Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 czerwca 2014 r.
18:30
Edytuj ten wpis

Kuchnia z tradycją, czyli podpiwek i inne smaki (podajemy przepisy)

Senne i malownicze Wysokie szczyci się prawami miejskimi od 1368 roku. Stał tu zamek obronny, zniszczony w XVII wieku. Murowane piwnice pełne skarbów zapadły się w 1895 roku. Był tu także dwór drewniany z alkierzem. Dziś śladem dawnej świetności jest przepiękna plebania, która dogorywa cichutko pod bokiem kościoła.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do Wysokiego najlepiej wpaść po 17, kiedy słońce wyzłaca uliczki z resztką żydowskiej zabudowy. - Panie, to wszystko żydowskie tu było - mówi jeden z mieszkańców.

W latach 1887-1890 Wysokie nawiedziła straszliwa epidemia cholery. Zginęła ponad połowa mieszkańców. Pod koniec XIX wieku stała tu synagoga, gorzelnia oraz browar. Spoglądam na malutki domek rozmalowany jak w Prowansji na błękitne kolory. - A pan to może Żyd - dopytuje się obserwator. - Jak nie Żyd, to co tak ich domy ogląda - mówi zdecydowanym tonem. Synagogi już nie ma, zostały domy i kramy, stare framugi. Idealne do fotografowania miasteczka, którego nie ma.

Pamięć smaków

Przed wojną musiała tu być żydowska piekarnia, bo mieszkańcy jeszcze pamiętają smak cebularzy. Placków pokrytych wygniecioną cebulą i parzonym makiem. Pamiętają także groch sprzedawany w garnkach na ulicy.

Gdzieniegdzie błyśnie we wspomnieniach karp po żydowsku i kugiel; rodzaj babki ziemniaczanej.
Składniki: 1, 5 kg ziemniaków, 15 dag cebuli, 3 jaja, 5 dag macy, sól i pieprz.

Wykonanie: ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o drobnych otworach. Odcisnąć na durszlaku. Z białek ubić pianę, którą wraz z surowymi żółtkami, pokruszoną macą oraz solą i pieprzem do smaku dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i wylać na formę wysmarowaną olejem słonecznikowym. Piec w piekarniku przez godzinę (do chwili aż powierzchnia będzie chrupiąca). Początkowo można piec pod folią, aby nazbyt nie spalić potrawy.

Zasmakuj w Tradycji

Na kolejnych warsztatach Zasmakuj w Tradycji, które odbyły się w miejscowości Wysokie - produktów i ludzi było mniej, niż zwykle. Ale gotowanie na żywo z udziałem przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich Łosień, Giełczew, Dragany i Wysokie pod wodzą ekipy kucharzy z Fundacji "Qulturalne Qulinaria” szło jak z płatka. Uczestnicy warsztatów ugotowali zupę z czereśni z łazankami oraz zrazy wołowe z boczkiem i ogórkami kiszonymi.

Na stołach znalazły się jaglaki i gryczaki, bardzo smaczne fajercarze (placki na sodzie pieczone na blasze), parowańce, doskonałe ciasto truskawkowe, przedobre kluski z makiem i wielce aromatyczna nalewka z winogron.

Co smakowało nam najbardziej? Monika Mrozek przygotowała zjawiskową zupę zacierkową, kapusta z grochem i grzybami godna było najlepszej restauracji. A podpiwek serwowany w zabytkowych butelkach gasił pragnienie. Stąd już o krok do produkcji domowego piwa, które powinno stać się hitem i znakiem rozpoznawczym tej miejscowości.

Rynek, którego nie ma

Dziś trudno sobie wyobrazić jak wyglądał rynek w Wysokiem. Być może tak, jak w Goraju. Zapewne stały tu domy podcieniowe. Warto poszukać murowanych domów, które mają nadwieszone, drewniane piętro. To właśnie rodzaj podcienia bez podparcia.

Zapewne w jednym z takich domów mieściła się żydowska karczma, w której podawano kugel, kreplech (pierogi z wołowiny) oraz czulent, który grzał się w szabaśniku. Jak smakował? Oto przepis. Zróbcie w domu i sprawdźcie smak tradycji.

Składniki: 1 kg kaszy pęczak, 1 kg mięsa wołowego, cała główka czosnku, 0,5 kg cebuli, 1 kg fasoli czerwonej, 4 jajka, sól, pieprz, czerwona papryka, gęsi lub kaczy tłuszcz.

Wykonanie: pokrojoną cebulę podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić na bok. Pokroić mięso w kostkę i oddzielnie obsmażyć. Na spodzie żaroodpornego naczynia ułożyć namoczoną wcześniej fasolę. Na fasoli mięso, na mięsie cebulę. Na samej górze główkę czosnku w całości. Potrawę posypać namoczonym pęczakiem i posolić. Na wierzchu ułożyć cztery surowe jaja w całości i podlać niewielką ilością wody. Przykryć i włożyć do piekarnika. Piec kilka godzin.

Irena Maj: Kapusta z grochem

Składniki: 2 główki słodkiej kapusty, ½ kg pieczarek, 3-4 cebule, ½ l śmietany, ½ kg grochu lub fasoli Jaś, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy do smaku, olej do smażenia.

Wykonanie: groch lub fasolę moczymy 12 godzin w zimnej wodzie. Kapustę siekamy drobno, solimy, lekko ugniatamy ręką i zostawiamy na 8 godzin. Groch gotujemy a następnie ugniatamy tłuczkiem. Pieczarki utarte na grubej tarce podsmażamy na oleju. Kapustę lekko obgotowujemy lub tylko sparzamy. Wszystkie składniki mieszamy i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

Stanisława Goleń: Piróg gryczany

Składniki (na 4 osoby): ciasto drożdżowe:1 kg mąki, 7 jajek, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 1 kostka margaryny, 10 dag drożdży, 1 szklanka śmietany. Farsz:1 kg kaszy gryczanej, 1 l mleka, 2 ½ kostki masła, 1 kg twarogu, 1 szklanka kwaśnej śmietany, mięta.

Wykonanie: należy wyrobić luźnie ciasto drożdżowe. Kaszę gotuje się w mleku. Kiedy jest gęsta, dodaje się 1 kostkę masła i zapieka w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do wystudzonej kaszy dodaje się pokruszony na drobno ser, roztopioną pozostałą część masła, śmietanę, miętę. Pieróg piecze się w prostokątnej blasze. Składa się z 2 warstw ciasta pomiędzy którymi jest farsz.

Władysława Plich: Podpiwek

To jeden z najciekawszych produktów, jakie spotkałem podczas Warsztatów Zasmakuj w Tradycji. Podpiwek jest niezwykle aromatyczny, ma mocną goryczkę, stosownie chmielony smakuje wybornie i wybornie gasi pragnienie. Bardzo polecamy na upały.

Składniki: 15 l wody, 1 kg cukru, 2 dag drożdży, garść chmielu
Wykonanie: zagotować wodę, rozpuścić cukier. Po wystudzeniu dodać drożdże i chmiel. Jeden dzień trzymać w dużym naczyniu (bańka). Potem przelać do butelek i trzymać w chłodnym miejscu. Najlepiej spożyć po tygodniu.

Pozostałe informacje

Magdalena Bożko-Miedzwiecka – dziennikarka, rzeczniczka prasowa. Publikowała w Dzienniku Wschodnim, Newsweeku, Newsweeku Historii, Rzeczpospolitej, Twórczości, Akcencie, Karcie. Laureatka dziennikarskich nagród, m.in. Ostrego Pióra Business Centre Club, nagród w konkursie prasowym Mediów Regionalnych im. Jana Stepka za reportaże historyczne i społeczne, nagród Salus Publica Głównego Inspektora Pracy, nagrody im. Bolesława Prusa Związku Literackich Polskich.

Polska o nim milczała, jakby nigdy nie istniał

Gdyby nie polscy piloci i mieszkańcy niewielkiej lubelskiej miejscowości, nikt by dzisiaj nie wiedział, że to w Woli Osowińskiej pod Radzyniem Podlaskim urodził się założyciel i pierwszy dowódca Dywizjonu 303. Polskie władze skutecznie wymazały pułkownika Zdzisława Krasnodębskiego z kart historii. Ale ludzie nie zapomnieli.

Wiejska zabawa, pacyfikacja i przemarsz partyzantów. Piknik Historyczny w Brodziakach
28 września 2025, 13:30

Wiejska zabawa, pacyfikacja i przemarsz partyzantów. Piknik Historyczny w Brodziakach

Historyczne widowisko będzie zasadniczym punktem niedzielnego pikniku, który w niedzielę (28 września) odbędzie się w Brodziakach pod Biłgorajem.

45-letni mieszkaniec Bełżca potrzebuje pieniędzy na leczenie

Wielka mobilizacja. Ruszyła akcja pomocy dla pana Pawła

Leki, konsultacje lekarskie, dojazdy do Lublina na kolejne cykle chemioterapii - to wszystko sporo kosztuje, a bez tego Paweł Wagner nie zdoła wrócić do zdrowia. Na szczęście mieszkaniec Bełżca może liczyć na wsparcie.

Powodów do radości w półfinale z Włochami Polacy nie mieli zbyt wielu - przegrali 0:3

Mistrzostwa świata siatkarzy: Polska gorsza od Włochów. Zamiast finału, tylko walka o brąz

W meczu półfinałowym mistrzostw świata reprezentacja Polski siatkarzy przegrała z Włochami 0:3 i zagra tylko o brązowy medal z Czechami

Sławomir Gołoś wyszedł z DPS w gminie Jabłoń dzisiaj rano

Pilny komunikat policji. Zaginął pensjonariusz DPS

Policjanci z Parczewa prowadzą intensywne poszukiwania Sławomira Gołosia. Mężczyzna jest podopiecznym Domu Pomocy Społecznej w gminie Jabłoń.

42-latek zorganizował w pomieszczeniu gospodarczym profesjonalną fabryczkę alkoholu

Nie będzie bimbru. Domowa gorzelnia zlikwidowana, "producent" zatrzymany

Ktoś dał policji cynk. A wyjazd do gminy Czemierniki potwierdził, że 42-latek zajmuje się nielegalną produkcją alkoholu. Grozi mu kara do 3 lat więzienia.

Pięć bramek, dwie czerwone kartki i dodatkowe smaczki w meczu Gryfa Gmina Zamość z BKS Bodaczów

Pięć bramek, dwie czerwone kartki i dodatkowe smaczki w meczu Gryfa Gmina Zamość z BKS Bodaczów

Każda seria ma swój koniec. Na inaugurację ósmej kolejki BKS Bodaczów pojechał do pobliskiej Zawady na mecz z Gryfem Gminą Zamość. Mecz miał swoje smaczki i był niezwykle emocjonujący – padło w nim pięć goli, a sędzia pokazał dwie czerwone kartki. Lepsi okazali się gospodarze, którzy tym samym wskoczyli do ścisłej czołówki rozgrywek. Dla ekipy z Bodaczowa była to natomiast pierwsza porażka w tym sezonie

Trzy osoby ranne w wypadku. Warszawianka nie ustąpiła pierwszeństwa
galeria

Trzy osoby ranne w wypadku. Warszawianka nie ustąpiła pierwszeństwa

Trzy osoby przetransportowano do szpitala, w tym najciężej ranną śmigłowcem, po wypadku, jaki wydarzył się na drodze krajowej nr 63 w Bezwoli niedaleko Radzynia Podlaskiego.

Marzą o tym, by być radcami prawnymi. Przed nimi pierwszy egzamin
ZDJĘCIA
galeria

Marzą o tym, by być radcami prawnymi. Przed nimi pierwszy egzamin

Ponad 150 osób przystąpiło do wstępnego egzaminu na aplikację radcowską. To właśnie od niego rozpoczyna się droga do zawodu radcy prawnego.

Czy stadion przy Alejach Zygmuntowskich zacznie się zmieniać już jesienią?

Jest zielone światło dla remontu stadionu dla żużlowców

Lubelski MOSiR otrzymał pozwolenie na rozpoczęcie prac budowlanych na stadionie przy Alejach Zygmuntowskich. Wygląda więc na to, że ledwo umilknie warkot żużlowych motocykli, a przy Z5 rozlegnie się huk ciężkiego sprzętu.

Górnik Łęczna jedzie do Głogowa z wiarą w sukces

Górnik Łęczna jedzie do Głogowa z wiarą w sukces

Po wysokiej i bolesnej porażce z Cracovią w STS Pucharze Polski Górnik Łęczna w niedzielę zmierzy się w ligowym spotkaniu z Chrobrym Głogów na jego terenie (godz. 17.30)

Całe szczęście, że pracownicy schroniska znaleźli te dwa maluszki, zanim dotarły do wybiegu dla psów

Kocięta porzucone pod bramą. Schronisko: To jest skrajna nieodpowiedzialność

To nie jest pomoc. To jest skrajna nieodpowiedzialność - tak opiekunowie zwierząt z zamojskiego schroniska oceniają porzucenie tam w wyjątkowo chłodną noc dwóch małych kotków.

Szpital zaprasza na szczepienia przeciwko COVID-19. Są bezpłatne i dobrowolne

Szpital zaprasza na szczepienia przeciwko COVID-19. Są bezpłatne i dobrowolne

Z początkiem października w SP ZOZ w Hrubieszowie ruszą szczepienia przeciwko COVID-19. Już można się rejestrować. W niektórych miejscach w kraju preparaty przeciwko koronawirusowi są dostępne już od kilku dni.

W niedzielę na torze w Lublinie żużlowe emocje sięgną zenitu

Czas na finałowe rozstrzygnięcia w PGE Ekstralidze. W niedzielę Orlen Oil Motor podejmie PRES Grupę Deweloperską Toruń

Pora poznać mistrza PGE Ekstraligi w sezonie 2025. W niedzielę o godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin podejmie PRES Grupę Deweloperską Toruń. Cel? Odrobienie 18 punktowej straty z pierwszego spotkania i czwarty z rzędu złoty medal najlepszej żużlowej ligi świata

Maria Sławek wykona w Zamościu utwory żydowskich kompozytorów, ale również własny
28 września 2025, 18:00

Skrzypcowy recital muzyki żydowskiej w Synagodze

Zamość jest miejscem kolejnego wydarzenia w ramach projektu "po:miejsca". W niedzielę (28 września, godz. 18) w Centrum "Synagoga" Fundacji Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego na ul. Pereca z recitalem skrzypcowym wystąpi Maria Sławek.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium