Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 lutego 2019 r.
11:17

Regionalne przysmaki. TOP 10 najsmaczniejszych produktów w Lubelskiem

Wybór łatwy nie jest, bo nasze województwo przoduje w ilości przysmaków wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W dodatku mamy na tej liście produkty unikalne, których nie ma na listach innych województw. Wybór najsmaczniejszej dziesiątki jest subiektywny - i jak zwykle przedstawiamy ją w porządku alfabetycznym.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Podawany z ziemniakami kraszonymi słoniną to jedna z najlepszych zup w naszym regionie. Szukajcie jej przede wszystkim w Poniatowej, bo danie jest specjalnością tutejszych gospodyń. Słodycz czereśni (stare odmiany), starannie dobrane przyprawy (goździki, cynamon, skórka cytrynowa) oraz świeże zioła sprawiają, że barszcz nie ma sobie równych.

W naszym regionie spotkacie także barszcz wiśniowy, barszcz śliwkowy (w Kazimierzu Dolnym) na dymionych śliwkach, podawany z kluseczkami oraz wonną zupę jabłkową na świeżych i suszonych jabłkach.

Cebularz lubelski

Wedle legendy cebularze powstały w Kazimierzu Dolnym z miłości. Biedna Żydówka Esterka, zapytana przez króla Kazimierza Wielkiego, czy ma coś do jedzenia, miała odpowiedzieć: Nie mam nic, tylko trochę mąki i cebuli, ale zaczekaj. Szybko zarobiła ciasto i podjęła króla gorącymi wypiekami.

Dziś cebularz jest sławny w Europie, zazdroszczą nam go inne regiony. 23 lipca 2014 roku Komisja Europejska opublikowania rozporządzenie rejestrujące nazwę Cebularz lubelski (ChOG) w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Dzięki temu nasz cebularz 37. polskim produktem chronionym w Unii.

Cydr sadownika z Mikołajówki

Cydr czyli szlachetny polski jabłecznik to część polskiej kultury kulinarnej i historii. Powstaje w wyniku fermentacji soku jabłkowego na „dzikich” drożdżach, znajdujących się na skórce jabłek. W Polsce mamy boom na cydry, a ten z Mikołajówki powstaje na soku tłoczonym z kilku starych odmian jabłek.

Flaki piaseckie

I nie tylko. Obok cebularza to najbardziej znana gorąca przystawka w Polsce. Jan Piotr Norblin, malarz i rysownik sprowadzony do Polski przez Czartoryskich, jedne z obrazów zatytułował „Kobieta sprzedająca flaki”. Najsłynniejsze są flaki piaseckie, których legendę stworzył Ryszard Sieczkarz w restauracji Rarytas.

Ale najbardziej smakowite są „Flaki po urzędowsku” przyrządzone na delikatnym rosole z kaczki, obficie okraszone prawdziwkami, doprawione całą gamą przypraw z orientalnym imbirem.

Gryczak janowski

Czyli piróg gryczany z kaszy gryczanej i sera wypiekany w okolicach Janowa Lubelskiego, Godziszowa, Biłgoraja. Oskar Kolberg pisał, że piróg janowski pieczony z mąki hreczanej „wydobyty z pieca, macza się on w świeżym roztopionym maśle i póki jeszcze ciepły, spożywa”.

Świetny na gorąco, pyszny na zimno - został rozsławiony przez Roberta Makłowicza, który jest jego wielkim admiratorem. Obok gryczaka mamy jaglaka, piróg z kaszy jaglanej i sera, który można pomylić ze smakowitym sernikiem.

Kulebiak generałowej Kickiej

Danie z legendą. Sam kulebiak pochodzi z kuchni rosyjskiej, nasz z okolic Jaszczowa. Zawdzięczamy go generałowej Natalii Kickiej, która podejmowała nim gości. Starorosyjski kulebiak w formie strucli nadziewano farszem z kaszy gryczanej, kapusty, jajek, a nawet gotowanych ryb. Kulebiak generałowej kryje w sobie lekki farsz warzywno mięsny. Danie jest znakomite: szukajcie kulebiaka w powiecie łęczyńskim i Milejowie. W Lublinie kulebiak generałowej zjecie w restauracji Hotelu Piano, gdzie cudownie przyrządza go Piotr Huszcz.

Oranżada z Kąkolewnicy

Produkowana jest od 1957 roku w Wytwórni Wód Gazowanych, której założycielem był mieszkaniec Rudnika, Tadeusz Jędruszczak. Od 20 lat produkcją kąkolewnickiej oranżady zajmuje się syn Tadeusza, Edmund, w kolejce czeka wnuk Michał. Oranżada o smaku malinowym i cytrynowym ma niebywały smak, nie ma sztucznych barwników i konserwantów - jej twórcom udało się zakląć w butelce smaki dzieciństwa.

Sękacz podlaski

Tradycja jego wypieku wywodzi się z czasów królowej Bony. Dziś zagłębiem sękaczy jest miejscowość Huszcza w gminie Łomazy. I choć masowe wypieki odbywają się już nad grzałką elektryczną, to najbardziej poszukiwany jest sękacz pieczony nad żywym ogniem.

Szyneczka z karpia z Pustelni

To jeden z największych przysmaków regionalnej kuchni. Delikatne filety z karpia pozbawione ości wędrują do solanki, następnie formuje się z nich małe szyneczki, które wędzą się w dymie olchowym. Można je nabyć w Gospodarstwie Rybackim Pstrąg Pustelnia, gdzie po ryby przyjeżdżają restauratorzy z Warszawy. Szyneczka z karpia niebywale smakuje na zimno i na gorąco. Znajdziecie ją w najlepszych restauracjach Lublina i regionu. Doskonała na kanapki, na przystawkę zimną i gorąco sprawdzi się także jako pyszne danie obiadowe.

Żurawinówka biłgorajska

Rubinowa barwa i cudowny i żurawinowy bukiet. W tradycji ludowej żurawinówka biłgorajska, momocka czy janowska uznawana była za środek leczniczy. Zachowało się wiele przepisów żurawinówki. W jednej ze starych ksiąg kucharskich czytamy:
„Żurawinowe jagody na bagnach uzbieraj, kiedy mróz pierwszy je lekko zwarzy. Do domu przynieś, na misę rzuć i na kuchni postaw, niechaj przywiędną. Dalej do butla rzuć, spirytusem zalej, wody przegotowanej dolej i na 3 tygodnie spokój daj. Po tem syropu cukrowego z miodem dodaj, śliwowicą zapraw i na pół roku daj odpocząć, niech się wybornie maceruje. A gdy to nastąpi przez muślin cedź i do butelek rozlej. Krzepko zakorkuj i lakiem oznacz. Używaj z umiarem jako lekarstwa przedniego na uderzenia gorącości do głowy i krwi przepływu regulację skuteczną."

Polska kuchnia w Lublinie. Gdzie dobrze zjesz? [TOP 10]

Gdzie zjeść dobre pierogi? TOP 10 miejsc w Lublinie

Pozostałe informacje

Zdjęcie ilustracyjne
PRZEPISY

Ziemniaczane smaki jesieni

To nowy konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich, który odbył się w gminie Konopnica. Tarta ziemniaczana z rydzami godna jest najlepszej restauracji, tradycyjne ziemniaczki faszerowane borowikami wymiatały, a kiszka ziemniaczana nie ustępowała słynnej podlaskiej. Mamy dla was przepisy na zwycięskie dania.

Służbowy instynkt nie zawiódł. Funkcjonariuszki pomogły zatrzymać pijanego kierowcę

Służbowy instynkt nie zawiódł. Funkcjonariuszki pomogły zatrzymać pijanego kierowcę

Ponad 1,5 promila alkoholu w organizmie miał 34-letni mieszkaniec Cieszyna, który został zatrzymany przez włodawskich policjantów. Mężczyzna kierował Renault Master, stwarzając poważne zagrożenie na drodze.

Święto Zabytku w Muzeum Wsi Lubelskiej. 110 lat Kuźni z Urzędowa

Święto Zabytku w Muzeum Wsi Lubelskiej. 110 lat Kuźni z Urzędowa

W najbliższą niedzielę, 12 października, w Muzeum Wsi Lubelskiej odbędzie się Święto Zabytku, które w tym roku poświęcone będzie 110. rocznicy budowy Kuźni z Urzędowa. W programie m.in. pokaz pracy kowalskiej i koncert.

Ilustracyjne

Rządowy projekt o związkach partnerskich: notariusz, rejestr w USC i 20 uprawnień

Rządowy projekt ustawy o związkach partnerskich ma zakładać, że umowa między partnerami będzie zawierana u notariusza, a następnie rejestrowana w urzędzie stanu cywilnego – wynika z informacji PAP uzyskanych ze źródeł w Lewicy. Projekt ma przewidywać około 20 uprawnień dla osób, które nie chcą lub nie mogą zawrzeć małżeństwa.

23 batalion lekkiej piechoty szkoli kadrę i zaprasza ochotników

23 batalion lekkiej piechoty szkoli kadrę i zaprasza ochotników

W Bezwoli zakończył się kurs instruktorsko-metodyczny dla żołnierzy 23 Batalionu Lekkiej Piechoty, najmłodszego pododdziału 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej. Szkolenie miało na celu przygotowanie żołnierzy do pełnienia roli instruktorów oraz doskonalenie ich kompetencji metodycznych.

Premiera nowego lexusa ES w Lublinie
galeria

Luksus i technologia w jednym. Premiera nowego lexusa ES w Lublinie

W salonie Lexusa w Kalinówce pod Lublinem zaprezentowano nowego lexusa ES – elegancką limuzynę, która łączy komfort, nowoczesność i ekologiczną technologię. Podczas wczorajszego, piątkowego, wieczoru goście mogli poczuć, czym jest luksus w japońskim wydaniu.

Pijemy za lepszy czas. Jak nocna prohibicja odmieni Lublin?
Magazyn

Pijemy za lepszy czas. Jak nocna prohibicja odmieni Lublin?

Radni klubu prezydenta Krzysztofa Żuka postulują wprowadzenie nocnego zakazu sprzedaży alkoholu w sklepach i na stacjach benzynowych Lublina. Jak prohibicja odmieniłaby miasto i jego mieszkańców?

Śmiertelny wypadek na torach. Nie żyje mężczyzna

Śmiertelny wypadek na torach. Nie żyje mężczyzna

W piątek wieczorem na torach w Lubartowie doszło do tragicznego wypadku. Szynobus relacji Lublin–Łuków potrącił 34-letniego mieszkańca miasta

Lublin: o pracy po kryzysie psychicznym. Eksperci i pracodawcy szukali wspólnych rozwiązań
ZDJĘCIA
galeria

Lublin: o pracy po kryzysie psychicznym. Eksperci i pracodawcy szukali wspólnych rozwiązań

W Lublinie rozmawiano o pracy i zdrowiu psychicznym. Eksperci, pracodawcy i osoby po kryzysach spotkali się, by wspólnie szukać skutecznych rozwiązań w zakresie rehabilitacji zawodowej.

KPR Padwa Zamość nie zaliczy wyjazdu do Ciechanowa do udanych - przegrała bowiem 30:37 z

KPR Padwa Zamość przegrała z Jurandem Ciechanów

W spotkaniu otwierającym piątą kolejkę I Ligi Centralnej KPR Padwa Zamość przegrała na wyjeździe z Jurandem Ciechanów 30:37

Kamienie szlachetne a nawet meteoryty. W sobotę startuje giełda minerałów
Lublin
11 października 2025, 10:00

Kamienie szlachetne a nawet meteoryty. W sobotę startuje giełda minerałów

Rubin, szmaragd, szafir, a nawet meteoryty. Centrum Sportowe Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zamieni się w grotę pełną skarbów. Giełda minerałów i biżuterii już w ten weekend.

Uczestnicy historycznego pikniku otrzymali biało-czerwone flagi
Puławy

W hołdzie królowi. Uczniowie zatańczyli dla Bolesława Chrobrego

Mimo niesprzyjającej aury, dzisiaj po południu na dziedzińcu Pałacu Czartoryskich w Puławach zorganizowano nietypową lekcję historii - "Piknik Królewski - korona i miecz". We wspólnym polonezie wzięło udział blisko 300 uczniów szkół i przedszkoli.

Jedna z wizualizacji pokazujących jak moze wyglądać przebudowany Teatr Osterwy w Lublinie
galeria

Teatr Osterwy ma być architektoniczną perłą na skalę Europy. Dyrektorzy: „Warto czekać”

Teatr im. Juliusza Osterwy ma stać się jednym z najpiękniejszych obiektów teatralnych Europy. Będzie to kosztować prawie 280 milionów złotych. - Warto poczekać. Nawet kilka lat - mówią dyrektorzy jedynego w Lublinie teatru dramatycznego i repertuarowego.

Zostawiony kilka miesięcy temu samochód utrudnia wjazd i wyjazd z parkingu przy ul. Bocianiej. Mimo próśb ze strony mieszkańców na odholowanie go w inne miejsce żadna ze służb na razie się nie zdecydowała. Wszystkiemu winne mają być przepisy
Lublin

Porzucony mercedes miesiącami utrudnia wyjazd z parkingu

Kilka miesięcy temu właściciel widocznego na zdjęciu samochodu zaparkował go na wjeździe do parkingu przy ul. Bocianiej w Lublinie. Auto zasłania kierowcom widok, ale odholować go nie można, bo jak tłumaczą strażnicy - znajduje się ono poza drogą publiczną.

Wiesz jak kiedyś wyglądał Lublin? Sprawdź się w naszym quizie!
QUIZ

Wiesz jak kiedyś wyglądał Lublin? Sprawdź się w naszym quizie!

Lublin ciągle się zmienia. Pojawiają się nowe budynki, a inne znikają z mapy miasta lub zmieniają swoje przeznaczenie. Pamiętasz miasto z tych starych zdjęć? Sprawdź się w naszym quizie!

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium