Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

23 października 2020 r.
16:00

Curry, schabowy i makarony. Gdzie w Lublinie dają najlepsze?

Przed polską gastronomią znów ciężki czas. W piątek startuje w Lublinie akcja „Ratujemy Gastro”, szczegóły możecie śledzić na profilach społecznościowych. A my prezentujemy 10 smakowitych dań, jakie możecie zamówić w Lublinie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jesień to czas rankingów: portal TasteAtlas opublikował właśnie ranking 100 najlepszych dań na świecie. Wygrała pizza margherita, drugi miejsce zajął turecki kebab, trzecie japoński ramen. Na 24 miejscu w zestawieniu uplasowały się polskie pierogi. W rankingu dań warzywnych wysokie czwarte miejsce zajęła polska kapusta zasmażana, światowi konsumenci dostrzegli także polską ćwikłę, która została uznana za sałatkę. Najlepszą kuchnią tradycyjną została kuchnia włoska. A co słychać na lubelskim podwórku? Oto nasz subiektywny ranking, jak zwykle w kolejności alfabetycznej.

Curry w Thai Story

W Thai Story możecie zmówić dwa rodzaje tej bardzo sycącej potrawy. To zielone i czerwone, aromatyczne curry z pędami bambusa, czerwoną papryką, zieloną fasolką i cukinią, przyrządzane na bazie kurczaka, lub wołowiny, owoców morza a nawet tofu. Nam najbardziej odpowiada curry na wołowinie, choć to z tofu także jest wyśmienite. Należy tylko pamiętać, że tajskie potrawy bywają bardzo ostre i kto woli łagodniejszy smak, powinie uprzedzić obsługę. Ostatnio ta jedna z najlepszych restauracji w mieście otworzyła po sąsiedzku sklep z orientalnymi produktami, co sprawia, że curry możecie sobie zrobić w domu. Ale i tak wzorem będzie curry zamówione w Thai Story.

Cynaderki w restauracji Przystań

Nerka cielęca w śmietanie i nerka cielęca z rusztu. Dwie słynne zakąski przedwojennej kuchni Lublina od lat cieszą smakoszy restauracji Przystań na ulicy Kunickiego. Restauracja ma długą historię, pamięta najlepszą gastronomię czasów PRL, a w karcie nadal jest rosół z kołdunami i devolay podawany z frytkami i groszkiem w koszyczku z ciasta.

Dziś cynaderki potrafią przyrządzać szefowie kuchni, którzy praktykowali u mistrzów. Kucharz z Przystani podaje je na dwa sposoby: z rusztu, z małymi pieczarkami i cebulą oraz w śmietanie. W „Przystani” można także zamówić obie wersje na jednym talerzu.

Jarek Sak

Golonka w Grill Barze przy Witosa

Kolejne kultowe miejsce na kulinarnej mapie Lublina. Pan Sławek, szefa kuchni, sam robi i wędzi na miejscu wędliny oraz na ruszcie opalanym drewnem piecze golonki, kiełbaski, kaszanki i grube plastry szynki.

Golonka to mistrzostwo świata. W sam raz zamarynowana, soczysta w środku, zamknięta w chrupiącej skórce, pachnącej wonnym dymem. Pan Sławek podaje do golonki pierwszorzędne kiszone ogórki, także robione na miejscu. Tylko chleb jest z małej piekarni.

Makaron w restauracji Atrium

Jeśli jesteście zwolennikami dobrych makaronów, to świetne podaje Iwona Baruk w swojej restauracji „Atrium”. Makaron jest ugotowany al dente i ma idealnie skomponowane dodatki.

Zjecie tu spaghetti amatriciana, na boczku, w parmezanie, z serem owczym pecorino, przepyszne spaghetti z mulami, tagliatelle z wędzonym łososiem, szpinakiem i sosem śmietanowym oraz tagliatelle z krewetkami i szparagami. Największą zaletą „Atrium” jest niespożyta kreatywność pani Iwony, która bardzo często komponuje dania na życzenie klienta, który chce coś więcej, niż jest w karcie.

Policzki wołowe w Trybunalska City Pub

Jeśli lubicie mięso, które rozpływa się w ustach, to policzki trybunalskie, które przyrządza szef Jarek Sak będą wam smakować. Szef kuchni w Trybunalskiej to jeden z najbardziej doświadczonych kucharzy w Lublinie, ma za sobą spory staż w Europie i bardzo lubi wołowinę. Potrafi w dodatku przyrządzić świetny demi glace, czyli skoncentrowany wywar z mięsa, kości i warzyw.

Policzki podawane są właśnie z wołowym demi glace, co powoduje, że mamy do czynienia z eksplozją smaku. Do mięsa idzie puree ziemniaczane (bardzo dobre), czerwony burak, jabłko i prażona cebula do podkręcenia smaku.

Ramen w Takushi Sushi na Pana Balcera

W naszym rankingu nie mogło zabraknąć ramenu, który w Lublinie podawany jest w kilku miejscach. Ten esencjonalny bulion jesienią ma szczególne wzięcie. Sekret japońskiego ramenu tkwi w jakości bulionu, makaronu oraz tare; to aromatyczna esencja, umieszczana na dnie miski, która nadaje ramenowi charakter.

Gdzie w Lublinie zjeść ramen? – Z całą pewnością w Takushi Sushi – mówi Jean Bos, szef kuchni restauracji w Hotel Agit.

– Podstawą naszego ramenu jest bulion. Najbardziej lubię gotować go na dwóch rodzajach mięsa. Szponder plus mięso z kaczki to moje ulubione połączenie – opowiada Grzegorz Górnik z Takushi Sushi.

Schabowy w 2 PI ER

Świetnego schabowego przyrządza szef Kuba Piętowski w restauracji 2 PI ER. Dlaczego? Po pierwsze wie, że prawdziwy schabowy musi być z kostką. Po drugie potrafi wymyślić tak dobrą panierkę, że chce się zamówić drugiego schabowego jeszcze raz.

Kotlet schabowy jest najczęściej zamawianym daniem w polskich i lubelskich restauracjach, choć nie jest to typowo polskie danie. Jak podkreśla prof. Jarosław Dumanowski, kiedyś Polacy niechętnie jadali wieprzowinę, uważając ją za mało wartościowe mięso. W przeciwieństwie do Niemców, którzy bez golonki i żeberek nie wyobrażają sobie dobrej kuchni.

Iwona Baruk

Tatar w Hades Szeroka

Od lat można tu zjeść kilka rodzajów tatara: tradycyjny, po argentyńsku ze smażonym boczkiem i orzeszkami, mój ulubiony tatar po ukraińsku z nasionami kopru włoskiego, chrzanem i kiszonymi warzywami.

Godny polecenia jest tatar po prowansalsku z anchois, kaparami, natką pietruszki, czosnkiem i tymiankiem, tatar po chińsku w sezamem, sosem sojowym i imbirem, tatar myśliwski z rydzami, borowikami i kurkami. W karcie znajdziecie także tatara ze śledzia, z łososia i tatar wegetariański. Szef Marek Panek ma do tatarów dryg.

Wątróbka w Mandragorze

Do dziś nie mogę zapomnieć małego baru na lubelskim Czechowie, gdzie właściciel podawał najlepszą wątróbkę na świecie. Kroił otóż cielęca wątrobę w plastry, jak schabowe, moczył w mleku, panierował i smażył jak schabowe. Jakież to było dobre... Dobrą wątróbkę przed wojną podawała w Lublinie każda szanująca się restauracja.

Dziś wyśmienitą zjecie w Mandragorze. Jest to delikatna wątróbka drobiowa. W karcie występuje pod dwoma postaciami. Mi najbardziej smakuje wątróbka smażona z pieczarkami na winie i miodzie. Ta ciepła przystawka zawiera w sobie całą esencję żydowskiej kuchni. Możecie także zamówić wątróbkę w cebulowym sosie: to smakowite drugie danie zaspokoi gusta największych smakoszy.

Zupa z raków w Kardamonie

Z wyjątkowych dań zjecie tam najprawdziwszą animelkę, czyli grasicę cielęcą, słynne foie gras z konfiturą z mango i chałką, faszerowaną gęsią szyję i karpia w śmietanie po poniatowsku. Ozdobą kardamonowego menu są wybitne zupy. Od staropolskiego bulionu z kaczki, podawanego z kluskami kładzionymi, przez orientalny bulion z krewetkami, mulami, łososiem i imbirem, aż po zupę z raków, podawaną z chałką, serem Bursztyn i tymiankiem. Zupa z raków bardzo długo była wizytówką wytwornej polskiej kuchni. Dziś, kiedy rodzime raki znów pojawiły się w czystych rzekach, zupa z raków w Kardamonie przygotowana na esencjonalnym bulionie idzie jak woda.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Zapalił się drewniany dom. Strażacy znaleźli ciało staruszki
na sygnale

Zapalił się drewniany dom. Strażacy znaleźli ciało staruszki

Dzisiaj rano w gminie Rokitno w powiecie bialskim doszło do pożaru parterowego, drewnianego domu. Życia 93-latki nie udało się uratować.

Wiemy kiedy Motor Lublin zmierzy się w zaległym meczu z Jagiellonią Białystok

Wiemy kiedy Motor Lublin zmierzy się w zaległym meczu z Jagiellonią Białystok

W poniedziałek Departament Logistyki Rozgrywek wyznaczył terminy trzech zaległych spotkań PKO Bank Polski Ekstraklasy

Czy Chełm znajdzie złoty środek między porządkiem a przedsiębiorczością? Konsultacje w sprawie zmian w uchwale krajobrazowej potrwają od 3 listopada do 4 grudnia
Chełm

Chełm wchodzi w drugie rozdanie „wojny z banerozą”. Czy estetyka miasta da się pogodzić z biznesem?

Po dwóch latach obowiązywania uchwały krajobrazowej, która uporządkowała miejską przestrzeń i usunęła z niej reklamowy chaos, Chełm staje przed nowym wyzwaniem. Miasto przygotowuje się do nowelizacji przepisów, które dla jednych są symbolem estetycznej rewolucji, a dla innych – biurokratyczną barierą utrudniającą prowadzenie działalności gospodarczej.

W czwartoligowych derbach Lublina rezerwy Motoru Lublin ograły Lubliniankę
galeria

IV Liga: Rezerwy Motoru wygrywają derby z Lublinianką [ZDJĘCIA]

Czwartoligowe derby Lublina dla rezerw Motoru. Zespół dowodzony przez trenera Kamila Witkowskiego długo przegrywał przy Al. Zygmuntowskich z Lublinianką, ale w końcówce spotkania przechylił szalę zwycięstwa na swoją korzyść

Piłkarze Powiślaka Końskowola rozegrali bardzo dobry mecz

Powiślak Końskowola na remis z Cisowianką Drzewce. Potworny ścisk w czubie tabeli lubelskiej klasy okręgowej

Powiślak Końskowola podzielił się punktami z KS Cisowianka Drzewce w hicie rundy jesiennej

Daniel Rusek (Górnik Łęczna): Pokazaliśmy dwa oblicza w Opolu

Daniel Rusek (Górnik Łęczna): Pokazaliśmy dwa oblicza w Opolu

Górnik Łęczna w pierwszej połowie meczu w Opolu przeciwko Odrze zaprezentował się bardzo korzystnie. Niestety, po przerwie w grze zielono-czarnych coś się zacięło i ostatecznie szalę zwycięstwa na swoją korzyść przechylili gospodarze. Jak niedzielne spotkanie podsumowali obaj trenerzy?

GKS Górnik Łęczna rzutem na taśmę pokonał Pogoń Dekpol Tczew

GKS Górnik Łęczna rzutem na taśmę pokonał Pogoń Dekpol Tczew

GKS Górnik Łęczna zakończył rundę jesienną na drugiej pozycji. To duży sukces podopiecznych Artura Bożyka

Dwa dni, dwa filmy i spotkania z gwiazdami. Alchemia kina w Stylowym
24 listopada 2025, 18:30

Dwa dni, dwa filmy i spotkania z gwiazdami. Alchemia kina w Stylowym

Zbliża się 13. Przegląd Filmowy Alchemia Kina. W Centrum Kultury Filmowej „Stylowy” w Zamościu zostaną pokazane dwa ciekawe filmy, a po każdej z projekcji zaplanowano spotkania z twórcami. Przyjadą aktorzy: Karolina Gruszka, Jan Englert i Beata Ścibakówna.

Projektują nowe kąpielisko w regionie. Tak może wyglądać (wizualizacje)
galeria

Projektują nowe kąpielisko w regionie. Tak może wyglądać (wizualizacje)

To dopiero wstępna koncepcja projektowa. Ostateczna będzie gotowa za kilka miesięcy. A jeśli znajdą się pieniądze na realizację planów, to w Lubelskiem przybędzie nowe kąpielisko. Burmistrz miasta obiecał je w kampanii wyborczej.

Do wypadku doszło dzisiaj wieczorem

Poważny wypadek na DK 17. Sześć osób trafiło do szpitala

Sześć osób trafiło do szpitali po wypadku, który wydarzył się dzisiaj (9 listopada) wieczorem na drodze krajowej nr 17 w Suminie. Trasa między Zamościem a Tomaszowem jest zablokowana.

Łukasz Kowalski zapewnia, że przeciwko inwestycji nic nie ma i rozumie, że musi się ona wiązać z utrudnieniami, ale uważa, że drogowcy powinni bardziej angażować się w to, co mają do zrobienia
galeria

Narzekają na drogowców na krajówce. „Jak rozgrzebaliście, to róbcie”

Gładka jezdnia, nowe chodniki i ścieżki rowerowe na pewno ułatwią mieszkańcom życie. Ale póki co drogowa inwestycje je utrudnia. Część mieszkańców domów położonych przy krajowej 74 w Szopinku pod Zamościem skarży się, że drogowcy pracują jak muchy w smole.

Szpital "papieski" w Zamościu

Kolejne pieniądze z KPO dla szpitala. Teraz zainwestują w kardiologię

Ponad 15 mln złotych dla szpitala "papieskiego" w Zamościu. To kolejna dotacja, jaką przyznano placówce z Krajowego Planu Odbudowy. Tym razem chodzi o inwestycję na oddziale kardiologicznym.

Terytorialsi ruszają ze szkoleniami. Przygotują mieszkańców do działań w kryzysie

Terytorialsi ruszają ze szkoleniami. Przygotują mieszkańców do działań w kryzysie

Ruszył ogólnopolski program „wGotowości”, którego celem jest przygotowanie mieszkańców do działania w sytuacjach kryzysowych. To bezpłatne szkolenia obronne dla osób pełnoletnich, organizowane przez Ministerstwo Obrony Narodowej. Na Lubelszczyźnie pierwsze zajęcia odbędą się 22 listopada. Poprowadzą je żołnierze 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej.

Sensacyjna domowa porażka Bogdanki LUK Lublin

Sensacyjna domowa porażka Bogdanki LUK Lublin

Bogdanka LUK Lublin, dość nieoczekiwanie, przegrała w hali Globus z PGE GiEK Skrą Bełchatów 1:3

Przybywa specjalistów w powiatowym szpitalu. Niedługo otwarcie nowej poradni

Przybywa specjalistów w powiatowym szpitalu. Niedługo otwarcie nowej poradni

W październiku przy szpitalu wznowiła działalność jedna poradnia, inna została wzmocniona, a w listopadzie przybędzie jeszcze jedna nowa. Te zmiany w SPZOZ dobre wiadomości dla pacjentów z Hrubieszowa i okolic.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Komunikaty