Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

3 stycznia 2015 r.
17:45
Edytuj ten wpis

Food porn, sushi i piwo na ziołach. Co będzie modne w kuchni w 2015 roku?

Na topie jest food porn, czyli zmysłowe fotografowanie jedzenia. Do Lublina dotarła też moda na street food. Lawinowo rośnie zainteresowanie blogami kulinarnymi i wspólnym gotowaniem. Na stół wracają zapomniane produkty. Co będzie modne w kuchni w 2015 roku?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Moda na jedzenie, nowe trendy w gotowaniu i szybki rozwój turystyki kulinarnej to kierunki rozwoju polskiej i lubelskiej gastronomii w 2015 roku. Co nas czeka? Jak będą musiały zmienić się restauracje, żeby powalczyć o klientów? Co stanie się z tradycyjną kuchnią? Czy sushi zastąpi wieprzowinę?

Zmysłowe fotografowanie

Moda na fotografowanie jedzenia zataczać będzie coraz szersze kręgi. Na popularnych portalach społecznościowych coraz więcej osób wrzuca coraz lepsze fotografie. Lawinowo rośnie ilość blogerów kulinarnych, blogerki z naszego regionu zaczynają liczyć się w Polsce.

Najwięksi gracze na rynku sprzętu fotograficznego organizują bezpłatne kursy fotografii kulinarnej. Fotografia jedzenia zaczyna przypominać malarstwo. Jedzenie wkracza do galerii i teatrów. W lubelskim Teatrze Osterwy warsztaty gotowania potraw powiązane z wystawianymi sztukami biją rekordy powodzenia. Widzowie Teatru Starego dostają zniżki w lubelskich restauracjach.

Zasmakuj w Tradycji

Zapomniane produkty wracają do łask. Dzieje się tak za sprawą zainteresowania kuchnią staropolską, dawnymi książkami kucharskimi, historycznymi recepturami. Najstarsza polska książka kucharska "Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego doczekała się już kilku wznowień i wydania w wersji angielskiej. Za chwilę będą po nią sięgać kucharze z najlepszych, europejskich restauracji.

Podczas bezprecedensowego projektu "Zasmakuj w Tradycji” organizowanego przez LGD Kraina wokół Lublina, LGD Ziemi Kraśnickiej i LGD Ziemi Biłgorajskiej w 2014 roku odbył się cykl warsztatów kulinarnych z udziałem lubelskich szefów kuchni i kulinarnych aktywistek z małych miejscowości. Okazało się, że gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich gotują nie gorzej od profesjonalistów. A profesjonaliści uczą się gospodyń. Piotr Kwiatosz, jeden z prowadzących warsztaty, wprowadził elementy kuchni regionalnej do karty swojej restauracji "16 stołów”. Można tam zjeść deskę serów regionalnych czy lubelską jagnięcinę.

W restauracjach i prywatnych domach do łask wracają zapomniane warzywa, obecne w XIX wiecznych książkach kucharskich. W 2015 roku w naszej kuchni będzie królował coraz modniejszy topinambur, brukiew, jarmuż czy pasternak. Coraz chętniej także będziemy jedli ryby.

Zaczyna ich brakować na Mazurach. I bardzo dobrze, gdyż są w naszym regionie. Magda Gessler podaje w swych restauracjach karpie z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia koło Opola Lubelskiego. Lubelskie jest jednym z największych producentów karpia, mamy najczystsze wody w rzekach i stawach. Bystrzyca staje się jednym z najbardziej atrakcyjnych łowisk pstrąga i lipienia – specjalnie przyjeżdżają tu wędkarze z całej Polski.
Co się kroi w restauracjach?

Nowe trendy przekładają się na ruchy restauratorów i szefów kuchni. W lubelskiej restauracji "Paleta smaków” podaje się regionalny żur gotowany na mięsie dzika. Zajazd Marta w Pułankowicach rozszerza listę dań z dziczyzny. Ostatnio można zjeść tam wyborne pierogi z jelenia podawane z sosem na grzybach, osobiście zbieranych przez właścicieli.

W związku z modą na wegetariańskie jedzenie szefowie kuchni będą musieli przestawić się na inne techniki kulinarne. W odwrocie jest smażenie, pieczenie i tłuste jedzenie. Modne będzie szybkie grillowanie, gotowanie na parze, podawanie mięs na surowo. W kazimierskiej restauracji "Kuchnia i Wino” podaje się carpaccio z kaczki. To kolejny nowy trend. Czerwone mięso zaczyna wychodzić z mody na rzecz drobiu z regionalnych, ekologicznych hodowli.

Z kart znikają pangi i ryby maślane hodowane w Wietnamie. Zostaje łosoś, w tym także bardzo modny łosoś wiślany oraz ryby ze stawów i rzek. W naszym regionie hoduje się nawet egzotycznego i bardzo smacznego jesiotra.

Coraz więcej restauracji będzie rozszerzać paletę dań wegetariańskich. Polacy zakochali się w sushi. W 2015 roku w Lublinie i regionie pojawią się zapewne kolejne bary i restauracje z sushi. To już nie będzie fanaberia, ale moda na zdrowe jedzenie. Na półkach z przyprawami lubelskich restauracji stoją już azjatyckie pasty miso, sosy sojowe i rybne, słoiki z kimchi (kiszonka z kapusty pekińskiej).

W 2015 roku pojawią się także w Lublinie restauracje połączone ze studiem kulinarnym, gdzie będzie można najpierw nauczyć się przyrządzania konkretnej potrawy, a potem ją zjeść.

Coraz więcej restauracji w relatywnie biednym regionie – to spadek obrotów każdej z nich. Ma to także związek z kolejnym trendem. Ludzie zamiast spotykać się w restauracjach, spotykają się na wspólnym gotowaniu w domu. Na takie gotowanie często wynajmuje się zawodowego kucharza, który także podczas spotkania prowadzi skrócony kurs przyrządzania steka czy dziczyzny.

Co będziemy gotować w domu?

Moda na japońską kuchnię wchodzi także do naszych domów. Sklep "Wegetarianin” w Lublinie sprzedaje coraz więcej pasty miso. To tradycyjna gęsta pasta japońska, która powstaje na bazie sfermentowanej soi, z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Zawiera ekstrakt wysokiej jakości białka, dużo witamin i substancji mineralnych, dodaje się ją do praktycznie każdej zupy już na talerzu.

Tradycyjne patelnie, na których smaży się długo i tłusto, coraz częściej zastępowane są przez wok, w którym w wysokiej temperaturze bardzo krótko smaży się mięso i warzywa.

Na nowych trendach stracą znów restauratorzy. Zamiast zamawiać pizzę, lepiej i taniej upiec ją w domu i przy okazji spotkać się przy winie. Na modzie na gotowanie stracą także garmażerki i sklepy z wędlinami. W sklepach internetowych jak ciepłe bułeczki sprzedają się szybkowary – coraz więcej z nas wyrabia domowe szynki i mielonki bez konserwantów. Moda na zdrową kuchnię sprawi, że będziemy piec wieloziarniste chleby w domu. W tym specjalistyczne chleby z samego ziarna, bez mąki.

W lodówce sery z marketów zostaną zastąpione serami zagrodowymi, produkowanymi w małych serowarniach i gospodarstwach agroturystycznych. Do mody na robienie chleba w domu dojdzie moda na robienie w domu serów białych i żółtych, co wcale nie jest trudne. A do mody na robienie nalewek i win dojdzie moda na małe browary domowe.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Przemysław Wiśniewski przebywa z kolegami na zgrupowaniu reprezentacji Polski, ale przeciwko Holandii na pewno nie zagra

Problemy w defensywie reprezentacji Polski przed piątkowym meczem z Holandią

Przed dwoma ostatnimi meczami w eliminacjach do przyszłorocznych mistrzostw świata reprezentacja Polski musi sobie poradzić z brakiem trzech bardzo ważnych zawodników z linii defensywy

Jak sprawdzić, czy zbiórka pieniędzy jest legalna?

Jak sprawdzić, czy zbiórka pieniędzy jest legalna?

W celu sprawdzenia, czy zbiórka pieniędzy jest legalna, należy zweryfikować jej numer w oficjalnym rejestrze na portalu rządowym zbiorki.gov.pl lub, w przypadku zbiórek online, ocenić wiarygodność platformy i przejrzystość celu. Zrozumienie różnic między zbiórką publiczną a internetową jest kluczowe dla bezpiecznego wspierania potrzebujących i unikania oszustw.

Tu dzieci znów się uśmiechają. Magiczna sala w szpitalu w Lublinie
galeria

Tu dzieci znów się uśmiechają. Magiczna sala w szpitalu w Lublinie

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Lublinie otwarto nową przestrzeń – sensoryczną Salę Doświadczeń Świata. To miejsce, które łączy nowoczesne podejście terapeutyczne z troską o emocje i dobrostan najmłodszych pacjentów.

garaż blaszany z garaze.org.pl

Blaszak 3x5 – idealne rozwiązanie na małą działkę lub ogródek

Blaszak 3x5 to kompaktowy metalowy garaż idealny na małe działki i ogródki, oferujący trwałą konstrukcję z ocynkowanej blachy, różne warianty dachu i kolorystykę. Może służyć jako garaż, schowek na narzędzia lub warsztat, zapewniając Tobie i twoim przedmiotom ochronę przed warunkami atmosferycznymi. Jego montaż jest prosty, a dla powierzchni do 35 m² wystarczy jedynie zgłoszenie w urzędzie, co stanowi dodatkową zaletę. To ekonomiczne i funkcjonalne rozwiązanie łączące praktyczność z estetyką, idealne dla osób szukających wygodnego sposobu na zagospodarowanie niewielkiej przestrzeni.

Myślisz o pracy trenera personalnego? Poznaj możliwości tego zawodu

Myślisz o pracy trenera personalnego? Poznaj możliwości tego zawodu

Od lat trenujesz i znajomi proszą Cię o rady dotyczące ćwiczeń? A może pracujesz na siłowni i widzisz, jak wiele osób wykonuje treningi nieprawidłowo, ryzykując kontuzję? Jeśli sport to Twoja pasja i chcesz, by stał się także sposobem na życie – rola trenera personalnego będzie właśnie dla Ciebie. Sprawdź, jak możesz rozpocząć tę ścieżkę i rozwijać się w branży fitness. Czytaj dalej!

Gdzie dziś szukać pracy w Lublinie i regionie? Sprawdziliśmy najlepsze oferty z lokalnego portalu

Gdzie dziś szukać pracy w Lublinie i regionie? Sprawdziliśmy najlepsze oferty z lokalnego portalu

Województwo lubelskie, a w szczególności Lublin i jego okolice, przechodzą dynamiczne zmiany na rynku pracy. Choć wiele osób nadal szuka zatrudnienia na ogólnopolskich portalach, coraz częściej zauważalne są ruchy w stronę lokalnych serwisów z darmowymi ogłoszeniami, takich jak posrednik.pl.

„Wielki Bu” nie przyznał się do winy. Trafił do aresztu w Lublinie

„Wielki Bu” nie przyznał się do winy. Trafił do aresztu w Lublinie

Patryk M., znany jako „Wielki Bu”, usłyszał zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się handlem narkotykami oraz kradzieży. Po przesłuchaniu w lubelskim wydziale Prokuratury Krajowej jego obrońcy poinformowali, że nie przyznał się do winy i odmówił składania wyjaśnień.

Kierowcy, bądźcie czujni – utrudnienia na Spokojnej, Chmielnej i Zamojskiej

Kierowcy, bądźcie czujni – utrudnienia na Spokojnej, Chmielnej i Zamojskiej

Na różnego rodzaje drogowe niespodzianki mogą od jutra napotkać kierowcy poruszający się w centrum miasta. Te przy ulicach Spokojnej i Chmielnej będą miały krótkotrwały charakter. Dłużej potrwają zmiany w organizacji ruchu przy Zamojskiej.

Hołownia rezygnuje z funkcji marszałka Sejmu. Obowiązki przejmie Czarzasty

Hołownia rezygnuje z funkcji marszałka Sejmu. Obowiązki przejmie Czarzasty

Szymon Hołownia podpisał w czwartek rezygnację z funkcji marszałka Sejmu. Jego decyzja wejdzie w życie we wtorek, 18 listopada, kiedy obowiązki marszałka przejmie Włodzimierz Czarzasty – najstarszy wiekiem wicemarszałek i kandydat Lewicy na nowego szefa niższej izby parlamentu.

Wielki Bu” doprowadzony do Prokuratury Krajowej. Grożą mu poważne zarzuty

Wielki Bu” doprowadzony do Prokuratury Krajowej. Grożą mu poważne zarzuty

Patryk M., znany jako „Wielki Bu”, został w czwartek po południu doprowadzony do lubelskiego wydziału Prokuratury Krajowej. Mężczyzna ma usłyszeć zarzuty dotyczące udziału w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się handlem i przemytem narkotyków.

107. rocznica odzyskania Niepodległości przy szachownicy
ZDJĘCIA
galeria

107. rocznica odzyskania Niepodległości przy szachownicy

Zamiast szkolnej ławki - szachownica, zamiast kartkówki - emocje przy partii. W dniach 13-14 listopada w siedzibie Instytutu Pamięci Narodowej w Lublinie przy ul. Wodopojnej 2 odbywa się turniej szachowy z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

Koniec roku, czas decyzji. Na co naprawdę warto wydać środki z budżetu instytucji?

Koniec roku, czas decyzji. Na co naprawdę warto wydać środki z budżetu instytucji?

Środki z budżetu można po prostu wydać, albo zainwestować w wytrzymały sprzęt, który będzie świetną inwestycją na lata. Namioty, siedziska czy ścianki z nadrukiem nie tylko podnoszą poziom wydarzeń i przyciągają uwagę uczestników, ale też pokazują, że Twoja instytucja potrafi wydawać pieniądze z głową. I to w sposób, który doceni każdy dyrektor.

Tomasz Siemoniak – minister, członek Rady Ministrów i koordynator służb specjalnych
galeria

Tomasz Siemoniak w Lublinie. Sporo o Zbigniewie Ziobrze, mało o sukcesach agentów

Młodzi funkcjonariusze lubelskiej delegatury ABW są rozżaleni brakiem nominacji na pierwszy stopień oficerski. Informację tę potwierdził Tomasz Siemoniak – minister, członek Rady Ministrów i koordynator służb specjalnych. Podczas dzisiejszej konferencji prasowej sporo było również o Zbigniewie Ziobrze, a niewiele o sukcesach lubelskiej delegatury ABW w tropieniu szpiegów działających na zlecenie służb ze Wschodu.

Oddaj elektrograty i wesprzyj leczenie małego Frania

Oddaj elektrograty i wesprzyj leczenie małego Frania

W Lublinie rusza charytatywna zbiórka zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Dochód z akcji zostanie przeznaczony na leczenie Frania Styły, chłopca chorującego na dystrofię mięśniową Duchenne’a (DMD) – ciężką, genetyczną chorobę powodującą postępujący zanik mięśni.

Ustalenia śledczych przekazała prokurator Jolanta Dębiec z Prokuratury Okręgowej w Lublinie.

Polowanie zakończone tragedią. Myśliwy usłyszał zarzut zabójstwa

50-letni Dariusz L. twierdzi, że strzelał do dzików. Tych wyjaśnień nie przyjmują jednak śledczy, według których oskarżony przewidywał możliwość, iż celem może być człowiek.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium