Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 stycznia 2016 r.
19:48

Kulinarne trendy 2016. Co nas czeka w tym roku? (TOP 10)

0 7 A A

Kiszenie, podróże kulinarne, ramen, więcej ryb i owoców morza. Co nas czeka w 2016 roku? Oto 10 modnych trendów, którymi warto się zainteresować podczas wizyty w restauracji i w domowej kuchni

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Chleb bez chemii, glutenu i konserwantów

Coraz więcej restauracji piecze bułki i chleb na miejscu. Szefowie kuchni są dumni ze swoich chlebów. Z dużą ilością ziaren i zdrowych dodatków. W modzie są chleby z samych ziaren, bez mąki.
Ponieważ coraz więcej ludzi nie toleruje glutenu, restauratorzy zaznaczają w karcie, gdzie gluten jest, gdzie go nie ma. Ponieważ jedzenie bez glutenu sprzyja zrzuceniu wagi, coraz więcej ludzi wypieka chleb w domu, także z mąki bezglutenowej. W specjalnych automatach, w garnku rzymskim i na zwykłej blaszce w piekarniku. Dom pachnie chlebem, chleb smakuje jak prawdziwy chleb. I o to chodzi.

Diety, diety, diety

Chcemy jeść lżej. Dziś już nie trzeba nikogo przekonywać, że zdrowie i choroby zaczynają się na talerzu.

Do modnej diety śródziemnomorskiej dochodzi dieta japońska. Jemy więcej warzyw, mniej mięsa. W 2016 roku mięso będzie zaledwie dodatkiem do warzyw i surówek oraz owoców. Do tradycyjnego pieczonego jabłka dojdą kiszonki, w tym modne kiszone cytryny. Śniadania i kolacje będziemy zastępować zielonymi koktajlami.

Dzikie rośliny i kwiaty jadalne

Jest głośna książka Łukasza Łuczaja „Dzikie rośliny jadalne”. Choć nadal trwa moda na osobiste warzywniki (na balkonie, w mieście, na wsi), to coraz chętniej interesujemy się dzikimi roślinami.
Do jajecznicy zamiast szczypiorku z ogródka dodajemy dziki czosnek, gotujemy zupę z lebiody i pokrzywy.

- Łąka jest skarbem. Do potraw dodaję pączki, kwiaty, liście i zioła - mówi Agnieszka Filiks, szefowa kuchni w restauracji Siwy Dym w Celejowie. Jej zupa z pokrzywy na policzkach wołowych była hitem ubiegłego roku.

Kasze na topie

Ziemniaki i makarony chętniej zastąpimy kaszami. Od kaszy gryczanej, przez jaglaną, pęczak po takie nowości jak quinoa, czyli komosa ryżowa.

Do łask wraca kasza jaglana, która wzmacnia system odpornościowy, odchudza i doskonale oczyszcza organizm. Książka „Qmam Kasze powrót do korzeni” sprzedaje się jak woda. Dlaczego? Tęsknimy za prostym jedzeniem bez mięsa, z małą ilością glutenu, które ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i pachnie ziołami. Chcemy jeść prościej i mniej.

Kiszenie i fermentowanie

Też jest modne. Dlaczego? Bo jest bardzo zdrowe. Większość z nas ma mocno zakwaszony organizm, a porcja kiszonej kapusty dziennie skutecznie go odkwasi.
Kisić można wszystko.

- Kapustę, ogórki, pomidory, cebulę, czosnek, jabłka, buraki, śliwki, cytryny - wylicza Elżbieta Cwalina z restauracji Hades Szeroka, gdzie na półkach stoją słoje z kiszonkami.

Warzywa i owoce kisi się podobnie jak ogórki. Dodatek ziół i przypraw sprawia, że kiszone buraki czy śliwki są inspirującym dodatkiem do przekąsek, zup, drugich dań czy deserów.

Kolacje autorskie i warsztaty szefów

Restauracje w Lublinie i regionie otwierają się na gości. Dania z karty to w tej chwili za mało. Za sprawą Europejskiego Festiwalu Smaku, który trzy lata temu zorganizował pierwsze warsztaty dla lubelskich szefów kuchni, w Lublinie zawiązała się nieformalna grupa szefów, którzy zamiast konkurować potrafią wspólnie się bawić gotowaniem. Organizują wspólne kolacje autorskie, warsztaty dla dużych i małych, gotują w domach; ucząc się od siebie nawzajem.

Dorota Otachel z Old Pubu, Jarek Sak z Trybunalskiej, Ivo Violante z Ivo Italian - za nimi idą najmłodsi kucharze. Liczy się autorska kuchnia przede wszystkim.

Powrót do korzeni

W tym roku jeszcze chętniej będziemy wracać do korzeni. Naszej tradycyjnej, regionalnej kuchni. Szefowie kuchni będą uczyć się od pań z Kół Gospodyń Wiejskich, które zamieniają się na prawdziwe laboratoria smaku. Mało tego, powstają Koła Gospodyń Miejskich: wszystko w hołdzie tradycji.

Coraz bardziej liczy się kuchnia prosto od człowieka. Z szacunkiem do produktów regionalnych wiadomego pochodzenia. Jak grzyby po deszczu powstają kolejne kooperatywy spożywcze, w których świadomi konsumenci organizują wyprawy na wieś po ekologiczne owoce i warzywa.

Tradycyjna polska i regionalna kuchnia lubelska będzie interpretowana na nowo, jednak innowacje i inspiracje będą trzymać się korzeni. Mięso ma smakować jak mięso, warzywa jak warzywa, kasza jak kasza.

Podróże kulinarne

Gotujemy coraz bardziej świadomie. Jemy świadomie. Oglądamy niezliczone programy kulinarne, z których najbardziej cenimy te podróżnicze. Sami także coraz częściej podróżujemy. Też świadomie. Od urlopu w Egipcie, który polega na jedzeniu i siedzeniu w hotelu i basenie, wybieramy urlop w Polsce z pobytem w kwaterze agroturystycznej.

Coraz częściej argumentem przy wyborze miejsca na urlop w Polsce jest kuchnia. Dobra kuchnia. Z tej perspektywy Lubelskie może w tym roku - ze zdrowym, ekologicznym jedzeniem - tylko zyskać.

Cydry, piwa i wina

Po modzie na nalewki nadchodzi czas cydrów i win z małych rodzinnych wytwórni. Lubelskie jest zagłębiem jabłek, tu jeszcze zachowały się stare odmiany drzew.

- Powinniście postawić na rzemieślnicze cydry (nie mylić z cydrem przemysłowym) - mówi Hieronim Błażejak, który w ubiegłym roku poprowadził na Europejskim Festiwalu Smaku warsztaty dla członków Lokalnych Grup Działania z Biłgoraja, Lublina i Kraśnika.

W modzie są domowe piwa. W ślad za modą na piwa rzemieślnicze, kolejni pasjonaci warzą piwo w domu. Wiktor Niedziałek w Pensjonacie Piotrawin częstuje swoich gości osobiście uwarzonym piwem. Marzy mu się reaktywacja browaru biskupów krakowskich w Piotrawinie.

W regionie lubelskim powstają kolejne winnice, a regionalne wina stają się coraz lepsze. Najlepiej smakują z zagrodowymi serami, białymi i żółtymi. A tych także powstaje coraz więcej
Ramen, ramen, ramen

W Lublinie mocno trzymają się restauracje i bary sushi. Ale nie wszędzie można zjeść zupę ramen. Moda na ramen przyszła do nas z Nowego Jorku, gdzie David Chang otworzył bar Momofuku i zaczął gotować mocne i esencjonalne wywary na glonach i wodorostach oraz wędzonym bekonie.

Co to jest ramen? To zupa, która zastępuje zupę i drugie danie. To więcej niż zupa, która pochodzi z Chin i znakomicie czuje się w Japonii. Podstawa to wywar. Wegetariański na pieczonych warzywach lub na pieczonych kościach wieprzowych lub wołowych, do którego można dodać boczek, gęsinę, kaczkę. Sedno tkwi w przyprawach: czosnek, imbir. I w dodatkach: grzybach shitake, kombu, specjalnym makaronie. Do wrzącej zupy dodaje się na koniec porcję gotowanego lub pieczonego mięsa, jajko sadzone, warzywa i pikle.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Pijany i bez uprawnień kierował TIR-em

Pijany i bez uprawnień kierował TIR-em

Policjanci z Opola Lubelskiego zatrzymali do kontroli samochód ciężarowy. Jak się okazało, kierowca nie miał prawa jazdy na taki pojazd, a na dodatek nie był trzeźwy.

PiS traci władzę w powiecie mimo wyborczego sukcesu
Wybory 2024
galeria

PiS traci władzę w powiecie mimo wyborczego sukcesu

Nie takiego przebiegu pierwszej sesji nowej kadencji rady powiatu puławskiegoo spodziewali się radni Prawa i Sprawiedliwości. Głosowania pokazały, że mimo sukcesu wyborczego i zdobycia dwunastu mandatów, realnie mogą liczyć na zaledwie dziesięć głosów. Nowym starostą została Teresa Gutowska z KO.

Rezygnacja sztabu i walkower, co dalej z KS Cisowianka Drzewce?

Rezygnacja sztabu i walkower, co dalej z KS Cisowianka Drzewce?

Sporo działo się ostatnio w ekipie rewelacyjnego beniaminka – KS Cisowianka Drzewce. Z pracy w klubie zrezygnował trener Łukasz Giza, który poprowadził drużynę z A klasy do IV ligi. Wkrótce w jego ślady poszli także członkowie sztabu: Piotr Grabarz, Jakub Zolech oraz pełniący funkcję kierownika Grzegorz Mazur. Później był walkower za mecz z Lewartem. Przyszłość nie rysuje się w jasnych barwach, tym bardziej, że w lecie zanosi się na odejście wielu zawodników.

Max: platforma z datą premiery. Ale wciąż bez cen

Max: platforma z datą premiery. Ale wciąż bez cen

11 czerwca Platforma Max zastąpi HBO Max. Do wyboru będą trzy pakiety bazowe i jeden dodatkowy. Wciąż nie ma cen. Nie do końca też wiadomo, co dostana obecni użytkownicy HBO Max.

Poważny wypadek z udziałem zwierzęcia

Poważny wypadek z udziałem zwierzęcia

Policja apeluje o czujność na drogach. W nocy w powiecie opolskim doszło do groźnego zderzenia samochodu z łosiem.

Matura 2024. Już po języku polskim. Sprawdźcie arkusze i odpowiedzi
galeria

Matura 2024. Już po języku polskim. Sprawdźcie arkusze i odpowiedzi

Typowali „Lalkę” lub „Przedwiośnie”, a mieli stworzyć wypracowanie o tym, „Jak relacja z drugą osobą kształtuje człowieka?" albo przedstawić temat "Bunt i jego konsekwencje dla człowieka". Maturzyści dostali również do napisania część z zagadnieniami języka polskiego w użyciu oraz test historycznoliteracki.

Pierwsza matura już za nami. Jakie nastroje towarzyszyły uczniom?
Foto/wideo
galeria
film

Pierwsza matura już za nami. Jakie nastroje towarzyszyły uczniom?

Już wiemy, że prace pisemne odnosiły się do buntu i relacji z drugim człowiekiem. Zapytaliśmy uczniów „Zamoya” jak poradzili sobie z pierwszym egzaminem maturalnym.

Rozpoczęła się nowa kadencja Rady Miasta Lublin. Wybrano przewodniczącego
galeria

Rozpoczęła się nowa kadencja Rady Miasta Lublin. Wybrano przewodniczącego

Na pierwszej sesji Rady Miasta Lublin po wyborach samorządowych w kwietniu swoje przysięgi złożyli prezydent Lublina Krzysztof Żuk, a także nowi radni miejscy.

Nie żyje Jan Ptaszyn Wróblewski. Znany jazzman, Honorowy Obywatel Zamościa miał 88 lat

Nie żyje Jan Ptaszyn Wróblewski. Znany jazzman, Honorowy Obywatel Zamościa miał 88 lat

O śmierci artysty poinformowała na facebooku rodzina muzyka.

Stawiarski ponownie marszałkiem. Jest nowy przewodniczący Sejmiku. Zarząd diametralnie odmieniony
Na żywo/ZDJĘCIA
galeria

Stawiarski ponownie marszałkiem. Jest nowy przewodniczący Sejmiku. Zarząd diametralnie odmieniony

Jarosław Stawiarski nadal będzie marszałkiem województwa lubelskiego. Otrzymał poparcie 23 z 33 radnych Sejmiku. W Lubelskim Centrum Konferencyjnym trwa pierwsza sesja VII kadencji (2024-2029). Przewodniczącym Sejmiku wybrano prof. Mieczysława Rybę, a wiceprzewodniczącymi: Kamilę Grzywaczewską, Jerzego Szwaja i Krzysztofa Gałaszkiewicza. Dzisiaj poznamy jeszcze dwóch wicemarszałków i dwóch członków Zarządu. We władzach województwa nastąpią kolosalne zmiany. Stawiarski jest jedynym, który zachował stanowisko!

Rozbito międzynarodową grupę przestępczą

Rozbito międzynarodową grupę przestępczą

Funkcjonariusze Straży granicznej wspólnie z niemiecką policją zatrzymali organizatora nielegalnej migracji.

Wybrani, ale nieobecni. Radni nie przyszli, sesji nie było
Wybory 2024

Wybrani, ale nieobecni. Radni nie przyszli, sesji nie było

Miała byś sesja, ale do skutku nie doszła. Bo większość radnych, na dodatek z jednego komitetu, po prostu się na niej nie pojawiła. Nie było więc ślubowania. Wybrany w pierwszej turze wójt również nie został zaprzysiężony. Sytuacja w gminie Księżpol to ewenement na skalę kraju.

Coraz śmielej. Saga rodziny Wrotkowskich z szansą na happy end
WIDEO

Coraz śmielej. Saga rodziny Wrotkowskich z szansą na happy end

Wszyscy z zapartym tchem śledzą losy sokolej rodziny z komina elektrociepłowni. Myśleli, że po śmierci Czarta nic dobrego się nie wydarzy, a jednak pojawił się inny kawaler.

Voo-Voo w Fabryce Kultury Zgrzyt
18 maja 2024, 20:00

Voo-Voo w Fabryce Kultury Zgrzyt

W sobotę (18 maja) w lubelskim Zgrzycie wystąpi Voo-Voo. Zespół zagra koncert promujący album "Premiera".

Niezależni razem z PiS. Taki jest układ sił w Biłgoraju
Wybory 2024

Niezależni razem z PiS. Taki jest układ sił w Biłgoraju

Choć to kandydatów KWW Janusza Rosłana weszło do Rady Miasta Biłgoraj najwięcej, to władzę w mieście przez najbliższe lata sprawować będzie koalicja KW Prawo i Sprawiedliwość oraz KWW Niezależni.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium