Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

11 kwietnia 2020 r.
11:28

Wielkanoc u kucharzy. Co ugotują i najbardziej lubią na święta?

2 0 A A
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne

Po raz pierwszy od wielu lat, mogą gotować dla rodziny. Zamiast wielkanocnego cateringu szykują przysmaki na wielkanocny stół. Jean Bos to belgijski szef kuchni w Lublinie. Agnieszka Filiks prowadzi autorskie restauracje w Nałęczowie i Kazimierzu. I Piotr Huszcz, zakręcony na punkcie naszej regionalnej kuchni. Co ugotują i co najbardziej lubią na wielkanocnym stole?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Jean Bos (fot. Maciej Kaczanowski/archiwum)

Inaczej niż w Belgii

Te święta będą inne z dwóch powodów. Po pierwsze: z racji epidemii jest więcej czasu na dom. - Było trochę pracy, ponieważ w Hotelu Agit przygotowałem menu wielkanocne, które dowodziliśmy do klientów w ramach akcji „Posiłki przybywają”. Zrobiłem między innymi kiełbasę pieczoną z cebulką i kaszą gryczaną, kilka roladek, pasztet francuski z konfiturą z żurawiny, szynkę wieprzową z morelami i sosem rodzynkowym, biały barszcz i jajka faszerowane na cztery sposoby - mówi Jean Bos, szef kuchni restauracji Eco w Hotelu Agit. Po drugie: nie tak dawno Jean Bos poślubił Marzennę, swoją wielką miłość, dla której zostawił Belgię i wybrał w Polsce.

- Teraz słyszę od Kwiatuszka (tak nazywa Marzennę – przyp. aut.), masz zrobić to, to  i to. Cały czas sprzątam - śmieje się Bos. - Jakie będą te święta? Z jednej strony człowieka ogarnia strach, co z pracą, z drugiej mam nadzieję, że szybko nastąpi koniec tej epidemii, każdy będzie mógł stanąć na swoim stanowisku pracy.

Jak wygląda Wielkanoc w Belgii?

- Inaczej niż w Polsce. Ludzie nie przywiązują tak dużej wagi do nabożeństw, ten czas spędzają w domu i każdy na swój sposób je przeżywa. Specjalnych dań wielkanocnych nie ma. Ale czekoladowe jajko musi być.

Przez lata szykowałeś wielkanocny obiad dla króla Baldwina I i królowej Fabioli. Co podawałeś?

- Na przykład pieczonego indyka lub delikatną jagnięcinę, do tego pieczona cykoria.

Co pojawi się na stole w waszym lubelskim domu?

- Kwiatuszek obowiązkowo ugotuje żurek, zrobimy jajka faszerowane, białą kiełbasę, ja upiekę szynkę na wędlinę. Na obiad zrobię żeberka w sosie. I ciasta: ja najbardziej lubię makowiec.

Żeberka w sosie z ziemniakami i pieczoną cykorią

SKŁADNIKI: kg żeberek (chudych, z mięsem), 2 cebule, 2 czerwone papryki, 1 marchewka, kawałek selera, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, 1 cytryna, 1 tacka cykorii, gałka muszkatołowa, sól, cukier, masło, oliwa, 1 kg ziemniaków, koperek.

WYKONANIE: Żeberka wyporcjować, ugotować z warzywami i przyprawami. Zredukować, żeby powstał sos, usunąć listki laurowe i ziele. Dodać koncentrat pomidorowy na smak, skropić sokiem z cytryny. Cykorie skropić cytryną, usmażyć na maśle, doprawić gałką muszkatołową, solą, cukrem, który wydobędzie smak. Ugotować ziemniaki, odcedzić, dodać masło i koperek. Na talerze nałożyć porcję żeberek w sosie, cykorię i ziemniaki.

Agnieszka Filiks (fot. Maciej Kaczanowski/archiwum)

Czas dla siebie

Jedna z najbardziej kreatywnych szefowych na Lubelszczyźnie. Zaryzykowała i najpierw otwarła swoją autorską restaurację „Willa Filiks” w Nałęczowie, ostatnio Restaurację Filiks w Kazimierzu Dolnym. Nie myśli zwalniać ludzi, ani się poddawać.

Jakie będą te święta?

- To święta w kryzysie, stresujące, dające do myślenia. Dla mnie wyjątkowe. W gastronomii ciągle pracujemy, poświęcamy czas swoim gościom, tym razem zajmiemy się naszymi domami. Będziemy mieć tylko i wyłącznie czas dla siebie. Będę miała czas, żeby wspólnie gotować, rozmawiać także o tym, co nas spotkało. Będziemy mieli czas na wyciągnięcie wniosków. Takich, że miłość, radość i przyjaźń domowa są najważniejsze, są także podstawą sukcesów w pracy i osobistego rozwoju.

Co znajdzie się na waszym stole wielkanocnym?

- Tradycyjnie, jak u mojej mamy barszcz czerwony z jajkiem i wędzoną kiełbaską oraz osobiście wykopywanym i tartym chrzanem. U męża zawsze był barszcz biały, ale wygrał czerwony. Uwielbiam białą kiełbasę, zresztą i kiełbasę i inne wędliny przygotowuję sama. Z racji czasu mogę poeksperymentować: zrobię kiełbasę z kaczką, żeby nie piec kaczki na obiad. Będzie na zimno i na gorąco.

Co do kaczki?

- W wersji obiadowej zapieczemy kiełbasę z  pasternakiem, który bardzo polecam, co w połączeniu z chrzanem, rozmarynem, po podlaniu kiełbasy odrobiną czerwonego wina da smakowity sosik. Na drugi dzień świąt uduszę kawałek wołowiny, będzie miękka i soczysta, do tego dobre ziemniaki.

A ciasta?

- Baba musi być. No i ulubiony przez moją córkę mazurek z żurawiną. Do tego klasyczna szarlotka i sernik. Klasyki, które robię tak, jak nauczyła mnie mama.

Mazurki z żurawiną i barankami

SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, płaska łyżeczka sody. Na nadzienie: 2 kostki białej czekolady, szklanka śmietany 36 %, 2 łyżki masła, mrożona i suszona żurawina.

WYKONANIE: zagniatamy składniki na ciasto, wkładamy do lodówki na dwie godziny. Rozwałkowujemy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki na godzinę. Pieczemy spód 25 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Teraz nadzienie: podgrzewamy białą czekoladę w śmietanie, rozpuszczamy, dodajemy mrożoną żurawinę zgniecioną widelcem, wylewamy na mazurka, jak odrobinę stężeje, posypujemy suszoną żurawiną. Możemy udekorować migdałami, suszoną morelą, w zależności od tego, czy chcemy zrobić wzór palmy czy na przykład baranki. Zawsze piekę trzy mazurki, bo wiem, że wciągające są bardzo.

Piotr Huszcz (fot. Maciej Kaczanowski/archiwum)

Klasycznie i regionalnie

Piotr Huszcz zasłynął z podróży kulinarnych po regionie. Po kolei objeżdża poszczególne powiaty, spisuje receptury na tradycyjne potrawy i w restauracji Hotelu Piano, gdzie jest szefem kuchni, przygotowuje kolacje degustacyjne z kuchnią lubelską w głównej roli.

Jakie to będą święta?

- Z czasem na zamyślenie, z czasem dla rodziny, dla Pana Boga. W końcu sobie pogotuję w domowej kuchni.

Co trafi na stół?

- Będzie klasycznie i regionalnie. Porządny żurek na zakwasie i dobre wędliny. Ostatnio pasjonuję się wypiekaniem chleba w domu, w miarę dobrze mi to wychodzi: będziemy jedli swój pachnący chleb. Dobre masło, jajka faszerowane, wędlina.

Czym pan nafaszeruje jajka?

- Coś wymyślę. Bardzo lubię połączenie jajko i pieczarka. Zrobię te jajka na zimno i na gorąco. Na zimno przesmażę pieczarki z cebulą, połączę z żółtkami jajek ugotowanych na twardo, sól, pieprz i gotowe. Na gorąco zapiekę w skorupkach, dodając sporo masła. Coś upiekę na obiad, najpewniej jakiś soczysty schab. Od lat w głównej roli wystąpi biała kiełbasa, zapiekana z cebulą i ziołami. Do tego świeży chleb i osobiście tarty chrzan.

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i majerankiem

SKŁADNIKI: po 25 dag białej kiełbasy na osobę, 3 cebule, 6 ząbków czosnku, odrobina majeranku, olej rzepakowy.

WYKONANIE: kiełbaski skropić olejem, posypać majerankiem, obłożyć plastrami cebuli i upiec w piekarniku. Pilnować czasu i temperatury, tak by kiełbasa się dobrze zrumieniła. Jak się cebula mocniej podpiecze, podlać wodą. Im mocniej wypieczona kiełbasa, tym lepiej smakuje. Podawać z dobrych chlebem i tartym chrzanem.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 26 lipca 2021 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 26 lipca 2021 r.

Kolejne miasto w regionie będzie się dzielić jedzeniem

Kolejne miasto w regionie będzie się dzielić jedzeniem

Jeszcze w tym roku w Świdniku ma powstać jadłodzielnia. Podobne miejsca działają już m.in. w Lublinie, Kraśniku i Puławach.

Niezwykle zacięta walka w Toruniu. Michelsen i Łaguta dają zwycięstwo Motorowi Lublin

Niezwykle zacięta walka w Toruniu. Michelsen i Łaguta dają zwycięstwo Motorowi Lublin

Całe spektrum emocji towarzyszyło kibicom, którzy oglądali niedzielne starcie eWinner Apatora Toruń z Motorem Lublin. Żółto-biało-niebiescy walczyli do ostatniego biegu o zwycięstwo i udało im się to – 46:44, a do tego triumfowali w dwumeczu. Tym samym zrobili olbrzymi krok w kierunku awansu do play-offów

Tak się zmieni centrum Lubyczy Królewskiej. Mieszkańcy wybrali spośród projektów studentów
galeria

Tak się zmieni centrum Lubyczy Królewskiej. Mieszkańcy wybrali spośród projektów studentów

Już wiadomo jak zmieni się fragment centrum Lubyczy Królewskiej. Będzie scena, ażurowa konstrukcja przypominająca dom, zielony rynek z pawilonami i odmieniony dom kultury. Pomysł Artura Mazura z Politechniki Rzeszowskiej spodobał się mieszkańcom najbardziej. Co ciekawe, sąd konkursowy, który oceniał pomysły studentów też uznał Zieloną Przystań za wartą I nagrody.

Lublin. Prawie jak deptak
galeria

Lublin. Prawie jak deptak

W sobotę na dobre rozpoczął się remont jezdni Krakowskiego Przedmieścia między ul. 3 Maja a Wieniawską.

Lubelskie. Brud i niedbalstwo zepsuły wakacje dzieciom
film

Lubelskie. Brud i niedbalstwo zepsuły wakacje dzieciom

Pourywane kontakty, niedziałające spłuczki i zerwane zasłony prysznicowe – w takich warunkach miały wypoczywać dzieci na koloniach w Okunince. Przeprowadzone kontrole potwierdziły część zarzutów, organizator wypoczynku przeprasza i zarzeka się, że to jednorazowy incydent.

W Bełżycach piknik ze szczepionkami. Grill dla najlepszych
Zdjęcia
galeria

W Bełżycach piknik ze szczepionkami. Grill dla najlepszych

Na jednym stoisku hamburgery, na drugim wata cukrowa, a na trzecim szczepionki Johnson & Johnson. W niedzielę w Bełżycach największa kolejka ustawiła się do tego ostatniego.

eWinner Apator Toruń - Motor Lublin. Rewanż na Motoarenie 44:46 [zapis relacji na żywo]

eWinner Apator Toruń - Motor Lublin. Rewanż na Motoarenie 44:46 [zapis relacji na żywo]

Po ponad trzech tygodniach przerwy od ligowej jazdy zawodnicy Motoru Lublin wracają na polskie tory. Dzisiaj o godz. 19.15 będą gościć na toruńskiej Motoarenie, gdzie zmierzą się z miejscowym eWinner Apatorem. Transmisję z tego meczu będzie można oglądać na antenie nSport+. Zapraszamy również do śledzenia naszej relacji na żywo.

Wraca Miasto movie w Warsztatach Kultury. Na początek "Terminator 2. Dzień sądu"
4 sierpnia 2021, 18:00

Wraca Miasto movie w Warsztatach Kultury. Na początek "Terminator 2. Dzień sądu"

Po długiej przerwie wracają filmowe pokazy w Warsztatach Kultury (ul. Grodzka 5a) w ramach cyklu Miasto movie. Już 4 sierpnia o godz. 20 organizatorzy zaproszą na pokaz kultowego "Terminatora 2".

PKO BP Ekstraklasa wróciła do Łęcznej. Powrót w godnym stylu
galeria
film

PKO BP Ekstraklasa wróciła do Łęcznej. Powrót w godnym stylu

PIŁKARKSA PKO BP EKSTRAKLASA Po czterech latach przerwy najwyższy szczebel rozgrywek w Polsce powrócił na Lubelszczyznę. Górnik Łęczna zremisował u siebie 1:1 z Cracovią w pierwszej kolejce nowego sezonu ekstraklasy, a na tamtejszym stadionie znów można było poczuć atmosferę piłkarskiego święta

Obroniła doktorat na KUL w takim stroju
galeria

Obroniła doktorat na KUL w takim stroju

Na obronę doktoratu przyszła w stroju nawiązującym do tematu jej pracy. Nie pierwszy raz, bo bardzo często ubiór dostosowuje do poruszanej tematyki podczas zajęć ze studentami. – Zawsze staram się jak najdokładniej pokazać to, o czym mówię – tłumaczy dr Ewelina Polańska.

Keeza bialska klasa okręgowa od nowego sezonu w nowym wydaniu

Keeza bialska klasa okręgowa od nowego sezonu w nowym wydaniu

KEEZA BIALSKA KLASA OKRĘGOWA W nowym sezonie do rywalizacji przystąpi nie 14, a 16 drużyn. Powiększenie ligi spowodowało, że do klasy A zamiast trzech zespołów zdegradowany został tylko beniaminek Ar-Tig Huta Dąbrowa

Zdrowa żywność na Lubelszczyźnie. Co nam przyniesie Zielony Ład?
Magazyn

Zdrowa żywność na Lubelszczyźnie. Co nam przyniesie Zielony Ład?

Jeżeli rolnik ma wysoki poziom wiedzy i umiejętności, to ogranicza chwasty, bo one są konkurentem dla roślin uprawnych. Ogranicza chwasty różnymi metodami: orką, bronowaniem, stosowaniem środków chwastobójczych, ponieważ jego celem nie jest produkcja maku i kąkolu, tylko na przykład rzepaku. Problem zaczyna się wtedy, gdy na wielkich obszarach mamy monokultury upraw. Wyzwaniem w Europie jest strategia „Zielony Ład”, która Unia oficjalnie zatwierdziła i Polska też się na te warunki zgodziła – rozmowa z dr Mirosławem Korzeniowskim, prezesem Stowarzyszenia AgroEkoton, ekspertem z zakresu zrównoważonej ochrony roślin.

Łuków: Mieszkańcy nie chcą oddać gruntów pod przebudowę ulicy

Łuków: Mieszkańcy nie chcą oddać gruntów pod przebudowę ulicy

Miasto planuje wyremontować ulicę Królik. Ale część mieszkańców nie chce oddać swoich gruntów.

Tokio 2020: Konrad Czerniak bez finału w sztafecie 4 x 100 m stylem dowolnym

Tokio 2020: Konrad Czerniak bez finału w sztafecie 4 x 100 m stylem dowolnym

W niedzielę do rywalizacji podczas igrzysk olimpijskich przystąpiła polska sztafeta 4 x 100 metrów stylem dowolnym. W składzie Biało-Czerwonych był także Konrad Czerniak z AZS UMCS Lublin. Niestety, naszym zawodnikom nie udało się awansować do finału tej konkurencji nawet mimo rekordu Polski.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.