Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 czerwca 2017 r.
20:06

Jedziemy na słowiańskie bliny

W trakcie trzydniowych warsztatów kulinarnych możecie aktywnie uczestniczyć w gotowaniu po słowiańsku. - Przy użyciu żaren i stęp będziecie wytwarzać mąkę, kaszę, prażmo. Przy ognisku, paleniskach i piecu kopułowym wspólnie będziemy gotować, piec i skwierzyć - mówi Paweł Szymański.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Warsztaty z Pawłem Szymańskim to jedna z największych atrakcji XI Ogólnopolskich Spotkań Garncarskich, której odbędą się od 30 czerwca do 2 lipca w słynnej pracowni Adama Żelazko w Łążku Garncarskim.

Szymański poprowadzi je z Martą Florkowską, oboje reprezentują Pracownię „Garncarnia” w Kamionku Wielkim k. Węgorzewa. - Gotowanie po słowiańsku zapowiada się widowiskowo. Każdy dzień projektu „Gliniana kuchnia na ziemiach Słowian” ma osobny temat. Od naczyń po gotowane potrawy - mówi Barbara Nazarewicz, szefowa Muzeum Regionalnego w Janowie Lubelskim.

Piątek: Słowiańskie garnki i prażnice

Spotykamy się w Łążku Garncarskim o godzinie 10. Po to, żeby wysłuchać wykładu o słowiańskich garnkach i prażnicach. Drugie naczynie jest bardzo zagadkowe. Niskie, o pogrubionym brzegu, topornym dnie i prostej ściance mogło służyć do oczyszczania ziarna, np. z plew, za pomocą ognia.

- Na warsztatach sami będziemy przygotować mąkę na podpłomyki. Mąkę ze zmielonego ziarna, która zachowuje pełnię smaku - tłumaczy Paweł Szymański.

Co będziemy gotować? - Będą gotowane zupy brejowate, pieczone podpłomyki, wypiekane chleby w kloszach piekarniczych i prażone prażmo - podają organizatorzy.

Podpłomyki słowiańskie

Składniki: 50 dag mąki pszennej, 3 łyżki otrąb, 1 szklanka wody (można zastąpić mlekiem), 1 łyżeczka soli, olej.

Wykonanie: wymieszać mąkę z solą i otrębami. Wlać wodę (mleko) i olej. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do miski, odstawić na pół godziny. Rozgrzać dużą patelnię żeliwną. Robić podpłomyki, ugnieść dłonią, piec po 3 minuty z każdej strony. Podawać gorące, posmarowane masłem. Do mąki można dodać czarnuszki.

Sobota: Trójnogie naczynia późnego średniowiecza

Jeszcze niedawno byliśmy pewni, że Słowianie mieszkali prymitywnie i jedli byle co. Badania Hanny i Pawła Lisów dowodzą, że słowiańska kuchnia była smaczna, różnorodna, sezonowa i bardzo zdrowa.

W drugim dniu warsztatów będzie można poznać trójnogie naczynia późnego średniowiecza. Naczynia, które pozwalały na nowoczesne techniki gotowania potraw. Podczas warsztatów odbędzie się pokaz wypieku chleba w piecu kopułowym. Przewodnią potrawą będzie jarska polewka i kluski gotowane w garnku oraz na parze.

Kluski z omastą

Składniki: ciasto: 50 dag mąki, szczypta soli, 1 jajko, woda. Na farsz: 1 kg ziemniaków, słonina z cebulą na omastę, pieprz naturalny.

Wykonanie: zagnieść ciasto z podanych składników i rozwałkować na cienki placek. Wyłożyć surowe zmielone i podsmażone ziemniaki na placek, zwinąć w rulon i rozwałkować.
Po rozwałkowaniu kroić jak kopytka i gotować do chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu polać słoniną z cebulą i posypać pieprzem naturalnym.

Niedziela: Hartowane garnki

Kolejne intrygujące naczynia, w tym niezwykłe patelnie. Będzie też hartowanie naczynia w zakwasie żytnim.

- Ugotujemy czerwony barszcz oraz słowiańskie bliny pieczone na glinianych naczyniach. Barszcz będzie na kiszonych burakach. Bliny wypieczemy od A do Z - wylicza Paweł Szymański.
Każdy dzień to widowisko z malowniczym pokazem naczyń, technik gotowania oraz poznawaniem smaku słowiańskiego jedzenia. Szymański zapewnia, że z pomocą archaicznych technik uda się „wydestylować” niecodzienny smak prostych potraw. Takich jak choćby bliny.

Nie łam się jak owsiany blin

Przepisy na bliny znajdziemy w polskich, litewskich i białoruskich książkach kucharskich. Najprostsze bliny były kartoflane. To rodzaj placków ziemniaczanych, kryjących w sobie mięsny farsz.

O blinach najpiękniej pisał Tadeusz Konwicki:

„Nasz wileński blin był kartoflany, najprostszy, z surowych kartofli. Nie, nie placki kartoflane. Ołatki to zupełnie inna potrawa. Są one przesączone tłuszczem. Natomiast blin - prawie suchy. U nas był nawet blin owsiany, łamliwy. Stąd powiedzonko wileńskie: nie łam się jak owsiany blin! Jak bliny, to i, wiadomo, tak zwane pamoczki, czyli sosy, od najprostszych z topionej słoniny, aż po wyrafinowane, z takiego młodziwa choćby (...) bliny na Wileńszczyźnie były podstawą pożywienia. Co się jadło na przykład idąc do młócki? Młócenie cepem było straszliwą harówką. Idąc do takiej pracy należało zjeść potężne śniadanie. Składała się na nie nieprawdopodobna ilość blinów”

(Tadeusz Konwicki: Wszystko co było na Wileńszczyźnie żyje we mnie)

- Nasze słowiańskie bliny z mąki, którą sami na żarnach umielemy, z dodatkiem wody i soli wypieczemy na glinianych patelniach bez tłuszczu. Będziemy musieli zrobić takie ciasto, żeby podczas pieczenia nie przywarło do glinianej patelni - tłumaczy Paweł Szymański.

Bliny

Składniki: 25 dag mąki gryczanej, 25 dag mąki pszennej, 2 łyżki otrąb, 1 l mleka, 5 dag drożdży, 5 jajek, 10 dag masła, 1 łyżeczka cukru, sól, tłuszcz do smażenia.

Wykonanie: wymieszać oba gatunki mąki z otrębami, przesiać, zalać wrzącym mlekiem, wymieszać. Rozrobić drożdże z cukrem, stopić masło, oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę na sztywno. Dodać do mąki wraz z żółtkami, posolić, wyrobić ciasto, nakryć, odstawić do wyrośnięcia.
Wlewać ciasto na małą patelnię, smażyć usmażyć na rumiano. Podawać z kwaśną śmietaną. Gorące bliny są pyszne z masłem. Można je podawać z twarożkiem.

Pozostałe informacje

W czwartoligowych derbach Lublina rezerwy Motoru Lublin ograły Lubliniankę
galeria

IV Liga: Rezerwy Motoru wygrywają derby z Lublinianką [ZDJĘCIA]

Czwartoligowe derby Lublina dla rezerw Motoru. Zespół dowodzony przez trenera Kamila Witkowskiego długo przegrywał przy Al. Zygmuntowskich z Lublinianką, ale w końcówce spotkania przechylił szalę zwycięstwa na swoją korzyść

Piłkarze Powiślaka Końskowola rozegrali bardzo dobry mecz

Powiślak Końskowola na remis z Cisowianką Drzewce. Potworny ścisk w czubie tabeli lubelskiej klasy okręgowej

Powiślak Końskowola podzielił się punktami z KS Cisowianka Drzewce w hicie rundy jesiennej

Daniel Rusek (Górnik Łęczna): Pokazaliśmy dwa oblicza w Opolu

Daniel Rusek (Górnik Łęczna): Pokazaliśmy dwa oblicza w Opolu

Górnik Łęczna w pierwszej połowie meczu w Opolu przeciwko Odrze zaprezentował się bardzo korzystnie. Niestety, po przerwie w grze zielono-czarnych coś się zacięło i ostatecznie szalę zwycięstwa na swoją korzyść przechylili gospodarze. Jak niedzielne spotkanie podsumowali obaj trenerzy?

GKS Górnik Łęczna rzutem na taśmę pokonał Pogoń Dekpol Tczew

GKS Górnik Łęczna rzutem na taśmę pokonał Pogoń Dekpol Tczew

GKS Górnik Łęczna zakończył rundę jesienną na drugiej pozycji. To duży sukces podopiecznych Artura Bożyka

Dwa dni, dwa filmy i spotkania z gwiazdami. Alchemia kina w Stylowym
24 listopada 2025, 18:30

Dwa dni, dwa filmy i spotkania z gwiazdami. Alchemia kina w Stylowym

Zbliża się 13. Przegląd Filmowy Alchemia Kina. W Centrum Kultury Filmowej „Stylowy” w Zamościu zostaną pokazane dwa ciekawe filmy, a po każdej z projekcji zaplanowano spotkania z twórcami. Przyjadą aktorzy: Karolina Gruszka, Jan Englert i Beata Ścibakówna.

Projektują nowe kąpielisko w regionie. Tak może wyglądać (wizualizacje)
galeria

Projektują nowe kąpielisko w regionie. Tak może wyglądać (wizualizacje)

To dopiero wstępna koncepcja projektowa. Ostateczna będzie gotowa za kilka miesięcy. A jeśli znajdą się pieniądze na realizację planów, to w Lubelskiem przybędzie nowe kąpielisko. Burmistrz miasta obiecał je w kampanii wyborczej.

Do wypadku doszło dzisiaj wieczorem

Poważny wypadek na DK 17. Sześć osób trafiło do szpitala

Sześć osób trafiło do szpitali po wypadku, który wydarzył się dzisiaj (9 listopada) wieczorem na drodze krajowej nr 17 w Suminie. Trasa między Zamościem a Tomaszowem jest zablokowana.

Łukasz Kowalski zapewnia, że przeciwko inwestycji nic nie ma i rozumie, że musi się ona wiązać z utrudnieniami, ale uważa, że drogowcy powinni bardziej angażować się w to, co mają do zrobienia
galeria

Narzekają na drogowców na krajówce. „Jak rozgrzebaliście, to róbcie”

Gładka jezdnia, nowe chodniki i ścieżki rowerowe na pewno ułatwią mieszkańcom życie. Ale póki co drogowa inwestycje je utrudnia. Część mieszkańców domów położonych przy krajowej 74 w Szopinku pod Zamościem skarży się, że drogowcy pracują jak muchy w smole.

Szpital "papieski" w Zamościu

Kolejne pieniądze z KPO dla szpitala. Teraz zainwestują w kardiologię

Ponad 15 mln złotych dla szpitala "papieskiego" w Zamościu. To kolejna dotacja, jaką przyznano placówce z Krajowego Planu Odbudowy. Tym razem chodzi o inwestycję na oddziale kardiologicznym.

Terytorialsi ruszają ze szkoleniami. Przygotują mieszkańców do działań w kryzysie

Terytorialsi ruszają ze szkoleniami. Przygotują mieszkańców do działań w kryzysie

Ruszył ogólnopolski program „wGotowości”, którego celem jest przygotowanie mieszkańców do działania w sytuacjach kryzysowych. To bezpłatne szkolenia obronne dla osób pełnoletnich, organizowane przez Ministerstwo Obrony Narodowej. Na Lubelszczyźnie pierwsze zajęcia odbędą się 22 listopada. Poprowadzą je żołnierze 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej.

Sensacyjna domowa porażka Bogdanki LUK Lublin

Sensacyjna domowa porażka Bogdanki LUK Lublin

Bogdanka LUK Lublin, dość nieoczekiwanie, przegrała w hali Globus z PGE GiEK Skrą Bełchatów 1:3

Przybywa specjalistów w powiatowym szpitalu. Niedługo otwarcie nowej poradni

Przybywa specjalistów w powiatowym szpitalu. Niedługo otwarcie nowej poradni

W październiku przy szpitalu wznowiła działalność jedna poradnia, inna została wzmocniona, a w listopadzie przybędzie jeszcze jedna nowa. Te zmiany w SPZOZ dobre wiadomości dla pacjentów z Hrubieszowa i okolic.

Budowa pingwiniarni w ZOO już ruszyła, a prace są dość zaawansowane. Wszystko powinno być gotowe w sierpniu 2026 roku

Unijne miliony dla miasta. Będą kamery, zielone strefy i pingwinarium

Zamość to jeden z siedmiu samorządów, które odebrały w Lublinie umowy o dofinansowanie w wysokości 49 mln zł dla wartych ok. 77 mln zł inwestycji w ramach Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych. Miasto zadba dzięki temu o bezpieczeństwo i zieleń, a w ZOO zbuduje pingwinarium.

Jan Komasa w Zamościu. Reżyser przyjedzie na specjalny pokaz
20 listopada 2025, 19:00

Jan Komasa w Zamościu. Reżyser przyjedzie na specjalny pokaz

Nie zawsze podczas projekcji filmu jest okazja do spotkania z reżyserem. Ale w Zamościu będzie. Jan Komasa przyjedzie do miasta i spotka się z widzami przy okazji specjalnego pokazu „Rocznicy”.

Avia Świdnik wygrywa w Dębicy. Cenne zwycięstwa Podlasia Biała Podlaska i Chełmianki

Avia Świdnik wygrywa w Dębicy. Cenne zwycięstwa Podlasia Biała Podlaska i Chełmianki

Świdnicka Avia dopisała cenny komplet punktów po wyjazdowej wygranej z Wisłoką Dębica

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium