Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 czerwca 2018 r.
21:37

Zielny smak Cieleśnicy. Spotkania, inspiracje, przepisy

Tarta pokrzywowa z wołowiną. Zielne kompozycje Agnieszki Filiks z pokrzywą w roli głównej
Tarta pokrzywowa z wołowiną. Zielne kompozycje Agnieszki Filiks z pokrzywą w roli głównej (fot. Waldemar Sulisz)

W Cieleśnicy i Pratulinie odbywa się w ten weekend Święto Ziół. W piątek w pałacu w Cieleśnicy eksperci i zielarze rozmawiają o Ziemi Zielonej Planecie. W sobotę w Pratulinie czekają na was wykłady, występy muzyczne i stoiska z produktami ziołowymi zakończone puszczaniem wianków na Bugu. A w niedzielę w ogrodach i zielnikach cieleśnickiego pałacu odbędzie się wspólne gotowanie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Oba miejsca są wymarzone na letni wypad. Pałac w Cieleśnicy ma bogatą i burzliwą historię. Projekt Antonio Corazziego zachwyca harmonią.

– Pamiątką z dawnych czasów są wiszące na ścianach materiały archiwalne i zdjęcia dokumentujące historię samego pałacu oraz Podlaskiej Wytwórni Samolotów założonej przez jednego z właścicieli dóbr Cieleśnickich – Stanisława Różyczki de Rosenwerth – mówi Barbara Chwesiuk, właścicielka pałacu, która wpadła na pomysł ziołowych spotkań.

– Ten pomysł idealnie wpisuje się w nasz czas, tęsknotę za zdrową kuchnią, naturalnym smakiem i ziołami – tłumaczy Beata Jakoniuk Wojcieszek, prowadząca spotkania i panele dyskusyjne.

Szczególnie atrakcyjny jest ogromny park, gdzie można się zrewitalizować, wyprawić się łódką na przeprawę, pobyć w sadzie, pogotować w kuchni ogrodowej.

Z kolei Pratulin to Sanktuarium Błogosławionych Męczenników Podlaskich. Miejsce mocy, gdzie można naładować akumulatory. A my robimy wam apetyt na zielny smak.

Kminek rośnie dyskretnie i nieśmiało

O dzikich roślinach na zielnik najpiękniej pisał ks. Jan Twardowski. W jego poetyckim zielniku kminek rośnie dyskretnie i nieśmiało, mięta „lubi, kocha, szanuje”, rumianek leczy rośliny rosnące w pobliżu, włókna pokrzywy „potrzebne są do wyrobu tkanin”. W wierszu jeszcze jedna litania prosi rośliny: „Nie opuszczajcie nas nawet wtedy/kiedy pod parasolem deszcz ciemno/i zimno”.
W zielnikach naszych babć wisiały zioła, w słoiczkach stały ziołowe napary, nalewki, ale także marynowane pąki kwiatów i marynowany dereń. Okazuje się, że spore pąki kwiatów można marynować w soku cytryny czy limonki, w occie z oliwą, w solance jak ogórki. Okazuje się, że marynować pączki kwiatowe mniszka lekarskiego, żarnowca – czy latem – owce nasturcji, którymi nasze babcie zastępowały kapary.

Jak się marynuje pąki? W wyparzonych słoiczkach układamy świeże pączki jadalnych kwiatów. Robimy marynatę z octu jabłkowego, listka laurowego, ziela angielskiego, pieprzu, kardamonu, otartej skórki z cytryny i brązowego cukru. Marynatę doprowadzamy do wrzenia, po kilku minutach cedzimy, zalewamy pąki, do każdego słoiczka wkładamy po 1 goździku. Pasteryzujemy i odstawiamy na 2 tygodnie. Pierwiosnkowe kapary są doskonałym dodatkiem do sałatek, tatara, zimnych mięs i pieczystego.

Kwiaty na talerzu

Czerwiec to czas, kiedy do sałatek, twarożków, zup, drugich dań i deserów podajemy kwiaty jadalne. Jak smakują kwiaty? Bardzo efektowne są niebieskie kwiatki ogórecznika, które w dodatku mają smak ogórka. Nagietek lekarski to wielobarwny kwiat z pieprzowym smakiem. Czasami nazywany jest „szafranem biednego człowieka”.

Kwiaty goździka z naturalnym aromatem doskonale podbiją smak deserów. Kwiaty rumianku mają delikatny posmak jabłka. Lawendowe kwiaty szczypioru mają smak cebuli. Stokrotka kusi nutą mięty. Młode kwiaty mniszka, popularnie zwane mleczem, kuszą smakiem miodu i są bardzo odżywcze. Kwiaty mieczyka mają posmak sałaty. Hibiskus – cytryny. Bez ma jeszcze więcej aromatu cytryny, nasturcja ma pieprzowy smak, dobrym dodatkiem do mięs są bratki.

Kwiatami na talerzu fascynują się Agnieszka Filiks, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Willa Filiks w Nałęczowie oraz Jean Bos, nadworny kucharz króla Belgii, szef kuchni restauracji Eko w hotelu Agit w Lublinie. Filiks łączy zioła i kwiaty w czarodziejskie kompozycje.

Zielny smak

W Cieleśnicy spotkamy szczawik zajęczy. Jego listki przypominają koniczynę, białe kwiaty z czerwonym rysunkiem. Pęczek szczawiku blenderujemy z oliwą i marynujemy w nim pierś kurczaka. Obsmażamy na klarowanym maśle, podlewamy winem, dodajemy cząstki truskawek i kawałeczki rabarbaru. Podlewamy białym, wytrawnym winem, po odparowaniu podlewamy śmietaną, dodajemy miód, brązowy cukier, otartą skórkę z pomarańczy, doprawiamy solą z pieprzem. Na talerzu ozdabiamy listeczkami szczawika.

Łąki wokół Pratulina pełne są babki lancetowatej, której podłużne listki smażymy w cieście naleśnikowym i podajemy do mięs. Na łąkach spotkamy bluszczyk kurdybanek, którego listki o korzennym smaku dodajemy do surówek i sałatek, jajecznicy, omletów, mielonych kotletów i zup. Wojciech Modest Amaro podaje w swej warszawskiej restauracji kłącza czyśćca błotnego. Podsmażone na oleju smakują jak orzechowe frytki.

Nadbużańska, polna mięta

Mięta polna ma nad Bugiem wyjątkowy smak. I choć w sklepach ogrodniczych można kupić kilkanaście odmian mięty, to ta nadbużańska bije je cudownie smakuje z herbatą, twarożkach, a doprawiane nią pierogi z kaszą gryczaną, serem, są przedobre. Z listków mniszka zrobimy smaczne sałatki. Leśny podagrycznik do sałatki także się przyda. Z listków leśnej poziomki zaparzymy aromatyczną herbatę. Rukiew wodna i rzeżucha dodadzą kanapkom charakteru, skromny wiesiołek przysłuży się sałatkom.
A mięta jeszcze przysłuży się nalewkom. Oto nalewka miętowo jabłkowa.

Składniki: 1 pęczek liści świeżej mięty, 3/4 litra soku jabłkowego, 30 dag cukru, 0, 5 l spirytusu.

Wykonanie: najpierw trzeba zrobić sok z jabłek. Po przepuszczeniu przez sokowirówkę sok trzeba osłodzić, a następnie podgrzać. Jeszcze gorący sok wlać do butelek i pasteryzować 10 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu. Po 2 tygodniach sok jest gotowy do przygotowania nalewki. Listki mięty trzeba odsączyć, wrzucić do szklanego naczynia, zalać spirytusem i szczelnie zamknąć. Odstawić na 10 dni w ciemne miejsce, następnie przecedzić. Z soku jabłkowego i cukru zagotować syrop. Ostudzić, wymieszać z nalewką miętową, jeszcze raz przecedzić, rozlać do butelek.

Tarta pokrzywowa

Składniki: 250 gram kaszy jaglanej, 7 jaj, 250 gram śmietany 18 %, duży pęczek pokrzyw, łyżka masła, 2 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, 30 dag ugotowanego udźca wołowego, 2 łyżki suszonych pomidorów, parmezan.

Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodze, poczekać, aż wystygnie. Pokrzywy podsmażyć na maśle, żeby straciły ognisty posmak. Do miski wbić 6 jaj, dodać śmietanę i pokrzywy, zblenderować.

Ugotowaną kaszę połączyć z jajkiem i kaszą manną, posolić i wyłożyć na blachę do tarty. Na tak przygotowanej tarcie ułożyć kawałki mięsa, na to suszone pomidory, zalać masą pokrzywową, lekko oprószyć parmezanem. Piec 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Święto Ziół w Cieleśnicy i Pratulinie

Dr Tadeusz Błaszczyk „Akupunktura, medycyna, dietetyka i ziołolecznictwo chińskie”, sobota, 23 czerwca, 12, Pratulin. Bardzo polecamy.

Dr habilitowany Agnieszka Ludwiczuk, „Zielnik roślin leczniczych”, sobota, 23 czerwca, 12.30, Pratulin.

Maria Nitychoruk, „Dziko rosnące zioła. Moja pasja”, sobota, 23 czerwca 15.30, Pratulin.

Wspólne gotowanie, niedziela, 24 czerwca, 12, Pałac w Cieleśnicy

Zapisy, informacje: 887 777 667

Uwaga: Wstęp na wykłady, gotowanie, stoiska dla wystawców – bezpłatny.

Carpaccio z truskawkami i pokrzywą

Pozostałe informacje

Ostatnia droga Leszka Pasiecznego. Tłumy żegnały zasłużonego kraśniczanina
galeria

Ostatnia droga Leszka Pasiecznego. Tłumy żegnały zasłużonego kraśniczanina

Tydzień temu zmarł Leszek Pasieczny. Kraśniczanin. Miał 88 lat. Dzisiaj rodzina, znajomi i cała bliska mu społeczność uczestniczyła w jego ostatniej drodze.

4 kroki do idealnych zaręczyn!

4 kroki do idealnych zaręczyn!

Każda historia miłosna zasługuje na wyjątkowe zaręczyny. Ale co zrobić, żeby ten moment naprawdę zapadł w pamięć? Czasem wystarczy chwila refleksji, cztery konkretne decyzje i odrobina odwagi. Sprawdź, jakie kroki poprowadzą Cię do perfekcyjnego „tak”.

Grzegorz Braun bez immunitetu europosła

Grzegorz Braun bez immunitetu europosła

Parlament Europejski uchylił dzisiaj immunitet europosła Grzegorza Brauna, kandydata na prezydenta Polski.

Święto sztuki po raz 6. Coś dla miłośników literatury, muzyki i sztuk wizualnych

Święto sztuki po raz 6. Coś dla miłośników literatury, muzyki i sztuk wizualnych

Trzy dni wypełnione najróżniejszymi zdarzeniami. Szansa na spotkanie twórców i odbiorców. W Krasnymstawie odbędzie się szósta edycja Festiwalu Sztuk Krasnych im. Stanisława Bojarczuka.

Wtorek na dzielni. Inwestycje na Czubach
WTOREK NA DZIELNI
film

Wtorek na dzielni. Inwestycje na Czubach

Dzielnica Czuby w Lublinie dynamicznie się rozwija. Mimo że administracyjnie podzielona na północną i południową część, mieszkańcy obu rejonów mogą liczyć na inwestycje w infrastrukturę drogową, miejsca postojowe oraz ścieżki rowerowe.

Incydent z flagą Ukrainy na wiecu Grzegorza Brauna. Jest śledztwo

Incydent z flagą Ukrainy na wiecu Grzegorza Brauna. Jest śledztwo

Jest śledztwo w sprawie incydentu podczas wiecu wyborczego Grzegorza Brauna w Białej Podlaskiej. Z budynku ratusza zdjęto wówczas flagę Ukrainy.

Groźny wypadek pod Wisznicami. Wahadło na DK63

Groźny wypadek pod Wisznicami. Wahadło na DK63

Na drodze krajowej 63 pod Wisznicami doszło do wypadku. Policja wyznaczyła ruch wahadłowy.

200 pojemników na drzewach w Lublinie. To pułapki na szkodnika

200 pojemników na drzewach w Lublinie. To pułapki na szkodnika

Rozpoczęła się wiosenna walka z największym wrogiem kasztanowców - szrotówkiem kasztanowcowiaczkiem. Na drzewach zawisły specjalne pułapki, które mają wabić szkodniki.

Napięcia w Handlu Międzynarodowym i S&P500: Czy Cisza Przed Burzą Może Być Myląca?

Napięcia w Handlu Międzynarodowym i S&P500: Czy Cisza Przed Burzą Może Być Myląca?

Inwestycje wiążą się z ryzykiem. Wartość inwestycji może wzrosnąć lub spaść. Twój kapitał jest zagrożony.

Koncerty w ramach Juwenaliów Akademii Zamojskiej odbędą się na Rynku Wielkim
17 maja 2025, 16:00

Od disco polo po rap. Uczelnia zaprasza na juwenalia

Dla każdego coś miłego. Zadowoleni będą zarówno fani disco polo, jak i polskiego rapu. Przy takich gatunkach muzycznych na tegorocznych juwenaliach bawić się będą studenci Akademii Zamojskiej, ale też wszyscy chętni. Otwarte koncerty odbywać się mają na Rynku Wielkim.

Tragedia w podbiłgorajskim lesie rozegrała się w piątek, 2 maja

Śmierć nastolatki na konnej przejażdżce. Jest śledztwo

Postępowanie w kierunku nieumyślnego spowodowania śmierci wszczęła prokuratura po tragedii, jaka w weekend rozegrała się w lesie w Woli Małej koło Biłgoraja. 14-letnia dziewczynka nie przeżyła upadku z konia.

Why you should attend a stand-up show and how to write a monologue in 4 simple steps

Why you should attend a stand-up show and how to write a monologue in 4 simple steps

Nowadays, circumstances have turned out in such a way that people in Europe enjoy going to various events—attending charity functions, going to concerts, and unwinding with a glass of beer or a non-alcoholic drink in pubs. This is completely normal, as everyone has the right to relax in the way they prefer. Most often, attention is drawn to stand-up shows, which are designed to provide lively entertainment. This means that by attending such an event, you can not only hear new jokes from comedians but also have a genuinely good time.

Uwaga na pułapki przy elektronicznej autoryzacji ETA do Wielkiej Brytanii
film

Uwaga na pułapki przy elektronicznej autoryzacji ETA do Wielkiej Brytanii

Wprowadzenie systemu ETA miało ułatwić wjazd do Zjednoczonego Królestwa. Dla większości obywateli Unii Europejskiej, a wkrótce również innych państw, proces ten zastępuje klasyczną Wiza do UK i pozwala przekroczyć granicę bez wizyty w konsulacie. Niestety, każda nowinka administracyjna przynosi falę nadużyć – zwłaszcza w internecie, gdzie łatwo skusić się obietnicą „natychmiastowego potwierdzenia” i „taniej obsługi”. Poniżej znajdziesz kompendium, jak rozpoznać oszustów, ochronić dane paszportowe i nie dać sobie wcisnąć usług, które nie istnieją.

Matura z matematyki? "100 proc. będzie na luzie"
film

Matura z matematyki? "100 proc. będzie na luzie"

We wtorek uczniowie w całej Polsce mierzą się z królową nauk - matematyką. Dla jednych zmora, dla innych spokój ducha. O przeżyciach przed egzaminem opowiedzieli nam uczniowie XXIII LO w Lublinie.

Problemy dyrektorki wiejskiej podstawówki. Zasiądzie na ławie oskarżonych

Problemy dyrektorki wiejskiej podstawówki. Zasiądzie na ławie oskarżonych

Gdy przedstawiano jej zarzuty, odmówiła składania wyjaśnień. Ale przed sądem coś powiedzieć będzie musiała, bo Prokuratura Rejonowa w Hrubieszowie oskarżyła dyrektorkę Szkoły Podstawowej w Trzeszczanach o przekroczenie uprawnień. Grozi za to do 3 lat więzienia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium