Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 kwietnia 2015 r.
11:30
Edytuj ten wpis

Wizyta Bronisława Komorowskiego w Lubelskiem: Co jadł prezydent RP?

Uwielbia chłodnik, kołduny litewskie, które robiła jego babcia i kresowe szpekuchy, które wypieka mu żona. Podczas ostatniego pobytu w regionie Bronisław Komorowski zatrzymał się z Zajeździe Marta w Pułankowicach. Na co skusił się prezydent? Na zalecaną przez lekarza rybę na parze z sałatkami czy na karkówkę po myśliwsku, sarninę i pierogi z gąskami i kaszą gryczaną?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
O tym, że jego osobisty lekarz przestawił Bronisława Komorowskiego na lżejszą dietę, wiemy od kilkunastu miesięcy. Zamiast wieprzowiny drób, ryby i sałatki. Kucharze w Belwederze są czujni i dbają o prezydenckie zdrowie.

Ale prezydencka para lubi bywać w restauracjach. I starannie je wybiera. Będąc w Lublinie, wybrali Zajazd Marta w Pułankowicach. Dlaczego?

- Podczas kolacji prezydent Komorowski przyznał, że był u nas kilkakrotnie, kiedy restauracja mieściła się jeszcze w domu. I to na golonce - opowiada Stanisław Stelmach.

Ale zanim zajrzymy za kulisy prezydenckiej kolacji i śniadania i podamy przepisy na wybrane potrawy wspomnijmy, że Anna Komorowska dobrze gotuje. Prezydentowi smakuje na przykład chłodnik litewski i kresowe szpekuchy. Według litewskich receptur chłodnik przygotowywany był z zielonego kopru, ugotowanej botwiny lub szczawiu, rosołu oraz śmietany. Przed podaniem dorzucano jajka na twardo, pokrojone ogórki i kawałki delikatnej cielęciny. Prezydent bardzo lubi kresowe pierożki z boczkiem i cebulą, czyli szpekuchy. W nazwie litewski specjał ma słowo "speck” - to boczek poprzerastany słoniną.

Kresowe szpekuchy

Składniki: na farsz: 50 dag boczku, 3 małe cebule, masło, sól, pieprz. Na ciasto: 50 dag mąki, pół kostki drożdży, pół litra wody, sól. Do posmarowania: jajko, łyżka śmietany.

Wykonanie: drożdże rozrobić z wodą i mąką, odstawić na pół godziny, wyrabiać dodając mąki i soli. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Boczek zmielić, dodać do cebuli, podsmażyć, doprawić pieprzem, jeśli trzeba solą. Z ciasta wykroić szklanką krążki. Nakładać farsz, składać na pół, zlepiać jak pierogi. Zlepienie ma być na górze, w połowie pierożków - nie z boku.

W kubeczku zmiksować jajko ze śmietaną. Posmarować pierożki. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Lekarz w kuchni

Na kilka godzin przed pobytem w Zajeździe Marta pojawili się funkcjonariusze Biura Ochrony Rządu. Sprawdzili hotel, okolicę i restaurację. W tym szczegółowo kuchnię.

- Prezydent przyjechał do nas z Annopola (wcześniej był w Lublinie, Kazimierzu i Puławach - przy. aut.), zatrzymał się na noc, po śniadaniu pojechał do Kraśnika - opowiada Stanisław Stelmach.

Kolacja zaczęła się po godzinie 20. W kuchni Zajazdu Marta cały czas urzędował osobisty lekarz prezydenta Bronisława Komorowskiego.
- Kolacja miała być lekka, dietetyczna. Wedle jego zaleceń. Kiedy opowiedzieliśmy o litewskich kołdunach, prezydent wyraźnie się rozmarzył. Zaczął wspominać kołduny robione w jego litewskiej rodzinie - dodaje Stanisław Stelmach.
Litewskie kołduny

Składniki
Na ciasto: 2 szklanki mąki, niepełna szklanka przegotowanej wody, sól.
Na nadzienie: 20 dag udźca baraniego, 20 dag łoju nerkowego, 20 dag wołowiny, czosnek, majeranek, sól, pieprz, cukier, rosół.

Wykonanie: z mąki i osolonej wody zarobić ciasto, wyrabiać godzinę, wybić go o stolnicę ze wszystkich stron (bardzo ważne). Nakryć ściereczką, odstawić.

Mięso obrać z błon, łój schłodzić. Baraninę i wołowinę drobno posiekać tasakiem. Dodać zestrugany łój. Wymieszać, dodać sól i cukier, kilka ząbków czosnku roztartych z solą, świeżo zmielony pieprz i roztarty w palcach majeranek. Wyrobić, dodając kilka łyżek zimnego rosołu.

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki ciasta kieliszkiem do wina. Nakładać kuleczki mięsa, sklejać, owijać wokół palca i skleić oba końce. Wkładać po trochu do gotującego się rosołu, gotować na wolnym ogniu od 3 do 5 minut. Podawać w rosole.

Sałatki kontra karkówka po myśliwsku

Na prezydenta czekały surówki, delikatne ryby i warzywa. - Wedle zlecenia: lekka kolacja z rybą w roli głównej. Ale mieliśmy także przygotowane nasze specjały. Karkówkę po myśliwsku w warzywach, jagnięcinę oraz udziec z sarny. Już przy stole powiedziałem: Panie prezydencie, mamy specjalną karkówkę po myśliwsku jako alternatywę dla tych, co nie jedzą dziczyzny, od lat specjalizujemy się w dziczyźnie, przyrządzamy ją według Jana Szyttlera. Po naszej konsultacji z lekarzem, który chciał zawetować grzyby i dziczyznę, doszliśmy do kompromisu. Prezydent mógł skosztować po odrobinie jagnięciny, dziczyzny i karkówki.
Karkówka po myśliwsku

Składniki: kilogram karkówki, 4 ząbki czosnku, seler, marchewka, por, cebula (w sumie kilogram warzyw), sól, pieprz, 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina.

Wykonanie: warzywa drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do pojemnika, obłożyć warzywami i zamrozić. Rano wyjąć i rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Mięso natrzeć solą i pieprzem, czosnkiem, położyć na brytfance, obłożyć połową warzyw, dodać suszone grzyby, pokruszone i namoczone.

Podlać winem, nakryć folią lub papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2 godziny.

Podawać z młodymi ziemniakami i małosolnymi ogórkami.
Pierogi z jelenia

- Prezydentowi bardzo smakowała jagnięcina i dziczyzna. Skosztował udźca z sarny. Kiedy już było blisko końca kolacji, powiedziałem, że mamy w karcie pierogi z jelenia według kresowej receptury. Najpierw odmówił, potem poprosił o dwie sztuki. Tak mu posmakowały, że zamówił je na śniadanie. Poprosił także o pierogi ze szpinakiem i pierogi z kaszy gryczanej i gąsek - opowiada Stelmach.

Pierogi mają niezwykły smak. - To chude mięso, bardzo aromatyczne, pachnące ziołami. Ma także specyficzny korzenny smak, który pochodzi od kory drzew - dodaje Stanisław Stelmach.

Składniki: na ciasto: Na farsz: 30 dag pszennej mąki tortowej, sól, przegotowana woda. 75 dag łopatki, 25 dag nerkówki cielęcej, 1 cebula, 2 dag suszonych prawdziwków, masło i stopiony boczek. Majeranek, tymianek, sól, pieprz, 10 dag boczku na opiekanie.

Wykonanie: łopatkę zmielić na grubych oczkach, nerkówkę na drobnym sitku. Zmielić namoczone grzyby, cebulę, dodać do mięsa, wyrobić, dodać masło, boczek i przyprawy. Wymieszać.

Bardzo dobrze wyrobić wolne ciasto, dać mu odpocząć. Wykroić szklanką krążki, nakładać farsz, lepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie. Opiec na skwarkach z boczku.

Pozostałe informacje

Niedzielnym uroczystościom będzie towarzyszył przemarsz ulicami Lubelską, Pocztową i Hrubieszowską

Inauguracja roku akademickiego w PANS Chełm. Będą utrudnienia w ruchu

W niedzielę, 28 września, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie zainauguruje rok akademicki 2025/2026. W programie znalazła się msza święta, uroczysty przemarsz i oficjalna część w siedzibie uczelni. Kierowcy muszą liczyć się z czasowymi utrudnieniami.

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych
sonda

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych

Temat zakazu nocnej sprzedaży alkoholu w Warszawie obiegł ostatnio cały kraj. Stołeczni radni, póki co wprowadzili prohibicję na terenie dwóch dzielnic. Ale od lipca przyszłego roku ma to już dotyczyć całego miasta. Czy takie rozwiązanie jest potrzebne również w Lublinie? Zapytaliśmy o to miejskich radnych.

Tężnia nad Krzną i ścieżka

Nad Krzną będzie nowe miejsce do odpoczynku. Podest, hamaki i lornetki

Nad Krzną powstanie nowe miejsce do odpoczynku. Urzędnicy szukają teraz wykonawcy.

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Trwa wielkie odliczanie do niedzielnego, rewanżowego meczu finałowego PGE Ekstraligi. O godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się przy Al. Zygmuntowskich z PRES Grupą Deweloperską Toruń. W piątek odbyła się przedmeczowa konferencja prasowa, w której wzięli Maciej Kuciapa i Bartosz Zmarzlik. Z jakim nastawieniem „Koziołki” podejdą do decydującej batalii o złoto?

Z całego serca dziękujemy każdej osobie, która oddała głos za naszymi zwierzakami. To dzięki Wam możemy działać jeszcze skuteczniej i z jeszcze większą nadzieją patrzeć w przyszłość - napisali po ogłoszeniu wyników głosowania pracownicy schroniska dla zwierząt w Zamościu.

Wielka radość w schronisku dla zwierząt. To oni dostaną 1,3 mln zł z budżetu obywatelskiego

Nie strefy sportu, nie modernizacja boiska i nie naprawa drogi, ale gruntowny remont budynku dla psów w schronisku dla bezdomnych zwierząt w Zamościu to inwestycja, która jako projekt ogólnomiejski zostanie w 2026 roku zrealizowana z budżetu obywatelskiego. Jest na to zabezpieczone 1,3 mln zł.

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Masz mało czasu, a chcesz podarować coś z klasą? Zamiast szukać przypadkowego drobiazgu, wybierz dopracowany, gotowy zestaw w eleganckiej oprawie. Jeśli potrzebujesz punktu startu, zajrzyj na prezent dla niego - łatwo dopasujesz styl do osoby obdarowywanej. Pomyśl o tym jak o krótkiej ścieżce decyzyjnej: cel, styl, osobisty akcent. Gdy te trzy elementy zagrają, nawet wybór w pośpiechu wygląda jak planowany z wyprzedzeniem.

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Chełmscy kryminalni odnaleźli poszukiwaną listem gończym 44-latkę. Kobieta, chcąc uniknąć zatrzymania, schowała się w szafie pod płaszczem. Zamiast wolności zyskała dodatkowe zarzuty – tym razem za kradzież z włamaniem na miejscowym targu.

kurtka zimowa M-TAC

Survival w mieście i w lesie – jaka kurtka zimowa sprawdzi się w obu warunkach?

Dlaczego wybór odpowiedniej kurtki zimowej ma znaczenie? Zima w mieście może być równie bezlitosna, co mróz w lesie. Niezależnie czy codziennie przemierzasz ulice, czy wybierasz się na weekendowy survival, odpowiednia kurtka zimowa to podstawa. Wybór nie jest prosty, bo często zwykłe modele są albo modne, albo funkcjonalne, rzadko łączą oba te aspekty. Właśnie tutaj wkracza kurtka survivalowa, która łączy wytrzymałość z estetyką. W codziennym użytkowaniu docenimy jej lekkość i wygodę, a w lesie – odporność na warunki atmosferyczne.

Zrównoważony rozwój i ekologia na wydarzeniach – agencja eventowa pomoże Ci to osiągnąć

Zrównoważony rozwój i ekologia na wydarzeniach – agencja eventowa pomoże Ci to osiągnąć

Organizując konferencję, galę czy festiwal, coraz częściej słyszy się pytanie o ekologię. Goście, partnerzy biznesowi i uczestnicy oczekują dziś, że wydarzenie będzie nie tylko atrakcyjne, ale też odpowiedzialne. Zrównoważony rozwój w branży eventowej nie jest już modnym dodatkiem. To standard, który coraz mocniej wpływa na wizerunek marki.

GKS Górnik Łęczna w sobotę postara się o utrzymanie pierwszego miejsca w tabeli

GKS Górnik Łęczna w sobotę postara się o utrzymanie pierwszego miejsca w tabeli

GKS Górnik Łęczna staje przed szansą utrzymania fotela lidera. Rywalem jest jednak Lech/UAM Poznań

49-letni mężczyzna zatrzymany przez policję za utopienie kota

Utopił kota i wyrzucił ciało. Grozi mu pięć lat więzienia

49-letni mieszkaniec gminy Michowo jest podejrzewany o zabicie swojego kota ze szczególnym okrucieństwem. Został zatrzymany przez policję. Grozi mu do pięciu lat pozbawienia wolności.

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę
ZDJĘCIA
galeria

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę

Po trzech latach studiów nastąpił uroczysty finał. Mury Akademii Zamojskiej opuściło kolejne grono pielęgniarek i pielęgniarzy z tytułem licencjata. Wszyscy na zakończenie tego etapu edukacji odebrali symboliczne czepki, a trzy najlepsze studentki dostały etaty.

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje
26 września 2025, 17:00

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje

Od 26 września do 12 października Centrum Spotkania Kultur stanie się areną magii, akrobacji i… czystej energii. Wszystko za sprawą 12. edycji Wschodnioeuropejskiego Festiwalu Cyrku Współczesnego Cyrkulacje. To już tradycja, że jesienią stolica Lubelszczyzny wita artystów, którzy sztukę cyrku wynoszą poza granice wyobraźni.

Bartłomiej Pelczar jest jednym z graczy, którzy w poprzednim sezonie sięgnęli po wicemistrzostwo Polski

PGE Start Lublin chce powalczyć o Pekao Superpuchar Polski

W sobotę w Warszawie sezon koszykarski w Polsce zostanie oficjalnie zainaugurowany rozgrywkami o Pekao Superpuchar Polski

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?
PROGNOZA POGODY
film

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?

Pierwszy jesienny weekend przywita nas słońcem, jednak z biegiem godzin pojawiać się będzie coraz więcej chmur. O szczegółach opowiada Katarzyna Rybacka.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium