Dlaczego warto jeść potrawy z bakłażanów? Tradycja mówi, że są silnym afrodyzjakiem. Medycyna Wschodu – że gwarantują długowieczność. Współcześni lekarze – że skutecznie obniżają cholesterol. Jedno jest pewne – są delikatne w smaku. A w musace smakują rewelacyjnie. Przetestujcie.
Składniki
Na sos:
4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 3 łyżki sera żółtego.
Wykonanie
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wycisnąć pestki i odłożyć. Na oliwie spod bakłażanów podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać czosnek i mielone mięso. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, doprawić ziołami i pieprzem, posolić.
W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zdjąć z ognia, rozprowadzić powoli wlewanym mlekiem. Cały czas mieszając postawić na małym ogniu, zagotować, dodać połowę startego sera. Po chwili żółtka roztrzepane z niewielką ilością sosu.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami bakłażany i mięso, na końcu pomidory. Kto lubi, może dołożyć kawałki sera typu feta. Polać sosem i wstawić do piekarnika o temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po 20 minutach posypać musakę startym serem i piec kolejne 20 minut. Podawać z dobrym winem.