Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 września 2017 r.
18:50

Zupa z opieniek czy rydze na miodzie? Najlepsze przepisy na potrawy z grzybami

0 3 A A

Po raz pierwszy od wielu lat w kraśnickich lasach pojawiły się rydze. W wielkiej obfitości. Takiego wysypu nie pamiętają najstarsi mieszkańcy Zaklikowa. Innych grzybów też jest w bród. Jest z czego zrobić zapasy na zimę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

O rydzach pisał czule w „Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz: „Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice, Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice/ Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada, I dziwna, żaden owad na nich nie usiada/ Panienki za wysmukłym gonią borowikiem, Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem/ Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy? I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy, Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory, Czy zimą”

Rydze najlepsze są z patelni. Kroimy w paski, smażymy na maśle z dodatkiem czosnku. Solimy. Na talerzu posypujemy siekanym koperkiem. Skwierczące rydze z patelni grillowej są jeszcze lepsze. Genialne są rydze marynowane na miodzie. I od tego przepisu zaczynamy.

Rydze na miodzie

Składniki: rydze. Na zalewę: 5 szklanek wody, pół szklanki octu jabłkowego, pół szklanki miodu, po łyżce soli i cukru, ziele angielski, listek laurowy, gorczyca, ziele angielskie.

Wykonanie: rydze oczyścić, obgotować w osolonej wodzie. Zrobić zalewę. Zagotować wodę z octem i miodem. Dodać pokrojoną w plastry cebulę. Dodać goździki. Zagotować raz jeszcze, ostudzić. Rydze układać w słoiku, dodać cebulę, przyprawy, zalać marynatą. Pasteryzować 15 minut.

Kiszone grzyby

Do kiszenia nadaje się każdy rodzaj grzybów, pod warunkiem, że są młode, jędrne i zdrowe. Najlepsze do kiszenia są rydze. Szczególnie smaczne są gąski, które dobrze i długo się przechowują, ale równie wyborne są borowiki, podgrzybki lub maślaki. Wszystkie rodzaje grzybów, za wyjątkiem gąsek, można kisić razem.
Składniki: na 1 kg świeżych grzybów potrzeba 2 dag soli, 2 ząbki czosnku, po pół łyżeczki pieprzu i ziela angielskiego i 2 listki laurowe.

Wykonanie: grzyby oczyścić, trzonki przyciąć krótko. Same kapelusze, niekrojone, z krótko przyciętymi trzonkami wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5 minut. Odcedzone i ostudzone grzyby układać w kamiennym garnku i przesypywać solą i przekładać przyprawami.

Grzyby układać zawsze kapeluszami do góry. Ostatnią warstwę grzybów posolić, przykryć czystym lnianym płótnem i wyparzonym talerzem, obciążyć. Po kilku dniach sok, który się wydzielił podczas kiszenia powinien przykryć grzyby. Jeśli nie, należy nalać na wierzch zimnej, osolonej i przegotowanej wody (4 dag soli na 1 l wody). Przechowywać w chłodnym miejscu.

Mrozimy grzyby

To najbardziej sprawdzony przepis na zimowe zapasy grzybowe. Świeże grzyby są bardzo nietrwałe. Ale wystarczy je zamrozić: odpowiedni rozmrożone będą smakować, jak te, dopiero przyniesione z lasu.

Grzyby do zamrożenia muszą być świeże i zdrowe. Po przyniesieniu do domu nie wolno ich myć. Należy je starannie oczyścić, jak do suszenia. Następnie ułożyć na tacce i zamrozić. Po zamrożeniu nakładamy porcje do odpowiednich pojemników lub woreczków, zamykamy i chowamy do zamrażarki. Nie wszystkie grzyby można od razu zamrozić. Kurki i rydze należy najpierw obgotować, bo po rozmrożeniu będą gorzkie. Co gorsza, będą smakować jak wiór.

Sprytny patent

Nie wszyscy wiedzą, że grzyby można przesmażyć z cebulką i zamrozić. Albo zrobić grzybowy farsz i schować do zamrażarki. Grzyby można także ugotować, zmielić i zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy dodać trochę pasty do zupy, by nadać jej niezwykły aromat. We wszystkich przypadkach grzyby zamrażamy w małych porcjach. Tak, żeby całe opakowanie wykorzystać po rozmrożeniu.

Jak postępować z grzybami po wyjęciu z zamrażarki? Okazuje się, że nie wolno ich zostawiać, żeby całkiem się rozmroziły. Już w kilka minut po wyjęciu z zamrażarki można je smażyć na patelni. Wtedy nie stracą jędrności i będą smakować jak należy. Grzybiarze spod Kazimierza mają sprytny patent na prawdziwki. Rozmrażają grzyby, zalewając je mlekiem. Wyglądają i smakują, jakby dopiero co zerwano je w lesie. A teraz kilka sprawdzonych przepisów na obiad z grzybami w głównej roli.

Maślaki w śmietanie

SKŁADNIKI: 50 dag maślaków, 2 małe cebule, sól, pieprz, klarowane masło, śmietanka.

WYKONANIE: maślaki obgotować w osolonym wrzątku. Po odparowaniu pokroić na kawałki. Na głębokiej patelni rozpuścić klarowane masło. Wrzucić grzyby i krótko przesmażyć. Podlać wodą (można bulionem), dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą z pieprzem i dusić pod przykryciem. Wlać śmietankę, odparować, by sos się zagęścił. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami z masłem.

Pierogi z gąskami

Składniki: ciasto na pierogi. Na farsz: 50 dag kaszy gryczanej, 50 dag gąsek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać posiekane grzyby. Usmażyć, przełożyć do naczynia z ugotowaną i wystudzoną kaszą. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem, odstawić na pół godziny.
Z rozwałkowanego ciasta wykrajać szklanką porcje, nakładać farsz, lepić, robiąc na brzegach falbanki. Gotować o osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z przesmażoną cebulą.

Schabowe kanie

Składniki: 4 kapelusze kani, litr mleka, 2 jajka, łyżka mąki, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej na smażenie.

Wykonanie: kapelusze oczyścić pędzelkiem, wymoczyć w mleku, delikatnie rozgnieść dłonią. Rozbić jajka z solą i pieprzem. Obtaczać kapelusze w jajku, mące, powtórnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, do którego można dodać kawałek masła.

Panierować można inne grzyby. Świetne są rydze, które należy opłukać pod strumieniem bieżącej wody, panierować w bułce i usmażyć na sklarowanym maśle. To niebywały przysmak. Uwaga. Po zebraniu kani należy je sprawdzić w miejscowym oddziale Sanepidu.

Zrazy z grzybów

Składniki: 50 dag grzybów, 20 dag kaszy manny, 1 cebula, 4 jaja, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag tłuszczu, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby trzeba oczyścić, pokrajać na kawałki, poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę, wymieszać, podprażyć. Jak masa wystygnie, zemleć w maszynce z połową cebuli, dodać jaja, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić. Zrobić podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym na bazie cebuli. Niech dochodzą w piekarniku.

Zupa z opieniek

SKŁADNIKI: 50 dag świeżych opieniek, 50 dag ziemniaków, olej, listek laurowy, ziele, pieprz, sól, 2 cebule, zielenina do smaku.

WYKONANIE: opieńki oczyścić, pokroić, ugotować z suszonym grzybkiem. Ziemniaki pokroić w kostkę, podsmażyć, zalać przegotowaną wodą, żeby wydobyć smak. Kiedy się ugotują, dodać przyprawy, osolić do smaku. Na oleju usmażyć posiekaną cebulę. Dodać do zupy, wraz z wcześniej ugotowanymi grzybami. Pogotować kilka minut. Na talerzu posypać zieloną pietruszką.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 3

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
joasia / 20 listopada 2017 r. o 20:19
0
A robiliście może takie coś jak pieczarki portobello z pieczonymi pomidorami, pancettą i kozim serem ? Musicie spróbować palce lizac:) Przepis jak zrobic: Składniki na 2 osoby:       1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),     4 duże pieczarki grillowe lub portobello,     200 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych,     150g pancetty pokrojonej w plasterki,     2 ząbki czosnku,     świeży tymianek,     oliwa aromatyzowana czosnkiem i bazylią,     sól, Przygotowanie: Siekamy kilka listków bazylii i 2 ząbki czosnku. Zalewamy 6 łyżkami oliwy i odstawiamy. Kapelusze pieczarek delikatnie wydrążamy łyżeczką i nacinamy od zewnętrznej strony w kratkę. Skrapiamy z obu stron oliwą i przyprawiamy odrobiną soli i grillujemy krótko na patelni. Pomidorki polewamy oliwą i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pancettę smażymy lub pieczemy w piekarniku, aż będzie chrupiąca (około 15 minut). Na spód pieczarki kładziemy krążek sera pleśniowego Chavroux, pancettę, pomidorki, świeży tymianek i jeszcze jeden krążek sera pleśniowego na górę. Zapiekamy pod górną grzałką w piekarniku, aż ser się rozpuści i stworzy smaczną i delikatną serową powłokę. Polewamy aromatyzowaną oliwą.
A robiliście może takie coś jak pieczarki portobello z pieczonymi pomidorami, pancettą i kozim serem ? Musicie spróbować palce lizac:) Przepis jak zrobic: Składniki na 2 osoby:       1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),     4 duże pieczarki grillowe lub portobello,     200 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych,     150g pancetty pokrojonej w plasterki,     2 ząbki czosnku,     świeży tymianek,     oliwa aromatyzowana czosnkiem i bazylią,     sól, Przygotowanie: Siekamy kilka listków bazylii i 2 ząbki czosnku.... rozwiń
Avatar
Gość / 25 września 2017 r. o 07:50
0
Odmiana "opieńka" przekroczyła możliwości percepcyjne redakcji.
Avatar
Gość / 23 września 2017 r. o 19:00
0
Akurat Mickiewicz pisał o grzybicach.
Avatar
joasia / 20 listopada 2017 r. o 20:19
0
A robiliście może takie coś jak pieczarki portobello z pieczonymi pomidorami, pancettą i kozim serem ? Musicie spróbować palce lizac:) Przepis jak zrobic: Składniki na 2 osoby:       1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),     4 duże pieczarki grillowe lub portobello,     200 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych,     150g pancetty pokrojonej w plasterki,     2 ząbki czosnku,     świeży tymianek,     oliwa aromatyzowana czosnkiem i bazylią,     sól, Przygotowanie: Siekamy kilka listków bazylii i 2 ząbki czosnku. Zalewamy 6 łyżkami oliwy i odstawiamy. Kapelusze pieczarek delikatnie wydrążamy łyżeczką i nacinamy od zewnętrznej strony w kratkę. Skrapiamy z obu stron oliwą i przyprawiamy odrobiną soli i grillujemy krótko na patelni. Pomidorki polewamy oliwą i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pancettę smażymy lub pieczemy w piekarniku, aż będzie chrupiąca (około 15 minut). Na spód pieczarki kładziemy krążek sera pleśniowego Chavroux, pancettę, pomidorki, świeży tymianek i jeszcze jeden krążek sera pleśniowego na górę. Zapiekamy pod górną grzałką w piekarniku, aż ser się rozpuści i stworzy smaczną i delikatną serową powłokę. Polewamy aromatyzowaną oliwą.
A robiliście może takie coś jak pieczarki portobello z pieczonymi pomidorami, pancettą i kozim serem ? Musicie spróbować palce lizac:) Przepis jak zrobic: Składniki na 2 osoby:       1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),     4 duże pieczarki grillowe lub portobello,     200 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych,     150g pancetty pokrojonej w plasterki,     2 ząbki czosnku,     świeży tymianek,     oliwa aromatyzowana czosnkiem i bazylią,     sól, Przygotowanie: Siekamy kilka listków bazylii i 2 ząbki czosnku.... rozwiń
Avatar
Gość / 25 września 2017 r. o 07:50
0
Odmiana "opieńka" przekroczyła możliwości percepcyjne redakcji.
Avatar
Gość / 23 września 2017 r. o 19:00
0
Akurat Mickiewicz pisał o grzybicach.
Zobacz wszystkie komentarze 3

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Carnaval Sztukmistrzów 2020. W tym roku inny niż dotychczas [zdjęcia]
galeria

Carnaval Sztukmistrzów 2020. W tym roku inny niż dotychczas [zdjęcia]

Carnaval Sztukmistrzów w Lublinie, w tym roku, ze względu koronawirusa odbywa się na innych zasadach niż dotychczas. Przede wszystkim nie ma spektakli wystawianych na ulicach. Ze względu na ogłoszony stan epidemii w festiwalu nie biorą też udziału artyści z zagranicy.

Lotnisko miało dostać pieniądze od rządu. "Czas płynie, a zapowiadanej pomocy nie widać"

Lotnisko miało dostać pieniądze od rządu. "Czas płynie, a zapowiadanej pomocy nie widać"

Port Lotniczy Lublin wciąż czeka na rządowe wsparcie na pokrycie strat poniesionych w wyniku pandemii. A od obietnic w tej sprawie lada moment miną cztery miesiące.

Zamość będzie miał droższe śmieci. Radni zadecydują o ile

Zamość będzie miał droższe śmieci. Radni zadecydują o ile

Od nowego roku mieszkańcy zapłacą wyższe stawki za wywóz śmieci. Na najbliższej sesji mają się tym zająć radni. Miasto chce by osoby z domków jednorodzinnych płaciły inaczej niż te z bloków

Idziesz po bon wczasowy, wracasz z kredytem. "Moja teściowa tonie dziś w długach"

Idziesz po bon wczasowy, wracasz z kredytem. "Moja teściowa tonie dziś w długach"

Najpierw są telefony i miłe SMS-y. Kuszenie obietnicą darmowych wakacji i drogimi prezentami. Trzeba tylko przyjść na prezentację. – Jeszcze się nie zdarzyło, by ktoś czegoś nie kupił – opowiada częsta uczestniczka takich spotkań.

Gwardia Opole – Azoty Puławy 25:35. Trzy mecze i trzy zwycięstwa!

Gwardia Opole – Azoty Puławy 25:35. Trzy mecze i trzy zwycięstwa!

W piątek w Opolu spotkały się dwie niepokonane drużyny: Gwardia i Azoty. Dobrą passę przedłużyli puławianie i to w bardzo dobrym stylu, bo pokonali gospodarzy aż 35:25.

Pszczółka Start Lublin – Polpharma 82:78. Wygrana z problemami [zdjęcia]
galeria

Pszczółka Start Lublin – Polpharma 82:78. Wygrana z problemami [zdjęcia]

Energa Basket Liga Pszczółka Start Lublin z czwartym zwycięstwem w tym sezonie. Tym razem jednak podopieczni Davida Dedka nie zachwycili swoją postawą.

Białoruś chce zamknąć granicę? Rzecznik apeluje o rezygnację z kwarantanny

Białoruś chce zamknąć granicę? Rzecznik apeluje o rezygnację z kwarantanny

W czwartek białoruskie media obiegła informacja, że prezydent Aleksandr Łukaszenka zamyka granice z Polską i Litwą. Polska Straż Graniczna tego nie potwierdza.

Pierwsza na świecie eko-trumna. Kosztuje od 1,5 do 2 tys. euro
film

Pierwsza na świecie eko-trumna. Kosztuje od 1,5 do 2 tys. euro

Delft, Holandia. Holenderski wynalazca Bob Hendrikx stworzył pierwszą na świecie eko-trumnę. Do jej budowy wykorzystał materiał na bazie grzybni. Zastosowanie takich „tworzyw” sprawia, że złożone w takiej trumnie ciało rozkłada się w sposób organiczny i umożliwia ponowne wchłonięcie składników odżywczych przez glebę i żyjące w niej organizmy.

Nowy prezes janowskiej stadniny koni. KOWR tłumaczy dlaczego powołał Lucjana Cichosza

Nowy prezes janowskiej stadniny koni. KOWR tłumaczy dlaczego powołał Lucjana Cichosza

Nowy prezes się wdraża – słyszymy od tygodnia w sekretariacie stadniny koni w Janowie Podlaskim. Powody powołania na to stanowisko Lucjana Cichosza podaje za to Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Od wtorku inaczej pojedziemy Al. Racławickimi. Co dzieje się na placu budowy? [zdjęcia]
galeria

Od wtorku inaczej pojedziemy Al. Racławickimi. Co dzieje się na placu budowy? [zdjęcia]

Bardzo pracowity piątek mieli robotnicy przebudowujący Al. Racławickie. We wtorek na tej trasie zmieni się organizacja ruchu. Zmiany będą dotyczyć również kierowców na Legionowej i Głowackiego, a przede wszystkim na ul. Spadochroniarzy, która na ponad miesiąc zostanie odcięta od Al. Racławickich

Nowe władze Porozumienia w Chełmie. Zawiślak u gowinowców?

Nowe władze Porozumienia w Chełmie. Zawiślak u gowinowców?

Działacze Porozumienia Jarosława Gowina z terenu okręgu wyborczego nr 7 wybrali nowe władze. O reelekcję na stanowisko przewodniczącego nie ubiegał się prezydent Chełma Jakub Banaszek.

Pacjentka zataiła, że miała kontakt z osobą z COVID-19. Szpital zawiadomi prokuraturę

Pacjentka zataiła, że miała kontakt z osobą z COVID-19. Szpital zawiadomi prokuraturę

Pacjentka, która zgłosiła się na izbę przyjęć hrubieszowskiego szpitala nie przyznała się, że miała kontakt z osobą zakażoną koronawirusem. Sprawa wyszła na jaw, gdy zrobiony rutynowo test wykazał, że i ona jest chora. – To jest niedopuszczalne. Naraziła zdrowie i życie innych pacjentów i pracowników. Zgłosimy sprawę do prokuratury – mówi dyrektor placówki.

Lekarz jednego z lubelskich szpitali ma koronawirusa. Wstrzymane przyjęcia pacjentów
ALARM24

Lekarz jednego z lubelskich szpitali ma koronawirusa. Wstrzymane przyjęcia pacjentów

Jeden z chirurgów pracujących w szpitalu przy ul. Herberta w Lublinie jest zakażony koronawirusem. Na kwarantannie jest 8 innych lekarzy. Dzisiaj szpital wstrzymał przyjęcia chorych na oddział chirurgii.

Przepychanki w centrum Puław. Zaatakowanemu mężczyźnie pomogła kobieta [wideo]

Przepychanki w centrum Puław. Zaatakowanemu mężczyźnie pomogła kobieta [wideo]

Na przejściu dla pieszych przez al. Partyzantów w Puławach, w pobliżu skrzyżowania z ul. Centralną doszło do szamotaniny, którą nagrała samochodowa kamerka jednego z kierowców. Na pomoc zaatakowanemu mężczyźnie ruszyła kobieta. - Nie toleruję przemocy, zwłaszcza wobec słabszych - mówi bohaterka.

Dym na ul. Urzędowskiej w Kraśniku. Interweniowała straż pożarna
ALARM24

Dym na ul. Urzędowskiej w Kraśniku. Interweniowała straż pożarna

Prawdopodobnie przez zwarcie instalacji elektrycznej doszło dzisiaj do pożaru samochodu na ul. Urzędowskiej w Kraśniku. Na szczęście nikomu nic się nie stało.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.