Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 września 2015 r.
15:26

Chaczapuri, cebularz i pierożki z karpia. Kulinarne przeboje Europejskiego Festiwalu Smaku

0 0 A A
(fot. AS)
(fot. AS)

Chaczapuri i chinkali na Gruzińskim Miasteczku Smaku. Pierożki z karpia na Targu Rybnym. Cebularze z pokrzywą na Scenie Smaku. Oto największe przeboje zakończonej w niedzielę 7 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na Gruzińskim Miasteczku Smaku (plac Łokietka) niepodzielnie rządziły chaczapuri i chinkali. Pierwsze skończyły się bardzo szybko. Chaczapuri piekł także Ivo Violante, na Scenie smaku pojawiły się na pokazie pensjonatu Rozanna z Wąwolnicy. Chaczapuri kochają dotyk ludzkich dłoni.

- Jak sery. Ludzie przychodzili do mnie z kupionymi wcześniej chaczapuri, kupowali kawałek sera, dzielili się jednym i drugim - mówi Marek Grądzki, serowar.

Tak się robi chaczapuri

Składniki: 2 szklanki mąki, niepełna szklanka wody lub maślanki, sól, cukier. Na farsz: 20 dag białego sera, 20 dag sera solonego (typu feta), sól, pieprz.

Wykonanie: ugotować ziemniaki rozgnieść z pokruszonym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić ciasto, podzielić na kawałki, rozwałkować małe placki, nałożyć farsz, zlepić w sakiewkę, obracać w dłoniach, tak by powstała kula. Rozwałkować, piec na patelni lub w piekarniku.

(fot. AS)

Pierożki z karpia

Rządziły na Targu Rybnym, który rozłożył się na Placu Rybnym. Przygotował je pensjonat Rozanna w Wąwolnicy. Kucharze z Rozanny wędzili także ryby. Hitem były kawałki karpia i pstrąga, zawinięte w boczek. Po rybne dwupaki wiąż stała kolejka.

- Pierożki z karpia najbardziej mi smakowały. Jadłem także zupę rybną od Pana Sandacza i wędzone ryby - mówi Piotr Bikont, reżyser teatralny i znany smakosz.

- Robimy je według przedwojennej receptury. Wykorzystujemy ryby z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia. Mięso siekamy, mieszamy z cebulą, doprawiamy ziołami. Sekret farszu kryje się w umiejętnym dobraniu mięsa różnych ryb. Plus delikatne ciasto. Pierogi podajemy z sosem z borowików - mówi Mariusz Chojnacki z Rozanny.

Ryby na fali

W 10 lubelskich restauracjach, w ramach akcji Moc Restauracji, podawano gruzińskie dania. W 16 stołach szef kuchni Piotr Kwiatosz wraz z Marcinem Kaczmarkiem-Pielinem (występował w programie MasterChef) oraz Klaudią Chamarczuk (występowała w programie Hell’s Kitchen) przygotowali doradę smażoną podawaną z adżabsandali (warzywnym ratatuj) oraz adżiką (pastą z ostrej i słodkiej papryki) w towarzystwie pudru z cytryny i pianki z ogórków.

W ramach pokazów Trzy Krainy Smaku LGD Kraina wokół Lublina pokazała karpia po strażacku według receptury strażaków z Gminy Konopnica.

Hitem okazał się Mus z pstrąga, który przygotowali Mirek Gołoś z Sadyba Rozalin oraz Grzegorz Teresiński. Recepturę na to danie zdradza Grzegorz Teresiński.

Mus z pstrąga

Potrzebujemy dobrej jakości wędzonego pstrąga. Na 4 osoby wystarczą 2 sztuki. W rondlu podgrzewać kremówkę. ok. pół litra. Nie gotować.

Obranego pstrąga podzielić na drobne kawałki i gotować na małym ogniu w śmietance. Dodać pieprzu wedle uznania. Dla koloru można dodać płaską łyżeczkę kurkumy, ale to opcjonalnie. Nie solimy, jeśli ryba była dość słona. Kierujmy się smakiem i idźmy w kierunku, który lubimy. Chilli też się sprawdzi.

Po ok. 5-7 minutach miksujemy i jeszcze na ogniu dodajemy namoczoną żelatynę w listkach. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok z cytryny i słodkiej pomarańczy. Ja dodaję prażony czarny sezam. Ale to opcja - wyjaśnia Grzegorz Teresiński. - Ważne, aby masa osiągnęła odpowiednią strukturę. Przelewamy do formy i chłodzimy. Ma mieć strukturę puszystego puddingu. Podajemy na crostini, lub grzankach czosnkowych. Dodajemy łyżeczkę chutney’a domowej roboty. Może być morelowy z imbirem, może być z mango lub z czerwonej cebuli na słodko.

Tradycyjne potrawy

W cyklu Lubelskie smakuj życie na scenie intrygująco zaprezentowały się cebularze: w pokazie przygotowanym przez Mariolę Zubrzycką i Stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego. Goście z Polski, których na festiwalu było dużo, nie mogli zrozumieć, dlaczego cebularze z pokazu mają zupełnie inny smak niż te kupowane w sklepie.

W pokazie Anny Augustyniak, sekretarz Województwa Lubelskiego i Agnieszki Filiks, szefowej kuchni restauracji Siwy Dym wystąpiła zapiekanka z kaszy gryczanej w duecie z ziemniaka pod pudrem grzybowym i cebularze z pokrzywą.

Tradycyjne potrawy były bohaterem cyklu Trzy Krainy Smaku. Pokazy Lokalnych Grup Działania z Krainy wokół Lublina, Ziemi Biłgorajskiej i Ziemi Kraśnickiej obserwowali uczestnicy telewizyjnych programów kulinarnych MasterChef, Top Chef i Hell’s Kitchen. Byli zachwyceni rdzenną lubelską kuchnią. - To był fantastyczny festiwal, cudowni ludzie - mówi Klaudia Chamarczuk z i Hell’s Kitchen.

(fot. AS)

Cebularze pokrzywowe

Składniki: 40 dag mąki, 3 dag drożdży, 2 cebule, szczypta cukru, sól, olej, 100 ml mleka, 100 ml wody, pęczek pokrzyw.

Wykonanie: drożdże rozcieramy ze szczypta cukru. Dodajemy letnie mleko i posypujmy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ruszenia drożdży. W misce przygotowujemy mąkę oraz olej i wodę ze szczyptą soli. Dodajemy do tego drożdże, które zwiększyły objętość i ciepłymi dłońmi zagniatamy tak, aby odchodziło nam ciasto od dłoni. Długo wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w cieple, by znów nabrało objętości.
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę, pokrzywę obieramy z listków i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pokrzywą. Z wyrośniętego ciasta przygotowujemy małe kulki jednakowej wielkości, rozwałkowujemy i nakładamy cebule z pokrzywą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

(fot. AS)

Pozostałe informacje

Bogdanka Arka wygrała w Bielsku-Białej. Decydujące starcie o finał w Chełmie

Bogdanka Arka wygrała w Bielsku-Białej. Decydujące starcie o finał w Chełmie

W drugim meczu półfinałowym fazy play-off Bogdanka Arka pokonała na wyjeździe BBTS Bielsko-Biała. Decydujące spotkanie zostanie rozegrane w sobotę w Chełmie.

Boskie Buenos. Koncert Dmiana Ukeje
28 kwietnia 2024, 20:00

Boskie Buenos. Koncert Dmiana Ukeje

W swoim ostatnim - jak dotąd - scenicznym wcieleniu, Damian Ukeje podzieli się z nami autorską interpretacją muzyki zespołu Maanam. Koncert już w najbliższą niedzielę (28 kwietnia) w Fabryce Kultury Zgrzyt.

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]

Niestety, po raz kolejny można o występie Motoru napisać to samo – niewykorzystane sytuacje i błędy w defensywie. W czwartkowy wieczór drużyna Mateusza Stolarskiego prowadziła z Chrobrym Głogów 1:0, ale musiała się zadowolić remisem.

Polała się krew. I to kilkanaście litrów
Patronat Dziennika Wschodniego
galeria

Polała się krew. I to kilkanaście litrów

Za nami Wampiriada, czyli akcja Niezależnego Zrzeszenia Studentów UMCS i RCKiK. Przez dwa dni, kilkadziesiąt osób honorowo oddało swoją krew.

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego
galeria

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego

Narodowy Bank Polski wyemitował srebrne monety, upamiętniające wprowadzenie w 1924 roku waluty odrodzonego państwa polskiego. Setna rocznica złotego w obiegu jest nie lada gratką dla kolekcjonerów. W czwartek stali od wczesnego rana w kolejkach, aby pieniądz kupić.

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz otworzy lubelską listę Lewicy w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Znamy także nazwiska liderów dwóch innych ugrupowań w regionie, które wystawią swoich kandydatów. "Jedynką" Koalicji Obywatelskiej będzie posłanka Marta Wcisło, a Konfederacji były europoseł Mirosław Piotrowski.

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

To nie była pierwsza taka awantura, ale tym razem matka nie wytrzymała. Wezwała policję do wyrodnego syna. 27-latek został aresztowany.

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Od 1 maja nowym prezesa zarządu LW Bogdanka będzie Zbigniew Stopa. Jego zastępcą ds. produkcji zostanie Bartosz Rożnawski, a Sławomir Krenczyk będzie wiceprezesem ds. rozwoju.

Kandydaci KO z Lubelskiego. Jedynką Marta Wcisło, dwójką Krzysztof Grabczuk. Kto jeszcze do Europarlamentu?
Wideo

Kandydaci KO z Lubelskiego. Jedynką Marta Wcisło, dwójką Krzysztof Grabczuk. Kto jeszcze do Europarlamentu?

9 czerwca odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. Wiemy, już kto będzie kandydował z listy Koalicji Obywatelskiej w okręgu nr 8, obejmującym województwo lubelskie. Czołowych pięć miejsc zajęli obecni parlamentarzyści. Jedynką będzie Marta Wcisło, a dwójką Krzysztof Grabczuk. Na kolejnych pozycjach znaleźli się: Małgorzata Gromadzka, Michał Krawczyk i Krzysztof Bojarski.

Bawimy się z „lokomotywami" Funduszy Europejskich

Bawimy się z „lokomotywami" Funduszy Europejskich

W związku z obchodami 20 rocznicy przystąpienia Polski do Unii Europejskiej Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie we współpracy z beneficjentami Funduszy Europejskich przygotował szereg atrakcji. Ich kulminacją będą zaplanowane na 10 i 11 maja br. Dni Otwarte Funduszy Europejskich (DOFE). Już teraz zachęcamy jednak do skorzystania z propozycji przygotowanych przez tzw. „Lokomotywy Funduszy Europejskich”.

Gdzie jest Krzysztof Chabros? Wyjechał z domu rowerem i przepadł

Gdzie jest Krzysztof Chabros? Wyjechał z domu rowerem i przepadł

Od poniedziałku nikt z bliskich nie miał z nim kontaktu. Trwają poszukiwania zaginionego 61-latka z gminy Końskowola.

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Była informacja, a zaraz po tym błyskawiczna reakcja. Dzięki temu funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei na gorącym uczynku zatrzymali złodzieja paliwa. 59-latek spuścił z cysterny ok. 115 litrów.

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Od dzisiaj (25 kwietnia ) kierowcy w Chełmie muszą baczniej uważać przy ul. Zawadówka w Chełmie. W tym miejscu z uwagi na rozpoczęcie prac związanych z przebudową ulicy spotkają się ze sporymi utrudnieniami.

Mróz chwyci przy ziemi. Tak będzie w sporej części województwa

Mróz chwyci przy ziemi. Tak będzie w sporej części województwa

Przed nami kolejna chłodna, a miejscami nawet mroźna noc. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie o przymrozkach w wielu powiatach województwa lubelskiego.

Maseczki, gaz i paralizator. Jest wyrok w sprawie głośnej interwencji w galerii handlowej

Maseczki, gaz i paralizator. Jest wyrok w sprawie głośnej interwencji w galerii handlowej

Na kary bezwzględnego więzienia skazane zostało rodzeństwo z Zamościa. Wyrok, który zapadł w czwartek to finał głośnej swego czasu interwencji z czasu pandemii. Mateusz i Kamila K. zostali oskarżeni m.in. o czynną napaść na funkcjonariuszy, którzy zwrócili im uwagę na brak maseczek.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium