Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 czerwca 2017 r.
20:06

Jedziemy na słowiańskie bliny

0 0 A A

W trakcie trzydniowych warsztatów kulinarnych możecie aktywnie uczestniczyć w gotowaniu po słowiańsku. - Przy użyciu żaren i stęp będziecie wytwarzać mąkę, kaszę, prażmo. Przy ognisku, paleniskach i piecu kopułowym wspólnie będziemy gotować, piec i skwierzyć - mówi Paweł Szymański.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Warsztaty z Pawłem Szymańskim to jedna z największych atrakcji XI Ogólnopolskich Spotkań Garncarskich, której odbędą się od 30 czerwca do 2 lipca w słynnej pracowni Adama Żelazko w Łążku Garncarskim.

Szymański poprowadzi je z Martą Florkowską, oboje reprezentują Pracownię „Garncarnia” w Kamionku Wielkim k. Węgorzewa. - Gotowanie po słowiańsku zapowiada się widowiskowo. Każdy dzień projektu „Gliniana kuchnia na ziemiach Słowian” ma osobny temat. Od naczyń po gotowane potrawy - mówi Barbara Nazarewicz, szefowa Muzeum Regionalnego w Janowie Lubelskim.

Piątek: Słowiańskie garnki i prażnice

Spotykamy się w Łążku Garncarskim o godzinie 10. Po to, żeby wysłuchać wykładu o słowiańskich garnkach i prażnicach. Drugie naczynie jest bardzo zagadkowe. Niskie, o pogrubionym brzegu, topornym dnie i prostej ściance mogło służyć do oczyszczania ziarna, np. z plew, za pomocą ognia.

- Na warsztatach sami będziemy przygotować mąkę na podpłomyki. Mąkę ze zmielonego ziarna, która zachowuje pełnię smaku - tłumaczy Paweł Szymański.

Co będziemy gotować? - Będą gotowane zupy brejowate, pieczone podpłomyki, wypiekane chleby w kloszach piekarniczych i prażone prażmo - podają organizatorzy.

Podpłomyki słowiańskie

Składniki: 50 dag mąki pszennej, 3 łyżki otrąb, 1 szklanka wody (można zastąpić mlekiem), 1 łyżeczka soli, olej.

Wykonanie: wymieszać mąkę z solą i otrębami. Wlać wodę (mleko) i olej. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do miski, odstawić na pół godziny. Rozgrzać dużą patelnię żeliwną. Robić podpłomyki, ugnieść dłonią, piec po 3 minuty z każdej strony. Podawać gorące, posmarowane masłem. Do mąki można dodać czarnuszki.

Sobota: Trójnogie naczynia późnego średniowiecza

Jeszcze niedawno byliśmy pewni, że Słowianie mieszkali prymitywnie i jedli byle co. Badania Hanny i Pawła Lisów dowodzą, że słowiańska kuchnia była smaczna, różnorodna, sezonowa i bardzo zdrowa.

W drugim dniu warsztatów będzie można poznać trójnogie naczynia późnego średniowiecza. Naczynia, które pozwalały na nowoczesne techniki gotowania potraw. Podczas warsztatów odbędzie się pokaz wypieku chleba w piecu kopułowym. Przewodnią potrawą będzie jarska polewka i kluski gotowane w garnku oraz na parze.

Kluski z omastą

Składniki: ciasto: 50 dag mąki, szczypta soli, 1 jajko, woda. Na farsz: 1 kg ziemniaków, słonina z cebulą na omastę, pieprz naturalny.

Wykonanie: zagnieść ciasto z podanych składników i rozwałkować na cienki placek. Wyłożyć surowe zmielone i podsmażone ziemniaki na placek, zwinąć w rulon i rozwałkować.
Po rozwałkowaniu kroić jak kopytka i gotować do chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu polać słoniną z cebulą i posypać pieprzem naturalnym.

Niedziela: Hartowane garnki

Kolejne intrygujące naczynia, w tym niezwykłe patelnie. Będzie też hartowanie naczynia w zakwasie żytnim.

- Ugotujemy czerwony barszcz oraz słowiańskie bliny pieczone na glinianych naczyniach. Barszcz będzie na kiszonych burakach. Bliny wypieczemy od A do Z - wylicza Paweł Szymański.
Każdy dzień to widowisko z malowniczym pokazem naczyń, technik gotowania oraz poznawaniem smaku słowiańskiego jedzenia. Szymański zapewnia, że z pomocą archaicznych technik uda się „wydestylować” niecodzienny smak prostych potraw. Takich jak choćby bliny.

Nie łam się jak owsiany blin

Przepisy na bliny znajdziemy w polskich, litewskich i białoruskich książkach kucharskich. Najprostsze bliny były kartoflane. To rodzaj placków ziemniaczanych, kryjących w sobie mięsny farsz.

O blinach najpiękniej pisał Tadeusz Konwicki:

„Nasz wileński blin był kartoflany, najprostszy, z surowych kartofli. Nie, nie placki kartoflane. Ołatki to zupełnie inna potrawa. Są one przesączone tłuszczem. Natomiast blin - prawie suchy. U nas był nawet blin owsiany, łamliwy. Stąd powiedzonko wileńskie: nie łam się jak owsiany blin! Jak bliny, to i, wiadomo, tak zwane pamoczki, czyli sosy, od najprostszych z topionej słoniny, aż po wyrafinowane, z takiego młodziwa choćby (...) bliny na Wileńszczyźnie były podstawą pożywienia. Co się jadło na przykład idąc do młócki? Młócenie cepem było straszliwą harówką. Idąc do takiej pracy należało zjeść potężne śniadanie. Składała się na nie nieprawdopodobna ilość blinów”

(Tadeusz Konwicki: Wszystko co było na Wileńszczyźnie żyje we mnie)

- Nasze słowiańskie bliny z mąki, którą sami na żarnach umielemy, z dodatkiem wody i soli wypieczemy na glinianych patelniach bez tłuszczu. Będziemy musieli zrobić takie ciasto, żeby podczas pieczenia nie przywarło do glinianej patelni - tłumaczy Paweł Szymański.

Bliny

Składniki: 25 dag mąki gryczanej, 25 dag mąki pszennej, 2 łyżki otrąb, 1 l mleka, 5 dag drożdży, 5 jajek, 10 dag masła, 1 łyżeczka cukru, sól, tłuszcz do smażenia.

Wykonanie: wymieszać oba gatunki mąki z otrębami, przesiać, zalać wrzącym mlekiem, wymieszać. Rozrobić drożdże z cukrem, stopić masło, oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę na sztywno. Dodać do mąki wraz z żółtkami, posolić, wyrobić ciasto, nakryć, odstawić do wyrośnięcia.
Wlewać ciasto na małą patelnię, smażyć usmażyć na rumiano. Podawać z kwaśną śmietaną. Gorące bliny są pyszne z masłem. Można je podawać z twarożkiem.

Pozostałe informacje

50 implantów jodu w walce z rakiem. To pierwsze takie zabiegi w Lublinie
NAUKA I MEDYCYNA

50 implantów jodu w walce z rakiem. To pierwsze takie zabiegi w Lublinie

Implanty z jodem zamiast tradycyjnego leczenia raka gruczołu krokowego. Nowa metoda wprowadzona przez COZL może osiągać nawet stuprocentową skuteczność.

Agata Kornhauser-Duda w Puławach. Pakowała świąteczne paczki
WSPARCIE
galeria

Agata Kornhauser-Duda w Puławach. Pakowała świąteczne paczki

Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę: w Puławach, w Szkole Podstawowej nr 2, z wolontariuszami spotkała się pierwsza dama, małżonka prezydenta Andrzeja Dudy, która objęła tę inicjatywę honorowym patronatem.

Odkryj magię roślin egzotycznych w Twoim domu

Odkryj magię roślin egzotycznych w Twoim domu

Rośliny egzotyczne od lat przyciągają uwagę miłośników natury i aranżacji wnętrz. Ich niezwykłe kształty, intensywne kolory i egzotyczny wygląd potrafią odmienić każde wnętrze, nadając mu charakteru i unikalności.

Dlaczego uzdatnianie wody jest tak istotne?

Dlaczego uzdatnianie wody jest tak istotne?

Woda jest jednym z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Codziennie wykorzystujemy ją do picia, gotowania, higieny osobistej oraz wielu procesów przemysłowych. Niestety, woda, która trafia do naszych kranów, nie zawsze spełnia najwyższe standardy jakości.

Świetnie zaczęli, ale źle skończyli. Kolejna domowa porażka Azotów Puławy

Świetnie zaczęli, ale źle skończyli. Kolejna domowa porażka Azotów Puławy

W spotkaniu drugiej kolejki rundy rewanżowej Azoty Puławy przegrały z COROTOP Gwardią Opole 26:29. Była to trzecia domowa porażka puławian.

Kacper Stokowski (z prawej) był trzeci na 100 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski z AZS UMCS Lublin znowu na podium

Drugi dzień mistrzostw świata na krótkim basenie i drugi medal Kacpra Stokowskiego. Zawodnik AZS UMCS Lublin w środę był trzeci na 100 metrów stylem grzbietowym.

Iwona Kuś, była prezes MZK Puławy, zwołała konferencję prasową, na której opowiedziała o powodach złożenia do prokuratury zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa na jej szkodę
SPISEK I PRZYSTANKI

Była prezes MZK idzie do prokuratury. Cel: ukaranie związku

Iwona Kuś dwukrotnie traciła stanowisko prezesa Miejskiego Zakładu Komunikacji w Puławach. Za swoje odwołanie winą nie obarcza rady nadzorczej, ale szefową jednego ze związków zawodowych: Renatę Wyskwar. Ta miała stać za spiskiem, który sprowadził czarne chmury nad byłą szefową MZK.

Marihuana za 1 163 745 złotych. Jest akt oskarżenia
KONTROLA NA GRANICY

Marihuana za 1 163 745 złotych. Jest akt oskarżenia

Kontrola ciężarówki w Terespolu skończyła się odnalezieniem 89 foliowych pakietów. Było w nich marihuana. A dokładnie: 25 861,09 grama suszu. Jest akt oskarżenia w tej sprawie.

Odkrywanie sztuki kobiecej. Rozpoczyna się Festiwal Sztuki Kobiet Demakijaż
festiwal
13 grudnia 2024, 18:00

Odkrywanie sztuki kobiecej. Rozpoczyna się Festiwal Sztuki Kobiet Demakijaż

W najbliższy weekend (13-15 grudnia) rozpocznie się dziewiąta edycja Festiwalu Sztuki Kobiet Demakijaż. W programie znalazły się projekcje filmowe, spotkania, warsztaty i wieczorne koncerty. Będzie to okazja do odkrywania kobiecej sztuki w całej jej różnorodności.

NBA – Najlepsza liga koszykówki na świecie

NBA – Najlepsza liga koszykówki na świecie

NBA (National Basketball Association) to nie tylko liga koszykówki – to prawdziwe widowisko, które każdego roku przyciąga miliony fanów z całego świata. Niezależnie od tego, czy kibicujesz Los Angeles Lakers, Boston Celtics, czy młodym gwiazdom, takim jak Luka Dončić czy Ja Morant, NBA to sportowa magia na najwyższym poziomie. Ale gdzie oglądać NBA za darmo? O tym dowiesz się w dalszej części artykułu.

Kraty nierdzewne i kwasoodporne - zastosowanie i zalety w budownictwie

Kraty nierdzewne i kwasoodporne - zastosowanie i zalety w budownictwie

Współczesne budownictwo wymaga rozwiązań, które łączą trwałość, funkcjonalność i estetykę. Kraty nierdzewne i kwasoodporne doskonale wpisują się w te potrzeby, oferując niezrównaną odporność na korozję oraz wszechstronność zastosowań. Sprawdźmy, dlaczego te elementy konstrukcyjne zdobywają uznanie w wielu sektorach budownictwa.

Cztery kilometry i trzy miejscowości. Ma być lepiej i bezpieczniej
POCZĄTEK BUDOWY

Cztery kilometry i trzy miejscowości. Ma być lepiej i bezpieczniej

Przebudowa drogi powiatowej nr 2427L – za tymi słowami kryje się bardzo ważna inwestycja. Ważna przede wszystkim dla mieszkańców miejscowości Czółna, Tomaszówka i Niedrzwica Duża.

Grzejnik dekoracyjny – funkcjonalność i styl w jednym

Grzejnik dekoracyjny – funkcjonalność i styl w jednym

Dobór odpowiedniego grzejnika to dziś nie tylko kwestia praktyczna, ale również estetyczna. Współczesne grzejniki dekoracyjne łączą wysoką wydajność z atrakcyjnym wyglądem, stając się integralnym elementem aranżacji wnętrz. Dzięki różnorodnym formom i materiałom z łatwością można dopasować je do stylu każdego pomieszczenia.

Egzon Kryeziu po niespełna roku wrócił na boisko
NA BOISKU

Egzon Kryeziu po roku przerwy znowu pojawił się na boisku. Wszyscy w Górniku Łęczna na niego czekali

Kiedy piłkarz wchodzi na boisko w końcowych minutach spotkania z reguły nie jest przesadnie zadowolony, bo wolałby wybiec na murawę w pierwszym składzie. Jednak w przypadku wracającego do gry Egzona Kryeziu, który zagrał pięć minut w meczu ze Stalą Rzeszów pojawienie się na murawie miało zupełnie inny wymiar.

STING 3.0, czyli Sting, Dominic Miller i Chris Maas
DO ZOBACZENIA

Sting: Miał być jeden koncert, a będą dwa

Termin pierwszego koncertu Stinga w Polsce pozostaje bez zmian: 20 października 2025 roku. Ale będzie jeszcze jeden koncert: 21 października 2025 roku.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium