Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 marca 2019 r.
21:15

Kuchnia na Wielki Post: Najlepsze przepisy na ryby

1 4 A A
Ryba może być na talerzu dziełem sztuki. Oto kompozycja Piotra Huszcza z restauracji Hotelu Piano <br />
Ryba może być na talerzu dziełem sztuki. Oto kompozycja Piotra Huszcza z restauracji Hotelu Piano

Post i ryba, złożenie doskonałe. Mamy dobre przepisy. Zapraszamy w nostalgiczną podróż. Zaczynamy od słynnej restauracji Berensa w Kazimierzu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Lubelscy poeci i artyści często wyprawiali się do Kazimierza. Przodował w tym Józef Czechowicz, który włóczył się po miasteczku z aparatem w ręku. Ciągnęło go do willi „Łopuszanka” i do pani Łopuskiej, która była zapaloną spirytystką. – Znajdowała się w stałym kontakcie z zaświatem. W jej mieszkaniu odbywały się seanse z udziałem znanych mediów i hipnotyzerów – wspomina Konrad Bielski.

Po seansach z wywoływaniem duchów artyści lądowali w restauracji hotelu „Berensa”. Choć w 1933 roku w Kazimierzu były trzy hotele, to Berens wygrywał znakomitą kuchnią opartą o ryby. W restauracji podawano węgorza z wody, z rusztu, po rybacku, w galarecie, marynowane i wędzone. Hitem był delikatny rosół z węgorza. Oraz liny w śmietanie tak chętnie zamawiane przez Hankę Ordonównę. Na ryby od Berensa przyjeżdżali artyści, wojskowi i politycy z całej Polski.

Zupa według Kościuszki

Nie Tadeusza, tylko Jana, restauratora z Krakowa.

Ryby drobne wziąć, a pilnować, żeby ze słodkiej wody były - z rzecznych każda się nada. Ryby sprawić tak, żeby tylko trzewia z nich wyciąć i oczy wyłupić, a tak sporządzone lekko tylko spłukać. Ryby w garnku ułożyć i wodą tylko do przykrycia zalać.

Osobno zsiekać jakie kto ma jarzyny i dodać. Papryki ostrej sypnąć, na małym ogniu gotować i tak pod przykryciem parę godzin trzymać, aż wszystkie ości rozmiękną, a ryby cały klej puszczą. Warunek jeden jest taki, by mało wody było, co sprawi, że cały smak w niej zostanie.

Po ugotowaniu, na dobrym sicie łyżką drewnianą przecierając, wywar z nich do osobnego garnka przelać. Dawać z robionym makaronem, na tłuszczu lekko podsmażonym.

Rosół z węgorza

Składniki: 60 dag ryb (karp, płotka, karaś), 20 dag węgorza, 2 włoszczyzny, pół cebuli, listek laurowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, sól, szczypta cukru, drobno posiekana zielona pietruszka.

Wykonanie: ryby oczyścić, sprawić, pokrajać w dzwonka. Warzywa wrzucić do wrzącej osolonej wody, dodać cebulę podpieczoną na ogniu. Po 20 minutach dodać przygotowane ryby oraz przyprawy. Gotować na bardzo wolnym ogniu. Przecedzić, przyprawić do smaku solą, postawić na ogniu, dodać kawałki węgorza. Podawać z makaronem i zieloną pietruszką.

Rosół z węgorza i linów był ulubionym daniem Stanisława Augusta Poniatowskiego. A król znał się na dobrej kuchni. Rosół na węgorzu podawano przed wojną w najlepszych lubelskich restauracjach. Opowiadał mi o tym Kazimierz Mirosław, nestor lubelskich kucharzy. Najpierw gotował czystą zupę rybną, klarował, na sam koniec wrzucał porcje świeżego węgorza, gotując je trzy minuty przed wydaniem. Do rosołu przyrządzał także pulpeciki z ryb.

Karp w galarecie z rodzynkami

Składniki: karp, 2 cebule, 3 marchewki, 10 kostek cukru, sól, pieprz, rodzynki, migdały.

Wykonanie: sprawić karpia i pokrajać na kawałki. Głowę, kręgosłup, ogon i płetwy użyć na wywar wraz z cebulką i marchewką. Ugotowany wywar przecedzić i włożyć do niego pokrajane kawałki karpia oraz głowę. Gotować powoli 30 minut. Dodać migdały, rodzynki, pokrajaną ugotowaną marchewkę i przetartą cebulę oraz cukier; dalej gotować 30 minut. Wyjąć na półmisek kawałki ryby i głowę. Oblać zastygającym sosem.

Karp z pieca

Składniki: 1 karp, 3 łyżki masła, sok z cytryny, sól, biały pieprz.

Wykonanie: sprawionego karpia dokładnie natrzeć grubą solą i pieprzem. Na zewnątrz i w środku. Skropić cytryną. Posmarować masłem. Lub olejem lnianym.

Położyć na brytfance. Podlać 3 łyżkami wody i wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy karp pięknie się zarumieni, obrócić go na drugą stronę. Gdy będzie złocisty zmniejszyć ogień i podlewać powstałym sosem z pieczenia.

Pychotka.

Karp ze szpinakiem

Zamiast karpia można użyć innej rzecznej ryby, choćby pstrąga.

Składniki: 2 karpie, 30 dag makaronu tagliatelle, 40 dag szpinaku w całych liściach, 100 ml oliwy, 100 ml białego wina, 1 łyżka miodu, ząbek czosnku, szczypta cynamonu, sól, pieprz.

Wykonanie: makaron ugotować al dente z łyżką oliwy. Szpinak sparzyć wrzątkiem, posiekać, usmażyć na patelni. Dodać czosnek, wino, miód, pieprz i cynamon.

Karpie oczyścić z łuski, sprawić, pokroić w dzwonka, posolić i usmażyć na maśle. Do żaroodpornego naczynia włożyć makaron, na makaronie rozłożyć szpinak, następnie dzwonka usmażonego karpia. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Lin po żydowsku

A teraz kolejna sentymentalna podróż.

„Lin oczyszczony parzy się, kraje w kawałki, soli i dusi się w maśle z drobno usiekaną cebulą. Dolewa się do niego od czasu do czasu smaku wygotowanego z włoszczyzny, a w końcu zakrusza się tartą bułką i podaje na stół.”
Jarosław Dumanowski, Lin po żydowsku, XIX wiek

Lin w śmietanie

Składniki: 1 kg lina, 5 dag masła, łyżka mąki, 3/4 szklanki śmietany, sól, pieprz, przyprawa do ryb.

Wykonanie: liny umyć, oczyścić ze śluzu, oskrobać, wypatroszyć, umyć. Można spróbować bez skrobania, bo łuska pieczonego lina rozpuszcza się wypatroszyć. Posolić, natrzeć przyprawą, zostawić na kilka godzin.

Rozgrzać masło na patelni i obsmażyć liny na złoto z obu stron. Lina ułożyć w brytfannie, polać tłustą śmietaną, posypać świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do piekarnika na 20 minut. Piec w temperaturze 170 st. C. Podawać z ziemniakami z wody.

Berens na bis

Wracamy do Kazimierza, gdzie pan Berens przyrządziwszy pstrągi na niebiesko, stawał w drzwiach swojej Chrześcijańskiej Gospody (taki miał Berens szyld) i oczekiwał na szanownych klientów. Oto pstrąg na niebiesko.

Składniki: 1 pstrąg, 2 szklanki wody, 1 łyżka octu, włoszczyzna, 1 łyżka masła, sól.

Wykonanie: do głębokiego garnka wlać wodę z octem, sól i obraną, umytą i pokrojoną włoszczyznę. Gotować 10 minut. Zdjąć garnek z ognia i włożyć oczyszczonego pstrąga, który zbłękitnieje. Postawić garnek ponownie na ogniu i gotować 30 minut. Nie wolno dopuścić do wrzenia. Wyjąć pstrąga i posmarować masłem.

Smacznego!

e-Wydanie

Komentarze 4

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 22 marca 2019 o 21:55
+3
co tam kuchnia w mięsopust ,głupoty,za to o wiele ciekawsze są kary za jedzenie mięsa w poscie w średniowieczu,jak już takiego klienta z podpier..nia obywatelskiego złapano ,aby zerwał z grzeszną czynnościa wyłamywano mu zęby ,tak by zostały korzenie ,co na przyszłość przypominały łakomczuchowi grzesznikowi czemu go boli,jak je .czysta miłość i miłośierdzie blizniego,co za religia to była,a teraz głupiego udaja i wierszem na kazaniu często gadają skopiowanym z internetu.upadek intelektualny
Avatar
K / 23 marca 2019 o 08:57
+2
Glos na TAK w referendum w sprawie gorek czechowskich = 3000 mieszkaniowe blokowisko, zakorkowane poligonowa/ducha/willowa i zniszczone tereny na ktorych ani TBV ani miasto nie zbuduje parku. Dziekuje, dobranoc.
 A w d...mam górki . Niech tam dalej wam psy sraja
Avatar
Fgjj / 23 marca 2019 o 06:24
+2
Glos na TAK w referendum w sprawie gorek czechowskich = 3000 mieszkaniowe blokowisko, zakorkowane poligonowa/ducha/willowa i zniszczone tereny na ktorych ani TBV ani miasto nie zbuduje parku. Dziekuje, dobranoc.
 Zjedz rybę. Jak jesteś głodny nie jesteś sobą. I pi...isz nie ma temat.
Avatar
Gość / 23 marca 2019 o 00:47
0
Glos na TAK w referendum w sprawie gorek czechowskich = 3000 mieszkaniowe blokowisko, zakorkowane poligonowa/ducha/willowa i zniszczone tereny na ktorych ani TBV ani miasto nie zbuduje parku. Dziekuje, dobranoc.
Avatar
K / 23 marca 2019 o 08:57
+2
Glos na TAK w referendum w sprawie gorek czechowskich = 3000 mieszkaniowe blokowisko, zakorkowane poligonowa/ducha/willowa i zniszczone tereny na ktorych ani TBV ani miasto nie zbuduje parku. Dziekuje, dobranoc.
 A w d...mam górki . Niech tam dalej wam psy sraja
Avatar
Fgjj / 23 marca 2019 o 06:24
+2
Glos na TAK w referendum w sprawie gorek czechowskich = 3000 mieszkaniowe blokowisko, zakorkowane poligonowa/ducha/willowa i zniszczone tereny na ktorych ani TBV ani miasto nie zbuduje parku. Dziekuje, dobranoc.
 Zjedz rybę. Jak jesteś głodny nie jesteś sobą. I pi...isz nie ma temat.
Avatar
Gość / 23 marca 2019 o 00:47
0
Glos na TAK w referendum w sprawie gorek czechowskich = 3000 mieszkaniowe blokowisko, zakorkowane poligonowa/ducha/willowa i zniszczone tereny na ktorych ani TBV ani miasto nie zbuduje parku. Dziekuje, dobranoc.
Avatar
Gość / 22 marca 2019 o 21:55
+3
co tam kuchnia w mięsopust ,głupoty,za to o wiele ciekawsze są kary za jedzenie mięsa w poscie w średniowieczu,jak już takiego klienta z podpier..nia obywatelskiego złapano ,aby zerwał z grzeszną czynnościa wyłamywano mu zęby ,tak by zostały korzenie ,co na przyszłość przypominały łakomczuchowi grzesznikowi czemu go boli,jak je .czysta miłość i miłośierdzie blizniego,co za religia to była,a teraz głupiego udaja i wierszem na kazaniu często gadają skopiowanym z internetu.upadek intelektualny
Zobacz wszystkie komentarze 4

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Stal Kraśnik - Sokół Sieniawa 3:1. Udany rewanż za rundę jesienną

Stal Kraśnik - Sokół Sieniawa 3:1. Udany rewanż za rundę jesienną 0 0

W starciu niepokonanych na wiosnę: Stali i Sokoła górą pierwsza z ekip. Piłkarze Jarosława Pacholarza w mocno odmłodzonym składzie pokonali drużynę z Sieniawy 3:1

TBV Start – Anwil Włocławek 70:88. Koniec marzeń o ósemce [zdjęcia]
galeria

TBV Start – Anwil Włocławek 70:88. Koniec marzeń o ósemce [zdjęcia] 0 0

Anwil Włocławek pozbawił koszykarzy TBV Startu resztek nadzei o udziale w fazie play-off. Mistrz Polski wygrał 88:70, a pierwsze skrzypce w ekipie Igora Milicicia grał wychowany w Lublinie Michał Ignerski

Wigilia paschalna: W kościołach święcenie ognia [zdjęcia]
galeria

Wigilia paschalna: W kościołach święcenie ognia [zdjęcia] 0 1

Święcenie ognia i paschału w Parafii Świętej Urszuli Ledóchowskiej w Lublinie.

Chełmianka - Podlasie 3:1. Tym razem nie zmarnowali przewagi

Chełmianka - Podlasie 3:1. Tym razem nie zmarnowali przewagi 0 3

Przed pierwszym gwizdkiem sobotnich derbów zarówno Chełmianka, jak i Podlasie liczyły na punkty. Po meczu w dużo lepszych nastrojach byli jednak gospodarze. Drużyna Artura Bożyka pokonała rywali 3:1 i zrobiła duży krok w kierunku utrzymania. A bialczanie znowu znaleźli się pod kreską

Lama uciekinierka słynna w całej Polsce ma nowy dom. Mieszka w woj. lubelskim
galeria
film

Lama uciekinierka słynna w całej Polsce ma nowy dom. Mieszka w woj. lubelskim 0 1

Rozmowa ze Stefanem Odojem, nowym właścicielem słynnej lamy z Bierunia. Stefan Odój prowadzi Ośrodek Malibu w podlubelskiej Krężnicy Jarej, w którym funkcjonuje minizoo. To nowy dom Rambo

Orlęta Spomlek - Wisła Sandomierz 2:0. Uciekają od strefy spadkowej

Orlęta Spomlek - Wisła Sandomierz 2:0. Uciekają od strefy spadkowej 0 1

Orlęta nie zmarnowały szansy. Biało-zielonym dwa mecze z rzędu wypadły na własnym stadionie. I w obu drużyna Rafała Borysiuka była lepsza od rywali. Tym razem ograła Wisłę Sandomierz 2:0, chociaż pierwszą bramkę zdobyła dopiero w 70 minucie

Urząd kupił radnym tablety. Chcą je oddać dzieciom. "Boją się elektroniki?"

Urząd kupił radnym tablety. Chcą je oddać dzieciom. "Boją się elektroniki?" 0 6

Grupa radnych chce przekazać dzieciom z domów dziecka tablety, jakie zafundował im magistrat do pracy. – Czy radni boją się elektroniki? – pyta Piotr Błażewicz, przewodniczący Rady Miasta w Zamościu.

Wiślanie Jaśkowice - Avia Świdnik 1:1. Wreszcie zdobyli coś na wyjeździe

Wiślanie Jaśkowice - Avia Świdnik 1:1. Wreszcie zdobyli coś na wyjeździe 0 1

Avia na pewno rozegrała lepszy mecz niż przed tygodniem przeciwko Wólczance. Żółto-niebiescy po wizycie w Skawinie dopisali jednak do swojego konta tylko jeden punkt. Spotkanie z Wiślanami Jaśkowice zakończyło się remisem 1:1. Trzeba dodać, że dla żółto-niebieskich to było pierwsze „oczko” wywalczone w tym roku na boisku rywala

Rajd Rowerowy w Puławach
27 kwietnia 2019, 9:00

Rajd Rowerowy w Puławach 0 2

W sobotę, 27 kwietnia o godz. 9 w Puławach rozpocznie się wiosenny Rajd Rowerowy Terenowy. Start ze Skweru Niepodległości.

Droga krzyżowa przed katedrą Notre Dame [wideo]
film

Droga krzyżowa przed katedrą Notre Dame [wideo] 0 0

Paryż, Francja. Wielu katolików uczestniczyło w wielkopiątkowej drodze krzyżowej przed spaloną katedrą Notre Dame. Modlitwę poprowadził arcybiskup Paryża, Michel Aupetit.

Działacze PiS chcą gruntownego remontu dworca kolejowego w Lubartowie

Działacze PiS chcą gruntownego remontu dworca kolejowego w Lubartowie 0 7

Działacze lubartowskiego PiS chcą gruntownego remontu dworca kolejowego. Zaczęli zbierać podpisy pod petycją w tej sprawie

W kraju więcej pijanych kierowców. Jak jest w Lubelskiem?

W kraju więcej pijanych kierowców. Jak jest w Lubelskiem? 0 8

Krajowe policyjne statystyki pijanych kierowców po raz pierwszy od kilku lat wykazują tendencję wzrostową. Jednym z nielicznych województw na pozytywnym minusie jest nasz region.

Artyści z Afryki, Szwajcarii i Gruzji w Lublinie. Przed nami KODY 2019 (program)
8 maja 2019, 19:00

Artyści z Afryki, Szwajcarii i Gruzji w Lublinie. Przed nami KODY 2019 (program) 0 1

Już po raz 11. Ośrodek Międzykulturowych Inicjatyw Twórczych "Rozdroża" zorganizuje w Lublinie Festiwal Tradycji i Awangardy Muzycznej KODY. W tym roku na festiwalowej scenie wystąpią znakomici artyści ze Szwajcarii, Gruzji a nawet Afryki. Hasłem przewodnim odbywającej się w dniach 8-10 maja imprezy będzie "Wieża Babel".

Koncert Freenology i Wera Kidżeski w Pubie u Szewca
25 kwietnia 2019, 19:30

Koncert Freenology i Wera Kidżeski w Pubie u Szewca 0 0

25 kwietnia o godz. 19.30 w Pubie u Szewca (ul. Grodzka 18) wystąpią Freenology i Wera Kidżeski.

W Radzyniu powstaje skatepark. Ma być gotowy do końca maja

W Radzyniu powstaje skatepark. Ma być gotowy do końca maja 0 1

W Radzyniu Podlaskim ruszyła budowa skateparku. Obiekt powstaje na Bulwarach.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.