Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 grudnia 2019 r.
18:05

Makaroniki, strucla makowa i czekoladki. Przepisy na świąteczne słodkości

14 3 A A
Jacek Ochal z Cukierni Williams na święta poleca makaroniki, strucle makową i czekoladki
Jacek Ochal z Cukierni Williams na święta poleca makaroniki, strucle makową i czekoladki (fot. Małgorzata Sulisz)

Najlepsze czekoladki na świecie powstają w Belgii. Ich sekret zawiera się w dwóch słowach: morze przyjemności. Jacek Ochal ze słynnej Cukierni Williams zaczął specjalizować się w belgijskich pralinkach. A ponieważ lubi słodycze, ma dla was autorski przepisy na słynne makaroniki, strucle makową i czekoladki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

O roli słodkości w staropolskiej kuchni wielokrotnie pisał prof. Jarosław Dumanowski, odkrywca zapomnianych przepisów, za którego sprawą w Polsce ukazują się drukiem najstarsze książki kucharskie.

Staropolskie słodycze

„Ciekawym rodzajem słodyczy jest u Czernieckiego tzw. piana czyli coś w rodzaju słodzonej cukrem bitej śmietany podawanej z ciastkami. Kuchmistrz dosypywał także cukru do tzw. arkasu, czyli galaretki mlecznej ścinanej sokiem z cytryny. Rodzajem barokowego konceptu są natomiast tzw. makarony migdałowe, czyli pieczona masa z tłuczonych migdałów, białek i cukru, podobnie z tłuczonych migdałów, cukru, wina i cynamonu przyrządzano też tzw. obermus” – pisze w tekście „Staropolskie słodycze”, zamieszczonym w Pasażu wiedzy na stronie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Jako przykład staropolskich słodyczy podaje tort jabłczany w cieście francuskim:

„Ciasto francuskie zrób według opisanego sposobu. Jabłek ochędożywszy pięknie nakraj, włóż w rynkę przydawszy masła, cukru, rożenków obojga, cynamonu a przesmażywszy to społem nakładaj tort i kopertę daj piękną, opiecz, a daj pocukrowawszy na stół”. Warto spróbować.

A teraz już autorskie przepisy Jacka Ochala. Na początek makaroniki, czyli przepis z 1895 roku. Czy to możliwe, żeby już wtedy znano makaroniki? Tak, możliwe.

Makaroniki

Składniki: na bezy: 100 g mączki migdałowej, 100 g cukru pudru + łyżeczka, 4 białka, 100 gram cukru, 50 ml wody. Nadzienie: 100 gram śmietanki 36 %, łyżka syropu malinowego, tabliczka białej czekolady (100 gram), 10 gram masła o temperaturze pokojowej.

Wykonanie: mączkę i cukier puder wymieszać ze sobą i dodać 2 białka. Jeżeli chcemy nadać naszym makaronikom kolor, możemy dodać teraz naturalny barwnik spożywczy.

Dosypać do rondelka cukier z wodą i ugotować do temperatury 116 stopni. 2 białka ubić z łyżeczką cukru pudru. Pod koniec ubijania powoli dodać wymieszany syrop cukrowy. Całość wymieszać z masą migdałową. Przełożyć do rękawa i szprycować masę na papierze do pieczenia robiąc niewielkie kleksy, starać się nadać kształt makaronika. Zostawić całość do wysuszenia na 30 minut.

Po tym czasie piec w temperaturze 150 stopni przez 12 minut. Czas na nadzienie: śmietankę podgrzać do temperatury 60-70 stopni i dodać syrop. Zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę. Dobrze wymieszać, aż czekolada się w większości rozpuści. Całość zblendować razem z masłem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i poczekać aż całość ostygnie.

Makaroniki odwrócić na drugą stronę i połowę delikatnie wyszprycować masą. Połączyć ze sobą bezy z masą i bez. Wstawić całość na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia.

Strucla makowa

Składniki: pół kilograma mąki pszennej (t450), 5 gram drożdży suchych, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka cukru wanilinowego, 210 gram mleka 3.2 %, 2 jajka, 60 gram masła, skórka pomarańczowa do dekoracji. Masa makowa: 600 gram maku (namoczonego i zmielonego dwukrotnie), 2 białka. Lukier: szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny.

Wykonanie: drożdże wymieszać z mlekiem w temperaturze 20-25 stopni. Dodać jajka i część cukru, odstawić na parę minut. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn z drożdży i mleka i wyrobić jednolitą masę. Gdy już ją mamy, dodać masło w temperaturze pokojowej. Wyrobione ciasto zostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

Po godzinie podzielić je na dwie - trzy części w zależności od tego, ile strucli chcemy upiec. Białka ubić na sztywną pianę, dodać mak i wymieszać (możemy tutaj dodać miodu albo przyprawy korzenne).

Połączoną masę rozłożyć na rozwałkowanym cieście. Zostawić marginesy. Ciasto z masą zrolować i umieścić w formie łączeniem w dół. Spryskać lekko wodą i zostawić do wyrastania na 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 min. Jeżeli twoja strucla wychodzi za sucha, „chluśnij” odrobinę wody do piekarnika i szybko zamknij drzwiczki.

Cukier puder dorzucić do rondelka z podgrzanym na małym gazie soku i połącz ze sobą. Udekoruj strucle lukrem i skórką.

Czekolada

Jak zrobić belgijską czekoladę? – To wcale nie jest trudne – mówi Jacek Ochal.

Najważniejsze, to dobry surowiec. – Kupić dobrą gatunkowo czekoladę (patrzymy na etykietę, żeby nie zawierała innego tłuszczu niż masło kakaowe). Pokruszyć do plastikowej miseczki i przygrzać w kąpieli wodnej. Mieszać całość, aż dojdzie do temperatury 46 stopni. 2/3 wylać na zimny blat i rozprowadzić stalową szpatułką. Zgarniać na przemian z rozprowadzaniem, aż osiągniemy temperaturę 30 stopni. Wlać do reszty czekolady w misce i wymieszać. Powinniśmy osiągać misce 34 stopnie Celsjusza. Następnie przelać całość do dowolnej formy i „wystukać” bąble powietrza. Na tym etapie możemy dodać nasze ulubione dodatki (na przykład orzechy czy suszone owoce) Gdy czekolada stężeje, delikatnie „wycisnąć” całość z formy. Dobrze zrobiona czekolada powinna połyskiwać w świetle i chrupać podczas przełamywania.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night
ZDJĘCIA
galeria

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night

W lubelskiej hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbyła się gala Suzuki Boxing Night 32. W walce wieczoru Julia Szermeta pokonała Lenę Buchner.

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

Kacper Stokowski na pewno zaliczy mistrzostwa świata na krótkim basenie do udanych. Do tej pory zawodnik AZS UMCS wywalczył dwa brązowe medale. Jeden w sztafecie 4x100 metrów stylem dowolnym oraz indywidualnie na 100 m stylem grzbietowym. W piątek 25-latek znowu miał okazję wystąpić w finale. Tym razem na 50 m grzbietem. Niestety, musiał się zadowolić piątą lokatą.

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal
ZDJĘCIA
galeria

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal

Szósta wygrana w tym sezonie, a czwarta z rzędu. Start Lublin w piątkowy wieczór przedłużył dobrą passę podczas spotkania z Zastalem Zielona Góra. Gospodarze wygrali 91:82, ale znacznie lepiej spisali się w drugiej połowie. W tym czasie zdobyli 50 punktów, a stracili tylko 32.

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Wybór odpowiedniej szorowarki do dywanów znacząco usprawnia czyszczenie i poprawia efektywność pracy. Warto więc znać różnice między urządzeniami domowymi a profesjonalnymi, by dostosować sprzęt do swoich potrzeb.

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jak usunąć pleśń ze ściany? To pytanie zadaje sobie wiele osób, których dotknął problem „niepożądanego gościa” w domu. Pleśń jest zarówno problemem estetycznym, jak i zdrowotnym. Warto wiedzieć, co robić, gdy już pojawi się na naszych ścianach oraz w jaki sposób skutecznie się jej pozbyć. Poznajcie sprawdzony środek na niepożądane plamy!

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci
zdjęcia
galeria
film

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci

W nocy z czwartku na piątek w niewielkiej miejscowości Idalin w gminie Józefów nad Wisłą doszło do tragicznego w skutkach pożaru. Z budynku uratowała się matka i czternastoletni syn. Ojciec rodziny i trójka pozostałych dzieci zginęli na miejscu. Sąsiedzi założyli internetową zbiórkę na nowy dom dla pogorzelców.

Oszust spędzi święta w więzieniu

Sukces puławskich policjantów. Oszust trafił do więzienia

Do tymczasowego aresztu trafił 24-latek podejrzany o szereg oszustw wobec seniorów z całej Polski, w tym z Puław. Został ustalony przez puławskich kryminalnych i zatrzymany we Wrocławiu przez tamtejszych policjantów.

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?
QUIZ

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?

Ich nazwiska zna cała Polska, pojawiają się na scenach, boiskach oraz szklanych ekranach. Mało kto wie, że są związani z województwem lubelskim.

Choinka za krew

Choinka za krew

Honorowi dawcy nie będą musieli kupować choinki. W najbliższą środę, leśnicy podarują drzewko każdemu, kto zdecyduje się oddać krew.

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Zamojscy policjanci zatrzymali dwóch złodziei, którzy połasili się na napiwki jednej z restauracji. Grozi im kilka lat więzienia.

Muzyka, wino i śpiew - niedziela na zamku w Janowcu

Muzyka, wino i śpiew - niedziela na zamku w Janowcu

Świąteczne utwory wykonanywane na żywo, stoiska gastronomiczne, kramy z ozdobami, św. Mikołaj, warsztaty plastyczne, animacje z Magicznymi Ogrodami - to wszystko i wiele więcej czeka na wszystkich, którzy w sobotę i niedzielę wybiorą się do zamku w Janowcu.

Jak wyłączyć iPhone’a i go zresetować?

Jak wyłączyć iPhone’a i go zresetować?

Prawdopodobnie większość osób choć raz w życiu musiała zresetować swój telefon. Zazwyczaj użytkownik telefonu jest do tego zmuszony ze względu na to, że urządzenie nie odpowiada i nie można z nim nic zrobić. Smartfon warto jednak zresetować również wtedy, gdy przekazuje się go w użytkowanie innej osobie. Co muszą zrobić posiadacze iPhone’a, by zresetować swoje smartfony?

Nie idzie u siebie, to może pójdzie na wyjeździe? Azoty Puławy zagrają w Lubinie

Nie idzie u siebie, to może pójdzie na wyjeździe? Azoty Puławy zagrają w Lubinie

Trzy porażki z rzędu przed własną publicznością i na razie wystarczy. W niedzielę Azoty Puławy poszukają punktów w Lubinie. Tamtejsze Zagłębie to czwarta drużyna w tabeli Orlen Superligi, tyle że od końca. Spotkanie zaplanowano na godz. 16.

Kinga Linkiewicz idzie jak burza. Podbiła publiczność w Rydze

Kinga Linkiewicz idzie jak burza. Podbiła publiczność w Rydze

Wokalny talent Kingi Linkiewicz przekracza kolejne granice. Tym razem, 23-latka podbiła Rygę. To jej jedenasty międzynarodowy sukces.

Lublin ogłasza konkurs na realizację programu „Dzielnice Kultury”

Lublin ogłasza konkurs na realizację programu „Dzielnice Kultury”

Miasto Lublin ogłosiło konkurs na realizację zadań z zakresu kultury i sztuki w ramach programu „Dzielnice Kultury” na 2025 rok. Oferty można składać do 30 grudnia 2024 roku.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium