Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 czerwca 2014 r.
18:30
Edytuj ten wpis

Kuchnia z tradycją, czyli podpiwek i inne smaki (podajemy przepisy)

Senne i malownicze Wysokie szczyci się prawami miejskimi od 1368 roku. Stał tu zamek obronny, zniszczony w XVII wieku. Murowane piwnice pełne skarbów zapadły się w 1895 roku. Był tu także dwór drewniany z alkierzem. Dziś śladem dawnej świetności jest przepiękna plebania, która dogorywa cichutko pod bokiem kościoła.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do Wysokiego najlepiej wpaść po 17, kiedy słońce wyzłaca uliczki z resztką żydowskiej zabudowy. - Panie, to wszystko żydowskie tu było - mówi jeden z mieszkańców.

W latach 1887-1890 Wysokie nawiedziła straszliwa epidemia cholery. Zginęła ponad połowa mieszkańców. Pod koniec XIX wieku stała tu synagoga, gorzelnia oraz browar. Spoglądam na malutki domek rozmalowany jak w Prowansji na błękitne kolory. - A pan to może Żyd - dopytuje się obserwator. - Jak nie Żyd, to co tak ich domy ogląda - mówi zdecydowanym tonem. Synagogi już nie ma, zostały domy i kramy, stare framugi. Idealne do fotografowania miasteczka, którego nie ma.

Pamięć smaków

Przed wojną musiała tu być żydowska piekarnia, bo mieszkańcy jeszcze pamiętają smak cebularzy. Placków pokrytych wygniecioną cebulą i parzonym makiem. Pamiętają także groch sprzedawany w garnkach na ulicy.

Gdzieniegdzie błyśnie we wspomnieniach karp po żydowsku i kugiel; rodzaj babki ziemniaczanej.
Składniki: 1, 5 kg ziemniaków, 15 dag cebuli, 3 jaja, 5 dag macy, sól i pieprz.

Wykonanie: ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o drobnych otworach. Odcisnąć na durszlaku. Z białek ubić pianę, którą wraz z surowymi żółtkami, pokruszoną macą oraz solą i pieprzem do smaku dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i wylać na formę wysmarowaną olejem słonecznikowym. Piec w piekarniku przez godzinę (do chwili aż powierzchnia będzie chrupiąca). Początkowo można piec pod folią, aby nazbyt nie spalić potrawy.

Zasmakuj w Tradycji

Na kolejnych warsztatach Zasmakuj w Tradycji, które odbyły się w miejscowości Wysokie - produktów i ludzi było mniej, niż zwykle. Ale gotowanie na żywo z udziałem przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich Łosień, Giełczew, Dragany i Wysokie pod wodzą ekipy kucharzy z Fundacji "Qulturalne Qulinaria” szło jak z płatka. Uczestnicy warsztatów ugotowali zupę z czereśni z łazankami oraz zrazy wołowe z boczkiem i ogórkami kiszonymi.

Na stołach znalazły się jaglaki i gryczaki, bardzo smaczne fajercarze (placki na sodzie pieczone na blasze), parowańce, doskonałe ciasto truskawkowe, przedobre kluski z makiem i wielce aromatyczna nalewka z winogron.

Co smakowało nam najbardziej? Monika Mrozek przygotowała zjawiskową zupę zacierkową, kapusta z grochem i grzybami godna było najlepszej restauracji. A podpiwek serwowany w zabytkowych butelkach gasił pragnienie. Stąd już o krok do produkcji domowego piwa, które powinno stać się hitem i znakiem rozpoznawczym tej miejscowości.

Rynek, którego nie ma

Dziś trudno sobie wyobrazić jak wyglądał rynek w Wysokiem. Być może tak, jak w Goraju. Zapewne stały tu domy podcieniowe. Warto poszukać murowanych domów, które mają nadwieszone, drewniane piętro. To właśnie rodzaj podcienia bez podparcia.

Zapewne w jednym z takich domów mieściła się żydowska karczma, w której podawano kugel, kreplech (pierogi z wołowiny) oraz czulent, który grzał się w szabaśniku. Jak smakował? Oto przepis. Zróbcie w domu i sprawdźcie smak tradycji.

Składniki: 1 kg kaszy pęczak, 1 kg mięsa wołowego, cała główka czosnku, 0,5 kg cebuli, 1 kg fasoli czerwonej, 4 jajka, sól, pieprz, czerwona papryka, gęsi lub kaczy tłuszcz.

