Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 maja 2013 r.
8:35
Edytuj ten wpis

Złota Łuska. Pierwszy festiwal ryb słodkowodnych

Wspaniałą potrawę wywodzącą się z barokowej kuchni przygotował Kazimierz Żyszkiewicz z Zajazdu Wince
Wspaniałą potrawę wywodzącą się z barokowej kuchni przygotował Kazimierz Żyszkiewicz z Zajazdu Wince

Korona z karpia, gołąbki z sandacza, pulpety z okonia w mandarynkowej galarecie, lin z doliny Zielawy, sum poleski z plackami z kiszonej kapusty. To tylko niektóre z rybnych przysmaków, których spróbujecie już 23 czerwca na dziedzińcu przed pałacem Sanguszków w Lubartowie. Pierwszy na Lubelszczyźnie festiwal ryb słodkowodnych "Złota Łuska” zapowiada się smakowicie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
We wtorek, 28 maja, w Zajeździe Wincentów koło Lubartowa odbył się konkurs kulinarny "Ryba od kuchni” zorganizowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka " W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”.

Do pojedynku na rybne dania stanęli zawodowi kucharze, gospodarstwa rybackie, gminy oraz pasjonaci gotowania.

– O konkursie dowiedziałam się z Dziennika Wschodniego. Zabrałam syna i razem przygotowaliśmy pulpeciki z okonia w mandarynkowej galarecie. Choć z zawodu jestem lekarzem, to razem z synem Michałem bardzo lubimy gotować – mówi Joanna Jarosz-Czapnik z Lublina.

A my mamy dla was przepisy na najciekawsze potrawy.

Królewska korona z karpia w sosie piernikowym

Wspaniałą potrawę wywodzącą się z barokowej kuchni przygotował Kazimierz Żyszkiewicz z Zajazdu Wincentów.

Składniki: 4 karpie po 1,2 kg, 1 kg cebuli, 2 główki czosnku, 0,5 kg marchwi, 0,5 kg pietruszki, 0,5 kg selera, 2 łyżki miodu, 0,5 kg piernika, 0,3 l wina czerwonego wytrawnego, 4 bataty, 3 jajka, 2 cytryny, 1 słoik żurawiny, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 3 goździki, 3 kwiaty anyżu, gałka muszkatałowa.

Wykonanie: karpie sprawić, zamarynować w posiekanej cebuli, soli, pieprzu i czosnku, odstawić. Z resztek karpia nastawić wywar na bulion rybny. Wlać 2 litry wody, dodać marchewkę, pietruszkę, seler, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Pod koniec gotowania dodać pokruszony piernik, aby bulion rybny nabrał smaku piernika. Przecedzić i sklarować ubitym na sztywną pianę białkiem. Sos zagęścić zimnym masłem z mąką.

Bataty umyć, przesypać solą i pieprzem, zalać oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni C przez 1 godzinę. Filety z karpia ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Czerwone wino wlać do rondla, odparować, dodać całą żurawinę i doprowadzić do konsystencji delikatnego sosu.

Kiedy ryba i ziemniaki będą już gotowe, należy wyłożyć na talerz rybę, polać sosem piernikowym, a ziemniaki sosem z żurawiny.

Gołąbki rybne w sosie borowikowym

Fantastyczną potrawę z sandacza przygotowali Karolina Chapska i Radosław Taracha. Młodzi kucharze zachwycili komisję smakiem, fantazyjnym podaniem i wdziękiem przepisu stylizowanego na staropolski styl.

Składniki: 1 głowa kapustna, włoską zwana, 1 kg filetów sandacza, 3 dorodne cebule, 2 marchwie, 2 białe korzenie pietruszki, 1 por, pęczek kopru, 2 białka jaj zielononóżki, krztyna oleju z rzepaku wyciśniętego, pół kilo borowików, setka białego wina, kubek słodkiej śmietanki, sól i pieprz.

Wykonanie: wywar z włoszczyzny zgotować, pamiętając o pozostawieniu 2 cebul do nadzienia potrzebnych. Sprawioną umyć, osuszyć i przez sitko maszynkowe przepuścić wraz z wcześniej podduszoną na oleju cebulą.

Dodać ubite białka jaj oraz zsiekany koper dorzucić. Soli i pieprzu na smak dodać. Kapustę włoską, wrzątkiem potraktować. Pilnując, by liście w całości pozostały. A co grubsze listne nerwy z kapusty usunąć. Farsz rybny w kapustę owinąć. W garnku gołąbki ułożyć i wywarem zalać.

Tak przygotowane gołąbki na wolnym ogniu zgotować. Borowiki na maśle poddusić. Winem lekko podlać, do odparowania alkoholu doprowadzić. Słodką śmietanką sos zagęścić. Do smaku przypraw dodać.

Pulpety z okonia w mandarynkowej galarecie

Składniki: 1 kg filerów z okonia, 3 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, sok z połówki cytryny, 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 5 ziarenek kardamonu, 5 ziarenek kolendry, sól do smaku, 4 łyżeczki żelatyny, 5 mandarynek klementynek.

Wykonanie: warzywa i przyprawy zalać 2 l wody i gotować do miękkości warzyw. Filety rybne zmielić przez maszynkę, połączyć ze zmielonymi po ugotowaniu warzywami. Dodać surowe jajka, bułkę tartą i sok z cytryny. Posolić do smaku. Formować pulpety wielkości moreli. Wkładać do wrzącego wywaru, gotować na małym ogniu ok. 15 minut i wyjąć.

Z wywaru, który pozostał odmierzyć 1/2 litra i rozpuścić w nim 4 łyżeczki żelatyny. Pulpety rybne układać na półmisku razem z mandarynkami podzielonymi na cząstki. Całość zalać ścinającą się galaretą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pozostałe informacje

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas niezwykłego widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium