Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 maja 2013 r.
8:35
Edytuj ten wpis

Złota Łuska. Pierwszy festiwal ryb słodkowodnych

Wspaniałą potrawę wywodzącą się z barokowej kuchni przygotował Kazimierz Żyszkiewicz z Zajazdu Wince
Wspaniałą potrawę wywodzącą się z barokowej kuchni przygotował Kazimierz Żyszkiewicz z Zajazdu Wince

Korona z karpia, gołąbki z sandacza, pulpety z okonia w mandarynkowej galarecie, lin z doliny Zielawy, sum poleski z plackami z kiszonej kapusty. To tylko niektóre z rybnych przysmaków, których spróbujecie już 23 czerwca na dziedzińcu przed pałacem Sanguszków w Lubartowie. Pierwszy na Lubelszczyźnie festiwal ryb słodkowodnych "Złota Łuska” zapowiada się smakowicie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
We wtorek, 28 maja, w Zajeździe Wincentów koło Lubartowa odbył się konkurs kulinarny "Ryba od kuchni” zorganizowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka " W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”.

Do pojedynku na rybne dania stanęli zawodowi kucharze, gospodarstwa rybackie, gminy oraz pasjonaci gotowania.

– O konkursie dowiedziałam się z Dziennika Wschodniego. Zabrałam syna i razem przygotowaliśmy pulpeciki z okonia w mandarynkowej galarecie. Choć z zawodu jestem lekarzem, to razem z synem Michałem bardzo lubimy gotować – mówi Joanna Jarosz-Czapnik z Lublina.

A my mamy dla was przepisy na najciekawsze potrawy.

Królewska korona z karpia w sosie piernikowym

Wspaniałą potrawę wywodzącą się z barokowej kuchni przygotował Kazimierz Żyszkiewicz z Zajazdu Wincentów.

Składniki: 4 karpie po 1,2 kg, 1 kg cebuli, 2 główki czosnku, 0,5 kg marchwi, 0,5 kg pietruszki, 0,5 kg selera, 2 łyżki miodu, 0,5 kg piernika, 0,3 l wina czerwonego wytrawnego, 4 bataty, 3 jajka, 2 cytryny, 1 słoik żurawiny, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 3 goździki, 3 kwiaty anyżu, gałka muszkatałowa.

Wykonanie: karpie sprawić, zamarynować w posiekanej cebuli, soli, pieprzu i czosnku, odstawić. Z resztek karpia nastawić wywar na bulion rybny. Wlać 2 litry wody, dodać marchewkę, pietruszkę, seler, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Pod koniec gotowania dodać pokruszony piernik, aby bulion rybny nabrał smaku piernika. Przecedzić i sklarować ubitym na sztywną pianę białkiem. Sos zagęścić zimnym masłem z mąką.

Bataty umyć, przesypać solą i pieprzem, zalać oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni C przez 1 godzinę. Filety z karpia ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Czerwone wino wlać do rondla, odparować, dodać całą żurawinę i doprowadzić do konsystencji delikatnego sosu.

Kiedy ryba i ziemniaki będą już gotowe, należy wyłożyć na talerz rybę, polać sosem piernikowym, a ziemniaki sosem z żurawiny.

Gołąbki rybne w sosie borowikowym

Fantastyczną potrawę z sandacza przygotowali Karolina Chapska i Radosław Taracha. Młodzi kucharze zachwycili komisję smakiem, fantazyjnym podaniem i wdziękiem przepisu stylizowanego na staropolski styl.

Składniki: 1 głowa kapustna, włoską zwana, 1 kg filetów sandacza, 3 dorodne cebule, 2 marchwie, 2 białe korzenie pietruszki, 1 por, pęczek kopru, 2 białka jaj zielononóżki, krztyna oleju z rzepaku wyciśniętego, pół kilo borowików, setka białego wina, kubek słodkiej śmietanki, sól i pieprz.

Wykonanie: wywar z włoszczyzny zgotować, pamiętając o pozostawieniu 2 cebul do nadzienia potrzebnych. Sprawioną umyć, osuszyć i przez sitko maszynkowe przepuścić wraz z wcześniej podduszoną na oleju cebulą.

Dodać ubite białka jaj oraz zsiekany koper dorzucić. Soli i pieprzu na smak dodać. Kapustę włoską, wrzątkiem potraktować. Pilnując, by liście w całości pozostały. A co grubsze listne nerwy z kapusty usunąć. Farsz rybny w kapustę owinąć. W garnku gołąbki ułożyć i wywarem zalać.

Tak przygotowane gołąbki na wolnym ogniu zgotować. Borowiki na maśle poddusić. Winem lekko podlać, do odparowania alkoholu doprowadzić. Słodką śmietanką sos zagęścić. Do smaku przypraw dodać.

Pulpety z okonia w mandarynkowej galarecie

Składniki: 1 kg filerów z okonia, 3 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, sok z połówki cytryny, 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 5 ziarenek kardamonu, 5 ziarenek kolendry, sól do smaku, 4 łyżeczki żelatyny, 5 mandarynek klementynek.

Wykonanie: warzywa i przyprawy zalać 2 l wody i gotować do miękkości warzyw. Filety rybne zmielić przez maszynkę, połączyć ze zmielonymi po ugotowaniu warzywami. Dodać surowe jajka, bułkę tartą i sok z cytryny. Posolić do smaku. Formować pulpety wielkości moreli. Wkładać do wrzącego wywaru, gotować na małym ogniu ok. 15 minut i wyjąć.

Z wywaru, który pozostał odmierzyć 1/2 litra i rozpuścić w nim 4 łyżeczki żelatyny. Pulpety rybne układać na półmisku razem z mandarynkami podzielonymi na cząstki. Całość zalać ścinającą się galaretą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pozostałe informacje

Konstytucja, flagi i maskotki. Polska ma 11 nowych obywateli
ZDJĘCIA
galeria

Konstytucja, flagi i maskotki. Polska ma 11 nowych obywateli

11 osób - w tym dwójka dzieci - od środy może nazywać się Polakami. Akty obywatelstwa odebrali z rąk wicewojewody Wojciecha Wołocha.

Motor Lublin kontra Piast Gliwice. Kibiców po meczu zabierze komunikacja miejska

Motor Lublin kontra Piast Gliwice. Kibiców po meczu zabierze komunikacja miejska

W piątek, 9 maja, piłkarze Motoru Lublin zmierzą się Piastem Gliwice. Po meczu kibice będą mogli wrócić autobusami, których będzie więcej.

Stare Miasto w Zamościu

Pieniądze, pomysły i projekty. Startuje budżet obywatelski

Do podziału są ponad 3 mln zł. O tym, na co zostaną wydane, zdecydują mieszkańcy. Oni też mogą zgłaszać swoje propozycje do przyszłorocznego budżetu obywatelskiego Zamościa.

Karol Nawrocki: „zdecydowałem o przekazaniu mieszkania na cele charytatywne”

Karol Nawrocki: „zdecydowałem o przekazaniu mieszkania na cele charytatywne”

Karol Nawrocki zwołał konferencję prasowa, na której mówił o swojej pomocy dla pana Jerzego i wątpliwościach, jakie pojawiły się w sprawie mieszkania w Gdańsku. Powiedział też, że razem z żoną Martą podjął decyzję, by „przekazać to mieszkanie na cele charytatywne”.

Kariera w alpinizmie przemysłowym - jak zostać specjalistą od prac wysokościowych?

Kariera w alpinizmie przemysłowym - jak zostać specjalistą od prac wysokościowych?

Praca na wysokości, często w miejscach trudno dostępnych, wymaga nie tylko sprawności fizycznej i braku lęku przestrzeni, ale przede wszystkim specjalistycznych umiejętności i rygorystycznego podejścia do bezpieczeństwa.

Pierwszy taki ośrodek w Polsce. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ma nową placówkę

Pierwszy taki ośrodek w Polsce. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ma nową placówkę

Wykrywanie chorób roślin, reakcja na suszę, skuteczności działania nawozów – do tego służy obrazowanie cyfrowe, które stosuje Centrum Fenomiki Roślin otwarte na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. To pierwszy taki ośrodek w Polsce.

W Bazylice Świętego Piotra w Watykanie kardynałowie uczestniczyli w specjalnej mszy „Pro eligendo papa”, czyli za wybór papieża

Rozpoczyna się konklawe. Jak będzie wybrany nowy papież?

W środę rozpocznie się konklawe, które wybierze 267. papieża. Weźmie w nim udział rekordowa liczba 133 kardynałów elektorów. Drzwi Kaplicy Sykstyńskiej zostaną zamknięte po południu i tego samego dnia odbędzie się jedno głosowanie.

Łosiem, który zranił się prawdopodobnie przeskakując przez przeszkody zajęli się pracownicy ZOO

Przyszedł łoś do przedszkola. Interweniowały służby

Nie wiadomo skąd przyszedł ani jak pokonał ogrodzenie. Faktem jest, że dzisiaj rano po placu jednego z przedszkoli w Zamościu spacerował sobie... łoś.

Wyciąg przy zalewie Zimna Woda zacznie działać od 10 maja

Najdłuższy wyciąg do sportów wodnych. Będzie czynny jeszcze przed sezonem

Sezon nad zalewem Zimna Woda oficjalnie ruszy 28 czerwca, ale wcześniej miłośnicy sportów wodnych będą mogli skorzystać z wakeparku z wyciągiem do nart wodnych.

Wojewoda Komorski straszy posła Moskala prokuraturą: To straszenie mieszkańców
galeria

Wojewoda Komorski straszy posła Moskala prokuraturą: To straszenie mieszkańców

Wojewoda Krzysztof Komorski zwołał pilnie spotkanie z dziennikarzami. Przedstawił na nim dane, które mają obnażyć kłamstwa posłów Prawa i Sprawiedliwości: Michała Moskala i Mariusza Błaszczaka.

Kierownik USC na wylocie. Ślubów udzieli burmistrz
zmiany kadrowe

Kierownik USC na wylocie. Ślubów udzieli burmistrz

Od sierpnia ślubów cywilnych mieszkańcom gminy Końskowola będzie udzielał burmistrz Mariusz Majkutewicz. Wieloletnia kierownik Urzędu Stanu Cywilnego, Danuta Sułek, otrzymała wypowiedzenie.

Zaginęła Elżbieta Giza. Policja prosi o pomoc

Zaginęła Elżbieta Giza. Policja prosi o pomoc

Policjanci z Opola Lubelskiego poszukują zaginionej Elżbiety Gizy.

Dlaczego warto inwestować w województwie lubelskim?

Dlaczego warto inwestować w województwie lubelskim?

Województwo lubelskie to dziś nie tylko perła przyrodnicza i kulturowa Polski Wschodniej, ale coraz bardziej dynamicznie rozwijający się ośrodek gospodarczy. Dzięki wsparciu Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej EURO-PARK WISŁOSAN, region oferuje inwestorom atrakcyjne warunki rozwoju biznesu, preferencyjne ulgi podatkowe oraz dostęp do nowoczesnej infrastruktury.

Hydra - ultranowoczesny bolid stworzony w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Hydra - ultranowoczesny bolid stworzony w Lublinie

Ultralekki pojazd napędzany wodorem – Hydra – to nowy projekt studentów Politechniki Lubelskiej, który już wkrótce stanie na starcie prestiżowego Shell Eco-marathon. Zbudowany całkowicie od podstaw bolid może nie tylko jeździć, ale też uczyć, inspirować i testować technologie przyszłości.

Burmistrz Piotr Płudowski

Radny: Brak dialogu z przedsiębiorcami. Burmistrz nie powoła Rady Biznesu

Na brak dialogu z łukowskimi przedsiębiorcami wskazuje radny Bartłomiej Bryk (PiS) i proponuje rozwiązanie w postaci Rady Biznesu. Ale zdaniem burmistrza Piotra Płudowskiego nie ma potrzeby „mnożenia już istniejących form współpracy”.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium