Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 grudnia 2019 r.
18:05

Makaroniki, strucla makowa i czekoladki. Przepisy na świąteczne słodkości

Jacek Ochal z Cukierni Williams na święta poleca makaroniki, strucle makową i czekoladki
Jacek Ochal z Cukierni Williams na święta poleca makaroniki, strucle makową i czekoladki (fot. Małgorzata Sulisz)

Najlepsze czekoladki na świecie powstają w Belgii. Ich sekret zawiera się w dwóch słowach: morze przyjemności. Jacek Ochal ze słynnej Cukierni Williams zaczął specjalizować się w belgijskich pralinkach. A ponieważ lubi słodycze, ma dla was autorski przepisy na słynne makaroniki, strucle makową i czekoladki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

O roli słodkości w staropolskiej kuchni wielokrotnie pisał prof. Jarosław Dumanowski, odkrywca zapomnianych przepisów, za którego sprawą w Polsce ukazują się drukiem najstarsze książki kucharskie.

Staropolskie słodycze

„Ciekawym rodzajem słodyczy jest u Czernieckiego tzw. piana czyli coś w rodzaju słodzonej cukrem bitej śmietany podawanej z ciastkami. Kuchmistrz dosypywał także cukru do tzw. arkasu, czyli galaretki mlecznej ścinanej sokiem z cytryny. Rodzajem barokowego konceptu są natomiast tzw. makarony migdałowe, czyli pieczona masa z tłuczonych migdałów, białek i cukru, podobnie z tłuczonych migdałów, cukru, wina i cynamonu przyrządzano też tzw. obermus” – pisze w tekście „Staropolskie słodycze”, zamieszczonym w Pasażu wiedzy na stronie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Jako przykład staropolskich słodyczy podaje tort jabłczany w cieście francuskim:

„Ciasto francuskie zrób według opisanego sposobu. Jabłek ochędożywszy pięknie nakraj, włóż w rynkę przydawszy masła, cukru, rożenków obojga, cynamonu a przesmażywszy to społem nakładaj tort i kopertę daj piękną, opiecz, a daj pocukrowawszy na stół”. Warto spróbować.

A teraz już autorskie przepisy Jacka Ochala. Na początek makaroniki, czyli przepis z 1895 roku. Czy to możliwe, żeby już wtedy znano makaroniki? Tak, możliwe.

Makaroniki

Składniki: na bezy: 100 g mączki migdałowej, 100 g cukru pudru + łyżeczka, 4 białka, 100 gram cukru, 50 ml wody. Nadzienie: 100 gram śmietanki 36 %, łyżka syropu malinowego, tabliczka białej czekolady (100 gram), 10 gram masła o temperaturze pokojowej.

Wykonanie: mączkę i cukier puder wymieszać ze sobą i dodać 2 białka. Jeżeli chcemy nadać naszym makaronikom kolor, możemy dodać teraz naturalny barwnik spożywczy.

Dosypać do rondelka cukier z wodą i ugotować do temperatury 116 stopni. 2 białka ubić z łyżeczką cukru pudru. Pod koniec ubijania powoli dodać wymieszany syrop cukrowy. Całość wymieszać z masą migdałową. Przełożyć do rękawa i szprycować masę na papierze do pieczenia robiąc niewielkie kleksy, starać się nadać kształt makaronika. Zostawić całość do wysuszenia na 30 minut.

Po tym czasie piec w temperaturze 150 stopni przez 12 minut. Czas na nadzienie: śmietankę podgrzać do temperatury 60-70 stopni i dodać syrop. Zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę. Dobrze wymieszać, aż czekolada się w większości rozpuści. Całość zblendować razem z masłem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i poczekać aż całość ostygnie.

Makaroniki odwrócić na drugą stronę i połowę delikatnie wyszprycować masą. Połączyć ze sobą bezy z masą i bez. Wstawić całość na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia.

Strucla makowa

Składniki: pół kilograma mąki pszennej (t450), 5 gram drożdży suchych, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka cukru wanilinowego, 210 gram mleka 3.2 %, 2 jajka, 60 gram masła, skórka pomarańczowa do dekoracji. Masa makowa: 600 gram maku (namoczonego i zmielonego dwukrotnie), 2 białka. Lukier: szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny.

Wykonanie: drożdże wymieszać z mlekiem w temperaturze 20-25 stopni. Dodać jajka i część cukru, odstawić na parę minut. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn z drożdży i mleka i wyrobić jednolitą masę. Gdy już ją mamy, dodać masło w temperaturze pokojowej. Wyrobione ciasto zostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

Po godzinie podzielić je na dwie - trzy części w zależności od tego, ile strucli chcemy upiec. Białka ubić na sztywną pianę, dodać mak i wymieszać (możemy tutaj dodać miodu albo przyprawy korzenne).

Połączoną masę rozłożyć na rozwałkowanym cieście. Zostawić marginesy. Ciasto z masą zrolować i umieścić w formie łączeniem w dół. Spryskać lekko wodą i zostawić do wyrastania na 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 min. Jeżeli twoja strucla wychodzi za sucha, „chluśnij” odrobinę wody do piekarnika i szybko zamknij drzwiczki.

Cukier puder dorzucić do rondelka z podgrzanym na małym gazie soku i połącz ze sobą. Udekoruj strucle lukrem i skórką.

Czekolada

Jak zrobić belgijską czekoladę? – To wcale nie jest trudne – mówi Jacek Ochal.

Najważniejsze, to dobry surowiec. – Kupić dobrą gatunkowo czekoladę (patrzymy na etykietę, żeby nie zawierała innego tłuszczu niż masło kakaowe). Pokruszyć do plastikowej miseczki i przygrzać w kąpieli wodnej. Mieszać całość, aż dojdzie do temperatury 46 stopni. 2/3 wylać na zimny blat i rozprowadzić stalową szpatułką. Zgarniać na przemian z rozprowadzaniem, aż osiągniemy temperaturę 30 stopni. Wlać do reszty czekolady w misce i wymieszać. Powinniśmy osiągać misce 34 stopnie Celsjusza. Następnie przelać całość do dowolnej formy i „wystukać” bąble powietrza. Na tym etapie możemy dodać nasze ulubione dodatki (na przykład orzechy czy suszone owoce) Gdy czekolada stężeje, delikatnie „wycisnąć” całość z formy. Dobrze zrobiona czekolada powinna połyskiwać w świetle i chrupać podczas przełamywania.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie
galeria

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie

Od dłuższego czasu mecze pomiędzy Arką Gdynia, a Motorem Lublin budzą ogromne emocje i tak też było w „Pucharze Tysiąca Drużyn”. Do wyłonienia zwycięzcy w czwartkowym starciu potrzebna była dogrywka, w której gola na wagę awansu zdobył zespół znad morza

Ścianka i defibrylatory to niektóre ze zwycięskich projektów puławskiego BO 2026
Puławy

Wyniki budżetu obywatelskiego w Puławach. Te projekty wygrały

Niecałe trzy tysiące puławian oddało ważne głosy na projekty budżetu obywatelskiego 2026. Finansowanie otrzyma 8 z 38 finałowych propozycji. Najwięcej pieniędzy pochłonie nowa ścianka wspinaczkowa na puławskich błoniach.

Avia Świdnik sensacyjnie pokonała u siebie pierwszoligowy Ruch Chorzów
galeria

Sensacja w Świdniku. Avia zasłużenie pokonała Ruch Chorzów w STS Pucharze Polski! [ZDJĘCIA]

Takie historie kochają kibice piłki nożnej. W czwartkowe popołudnie Avia Świdnik postarała się o nie lada niespodziankę i w pierwszej rundzie „Pucharu Tysiąca Drużyn” niespodziewanie pokonała u siebie grający w Betclic I Lidze Ruch Chorzów

Od lewej: ul. Sadowa, ul. 4 Pułku Piechoty oraz ul. Powstańców Listopadowych w Puławach
zdjęcia
galeria

Puławy remontują ulice. Pomagają państwowe dotacje

W tym roku rozpoczęte zostały długo oczekiwane remonty kilku puławskich dróg. Na odcinku za stacją transformatorową do wału wiślanego, rozpoczęto przebudowę ul. 4 Pułku Piechoty. Z kolei na os. Niwa trwa remont ul. Sadowej. W lecie do użytku oddano przedłużenie ul. Powstańców Listopadowych.

Fragment meczu w Piotrkowie Trybunalskim

PGE MKS El-Volt Lublin sensacyjnie przegrał w Piotrkowie Trybunalskim

Ten wynik to potężne zaskoczenie, bo przecież PGE MKS El-Volt Lublin ma w tym sezonie mocarstwowe plany.

Trwa VI Polski Kongres Górniczy.

Drugi dzień kongresu górniczego. Jakie wyzwania czekają sektor wydobywczy?

Od środy w Lublinie i częściowo na terenie kopalni Bogdanka odbywa się VI Polski Kongres Górniczy. Czwartek był dniem poświęconym obradom w sesjach tematycznych. W obliczu transformacji energetycznej nie sposób uciec od kwestii wyzwań, jakie czekają górnictwo w najbliższych latach i dekadach.

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Dwójka mężczyzn decyzją policji i straży granicznej została wydalona z Polski. Obcokrajowcy nie mają także możliwości wjazdu do krajów strefy Schengen.

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Bliskość granicy, malownicze krajobrazy i bogactwo historii sprawiają, że Lubelszczyzna jest idealnym kierunkiem na weekendową podróż samochodem dla gości z Ukrainy. To region, który zachwyca na każdym kroku – od renesansowych perełek architektury, przez tętniące życiem miasta, po spokojne oazy natury. Zapomnij o pośpiechu i odkryj z nami najciekawsze zakątki województwa lubelskiego.

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy
drogi

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy

Z Siedlec do Warszawy od kilku miesięcy można już dojechać autostradą A2. Kiedy z takiej możliwości skorzystają kierowcy z Białej Podlaskiej? Zarządca drogi próbuje mobilizować wykonawców, ale nowe aneksy dają wykonawcom więcej czasu.

Nawierzchnia ulicy Chemicznej pozostawia wiele do życzenia.
Lublin

Chemiczna do remontu? Chcą tego przedsiębiorcy

Każdy kierowca, który zmierzył się z przejechaniem ulicy Chemicznej wie, że jest to ciężkie przeżycie, szczególnie dla zawieszenia samochodu. Od lat jest to jedna z najbardziej zaniedbanych i wysłużonych nawierzchni w Lublinie. Pojawiła się szansa na zmiany.

Zespół Svahy w niedzielę wystąpi podczas myśliwskiej imprezy na zamku

Dni renesansu i baroku. Myśliwska niedziela w Janowcu

W najbliższą niedzielę, 28 września, na zamku w Janowcu świętować będą myśliwi i leśnicy. W programie "Fety u hetmana" m.in. wernisaż, pokazy łucznictwa konnego i koncerty.

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Niektórzy potrafią tygodniami porównywać modele telefonów, a jednocześnie odkładają decyzję o umówieniu się do psychologa, choć może to przynieść im znacznie większą ulgę. Według badań aż 1 na 4 osoby w Polsce doświadczy w ciągu życia problemów wymagających wsparcia psychologicznego. Mimo to wiele osób wciąż obawia się pierwszej wizyty u specjalisty – głównie dlatego, że nie wie, czego się spodziewać. Pierwsza wizyta stanowi często początek prawdziwej ulgi, choć najtrudniejszy pozostaje pierwszy krok.

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP
kolej

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP

Kolejowa spółka ogłosiła nowy program „Dworce przyjazne pasażerom”. Na liście wśród 181 obiektów znalazły się również te z województwa lubelskiego.

Puławskie Azoty nadal walczą o rentowność. Pierwsze półrocze 2025 zakończyło się wielomilionową stratą. Przed publikacją raportu ze stanowiska zrezygnował prezes spółki, Hubert Kamola (na zdj.)
Puławy

Puławskie Azoty wciąż z wysoką stratą. Spółka traci prezesa

Grupa kapitałowa Zakładów Azotowych w Puławach nadal więcej traci, niż zarabia. W pierwszym półroczu spółka traciła ok. 35 mln zł miesięcznie. Strata netto za ten okres wyniosła 209 mln zł, a jej łączne zobowiązania przekraczają już 4 miliardy. Prezes Hubert Kamola zrezygnował ze stanowiska.

Narkotyki w lodówce. 45-latek z Chełma w rękach policji
Chełm

Narkotyki w lodówce. 45-latek z Chełma w rękach policji

Ponad 140 porcji amfetaminy i marihuana zabezpieczone przez chełmskich kryminalnych – to efekt przeszukania jednego z mieszkań w centrum miasta. Mężczyzna, który tłumaczył posiadanie narkotyków „własnymi potrzebami”, usłyszał już zarzuty.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium