Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lubelskie

9 lutego 2019 r.
20:36

Alternatywa na kolację i obiad. Co zamiast mięsa?

Jedni odstawiają mięso raz w tygodniu, inni rzucają je na kilka miesięcy. I kiedy już zapada decyzja, zastanawiamy się, co i z czym będziemy gotować. Oto 10 najciekawszych produktów, które warto zaprosić do swojej kuchni, żeby jeść smacznie i zdrowo

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Z wielu interesujących produktów wybraliśmy naszym zdanie te najważniejsze. Przedstawiamy je w kolejności alfabetycznej.

Adzuki

Jest nazywana czerwoną soją, pochodzi z rodziny bobowatych, jest fasolą, która ma spore właściwości odchudzające. Zawiera wysokiej jakości białko, które zastępuje białko mięsa.
Na bazie adzuki można przygotować sałatki, pasty śniadaniowe, rozgrzewające zupy, kotlety oraz gulasze. Jednogarnkowa potrawa wystarczy na 2-3 dni.

Asafetyda

Jedna z najciekawszych przypraw w kuchni indyjskiej. Powstaje z korzeni i kłączy zapaliczki cuchnącej. Ma silny zapach cebuli i czosnku. Co ciekawe, po dodaniu przyprawy do potrawy, ów zapach znika, a danie zyskuje intrygujący smak.
Asafetyda idealnie pasuje do potraw typu curry, na bazie warzyw i owoców, które są podstawą obiadów bez mięsa.

Cieciorka

Hit w kuchni bezmięsnej. To skarbnica białka, jej spożywanie obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Mogą do woli jeść ją cukrzycy. Dzień wcześniej należy ją namoczyć, odlać wodę, przepłukać i zagotować. Najprostsze danie: ugotowaną cieciorkę wymieszać z podsmażoną na oleju cebulą oraz jogurtem. Doprawić solą i pieprzem.

Z cieciorki zrobicie pyszne mielone. Ugotowaną cieciorkę zmiksować, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę ze listkami szpinaku. Wyrobić kotlety, obtoczyć w mące, smażyć na złoty kolor.

Dynia

Dostępna praktycznie cały rok. Ma mało kalorii, za to dużo błonnika. Jest też beta-karoten, potas i kwas foliowy. Pestki dodane do zupy czy gulaszu mają dużo cynku i lecytyny.
To najbardziej uniwersalne warzywo w diecie bezmięsnej. Zrobicie z niej zupę, racuchy, placki, pierogi i naleśniki. Warto zaopatrzyć się w olej z pestek dyniowych, które zawiera witaminy i minerały i oddawać go do potraw.

Grzybki Shimej

Nie rozstaję się z nimi w kuchni. Popularność tych pięknych grzybów wiązana jest z mocnym smakiem umami. W Lublinie kupicie shimej białe i brązowe. Co ciekawe, sprzedawane w pojemnikach wytrzymują świeże w lodówce przez dwa tygodnie.
Po ugotowaniu mają maślano - orzechowy posmak. Smażone czy duszone pozostają chrupiące. Pasują do gulaszy, sosów, makaronów. Dobrze komponują się z owocami morza. Japoński instytut badań nad rakiem potwierdził, że shimej zawierają biologicznie czynne substancje o działaniu antynowotworowym.

Płatki

Najlepsze są górskie oraz płatki z kaszy gryczanej. Warto mieć w szafce płatki jęczmienne oraz żytnie. Świetne z jogurtami, mogą zastąpić panierkę i wzbogacić smak pieczonego w domu chleba.

Ale dla mięsnych niejadków pozycja obowiązkowa to płatki drożdżowe niekatywne. Mają silny smak umami, podkręcają danie. Zmiksowane zastąpią parmezan, który dodamy do makaronu czy wegetariańskiej pizzy.

Przyprawy

To one decydują o bogactwie bezmięsnych dań. Co warto mieć na półce? Pieprz cytrynowy, kumin, czarnuszkę, kolendrę w ziarnach i zieloną kolendrę suszoną (bo w zimie brakuje często świeżej).

Do tego dużo imbiru i kardamonu, oraz mięty. Przydaje się często szafran i hiszpańska papryczka noras, dobra papryka wędzona oraz suszone pomidory i suszony grzyby shitake lub mun.

Przyprawą będą także nasiona chia, siemię lniane i wodorosty. Warto także mieć w domu miso (aktywna biologicznie pasta ze sfermentowanej soi, ryżu, jęczmienia i drożdży) i dodawać je do potraw tuż przed podaniem.

Ryż

Brązowy i czarny. Czarny ryż robi w kuchni oszałamiającą karierę. Kiedyś zarezerwowany dla cesarza Chin, dziś jest dostępny w dobrych cenach w sklepach. Ma wiele witamin i mikroelementów, oczyszcza organizm z toksyn, nie zawiera glutenu i jest bardzo smaczny.

Na bazie czarnego ryżu zrobicie pyszną sałatkę, ryż na słodko z bakaliami, smaczną pomidorową, zapiekankę z warzywami. Jest tak dobry, że miseczka czarnego ryżu, skropiona olejem pistacjowym może być pełnoprawnym daniem obiadowym.

Soczewica

Przede wszystkim czerwona. Nie trzeba jej moczyć, gotuje się krótko. Jest zdrową alternatywą dla mięsa. Z czerwonej soczewicy ugotujecie złotą zupę. Na oleju należy podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa, zalać wodą, dodać listek i ziele, po 10 minutach wrzucić soczewicę, zupę doprawić dużą ilością curry.

Oto przepis, który dostałem od Dominiki Zaręby, danie zawsze wychodzi w punkt.

Soczewica po andaluzyjsku:
Podsmażam na oliwie na wolnym ogniu paprykę, cebulę, szalotkę i 1 marchewkę, po kilku minutach sypię dużo wędzonej papryki i mieszam kilkadziesiąt sekund, żeby papryka wędzona się nie przypaliła, wlewam pomidory, ze 3-5 minut duszę i zalewam wodą tak do wysokości warzyw. Jak zmiękną, to wsypuję opłukaną czerwoną soczewicę (ok. kubeczek). Soczewica powinna zmięknąć po 10-15 minutach, w tym czasie doprawiam pieprzem solą, miętą, kuminem, kolendrą. Na końcu wyjmuję cebulę, paprykę, czosnek i miksuję a zmiksowany sosik wlewam do całości a marchewkę kroję w plasterki. Na koniec dodaję świeżą pietruszkę, miętę, kolendrę (jeśli mam) i powstaje taka soczewica w gęstym sosie. Hiszpanie to nazywają guiso i bardzo pasuje do kaszy, ryżu.

Tofu

Rodzaj twarogu z mleka sojowego. Najsmaczniejsze jest tofu wędzone. Idealnie komponuje się z sałatkami, ale także zupami, kaszami, gulaszami. Z pokrojonego w kostkę tofu przyrządzicie smaczny szaszłyk: tofu, pieczarki, cebula, papryka.

Ostatnio dostałem od Piotra Sewruka kapitalny przepis na „rybę”: Plaster tofu zamarynować w terijaki, zawinąć w namoczony glon nori do sushi (w jednego glona kilka da się zawinąć 2-3 plastry), potem obtoczyć w mące i na patelnię. Rewelacyjna „ryba”. Sprawdziłem, pyszne. Podałem „rybę” z solirodem (morski szparag).

Pozostałe informacje

Puławy pamiętają o 234. rocznicy uchwalania trzeciomajowej konstytucji
zdjęcia
galeria

Puławy pamiętają o 234. rocznicy uchwalania trzeciomajowej konstytucji

Jak co roku mieszkańcy Puław, samorządowcy, przedstawiciele lokalnych organizacji, służb mundurowych, szkół - zebrali przed Pomnikiem Konstytucji, by złożyć przed nim kwiaty i zapalić znicze. Uroczystościom towarzyszyła Puławska Orkiestra Dęta.

Historyczne stroje i polonez na Placu Litewskim. Lublin świętuje 3 maja
zdjęcia
galeria

Historyczne stroje i polonez na Placu Litewskim. Lublin świętuje 3 maja

Zespół Pieśni i Tańca "Lublin" im. Wandy Kaniorowej poprowadził dzisiaj "Poloneza dla Lublina". Tańczących, w tym przedstawicieli lokalnych władz, w historycznych strojach, oglądały tłumy mieszkańców zebranych na Krakowskim Przedmieściu i Placu Litewskim.

Prezydent Duda z apelem do ministra. Upomniał się o Borsuka

Prezydent Duda z apelem do ministra. Upomniał się o Borsuka

W Warszawie zakończyła się oficjalna część obchodów z okazji rocznicy uchwalenia konstytucji 3 maja. W trakcie swojego przemówienia Andrzej Duda wspomniał m.in o projekcie Borsuk, który może zostać polskim hitem eksportowym.

Lublin rozpoczyna świętowanie dnia konstytucji 3 maja. Sesja w trybunale
zdjęcia
galeria

Lublin rozpoczyna świętowanie dnia konstytucji 3 maja. Sesja w trybunale

W Trybunale Koronnym zakończyła się już uroczysta sesja Rady Miasta Lublin, która rozpoczęła oficjalne obchody święta w stolicy Lubelszczyzny. Teraz czas na poloneza, potem m.in. fire show.

W derbach Chełmianka Chełm podzieliła się punktami ze Świdniczanką Świdnik

Chełmianka Chełm podzieliła się punktami ze Świdniczanką Świdnik

W spotkaniu derbowym Chełmianka Chełm zremisowała ze Świdniczanką Świdnik 2:2

Najlepsze kreacje przygotowane w Nałęczowie trafią na finał, ogólnopolski pokaz mody w Warszawie
ekologia
galeria

Młodzież z Nałęczowa uszyła ubrania z opadów. Pokażą je w stolicy

Spódnice, torebki, bluzki, sukienki - a to wszystko z zielonych i niebieskich odpadów. Uczniowie szkół podstawowych z gminy Nałęczów w poniedziałek wzięli udział w akcji "Moda na recykling". We wrześniu pojadą do Warszawy na ogólnopolski finał z udziałem gwiazd telewizji.

Lublin: Auto wpadło na poduszkę zderzeniową. Niebezpieczna sytuacja przy węźle Sławinek

Lublin: Auto wpadło na poduszkę zderzeniową. Niebezpieczna sytuacja przy węźle Sławinek

Do niebezpiecznej sytuacji doszło dzisaj ok. godz. 10:30 na alei Solidarności w Lublinie. Tuż przed węzłem drogowym Sławinek na jezdni prowadzącej od strony Warszawy zatrzymało się kilka aut, z których wysiadła grupa obcokrajowców. Jeden z pojazdów najpewniej jechał pod prąd.

Trener Pavol Stano zabrał głos na temat pozostania w Górniku Łęczna

Trener Pavol Stano zabrał głos na temat pozostania w Górniku Łęczna

Górnik Łęczna po porażce 1:3 z Pogonią Siedlce nie ma prawa być zadowolony. Zespół, który jeszcze niedawno zmierzał do strefy barażowej w ostatnich dwóch meczach zdobył tylko punkt. Nie ma co ukrywać, że na ostatnie wyniki z pewnością spory wpływ ma fakt, że wobec sztabu szkoleniowego i piłkarzy pojawiły się zaległości finansowe. Po ostatnim meczu o przyszłość w klubie zapytany został także trener Pavol Stano

Do zdarzenia doszlo w lasach w powiecie biłgorajskim

Nowe fakty w sprawie tragicznej śmierci 14-latki. Policja zatrzymała stajennego

Prokuratura w Biłgoraju prowadzi śledztwo dotyczące przyczyn tragicznego wypadku w Woli Małej, w którym zginęła 14-latka. Dziewczynka spadła z konia podczas przejadżdzki po okolicy. Mężczyzna wydający konie tego dnia był pijany.

Poszkodowany chciał kupić cyfrowe aktywa. Trafił na oszusta

Chciał zarobić na kryptowalutach. Lublinianin stracił majątek

Ponad 400 tysięcy złotych stracił 51-letni mieszkaniec Lublina, który zaufał niewłaściwym ludziom. Sądził, że inwestuje w kryptowaluty u "brokera". W rzeczywistości nawiązał kontakt z oszustami.

„Pamiątki” z wojny wciąż straszą. Lepiej ich nie dotykać

„Pamiątki” z wojny wciąż straszą. Lepiej ich nie dotykać

Mieszkaniec gm. Krasnystaw podczas poszukiwań z zastosowaniem wykrywacza metalu prowadzonych w jednym z lasów na terenie gminy Siennica Różana odnalazł niewybuch. Te wciąż są groźne.

PGE Start Lublin zagra na wyjeździe z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

PGE Start Lublin zagra na wyjeździe z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

Po środowej wygranej nad PGE Spójnia Stargard podopieczni Wojciecha Kamińskiego są już niemal pewni miejsca w czołowej szóstce, co oznacza udział w fazie play-off

Ostrzeżenia przed burzami obowiązują od godz. 11 do północy
pogoda

Nadchodzi załamanie pogody. IMGW ostrzega przed burzami

Dla całej południowej Polski, w tym dla województwa lubelskiego, wydano ostrzeżenia o burzach. W ich trakcie wiatr może w porywach osiągać nawet 90 km/h. Burze przyniosą ulewne deszcze. Lolalnie spadnie grad.

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Baraże mocno się od nas oddaliły

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Baraże mocno się od nas oddaliły

W piątek wieczorem Górnik Łęczna przegrał na swoim stadionie z Pogonią Siedlce i mocno utrudnił sobie kwestię znalezienia się na koniec sezonu w strefie barażowej. Jak spotkanie podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

13-miesięczny Olek z Jastkowa przeszedł już pięć operacji. Potrzebne wsparcie

13-miesięczny Olek z Jastkowa przeszedł już pięć operacji. Potrzebne wsparcie

Choć jest jeszcze bardzo mały, przeszedł więcej niż niejeden dorosły. 13-miesięczny Olek z Jastkowa przeszedł już pięć operacji. Pierwszą: w pierwszym dniu życia. Przez 9 miesięcy był podłączony do respiratora. – Poza tym te miesiące na intensywnej terapii nauczyły mnie, że nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko trudne i wymagające ogromnej pracy – mówi jego mama, Elżbieta Dec

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium