Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

13 czerwca 2020 r.
15:11

Szwajcaria na talerzu. Wiele smaków zaczęło się w podlubelskich Piaskach

(fot. Pixabay)

Szwajcarskie związki z regionem lubelskim zaczynają się w Piaskach, gdzie urodził się Antoni Patek, który założył w Genewie fabrykę zegarków precyzyjnych.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Sery żółte produkowane w naszych mleczarniach są w typie szwajcarskiego Ementalera. W Zamościu przez klika lat działo szwajcarskie bistro, gdzie podawano fantastyczne rösti, jeden z największych przysmaków tamtejszej kuchni. Tak przypadł do gustu mieszkańcom Zamościa, że dalej robią rösti w domach.

Fabryka zegarków

Antoni Patek brał udział w powstaniu listopadowym, uczył się malarstwa, handlował likierami i winami, zajął się zegarmistrzostwem i założył w Genewie fabrykę zegarków precyzyjnych. Urodził się w kamienicy nr 60 przy ul. Lubelskiej w rodzinie Joachima Patka i Anny Piaseckiej ze Skoczylasów. Człowiek, który stworzył w Szwajcarii firmę produkującą najdroższe zegarki świata mieszkał w Piaskach przez 10 lat. Patek po matce odziedziczył talent do malarstwa. Być może oglądał zegar na wieży pałacu w pobliskich Wierzchowiskach i zafascynował go skomplikowany mechanizm czasomierza? W 1839 r. Patek, który wyemigrował z Polski po upadku powstania listopadowego, otworzył w najdroższym miejscu w Genewie, przy Quai General Guisan, fabrykę zegarków...
Najlepszy ser na świecie.

Gdyby wymienić trzy najsłynniejsze przysmaki szwajcarskie, kolejność powinna wyglądać następująco: ser edamski, fondue serowe i raclette; topiony przysmak serowy.

Szwajcarzy uważają, że robią najlepszy ser żółty na świecie. Ten najlepszy ser to Ementaler. Bryła oryginalnego sera ementalskiego warzy około 80 kg i posiada odciśnięty znak markowy „Switzerland”. Niestety: ten szwajcarski przysmak nie został zastrzeżony i sery typu Ementaler wytwarza się w Europie i Polsce.

- Potwierdzam, że to najlepszy ser na świecie. Krowy są wypasane na łąkach pełnych ziół i kwiatów, jeśli dodamy do tego szwajcarską dbałość o higienę i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, to mamy Ementaler. Jeśli kupimy sobie kawałek szwajcarskiego sera, to przed jedzeniem należy wyjąć go z lodówki i zostawić, aż się ogrzeje - mówi dr Jacek Szklarek, szef polskiego Slow Food.

Kiedy Szwajcarzy podają deskę serów i wędlin, wykorzystują suszoną wołowinę. Od wieków pasterze suszyli w szałasach wołowe udźce. Najpierw trzymali mięso w ziołowej zalewie, potem suszyli go przez wiele miesięcy pod zwieńczeniem szałasu. Dziś wyrabia się ten znakomity przysmak przemysłowo. Cieniutkie plastry wołowiny smakują wyśmienicie.

Raclette

To stare pożywienie pasterzy. Któryś z nich przypadkowo zostawił przy ognisku bryłę sera, ser się stopił i okazało się, że roztopiona masa wyśmienicie smakuje. Jeszcze lepiej smakowała z upieczonymi ziemniakami i tak narodziło się raclette.

Do dziś w szwajcarskich gospodach przyrządza się raclette w ten sposób, że przepołowiona bryłę sera umieszcza się przecięta stroną nad ogniem w kominku i za pomocą specjalnego noża zgarnia roztopiony ser na talerz. W połączeniu z ziemniakami, gotowanymi w mundurkach, smakuje znakomicie. Dziś, do sporządzenia raclette mamy specjalne grille z małymi tackami, na których układa się ser. Ser topi się pod płytą, na płycie możemy upiec grzanki, warzywa, a nawet chrupiący boczek.

Rösti i torciki serowe

Jeszcze jeden szwajcarski smakołyk. Najpierw trzeba ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie na patelni usmażyć drobno pokrojony boczek, dodać ziemniaki, posolić i z powstałej masy uformować placek, który należy z obu stron upiec na złoty kolor. Zamiast boczku można zastosować ser, pomidory, paprykę czy cebulę.

Fondue

Składniki: 400 g ostrego sera, 200 g ementalera, 2 ząbki czosnku, 300 ml białego wina, 100 ml wiśniówki, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta sody oczyszczonej, biały chleb albo bułka.

Wykonanie: naczynie do fondue wysmarować czosnkiem. Zetrzeć ser. W naczyniu zagotować wino z sokiem cytrynowym, powoli sypać ser, stale mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wiśniówką, dodać do masy serowej, doprawić pieprzem i startą gałką. Dodać szczyptę sody oczyszczonej. Kiedy masa uzyska konsystencję kremu, naczynie stawiamy na podgrzewaczu. Na widelec nabijamy kawałki bagietki, zanurzamy w serze. Według Szwajcarów, kto zgubi w naczyniu kawałek chleba, stawia na stół butelkę wina.

Jeśli coś zostanie, o naczynia z resztkami fondue i kawałkami zgubionej bułki wlewamy bulion, dodajemy czosnku, zaprawiamy żółtkiem i mamy na kolację pyszną zupę czosnkową.

Fondue to najbardziej znana potrawa serowa w Szwajcarii. Do jego wykonania potrzebujemy specjalnego, ogniotrwałego naczynia, które może być wykonane z gliny, ceramiki lub emaliowanego żeliwa. Zawsze do naczynia najpierw wlewa się wino z dodatkiem soku z cytryny (ułatwia rozpuszczanie sera), potem wrzuca co najmniej dwa gatunki sera. Do sera czasem dodaje się czosnek. Do fondue po genewsku duszone smardze.

Zupa serowa

Składniki: 1 litr bulionu, 20 dag wędzonego boczku, 10 dag masła, 20 dag żółtego sera w typie szwajcarskim, tymianek, sól, pieprz.

Wykonanie: do bulionu wrzucamy podsmażony boczek. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokruszony ser, podlewamy łyżką bulionu. Gdy serki się rozpuszczą, dodajemy je do bulionu. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Bardzo gorącą zupę podajemy ze świeżą bagietką, posmarowaną czosnkowym masłem.

Makaron według Jacka Szklarka

Składniki: 1 opakowanie dobrego tagliatelle, 15 dag Ementalera, pół kostki masła, sól kamienna, świeżo zielony pieprz.

Wykonanie: makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Najlepiej gotować minutę krócej niż na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć na patelnię, dodać masło i stary ser. Wymieszać, rozłożyć na talerze, doprawić pieprzem.

Czekolada

Szwajcarzy słyną z umiłowania do czekolady, ale królową czekoladowych słodkości jest pralina, która pod czekoladową powłoka kryje w sobie rozkoszne nadzienia. Najsłynniejsze pralinki napełnia się marcepanem, nugatem, smażonymi skórkami pomarańczy, migdałami i orzechami. Nadzienie marcepanowe powstaje ze zmielonych migdałów, cukru pudru i wody różanej. Bardzo smakowite są pralinki z płynnym nadzieniem na bazie whisky czy winiaku.

Jak zrobić praliny w domu?

- Kupić foremki, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, słodką śmietankę. Wlać śmietanę do rondelka, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Wlać do foremek czekoladę (do połowy pralinek), wkładać dodatki, zalać formę do końca, odstawić do zastygnięcia. Schować do lodówki. Smacznego - mówi Jean Bos, belgijski szef kuchni, której jest także cukiernikiem.

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Na inaugurację 31. kolejki Górnik Łęczna przegrał u siebie z broniącą się przed spadkiem Pogonią Siedlce

Górnik Łęczna przegrywa z Pogonią Siedlce. Były napastnik zielono-czarnych boleśnie o sobie przypomniał

Na otwarcie 31. kolejki Górnik Łęczna w pełni zasłużenie przegrał na własnym boisku z walczącą o utrzymanie Pogonią Siedlce 1:3, a wszystkie gole dla rywali strzelili dwaj byli zawodnicy zielono-czarnych

Stare i nowe. Muzyczna konfrontacja w Helium Club
foto
galeria

Stare i nowe. Muzyczna konfrontacja w Helium Club

Tłum roztańczonych gości, świetlne efekty i pulsujący beat tworzyły niezapomnianą atmosferę w Helium Club. Stylizacje gości były równie zróżnicowane jak muzyka, która zdominowała parkiet, a energia uczestników nie miała końca. Jeśli chcecie poczuć ten klimat na własnej skórze, zapraszamy do naszej fotogalerii, gdzie uchwyciliśmy najlepsze momenty z tej wyjątkowej imprezy!

Pogrom na torze, feta na trybunach. Tak kibicowaliście Orlen Oil Motorowi Lublin [ZDJĘCIA]
galeria

Pogrom na torze, feta na trybunach. Tak kibicowaliście Orlen Oil Motorowi Lublin [ZDJĘCIA]

W piątkowy wieczór Orlen Oil Motor Lublin pokonał wysoko Innpro ROW Rybnik i wprawił obecnych na trybunach kibiców w szampański nastrój

 3 maja ulicami Lublina przejdzie korowód w rytm poloneza
Przypominamy
1 maja 2025, 0:00
galeria

Majówka za pasem. Atrakcje 3-majowe

Jutro 3 maja. Podpowiadamy co wtedy dzieje się w regionie.

Orlen Oil Motor Lublin rozgromił w piątek Innpro ROW Rybnik
galeria

Pogrom w Lublinie. Orlen Oil Motor przejechał się po beniaminku z Rybnika [ZDJĘCIA]

Pogrom w Lublinie. W starciu mistrza Polski z beniaminkiem PGE Ekstraligi Orlen Oil Motor Lublin nie dał absolutnie żadnych szans ekipie Innpro ROW Rybnik zwyciężając 63:27. Najważniejszymi wydarzeniami w piątkowym spotkaniu była brawurowa jazda Mateusza Cierniaka i pierwszy w karierze punkt w najmocniejszej lidze świata 17-letniego Bartosza Jaworskiego

Weekend z 30-tką.
foto
galeria

Weekend z 30-tką.

Nieważne, czy święto, czy weekend, popularna Trzydziestka wypełniona jest spragnionymi dobrej zabawy gośćmi. Na parkiecie króluje najlepsza muza, począwszy od najnowszych hitów po klasyki. Do tego atmosfera i można się bawić. Zobaczcie, jak się bawiono w ostatni weekend, i co się działo na parkiecie.

W pierwszym spotkaniu finału play-of PLS 1. Ligi ChKS Chełm pokonał Mickiewicza Kluczbork 3:0

ChKS Chełm lepszy od Mickiewicza Kluczbork

W pierwszym spotkaniu finałowym play-off ChKS Chełm pokonała Mickiewicza Kluczbork 3:0 i w rywalizacji do trzech wygranych objął prowadzenie 1-0. W poniedziałek drugi mecz finału, w Kluczborku o godzinie 20.30

Do tragedii doszło w lesie w Woli Małej koło Biłgoraja

Tragedia w lesie. Życia nastolatki nie udało się uratować

Tragiczny finał majówki pod Biłgorajem. W lesie w miejscowości Wola Mała doszło do nieszczęśliwego wypadku. Nie żyje 14-letnia dziewczynka.

Julia PIętakiewicz była bohaterką rywalizacji w Rzeszowie

Górnik Łęczna rozbił Resovię

Podopieczne Artura Bożyka nie pozwoliły sobie na moment dekoncentracji w swojej pogoni za brązowym medalem mistrzostw Polski. Zawodniczki Górnika rozbiły aż 6:0 Resovię.

Idzie korowód, auta stop. Jutro utrudnienia w centrum Lublina
Przypominamy

Idzie korowód, auta stop. Jutro utrudnienia w centrum Lublina

W sobotę 3 maja w Lublinie odbędzie się barwny korowód tańczący poloneza. Na kierowców w czasie obchodów święta czekają utrudnienia.

Chciał zarobić na kryptowalutach, stracił 400 tysięcy złotych

Chciał zarobić na kryptowalutach, stracił 400 tysięcy złotych

Ponad 400 tysięcy złotych stracił 51-letni mieszkaniec Lublina, który chciał zarobić na handlu kryptowalutami. Mężczyzna został sprawnie zmanipulowany przez przestępców, którzy wyłudzili od niego wszystkie oszczędności.

Orlen Oil Motor Lublin - Innpro ROW Rybnik [zapis relacji na żywo]

Orlen Oil Motor Lublin - Innpro ROW Rybnik [zapis relacji na żywo]

Czas na drugi domowy mecz Orlen Oil Motoru Lublin w PGE Ekstralidze. W piątek wieczorem lubelskie "Koziołki" zmierzą sie z Innpro ROW Rybnik i będą zdecydowanym faworytem do zwycięstwa. Zapraszamy do śledzenia naszej relacji na żywo

KPR Padwa Zamość nie dała rady liderowi I ligi centralnej Handball Stali Mielec

KPR Padwa Zamość nie dała rady liderowi I ligi centralnej Handball Stali Mielec

W spotkaniu 24 kolejki KPR Padwa Zamość przegrała na wyjeździe z liderem I ligi centralnej Handball Stalą Mielec 23:26

Sprawdzone przepisy na grilla: co i jak zrobić, żeby majówka się udała?
SMACZNEGO

Sprawdzone przepisy na grilla: co i jak zrobić, żeby majówka się udała?

Czas rozpalic grilla i zrobić kaszankę albo golonkę. Do tego chłodnik z ziemniakami i ukisić małosolne, A na deser jabłka z grilla w glazurze miodowej. Albo boczniaki z rusztu.

Konferencja bialskiego oddziału Nowej Nadziei i przedstawiciela mieszkańców, Jacka Dobrzyńskiego
galeria

Od incydentu Brauna się odcinają, ale flagi Ukrainy na urzędzie nie chcą

-Flaga Ukrainy powoduje podziały w społeczeństwie Białej Podlaskiej -uważa bialski oddział Nowej Nadziei. Jego szef Paweł Borysiuk apeluje do prezydenta Michała Litwiniuka o zaniechanie pomysłu ponownego jej wywieszenia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium