"Beaujolais Nouveau est arrivee!”, czyli Nowe Beaujolais przybyło - taki okrzyk zabrzmi 20 listopada w restauracjach i kawiarniach.
Tradycja każe wypić przynajmniej jeden kieliszek tego świeżo sfermentowanego wina w towarzystwie przyjaciół lub samotnie. W Lublinie na Święto Beaujolais warto wybrać się do dwóch lokali - Tamara Cafe (ul. Krakowskie Przedmieście 36) i GramOffOn (Rynek 12).
W obu smakowanie czerwonego "cienkusza” rozpocznie się o godzinie 12 i potrwa cały dzień. W jednym i drugim będzie także można spróbować dań przygotowanych specjalnie na to święto.
Tamara Cafe proponuje między innymi pikantną kaszankę na kiszonej kapuście, duszonej z czerwoną cebulą, kminkiem i pikantnym miodem oraz kozi ser na cykorii duszonej w kremowym balsamico z kruchymi ciasteczkami z żurawiną.
GramOffOn również poleca kaszankę (świąteczną), a także płonącą kaczkę i pasztet gramoffonowy. Tu spożywanie uatrakcyjni dodatkowo muzyka na żywo. O godz. 18 rozpocznie się jazzowe jam session.
Rezerwacja miejsc w GramOffOnie pod numerem telefonu (0-81) 534 24 24, rezerwacja miejsc w Tamara Cafe pod numerem (0-81) 532 10 23.