Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

10 stycznia 2015 r.
19:15
Edytuj ten wpis

Instrukcja obsługi golonki: Gdzie zjeść? Jak przyrządzić?

W restauracjach golonka trzyma się mocno. Na kulinarnej mapie regionu jest kilka miejsc, gdzie regularnie zjawiają się fani golonki z wody lub golonki zapieczonej w piecu ze złocistą, chrupiącą skórką i podanej z chrzanem. Lub zasmażaną kapustą z kminkiem. Albo purée grochowym. Każdą z tych golonek możecie przyrządzić sobie w domu. Pod warunkiem, że znacie kilka sztuczek

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Najsłynniejszą golonką w Lublinie jest golonka, którą przed laty w Kawiarni Artystycznej "Hades” Kazimierz Grześkowiak.

Andrzej Malinowski, szef kuchni w "Zajeździe Kmicic” kiedyś pracował w Hadesie i tam, wspólnie z Grześkowiakiem, przyrządził słynną golonkę.

– To był 1991 rok. Grześkowiak lubił przychodzić do Hadesu, zaglądał do kuchni z pomysłami. Któregoś dnia przyszedł do mnie i powiedział, że przyrządzimy aromatyczną golonkę. Kazimierz kazał wrzucić do dużego garnka kilka porcji włoszczyzny. Golonki się gotowały, Grześkowiak nakłuwał je, żeby sprawdzić, czy miękkie. W pewnym momencie dodał cukru i wlał wódki. Po kilku minutach doprawił sosem sojowym, który wówczas był nowością. Wlewał po łyżce, próbował zalewy, znów wlewał – wspomina Malinowski.

Już golonka z wody była niezmiernie aromatyczna. Panowie przyrządzili także drugą wersję, zapiekając golonkę w piecu. Podczas pieczenia Grześkowiak smarował skórkę glazurą, sporządzoną z wódki, sosu sojowego i miodu. Dziś golonkę według tamtej receptury podają Elżbieta i Lech Cwalinowie w restauracji Hades Szeroka.

Gdzie na golonkę?

W Lublinie golonkę według klasycznej receptury zjecie w restauracji "Przystań”. Tam kucharze potrafią usmażyć też dobrą kapustę czy przygotować słynne purée z grochu.

W restauracji Sielsko Anielsko podają Golonkę po zbójnicku. To peklowana golonka bez kości, z chrupiącą skórką, podana z sosem karmelowo-czosnkowym.

Pieczoną golonkę na znakomitej kapuście zasmażanej zjecie w restauracji Ulice Miasta. Niebywale dobrą golonkę młodego prosiaka, duszoną w piwie miodowym serwują w restauracji Grodzka 16.
Ale prawdziwy fan golonki potrafi pokonać kilometry, żeby spróbować czegoś dobrego. Mekką chrupiącej, złocistej golonki jest Zajazd Marta w Pułankowicach. Nic dziwnego, że rekomendują go Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Swoich fanów ma golonka z Karczmy Biesiada w Wojciechowie, gdzie przed golonką panowie zamawiają flaki. Klasyczną golonkę w klimatach PRL-u zjecie w Karczmie Piastowskiej w Niemcach i w Tarnogrodzie w restauracji U Stasia.

Sekrety marynaty

Przygodę z golonką zaczynamy od zakupu surowca. Golonki nie powinny ważyć więcej niż pół kilo.
W kiepskiej knajpie golonka "marynuje się” w peklosoli. Na talerzu poznacie ją po tym, że ma przesadnie czerwone mięso.

– Sekret dobrej golonki kryje się w marynacie. My marynujemy ją w warzywach pokrojonych w słupki: cebuli, selerze, pietruszce. Sok z warzyw zmiękcza golonki, nie trzeba używać soli peklującej – mówi Stanisław Stelmach z Zajazdu Marta.

Dobrze sprawdza się marynata z piwa. Na 4 małe golonki potrzebujemy 1 butelkę ciemnego piwa, po pół łyżeczki majeranku, kminku i czerwonej papryki, jedną cebulę pokrojoną w plastry i kilka ząbków czosnku.

Ile marynować? – Ja marynuję co najmniej 3 dni – mówi Marek Dyrka, który w Lublinie prowadzi bar Barrakuda.

Gotowanie czy pieczenie?

Jedni wolą golonkę z wody. Inni z pieca, z chrupiącą skórką.

– Do gotowania golonek mam duży, 10 litrowy garnek. Wrzucam włoszczyznę XXL (bez marchewki), cebulę podpieczoną nad gazem, listek laurowy, ziele angielskie, wkładam 4 golonki i gotuję kilka godzin na bardzo wolnym ogniu. Z praktyki wiem, że im więcej golonek wrzucimy do garnka, tym będą lepsze. To tak, jak z wojskową grochówką – śmieje się Marek Dyrka.

Klasyczną golonkę z wody podaje się z chrzanem, chlebem i kieliszkiem mrożonej wódki.

Piotr Bikont, smakosz i krytyk kulinarny twierdzi, że golonka musi mieć chrupiącą skórkę. Musi być gotowana, potem zapiekana. "Ale tak doskonale i zmyślnie, że nawet największy "obrzydliwiec” – taki, co to chude mięsko owszem, tak, ale ani skóry, ani tłuszczu nie tknie – zostawiłby jeno kość” – napisał o golonce z Pułankowic w artykule "Jak upolowałem dzika w okolicach Kraśnika”.

Najlepiej ugotowaną golonkę osączyć, posmarować miodem zmieszanym z wódką i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Na deser golonka z "Przepióreczki”

Według kucharzy restauracji "Przepióreczka” w Nałęczowie

Składniki: 4 golonki, 2 butelki piwa, ziele angielskie, sól, pieprz, suszone i mrożone borowiki, bulion, śmietana

Wykonanie: golonki ugotować do miękkości. W piwie i przyprawach. Delikatnie wyjąć kość. Na oliwie udusić borowiki, podlać śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczonymi kartoflami i borowikami w śmietanie.

Smacznego.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas niezwykłego widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium