Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 lipca 2014 r.
21:00
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Kraśniku

Krem ziemniaczany z porem, rewelacyjna kapusta z pieca chlebowego i pstrąg z grilla godny najlepszej restauracji. To hity Festiwalu Kulinariów i Sztuki Ludowej, który odbył się w Kraśniku. Najlepszym kucharzem okazał się Andrzej Maj, na co dzień starosta kraśnicki

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Nowy festiwal kulinarny w naszym regionie to dziecko Wioletty Wilkos, szefowej Lokalnej Grupy Działania Ziemi Kraśnickiej. To także jeden z regionalnych finałów projektu Zasmakuj w Tradycji, który na bieżąco relacjonujemy. Przypomnijmy, że spotkania odbywają się w ramach projektu trzech Lokalnych Grup Działania z Lublina, Kraśnika i Biłgoraja. Mają zwrócić uwagę mieszkańców na lokalne przysmaki, które warto zarejestrować na specjalnej Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez MRiRW. Chodzi o potrawy wytwarzane tradycyjnymi metodami, które można historycznie udokumentować.

Ale wspólny projekt to nie tylko warsztaty. To także dokumentalne filmy, prezentowane na antenie TVP Lublin i kulinarny album "Zasmakuj w Tradycji”, który ukaże się w na początku przyszłego roku.

Smak zamknięty w zupie

Na malowniczym rynku Kraśnika, nad którym góruje słynna fara, festiwalowy jarmark prezentował się doskonale. Publiczność podziwiała, komisja konkursowa składająca się z 21 osób wybranych z publiczności pilnie oceniała panoramę smaków wystawionych w kramach. Po to, by wybrać Królową Potraw nowego festiwalu.

Były też występy gościnne. Publiczność oblegała stoisko gminy Konopnica, rozpoznawalne dzięki strojom regionalnym i potrawom, które swego czasu zrobiły furorę w sejmie.

Profesjonalne jury z udziałem Jarosława Piłata, szefa kuchni restauracji 16 stołów oraz Stanisława Stelmacha, właściciela Zajazdu Marta w Pułankowicach, oceniło wystawione do konkursu zupy. Bezapelacyjnie wygrał krem ziemniaczany z czosnkowymi grzankami, który przygotowała Ilona Chodara. Właśnie obroniła się na pedagogice, gotowanie to jej pasja, a zwycięska potrawa godna jest najlepszej restauracji. W Lublinie i nie tylko. Zadowolenia nie krył Jarosław Piłat, który z premedytacją wprowadza regionalne przepisy do karty swej restauracji. I dobrze na tym wychodzi.

Kremowy smak

Składniki: 150 g pora, pół cebuli, 4 ziemniaki, kawałek selera, garść zielonej pietruszki i szczypioru, oliwa, sól, pieprz, bulion z kurczaka.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Do bulionu wrzucić por, ziemniaki i selera, ugotować, dodać cebulę. Doprawić solą z pieprzem. Zblenderować, dodać grubo posiekaną pietruszkę i szczypior. Podawać z czosnkowymi grzankami.

Bitwa na sałatki

W drugim konkursie nazwanym "Bitwa na sałatki” wygrała sałatka wiosenna, którą przygotowała Krystyna Ćwieka. I choć sałatka składała się z rzodkiewki, cebuli i dobrej śmietany, to wypadała doskonale.

Nie ustępowała jej owocowa sałatka podana w arbuzie. Wydrążony owoc skrywał: maliny, arbuza, truskawki, jagody, banana, kiwi, pomarańcze, winogrona i sok z cytryny. Wszystkie składniki pokrojone w drobną kostkę i skropione sokiem z cytryny zostały udekorowane smakowitym advocatem.
Szkoda, że w sałatkach zabrakło ciekawych owoców i warzyw, uprawianych w okolicach Kraśnika.

Pstrągi starosty

Po lewej stronie sceny odbywało się Wielkie męskie grillowanie. W kulinarne szranki stanęły dwie drużyny. W skład pierwszej weszli: Andrzej Maj, starosta kraśnicki, Franciszek Kwiecień, wójt gminy Trzydnik Duży, Marcin Gąsiorowski, sekretarz gminy Dzierzkowice. Drugi zespół to Jan Woźniak, wójt gminy Urzędów, Tomasz Najs, zastępca wójta gminy Gościeradów oraz Andrzej Białek, dyrektor ZS w Blinowie, gmina Szastarka.

Drużyna pod wodzą Andrzeja Maja postanowiła przyrządzić pstrągi z grilla oraz kraśnickie mini hamburgery. Ekipa wójtów postawiła na kiełbaski, boczek, żeberko i kanapeczki z kiełbasą i serem.
Niewątpliwie najbardziej kompetentnym zawodnikiem okazał się starosta Andrzej Maj. Do świeżutkich pstrągów podszedł profesjonalnie.

- Cała sztuka polega na tym, żeby wydobyć smak mięsa, sól i pieprz to tylko dyskretny dodatek - tłumaczył jurorom.

- Pstrągi były bezkonkurencyjne. Sam u siebie podaję pstrągi, ale ten był pierwszorzędny - mówi Stanisław Stelmach, właściciel Zajazdu Marta w Pułankowicach.

Gotowali na scenie

A na scenie rywalizowały cztery żeńskie drużyny. Miały one za zadanie przygotować potrawę z wylosowanych składników. Co ważne: składników regionalnych, bo o to chodzi w całym projekcie Zasmakuj w Tradycji. Zapamiętałem karkówkę w sosie na bazie ciemnego piwa, także godną dobrej restauracji.

A co wybrała kapituła? Wygrał zespół, który stworzyły: Halina Drzewiej-Sosnówka, Alina Głaz, Kazimiera Drozd, Małgorzata Kamińska-Żuber i Wiesława Mikita. Zwycięskie danie to pierogi z kasza jaglaną i miętą z musem malinowym.

Naszym zdaniem były co najmniej dwie potrawy, zdecydowanie lepsze od pierogów. Ale zdecydował sentyment do maliny kraśnickiej, która jest dumą regionalnych produktów Ziemi Kraśnickiej.

Królowa potraw

Konkursy konkursami, ale wystawcy prezentujący się na kilkunastu stoiskach czekali na głos publiczności. Zdecydowaną większością głosów wygrał Witold Grudziński, który na konkurs przygotował Kapustę z grzybami, pieczoną 12 godzin w piecu chlebowym.

- Składniki są proste. Na 20 kg kiszonej kapusty kraśnickiej musicie wziąć 20 dag suszonych grzybów. Moczycie, kroicie, wrzucacie do podsmażonej kapusty. Co jeszcze? Karkówka pokrojona w kostkę, podgardle zmielone na maszynce (grube oczka), sól i pieprz ziołowy. Jak się wszystko uwarzy, przekładacie do żeliwnych garnków i do pieca chlebowego. Na całą noc. Rano śniadanie gotowe - śmieje się autor przebojowej kapusty, który już szykuje się na dożynki w Radawcu.

Pozostałe informacje

Zgotowali rodzinom piekło. Teraz pójdą do aresztu

Zgotowali rodzinom piekło. Teraz pójdą do aresztu

Policjanci z regionu zatrzymali dwóch mężczyzn, którzy od dłuższego czasu znęcali się nad swoimi rodzinami. Obaj usłyszeli zarzuty i decyzją sądu trafili do tymczasowego aresztu.

W hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbył się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka
galeria

W hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbył się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

Można się tylko cieszyć, że postać Andrzeja Kasprzaka doczekała się swojego uhonorowania.

Kolejna inwestycja na Ponikwodzie. Tym razem węzeł przesiadkowy

Kolejna inwestycja na Ponikwodzie. Tym razem węzeł przesiadkowy

Mieszkańcy północno-wschodniej części miasta muszą szykować się na kolejne zmiany w ich otoczeniu. Miasto zapowiada inwestycje związane z węzłem przesiadkowym stacji PKP Ponikwoda. Między innymi będzie to rozbudowa ulicy Trześniowskiej, która ma się połączyć z przedłużeniem Węglarza.

Spotkanie z Iloną Wiśniewską w Lublinie. Reporterka opowie o swojej nowej książce

Spotkanie z Iloną Wiśniewską w Lublinie. Reporterka opowie o swojej nowej książce

Polskie Towarzystwo Geograficzne Oddział Lubelski oraz Akademicki Dyskusyjny Klub Książki zapraszają na spotkanie z Iloną Wiśniewską – cenioną reporterką, fotografką i autorką książek o Północy.

Lubelskie hospicjum wyróżnione na ogólnopolskiej gali

Lubelskie hospicjum wyróżnione na ogólnopolskiej gali

Podczas uroczystej gali w Warszawie wręczono Nagrody BohaterON 2025 im. Powstańców Warszawskich – jedno z najważniejszych wyróżnień za działania na rzecz pamięci historycznej i współczesnego patriotyzmu. Wśród laureatów znalazło się Lubelskie Hospicjum dla Dzieci im. Małego Księcia, które zdobyło Złotego BohaterONa w kategorii Organizacja Non-Profit oraz nagrodę publiczności.

„Klasa” kontra „szpont”. Młodzież decyduje, kto będzie językowym „GOAT-em”
MŁODZIEŻOWE SŁOWO ROKU 2025
galeria

„Klasa” kontra „szpont”. Młodzież decyduje, kto będzie językowym „GOAT-em”

Poznaliśmy finałową piętnastkę plebiscytu na Młodzieżowe Słowo Roku 2025. Boomersi mogą już szukać tłumaczeń i głosować na swoich faworytów. Organizatorem konkursu, który w tym roku odbywa się po raz dziesiąty, jest Wydawnictwo Naukowe PWN.

Akademicy z Białej Podlaskiej pokonali na wyjeździe SMS ZPRP I Kielce

AZS AWF Biała Podlaska z kolejną wygraną w lidze

W zaległym spotkaniu szóstej kolejki AZS AWF Biała Podlaska pokonał na wyjeździe SMS ZPRP I Kielce

Lubelscy onkolodzy z nowoczesnym sprzętem. Pomogą jeszcze skuteczniej walczyć z rakiem

Lubelscy onkolodzy z nowoczesnym sprzętem. Pomogą jeszcze skuteczniej walczyć z rakiem

Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli zakończyło modernizację pracowni brachyterapii, jednej z najnowocześniejszych tego typu w kraju. Inwestycja warta blisko 8,6 mln zł obejmowała zakup specjalistycznego sprzętu, w tym tomografu i aparatu USG, oraz kompleksowy remont pomieszczeń.

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Ponad 1,9 tysiąca paczek papierosów bez polskich znaków akcyzy wykryli funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej w Koroszczynie. Do odkrycia przemytu przyczyniły się służbowe labradory Vigo i Zora, wyszkolone do wykrywania wyrobów tytoniowych.

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie
17 listopada 2025, 13:00

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie

Już w najbliższym tygodniu w dniach 17–21 listopada Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie (filie nr 6 i 27) stanie się miejscem spotkań mody, ekologii i społecznego zaangażowania. Biblioteka, we współpracy z Fundacją Mody Cyrkularnej, organizuje wydarzenie ,,Biblioteka w Obiegu’’, które połączy ze sobą pokolenia poprzez ciekawe wykłady, kreatywne zajęcia oraz stylowe pokazy mody. Uczestników czekają lekcje gotowania i rękodzieła oraz przestrzeń do wymiany ubrań i akcesoriów.

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Spółka Warbus ponownie przegrała w sądzie z Gminą Lublin. Sąd Apelacyjny w Lublinie oddalił apelację przewoźnika i podtrzymał wcześniejszy, korzystny dla miasta wyrok dotyczący wielomilionowych roszczeń. To już kolejna sprawa zakończona na korzyść lubelskiego Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego (dawniej ZTM).

Fragment środowych zawodów

PGE Start Lublin pokonał Rilski Sportist w FIBA Europe Cup

Biorąc pod uwagę serię ostatnich porażek, to mecz z Rilskim Sportis był bardzo ważny. Mistrz Bułgarii to drużyna absolutnie w zasięgu lubelskiej ekipy i to było widać od pierwszych akcji w hali Globus.

Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W meczu na szczycie Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W spotkaniu 13. kolejki rozegranym awansem Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

Zgubili się podczas grzybobrania

Zgubili się podczas grzybobrania

Dziadek z wnukami wybrał się na grzybobranie, jednak w pewnym momencie zgubili się w lubartowskich lasach. Pomogła szybka reakcja lokalnego dzielnicowego.

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Spółka Black Red White planuje przeprowadzenie dużych zwolnień grupowych. Jak poinformował Powiatowy Urząd Pracy w Biłgoraju, do końca 2026 roku pracę może stracić około 800 osób zatrudnionych w różnych lokalizacjach firmy w całym kraju.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium