Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 sierpnia 2015 r.
20:42

Świadome jedzenie ziemniaka. Z prostych składników wyżyny smaków

Krzysztof Korolewicz
Krzysztof Korolewicz

Rozmowa z Krzysztofem Korolewiczem, dyrektorem firmy Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. oraz członkiem Stowarzyszenia Polski Ziemniak.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najchętniej do każdej polskiej restauracji wprowadziłby osobną kartę dań z ziemniaków. Ziemniak to jego miłość. Na Europejski Festiwal Smaku przywiezie do Lublina ich niebywałe odmiany. Jest przekonany, że nasz region może być dla restauratorów zagłębiem ich najlepszych kulinarnych typów.

• Czy każdy ziemniak smakuje inaczej?

- Tak. Smak ziemniaka zależy zarówno od odmiany, ziemi i od tego, czym był nawożony. Dalej od przebiegu pogody. Ważne jest to, jaką metodą był uprawiany. Czy konwencjonalną, czy ekologiczną, czy na oborniku, czy na nawozach sztucznych.

• Czy każde pole smakuje inaczej?

- Można tak powiedzieć. Wino jest tu bardzo dobrym przykładem. Wino jest smakiem ziemi, na której winnicę się uprawia. Jeśli sięgamy po wino, patrzymy na etykietę, która wyraźnie mówi, że to jest riesling, winorośl jest uprawiana tu i tu, możemy podawać go z taką a taką potrawą. Natomiast, żeby ziemniaki jeść świadomie, powinniśmy mieć więcej informacji. W rejonie Lublina jeszcze zachowała się klasyczna struktura zasiewów. Widać to wyraźnie, jak się jedzie przez wioski od Radzynia po Bełżyce. To dobre miejsce, żeby znać pochodzenie ziemniaków, żeby wiedzieć, co jeść.

• Ile odmian ziemniaków uprawia się w Polsce?

- Każda odmiana jest rejestrowana. Na oficjalnej liście jest około 125 odmian ziemniaka. Natomiast w obrocie handlowym, dostępnym w Polsce, jest tych odmian około 200 (1247 tysiące odmian zawiera Wspólnotowy Katalog Odmian Roślin Rolniczych CCV ). W różnych regionach popularne są różne odmiany. U was najczęściej uprawia się odmiany Irga, Vineta, Bellrosa, Tajfun.

• Polska zawdzięcza je królowi Janowi III Sobieskiemu. Ziemniak bywał podstawą wyśmienitych potraw. W PRL-u ziemniak stał się zapychaczem. Dziś Polacy odkrywają lokalne wina, piwa z rzemieślniczych browarów, zachwycają się owocami morza, serami. A są gotowi odkryć ziemniaka na nowo?

- Powinniśmy jeść regionalnie i sezonowo. Kiedyś zaczynaliśmy od szczawiowej, potem piliśmy kompot rabarbarowy, szparagi, młode ziemniaki. I tak z tygodnia na tydzień, aż do ostatniego jarmużu zbieranego jak śnieg spadnie. Z ziemniakiem jest trochę inaczej. Mamy młode ziemniaki, ale różne odmiany świeżych ziemniaków mamy przez cały rok. Nie skorzystać z tego byłoby grzechem. Dlatego trzeba spojrzeć na to szerzej.

• Jak?

- Jeśli wiem, od kogo kupuję ziemniaki, to wpływam na rozwój ekonomiczny konkretnego mikroregionu. Jeśli kupuję je w markecie, nie wiadomo skąd, to nie wiem, gdzie te pieniążki trafią. Wracając do PRL –u. Ziemniaki były tam traktowane jak najgorzej, hodowle były nastawione na bardzo wysoką odporność na choroby i często na wysoką zawartość skrobi.

• Czym to się objawiało?

- Ziemniak miał jak najmniej chorować, jego smak był trzeciorzędną sprawą. Od 20 lat hodowla w Polsce jest nastawiona na walory smakowe ziemniaka. Jeśli na talerzu położymy 3 ziemniaki nowych odmian, to proszę mi wierzyć, że wiele osób się tym smakiem zachwyci. Kiedy bywam na festiwalach, częstuję kawałeczkami ugotowanych ziemniaków, to widzę w oczach ludzi zdumienie, wręcz entuzjazm dla ich wyrafinowanego smaku.

• Dlaczego zatem zamiast pysznych ziemniaków restauratorzy podają mrożone frytki, półksiężyce i talarki?

- Wpadliśmy w kulinarną koleinę. Ludzie zachłysnęli się innym, obcym. Nie mam nic przeciwko frytkom, ale nie może to być kulinarny przymus. W restauracjach, w którym bywałem z Europie, w każdej podawano ziemniaki na 5 sposobów. Od fantastycznego puree, po gratin, wymyślne wariacje ziemniaka w ziołach i obierzynki smażone w oliwie. Szefowie kuchni dobrych restauracji nie chcą serwować anonimowych ziemniaków, szukają natomiast konkretnych typów kulinarnych. Kiedy Kurt Scheller przyjechał do Polski 20 laty temu, to dobre ziemniaki musiał kupować - o zgrozo - w Wiedniu.

• Czy ziemniak może być podstawą od wytwornej, niezwykłej kreacji na talerzu?

- Ależ oczywiście! Mogą to być zapomniane i odkryte na nowo powałki i szlachcice, mogą to być wytworne zapiekanki gratin. W zachodnich restauracjach trwa moda na podawanie kilku różnych odmian nieobranych, ugotowanych ziemniaków na talerzu, do których szef kuchni komponuje sosy, oliwy smakowe i mieszanki ziół. I tak z prostych składników powstają wyżyny smaków.

• Pojawi się pan na Europejskim Festiwalu Smaku z wieloma odmianami ziemniaków, z pokazami na Scenie Smaku, z warsztatami dla lubelskich szefów kuchni. Projekt „jem Ziemniak” zapowiada się intrygująco. Jakich odkryć możemy się spodziewać?

- Będę wskazywał waszym szefom kuchni, jakich typów ziemniaków mogą używać do konkretnych potraw. Chylę czoła przed ich talentami. Kiedy zobaczą 15 odmian, to się zdziwią, posłuchają, zaczną czarować z ziemniaków cuda. Liczę także na dużą obecność producentów z regionu. Będziemy wysyłać im specjalne zaproszenia. Brakuje nam identyfikacji produktu od samego początku. Rolnik musi z duma pisać swoje nazwisko, adres, odmianę i typ kulinarny. Po to, żeby szefowie kuchni, także konsumenci, wiedzieli, że konkretny ziemniak jest od pana Kazia, że jest to rodzinna firma, która działa 50 lat, że możemy zadzwonić i powiedzieć: panie Kazimierzu, przyjeżdżam jeszcze raz, bo ziemniaki są dobre. Chodzi o to, żeby kupować lokalnie, a ziemniaki były kupowane świadomie.

• Czy mamy prawo być z tego dumni?

- Wciąż mamy nowe mody. Na vege, na dietę bezglutenową, na dziesiątki spraw. Musimy w tym gąszczu znaleźć swoją drogę. A ponieważ dobry ziemniak od konkretnego hodowcy z regionu wpisuje się w trendy zdrowego żywienia, to jedzmy go świadomie. Wtedy ruszamy w drogę niebywałych, jeszcze nie poznanych smaków. Możemy dostać się w nową przestrzeń smakowych doznań, która zaczyna się za rogiem, w zaprzyjaźnionym zieleniaku, lub u pana Kazia, dwie wioski dalej.

• Trzy najukochańsze potrawy z ziemniakiem w roli głównej?

- Placki ziemniaczane, to od dziecka narkotyk prawie. Kopytka: coś niebywałego. I ostatnio powaliły mnie powałki z ziemniaka.

• Co to takiego?

- Ciasto drożdżowe zmieszane z ziemniakiem, pieczone tak jak pizza. Albo nie dodaje się do tego nic, albo klasyczne dodatki: cebulę, koperek, boczek, ewentualnie twarożek z cebulką. Jakbym był w podróży kulinarnej na drugim końcu świata, a jadłem ziemniaki. Życzę każdemu, żeby takie odkrycia robił podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.

Jaki ziemniak do czego • Typ A: sałatkowy Nadaje się na sałatki, smażone ziemniaki, do zup. • Odmiany: Venezia, Bellinda, Colette, Belana Typ B: ogólnoużytkowy Podstawowy ziemniak na obiad, do mięsa i sosu. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Red Sonia, Jelly • Typ C: mączysty Doskonałe do przygotowania placków, puree, frytek, do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata

Pozostałe informacje

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

W piątek rano doszło do tragicznego wypadku na drodze powiatowej nr 1415L. Niestety jedna osoba nie żyje.

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Motor Lublin w czwartkowy wieczór przegrał po dogrywce 0:1 z Arką w Gdyni i odpadł z rozgrywek STS Pucharu Polski. Jak spotkanie podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie został uhonorowany prestiżowym wyróżnieniem „Wymagaj Jakości”, przyznawanym przez Rzecznika Praw Pacjenta i Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia. Nagrodę odebrała 23 września Dyrektor Naczelna placówki Beata Gawelska.

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

W weekend Politechnika Lubelska zaprasza na V Otwarte Mistrzostwa Lublina w Scrabble. Turniej odbędzie się w budynku Wydziału Budownictwa i Architektury przy ul. Nadbystrzyckiej 40.

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025
NASZ PATRONAT
galeria

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025

To były dwa wyjątkowe dni, podczas których w Sitnie, na placu Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli królowały rumaki i jeźdźcy. Piątą edycję Święta Konia zorganizowało Terenowe Koło Hodowców Koni w Zamościu wspólnie ze Szwadronem Kawalerii Ochotniczej w Barwach 9 Pułku Ułanów Małopolskich w Zamościu.

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

W piątek, o godzinie 17, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Zdjęcie ilustracyjne
BOGDANKA

Morderstwo w Boże Narodzenie. Brat zabił brata

Do Sądu Okręgowego w Lublinie wpłynął akt oskarżenia przeciwko 36-letniemu górnikowi, który miał zabić swojego brata. W tle dramatu pojawiają się alkohol, konflikt o majątek i porachunki miłosne.

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie
galeria

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie

Od dłuższego czasu mecze pomiędzy Arką Gdynia, a Motorem Lublin budzą ogromne emocje i tak też było w „Pucharze Tysiąca Drużyn”. Do wyłonienia zwycięzcy w czwartkowym starciu potrzebna była dogrywka, w której gola na wagę awansu zdobył zespół znad morza

Ścianka i defibrylatory to niektóre ze zwycięskich projektów puławskiego BO 2026
Puławy

Wyniki budżetu obywatelskiego w Puławach. Te projekty wygrały

Niecałe trzy tysiące puławian oddało ważne głosy na projekty budżetu obywatelskiego 2026. Finansowanie otrzyma 8 z 38 finałowych propozycji. Najwięcej pieniędzy pochłonie nowa ścianka wspinaczkowa na puławskich błoniach.

Avia Świdnik sensacyjnie pokonała u siebie pierwszoligowy Ruch Chorzów
galeria

Sensacja w Świdniku. Avia zasłużenie pokonała Ruch Chorzów w STS Pucharze Polski! [ZDJĘCIA]

Takie historie kochają kibice piłki nożnej. W czwartkowe popołudnie Avia Świdnik postarała się o nie lada niespodziankę i w pierwszej rundzie „Pucharu Tysiąca Drużyn” niespodziewanie pokonała u siebie grający w Betclic I Lidze Ruch Chorzów

Od lewej: ul. Sadowa, ul. 4 Pułku Piechoty oraz ul. Powstańców Listopadowych w Puławach
zdjęcia
galeria

Puławy remontują ulice. Pomagają państwowe dotacje

W tym roku rozpoczęte zostały długo oczekiwane remonty kilku puławskich dróg. Na odcinku za stacją transformatorową do wału wiślanego, rozpoczęto przebudowę ul. 4 Pułku Piechoty. Z kolei na os. Niwa trwa remont ul. Sadowej. W lecie do użytku oddano przedłużenie ul. Powstańców Listopadowych.

Fragment meczu w Piotrkowie Trybunalskim

PGE MKS El-Volt Lublin sensacyjnie przegrał w Piotrkowie Trybunalskim

Ten wynik to potężne zaskoczenie, bo przecież PGE MKS El-Volt Lublin ma w tym sezonie mocarstwowe plany.

Trwa VI Polski Kongres Górniczy.

Drugi dzień kongresu górniczego. Jakie wyzwania czekają sektor wydobywczy?

Od środy w Lublinie i częściowo na terenie kopalni Bogdanka odbywa się VI Polski Kongres Górniczy. Czwartek był dniem poświęconym obradom w sesjach tematycznych. W obliczu transformacji energetycznej nie sposób uciec od kwestii wyzwań, jakie czekają górnictwo w najbliższych latach i dekadach.

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Dwójka mężczyzn decyzją policji i straży granicznej została wydalona z Polski. Obcokrajowcy nie mają także możliwości wjazdu do krajów strefy Schengen.

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Bliskość granicy, malownicze krajobrazy i bogactwo historii sprawiają, że Lubelszczyzna jest idealnym kierunkiem na weekendową podróż samochodem dla gości z Ukrainy. To region, który zachwyca na każdym kroku – od renesansowych perełek architektury, przez tętniące życiem miasta, po spokojne oazy natury. Zapomnij o pośpiechu i odkryj z nami najciekawsze zakątki województwa lubelskiego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium