Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lubelskie Ekstra

27 września 2019 r.
19:23

Good Chef 2019: Oto zwycięzca lubelskiego konkursu na najlepszego szefa kuchni

343 15 A A
(fot. Maciej Kaczanowski)

Piotr Kostyła wygrał ogólnopolski konkurs Good Chef 2019 podczas Europejskiego Festiwalu Smaku.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

– To samorodek – mówi Jean Bos, który przez 15 lat był szefem kuchni w pałacu w Brukseli i gotował dla króla Belgów. Piotr Kostyła bezbłędnie spełnił założenia konkursu, by kreatywnie wykorzystać produkty regionalne. Postawił na kuchnię staropolską oraz świeże i sezonowe produkty.

Kuchnia i logistyka

Piotr ma 22 lata. Ze strony ojca jego mała ojczyzna to Niemce. Matka pochodzi z miejscowości Nowy Staw koło Nasutowa. Tego Nasutowa, skąd pochodzi zawijas nasutowski; regionalne danie godne najlepszych restauracji.

Jak pamięta smak rodzinnego domu? – Babcia Marysia trzymała kaczki. Najbardziej pamiętam przepyszny rosół z kaczki z domowym makaronem – wspomina Piotr Kostyła. Pamięta także kaczkę pieczoną, nadziewaną farszem z wątróbki i kaszy gryczanej. I grzyby. – Świętej pamięci dziadek Józef znał las na wylot, „kosił” grzyby naręczami, grzyby były podstawą zup, sosów, pierogów.

Podstawówka w Niemcach. Dalej gimnazjum. – Gimnazjum się skończyło, poszedłem na naukę kucharstwa do Izby Rzemiosła w Lublinie. Powiem szczerze, że więcej się nauczyłem na praktykach, niż w szkole – mówi krótko. Praktyki miał w „Koncertowej”. Trzy lata doświadczenia zrobiły swoje. – Nauczyłem się podstaw staropolskiej kuchni, bo właściciele przywiązywali do niej wielką wagę. Nauczyłem się też ogarniania cateringów. Rozpracowania zadania, ułożenia co po kolei, żeby dania trzymały poziom. „Koncertowa” dała mi podstawy kuchni i podstawy logistyki. Lepiej trafić nie mogłem.

Mistrz

Po „Koncertowej” był „Kogel Mogel”, a potem hotel „Agit”, gdzie autorską restaurację prowadzi Jean Bos. Prace rozpoczął w lipcu 2017 roku. Pierwszy dzień? – Poznałem chłopaków. Jean zaprosił mnie na rozmowę. Zapytał, ile mam lat i co potrafię. Popatrzył i powiedział: Resztę zweryfikujemy na kuchni.

Ciężko było? – Dosyć ciężko. Cieszyłem się strasznie, ale musiałem zacisnąć zęby i terminować. To była dobra szkoła. Szkoła pokory. W naszym zawodzie pokora to podstawa do osiągnięcia sukcesu. Pokora i ciężka, bardzo ciężka praca. Widziałem z bliska, jak skromny jest Jean Bos. A przecież gotował dla królów. Nie warto się wywyższać. Ani na kuchni, ani w życiu. Ja jestem jeszcze bardzo młody. Ale wiem, że wywyższanie to jest początek końca.

Konkursy

Po pierwsze czystość. – Po drugie czystość. I po trzecie czystość. Tu Jean Bos był nieustępliwy. Co najmniej dwa razy na zmianie robiliśmy generalne porządki z myciem podłogi, która musiała być umyta na błysk – opowiada Piotr, który uczył się kuchni polskiej, ale widzianej przez pryzmat Europy. – Jean uczył nas podstaw kuchni francuskiej, która jest jedną z najlepszych kuchni.

Kiedy dostał nominację do „Good Chefa”, poznał konkursowy skład. – Ja chyba przed każdym konkursem mam stres. W tamtym roku startowałem w Mistrzostwach Przyrządzania Baraniny. Z Tomkiem Mielniczukiem zajęliśmy wysokie drugie miejsce. Zrobiliśmy comber jagnięcy i deser z czekolady.

W konkursie w Lublinie też wygrał daniem z comberkiem jagnięcym w roli głównej. – Podałem komisji comberek z jagnięciny uhruskiej, bo to wyśmienity smak z naszego regionu. Podałem na puree z kalarepy, do którego dodałem ser Bursztyn. Do tego podałem wężymorda i gruszkę na miodzie gryczanym.

Jak przyrządzić comberek?

Z dziczyzny, albo z jagnięciny. Jagnięcinę bez trudu kupimy w sklepach. Warto się pobawić, bo jest o co zawalczyć. Moim zdaniem nie ma co wyważać drzwi i przesadnie kombinować. Zrobić klasycznie. Doprawić solą pieprzem, krótko przesmażyć na oliwie. Raz, na jednym boku, na drugim. Jak się zagapimy, mięso będzie twarde.

Do tego masło, rozmaryn, tymianek i czosnek. Zbastować, czyli podlewać masłem mięso. Co do tego? Co kto lubi? Przeróżne puree. Do tego jakiś owoc, który się dobrze skomponuje z jagnięciną, na przykład konfiturę w z wiśni.

e-Wydanie

Komentarze 15

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 27 września 2019 o 19:55
+9
gratulacje
Avatar
Gość / 28 września 2019 o 15:02
+3
"Pan Smakosz" jest chyba bardzo zakompleksiony? ;) Z dobrego serca życzę więcej pokory i mniej jadu , może Panu też niedługo uda się coś wygrać! Trzeba wierzyć w cuda! Pozdrawiam serdecznie! :))
Avatar
lucypher / 27 września 2019 o 19:58
+3
Porcja w sam raz dla przedszkolaka.
Avatar
Dziewczynka z zapałkami / 30 września 2019 o 18:57
+2
Do pudła to powinni iść ludzie którzy piszą takie komentarze pełne zawiści i zazdrości , z tego co wynika z artykułu , w przyszłości Pan Piotr ma ogromne szansę na zostanie znakomitym szefem kuchni . Trzymam kciuki :-)
Avatar
Kraft / 28 września 2019 o 14:56
+2
Czyżby zazdrość. Niedocenili cię w życiu. To powstrzymaj się od takich komentarzy. 
Avatar
Oaza / 28 września 2019 o 14:54
+2
A gdzie jest napisane że jest szefem kuchni? Czytaj ze zrozumieniem! 
Avatar
Beata / 28 września 2019 o 07:33
+1
Brawo! Serdecznie gratuluję! I to prawda - pokora i ciężka praca to najlepsza droga do sukcesu. Życzę dalszych sukcesów
Avatar
anonim / 28 września 2019 o 22:37
0
Zamknij mordę frajerze! Żal Ci dupę ściska?!
Avatar
Gość / 28 września 2019 o 14:54
0
Gratulacje! ;)) Wielki talent!
Avatar
Gość / 28 września 2019 o 12:14
0
[b]Nie jest napisane w artykule że chłopak jest "szefem kuchni" ...
Avatar
Dziewczynka z zapałkami / 30 września 2019 o 18:57
+2
Do pudła to powinni iść ludzie którzy piszą takie komentarze pełne zawiści i zazdrości , z tego co wynika z artykułu , w przyszłości Pan Piotr ma ogromne szansę na zostanie znakomitym szefem kuchni . Trzymam kciuki :-)
Avatar
anonim / 28 września 2019 o 22:37
0
Zamknij mordę frajerze! Żal Ci dupę ściska?!
Avatar
Gość / 28 września 2019 o 15:02
+3
"Pan Smakosz" jest chyba bardzo zakompleksiony? ;) Z dobrego serca życzę więcej pokory i mniej jadu , może Panu też niedługo uda się coś wygrać! Trzeba wierzyć w cuda! Pozdrawiam serdecznie! :))
Avatar
Kraft / 28 września 2019 o 14:56
+2
Czyżby zazdrość. Niedocenili cię w życiu. To powstrzymaj się od takich komentarzy. 
Avatar
Oaza / 28 września 2019 o 14:54
+2
A gdzie jest napisane że jest szefem kuchni? Czytaj ze zrozumieniem! 
Avatar
Gość / 28 września 2019 o 14:54
0
Gratulacje! ;)) Wielki talent!
Avatar
smakosz / 28 września 2019 o 12:55
-5
Brzydzilbym sie cokolwiek zjesc gdybym wiedzial, ze kucharz tak wyglada. Nadaje sie bardziej na kuchnie w pudle niz do restauracji.
Avatar
Gość / 28 września 2019 o 12:14
0
[b]Nie jest napisane w artykule że chłopak jest "szefem kuchni" ...
Avatar
Gość / 28 września 2019 o 08:11
-9
Tradycyjna dziara i wygolony leb po bokach. Dzisiaj kazdy polglowek z mlekiem pod noskiem to "szef kuchni".
Avatar
Beata / 28 września 2019 o 07:33
+1
Brawo! Serdecznie gratuluję! I to prawda - pokora i ciężka praca to najlepsza droga do sukcesu. Życzę dalszych sukcesów
Zobacz wszystkie komentarze 15

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

"Jesień średniowiecza" przed biurami PiS w Lublinie. Protest w obronie edukacji seksualnej
Wideo, zdjęcia
galeria
film

"Jesień średniowiecza" przed biurami PiS w Lublinie. Protest w obronie edukacji seksualnej 110 31

– Chcemy żyć świadomie. Żeby każdy młody człowiek wiedział jak się zabezpieczać nie tylko przed niechcianą ciążą, ale też przed chorobami przenoszonymi drogą płciową. Przykład Holandii, gdzie edukacja seksualna jest prawidłowo prowadzona pokazuje, że jej skutki są bardzo pozytywne. Jest tam bardzo mały odsetek młodocianych ciąż i aborcji – mówi Patrycja Kluch, jedna z uczestniczek środowego protestu "Jesień średniowiecza" przed biurami poselskimi PiS w Lublinie.

Już wiadomo kim jest mężczyzna znaleziony dziś na torach w Lublinie

Już wiadomo kim jest mężczyzna znaleziony dziś na torach w Lublinie 76 2

Dzięki przekazanym telefoniczne informacjom policjanci z VI Komisariatu Policji w Lublinie ustalili tożsamość mężczyzny znalezionego dzisiaj po południu na torach przy ul. Grodzickiego w Lublinie.

Stal Mielec – Azoty Puławy 25:27. Wygrana w pełni kontrolowana

Stal Mielec – Azoty Puławy 25:27. Wygrana w pełni kontrolowana 0 0

Zespół z Puław pokonał na wyjeździe zajmującą ostatnie miejsce w tabeli Stal Mielec

"Usłyszałem trzask, zdążyłem tylko odskoczyć". Zawaliła się ściana kamienicy w Lublinie [zdjęcia, wideo]
Wideo
galeria
film

"Usłyszałem trzask, zdążyłem tylko odskoczyć". Zawaliła się ściana kamienicy w Lublinie [zdjęcia, wideo] 9 9

– Akurat zamiatałem chodnik przed domem, kiedy usłyszałem trzask. Zdążyłem tylko odskoczyć – relacjonuje mieszkaniec domu sąsiadującego z kamienicą przy ul. Dzierżawnej w Lublinie, w której w środę wieczorem zawaliła się jedna ze ścian.

Bioteka powstanie w Lublinie. Taki mają pomysł na przyciągnięcie czytelników
Wizualizacje
galeria

Bioteka powstanie w Lublinie. Taki mają pomysł na przyciągnięcie czytelników 29 4

Zaczyna się przebudowa pomieszczeń dawnej Karczmy Słupskiej, gdzie powstaną wypożyczalnie Miejskiej Biblioteki Publicznej. Oprócz książek papierowych będzie tu można dostać również mówione. Prace powinny się zakończyć w połowie grudnia, otwarcie nowej placówki jest planowane na wiosnę lub lato 2020 r.

Orlęta Spomlek – Podlasie Biała Podlaska 1:1. Serie bez wygranych przedłużone

Orlęta Spomlek – Podlasie Biała Podlaska 1:1. Serie bez wygranych przedłużone 0 2

Zaległe derby pomiędzy Orlętami Spomlek, a Podlasiem na remis. Dla gości to czwarty podział punktów z rzędu. Obie ekipy liczyły na przełamanie serii meczów bez porażki, ale zamiast tego znowu je przedłużyły i na wygrane czekają już niemal dwa miesiące

Podtapiali w wannie, przypalali żelazkiem. Trzech podejrzanych w areszcie, ale prokuratura ma problem

Podtapiali w wannie, przypalali żelazkiem. Trzech podejrzanych w areszcie, ale prokuratura ma problem 5 5

Sprawa trzech Ukraińców oskarżonych o brutalne napady w okolicach Chełma wróciła do sądu. Prokuraturze nie udało się jednak znaleźć bezpośrednich dowodów przeciwko Maksymowi S. i jego kompanom. Jest za to cały szereg poszlak.

Chełmianka ograła Ogniwo Wierzbica 4:1 i gra dalej w okręgowym Pucharze Polski

Chełmianka ograła Ogniwo Wierzbica 4:1 i gra dalej w okręgowym Pucharze Polski 0 7

Do przerwy zanosiło się na niespodziankę, ale ostatecznie wszystko skończyło się zgodnie z planem. Chełmianka pokonała na wyjeździe Ogniwo Wierzbica i awansowała do półfinału Pucharu Polski w okręgu chełmskim

Poseł Włodzimierz Karpiński znajdzie pracę w Lublinie? Może wejść do zarządu jednej z miejskich spółek

Poseł Włodzimierz Karpiński znajdzie pracę w Lublinie? Może wejść do zarządu jednej z miejskich spółek 32 69

Poseł mijającej kadencji Włodzimierz Karpiński (PO) może dostać posadę w zarządzie Lubelskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej – dowiadujemy się nieoficjalnie.

Piesi na szczęście zachowali czujność. Niebezpieczna sytuacja na przejściu w Lublinie [wideo]
film

Piesi na szczęście zachowali czujność. Niebezpieczna sytuacja na przejściu w Lublinie [wideo] 21 24

Nagranie zarejestrowane w piątek 11 października na al. Smorawińskiego w Lublinie przesłał do naszej redakcji Czytelnik. Publikujemy je ku przestrodze dla kierowców i pieszych.

Mieszkańcy miasta skorzystają z darmowych atrakcji. To nagroda za wysoką frekwencję w wyborach

Mieszkańcy miasta skorzystają z darmowych atrakcji. To nagroda za wysoką frekwencję w wyborach 6 4

W piątek w Biłgoraju zaczyna się Weekend Powyborczy. To nagroda za wysoką frekwencję w ostatnich wyborach. Do urn poszło ponad 60 proc. uprawnionych. Teraz gratis pójdą do kina, na siłownię i muzeum.

Sytuacja w schronisku w Krzesimowie jest krytyczna. Potrzebna pomoc dla psów

Sytuacja w schronisku w Krzesimowie jest krytyczna. Potrzebna pomoc dla psów 8 4

Sytuacja w schronisku w Krzesimowie jest krytyczna – nie kryją członkowie Świdnickiego Stowarzyszenia Opieki nad Zwierzętami.

Hyundai i30 N Project C. Koreański wojownik podkręca emocje

Hyundai i30 N Project C. Koreański wojownik podkręca emocje 0 0

Ten atleta nazywa się i30 N Project C. Jest lżejszy, niższy, a dynamiczny wygląd wywoła uśmiech na twarzy najbardziej wymagającego kierowcy. Tak Hyundai chce trafić do ludzi napędzanych adrenaliną.

Nie daj się próchnicy. 60 szkół w woj. lubelskim bierze udział w programie

Nie daj się próchnicy. 60 szkół w woj. lubelskim bierze udział w programie 0 0

60 szkół z całego województwa lubelskiego przyłączyło się do tegorocznej 7. już edycji ogólnopolskiego programu „Dziel się Uśmiechem”.

Nowe zasady przyznawania stypendiów dla uczniów w Lublinie

Nowe zasady przyznawania stypendiów dla uczniów w Lublinie 0 1

Do 500 zł wzrośnie kwota jednorazowego stypendium wypłacanego przez miasto wybitnie uzdolnionym uczniom podstawówek, zaś uczniowie szkół ponadpodstawowych będą mogli dostać 750 zł. To jedna ze zmian w programie stypendialnym, nad którymi w czwartek ma głosować Rada Miasta. Inną dużą zmianą jest to, że pieniądze będą mogli otrzymać wszyscy uzdolnieni uczniowie uczący się w Lublinie bez względu na miejsce zamieszkania.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.