Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 września 2015 r.
15:26

Chaczapuri, cebularz i pierożki z karpia. Kulinarne przeboje Europejskiego Festiwalu Smaku

(fot. AS)
(fot. AS)

Chaczapuri i chinkali na Gruzińskim Miasteczku Smaku. Pierożki z karpia na Targu Rybnym. Cebularze z pokrzywą na Scenie Smaku. Oto największe przeboje zakończonej w niedzielę 7 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na Gruzińskim Miasteczku Smaku (plac Łokietka) niepodzielnie rządziły chaczapuri i chinkali. Pierwsze skończyły się bardzo szybko. Chaczapuri piekł także Ivo Violante, na Scenie smaku pojawiły się na pokazie pensjonatu Rozanna z Wąwolnicy. Chaczapuri kochają dotyk ludzkich dłoni.

- Jak sery. Ludzie przychodzili do mnie z kupionymi wcześniej chaczapuri, kupowali kawałek sera, dzielili się jednym i drugim - mówi Marek Grądzki, serowar.

Tak się robi chaczapuri

Składniki: 2 szklanki mąki, niepełna szklanka wody lub maślanki, sól, cukier. Na farsz: 20 dag białego sera, 20 dag sera solonego (typu feta), sól, pieprz.

Wykonanie: ugotować ziemniaki rozgnieść z pokruszonym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić ciasto, podzielić na kawałki, rozwałkować małe placki, nałożyć farsz, zlepić w sakiewkę, obracać w dłoniach, tak by powstała kula. Rozwałkować, piec na patelni lub w piekarniku.

(fot. AS)

Pierożki z karpia

Rządziły na Targu Rybnym, który rozłożył się na Placu Rybnym. Przygotował je pensjonat Rozanna w Wąwolnicy. Kucharze z Rozanny wędzili także ryby. Hitem były kawałki karpia i pstrąga, zawinięte w boczek. Po rybne dwupaki wiąż stała kolejka.

- Pierożki z karpia najbardziej mi smakowały. Jadłem także zupę rybną od Pana Sandacza i wędzone ryby - mówi Piotr Bikont, reżyser teatralny i znany smakosz.

- Robimy je według przedwojennej receptury. Wykorzystujemy ryby z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia. Mięso siekamy, mieszamy z cebulą, doprawiamy ziołami. Sekret farszu kryje się w umiejętnym dobraniu mięsa różnych ryb. Plus delikatne ciasto. Pierogi podajemy z sosem z borowików - mówi Mariusz Chojnacki z Rozanny.

Ryby na fali

W 10 lubelskich restauracjach, w ramach akcji Moc Restauracji, podawano gruzińskie dania. W 16 stołach szef kuchni Piotr Kwiatosz wraz z Marcinem Kaczmarkiem-Pielinem (występował w programie MasterChef) oraz Klaudią Chamarczuk (występowała w programie Hell’s Kitchen) przygotowali doradę smażoną podawaną z adżabsandali (warzywnym ratatuj) oraz adżiką (pastą z ostrej i słodkiej papryki) w towarzystwie pudru z cytryny i pianki z ogórków.

W ramach pokazów Trzy Krainy Smaku LGD Kraina wokół Lublina pokazała karpia po strażacku według receptury strażaków z Gminy Konopnica.

Hitem okazał się Mus z pstrąga, który przygotowali Mirek Gołoś z Sadyba Rozalin oraz Grzegorz Teresiński. Recepturę na to danie zdradza Grzegorz Teresiński.

Mus z pstrąga

Potrzebujemy dobrej jakości wędzonego pstrąga. Na 4 osoby wystarczą 2 sztuki. W rondlu podgrzewać kremówkę. ok. pół litra. Nie gotować.

Obranego pstrąga podzielić na drobne kawałki i gotować na małym ogniu w śmietance. Dodać pieprzu wedle uznania. Dla koloru można dodać płaską łyżeczkę kurkumy, ale to opcjonalnie. Nie solimy, jeśli ryba była dość słona. Kierujmy się smakiem i idźmy w kierunku, który lubimy. Chilli też się sprawdzi.

Po ok. 5-7 minutach miksujemy i jeszcze na ogniu dodajemy namoczoną żelatynę w listkach. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok z cytryny i słodkiej pomarańczy. Ja dodaję prażony czarny sezam. Ale to opcja - wyjaśnia Grzegorz Teresiński. - Ważne, aby masa osiągnęła odpowiednią strukturę. Przelewamy do formy i chłodzimy. Ma mieć strukturę puszystego puddingu. Podajemy na crostini, lub grzankach czosnkowych. Dodajemy łyżeczkę chutney’a domowej roboty. Może być morelowy z imbirem, może być z mango lub z czerwonej cebuli na słodko.

Tradycyjne potrawy

W cyklu Lubelskie smakuj życie na scenie intrygująco zaprezentowały się cebularze: w pokazie przygotowanym przez Mariolę Zubrzycką i Stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego. Goście z Polski, których na festiwalu było dużo, nie mogli zrozumieć, dlaczego cebularze z pokazu mają zupełnie inny smak niż te kupowane w sklepie.

W pokazie Anny Augustyniak, sekretarz Województwa Lubelskiego i Agnieszki Filiks, szefowej kuchni restauracji Siwy Dym wystąpiła zapiekanka z kaszy gryczanej w duecie z ziemniaka pod pudrem grzybowym i cebularze z pokrzywą.

Tradycyjne potrawy były bohaterem cyklu Trzy Krainy Smaku. Pokazy Lokalnych Grup Działania z Krainy wokół Lublina, Ziemi Biłgorajskiej i Ziemi Kraśnickiej obserwowali uczestnicy telewizyjnych programów kulinarnych MasterChef, Top Chef i Hell’s Kitchen. Byli zachwyceni rdzenną lubelską kuchnią. - To był fantastyczny festiwal, cudowni ludzie - mówi Klaudia Chamarczuk z i Hell’s Kitchen.

(fot. AS)

Cebularze pokrzywowe

Składniki: 40 dag mąki, 3 dag drożdży, 2 cebule, szczypta cukru, sól, olej, 100 ml mleka, 100 ml wody, pęczek pokrzyw.

Wykonanie: drożdże rozcieramy ze szczypta cukru. Dodajemy letnie mleko i posypujmy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ruszenia drożdży. W misce przygotowujemy mąkę oraz olej i wodę ze szczyptą soli. Dodajemy do tego drożdże, które zwiększyły objętość i ciepłymi dłońmi zagniatamy tak, aby odchodziło nam ciasto od dłoni. Długo wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w cieple, by znów nabrało objętości.
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę, pokrzywę obieramy z listków i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pokrzywą. Z wyrośniętego ciasta przygotowujemy małe kulki jednakowej wielkości, rozwałkowujemy i nakładamy cebule z pokrzywą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

(fot. AS)

Pozostałe informacje

Pegimek otworzy okienko w galerii
Świdnik

Pegimek otworzy okienko w galerii

To będzie duże ułatwienie dla mieszkańców Świdnika. W centrum miasta powstanie punkt obsługi klientów Pegimeku.

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Ostatnie tygodnie to zdecydowanie wspaniały czas dla Mateusza Kochalskiego. Wychowanek BKS-u Lublin właśnie otrzymał awaryjne powołanie do reprezentacji Polski na listopadowe mecze eliminacyjne.

11 listopada zostanie oficjalnie odsłoniony mural, który powstał kilka dni temu przy ul. Zamojskiej – jadąc od strony centrum, ul. Bernardyńską lub ul. Prymasa Stefana Wyszyńskiego, trafimy na niego niemal na wprost (kamienica po prawej stronie)

Lublin świętuje 107. rocznicę odzyskania niepodległości

Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, 11 listopada na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji. Obok koncertu, odsłonięcia muralu i okolicznych miejskich iluminacji nie zabraknie również momentów bardziej oficjalnych.

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Ponad 170 rowerów, w tym głównie elektrycznych, zabezpieczyli kryminalni z Krasnegostawu podczas szeroko zakrojonej akcji wymierzonej w grupę przestępczą kradnącą jednoślady w Belgii i Holandii. Na czele szajki miał stać 27-letni mieszkaniec powiatu krasnostawskiego. Sprawa, prowadzona od półtora roku, ma charakter rozwojowy.

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Zużyte łopaty turbin wiatrowych to rosnący problem dla branży energetycznej. Naukowcy z Politechniki Lubelskiej i partnerskich uczelni sprawdzają, jak nadać im drugie życie – tym razem w konstrukcjach inżynierskich.

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

Można się tylko cieszyć, że postać Andrzeja Kasprzaka doczekała się swojego uhonorowania. Ten wybitny zawodnik Lublinianki w latach 60-tych i 70-tych cieszył oczy kibiców w Lublinie swoją wybitną grą

Przed nami IV Janowiecki Bieg Niepodległości nad zalewem
Janowiec

Przed nami IV Janowiecki Bieg Niepodległości nad zalewem

W tegorocznych biegach nad janowieckim zalewem weźmie udział ponad 250 zawodników. Rywalizacji sportowej będą towarzyszyć atrakcje kulturalne, w tym występ zespołu śpiewaczego Oblasianki.

Szpital powiatowy we Włodawie zyskał wyposażenie bloku operacyjnego
zdrowie

Nowy sprzęt dla włodawskiego szpitala. "Placówka ma strategiczne znaczenie"

Na wyposażenie bloku operacyjnego Szpitala Powiatowego we Włodawie trafiły nowe urządzenia o wartości prawie 600 tys. zł. Dla pacjentów oznacza to mniej bólu pooperacyjnego i krótszą rekonwalescencję, a dla lekarzy - wyższą precyzję podczas zabiegów.

BKS Bodaczów wygrywa w hicie kolejki. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

BKS Bodaczów wygrywa w hicie kolejki. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Po trzech meczach bez zwycięstwa BKS Bodaczów wrócił na zwycięską ścieżkę. W sobotę, w hicie kolejki, zespół dowodzony przez trenera Krzysztofa Hadło pokonał u siebie Andorią Mircze 2:1

Lubelscy złodzieje grasowali w Radzyniu Podlaskim. Zabrali jaguara
na sygnale

Lubelscy złodzieje grasowali w Radzyniu Podlaskim. Zabrali jaguara

Samochód marki jaguar, alufelki oraz elektronarzędzia o łącznej wartości blisko 20 tys. zł z jednego z garaży w Radzyniu Podlaskim ukradła trójka mieszkańców Lublina. Skradzione auto ze zmienionymi tablicami rejestracyjnymi odnalazło się w Lublinie.

Koncert symfoniczny utworów skomponownaych przez polskich kompozytorów 11 listopada zakończy puławski festiwal Wszystkie Strony Świata
Puławy

Sportowo i symfonicznie. Puławy zapraszają na Święto Niepodległości

We wtorek, 11. listopada Miasto Puławy zaprasza wszystkich zainteresowanych uroczystości patriotyczne w tym zmagania sportowe oraz biletowany koncert Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Częstochowskiej.

Z kijem bejsbolowym i nożem na seniorów. Tak świętowali "osiemnastkę"

Z kijem bejsbolowym i nożem na seniorów. Tak świętowali "osiemnastkę"

Brutalny, niczym niesprowokowany atak na leśnej ścieżce za ul. Wróblewskiego w Puławach. Dwóch nastolatków uzbrojonych w kij bejsbolowy i nóż, atakowało przechodniów. 67-latek trafił do szpitala. Sprawcy trafili już za kratki.

Burza po meczu Motoru Lublin z Wisłą Płock. Prezes Jakubas domaga się wyjaśnień
kontrowersje

Burza po meczu Motoru Lublin z Wisłą Płock. Prezes Jakubas domaga się wyjaśnień

W sobotę Motor Lublin po emocjonującym meczu zremisował na własnym stadionie z Wisłą Płock 1:1. Lublinianie przez długi czas byli bardzo nieskuteczni, a gdy już trafili po raz drugi do siatki rywala sędzia Damian Sylwestrzak po analizie VAR anulował trafienie. W poniedziałek żółto-biało-niebiescy pokazali treść pisma jakie zostało wysłane do Kolegium Sędziów Polskiego Związku Piłki Nożnej.

Obchody Narodowego Święta Niepodległości w Chełmie rozpoczną się o godzinie 9:00 mszą świętą w Bazylice pw. Narodzenia NMP
Chełm

Hymn, defilada, bieg i koncert – Chełm w biało-czerwonych barwach

Msza w bazylice, uroczystości na Placu Łuczkowskiego, bieg uliczny i wieczorny koncert – tak Chełm uczci Narodowe Święto Niepodległości. 11 listopada miasto po raz kolejny pokaże, że pamięć o wolności to coś więcej niż tradycja.

Az-Bud Komarówka Podlaska zainkasował w weekend komplet punktów

Pogrom w Komarówce Podlaskiej, ważna wygrana Unii Żabików. Grała bialska klasa okręgowa

Unia Żabików wygrała mecz za „dziewięć” punktów. Victoria Parczew rozbiła ŁKS Łazy. Rezerwy Podlasia Biała Podlaska rozgromiły Kujawiaka Stanin 9:1, a Az-Bud Komarówka Podlaska, Red Sielczyk 8:2

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium