Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 września 2015 r.
15:26

Chaczapuri, cebularz i pierożki z karpia. Kulinarne przeboje Europejskiego Festiwalu Smaku

(fot. AS)
(fot. AS)

Chaczapuri i chinkali na Gruzińskim Miasteczku Smaku. Pierożki z karpia na Targu Rybnym. Cebularze z pokrzywą na Scenie Smaku. Oto największe przeboje zakończonej w niedzielę 7 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na Gruzińskim Miasteczku Smaku (plac Łokietka) niepodzielnie rządziły chaczapuri i chinkali. Pierwsze skończyły się bardzo szybko. Chaczapuri piekł także Ivo Violante, na Scenie smaku pojawiły się na pokazie pensjonatu Rozanna z Wąwolnicy. Chaczapuri kochają dotyk ludzkich dłoni.

- Jak sery. Ludzie przychodzili do mnie z kupionymi wcześniej chaczapuri, kupowali kawałek sera, dzielili się jednym i drugim - mówi Marek Grądzki, serowar.

Tak się robi chaczapuri

Składniki: 2 szklanki mąki, niepełna szklanka wody lub maślanki, sól, cukier. Na farsz: 20 dag białego sera, 20 dag sera solonego (typu feta), sól, pieprz.

Wykonanie: ugotować ziemniaki rozgnieść z pokruszonym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić ciasto, podzielić na kawałki, rozwałkować małe placki, nałożyć farsz, zlepić w sakiewkę, obracać w dłoniach, tak by powstała kula. Rozwałkować, piec na patelni lub w piekarniku.

(fot. AS)

Pierożki z karpia

Rządziły na Targu Rybnym, który rozłożył się na Placu Rybnym. Przygotował je pensjonat Rozanna w Wąwolnicy. Kucharze z Rozanny wędzili także ryby. Hitem były kawałki karpia i pstrąga, zawinięte w boczek. Po rybne dwupaki wiąż stała kolejka.

- Pierożki z karpia najbardziej mi smakowały. Jadłem także zupę rybną od Pana Sandacza i wędzone ryby - mówi Piotr Bikont, reżyser teatralny i znany smakosz.

- Robimy je według przedwojennej receptury. Wykorzystujemy ryby z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia. Mięso siekamy, mieszamy z cebulą, doprawiamy ziołami. Sekret farszu kryje się w umiejętnym dobraniu mięsa różnych ryb. Plus delikatne ciasto. Pierogi podajemy z sosem z borowików - mówi Mariusz Chojnacki z Rozanny.

Ryby na fali

W 10 lubelskich restauracjach, w ramach akcji Moc Restauracji, podawano gruzińskie dania. W 16 stołach szef kuchni Piotr Kwiatosz wraz z Marcinem Kaczmarkiem-Pielinem (występował w programie MasterChef) oraz Klaudią Chamarczuk (występowała w programie Hell’s Kitchen) przygotowali doradę smażoną podawaną z adżabsandali (warzywnym ratatuj) oraz adżiką (pastą z ostrej i słodkiej papryki) w towarzystwie pudru z cytryny i pianki z ogórków.

W ramach pokazów Trzy Krainy Smaku LGD Kraina wokół Lublina pokazała karpia po strażacku według receptury strażaków z Gminy Konopnica.

Hitem okazał się Mus z pstrąga, który przygotowali Mirek Gołoś z Sadyba Rozalin oraz Grzegorz Teresiński. Recepturę na to danie zdradza Grzegorz Teresiński.

Mus z pstrąga

Potrzebujemy dobrej jakości wędzonego pstrąga. Na 4 osoby wystarczą 2 sztuki. W rondlu podgrzewać kremówkę. ok. pół litra. Nie gotować.

Obranego pstrąga podzielić na drobne kawałki i gotować na małym ogniu w śmietance. Dodać pieprzu wedle uznania. Dla koloru można dodać płaską łyżeczkę kurkumy, ale to opcjonalnie. Nie solimy, jeśli ryba była dość słona. Kierujmy się smakiem i idźmy w kierunku, który lubimy. Chilli też się sprawdzi.

Po ok. 5-7 minutach miksujemy i jeszcze na ogniu dodajemy namoczoną żelatynę w listkach. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok z cytryny i słodkiej pomarańczy. Ja dodaję prażony czarny sezam. Ale to opcja - wyjaśnia Grzegorz Teresiński. - Ważne, aby masa osiągnęła odpowiednią strukturę. Przelewamy do formy i chłodzimy. Ma mieć strukturę puszystego puddingu. Podajemy na crostini, lub grzankach czosnkowych. Dodajemy łyżeczkę chutney’a domowej roboty. Może być morelowy z imbirem, może być z mango lub z czerwonej cebuli na słodko.

Tradycyjne potrawy

W cyklu Lubelskie smakuj życie na scenie intrygująco zaprezentowały się cebularze: w pokazie przygotowanym przez Mariolę Zubrzycką i Stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego. Goście z Polski, których na festiwalu było dużo, nie mogli zrozumieć, dlaczego cebularze z pokazu mają zupełnie inny smak niż te kupowane w sklepie.

W pokazie Anny Augustyniak, sekretarz Województwa Lubelskiego i Agnieszki Filiks, szefowej kuchni restauracji Siwy Dym wystąpiła zapiekanka z kaszy gryczanej w duecie z ziemniaka pod pudrem grzybowym i cebularze z pokrzywą.

Tradycyjne potrawy były bohaterem cyklu Trzy Krainy Smaku. Pokazy Lokalnych Grup Działania z Krainy wokół Lublina, Ziemi Biłgorajskiej i Ziemi Kraśnickiej obserwowali uczestnicy telewizyjnych programów kulinarnych MasterChef, Top Chef i Hell’s Kitchen. Byli zachwyceni rdzenną lubelską kuchnią. - To był fantastyczny festiwal, cudowni ludzie - mówi Klaudia Chamarczuk z i Hell’s Kitchen.

(fot. AS)

Cebularze pokrzywowe

Składniki: 40 dag mąki, 3 dag drożdży, 2 cebule, szczypta cukru, sól, olej, 100 ml mleka, 100 ml wody, pęczek pokrzyw.

Wykonanie: drożdże rozcieramy ze szczypta cukru. Dodajemy letnie mleko i posypujmy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ruszenia drożdży. W misce przygotowujemy mąkę oraz olej i wodę ze szczyptą soli. Dodajemy do tego drożdże, które zwiększyły objętość i ciepłymi dłońmi zagniatamy tak, aby odchodziło nam ciasto od dłoni. Długo wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w cieple, by znów nabrało objętości.
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę, pokrzywę obieramy z listków i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pokrzywą. Z wyrośniętego ciasta przygotowujemy małe kulki jednakowej wielkości, rozwałkowujemy i nakładamy cebule z pokrzywą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

(fot. AS)

Pozostałe informacje

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

W piątek, o godzinie 17, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Zdjęcie ilustracyjne
BOGDANKA

Morderstwo w Boże Narodzenie. Brat zabił brata

Do Sądu Okręgowego w Lublinie wpłynął akt oskarżenia przeciwko 36-letniemu górnikowi, który miał zabić swojego brata. W tle dramatu pojawiają się alkohol, konflikt o majątek i porachunki miłosne.

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie
galeria

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie

Od dłuższego czasu mecze pomiędzy Arką Gdynia, a Motorem Lublin budzą ogromne emocje i tak też było w „Pucharze Tysiąca Drużyn”. Do wyłonienia zwycięzcy w czwartkowym starciu potrzebna była dogrywka, w której gola na wagę awansu zdobył zespół znad morza

Ścianka i defibrylatory to niektóre ze zwycięskich projektów puławskiego BO 2026
Puławy

Wyniki budżetu obywatelskiego w Puławach. Te projekty wygrały

Niecałe trzy tysiące puławian oddało ważne głosy na projekty budżetu obywatelskiego 2026. Finansowanie otrzyma 8 z 38 finałowych propozycji. Najwięcej pieniędzy pochłonie nowa ścianka wspinaczkowa na puławskich błoniach.

Avia Świdnik sensacyjnie pokonała u siebie pierwszoligowy Ruch Chorzów
galeria

Sensacja w Świdniku. Avia zasłużenie pokonała Ruch Chorzów w STS Pucharze Polski! [ZDJĘCIA]

Takie historie kochają kibice piłki nożnej. W czwartkowe popołudnie Avia Świdnik postarała się o nie lada niespodziankę i w pierwszej rundzie „Pucharu Tysiąca Drużyn” niespodziewanie pokonała u siebie grający w Betclic I Lidze Ruch Chorzów

Od lewej: ul. Sadowa, ul. 4 Pułku Piechoty oraz ul. Powstańców Listopadowych w Puławach
zdjęcia
galeria

Puławy remontują ulice. Pomagają państwowe dotacje

W tym roku rozpoczęte zostały długo oczekiwane remonty kilku puławskich dróg. Na odcinku za stacją transformatorową do wału wiślanego, rozpoczęto przebudowę ul. 4 Pułku Piechoty. Z kolei na os. Niwa trwa remont ul. Sadowej. W lecie do użytku oddano przedłużenie ul. Powstańców Listopadowych.

Fragment meczu w Piotrkowie Trybunalskim

PGE MKS El-Volt Lublin sensacyjnie przegrał w Piotrkowie Trybunalskim

Ten wynik to potężne zaskoczenie, bo przecież PGE MKS El-Volt Lublin ma w tym sezonie mocarstwowe plany.

Trwa VI Polski Kongres Górniczy.

Drugi dzień kongresu górniczego. Jakie wyzwania czekają sektor wydobywczy?

Od środy w Lublinie i częściowo na terenie kopalni Bogdanka odbywa się VI Polski Kongres Górniczy. Czwartek był dniem poświęconym obradom w sesjach tematycznych. W obliczu transformacji energetycznej nie sposób uciec od kwestii wyzwań, jakie czekają górnictwo w najbliższych latach i dekadach.

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Dwójka mężczyzn decyzją policji i straży granicznej została wydalona z Polski. Obcokrajowcy nie mają także możliwości wjazdu do krajów strefy Schengen.

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Bliskość granicy, malownicze krajobrazy i bogactwo historii sprawiają, że Lubelszczyzna jest idealnym kierunkiem na weekendową podróż samochodem dla gości z Ukrainy. To region, który zachwyca na każdym kroku – od renesansowych perełek architektury, przez tętniące życiem miasta, po spokojne oazy natury. Zapomnij o pośpiechu i odkryj z nami najciekawsze zakątki województwa lubelskiego.

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy
drogi

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy

Z Siedlec do Warszawy od kilku miesięcy można już dojechać autostradą A2. Kiedy z takiej możliwości skorzystają kierowcy z Białej Podlaskiej? Zarządca drogi próbuje mobilizować wykonawców, ale nowe aneksy dają wykonawcom więcej czasu.

Nawierzchnia ulicy Chemicznej pozostawia wiele do życzenia.
Lublin

Chemiczna do remontu? Chcą tego przedsiębiorcy

Każdy kierowca, który zmierzył się z przejechaniem ulicy Chemicznej wie, że jest to ciężkie przeżycie, szczególnie dla zawieszenia samochodu. Od lat jest to jedna z najbardziej zaniedbanych i wysłużonych nawierzchni w Lublinie. Pojawiła się szansa na zmiany.

Zespół Svahy w niedzielę wystąpi podczas myśliwskiej imprezy na zamku

Dni renesansu i baroku. Myśliwska niedziela w Janowcu

W najbliższą niedzielę, 28 września, na zamku w Janowcu świętować będą myśliwi i leśnicy. W programie "Fety u hetmana" m.in. wernisaż, pokazy łucznictwa konnego i koncerty.

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Niektórzy potrafią tygodniami porównywać modele telefonów, a jednocześnie odkładają decyzję o umówieniu się do psychologa, choć może to przynieść im znacznie większą ulgę. Według badań aż 1 na 4 osoby w Polsce doświadczy w ciągu życia problemów wymagających wsparcia psychologicznego. Mimo to wiele osób wciąż obawia się pierwszej wizyty u specjalisty – głównie dlatego, że nie wie, czego się spodziewać. Pierwsza wizyta stanowi często początek prawdziwej ulgi, choć najtrudniejszy pozostaje pierwszy krok.

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP
kolej

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP

Kolejowa spółka ogłosiła nowy program „Dworce przyjazne pasażerom”. Na liście wśród 181 obiektów znalazły się również te z województwa lubelskiego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium