Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 lutego 2016 r.
11:47

"Charakter muszą mieć". 10 autorskich przepisów na dobre śledzie

0 1 A A

Na horyzoncie ostatki, Popielec i 40 dni postu. W Środę Popielcową Kościół zaleca, żeby zjeść jeden posiłek do syta i dwa mniejsze dla posilenia się. Proste jedzenie jak śledź w śmietanie, ziemniaki z olejem czy pyry z gzikiem smakują wtedy najlepiej. Tak, jak śledzie w czasie postu. Oto 10 sprawdzonych przepisów na dobre śledzie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Ta skromna ryba doczekała się setek przepisów, dzieł malarzy i poetów. Znakomity poeta Czesław Miłosz napisał: „Panie Boże, lubiłem dżem truskawkowy/ I ciemną słodycz kobiecego ciała./ Jak też wódkę mrożoną, śledzie w oliwie,/ Zapachy: cynamonu i goździków/ Jakiż więc ze mnie prorok?”.
Są symbolem postu. Kiedy ten dobiegał końca, w Wielki Piątek wieczorem lub Wielką Sobotę rano, Polacy wyprawiali pogrzeb śledzia.

Żeby zrobić dobre śledzie, trzeba je mieć. - O dobre trzeba się postarać. Ja zamawiam świeże. Rano łowione, wieczorem są w Lublinie - mówi Bartosz Sadowski, właściciel i szef w restauracji „Od Kuchni” w Lublinie. Dobre śledzie solone można kupić na targu, w specjalistycznych sklepach i hurtowniach. - Za mały zły, za duży też. Trzeba je wymoczyć, ale bez przesady, charakter muszą mieć - dodaje Sadowski, który jest zakręcony na punkcie śledzi. Na początek jego autorski przepis na śledzie w cydrze.

Cydrowe

Składniki: 1 kg śledzi solonych, 0,3 litra cydru, 0,2 litra soku jabłkowego, 1 jabłko, 1 cebula, przyprawy.
Wykonanie: śledzie oczyścić, wymoczyć, zmieniając wodę, pokroić w kawałki. Doprawić ulubionymi przyprawami, wymieszać, przełożyć do słoika, zasypać posiekaną cebulą i jabłkiem, zalać olejem i cydrem. Po 3 dniach gotowe. Podawać z posiekaną cebulą i kaparami.

Anyżowe z mandarynkami

Składniki: 1 kg śledzi, 2 mandarynki, 5 gwiazdek anyżu, świeżo mielony pieprz, olej rzepakowy.
Wykonanie: śledzie namoczyć, pokroić w kawałki. Mandarynki obrać, pokroić w plasterki. Śledzie układać w słoiku, przekładać mandarynkami i kawałkami anyżu, doprawiając pieprzem. Zalać świeżym olejem rzepakowym i marynować w lodówce 12 godzin.

Imbirowe

Składniki: pół kg śledzia, pół łyżeczki startego kłącza imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 6 goździków, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżki miodu, pół szklanki oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, łyżka posiekanej skórki pomarańczowej w skórce.

Wykonanie: filety śledziowe pociąć na małe porcje. Miód rozetrzeć z sokiem z cytryny. Dodać oliwę. W moździerzu utłuc goździki. Zetrzeć na tarce gałkę. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, polać sosem śledzie. Posypać skórką pomarańczową.

Litewskie

Składniki: 1 kg filetów śledziowych, 20 dag suszonych grzybów, pół litra mleka, 4 cebule, 50 ml oliwy, 1 puszka koncentratu pomidorowego, biały i czarny pieprz, 10 dag kiszonych ogórków, puszka anchois lub szprotek.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia gotować na wolnym ogniu w wodzie, w której moczyły się grzyby. Grzyby odcedzić, wolno posiekać, wody nie wylewać. Wymoczone filety śledziowe zalać na trzy godziny mlekiem. Pokroić w dzwonka, odstawić do lodówki. Cebule posiekać, zeszklić na oliwie. Anchois lub szprotki rozetrzeć i dodać do cebuli. Po 5 minutach dodać koncentrat pomidorowy, dusić 10 minut, dodać wywar z grzybów i posiekane grzyby. Dusić 3 minuty, doprawić pieprzem, schłodzić. Ułożone na półmisku śledzie polać sosem i udekorować pokrojonymi w kostkę kiszonymi ogórkami.

Na gorąco

Składniki: 50 dag świeżych śledzi, 1 szklanka mleka, 4 dag suszonych grzybów, 1 czerstwa bułeczka, 2 cebule, sól, pieprz, olej, 1 jajko, pół szklanki tartej bułki, 3 łyżki mąki.

Wykonanie: śledzie sprawić, wyjąć kręgosłupy i ości. Wypłukać w zimnej wodzie, zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Grzyby (namoczone na noc) ugotować i posiekać. Czerstwą bułkę namoczyć w wywarze z grzybów i dobrze odcisnąć. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przesmażyć cebulę, dodać grzyby i bułkę, sól i pieprz, dusić przez kilka minut.

Śledzie posypać pieprzem, do każdego nałożyć farsz. Oprószyć mąką, panierować w jajku i tartej bułce i usmażyć na rumiano. Podawać z obsmażanymi ziemniakami i sałatką szwedzką.

Pistacjowe

Składniki: 10 filetów śledziowych, 10 łyżek pistacji, 5 ziaren ziela angielskiego, świeżo mielony pieprz, olej rzepakowy.

Wykonanie: Śledzie wymoczyć, osączyć na bibule, pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, doprawić pokruszonym zielem angielskim i pieprzem, dodać pistacje i olej. Dobrze wymieszać, marynować w lodówce przez 12 godzin. Na półmisku można posypać zielonym koperkiem.

Piernikowe z miodem

Składniki: pół kg śledzi, 15 dag suchego piernika, 15 dag orzechów włoskich, 4 łyżki miodu, 4 łyżki octu winnego, 6 ziaren goździków, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 0,3 l oleju.

Wykonanie: śledzie moczymy 24 godziny w mleku. Po odfiletowaniu ściągamy skórę. W moździerzu rozbijamy goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzewamy olej do 40 stopni i wrzucamy przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy śledzie na 10 godzin.

Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy. Dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu smarujemy śledzie i zwijamy w koreczki.

Smażone marynowane

Składniki: 75 dag świeżych śledzi, sól, cebula, mąka, olej do smażenia. Na marynatę: 1 szklanka octu winnego, 3 plasterki świeżego imbiru, 2 listki laurowe, 5 goździków, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren gorczycy, sól, pieprz.

Wykonanie: odfiletowane śledzie oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Filety obtaczać w mące, smażyć z obu stron na złoty kolor. Ocet zagotować ze szklanką wody i przyprawami. Śledzie układać warstwami w szklanej salaterce, przekładając je cebulą. Zalać gorącą zalewą.

Pod pierzynką

Składniki: po 3 ziemniaki, cebule, ogórki kiszone, marchewki, jajka, 3 śledzie matiasy, majonez.

Wykonanie: ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach. Na twardo ugotować jajka. Krótko wymoczyć śledzie i pokroić w kostkę. Układać warstwami pokrojone w kostkę ziemniaki, śledzie, cebulkę. Przełożyć majonezem. Następnie pokrojone w kostkę, odciśnięte ogórki, marchewkę, białko z ugotowanych jaj. Nałożyć majonez. Na koniec posypać startym na tarce żółtkiem z jaj, które utworzy pierzynkę.

Tatar ze śledzia

Składniki: 2 filety ze śledzia, 2 cebule, 3 małe korniszony, 1 marynowana papryka, 2 łyżki marynowanych kaparów, kilka marynowanych pieczarek.

Wykonanie: filety śledziowe osączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę. Cebule posiekać, pieczarki, korniszony i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na talerzach rozłożyć porcje śledzi, dokoła pokrojone warzywa. Skropić je sokiem z cytryny i oliwą, lekko oprószyć pieprzem. Udekorować kaparami, listkami natki i plasterkami cytryny. Podawać z razowym chlebem i masłem.

Witaminy w pakiecie

Jeden śledź to „pakiet” łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów. To bogate źródło witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Śledzie mają dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu. Mają także dużo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Badania naukowców potwierdziły, że kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 1

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 7 lutego 2016 r. o 04:04
Mój przepis na śledzie. Bierzemy śledzia cholewiaka. Prawą ręką trzymamy za głowę, lewą rękom wyciągamy kręgosłup. Powstaje piękny filet, można z niego zerwać skórę - nie koniecznie. Do szklanki, musztardówki, wlewamy około połowy jej zawartości wódki 40 %. W prawą rękę bierzemy szklankę z wódką, w lewą rękę bierzemy spory kawał śledzia i spożywamy. Smacznego.
Avatar
Gość / 7 lutego 2016 r. o 04:04
Mój przepis na śledzie. Bierzemy śledzia cholewiaka. Prawą ręką trzymamy za głowę, lewą rękom wyciągamy kręgosłup. Powstaje piękny filet, można z niego zerwać skórę - nie koniecznie. Do szklanki, musztardówki, wlewamy około połowy jej zawartości wódki 40 %. W prawą rękę bierzemy szklankę z wódką, w lewą rękę bierzemy spory kawał śledzia i spożywamy. Smacznego.
Zobacz wszystkie komentarze 1

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Chciał zarobić na handlu kryptowalutami. Dorobili się tylko oszuści

Chciał zarobić na handlu kryptowalutami. Dorobili się tylko oszuści

65-letni mieszkaniec Lublina namawiany przez „doradcę” zainstalował na swoim komputerze tzw. zdalny pulpit. Dzięki temu oszust wyprowadził z jego bankowego rachunku wszystkie oszczędności.

Międzynarodowy Dzień Pamięci o Ofiarach Holokaustu "Lubelszczyzna miała kluczowe znaczenie"

Międzynarodowy Dzień Pamięci o Ofiarach Holokaustu "Lubelszczyzna miała kluczowe znaczenie"

Rozmowa z dr hab. Adamem Kopciowskim, prof. UMCS, p.o. Kierownika Pracowni Kultury i Historii Żydów w Instytucie Kulturoznawstwa UMCS.

Pożegnanie ferii 2023. Superfajna „Pchła Szachrajka” – to dopiero była bajka!
galeria

Pożegnanie ferii 2023. Superfajna „Pchła Szachrajka” – to dopiero była bajka!

Na pożegnanie ferii w Domu Kultury LSM odbyła się premiera bajki Jana Brzechwy „Pchła Szachrajka”. To wyczekiwane wydarzenie przyciągnęło na widownię tłumy, a przede wszystkim: mamusie i tatusiów, babcie i dziadków aktorów animujących kukiełki oraz dzieci z pobliskiego przedszkola.

Poszukiwany za narkotyki wpadł z narkotykami

Poszukiwany za narkotyki wpadł z narkotykami

39-letni mieszkaniec Świdnika ukrywał się nie chcąc trafić do więzienia. Wpadł w czwartek. W jego mieszkaniu policjanci znaleźli narkotyki.

Zderzenie między Piaskami a Krasnymstawem

Zderzenie między Piaskami a Krasnymstawem

Policjanci wyjaśniają okoliczności zderzenia Mercedesa z samochodem ciężarowym, do którego doszło w piątek po południu w Łopienniku Górnym na DK 17.

Kobieta była na torach. Właśnie nadjeżdżał pociąg

Kobieta była na torach. Właśnie nadjeżdżał pociąg

W czwartek po południu wzdłuż torowiska na stacji kolejowej w Świdniku szła kobieta. Z przeciwnego kierunku przejeżdżał pociąg.

"Optima Forma" - stand-up w Zamościu
1 lutego 2023, 19:00

"Optima Forma" - stand-up w Zamościu

Już 1 lutego o godz. 19 w restauracji Brama Spotkań w Zamościu (ul. Królowej Jadwigi 2) wystąpi popularny komiks Sebastian Rejent. Autor wykona swój najnowszy program "Optima Forma".

Teren przy Prochowni będzie nie do poznania. Altana i miniaturowy ogród

Teren przy Prochowni będzie nie do poznania. Altana i miniaturowy ogród

Miejskie targowisko w Terespolu zmieni się nie do poznania. Za pieniądze z Polskiego Ładu przy ulicy Granicznej powstanie też altana rekreacyjna i ogród w stylu XVIII–wiecznym.

Rzuciła się na męża z nożyczkami. Wcześniej miała się nad nim znęcać

Rzuciła się na męża z nożyczkami. Wcześniej miała się nad nim znęcać

Policjanci ze Świdnika zatrzymali 50-latkę, która zraniła swojego męża nożyczkami. Kobieta wcześniej miała się też nad nim znęcać psychicznie i fizycznie.

Piszczac będzie się starał o prawa miejskie

Piszczac będzie się starał o prawa miejskie

Piszczac w powiecie bialskim może starać się o status miasta. Ale najpierw władze gminy spytają o zdanie mieszkańców.

Polski Cukier Start zagra w Sopocie z Treflem. Kluczowy moment sezonu

Polski Cukier Start zagra w Sopocie z Treflem. Kluczowy moment sezonu

Przed drużyną z Lublina seria bardzo ważnych meczów. Za kilka tygodni powinniśmy już poznać odpowiedź na pytanie: na co w tym sezonie stać Polski Cukier Start? Na początek już w sobotę drużyna Artura Gronka postara się o niespodziankę w Sopocie, gdzie zmierzy się z tamtejszym Treflem (godz. 19.30).

14-latka zmanipulowana przez byłego kryminalistę. "Mam nadzieję, że pójdzie do więzienia za to, co jej zrobił"
film

14-latka zmanipulowana przez byłego kryminalistę. "Mam nadzieję, że pójdzie do więzienia za to, co jej zrobił"

14-letna Alicja po miesiącu poszukiwań odnalazła się na terenie Niemiec, w towarzystwie 33-letniego byłego kryminalisty. Zakochana nastolatka, po tygodniu spędzonym w domu dziecka, znowu uciekła i przez dwa tygodnie ukrywała się z Dawidem R. Czy organy ścigania wystarczająco chroniły autystyczną nastolatkę?

Spora suma do podziału. Miasto dopłaca do wymiany pieców

Spora suma do podziału. Miasto dopłaca do wymiany pieców

Ponad 1,8 mln zł wydało miasto Zamość od 2016 przyznając mieszkańcom i lokalnym przedsiębiorstwom dotacje na wymianę starych pieców węglowych na ekologiczne. W tym roku do rozdysponowania jest kolejnych 360 tys. zł. Nabór wniosków ruszy za kilka dni.

Spektakl "Przepis na Cohena" wraca do Centrum Kultury
10 lutego 2023, 19:00

Spektakl "Przepis na Cohena" wraca do Centrum Kultury

Centrum Kultury w Lublinie (ul. Peowiaków 12) zaprasza na pokazy spektaklu muzycznego Łukasza Witt-Michałowskiego - "Przepis na Cohena". Sztukę będzie można zobaczyć 10 i 11 lutego o godz. 19.

Chciała iść na koncert. Pieniądze przepadły, muzyki na żywo nie będzie

Chciała iść na koncert. Pieniądze przepadły, muzyki na żywo nie będzie

Mieszkanka Zamościa kupiła w internecie bilety na koncert. Kiedy zapłaciła 1100 zł sprzedawca zniknął.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium