia „ Sekretne życie Ziół”, restauracja Old Pub
16:05 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Karol Zając z restauarcji Ego Hotelu Alter & Grzegorz Daukszewicz, plac Po Farze*
16:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Barbara i Dariusz Chwesiuk (właściciele Pałacu w Cieleśnicy) relacja „Od Pałacu do gorzelni”, restauracja Old Pub
16:40 – Konkurs „Good Chef”. Część trzecia, plac Po Farze
17:25 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Pokaz rdzennej kuchni armeńskiej w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Z udziałem Edgara Ghazaryana, Ambasadora Republiki Armenii w Polsce & Anny Popek, plac Po Farze *
18:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu Good Chef i Turnieju Nalewek, plac Po Farze
18:15 – Lubelskie ze Smakiem. Pokaz mistrzowski Zuza Zak (Wielka Brytania), Anna Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego
18:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Pokaz wyrobu ormiańskich gołąbków tolma w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Wspólny posiłek nalewkowiczów, restauracja Old Pub
19.00 – Pokaz mody z udziałem gwiazd polskich seriali. W trakcie pokaz „Smaki Tanga. Tango Milonga”, Stowarzyszenie Akademia Tanga Argentyńskiego, plac Po Farze
19.30 – Koncert Katy Carr (Wielka Brytania), plac Po Farze
20.30 – Koncert Raper Tadek. Firma, z udziałem kwintetu smyczkowego, plac Po Farze
21.00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”, pokaz mistrzowski Jeana Bosa „Alchemia nalewek, wspólna degustacja nalewek, restauracja Old Pub
21.00 – Anioły, Historia Placu Litewskiego na wesoło. Multimedialne pokazy fontann, plac Litewski
21.00 – Kolacja z gwiazdami, Hotel Hampton by Hilton (bilety)

09 WRZEŚNIA 2018

Niedziela

10.00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie
12.00 – XVII Lubelskie Święto Miodu (LŚM). Pokazy, koncerty, stoiska, Rynek Starego Miasta
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
13:00 – Lubelskie na talerzu. Pszczela Wola, Technikum Pszczelarskie, plac Po Farze
13.30 – LŚM. Występ Zespołu Pieśni i Tańca APIS, plac Po Farze
14.30 – LŚM. Występ Dziecięcego Zespołu Regionalnego „Kropelki Rosy” z Łukowa, plac Po Farze
14.30 – Akademia Kubusia Puchatka. Prowadzi szef Arek Krzesiak. Projekt Jemy Zdrowo, plac Po Farze
15.30 – LŚM. Pokaz mody pszczelarskiej, plac Po Farze
15.45 – Lubelskie na talerzu. Włodawa, Zespół Kresowianki, plac Po Farze
16.15 – LŚM. Koncert Zespołu Ludowego „Kresowianki” z Włodawy, plac Po Farze
16.45 – Lubelskie na talerzu. Kozłówka „Kuchnia hrabiego”, restauracja BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka
17.45 – Lubelskie na talerzu. Wierzchowiska Koźmianów, restauracja Przystań w Lublinie, plac Po Farze
18.15 – Lubelskie na talerzu. Łosoś w sosie parmeńskim. Przysmak Bolesława Leśmiana, restauracja Giuseppe, plac Po Farze
19:00 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Pieczeń po huzarsku, restauracja Huzar, plac Po Farze
20.00 – koncert Mickiewicz – Stasiuk – Haydamaky, plac Po Farze

10 WRZEŚNIA 2018

Poniedziałek

18:45 – Debata Dwóch Ambon „Smak Krzyża” – finisaż festiwalu. Po debacie pokaz krótkiego filmu „Post festiwal”, mały koncert Lidii Biały i Pawła Grochockiego, po którym dzielimy się chlebem i winem, klasztor Dominikanów przy ulicy Złotej w Lublinie

Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 13

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Cysorz bierze z szafy litra / 21 sierpnia 2018 r. o 11:42
+6
Cysorz bierze z szafy litra I odbija berłem szyjkę. Sam popije - starej niańce Da pociągnąć dla ochoty. A kiedy już jest na bańce, To wymyśla różne psoty Potem ciotkę otruć każe Albo cichcem zakłuć stryjca... ...dobrze, dobrze być cysorzem, Choć to świnia i krwiopijca!
Avatar
balladyna / 21 sierpnia 2018 r. o 11:38
+6
Cysorz to ma klawe życie Oraz wyżywienie klawe! Przede wszystkim już o świcie Dają mu do łóżka kawę, A do kawy jajecznicę, A jak już podeżre zdrowo,
Avatar
gość / 21 sierpnia 2018 r. o 08:09
+6
Władza przy korycie, niech szybką jedzą bo po wyborach zasiłek lub do roboty.
Avatar
Gość / 21 sierpnia 2018 r. o 06:48
+5
"Nowa nawierzchnia łatwo się brudzi, więc jeść tam nie można"!!! Za kanapkę na deptaku 50 zł mandatu, a za Big Maca paka?
Avatar
suweren / 20 sierpnia 2018 r. o 21:16
+5
prezydent z najbiedniejszego regionu Polski i Unii ?!?! No świetnie, że się Pan bawi naszym kosztem... gratulacje.
Avatar
mieszkaniec / 21 sierpnia 2018 r. o 00:27
+4
ogłaszam konkurs: "Dieta dla red. Sulisza". Kto ułoży?
Avatar
Gość / 21 sierpnia 2018 r. o 23:13
+2
Ceny tych przysmaków na jarmarkach z kosmosu. Chleb z Ludwina po 6 , polędwica z Roztocza po 50, czyli wszystko drożej o 60-70% jak w sklepie. A 500+ kupują , no ale to ich wybór.
Avatar
Wiesiek / 20 sierpnia 2018 r. o 23:01
+1
Oczywiście hejtujące komentarze pochodzą od pisowskiego suwerena, głównie ludzi prostych, niepotrzebujących zbyt wiele wiedzieć, widzieć czy słyszeć. Suweren ten kupuje za to każdą głupią i naiwną bajkę swoich politycznych idoli jakkolwiek była by nierealna i nieprawdziwa. Ludzie ci obdarzeni są niezwykłym talentem destrukcji wszelkich zjawisk i wytworów, których po prostu nie rozumieją. Europejski Festiwal Smaku to jedna z wielu imprez, która przerasta ich poziom pojmowania i postrzegania rzeczywistości. Browar i pilot do telewizora ustawionego na telewizję narodową czy toruńską to wyżyny ich intelektualnej rozrywki.
Oczywiście hejtujące komentarze pochodzą od pisowskiego suwerena, głównie ludzi prostych, niepotrzebujących zbyt wiele wiedzieć, widzieć czy słyszeć. Suweren ten kupuje za to każdą głupią i naiwną bajkę swoich politycznych idoli jakkolwiek była by nierealna i nieprawdziwa. Ludzie ci obdarzeni są niezwykłym talentem destrukcji wszelkich zjawisk i wytworów, których po prostu nie rozumieją. Europejski Festiwal Smaku to jedna z wielu imprez, która przerasta ich poziom pojmowania i postrzegania rzeczywistości. Browar i pilot do telewizora ustawio... rozwiń
Avatar
wystawca / 20 sierpnia 2018 r. o 21:40
+1
turniej nalewek z Urzędem Skarbowym na łbie , jak co roku , mandacik i się zawinę do chałupy
Avatar
Smakosz / 20 sierpnia 2018 r. o 22:31
0
ból tyłka pisuarów się zaczął :D i te komentarze, że nie za swoje. Wasz prezydent pojechałna wakacje na antypody za nasze pieniądze! taka wycieczka cholera wie po co wyniosła prawie milion złotych. więc zamknijcie japy hipokryci
Avatar
Gość / 21 sierpnia 2018 r. o 23:13
+2
Ceny tych przysmaków na jarmarkach z kosmosu. Chleb z Ludwina po 6 , polędwica z Roztocza po 50, czyli wszystko drożej o 60-70% jak w sklepie. A 500+ kupują , no ale to ich wybór.
Avatar
Cysorz bierze z szafy litra / 21 sierpnia 2018 r. o 11:42
+6
Cysorz bierze z szafy litra I odbija berłem szyjkę. Sam popije - starej niańce Da pociągnąć dla ochoty. A kiedy już jest na bańce, To wymyśla różne psoty Potem ciotkę otruć każe Albo cichcem zakłuć stryjca... ...dobrze, dobrze być cysorzem, Choć to świnia i krwiopijca!
Avatar
balladyna / 21 sierpnia 2018 r. o 11:38
+6
Cysorz to ma klawe życie Oraz wyżywienie klawe! Przede wszystkim już o świcie Dają mu do łóżka kawę, A do kawy jajecznicę, A jak już podeżre zdrowo,
Avatar
gość / 21 sierpnia 2018 r. o 08:09
+6
Władza przy korycie, niech szybką jedzą bo po wyborach zasiłek lub do roboty.
Avatar
Gość / 21 sierpnia 2018 r. o 06:48
+5
"Nowa nawierzchnia łatwo się brudzi, więc jeść tam nie można"!!! Za kanapkę na deptaku 50 zł mandatu, a za Big Maca paka?
Avatar
mieszkaniec / 21 sierpnia 2018 r. o 00:27
+4
ogłaszam konkurs: "Dieta dla red. Sulisza". Kto ułoży?
Avatar
Wiesiek / 20 sierpnia 2018 r. o 23:01
+1
Oczywiście hejtujące komentarze pochodzą od pisowskiego suwerena, głównie ludzi prostych, niepotrzebujących zbyt wiele wiedzieć, widzieć czy słyszeć. Suweren ten kupuje za to każdą głupią i naiwną bajkę swoich politycznych idoli jakkolwiek była by nierealna i nieprawdziwa. Ludzie ci obdarzeni są niezwykłym talentem destrukcji wszelkich zjawisk i wytworów, których po prostu nie rozumieją. Europejski Festiwal Smaku to jedna z wielu imprez, która przerasta ich poziom pojmowania i postrzegania rzeczywistości. Browar i pilot do telewizora ustawionego na telewizję narodową czy toruńską to wyżyny ich intelektualnej rozrywki.
Oczywiście hejtujące komentarze pochodzą od pisowskiego suwerena, głównie ludzi prostych, niepotrzebujących zbyt wiele wiedzieć, widzieć czy słyszeć. Suweren ten kupuje za to każdą głupią i naiwną bajkę swoich politycznych idoli jakkolwiek była by nierealna i nieprawdziwa. Ludzie ci obdarzeni są niezwykłym talentem destrukcji wszelkich zjawisk i wytworów, których po prostu nie rozumieją. Europejski Festiwal Smaku to jedna z wielu imprez, która przerasta ich poziom pojmowania i postrzegania rzeczywistości. Browar i pilot do telewizora ustawio... rozwiń
Avatar
Zezem na wprost / 20 sierpnia 2018 r. o 22:42
-3
Pisali niegdyś na literackich stronach jakoby " cysorz miał klawe życie" a tu patrzajta taki Żuk ze świtą na takich imprezach się naje , napije i zapłaci 100 tysięcy a Sosnowski dorzuci jeszcze dwa razy tyle. Badziewiaki trwonią publiczny grosz bez opamiętania, czas z tym skończyć niech się bawią za swoje - za te uboczne dochody i gratyfikacje które dość często przekraczały te oficjalne
Avatar
Smakosz / 20 sierpnia 2018 r. o 22:31
0
ból tyłka pisuarów się zaczął :D i te komentarze, że nie za swoje. Wasz prezydent pojechałna wakacje na antypody za nasze pieniądze! taka wycieczka cholera wie po co wyniosła prawie milion złotych. więc zamknijcie japy hipokryci
Avatar
Łuki / 20 sierpnia 2018 r. o 22:09
-7
Żuk razem z Sosnkowskim mają szeroki gest pić i jeść za nie swoje to potrafi tylko koalicja PO -Psl Pamiętajmy o tym na wyborach samorządowych.
Zobacz wszystkie komentarze 13

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Biała Podlaska: Paczki na święta dla potrzebujących

Biała Podlaska: Paczki na święta dla potrzebujących

Potrzebujący z Białej Podlaskiej otrzymają „pakiety świąteczne” od Caritasu.

Łuków: Prace nad zalewem Zimna Woda
galeria

Łuków: Prace nad zalewem Zimna Woda

Pandemia koronawirusa nie wstrzymała prac rewitalizacyjnych nad zalewem Zimna Woda. Mieszkańcy będą mogli korzystać z tego miejsca w przyszłym roku.

Jak wygląda poród w czasie epidemii koronawirusa? "Robimy zdjęcia dzieci i wysyłamy rodzicom"

Jak wygląda poród w czasie epidemii koronawirusa? "Robimy zdjęcia dzieci i wysyłamy rodzicom"

Nie tylko wstrzymanie porodów rodzinnych, ale też maksymalne ograniczenie kontaktu z noworodkiem. Na takie zmiany w związku z epidemią koronawirusa muszą się przygotować przyszłe mamy. – Robimy zdjęcia dzieci i wysyłamy rodzicom – opowiada jedna z lekarek. – Na bezpośredni kontakt nie możemy pozwolić. To zbyt duże ryzyko.

Brak deszczy przeraża rolników. "Jeśli taka pogoda utrzyma się dłużej, to będzie tragedia"

Brak deszczy przeraża rolników. "Jeśli taka pogoda utrzyma się dłużej, to będzie tragedia"

Jest dopiero początek kwietnia a na części gleb już widać suszę. – Jeśli taka pogoda jak dzisiaj, utrzyma się dłużej, to będzie tragedia – oceniają szkółkarze z Końskowoli.

Założyli seksbiznes w Chełmie i Zamościu. Czekają na wyrok

Założyli seksbiznes w Chełmie i Zamościu. Czekają na wyrok

Od decyzji zamojskiego sądu zależą losy dwóch sutenerek, które zorganizowały intratny seksbiznes w Chełmie i Zamościu.

Nowa tarcza finansowa. Miliardy na ratowanie miejsc pracy

Nowa tarcza finansowa. Miliardy na ratowanie miejsc pracy

– To nie uzupełnienie poprzedniej tarczy antykryzysowej, ale nowa tarcza finansowa – mówi premier Mateusz Morawiecki o nowych rządowych propozycjach wsparcia polskiej gospodarki, która traci na epidemii koronawirusa.

Koronawirus w Białej Podlaskiej. Pracownicy Urzędu Pracy na kwarantannie

Koronawirus w Białej Podlaskiej. Pracownicy Urzędu Pracy na kwarantannie

Pracownicy Powiatowego Urzędu Pracy zostali poddani kwarantannie. Taką decyzję podjął w środę sanepid. Ma to związek z pierwszymi przypadkami zakażenia koronowirusem w Białej Podlaskiej.

Szymon Ładniak zadebiutuje w wyścigu SimRacingowym

Szymon Ładniak zadebiutuje w wyścigu SimRacingowym

Szymon Ładniak miał w tym sezonie rywalizować w prestiżowej serii TCR Eastern Europe. Epidemia koronawirusa na razie zatrzymała ściganie. Zamiast nich, już 18 kwietnia, nasz zawodnik zadebiutuje w wyścigu SimRacingowym.

Koronawirus w woj. lubelskim. Ostatniej doby wyzdrowiało 4 pacjentów
Aktualne statystyki i mapy
galeria

Koronawirus w woj. lubelskim. Ostatniej doby wyzdrowiało 4 pacjentów

Aktualne dane dotyczące sytuacji wywołanej koronawirusem SARS-CoV-2 na dzień 8 kwietnia na terenie województwa lubelskiego.

Koronawirus w Polsce: Nie żyją 23 osoby, 205 nowych przypadków zakażenia
PILNE

Koronawirus w Polsce: Nie żyją 23 osoby, 205 nowych przypadków zakażenia

Mamy 205 nowych przypadków zakażenia koronawirusem, potwierdzonych pozytywnym wynikiem testów laboratoryjnych - informuje Ministerstwo Zdrowia.

Puławski biznes zaczyna hamować, ale bezrobocie w normie

Puławski biznes zaczyna hamować, ale bezrobocie w normie

Epidemia uderza w lokalną przedsiębiorczość. W Puławach tylko w marcu swoją działalność gospodarczą zawiesiło ponad 100 małych, najczęściej jednoosobowych firm. Spowolnienie zaczynają odczuwać także te większe, ale zwolnień grupowych nie planują. Bezrobocie na razie trzyma się w ryzach.

Prognoza dla Polski: Kiedy będzie szczyt zakażeń koronawirusem? Nowa data

Prognoza dla Polski: Kiedy będzie szczyt zakażeń koronawirusem? Nowa data

W Polsce szczyt zakażeń wirusem SARS-CoV-2, sięgający 9 tys. przypadków, prawdopodobnie przesunie się o kilka dni, w okolice 25 kwietnia. Może być on łagodniejszy niż wcześniej zapowiadano - wynika z najnowszej prognozy przygotowanej przez spółkę ExMetrix.

Pierwsza partia masek dotarła dzisiaj do gminy Puławy

Pierwsza partia masek dotarła dzisiaj do gminy Puławy

Władze gminy Puławy zainwestowały w maski ochronne dla mieszkańców. Pierwsza partia dotarła dzisiaj do urzędu. W ich dostarczeniu do poszczególnych sołectw oraz dystrybucji wśród mieszkańców pomagają sołtysi.

Avia Świdnik jeszcze nie wie w której lidze zagra w nowym sezonie

Avia Świdnik jeszcze nie wie w której lidze zagra w nowym sezonie

Sprawa jest ważna dla przyszłości świdnickiego klubu. Decyzja Polskiego Związku Piłki Siatkowej o wcześniejszym zakończeniu rozgrywek II ligi sprawiła, że rywalizacja na tym poziomie zatrzymała się po pierwszej rundzie play-off. Zwycięzcom nie dane już było rozegrać turniejów półfinałowych i finałowego o awans.

Miał za nic kwarantannę. Randka i zakupy za 5 tys. zł

Miał za nic kwarantannę. Randka i zakupy za 5 tys. zł

21-letni mieszkaniec gminy Sawin stanie przed sądem żeby odpowiedzieć za złamanie przepisów o kwarantannie.

Kalendarz
kwiecień 2020
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Co Gdzie Kiedy - aplikacja mobilna

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.