Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 stycznia 2016 r.
19:48

Kulinarne trendy 2016. Co nas czeka w tym roku? (TOP 10)

0 7 A A

Kiszenie, podróże kulinarne, ramen, więcej ryb i owoców morza. Co nas czeka w 2016 roku? Oto 10 modnych trendów, którymi warto się zainteresować podczas wizyty w restauracji i w domowej kuchni

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Chleb bez chemii, glutenu i konserwantów

Coraz więcej restauracji piecze bułki i chleb na miejscu. Szefowie kuchni są dumni ze swoich chlebów. Z dużą ilością ziaren i zdrowych dodatków. W modzie są chleby z samych ziaren, bez mąki.
Ponieważ coraz więcej ludzi nie toleruje glutenu, restauratorzy zaznaczają w karcie, gdzie gluten jest, gdzie go nie ma. Ponieważ jedzenie bez glutenu sprzyja zrzuceniu wagi, coraz więcej ludzi wypieka chleb w domu, także z mąki bezglutenowej. W specjalnych automatach, w garnku rzymskim i na zwykłej blaszce w piekarniku. Dom pachnie chlebem, chleb smakuje jak prawdziwy chleb. I o to chodzi.

Diety, diety, diety

Chcemy jeść lżej. Dziś już nie trzeba nikogo przekonywać, że zdrowie i choroby zaczynają się na talerzu.

Do modnej diety śródziemnomorskiej dochodzi dieta japońska. Jemy więcej warzyw, mniej mięsa. W 2016 roku mięso będzie zaledwie dodatkiem do warzyw i surówek oraz owoców. Do tradycyjnego pieczonego jabłka dojdą kiszonki, w tym modne kiszone cytryny. Śniadania i kolacje będziemy zastępować zielonymi koktajlami.

Dzikie rośliny i kwiaty jadalne

Jest głośna książka Łukasza Łuczaja „Dzikie rośliny jadalne”. Choć nadal trwa moda na osobiste warzywniki (na balkonie, w mieście, na wsi), to coraz chętniej interesujemy się dzikimi roślinami.
Do jajecznicy zamiast szczypiorku z ogródka dodajemy dziki czosnek, gotujemy zupę z lebiody i pokrzywy.

- Łąka jest skarbem. Do potraw dodaję pączki, kwiaty, liście i zioła - mówi Agnieszka Filiks, szefowa kuchni w restauracji Siwy Dym w Celejowie. Jej zupa z pokrzywy na policzkach wołowych była hitem ubiegłego roku.

Kasze na topie

Ziemniaki i makarony chętniej zastąpimy kaszami. Od kaszy gryczanej, przez jaglaną, pęczak po takie nowości jak quinoa, czyli komosa ryżowa.

Do łask wraca kasza jaglana, która wzmacnia system odpornościowy, odchudza i doskonale oczyszcza organizm. Książka „Qmam Kasze powrót do korzeni” sprzedaje się jak woda. Dlaczego? Tęsknimy za prostym jedzeniem bez mięsa, z małą ilością glutenu, które ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i pachnie ziołami. Chcemy jeść prościej i mniej.

Kiszenie i fermentowanie

Też jest modne. Dlaczego? Bo jest bardzo zdrowe. Większość z nas ma mocno zakwaszony organizm, a porcja kiszonej kapusty dziennie skutecznie go odkwasi.
Kisić można wszystko.

- Kapustę, ogórki, pomidory, cebulę, czosnek, jabłka, buraki, śliwki, cytryny - wylicza Elżbieta Cwalina z restauracji Hades Szeroka, gdzie na półkach stoją słoje z kiszonkami.

Warzywa i owoce kisi się podobnie jak ogórki. Dodatek ziół i przypraw sprawia, że kiszone buraki czy śliwki są inspirującym dodatkiem do przekąsek, zup, drugich dań czy deserów.

Kolacje autorskie i warsztaty szefów

Restauracje w Lublinie i regionie otwierają się na gości. Dania z karty to w tej chwili za mało. Za sprawą Europejskiego Festiwalu Smaku, który trzy lata temu zorganizował pierwsze warsztaty dla lubelskich szefów kuchni, w Lublinie zawiązała się nieformalna grupa szefów, którzy zamiast konkurować potrafią wspólnie się bawić gotowaniem. Organizują wspólne kolacje autorskie, warsztaty dla dużych i małych, gotują w domach; ucząc się od siebie nawzajem.

Dorota Otachel z Old Pubu, Jarek Sak z Trybunalskiej, Ivo Violante z Ivo Italian - za nimi idą najmłodsi kucharze. Liczy się autorska kuchnia przede wszystkim.

Powrót do korzeni

W tym roku jeszcze chętniej będziemy wracać do korzeni. Naszej tradycyjnej, regionalnej kuchni. Szefowie kuchni będą uczyć się od pań z Kół Gospodyń Wiejskich, które zamieniają się na prawdziwe laboratoria smaku. Mało tego, powstają Koła Gospodyń Miejskich: wszystko w hołdzie tradycji.

Coraz bardziej liczy się kuchnia prosto od człowieka. Z szacunkiem do produktów regionalnych wiadomego pochodzenia. Jak grzyby po deszczu powstają kolejne kooperatywy spożywcze, w których świadomi konsumenci organizują wyprawy na wieś po ekologiczne owoce i warzywa.

Tradycyjna polska i regionalna kuchnia lubelska będzie interpretowana na nowo, jednak innowacje i inspiracje będą trzymać się korzeni. Mięso ma smakować jak mięso, warzywa jak warzywa, kasza jak kasza.

Podróże kulinarne

Gotujemy coraz bardziej świadomie. Jemy świadomie. Oglądamy niezliczone programy kulinarne, z których najbardziej cenimy te podróżnicze. Sami także coraz częściej podróżujemy. Też świadomie. Od urlopu w Egipcie, który polega na jedzeniu i siedzeniu w hotelu i basenie, wybieramy urlop w Polsce z pobytem w kwaterze agroturystycznej.

Coraz częściej argumentem przy wyborze miejsca na urlop w Polsce jest kuchnia. Dobra kuchnia. Z tej perspektywy Lubelskie może w tym roku - ze zdrowym, ekologicznym jedzeniem - tylko zyskać.

Cydry, piwa i wina

Po modzie na nalewki nadchodzi czas cydrów i win z małych rodzinnych wytwórni. Lubelskie jest zagłębiem jabłek, tu jeszcze zachowały się stare odmiany drzew.

- Powinniście postawić na rzemieślnicze cydry (nie mylić z cydrem przemysłowym) - mówi Hieronim Błażejak, który w ubiegłym roku poprowadził na Europejskim Festiwalu Smaku warsztaty dla członków Lokalnych Grup Działania z Biłgoraja, Lublina i Kraśnika.

W modzie są domowe piwa. W ślad za modą na piwa rzemieślnicze, kolejni pasjonaci warzą piwo w domu. Wiktor Niedziałek w Pensjonacie Piotrawin częstuje swoich gości osobiście uwarzonym piwem. Marzy mu się reaktywacja browaru biskupów krakowskich w Piotrawinie.

W regionie lubelskim powstają kolejne winnice, a regionalne wina stają się coraz lepsze. Najlepiej smakują z zagrodowymi serami, białymi i żółtymi. A tych także powstaje coraz więcej
Ramen, ramen, ramen

W Lublinie mocno trzymają się restauracje i bary sushi. Ale nie wszędzie można zjeść zupę ramen. Moda na ramen przyszła do nas z Nowego Jorku, gdzie David Chang otworzył bar Momofuku i zaczął gotować mocne i esencjonalne wywary na glonach i wodorostach oraz wędzonym bekonie.

Co to jest ramen? To zupa, która zastępuje zupę i drugie danie. To więcej niż zupa, która pochodzi z Chin i znakomicie czuje się w Japonii. Podstawa to wywar. Wegetariański na pieczonych warzywach lub na pieczonych kościach wieprzowych lub wołowych, do którego można dodać boczek, gęsinę, kaczkę. Sedno tkwi w przyprawach: czosnek, imbir. I w dodatkach: grzybach shitake, kombu, specjalnym makaronie. Do wrzącej zupy dodaje się na koniec porcję gotowanego lub pieczonego mięsa, jajko sadzone, warzywa i pikle.

Czytaj więcej o:

Komentarze 7

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Kasia88 / 17 marca 2016 o 11:59
0

Kuchenne trendy   to mi się  kojarzy  z  wyposażeniem  kuchni   ja   sobie  nie tak dawno kupiłam super akcesoria kuchenne https://royaltyline.pl/ super  wysokiej jakości   garnki  w  całkiem  przyzwoitej cenie

Avatar
Gość / 18 stycznia 2016 o 21:18
0
W naszym kochanym kraju wpadamy ze skrajności w skrajność i śmiech mnie ogarnia jak słyszę zachwyt obcą kuchnią, tylko nikt nie bierze pod uwagę że dieta z południa europy czy bliskiego wschodu jest dostosowana do klimatu tam panującego a u nas nie pasującej. Wróćmy do kuchni naszych babć gdzie królowały barszcze: czerwony na buraczanym zakwasie, biały na zakwasie chlebowym czy żytnim z otrębów, z kapusty kiszonej, zalewajki, pomidorowa, zupy warzywne na kościach, zupy mleczne, owocowe, kasze ze skwarkami, kluski z serem, ruskie pierogi nasz sztandarowy produkt, knedle, kopytka z surówkami z dodatkiem kiszonek ( z kapusty,ogórków). Te potrawy były zdrowe, sycące a w okresie zimy chroniły przed chorobami i dawały energie do pracy.Bo nasze babcie czy prababcie wiedziały co dobre i jak mawiała moja babcia przed wojną nikt nie jadł oleju bo można było zapaść na suchoty tylko masło które w renomowani kucharze używają, poz tym też mawiała kto nie jadł mięsa przynajmniej parę razy w roku bo nie było ludzi stać ten szybko umierał, bo niestety człowiek jest tak skonstruowany że potrzebuję białka zwierzęcego zwłaszcza w naszym klimacie gdzie mamy zimy.
W naszym kochanym kraju wpadamy ze skrajności w skrajność i śmiech mnie ogarnia jak słyszę zachwyt obcą kuchnią, tylko nikt nie bierze pod uwagę że dieta z południa europy czy bliskiego wschodu jest dostosowana do klimatu tam panującego a u nas nie pasującej. Wróćmy do kuchni naszych babć gdzie królowały barszcze: czerwony na buraczanym zakwasie, biały na zakwasie chlebowym czy żytnim z otrębów, z kapusty kiszonej, zalewajki, pomidorowa, zupy warzywne na kościach, zupy mleczne, owocowe, kasze ze skwarkami, kluski z serem, ruskie pierogi nasz... rozwiń
Avatar
mati / 17 stycznia 2016 o 23:58
0
Fajnie ze oprócz mięsnych dań wiele restauracji proponuję roślinną alternatywę.W Lublinie mamy dwie super wegańskie opcje umea i pomylone gary. U jednych można zjeść pysznego burgera a u drugich zamówić domowy obiadek jak u mamy.
Avatar
Gość / 17 stycznia 2016 o 14:58
0
Najlepsze z tego wszystkiego jest to że brak świeżych produktów na stole restauracyjnym , restauracje promują się bardzo dobrze , natomiast prawda wychodzi jak zaczynamy konsumować posiłek w restauracji , wychodzi wtedy że mięso niezbyt świeże , często zamrażane i rozmrażane do odgrzewania potraw używa się mikrofalówek i tylko cena jest mało odpowiednia dla konsumenta. Dlaczego mięso czy ryba zostaje zamrożona ? ano dlatego że nie można wyrzucić , pracownikom też nie wolno zaserwować jako posiłek pracowniczy , lepiej zamrozić i później niezbyt świeży produkt znowu sprzedawać jako super świeży. Ceny nie tylko w Lubelskich restauracjach często choć nie zawsze są mało adekwatne do jakości. Bardziej liczy się złapać jelenia , pozytywne opinie i tak zawsze napisze zaproszony znajomy dziennikarz :)
Najlepsze z tego wszystkiego jest to że brak świeżych produktów na stole restauracyjnym , restauracje promują się bardzo dobrze , natomiast prawda wychodzi jak zaczynamy konsumować posiłek w restauracji , wychodzi wtedy że mięso niezbyt świeże , często zamrażane i rozmrażane do odgrzewania potraw używa się mikrofalówek i tylko cena jest mało odpowiednia dla konsumenta. Dlaczego mięso czy ryba zostaje zamrożona ? ano dlatego że nie można wyrzucić , pracownikom też nie wolno zaserwować jako posiłek pracowniczy , lepiej zamrozić i później nie... rozwiń
Avatar
eSKa / 17 stycznia 2016 o 12:04
0

Te wasze kulinarne trendy to jakieś wieśniackio lubelskie trendy :)))) ale czego sie spodziewać po mieście gdzie najwieksza furorę w 2015 roku zrobiła knajpa z makaronem przegotowanym za 18 zł tylko dlatego ze jeszcze niedawno pracował tam telewizyjny celebryta ... :) małomiasteczkowość :)

powiedział smakosz - znawca spod budki z zapiekanką i kebabem? :D

Avatar
Gość / 17 stycznia 2016 o 11:08
0
Te wasze kulinarne trendy to jakieś wieśniackio lubelskie trendy :)))) ale czego sie spodziewać po mieście gdzie najwieksza furorę w 2015 roku zrobiła knajpa z makaronem przegotowanym za 18 zł tylko dlatego ze jeszcze niedawno pracował tam telewizyjny celebryta ...:) małomiasteczkowość :)
Avatar
Gość / 17 stycznia 2016 o 08:51
0
Ja wolę zrobiony na swojsko karczek,boczek,golonkę.Jako dodatki duże ilości warzyw.Czy jest coś lepszego? Powiedzenie z dawnych czasów "jak się szynki dobrze najem to i grudzień będzie majem".
Avatar
Kasia88 / 17 marca 2016 o 11:59
0

Kuchenne trendy   to mi się  kojarzy  z  wyposażeniem  kuchni   ja   sobie  nie tak dawno kupiłam super akcesoria kuchenne https://royaltyline.pl/ super  wysokiej jakości   garnki  w  całkiem  przyzwoitej cenie

Avatar
Gość / 18 stycznia 2016 o 21:18
0
W naszym kochanym kraju wpadamy ze skrajności w skrajność i śmiech mnie ogarnia jak słyszę zachwyt obcą kuchnią, tylko nikt nie bierze pod uwagę że dieta z południa europy czy bliskiego wschodu jest dostosowana do klimatu tam panującego a u nas nie pasującej. Wróćmy do kuchni naszych babć gdzie królowały barszcze: czerwony na buraczanym zakwasie, biały na zakwasie chlebowym czy żytnim z otrębów, z kapusty kiszonej, zalewajki, pomidorowa, zupy warzywne na kościach, zupy mleczne, owocowe, kasze ze skwarkami, kluski z serem, ruskie pierogi nasz sztandarowy produkt, knedle, kopytka z surówkami z dodatkiem kiszonek ( z kapusty,ogórków). Te potrawy były zdrowe, sycące a w okresie zimy chroniły przed chorobami i dawały energie do pracy.Bo nasze babcie czy prababcie wiedziały co dobre i jak mawiała moja babcia przed wojną nikt nie jadł oleju bo można było zapaść na suchoty tylko masło które w renomowani kucharze używają, poz tym też mawiała kto nie jadł mięsa przynajmniej parę razy w roku bo nie było ludzi stać ten szybko umierał, bo niestety człowiek jest tak skonstruowany że potrzebuję białka zwierzęcego zwłaszcza w naszym klimacie gdzie mamy zimy.
W naszym kochanym kraju wpadamy ze skrajności w skrajność i śmiech mnie ogarnia jak słyszę zachwyt obcą kuchnią, tylko nikt nie bierze pod uwagę że dieta z południa europy czy bliskiego wschodu jest dostosowana do klimatu tam panującego a u nas nie pasującej. Wróćmy do kuchni naszych babć gdzie królowały barszcze: czerwony na buraczanym zakwasie, biały na zakwasie chlebowym czy żytnim z otrębów, z kapusty kiszonej, zalewajki, pomidorowa, zupy warzywne na kościach, zupy mleczne, owocowe, kasze ze skwarkami, kluski z serem, ruskie pierogi nasz... rozwiń
Avatar
mati / 17 stycznia 2016 o 23:58
0
Fajnie ze oprócz mięsnych dań wiele restauracji proponuję roślinną alternatywę.W Lublinie mamy dwie super wegańskie opcje umea i pomylone gary. U jednych można zjeść pysznego burgera a u drugich zamówić domowy obiadek jak u mamy.
Avatar
Gość / 17 stycznia 2016 o 14:58
0
Najlepsze z tego wszystkiego jest to że brak świeżych produktów na stole restauracyjnym , restauracje promują się bardzo dobrze , natomiast prawda wychodzi jak zaczynamy konsumować posiłek w restauracji , wychodzi wtedy że mięso niezbyt świeże , często zamrażane i rozmrażane do odgrzewania potraw używa się mikrofalówek i tylko cena jest mało odpowiednia dla konsumenta. Dlaczego mięso czy ryba zostaje zamrożona ? ano dlatego że nie można wyrzucić , pracownikom też nie wolno zaserwować jako posiłek pracowniczy , lepiej zamrozić i później niezbyt świeży produkt znowu sprzedawać jako super świeży. Ceny nie tylko w Lubelskich restauracjach często choć nie zawsze są mało adekwatne do jakości. Bardziej liczy się złapać jelenia , pozytywne opinie i tak zawsze napisze zaproszony znajomy dziennikarz :)
Najlepsze z tego wszystkiego jest to że brak świeżych produktów na stole restauracyjnym , restauracje promują się bardzo dobrze , natomiast prawda wychodzi jak zaczynamy konsumować posiłek w restauracji , wychodzi wtedy że mięso niezbyt świeże , często zamrażane i rozmrażane do odgrzewania potraw używa się mikrofalówek i tylko cena jest mało odpowiednia dla konsumenta. Dlaczego mięso czy ryba zostaje zamrożona ? ano dlatego że nie można wyrzucić , pracownikom też nie wolno zaserwować jako posiłek pracowniczy , lepiej zamrozić i później nie... rozwiń
Avatar
eSKa / 17 stycznia 2016 o 12:04
0

Te wasze kulinarne trendy to jakieś wieśniackio lubelskie trendy :)))) ale czego sie spodziewać po mieście gdzie najwieksza furorę w 2015 roku zrobiła knajpa z makaronem przegotowanym za 18 zł tylko dlatego ze jeszcze niedawno pracował tam telewizyjny celebryta ... :) małomiasteczkowość :)

powiedział smakosz - znawca spod budki z zapiekanką i kebabem? :D

Avatar
Gość / 17 stycznia 2016 o 11:08
0
Te wasze kulinarne trendy to jakieś wieśniackio lubelskie trendy :)))) ale czego sie spodziewać po mieście gdzie najwieksza furorę w 2015 roku zrobiła knajpa z makaronem przegotowanym za 18 zł tylko dlatego ze jeszcze niedawno pracował tam telewizyjny celebryta ...:) małomiasteczkowość :)
Avatar
Gość / 17 stycznia 2016 o 08:51
0
Ja wolę zrobiony na swojsko karczek,boczek,golonkę.Jako dodatki duże ilości warzyw.Czy jest coś lepszego? Powiedzenie z dawnych czasów "jak się szynki dobrze najem to i grudzień będzie majem".
Zobacz wszystkie komentarze 7

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Lublin: Do końca wakacji ruch wahadłowy na tej ulicy. Utrudnienia od poniedziałku

Lublin: Do końca wakacji ruch wahadłowy na tej ulicy. Utrudnienia od poniedziałku 3 5

Od poniedziałku aż do końca wakacji na ul. Nowy Świat obowiązywać będzie ruch wahadłowy. Drogowcy zabierają się tutaj za przebudowę kanalizacji deszczowej. Skrót z Bronowic na Czuby coraz bardziej przypomina tor przeszkód.

Potrącenie pieszego. Utrudnienia na ul. Choiny

Potrącenie pieszego. Utrudnienia na ul. Choiny 0 3

Utrudnienia na ul. Choiny w Lublinie. Jak informuje nasz Czytelnik Paweł doszło do potrącenia pieszego na przejściu.

II Festiwal w Krainie Lubelskich Ryb

II Festiwal w Krainie Lubelskich Ryb 0

Był Zielony Rynek, a będą apartamenty. Zmiany na zamojskiej starówce
wizualizacje
galeria

Był Zielony Rynek, a będą apartamenty. Zmiany na zamojskiej starówce 11 3

43 apartamenty, parking podziemny, lokale usługowe i przede wszystkim przepiękny widok z okien – tak najkrócej opisać można „Apartamenty Bazyliańska 1”. Inwestycja na Zielonym Rynku otrzymała już pozytywną opinię służb konserwatorskich

Rozbiórka starej altany ogrodowej - co zrobić z odpadami?

Rozbiórka starej altany ogrodowej - co zrobić z odpadami? 0 0

Rodzinne ogródki działkowe są charakterystycznym elementem miejskiej przestrzeni w Polsce. Przez kilka dekad korzystali z nich pracownicy dużych zakładów oraz lokatorzy spółdzielni mieszkaniowych. W ogrodach uprawiano warzywa i owoce dla swoich rodzin, gdy sklepowe półki były puste. Obecnie coraz więcej ogrodów jest użytkowanych przez młodych ludzi, którzy stawiają nową, typowo rekreacyjną architekturę ogrodową. Co zrobić z odpadami z rozbiórki altany?

Ks. Ignacy Kłopotowski urodził się 152 lata temu. Specjalista od crowdfundingu i fundraisingu
Magazyn
galeria

Ks. Ignacy Kłopotowski urodził się 152 lata temu. Specjalista od crowdfundingu i fundraisingu 0 0

Dziś rocznica urodzin księdza Ignacego Kłopotowskiego. Był związany z Lublinem ponad 20 lat. Pomagał wykluczonym. Mając ich sporo pod opieką, był specjalistą crowdfundingu i nie był mu obcy fundraising. Z konieczności propagował i stosował idee zero waste. Twórca konsorcjum wydawniczego, publicysta wykorzystujący mechanizmy marketingu i public relations. Co w tym niezwykłego? Błogosławiony ksiądz Ignacy Kłopotowski urodził się 152 lata temu.

Turniej Purpurowej Róży

Turniej Purpurowej Róży 0 0

Waleczni wojownicy z Magicznych Ogrodów ogłaszają turniej, który ma rozstrzygnąć, która armia jest najsprawniejsza! Czy to zaszczytne miano przypadnie wojownikom dowodzonym przez Thoroda Raptora, czy może Bestiom Araga?

IV NightSkating Lublin 2018: Rolkarze dla zwierząt
21 lipca 2018, 20:00

IV NightSkating Lublin 2018: Rolkarze dla zwierząt 1 0

Co Gdzie Kiedy. Fani rolek i wrotek ponownie wyjadą w nocy na ulice miasta. Kolejną edycję NightSkating Lublin zaplanowano na sobotę. Tym razem przejażdżka będzie połączona z akcją charytatywną.

Turniej Neuroshimy Hex w Chatce Żaka
22 lipca 2018, 12:00

Turniej Neuroshimy Hex w Chatce Żaka 1 0

Co Gdzie Kiedy. W niedzielę, 22 lipca o godz. 12 w Chatce Żaka (ul. Radziszewskiego 16) odbędzie się turniej eliminacyjny do Mistrzostw Polski 2018 w grze planszowej Neuroshima Hex. Chętni mogą zapisywać się do udziału od godz. 11.30 na miejscu.

Przez pół roku jej rodzina ma wstęp do Aqua Lublin za darmo. Pani Anna miała szczęście

Przez pół roku jej rodzina ma wstęp do Aqua Lublin za darmo. Pani Anna miała szczęście 32 3

Milionowym klientem pochwalił się dzisiaj kompleks pływacki Aqua Lublin przy Al. Zygmuntowskich. Pani Anna, która miała to szczęście, dostała rodzinny karnet do Aqua Lublin.

1 grosz za 1 kilometr szczęśliwej jazdy. Zbiórka na środki transportu dla misjonarzy

1 grosz za 1 kilometr szczęśliwej jazdy. Zbiórka na środki transportu dla misjonarzy 0 1

W niedzielę zaczyna się Akcja św. Krzysztofa – 1 grosz za 1 kilometr szczęśliwej jazdy na środki transportu dla misjonarzy. W ubiegłym roku dzięki przekazanym pieniądzom udało się spełnić prośby polskich misjonarzy w 30 krajach świata.

Pokazy fontanny na placu Litewskim w Lublinie: Nowe widowisko "Anioły lubelskie"

Pokazy fontanny na placu Litewskim w Lublinie: Nowe widowisko "Anioły lubelskie" 6 0

Co Gdzie Kiedy. Już w piątek 20 lipca po raz pierwszy pokazane zostanie w fontannie na pl. Litewskim nowe widowisko „Anioły lubelskie”. W lipcu zobaczymy je w sumie sześć razy, bo Ratusz zmienił harmonogram pokazów.

Chwila nieuwagi i takie efekty. Dachowanie audi [zdjęcia]
galeria

Chwila nieuwagi i takie efekty. Dachowanie audi [zdjęcia] 0 3

Do zdarzenia doszło w piątek po godz. 8 w Janowicach (pow. świdnicki).

94 PZLA Mistrzostwa Polski: Brązowy medal Joanny Bemowskiej z AZS UMCS
galeria

94 PZLA Mistrzostwa Polski: Brązowy medal Joanny Bemowskiej z AZS UMCS 3 0

Świetny początek 94 PZLA Mistrzostw Polski w Lekkiej Atletyce dla AZS UMCS. Joanna Bemowska wywalczyła brązowy medal w chodzie sportowym na 5 km.

Rzucił się z nożem na swoją matkę. Bo nie zostawili mu kotletów na kolację

Rzucił się z nożem na swoją matkę. Bo nie zostawili mu kotletów na kolację 51 8

Cztery lata więzienia i przymusowa terapia odwykowa. To kara dla 26-latka z okolic Puław, który ugodził nożem własną matkę. Wcześniej latami znęcał się nad rodziną.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.