Wykonanie: pokrojoną cebulę podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić na bok. Pokroić mięso w kostkę i oddzielnie obsmażyć. Na spodzie żaroodpornego naczynia ułożyć namoczoną wcześniej fasolę. Na fasoli mięso, na mięsie cebulę. Na samej górze główkę czosnku w całości. Potrawę posypać namoczonym pęczakiem i posolić. Na wierzchu ułożyć cztery surowe jaja w całości i podlać niewielką ilością wody. Przykryć i włożyć do piekarnika. Piec kilka godzin.

Irena Maj: Kapusta z grochem

Składniki: 2 główki słodkiej kapusty, ½ kg pieczarek, 3-4 cebule, ½ l śmietany, ½ kg grochu lub fasoli Jaś, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy do smaku, olej do smażenia.

Wykonanie: groch lub fasolę moczymy 12 godzin w zimnej wodzie. Kapustę siekamy drobno, solimy, lekko ugniatamy ręką i zostawiamy na 8 godzin. Groch gotujemy a następnie ugniatamy tłuczkiem. Pieczarki utarte na grubej tarce podsmażamy na oleju. Kapustę lekko obgotowujemy lub tylko sparzamy. Wszystkie składniki mieszamy i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

Stanisława Goleń: Piróg gryczany

Składniki (na 4 osoby): ciasto drożdżowe:1 kg mąki, 7 jajek, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 1 kostka margaryny, 10 dag drożdży, 1 szklanka śmietany. Farsz:1 kg kaszy gryczanej, 1 l mleka, 2 ½ kostki masła, 1 kg twarogu, 1 szklanka kwaśnej śmietany, mięta.

Wykonanie: należy wyrobić luźnie ciasto drożdżowe. Kaszę gotuje się w mleku. Kiedy jest gęsta, dodaje się 1 kostkę masła i zapieka w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do wystudzonej kaszy dodaje się pokruszony na drobno ser, roztopioną pozostałą część masła, śmietanę, miętę. Pieróg piecze się w prostokątnej blasze. Składa się z 2 warstw ciasta pomiędzy którymi jest farsz.

Władysława Plich: Podpiwek

To jeden z najciekawszych produktów, jakie spotkałem podczas Warsztatów Zasmakuj w Tradycji. Podpiwek jest niezwykle aromatyczny, ma mocną goryczkę, stosownie chmielony smakuje wybornie i wybornie gasi pragnienie. Bardzo polecamy na upały.

Składniki: 15 l wody, 1 kg cukru, 2 dag drożdży, garść chmielu
Wykonanie: zagotować wodę, rozpuścić cukier. Po wystudzeniu dodać drożdże i chmiel. Jeden dzień trzymać w dużym naczyniu (bańka). Potem przelać do butelek i trzymać w chłodnym miejscu. Najlepiej spożyć po tygodniu.

Pozostałe informacje

Tydzień z biblioteką
Wydarzenie
8 maja 2025, 10:00

Tydzień z biblioteką

Po raz dwudziesty, w dniach 8-15 maja, odbędzie się Tydzień Bibliotek. Tegoroczne wydarzenie odbywa się pod hasłem „Biblioteka. Lubię Tu Być”.

Berek oficjalnie otwarty. To pierwszy żłobek w gminie
galeria

Berek oficjalnie otwarty. To pierwszy żłobek w gminie

Takiej placówki w gminie Zwierzyniec nie było. Już jest i oficjalnie rozpoczął działalność pierwszy żłobek. Berek, bo tak się nazywa, powstał w Wywłoczce. Uruchomiono go dzięki dotacji z Krajowego Planu Odbudowy.

Koronacja Bolesława Chrobrego: spektakularne widowisko w CSK
11 maja 2025, 19:00

Koronacja Bolesława Chrobrego: spektakularne widowisko w CSK

Wielce emocjonująca podróż w czasie czeka na widzów spektaklu „Koronacja” – spektakularnego widowiska historycznego, opowiadającego o Bolesławie Chrobrym i jego zmaganiach o koronę królewską. Spektakl zostanie wystawiony w lubelskim CSK. Wstęp wolny!

Magdalena Biejat podczas wtorkowego spotkania wyborczego w Katowicach

Mieszkanie Karola Nawrockiego: Biejat zawiadomi prokuraturę o możliwości popełnienia przestępstwa

Wszystko zaczęlo się od jej pytania podczas debaty. Kandydatka Nowej Lewicy Magdalena Biejat poinformowała, że złoży w prokuraturze zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez Karola Nawrockiego w związku ze sprawą mieszkania w Gdańsku.

Stypendia dla 285 najlepszych sporotwców z województwa lubelskiego
galeria

Stypendia dla 285 najlepszych sporotwców z województwa lubelskiego

W Lubelskim Centrum Konferencyjnym marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski gościł najlepszych sportowców z regionu. Na stypendia województwo przeznaczyło milion złotych.

Noc Kultury 2025: Muzyka i koncerty (program)

Noc Kultury 2025: Muzyka i koncerty (program)

Mnóstwo wydarzeń i mnóstwo pomysłów. Za miesiąc czeka nas Noc Kultury w Lublinie. A podczas niej nie zabraknie muzyki. Kto i gdzie zagra podczas 19. edycji lubelskiej Noc Kultury?

Trwa budowa S19
RAPORT
film

S19 Lublin – Lubartów w budowie, czyli miliony ton ziemi i bitumu

Codziennie rano 450 osób stawia się na budowie drogi ekspresowej Lublin – Lubartów. 150 jednostek różnego rodzaju sprzętu kopie, przesuwa, przewozi lub wierci w ziemi. Efekt końcowy tych wszystkich prac zobaczymy pod koniec 2027 roku. Na ten odcinek S19 kierowcy czekają od lat, a mieszkańcy Niemiec odliczają dni do końca tej inwestycji.

Juwenalia już w ten weekend. Kto wystąpi w Lublinie? Są jeszcze ostatnie bilety
galeria

Juwenalia już w ten weekend. Kto wystąpi w Lublinie? Są jeszcze ostatnie bilety

Natalia Szroeder, SOBEL, Kękę, Dżem i Lady Pank. Juwenalia Politechniki Lubelskiej startują za 3 dni. Zostały jeszcze ostanie bilety na piątek lub sobotę. Kto pierwszy, ten lepszy.

Grand Theft Auto VI: Drugi zwiastun już jest (wideo)
galeria
film

Grand Theft Auto VI: Drugi zwiastun już jest (wideo)

Tylko na ten zwiastun czekało więcej ludzi niż na premiery innych gier w ogóle. Wreszcie jest nowy zwiastun gry Grand Theft Auto VI.

Filip Put

Filip Put: Lublin długo czekał na fazę play-off

PGE Start Lublin dzięki pokonaniu Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski awansował do fazy play-off. Zapraszamy do zapoznania się z wypowiedziami koszykarzy "czerwono-czarnych"

Maturzyści z III LO im. F. D. Kniaźnina w Puławach w dobrych nastrojach po dwóch pierwszych egzaminach
matura 2025

Matematyka z matematyki: zero zaskoczeń. Licealiści pewni swego

Dzisiaj maturzyści w całym kraju mierzyli się z królową nauk. Jak egzamin z matematyki oceniają abiturienci z puławskich szkół średnich? Zdecydowana większość jest dobrej myśli. Przeważają opinie mówiące o tym, że było łatwo.

Piotr Adamczyk jako Olgierd Paderewski "Paberborn" w serialu Langer
film

Langer: serial na podstawie powieści Remigiusza Mroza ma zwiastun i datę premiery (wideo)

W roli głównej – czyli Piotra Langera wystąpił Jakub Gierszał. Partnerują mu: Julia Pietrucha, Piotr Adamczyk i Magdalena Boczarska. A wszystkich zobaczymy już maju.

Matura 2025: Arkusze maturalne z matematyki i odpowiedzi
galeria

Matura 2025: Arkusze maturalne z matematyki i odpowiedzi

Maturzyści piszący we wtorek obowiązkowy egzamin z matematyki na poziomie podstawowym musieli wykazać się m.in. umiejętnością wykonywania działań na liczbach rzeczywistych, znajomością funkcji i ich własności oraz ciągów liczbowych.

Pył na stanowisku pracy – sprawdź, jakie niesie ze sobą zagrożenia!

Pył na stanowisku pracy – sprawdź, jakie niesie ze sobą zagrożenia!

Rozwój technologii przemysłowych sprawia, że dziś coraz większą wagę przywiązuje się także do bezpieczeństwa w miejscu pracy. Wiele mówi się o szkodliwości działania pyłów przemysłowych – stanowiących jeden z nadrzędnych skutków wielu procesów przemysłowych, których długotrwała obecność w powietrzu może przyczynić się nie tylko do zmniejszenia efektywności całej produkcji czy trwałości maszyn, lecz także znacznego pogorszenia się zdrowia pracowników.

Najpopularniejsze błędy przy używaniu złącza Camlock. Sprawdź naszą listę!

Najpopularniejsze błędy przy używaniu złącza Camlock. Sprawdź naszą listę!

Co do zasady, Camlocki powstały do tego, aby znacząco usprawniać przesył substancji płynnych oraz gazów pomiędzy zbiornikami. Ich rola w wielu zakładach specjalistycznych jest nieoceniona, ale tylko w momencie, kiedy Kamloki używane są zgodnie ze sztuką.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium