Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 października 2016 r.
12:44

10 najlepszych przepisów na kotlety. Z mięsa i bez

0 0 A A

Nic tak nie cieszy oko w październikowy, deszczowy dzień jak dobry kotlet na obiad. Oto 10 przepisów na smaczne kotlety z mięsa i bez. Na pierwszy ogień idą kotlety z jajek i mielone, hit kuchni PRL.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jej symbolem jest waga, metalowe misy i ręczna maszynka do mięsa. Z pozoru proste, niemal prymitywne sprzęty. Ale w czasach PRL – kuchnia stała na przyzwoitym poziomie. A szefowie kuchni znanych lubelskich restauracji terminowali u mistrzów, którzy zawodu uczyli się jeszcze przed wojną.

Dziś tamtych smaków prawie nie ma. Prawie, bo wraca moda na dobre flaki (jak w Rarytasie w Piaskach), na dobre mielone (jak w barze mlecznym ma Starym Mieście w Lublinie (dziś LOITiK), na kotlety rybne (jak „Pod Karasiem” w Lublinie). A najlepsi szefowie kuchni, jak Dorota Otachel z Old Pub, Piotr Skwarek z restauracji Trzy Romanse czy Jarek Sak z Trybunalskiej, odwołują się do domowych smaków dzieciństwa.

Jajeczne, bajeczne

Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 1 surowe jajo, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: dobre ziemniaki ugotować, obrać, przemielić przez maszynkę, wystudzić. Jajka ugotować, drobno posiekać. Wymieszać z ziemniakami, dodać śmietanę, sól, pieprz, surowe jajko i dokładnie wyrobić.

Z masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Jeśli do panierki dodacie płatki kukurydziane, kotlety będą bardziej chrupiące. Kotlety ziemniaczane najlepiej smakują z ziemniakami z wody polanymi masłem i surówką z pomidora, cebuli i sosu winegret.

Jarek Sak, szef kuchni w Cafe Trybunalska: Jak kotlet schabowy, to ma być z kostką (fot. Maciej Kaczanowski / archiwum)

Mielone

Składniki: 25 dag schabu, 25 dag łopatki, 10 dag wędzonego boczku, 10 dag słoniny, 1 cebula, 1 jajko, 1 kajzerka, mleko, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso z boczkiem zemleć w maszynce. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulkę, bułkę namoczoną w mleku, wymieszać, doprawić solą z pieprzem, dobrze wyrobić.
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce i w jajku, usmażyć na słonince na złoto. Podawać z ziemniakami i sałatą.

Pożarskie

Składniki: 50 dag kurzych piersi, 2 kromki chleba pszennego bądź bułki pszennej, 1 szklanki mleka, 1 żółtko, tarta bułka, 4 łyżki soku z cytryny, szczypta gałki muszkatołowej, masło do smażenia, sól, pieprz do smaku, majeranek, jak kto lubi.

Wykonanie: najpierw trzeba zmielić mięso dwa razy, a chleb namoczyć w mleku. Następnie do zmielonego mięsa dodać odciśnięte kromki chleba, żółtko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz 2 łyżki roztopionego masła. To wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Następnie uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na maśle na jasnozłoty kolor. Usmażone kotlety wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni przy termoobiegu), aż staną się bardziej rumiane, a na ich powierzchni wytworzy się chrupiąca skórka. Usmażone i podpieczone kotlety ułożyć na półmisku, polać roztopionym masłem i skropić sokiem z cytryny.

Ruskie kotlety

Składniki: biały ser (twaróg półtłusty albo chudy), gotowane ziemniaki, cebula, sól, pieprz ziołowy, olej do smażenia, jajko, bułka tarta.

Wykonanie: biały ser połączyć z przepuszczonymi przez praskę gorącymi ziemniakami albo zmielić przez maszynkę. Dodać pokrojoną i usmażoną cebulkę oraz przyprawy. Panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej, smażyć na oleju.

Ruskie kotlety dają pole do popisu. Biały ser można zmieszać z serem feta. Albo z bryndzą. Do ziemniaków można dodać szpinak. Kotlety są bardzo smaczne z sosem śmietanowym lub cebulowym. Można je także podawać z sosem pieczarkowym

Rybne

Składniki: 0,5 kg filetów z morszczuka, pęczek koperku, 2 jajka, 1 sucha bułka, pieprz, sól, bułka tarta.

Wykonanie: skręcić filety przez maszynkę. Dodać drobno posiekany koperek. Wbić jajka, dodać namoczoną i dobrze odsączoną bułkę. Posolić i popieprzyć do smaku .Wszystko wymieszać. Formować kotlety. Obtaczać w tartej bułce. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z kartoflami i surówką z kiszonej kapusty.

Selerowe

Składniki: duży korzeń selera, 1 jajko, łyżka mąki, łyżka bułki tartej, olej, sól.
Wykonanie: seler ugotować do miękkości, obrać i pokroić w plastry. Każdy oprószyć mąką, obtoczyć w jajku i bułce tartej, obsmażyć na złocisty kolor. Podawać z ryżem lub kaszą oraz zestawem surówek. Kto lubi, może selerowe kotlety polać grzybowym sosem.

Sojowe

Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych, 7 pieczarek, 1 jajko, sos sojowy, mąka, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: kotlety sojowe namoczyć w wodzie z dodatkiem sosu sojowego. Panierować w mące i jajku, usmażyć na złoto. Grzyby umyć, odciąć trzonki, posolić i popieprzyć i obsmażyć jak pieczarki. Układać na kotletach. Podawać z ryżem i surówkami.

Substancje czynne zawarte w soi chronią przed nowotworami różnego typu i mogą zapobiegać przerzutom. Jeśli dołożycie do tego zdrową kaszę, to korzyść będzie podwójna.

Zamojskie

Składniki: 60 dag schabu, 15 dag masła, 1 łyżka majeranku, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, bułka, 2 jajka, olej.

Wykonanie: mięso podzielić na 4 porcje. Rozbić, natrzeć roztartym czosnkiem, doprawić solą z pieprzem, posypać majerankiem. Na każda porcje mięsa położyć pasek masła.
Mięso zwinąć w rulony, każdy dwukrotnie panierować w jajku i bułce i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami oraz bukietem surówek.

Ziemniaczane

Składniki: 1 kg kartofli, 4 jaja, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. Na sos: klika świeżych lub mrożonych grzybów, 2 grzybki suszone, łyżka mąki, bulion, sól, biały pieprz, śmietana lub białe wino.

Wykonanie: obrane kartofle ugotować na parze i gorące ubić na miękką masę. Wbić jaja, dodać cukier, masło, sól i pieprz. Mocno wymieszać, robimy małe kotleciki, panierować w jajku, tartej bułce i smażyć na złocisty kolor. Grzyby udusić na maśle, dodać mąkę, zasmażyć, dolać bulion, doprawić solą z pieprzem. Pół szklanki białego wina uczyni sos delikatnym, szklanka śmietany cięższym i bardziej zawiesistym. Kotlety zalać sosem.

Z szynką i żółtym serem

Składniki: 4 kotlety z mięsa wołowego lub cielęcego, 4 plastry wędzonej szynki, 8 plasterków sera żółtego, sól czosnkowa, pieprz. Na panierkę: 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso rozbić na cienkie kotlety i natrzeć solą czosnkową i pieprzem. Składać na pół. Wkładać do środka plastry szynki i sera. Śmietanę rozbić z jajkiem. Do mąki dodać sól i pieprz. Kotlety obtaczać w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Na koniec położyć na każdym kotlecie żółty ser i zapiec w piekarniku.

Kotlety z szynką i żółtym serem podajemy z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków. Dobrze będą smakować z pomidorami z cebulą, skropionymi octem.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
Czytaj więcej o:

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

 Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 30 listopada 2022 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 30 listopada 2022 r.

Mundial 2022: Walia – Anglia 0:3, USA lepsze od Iranu

Mundial 2022: Walia – Anglia 0:3, USA lepsze od Iranu

Ostatnie mecze w grupie B zakończyły się bez niespodzianki. Dalej grają Anglia i USA. Pierwsza z ekip bez większych problemów ograła Walię 3:0. Drugie spotkanie pomiędzy Amerykanami i Iranem zakończyło się wynikiem 1:0, a „złotego” gola zdobył Christian Pulisić.

Zmiana warty u lubelskich terytorialsów
zdjęcia
galeria

Zmiana warty u lubelskich terytorialsów

Po ponad sześciu latach płk Tadeusz Nastarowicz pożegnał się z funkcją dowódcy 2. Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej. Od 1 grudnia będzie dowodził słynną 21. Brygadą Strzelców Podhalańskich.

Nagrody gospodarcze Lublina przyznane. W tym roku ukłony za pomoc uchodźcom z Ukrainy. Zdjęcia
Zdjęcia
galeria

Nagrody gospodarcze Lublina przyznane. W tym roku ukłony za pomoc uchodźcom z Ukrainy. Zdjęcia

Poznaliśmy tegorocznych laureatów Nagród Gospodarczych Prezydenta Miasta Lublin, które rozdano już po raz czternasty.

Brat wicepremiera wejdzie do Sejmu. Leszek Kowalczyk przyjmie mandat posła

Brat wicepremiera wejdzie do Sejmu. Leszek Kowalczyk przyjmie mandat posła

Leszek Kowalczyk z Prawa i Sprawiedliwości zostanie nowym posłem z województwa lubelskiego. Dotychczasowy radny sejmiku województwa ślubowanie złoży podczas środowego posiedzenia Sejmu.

Lublin. Złapał szczeniaczka, uderzył o framugę, skakał po Koksie

Lublin. Złapał szczeniaczka, uderzył o framugę, skakał po Koksie

Maciej Z. stanie przed sądem i będzie odpowiadał za wydarzenia z jesieni 2019 roku. Wtedy właśnie rzucił się na szczeniaka o imieniu Koks.

Nie żyje Magdalena Czarkowska, dyrektor lubelskiego oddziału NFZ

Nie żyje Magdalena Czarkowska, dyrektor lubelskiego oddziału NFZ

Zmarła Magdalena Czarkowska, dyrektor lubelskiego oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia – poinformował NFZ.

Mundial 2022: Holandia i Senegal grają dalej

Mundial 2022: Holandia i Senegal grają dalej

W każdym meczu fazy grupowej Holandia nie zachwyciła. Tak samo było we wtorek przy okazji starcia z Katarem. „Pomarańczowi” wygrali 2:0, ale nie ma chyba w tym momencie kibica, który wierzy, że drużyna Louisa van Gaala nadal jest w gronie faworytów mundialu.

Przestrzenie Sztuki w Centrum Kultury. Tym razem „Blisko”

Przestrzenie Sztuki w Centrum Kultury. Tym razem „Blisko”

Różne rodzaje bliskości — to temat przewodni spektaklu w choreografii Tomka Ciesielskiego. „Blisko”. Opowiada o tym, jak obecność drugiego człowieka wpływa na życie każdego z nas i jak ważną rolę w bliskości odgrywa czas.

Prezydent Maj chciał podwyżki, ale radni nie chcą droższych śmieci w Puławach. Jest decyzja

Prezydent Maj chciał podwyżki, ale radni nie chcą droższych śmieci w Puławach. Jest decyzja

Nadal nie wiemy, ile będzie wynosić nowa opłata za wywóz i zagospodarowanie odpadów. Podczas ostatniej sesji radni odrzucili dwa projekty uchwał przygotowane przez prezydenta, krytykując brak przedstawienia im wyliczeń tłumaczących skalę podwyżki.

Zamość. Bajkowe mikołajki w CKF Stylowy
6 grudnia 2022, 15:00

Zamość. Bajkowe mikołajki w CKF Stylowy

Kino w Zamościu szykuje specjalny mikołajkowy repertuar. 6 grudnia na ekranie Centrum Kultury Filmowej w Zamościu do obejrzenia będą aż cztery filmy adresowane do najmłodszych.

Trzy damy polskiego malarstwa już na Zamku. Te obrazy kosztowały ponad 1 mln zł. Zdjęcia
zdjęcia
galeria

Trzy damy polskiego malarstwa już na Zamku. Te obrazy kosztowały ponad 1 mln zł. Zdjęcia

Cztery obrazy trzech polskich artystek z przełomu XIX i XX wieku nabyło Muzeum Narodowe w Lublinie. Najnowsze zakupy, warte ponad milion złotych, można już oglądać w muzealnej ekspozycji.

80. rocznica wysiedleń Zamojszczyzny. Zaczęło się w Skierbieszowie, skończyło w Zamościu
zdjęcia
galeria

80. rocznica wysiedleń Zamojszczyzny. Zaczęło się w Skierbieszowie, skończyło w Zamościu

Uroczystościami zorganizowanymi w poniedziałek w Zamościu zakończyły się tegoroczne, trzydniowe obchody 80. rocznicy wysiedleń Zamojszczyzny.

Prosta sprawa. Dzieci zatroszczyły się o jeże i zrobiły im domki na zimę

Prosta sprawa. Dzieci zatroszczyły się o jeże i zrobiły im domki na zimę

Specjalne kopce dla śpiących jeży powstały przy niemal 30 miejskich przedszkolach na terenie Lublina. Za usypywanie kopców zabrały się same dzieci.

Portal with RTX: Kiedy premiera i jakie są wymagania sprzętowe? (wideo)
film

Portal with RTX: Kiedy premiera i jakie są wymagania sprzętowe? (wideo)

Dobre wiadomości: Portal with RTX będzie darmowy dla sporej liczby graczy, a premiera już lada tydzień. Zła wiadomość: żeby w ogóle zagrać będziemy potrzebowali karty graficznej RTX 3060.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium