Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

5 października 2025 r.
12:50

Dynie i grzyby. Przysmaki z lasu i ogrodu

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne (fot. Archiwum)

To dobre połączenie. Dynie są, grzyby są — czas sprawdzić, jak smakuje zupa dyniowa solo i z kurkami smażonymi na cebulce. Albo leczo z dynią i grzybami. Z czym jeszcze można łączyć grzyby? Oto nasze podpowiedzi.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

 Zupa dyniowa

Składniki:
20 dag dyni, 1 mały seler, 1 litr bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 żółtko, sól, pieprz.

Wykonanie:
Seler i dynię obrać, pokroić w plastry, dusić z masłem do miękkości. Zmiksować i dodać do bulionu.
Mąkę wymieszać z odrobiną wody, dodać do zupy, zagotować i połączyć z rozkłóconym żółtkiem (uważać, żeby się nie zwarzyło). Doprawić solą i pieprzem.

Kurki do zupy

Składniki:
2 garście kurek, 1 cebula, 10 dag masła, sól, pieprz.

Wykonanie:
Kurki oczyścić i starannie wypłukać, następnie usmażyć na maśle. Osobno zrumienić posiekaną cebulę, dodać do grzybów, doprawić solą i pieprzem.
Kiedy są w sam raz — dokładać porcję kurek na talerze z zupą. Coś dobrego!

 

Dynia z prawdziwkami w śmietanie

Składniki:
50 dag prawdziwków, 50 dag dyni, 1 cebula, 5 łyżek masła, 250 ml śmietany, sól, pieprz.

Wykonanie:
Grzyby i dynię oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki. Na maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby i dynię, dusić na małym ogniu przez 45 minut.
Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i po kilku minutach zdjąć z ognia.
Podawać z ziemniakami z wody lub z kaszą gryczaną.

Kołduny z rydzów i dyni

Składniki:
Ciasto: 35 dag mąki, 1 jajo, sól, woda.
Nadzienie: 30 dag rydzów, 20 dag dyni, 1 cebula, 10 dag masła, 2 łyżki tartej bułki, 2 jaja, sól, gałka muszkatołowa, pieprz.

Wykonanie:
Rydze i cebulę oczyścić, opłukać, poszatkować i udusić na maśle. Dynię pokroić w kawałki, przesmażyć i dodać do rydzów.
Wymieszać z przyprawami, tartą bułką i jajami. Ciasto zagnieść, rozwałkować, nakładać farsz i formować małe kołduny.
Gotować w osolonej wodzie. Podawać w bulionie, z zupą dyniową lub polane tłuszczem ze zrumienioną cebulą.

Kotlety leśne po nałęczowsku

Składniki:
10 dag borowików, 10 dag kurek, 10 dag dyni, 1 cebula, 100 ml śmietany 30%, sól, pieprz, rozmaryn,
60 dag polędwicy wieprzowej, mąka, jajko, bułka tarta.

Wykonanie:
Polędwicę podzielić na cztery części, rozbić, posolić i panierować w mące, jajku i bułce tartej.
Smażyć na maśle na wolnym ogniu. Na drugiej patelni usmażyć grzyby z dynią i cebulą, podlać śmietaną, doprawić przyprawami.
Kotlety układać na porcji grzybów. Podawać z puree ziemniaczanym z masłem i śmietaną.

 

Kotlety z dyni i grzybów

Składniki:
25 dag dyni, 25 dag grzybów, 1 cebula, 2 bułki, 2 jajka, 10 dag tartej bułki, masło, sól, pieprz.

Wykonanie:
Grzyby oczyścić, pokroić, ugotować i drobno posiekać. Dynię pokroić w kostkę, obsmażyć na maśle do miękkości.
Wymieszać z grzybami, wymoczonymi bułkami, jajkami i posiekaną cebulą. Doprawić, formować kotlety, panierować i smażyć.
Podawać z puree ziemniaczanym.

Leczo z dyni i maślaków

Składniki:
½ kg dyni, 25 dag maślaków, 4 szklanki bulionu, 1 opakowanie śmietany, natka pietruszki, koperek, łyżka mieszanki warzywnej, czosnek, szczypta cukru, sól.

Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i pokroić. Posypać mieszanką warzywną, gotować w bulionie z czosnkiem.
Doprawić cukrem i solą, zabielić śmietaną i posypać zieleniną.
Podawać z kaszą gryczaną.

Pierogi ziemniaczane z dynią i grzybami

Składniki:
Ciasto: 1 kg mąki, 0,5 l gorącej wody.
Farsz: 50 dag ziemniaków, 25 dag dyni, 25 dag grzybów, 1 cebula, sól, pieprz czarny i ziołowy.

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ziemniaki ugotować, utłuc i wystudzić. Dynię i grzyby przesmażyć na maśle, cebulę zrumienić i połączyć z farszem.
Doprawić, nadziewać ciasto i gotować pierogi w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podawać z omastą z boczku lub cebuli.

 

Pierogi staropolskie z dyni i pieczarek

Składniki:
Ciasto: 1 kg mąki, 2 jaja, 4–5 dag drożdży, szczypta soli, woda.
Farsz: 1 kg dyni, 20 dag pieczarek, łyżka suszonych grzybów, masło, 1 cebula, sól, pieprz.

Wykonanie:
Dynię zemleć przez maszynkę, dodać przesmażone z cebulą pieczarki i namoczone, posiekane grzyby. Doprawić do smaku.
Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Zagnieść ponownie, wykrawać krążki, nakładać farsz, zlepiać brzegi i gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Podawać polane palonym masłem.

Zrazy z grzybów i dyni po roztoczańsku

Składniki:
50 dag grzybów, 20 dag dyni, 1 cebula, 4 jaja, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag tłuszczu, ½ szklanki śmietany,
1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.

Wykonanie:
Grzyby oczyścić, pokroić, poddusić z tłuszczem. Po ostudzeniu zemleć z połową cebuli, dodać jajka, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i przyprawy.
Uformować podłużne zrazy, zrumienić i zalać sosem śmietanowym na bazie cebuli. Zapiec w piekarniku.

Rydzyki z kluskami

Składniki:
40 dag domowych klusek, talerz młodych rydzów, ½ szklanki śmietany, 5 dag masła, sól, pieprz.

Wykonanie:
Kluski ugotować w osolonej wodzie. Rydze oczyścić i opłukać. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć grzyby blaszkami do góry, oprószyć solą i smażyć na silnym ogniu, aż się zrumienią.
Podlać śmietaną, zagotować i podawać z kluskami. Smacznego!

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Patricia Machado Matieli przedziera się przez lubelską obronę

PGE MKS El-Volt Lublin gorszy od KGHM Zagłębie Lubin

To już druga święta wojna w tym sezonie przegrana przez lubelski zespół. Porażka martwi jeszcze bardziej, jeżeli pomyślimy o zbliżających się kwalifikacjach Ligi Europejskiej, w których obie ekipy powalczą w bezpośredniej konfrontacji o miejsce w fazie grupowej.

Kanadyjski przyjmujący Jackson Young wystąpił przeciwko Polsce w meczu 1/8 finału ostatnich mistrzostw świata i zdobył 12 punktów. To drugi wynik w drużynie Klonowego Liścia

Kanadyjczyk Jackson Young dołączył do Bogdanki LUK Lublin

Kanadyjczyk Jackson Young zajmie miejsce zawieszonego przyjmującego Mikołaja Sawickiego w drużynie Bogdanki LUK Lublin

113 km/h w terenie zabudowanym. Dostał 24 punkty, stracił prawo jazdy i 3 tysiące

113 km/h w terenie zabudowanym. Dostał 24 punkty, stracił prawo jazdy i 3 tysiące

Poranek, spokojna droga, a na liczniku 113 km/h. 28-letni kierowca z gminy Hrubieszów stracił prawo jazdy po tym, jak ponad dwukrotnie przekroczył prędkość w terenie zabudowanym i wyprzedzał na skrzyżowaniu.

Sery na okrągło. Smaczne wydarzenie już w najbliższą sobotę
NASZ PATRONAT
11 października 2025, 9:00

Sery na okrągło. Smaczne wydarzenie już w najbliższą sobotę

Z dziurami, twaróg, bryndza lub dojrzewający. Niektórzy nawet nie wyobrażają sobie życia bez niego. A lokalni rzemieślnicy i serowarzy zapraszają do wspólnego świętowania na 5. edycji Święta Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa.

Polscy uczestnicy flotylli humanitarnej do Strefy Gazy na lotnisku Chopina w Warszawie (od lewej): Nina Ptak, Omar Faris, Ewa Jasiewicz i poseł KO, Franciszek Sterczewski

Polscy obywatele z flotylli Sumud bezpiecznie wylądowali w Warszawie

Polscy uczestnicy flotylli humanitarnej do Strefy Gazy – Omar Faris, Nina Ptak i Franciszek Sterczewski oraz brytyjska dziennikarka polskiego pochodzenia Ewa Jasiewicz – wylądowali w środę na lotnisku Chopina w Warszawie.

Po problemach z budową biurowca w centrum Chełma, miasto ma problemy z kolejną kluczową inwestycją – tym razem dotyczą one terminala intermodalnego

Chełm hamuje inwestycję stulecia. Terminal intermodalny znów na bocznym torze

4,5 miliona złotych mniej na inwestycję, która miała stać się logistycznym sercem regionu. Miasto Chełm po raz kolejny przesuwa środki przeznaczone na budowę infrastruktury wokół terminala intermodalnego.

