Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 lipca 2014 r.
21:00
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Kraśniku

0 0 A A

Krem ziemniaczany z porem, rewelacyjna kapusta z pieca chlebowego i pstrąg z grilla godny najlepszej restauracji. To hity Festiwalu Kulinariów i Sztuki Ludowej, który odbył się w Kraśniku. Najlepszym kucharzem okazał się Andrzej Maj, na co dzień starosta kraśnicki

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Nowy festiwal kulinarny w naszym regionie to dziecko Wioletty Wilkos, szefowej Lokalnej Grupy Działania Ziemi Kraśnickiej. To także jeden z regionalnych finałów projektu Zasmakuj w Tradycji, który na bieżąco relacjonujemy. Przypomnijmy, że spotkania odbywają się w ramach projektu trzech Lokalnych Grup Działania z Lublina, Kraśnika i Biłgoraja. Mają zwrócić uwagę mieszkańców na lokalne przysmaki, które warto zarejestrować na specjalnej Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez MRiRW. Chodzi o potrawy wytwarzane tradycyjnymi metodami, które można historycznie udokumentować.

Ale wspólny projekt to nie tylko warsztaty. To także dokumentalne filmy, prezentowane na antenie TVP Lublin i kulinarny album "Zasmakuj w Tradycji”, który ukaże się w na początku przyszłego roku.

Smak zamknięty w zupie

Na malowniczym rynku Kraśnika, nad którym góruje słynna fara, festiwalowy jarmark prezentował się doskonale. Publiczność podziwiała, komisja konkursowa składająca się z 21 osób wybranych z publiczności pilnie oceniała panoramę smaków wystawionych w kramach. Po to, by wybrać Królową Potraw nowego festiwalu.

Były też występy gościnne. Publiczność oblegała stoisko gminy Konopnica, rozpoznawalne dzięki strojom regionalnym i potrawom, które swego czasu zrobiły furorę w sejmie.

Profesjonalne jury z udziałem Jarosława Piłata, szefa kuchni restauracji 16 stołów oraz Stanisława Stelmacha, właściciela Zajazdu Marta w Pułankowicach, oceniło wystawione do konkursu zupy. Bezapelacyjnie wygrał krem ziemniaczany z czosnkowymi grzankami, który przygotowała Ilona Chodara. Właśnie obroniła się na pedagogice, gotowanie to jej pasja, a zwycięska potrawa godna jest najlepszej restauracji. W Lublinie i nie tylko. Zadowolenia nie krył Jarosław Piłat, który z premedytacją wprowadza regionalne przepisy do karty swej restauracji. I dobrze na tym wychodzi.

Kremowy smak

Składniki: 150 g pora, pół cebuli, 4 ziemniaki, kawałek selera, garść zielonej pietruszki i szczypioru, oliwa, sól, pieprz, bulion z kurczaka.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Do bulionu wrzucić por, ziemniaki i selera, ugotować, dodać cebulę. Doprawić solą z pieprzem. Zblenderować, dodać grubo posiekaną pietruszkę i szczypior. Podawać z czosnkowymi grzankami.

Bitwa na sałatki

W drugim konkursie nazwanym "Bitwa na sałatki” wygrała sałatka wiosenna, którą przygotowała Krystyna Ćwieka. I choć sałatka składała się z rzodkiewki, cebuli i dobrej śmietany, to wypadała doskonale.

Nie ustępowała jej owocowa sałatka podana w arbuzie. Wydrążony owoc skrywał: maliny, arbuza, truskawki, jagody, banana, kiwi, pomarańcze, winogrona i sok z cytryny. Wszystkie składniki pokrojone w drobną kostkę i skropione sokiem z cytryny zostały udekorowane smakowitym advocatem.
Szkoda, że w sałatkach zabrakło ciekawych owoców i warzyw, uprawianych w okolicach Kraśnika.

Pstrągi starosty

Po lewej stronie sceny odbywało się Wielkie męskie grillowanie. W kulinarne szranki stanęły dwie drużyny. W skład pierwszej weszli: Andrzej Maj, starosta kraśnicki, Franciszek Kwiecień, wójt gminy Trzydnik Duży, Marcin Gąsiorowski, sekretarz gminy Dzierzkowice. Drugi zespół to Jan Woźniak, wójt gminy Urzędów, Tomasz Najs, zastępca wójta gminy Gościeradów oraz Andrzej Białek, dyrektor ZS w Blinowie, gmina Szastarka.

Drużyna pod wodzą Andrzeja Maja postanowiła przyrządzić pstrągi z grilla oraz kraśnickie mini hamburgery. Ekipa wójtów postawiła na kiełbaski, boczek, żeberko i kanapeczki z kiełbasą i serem.
Niewątpliwie najbardziej kompetentnym zawodnikiem okazał się starosta Andrzej Maj. Do świeżutkich pstrągów podszedł profesjonalnie.

- Cała sztuka polega na tym, żeby wydobyć smak mięsa, sól i pieprz to tylko dyskretny dodatek - tłumaczył jurorom.

- Pstrągi były bezkonkurencyjne. Sam u siebie podaję pstrągi, ale ten był pierwszorzędny - mówi Stanisław Stelmach, właściciel Zajazdu Marta w Pułankowicach.

Gotowali na scenie

A na scenie rywalizowały cztery żeńskie drużyny. Miały one za zadanie przygotować potrawę z wylosowanych składników. Co ważne: składników regionalnych, bo o to chodzi w całym projekcie Zasmakuj w Tradycji. Zapamiętałem karkówkę w sosie na bazie ciemnego piwa, także godną dobrej restauracji.

A co wybrała kapituła? Wygrał zespół, który stworzyły: Halina Drzewiej-Sosnówka, Alina Głaz, Kazimiera Drozd, Małgorzata Kamińska-Żuber i Wiesława Mikita. Zwycięskie danie to pierogi z kasza jaglaną i miętą z musem malinowym.

Naszym zdaniem były co najmniej dwie potrawy, zdecydowanie lepsze od pierogów. Ale zdecydował sentyment do maliny kraśnickiej, która jest dumą regionalnych produktów Ziemi Kraśnickiej.

Królowa potraw

Konkursy konkursami, ale wystawcy prezentujący się na kilkunastu stoiskach czekali na głos publiczności. Zdecydowaną większością głosów wygrał Witold Grudziński, który na konkurs przygotował Kapustę z grzybami, pieczoną 12 godzin w piecu chlebowym.

- Składniki są proste. Na 20 kg kiszonej kapusty kraśnickiej musicie wziąć 20 dag suszonych grzybów. Moczycie, kroicie, wrzucacie do podsmażonej kapusty. Co jeszcze? Karkówka pokrojona w kostkę, podgardle zmielone na maszynce (grube oczka), sól i pieprz ziołowy. Jak się wszystko uwarzy, przekładacie do żeliwnych garnków i do pieca chlebowego. Na całą noc. Rano śniadanie gotowe - śmieje się autor przebojowej kapusty, który już szykuje się na dożynki w Radawcu.

Pozostałe informacje

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. 56-latek właśnie usłyszał wyrok.

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę
PO POŻARZE

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę

Zaledwie w kilka godzin internauci uzbierali ponad 180 tys. zł, a kwota cały czas rośnie. Ocalałym pomagają m.in. sąsiedzi i władze gminy

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

Ktoś w Polsce trafił główną nagrodę w loterii Eurojackpot. Rozbił bank, zgarniając ponad 91 mln zł. 13 grudnia okazał się dla niego szczęśliwy.

Mikołajki z Trzydziestką
foto
galeria

Mikołajki z Trzydziestką

W Klubie 30 obchodzono Mikołajki. Wszyscy bawili się wyśmienicie. Impreza na całego. Na parkiecie był ogień. Nie zabrakło największych hitów ostatnich lat oraz wspólnych fotek. Tak się bawi Lublin!

Pogoń Łaszczówka po rundzie jesiennej zajmuje siódme miejsce w zamojskiej klasie okręgowej

Pogoń 96 Łaszczówka liczy na udaną rundę wiosenną w zamojskiej klasie okregowej

W ostatnich latach Pogoń 96 Łaszczówka nadawała ton rozgrywkom najciekawszej ligi świata i kończyła je w ścisłej czołówce. Jednak po rundzie jesiennej obecnego sezonu ekipa trenera Jerzego Bojko zajmuje dopiero siódme miejsce w stawce. W Łaszczówce wierzą jednak, że wiosną będzie zdecydowanie lepiej

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda
Magazyn

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda

Zbliża się finał 24. edycji akcji Szlachetna Paczka, czyli Weekend Cudów. Wolontariusze ruszą z darami do potrzebujących rodzin.

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night
ZDJĘCIA
galeria

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night

W lubelskiej hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbyła się gala Suzuki Boxing Night 32. W walce wieczoru Julia Szermeta pokonała Lenę Buchner.

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

Kacper Stokowski na pewno zaliczy mistrzostwa świata na krótkim basenie do udanych. Do tej pory zawodnik AZS UMCS wywalczył dwa brązowe medale. Jeden w sztafecie 4x100 metrów stylem dowolnym oraz indywidualnie na 100 m stylem grzbietowym. W piątek 25-latek znowu miał okazję wystąpić w finale. Tym razem na 50 m grzbietem. Niestety, musiał się zadowolić piątą lokatą.

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal
ZDJĘCIA
galeria

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal

Szósta wygrana w tym sezonie, a czwarta z rzędu. Start Lublin w piątkowy wieczór przedłużył dobrą passę podczas spotkania z Zastalem Zielona Góra. Gospodarze wygrali 91:82, ale znacznie lepiej spisali się w drugiej połowie. W tym czasie zdobyli 50 punktów, a stracili tylko 32.

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Wybór odpowiedniej szorowarki do dywanów znacząco usprawnia czyszczenie i poprawia efektywność pracy. Warto więc znać różnice między urządzeniami domowymi a profesjonalnymi, by dostosować sprzęt do swoich potrzeb.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium