Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

3 stycznia 2015 r.
17:45
Edytuj ten wpis

Food porn, sushi i piwo na ziołach. Co będzie modne w kuchni w 2015 roku?

Na topie jest food porn, czyli zmysłowe fotografowanie jedzenia. Do Lublina dotarła też moda na street food. Lawinowo rośnie zainteresowanie blogami kulinarnymi i wspólnym gotowaniem. Na stół wracają zapomniane produkty. Co będzie modne w kuchni w 2015 roku?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Moda na jedzenie, nowe trendy w gotowaniu i szybki rozwój turystyki kulinarnej to kierunki rozwoju polskiej i lubelskiej gastronomii w 2015 roku. Co nas czeka? Jak będą musiały zmienić się restauracje, żeby powalczyć o klientów? Co stanie się z tradycyjną kuchnią? Czy sushi zastąpi wieprzowinę?

Zmysłowe fotografowanie

Moda na fotografowanie jedzenia zataczać będzie coraz szersze kręgi. Na popularnych portalach społecznościowych coraz więcej osób wrzuca coraz lepsze fotografie. Lawinowo rośnie ilość blogerów kulinarnych, blogerki z naszego regionu zaczynają liczyć się w Polsce.

Najwięksi gracze na rynku sprzętu fotograficznego organizują bezpłatne kursy fotografii kulinarnej. Fotografia jedzenia zaczyna przypominać malarstwo. Jedzenie wkracza do galerii i teatrów. W lubelskim Teatrze Osterwy warsztaty gotowania potraw powiązane z wystawianymi sztukami biją rekordy powodzenia. Widzowie Teatru Starego dostają zniżki w lubelskich restauracjach.

Zasmakuj w Tradycji

Zapomniane produkty wracają do łask. Dzieje się tak za sprawą zainteresowania kuchnią staropolską, dawnymi książkami kucharskimi, historycznymi recepturami. Najstarsza polska książka kucharska "Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego doczekała się już kilku wznowień i wydania w wersji angielskiej. Za chwilę będą po nią sięgać kucharze z najlepszych, europejskich restauracji.

Podczas bezprecedensowego projektu "Zasmakuj w Tradycji” organizowanego przez LGD Kraina wokół Lublina, LGD Ziemi Kraśnickiej i LGD Ziemi Biłgorajskiej w 2014 roku odbył się cykl warsztatów kulinarnych z udziałem lubelskich szefów kuchni i kulinarnych aktywistek z małych miejscowości. Okazało się, że gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich gotują nie gorzej od profesjonalistów. A profesjonaliści uczą się gospodyń. Piotr Kwiatosz, jeden z prowadzących warsztaty, wprowadził elementy kuchni regionalnej do karty swojej restauracji "16 stołów”. Można tam zjeść deskę serów regionalnych czy lubelską jagnięcinę.

W restauracjach i prywatnych domach do łask wracają zapomniane warzywa, obecne w XIX wiecznych książkach kucharskich. W 2015 roku w naszej kuchni będzie królował coraz modniejszy topinambur, brukiew, jarmuż czy pasternak. Coraz chętniej także będziemy jedli ryby.

Zaczyna ich brakować na Mazurach. I bardzo dobrze, gdyż są w naszym regionie. Magda Gessler podaje w swych restauracjach karpie z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia koło Opola Lubelskiego. Lubelskie jest jednym z największych producentów karpia, mamy najczystsze wody w rzekach i stawach. Bystrzyca staje się jednym z najbardziej atrakcyjnych łowisk pstrąga i lipienia – specjalnie przyjeżdżają tu wędkarze z całej Polski.
Co się kroi w restauracjach?

Nowe trendy przekładają się na ruchy restauratorów i szefów kuchni. W lubelskiej restauracji "Paleta smaków” podaje się regionalny żur gotowany na mięsie dzika. Zajazd Marta w Pułankowicach rozszerza listę dań z dziczyzny. Ostatnio można zjeść tam wyborne pierogi z jelenia podawane z sosem na grzybach, osobiście zbieranych przez właścicieli.

W związku z modą na wegetariańskie jedzenie szefowie kuchni będą musieli przestawić się na inne techniki kulinarne. W odwrocie jest smażenie, pieczenie i tłuste jedzenie. Modne będzie szybkie grillowanie, gotowanie na parze, podawanie mięs na surowo. W kazimierskiej restauracji "Kuchnia i Wino” podaje się carpaccio z kaczki. To kolejny nowy trend. Czerwone mięso zaczyna wychodzić z mody na rzecz drobiu z regionalnych, ekologicznych hodowli.

Z kart znikają pangi i ryby maślane hodowane w Wietnamie. Zostaje łosoś, w tym także bardzo modny łosoś wiślany oraz ryby ze stawów i rzek. W naszym regionie hoduje się nawet egzotycznego i bardzo smacznego jesiotra.

Coraz więcej restauracji będzie rozszerzać paletę dań wegetariańskich. Polacy zakochali się w sushi. W 2015 roku w Lublinie i regionie pojawią się zapewne kolejne bary i restauracje z sushi. To już nie będzie fanaberia, ale moda na zdrowe jedzenie. Na półkach z przyprawami lubelskich restauracji stoją już azjatyckie pasty miso, sosy sojowe i rybne, słoiki z kimchi (kiszonka z kapusty pekińskiej).

W 2015 roku pojawią się także w Lublinie restauracje połączone ze studiem kulinarnym, gdzie będzie można najpierw nauczyć się przyrządzania konkretnej potrawy, a potem ją zjeść.

Coraz więcej restauracji w relatywnie biednym regionie – to spadek obrotów każdej z nich. Ma to także związek z kolejnym trendem. Ludzie zamiast spotykać się w restauracjach, spotykają się na wspólnym gotowaniu w domu. Na takie gotowanie często wynajmuje się zawodowego kucharza, który także podczas spotkania prowadzi skrócony kurs przyrządzania steka czy dziczyzny.

Co będziemy gotować w domu?

Moda na japońską kuchnię wchodzi także do naszych domów. Sklep "Wegetarianin” w Lublinie sprzedaje coraz więcej pasty miso. To tradycyjna gęsta pasta japońska, która powstaje na bazie sfermentowanej soi, z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Zawiera ekstrakt wysokiej jakości białka, dużo witamin i substancji mineralnych, dodaje się ją do praktycznie każdej zupy już na talerzu.

Tradycyjne patelnie, na których smaży się długo i tłusto, coraz częściej zastępowane są przez wok, w którym w wysokiej temperaturze bardzo krótko smaży się mięso i warzywa.

Na nowych trendach stracą znów restauratorzy. Zamiast zamawiać pizzę, lepiej i taniej upiec ją w domu i przy okazji spotkać się przy winie. Na modzie na gotowanie stracą także garmażerki i sklepy z wędlinami. W sklepach internetowych jak ciepłe bułeczki sprzedają się szybkowary – coraz więcej z nas wyrabia domowe szynki i mielonki bez konserwantów. Moda na zdrową kuchnię sprawi, że będziemy piec wieloziarniste chleby w domu. W tym specjalistyczne chleby z samego ziarna, bez mąki.

W lodówce sery z marketów zostaną zastąpione serami zagrodowymi, produkowanymi w małych serowarniach i gospodarstwach agroturystycznych. Do mody na robienie chleba w domu dojdzie moda na robienie w domu serów białych i żółtych, co wcale nie jest trudne. A do mody na robienie nalewek i win dojdzie moda na małe browary domowe.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Prezydent Duda z apelem do ministra. Upomniał się o Borsuka

Prezydent Duda z apelem do ministra. Upomniał się o Borsuka

W Warszawie zakończyła się oficjalna część obchodów z okazji rocznicy uchwalenia konstytucji 3 maja. W trakcie swojego przemówienia Andrzej Duda wspomniał m.in o projekcie Borsuk, który może zostać polskim hitem eksportowym.

Lublin rozpoczyna świętowanie dnia konstytucji 3 maja. Sesja w trybunale
zdjęcia
galeria

Lublin rozpoczyna świętowanie dnia konstytucji 3 maja. Sesja w trybunale

W Trybunale Koronnym zakończyła się już uroczysta sesja Rady Miasta Lublin, która rozpoczęła oficjalne obchody święta w stolicy Lubelszczyzny. Teraz czas na poloneza, potem m.in. fire show.

W derbach Chełmianka Chełm podzieliła się punktami ze Świdniczanką Świdnik

Chełmianka Chełm podzieliła się punktami ze Świdniczanką Świdnik

W spotkaniu derbowym Chełmianka Chełm zremisowała ze Świdniczanką Świdnik 2:2

Najlepsze kreacje przygotowane w Nałęczowie trafią na finał, ogólnopolski pokaz mody w Warszawie
ekologia
galeria

Młodzież z Nałęczowa uszyła ubrania z opadów. Pokażą je w stolicy

Spódnice, torebki, bluzki, sukienki - a to wszystko z zielonych i niebieskich odpadów. Uczniowie szkół podstawowych z gminy Nałęczów w poniedziałek wzięli udział w akcji "Moda na recykling". We wrześniu pojadą do Warszawy na ogólnopolski finał z udziałem gwiazd telewizji.

Lublin: Auto wpadło na poduszkę zderzeniową. Niebezpieczna sytuacja przy węźle Sławinek

Lublin: Auto wpadło na poduszkę zderzeniową. Niebezpieczna sytuacja przy węźle Sławinek

Do niebezpiecznej sytuacji doszło dzisaj ok. godz. 10:30 na alei Solidarności w Lublinie. Tuż przed węzłem drogowym Sławinek na jezdni prowadzącej od strony Warszawy zatrzymało się kilka aut, z których wysiadła grupa obcokrajowców. Jeden z pojazdów najpewniej jechał pod prąd.

Trener Pavol Stano zabrał głos na temat pozostania w Górniku Łęczna

Trener Pavol Stano zabrał głos na temat pozostania w Górniku Łęczna

Górnik Łęczna po porażce 1:3 z Pogonią Siedlce nie ma prawa być zadowolony. Zespół, który jeszcze niedawno zmierzał do strefy barażowej w ostatnich dwóch meczach zdobył tylko punkt. Nie ma co ukrywać, że na ostatnie wyniki z pewnością spory wpływ ma fakt, że wobec sztabu szkoleniowego i piłkarzy pojawiły się zaległości finansowe. Po ostatnim meczu o przyszłość w klubie zapytany został także trener Pavol Stano

Do zdarzenia doszlo w lasach w powiecie biłgorajskim

Nowe fakty w sprawie tragicznej śmierci 14-latki. Policja zatrzymała stajennego

Prokuratura w Biłgoraju prowadzi śledztwo dotyczące przyczyn tragicznego wypadku w Woli Małej, w którym zginęła 14-latka. Dziewczynka spadła z konia podczas przejadżdzki po okolicy. Mężczyzna wydający konie tego dnia był pijany.

Poszkodowany chciał kupić cyfrowe aktywa. Trafił na oszusta

Chciał zarobić na kryptowalutach. Lublinianin stracił majątek

Ponad 400 tysięcy złotych stracił 51-letni mieszkaniec Lublina, który zaufał niewłaściwym ludziom. Sądził, że inwestuje w kryptowaluty u "brokera". W rzeczywistości nawiązał kontakt z oszustami.

„Pamiątki” z wojny wciąż straszą. Lepiej ich nie dotykać

„Pamiątki” z wojny wciąż straszą. Lepiej ich nie dotykać

Mieszkaniec gm. Krasnystaw podczas poszukiwań z zastosowaniem wykrywacza metalu prowadzonych w jednym z lasów na terenie gminy Siennica Różana odnalazł niewybuch. Te wciąż są groźne.

PGE Start Lublin zagra na wyjeździe z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

PGE Start Lublin zagra na wyjeździe z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

Po środowej wygranej nad PGE Spójnia Stargard podopieczni Wojciecha Kamińskiego są już niemal pewni miejsca w czołowej szóstce, co oznacza udział w fazie play-off

Ostrzeżenia przed burzami obowiązują od godz. 11 do północy
pogoda

Nadchodzi załamanie pogody. IMGW ostrzega przed burzami

Dla całej południowej Polski, w tym dla województwa lubelskiego, wydano ostrzeżenia o burzach. W ich trakcie wiatr może w porywach osiągać nawet 90 km/h. Burze przyniosą ulewne deszcze. Lolalnie spadnie grad.

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Baraże mocno się od nas oddaliły

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Baraże mocno się od nas oddaliły

W piątek wieczorem Górnik Łęczna przegrał na swoim stadionie z Pogonią Siedlce i mocno utrudnił sobie kwestię znalezienia się na koniec sezonu w strefie barażowej. Jak spotkanie podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

13-miesięczny Olek z Jastkowa przeszedł już pięć operacji. Potrzebne wsparcie

13-miesięczny Olek z Jastkowa przeszedł już pięć operacji. Potrzebne wsparcie

Choć jest jeszcze bardzo mały, przeszedł więcej niż niejeden dorosły. 13-miesięczny Olek z Jastkowa przeszedł już pięć operacji. Pierwszą: w pierwszym dniu życia. Przez 9 miesięcy był podłączony do respiratora. – Poza tym te miesiące na intensywnej terapii nauczyły mnie, że nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko trudne i wymagające ogromnej pracy – mówi jego mama, Elżbieta Dec

Oktawia Fedeńczak, skrzydłowa PGE MKS FunFloor Lublin

Oktawia Fedeńczak (PGE MKS Funfloor Lublin): Do Kobierzyc jedziemy po trzy punkty

Rozmowa z Oktawią Fedeńczak, szczypiornistką PGE MKS FunFloor Lublin

Lublin: Dzisiaj święto 3 maja. Miejskie autobusy pojadą inaczej
Przypominamy

Lublin: Dzisiaj święto 3 maja. Miejskie autobusy pojadą inaczej

W sobotę w Lublinie zaplanowano uroczystości związane z rocznicą uchwalenia konstytucji 3 maja. To oznacza zmiany w kursowaniu komunikacji miejskiej. Pasażerowie mogą spodziewać się tymczasowych objazdów.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium