– Będziemy opowiadać o tym, że świętowanie niepodległości w dwudziestoleciu międzywojennym miało blask ułańskiej fantazji. To będzie najbardziej radosna edycja imprezy – zapowiadają organizatorzy X Europejskiego Festiwalu Smaku. I liczą na 100 tysięcy gości
Od środy do niedzieli (5–9 września) na rynku i uliczkach Starego Miasta w Lublinie u blisko setki wystawców będzie można kupić włoskie owoce morza, hiszpańskie oliwki, litewskie chleby i wędliny. Nie zabraknie też przysmaków z Armenii i win z Węgier.
A między straganami przygrywać mają 2–3 osobowe kapele muzyczne.
– Będzie można potańczyć – zapowiada Waldemar Sulisz, pomysłodawca i dyrektor festiwalu. – Szczególnie zapraszam na jarmark w nocy z soboty na niedzielę. Wtedy stoiska chcemy zamknąć dopiero o godz. 2–3. A sercem jarmarku będzie ulica Złota.
Po kulinarnych podróżach do różnych krajów w roku obchodów 100-lecia niepodległości przyszła pora na smaki polskie.
– Inspiruje nas wolność. W każdym wymiarze, także kulinarnym – mówi Krzysztof Żuk, prezydent Lublina, który na ten cel wydal z miejskiej kasy 100 tys. zł. Dwa razy tyle – 200 tys. zł – dorzucił marszałek województwa, który od lat przekonuje, że „Lubelszczyzna może być drugą Toskanią”.
Straganów z jedzeniem nie będzie za to na deptaku. – Nowa nawierzchnia łatwo się brudzi, więc jeść tam nie można – ubolewa Sulisz. – Spotkamy tam za to brygady rekonstrukcyjne XIX-wiecznych ułanów – zapowiada.
Kulinarnych punktów programu jest więcej. Najlepsze restauracje skomponują śniadanie po lubelsku (organizatorom festiwalu marzy się, by te propozycje na stałe weszły do menu lubelskich hoteli), a o nagrodę w konkursie na „Obiad po lubelsku” będzie walczyć dziewięciu wybranych szefów kuchni. Poza tym: Turniej nalewek, Kolacja z Gwiazdami w hotelu Hampton by Hilton, Kolacja Historyczna (z Józefem Czechowiczem i Bolesławem Leśmianem) i dziesiątki pokazów kulinarnych.
Jak co roku, nie zabraknie też muzyki. Na scenie na placu Po Farze zagrają: Rdza Chełma i Lao Che (piątek, 7 września), Katy Carr i Raper Tadek (sobota, 8 września). Koncerty także w nowej staromiejskiej przestrzeni muzycznej, czyli w Kaplicy Paryskiej bazyliki oo. Dominikanów. Wystąpi tu Męska Grupa Śpiewacza Ryki czy Kaja Mianowana.
Będzie też moda. Na wybieg „w strojach z epoki” wyjdą aktorzy znani z seriali.
– Z moją ulubioną Sławomirą Łozińską na czele – podkreśla Sulisz. – Plac Po Farze zostanie pięknie podświetlony i wtedy naprawdę poczujemy klimat dwudziestolecia międzywojennego.
PROGRAM
30 SIERPNIA 2018
Czwartek
20.00 – Amuse-bouche. Kolacja z Czechowiczem w zakładzie Ojca Grudnia. Z udziałem Joanny Zętar, dr Jarosława Cymermana i prof. Aleksandra Wójtowicza, restauracja 2 PI ER (rezerwacje)
03 WRZEŚNIA 2018
Poniedziałek
17:00 – Nowość. Warsztaty kulinarne dla dzieci, Kooperatywa Lubelska, Kowalska 1
18:00 – Wernisaż wystawy fotografii „Czesia 2”. Tomasz Bosiacki, restauracja Hades Szeroka
04 WRZEŚNIA 2018
Wtorek
17:00 – Nowość. Warsztaty kulinarne dla dzieci, Kooperatywa Lubelska, Kowalska 1
18:00 – Laboratorium Smaku. Szef Jarek Sak & Roberto. Premiera Pizzy z miodem (Pizza Kubusia Puchatka), Trybunalska Cafe
05 WRZEŚNIA 2018
Środa
12:00 – Otwarcie Jarmarku Inspiracji, Stare Miasto. Stragany czynne do 20
17:00 – Nowość. Warsztaty kulinarne dla dzieci, Kooperatywa Lubelska, Kowalska 1
18:00 – Laboratorium Smaku. Szef Jarek Sak & Roberto. Ciasteczka Piłsudskiego, Trybunalska Cafe
19:00 – Laboratorium smaku. Miód na serce. Warsztaty sycenia miodu pitnego, Trybunalska Cafe
20.00 – Wernisaż wystawy kostiumów Anny Moryto „Princeska u Czechowicza”. Degustacja ciasteczek Czechowicza, Muzeum Czechowicza
06 WRZEŚNIA 2018
Czwartek
10:00 –Jarmark Inspiracji, Stare Miasto
17.00 – Laboratorium smaku. Jak założyć własną mini pasiekę, Trybunalska Cafe
18.00 – Wernisaż wystawy Akwarele, „Jedna Ulica” – Rafał Jan Patro, IBB Grand Hotel Lublinianka
18:45 – Koncert Pieśni rekruckich – Męski zespół Śpiewaczy z Ryk, Kaplica Paryska, bazylika o. Dominikanów
20.30 – Promocja przewodnika Waldemara Sulisza „100 dań lubelskich”, restauracja 2 PI ER
21.00 – Wernisaż wystawy malarstwa i rysunku „Wolna Puławianka”, restauracja 2 PI ER
07 WRZEŚNIA 2018
Piątek
10:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto
10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
15.00 – Konkurs na Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Cafe Trybunalska
16:00 – Nowość. Restaurant Week. Pokaz Piotr Kwiatosz, restauracja Chapter One, plac po Farze
17:00 – Lubelskie na talerzu. Kodeń, Paulina Pietrusik, plac Po Farze
17:40 – Lubelskie na talerzu. Chełm, Edyta Wójtowicz, Grażyna Stankiewicz, Krzysztof Grabczuk, wicemarszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
18.00 – Lubelskie na talerzu. Poniatowa, restauracja Pod Kogutem. Premiera piwa festiwalowego z Browaru Zakładowego, plac Po Farze
18.30 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Pokaz Mistrzowski Maestro Jean Bos, Sławomir Sosnowski, marszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
18.45 – Koncert Pieśni Sefardyjskich. Kaja Mianowana z zespołem, Kaplica Paryska, bazylika Dominikanów
19:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, plac po Farze
19:15 – koncert zespołu RDZA, plac Po Farze
20.00 – Wernisaż wystawy „Miasteczko”. Portret niewidzianego Hrubieszowa na fotografii Mariusza Tomczuka, restauracja Zaczarowana Dorożka
20:15 – koncert zespołu LAO CHE, plac Po Farze
21.00 – JemTeatr. Kolacja historyczna. Rekonstrukcja uczty Józefa Czechowicza i Bolesława Leśmiana (zaproszenia), restauracja Zaczarowana Dorożka
21.00 – Anioły, Sen o mieście. Multimedialne pokazy fontann, plac Litewski
08 WRZEŚNIA 2018
Sobota
10:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie.
10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
11:00 – Diorama „Wojsko Polskie 1918 – 1920”. Rekonstrukcja historyczna, plac przed Bramą Krakowską. Inscenizacja potrwa do wieczora
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
12.00 – XXVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek edycja “Nalewki ziołowe” i seminarium “Nalewki i zioła lecznicze”, restauracja Old Pub
13:00 – Konkurs „Śniadanie po lubelsku ( 2 tury po 3 restauracje), plac Po Farze
14:00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”. Edgar Ghazaryan, ambasador Republiki Armenii w Polsce: Historia koniaku, restauracja Old Pub
14:00 – Konkurs „Good Chef”. Część pierwsza, plac Po Farze
14:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Prof. Agnieszka Ludwiczuk z katedry Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie: Lecznicze właściwości ziół i nalewek, restauracja Old Pub
14:45 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Marek Panek Hades Szeroka & Marek Siudym*
15:00 – Stacja Teatr z Konopnicy. Spektakl dla dzieci „Kop-ciuszek” plac Łokietka
15:20 – Konkurs „Good Chef”. Część druga, plac Po Farze
15:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Maria Nitychoruk, zielarka z Podlasia „ Sekretne życie Ziół”, restauracja Old Pub
16:05 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Karol Zając z restauarcji Ego Hotelu Alter & Grzegorz Daukszewicz, plac Po Farze*
16:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Barbara i Dariusz Chwesiuk (właściciele Pałacu w Cieleśnicy) relacja „Od Pałacu do gorzelni”, restauracja Old Pub
16:40 – Konkurs „Good Chef”. Część trzecia, plac Po Farze
17:25 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Pokaz rdzennej kuchni armeńskiej w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Z udziałem Edgara Ghazaryana, Ambasadora Republiki Armenii w Polsce & Anny Popek, plac Po Farze *
18:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu Good Chef i Turnieju Nalewek, plac Po Farze
18:15 – Lubelskie ze Smakiem. Pokaz mistrzowski Zuza Zak (Wielka Brytania), Anna Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego
18:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Pokaz wyrobu ormiańskich gołąbków tolma w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Wspólny posiłek nalewkowiczów, restauracja Old Pub
19.00 – Pokaz mody z udziałem gwiazd polskich seriali. W trakcie pokaz „Smaki Tanga. Tango Milonga”, Stowarzyszenie Akademia Tanga Argentyńskiego, plac Po Farze
19.30 – Koncert Katy Carr (Wielka Brytania), plac Po Farze
20.30 – Koncert Raper Tadek. Firma, z udziałem kwintetu smyczkowego, plac Po Farze
21.00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”, pokaz mistrzowski Jeana Bosa „Alchemia nalewek, wspólna degustacja nalewek, restauracja Old Pub
21.00 – Anioły, Historia Placu Litewskiego na wesoło. Multimedialne pokazy fontann, plac Litewski
21.00 – Kolacja z gwiazdami, Hotel Hampton by Hilton (bilety)
09 WRZEŚNIA 2018
Niedziela
10.00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie
12.00 – XVII Lubelskie Święto Miodu (LŚM). Pokazy, koncerty, stoiska, Rynek Starego Miasta
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
13:00 – Lubelskie na talerzu. Pszczela Wola, Technikum Pszczelarskie, plac Po Farze
13.30 – LŚM. Występ Zespołu Pieśni i Tańca APIS, plac Po Farze
14.30 – LŚM. Występ Dziecięcego Zespołu Regionalnego „Kropelki Rosy” z Łukowa, plac Po Farze
14.30 – Akademia Kubusia Puchatka. Prowadzi szef Arek Krzesiak. Projekt Jemy Zdrowo, plac Po Farze
15.30 – LŚM. Pokaz mody pszczelarskiej, plac Po Farze
15.45 – Lubelskie na talerzu. Włodawa, Zespół Kresowianki, plac Po Farze
16.15 – LŚM. Koncert Zespołu Ludowego „Kresowianki” z Włodawy, plac Po Farze
16.45 – Lubelskie na talerzu. Kozłówka „Kuchnia hrabiego”, restauracja BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka
17.45 – Lubelskie na talerzu. Wierzchowiska Koźmianów, restauracja Przystań w Lublinie, plac Po Farze
18.15 – Lubelskie na talerzu. Łosoś w sosie parmeńskim. Przysmak Bolesława Leśmiana, restauracja Giuseppe, plac Po Farze
19:00 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Pieczeń po huzarsku, restauracja Huzar, plac Po Farze
20.00 – koncert Mickiewicz – Stasiuk – Haydamaky, plac Po Farze
10 WRZEŚNIA 2018
Poniedziałek
18:45 – Debata Dwóch Ambon „Smak Krzyża” – finisaż festiwalu. Po debacie pokaz krótkiego filmu „Post festiwal”, mały koncert Lidii Biały i Pawła Grochockiego, po którym dzielimy się chlebem i winem, klasztor Dominikanów przy ulicy Złotej w Lublinie