Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

3 stycznia 2015 r.
17:45
Edytuj ten wpis

Food porn, sushi i piwo na ziołach. Co będzie modne w kuchni w 2015 roku?

0 7 A A

Na topie jest food porn, czyli zmysłowe fotografowanie jedzenia. Do Lublina dotarła też moda na street food. Lawinowo rośnie zainteresowanie blogami kulinarnymi i wspólnym gotowaniem. Na stół wracają zapomniane produkty. Co będzie modne w kuchni w 2015 roku?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Moda na jedzenie, nowe trendy w gotowaniu i szybki rozwój turystyki kulinarnej to kierunki rozwoju polskiej i lubelskiej gastronomii w 2015 roku. Co nas czeka? Jak będą musiały zmienić się restauracje, żeby powalczyć o klientów? Co stanie się z tradycyjną kuchnią? Czy sushi zastąpi wieprzowinę?

Zmysłowe fotografowanie

Moda na fotografowanie jedzenia zataczać będzie coraz szersze kręgi. Na popularnych portalach społecznościowych coraz więcej osób wrzuca coraz lepsze fotografie. Lawinowo rośnie ilość blogerów kulinarnych, blogerki z naszego regionu zaczynają liczyć się w Polsce.

Najwięksi gracze na rynku sprzętu fotograficznego organizują bezpłatne kursy fotografii kulinarnej. Fotografia jedzenia zaczyna przypominać malarstwo. Jedzenie wkracza do galerii i teatrów. W lubelskim Teatrze Osterwy warsztaty gotowania potraw powiązane z wystawianymi sztukami biją rekordy powodzenia. Widzowie Teatru Starego dostają zniżki w lubelskich restauracjach.

Zasmakuj w Tradycji

Zapomniane produkty wracają do łask. Dzieje się tak za sprawą zainteresowania kuchnią staropolską, dawnymi książkami kucharskimi, historycznymi recepturami. Najstarsza polska książka kucharska "Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego doczekała się już kilku wznowień i wydania w wersji angielskiej. Za chwilę będą po nią sięgać kucharze z najlepszych, europejskich restauracji.

Podczas bezprecedensowego projektu "Zasmakuj w Tradycji” organizowanego przez LGD Kraina wokół Lublina, LGD Ziemi Kraśnickiej i LGD Ziemi Biłgorajskiej w 2014 roku odbył się cykl warsztatów kulinarnych z udziałem lubelskich szefów kuchni i kulinarnych aktywistek z małych miejscowości. Okazało się, że gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich gotują nie gorzej od profesjonalistów. A profesjonaliści uczą się gospodyń. Piotr Kwiatosz, jeden z prowadzących warsztaty, wprowadził elementy kuchni regionalnej do karty swojej restauracji "16 stołów”. Można tam zjeść deskę serów regionalnych czy lubelską jagnięcinę.

W restauracjach i prywatnych domach do łask wracają zapomniane warzywa, obecne w XIX wiecznych książkach kucharskich. W 2015 roku w naszej kuchni będzie królował coraz modniejszy topinambur, brukiew, jarmuż czy pasternak. Coraz chętniej także będziemy jedli ryby.

Zaczyna ich brakować na Mazurach. I bardzo dobrze, gdyż są w naszym regionie. Magda Gessler podaje w swych restauracjach karpie z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia koło Opola Lubelskiego. Lubelskie jest jednym z największych producentów karpia, mamy najczystsze wody w rzekach i stawach. Bystrzyca staje się jednym z najbardziej atrakcyjnych łowisk pstrąga i lipienia – specjalnie przyjeżdżają tu wędkarze z całej Polski.
Co się kroi w restauracjach?

Nowe trendy przekładają się na ruchy restauratorów i szefów kuchni. W lubelskiej restauracji "Paleta smaków” podaje się regionalny żur gotowany na mięsie dzika. Zajazd Marta w Pułankowicach rozszerza listę dań z dziczyzny. Ostatnio można zjeść tam wyborne pierogi z jelenia podawane z sosem na grzybach, osobiście zbieranych przez właścicieli.

W związku z modą na wegetariańskie jedzenie szefowie kuchni będą musieli przestawić się na inne techniki kulinarne. W odwrocie jest smażenie, pieczenie i tłuste jedzenie. Modne będzie szybkie grillowanie, gotowanie na parze, podawanie mięs na surowo. W kazimierskiej restauracji "Kuchnia i Wino” podaje się carpaccio z kaczki. To kolejny nowy trend. Czerwone mięso zaczyna wychodzić z mody na rzecz drobiu z regionalnych, ekologicznych hodowli.

Z kart znikają pangi i ryby maślane hodowane w Wietnamie. Zostaje łosoś, w tym także bardzo modny łosoś wiślany oraz ryby ze stawów i rzek. W naszym regionie hoduje się nawet egzotycznego i bardzo smacznego jesiotra.

Coraz więcej restauracji będzie rozszerzać paletę dań wegetariańskich. Polacy zakochali się w sushi. W 2015 roku w Lublinie i regionie pojawią się zapewne kolejne bary i restauracje z sushi. To już nie będzie fanaberia, ale moda na zdrowe jedzenie. Na półkach z przyprawami lubelskich restauracji stoją już azjatyckie pasty miso, sosy sojowe i rybne, słoiki z kimchi (kiszonka z kapusty pekińskiej).

W 2015 roku pojawią się także w Lublinie restauracje połączone ze studiem kulinarnym, gdzie będzie można najpierw nauczyć się przyrządzania konkretnej potrawy, a potem ją zjeść.

Coraz więcej restauracji w relatywnie biednym regionie – to spadek obrotów każdej z nich. Ma to także związek z kolejnym trendem. Ludzie zamiast spotykać się w restauracjach, spotykają się na wspólnym gotowaniu w domu. Na takie gotowanie często wynajmuje się zawodowego kucharza, który także podczas spotkania prowadzi skrócony kurs przyrządzania steka czy dziczyzny.

Co będziemy gotować w domu?

Moda na japońską kuchnię wchodzi także do naszych domów. Sklep "Wegetarianin” w Lublinie sprzedaje coraz więcej pasty miso. To tradycyjna gęsta pasta japońska, która powstaje na bazie sfermentowanej soi, z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Zawiera ekstrakt wysokiej jakości białka, dużo witamin i substancji mineralnych, dodaje się ją do praktycznie każdej zupy już na talerzu.

Tradycyjne patelnie, na których smaży się długo i tłusto, coraz częściej zastępowane są przez wok, w którym w wysokiej temperaturze bardzo krótko smaży się mięso i warzywa.

Na nowych trendach stracą znów restauratorzy. Zamiast zamawiać pizzę, lepiej i taniej upiec ją w domu i przy okazji spotkać się przy winie. Na modzie na gotowanie stracą także garmażerki i sklepy z wędlinami. W sklepach internetowych jak ciepłe bułeczki sprzedają się szybkowary – coraz więcej z nas wyrabia domowe szynki i mielonki bez konserwantów. Moda na zdrową kuchnię sprawi, że będziemy piec wieloziarniste chleby w domu. W tym specjalistyczne chleby z samego ziarna, bez mąki.

W lodówce sery z marketów zostaną zastąpione serami zagrodowymi, produkowanymi w małych serowarniach i gospodarstwach agroturystycznych. Do mody na robienie chleba w domu dojdzie moda na robienie w domu serów białych i żółtych, co wcale nie jest trudne. A do mody na robienie nalewek i win dojdzie moda na małe browary domowe.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Parking pod Areną Lublin. Opłaty dla kibiców to nieporozumienie?

Parking pod Areną Lublin. Opłaty dla kibiców to nieporozumienie?

Czy kibice Motoru Lublin powinni płacić za parking pod stadionem w trakcie meczu? Jeden z czytelników wyraził swoje oburzenie w tej sprawie. Urzędnicy tłumaczą, że opłaty są konieczne, ale czy problem można rozwiązać inaczej?

Górnik Łęczna żegna się z młodym napastnikiem. Robią miejsce dla nowych zawodników?

Górnik Łęczna żegna się z młodym napastnikiem. Robią miejsce dla nowych zawodników?

Latem w Łęcznej doszło do gruntownej przebudowy zespołu. Ciężar stworzenia nowej drużyny wziął na swoje barki trener Pavol Stano, który przez pewien okres pełnił tez funkcję dyrektora sportowego po odejściu Veljko Nikitovicia. Słowak świetnie poradził sobie w tej roli, ale rzecz jasna nie każdy z transferów okazał się trafiony. Dlatego klubowi działacze zaczęli „zimowe porządki” i pożegnali się z jednym z zawodników

Imprezy klubowe w weekend (13 – 14 grudnia)
imprezy
13 grudnia 2024, 20:00

Imprezy klubowe w weekend (13 – 14 grudnia)

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Imprezuje przez cały czas. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych imprezach klubowych w Lublinie.

Nocny pożar w Idalinie. Zginęło troje dzieci
galeria

Nocny pożar w Idalinie. Zginęło troje dzieci

W pożarze domu w Idalinie (gm. Józefów nad Wisłą) zginęły cztery osoby, w tym troje dzieci. Strażacy dotarli na miejsce, gdy cały budynek był w płomieniach.

Rosyjskie rakiety atakują zachodnią Ukrainę. Polskie myśliwce poderwane

Rosyjskie rakiety atakują zachodnią Ukrainę. Polskie myśliwce poderwane

Polskie wojsko poderwało myśliwce. Ma to związek z kolejnym atakiem rosyjskich rakiet na zachodnią Ukrainę.

Przyszła zima, a zwierzętom w potrzebie jest coraz trudniej. Możemy pomóc... robiąc tatuaż
film

Przyszła zima, a zwierzętom w potrzebie jest coraz trudniej. Możemy pomóc... robiąc tatuaż

Jak zwierzęta, szczególnie te w schroniskach i nie mające swoich domów radzą sobie zimą? Co zrobić, gdy widzimy nieodpowiednie traktowanie pupili? Jak pomagać zwierzętom w ramach fundacji i na własną rękę? Na wszystkie te pytania odpowie Aleksandra Lipianin-Białogrzywy z fundacji Wzajemnie Pomocni - Fundacja dla Ludzi i Zwierząt. Dowiemy się również jak w najbliższą sobotę zrobienie tatuażu czy piercingu może wesprzeć walkę o dobro dla zwierząt.

Koszykarze Startu mają ostatnio sporo powodów do radości

Start Lublin dzisiaj podejmie Zastal Zielona Góra. Walczą o udział w pucharze

W piątkowy wieczór Start Lublin podejmie Zastal Zielona Góra. Czy podopieczni Wojciecha Kamińskiego przedłużą serię zwycięstw?

Wbiła partnerowi nóż w serce. Zabójczyni aresztowana

Wbiła partnerowi nóż w serce. Zabójczyni aresztowana

We wtorek Sąd Rejonowy w Lubartowie na wniosek prokuratury aresztował na trzy miesiące 54-letnią Ewę T. mieszkankę Niedźwiady, która kilka dni wcześniej zabiła swojego młodszego konkubenta. Kobieta dźgnęła go nożem w klatkę piersiową uszkadzając serce. Zeznała, że to był wypadek.

Samuel Mraz zdobył już w tym sezonie 9 goli

Samuel Mraz w czołówce snajperów PKO BP Ekstraklasy. Dlaczego napastnik Motoru zaczął strzelać gole?

Pewnie nie było kibica Motoru, który po dziesięciu kolejkach nie psioczył na Samuela Mraza. Napastnik ze Słowacji po tych dziesięciu występach miał na koncie... jednego gola i mnóstwo zmarnowanych sytuacji. Sztab szkoleniowcy ekipy z Lublina zachował jednak spokój, przeanalizował sytuację i wprowadził małe korekty. Jakie były efekty wszyscy doskonale wiedzą. 27-latek zakończył 2024 rok w czołówce strzelców PKO BP Ekstraklasy.

Inscenizacja interwencji ZOMO
43. rocznica stanu wojennego/dużo zdjęć
galeria

„Teleranek” rozjechały czołgi

13 grudnia 1981 r. było zimno i biało. Jak zwykle o 9 rano w telewizorze miał być emitowany kultowy program dla dzieci „Teleranek”. Zamiast bajek pojawił się generał w ciemnych okularach, który zapowiedział stan wojenny. Kreskówki Disneya zastąpiły czołgi jeżdżące po ulicach Lublina. I nie był to kolejny sezon „Czterech pancernych i psa”.

Dzięki Funduszom Europejskim Lubelskie Pięknieje!

Dzięki Funduszom Europejskim Lubelskie Pięknieje!

Dnia 29 listopada 2024 roku w siedzibie Lubelskiej Agencji Wspierania Przedsiębiorczości w Lublinie przy ul. Wojciechowskiej 9A Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski oraz Dyrektor Departamentu Zarządzania Programami Regionalnymi Urzędu Marszałkowskiego Województwa (UMWL) w Lublinie Anna Brzyska, wręczyli nagrody Laureatom oraz Wyróżnionym w piątej edycji konkursu plastycznego pn. Lubelskie Pięknieje. Jak Fundusze Europejskie zmieniają Twoja okolicę.

Stan wojenny w Lublinie na zdjęciach
historia
galeria

Stan wojenny w Lublinie na zdjęciach

W 43. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego przypominamy te tragiczne wydarzenia, których celem była eliminacja opozycji demokratycznej w PRL i umocnienie władzy komunistycznej.

Sportowcy mają wielkie i słodkie serca
ZDJĘCIA
galeria

Sportowcy mają wielkie i słodkie serca

W czwartkowy wieczór, w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbył się Mecz Słodkich Serc.

Choinka na LSM już udekorowana

Choinka na LSM już udekorowana

Mieszkańcy osiedla Mickiewicza tradycyjnie udekorowali osiedlową choinkę, świętując rozpoczęcie okresu bożonarodzeniowego.

Tworzenie i projektowanie sklepów internetowych – Klucz do sukcesu Twojego biznesu online

Tworzenie i projektowanie sklepów internetowych – Klucz do sukcesu Twojego biznesu online

W dzisiejszym dynamicznym świecie cyfrowym, skuteczne tworzenie sklepów internetowych to nie tylko kwestia technologii, ale także odpowiedniego podejścia do designu i użyteczności. Z odpowiednio zaprojektowanym sklepem internetowym możesz osiągnąć znaczną przewagę nad konkurencją i skutecznie zwiększyć swoje przychody.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium