8 i 9 kwietnia w Muzeum Wsi Lubelskiej będzie można poznać obrzędy wielkanocne, skosztować potraw i pojeździć na kucyku.
Festiwal Wielkanocny Produktów Regionalnych i Tradycyjnych rozpocznie się w sobotę o godz. 11.
O godz. 13.30 rozpoczną się warsztaty kulinarne produktów regionalnych. Warsztaty potrwają do godz. 17. Kolejnego dnia na festiwal będzie można przychodzić od godz. 9.00. W południe rozpocznie się msza.
– Zostanie odprawiona w kościele z Matczyna. Zawsze przychodzi na nią wiele osób z palmami wielkanocnymi i jest bardzo widowiskowa. W ubiegłym roku przyszła pani z ponad 5-metrową palmą – mówi Tomasz Makowski z Urzędu Marszałkowskiego.
O 13.30 będzie można wziąć udział w pokazie przygotowywania przez marszałka województwa lubelskiego potraw. Przez cały festiwal w godz. 12-14 dzieci do lat 8 będą mogły pojeździć na kucykach.
Na festiwalu obecnych będzie ponad 60 wystawców. Podczas imprezy będzie można także wziąć udział w konkursie na najsmaczniejszą babę i potrawę wielkanocną, najładniejszą palmą czy dekorację związaną ze świętami. Nie zabraknie też występów zespołów ludowych.
Bilet wstępu 6 zł.