Lublin tworzy przyszłość terapii mowy. UMCS i Netrix opracują inteligentny system USG

Lublin tworzy przyszłość terapii mowy. UMCS i Netrix opracują inteligentny system USG

Ponad 7 milionów złotych dofinansowania z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju trafi do wspólnego projektu Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie oraz firmy Netrix S.A.. Efektem tej współpracy będzie innowacyjny system USG wspierający terapię logopedyczną i ortodontyczną, wykorzystujący sztuczną inteligencję.

Stopy procentowe w dół. To już czwarta obniżka w tym roku

Stopy procentowe w dół. To już czwarta obniżka w tym roku

Poprawa perspektyw inflacji w najbliższym czasie sprawiła, że uzasadnione stało się dostosowanie poziomu stóp procentowych NBP – poinformowała RPP w środowym komunikacie. Jako zagrożenia dla niskiej inflacji wskazała politykę fiskalną i podwyższoną dynamikę płac

Aldona Morawiec rozpoczęła sezon od dobrego występu

AZS UMCS Lublin rozpoczyna zmagania w FIBA EuroCup

Podopieczne Karola Kowalewskiego trafiły do grupy B, w której nie są faworytami. Za rywali mają bowiem hiszpański Hozono Global Jairis, serbski UZKK Student i belgijski Basket Namur Capitale. I właśnie ta ostatnia ekipa będzie pierwszym przeciwnikiem polskiej ekipy.

Znęcała się nad mężem i dziećmi. Recydywistce grozi do 7,5 roku pozbawienia wolności

Znęcała się nad mężem i dziećmi. Recydywistce grozi do 7,5 roku pozbawienia wolności

50-letnia mieszkanka Lublina znęcała się psychicznie i fizycznie nad mężem i dziećmi. Pod wpływem alkoholu wszczynała awantury, podczas których wyzywała i atakowała najbliższych. Zarzuty usłyszała w recydywie.

Komisja Europejska ma pomysł, jak chronić rolników przed skutkami umowy z Mercosurem

Komisja Europejska ma pomysł, jak chronić rolników przed skutkami umowy z Mercosurem

Komisja Europejska zaproponowała mechanizm, który ma chronić unijnych rolników przed nagłym wzrostem importu produk-tów takich jak wołowina czy drób z krajów bloku Mercosur oraz przed spadkiem cen w UE. Komisja zobowiązała się do tego, gdy we wrześniu proponowała umowę handlową z tym blokiem.

Jadalny czy trujący? Dowiedz się więcej o grzybach
NASZ PATRONAT

Jadalny czy trujący? Dowiedz się więcej o grzybach

Uważasz że znasz się na grzybach? Wiesz jak odróżnić "trujaka" od jadalnego? Na wystawę grzybów i prelekcje ich dotyczące zaprasza Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.

Pomysły na jesienną metamorfozę Twojego domu

Pomysły na jesienną metamorfozę Twojego domu

Jesień to idealny moment, aby przyjrzeć się wnętrzom swojego domu i wprowadzić zmiany, które nie tylko poprawią estetykę przestrzeni, ale również sprawią, że codzienne życie stanie się wygodniejsze. Wraz z nastaniem krótszych dni zapewne zaczynasz spędzać w domu więcej czasu, a drobne elementy wystroju, kolory czy sposób aranżacji pomieszczeń zaczynają mieć jeszcze większe znaczenie. Jesienne metamorfozy nie muszą oznaczać generalnego remontu – wystarczy dobrze zaplanować działania i wykorzystać rozwiązania, które faktycznie wpłyną na Twój komfort. Nic nie stoi także na przeszkodzie, by metamorfozę wprowadzać stopniowo. Przykładowo w weekend możesz przemalować sypialnię, a za tydzień zająć się wprowadzaniem klimatu na balkonie.

Lublin szuka kreatywnych. Ruszył nabór do projektu promującego lokalnych twórców

Lublin szuka kreatywnych. Ruszył nabór do projektu promującego lokalnych twórców

Miasto Lublin po raz kolejny zaprasza do udziału w projekcie „Kreatywni”, który promuje twórców sektora kreatywnego i pokazuje ludzi tworzących w Lublinie rzeczy wyjątkowe. Zgłoszenia można przesyłać do 16 listopada.

Rozmowy, wycieczki i rośliny. Tak UMCS przywitał nowych studentów
ZDJĘCIA
galeria

Rozmowy, wycieczki i rośliny. Tak UMCS przywitał nowych studentów

Radość, gwar i energia – tak w skrócie można opisać atmosferę, jaka panowała dziś na placu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, gdzie po raz czwarty zorganizowano integracyjne wydarzenie „3,2,1… STUDIA START!”. I które oficjalnie otworzyło nowy rok akademicki na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium