Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

Dzisiaj
12:24

Przepisy z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Gęsina zawsze jest smaczna, ale w listopadzie to "crème de la crème"
Gęsina zawsze jest smaczna, ale w listopadzie to "crème de la crème" (fot. WS)
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

 

Menu z 7 listopada 1895 roku. A tymczasem 7 listopada 1895 roku był czwartek, dzień jak co dzień. Słynny kuchmistrz Antoni Teslar podał na stół Jaśnie Państwa Andrzeja i Krystyny Potockich w Krzeszowicach:

Obiad Jaśnie Państwa (9 osób):
zupa krupnik • sztuka mięsa biała z jarzynami • kapłony • kurczaki z białym sosem • szarlot mus

Kolacja (9 osób):
salmi z zajęcy • zimne mięsa • grzanki na śmietance

Obiad oficjalny (45 osób):
zupa smulik • sztuka mięsa biała z kartoflą • kaszka z rodzynkami

Kolacja:
zupa mleczna • kasza jęczmienna

Półgęski sprzed 200 lat — Wielkopolska

Półgęski należy nasolić miałką solą. Następnie trzeba drobno utłuc saletrę i posypać nią mięso. Do tego dodaje się angielskie korzenie, jałowiec (niezbyt drobno tłuczony) oraz liście bobkowe. Mięso, poprzekładane przyprawami, powinno leżeć, aż puści sok.

Gdy sok się pojawi, półgęski należy przewrócić na drugą stronę — i tak co trzy dni, raz na jedną stronę, raz na drugą. Od momentu nasolenia mogą leżeć w soku około dwóch tygodni. Następnie wyjmuje się je i pozostawia, aby dobrze obeschły. Potem owija się je w papier i wiesza na drągu w kominie. Na spód sypie się wióry, aby się kurzyło — tak powstaje delikatny dym do wędzenia. Trzeba pilnować, by nie palił się ogień, który mógłby mięso przypiec.

Jeszcze o gęsinie…

Przepis z XVIII wieku

Oczyść gęś karmną, wypraw ją jak należy i opłucz w czystej wodzie. Natrzyj solą. Do środka włóż jabłka winne, obrane i pokrajane na ćwiartki, przesypane majerankiem i anyżkiem. Zaszyj gęś, aby nadzienie nie wypadło. Piecz na rożnie.

Do gęsi zrób sos z cebuli oraz masła lub smalcu z niej wytopionego. Dopraw solą i pieprzem, zgęść tartym chlebem albo podaj z jabłecznikiem duszonym z cukrem i cynamonem. Z resztek upieczonej gęsi na kolację przygotować można potrawkę z siekanymi zrazami wołowymi.

Gęś z czosnkiem — przepis XVII-wieczny z dworu Radziwiłłów

Upiecz dobrze gęś, polewając ją podczas pieczenia masłem. Weź garść obranych migdałów. Czosnku przygotuj dużo, obierz i ugotuj w wodzie, a następnie utrzyj oddzielnie. Migdały utrzyj osobno.

Obierz kwaśne jabłka, pokrój je cienko, ugotuj, odcedź i rozetrzyj. Biały chleb — środek — rozetrzyj razem z jabłkami i migdałami, a następnie dodaj utarty czosnek. Wlej kwartę albo pół octu winnego, tak aby sos miał konsystencję śmietany. Wlej wszystko do garnka, zagotuj, wsyp odpowiednią ilość cukru i dodaj tłuszcz wytopiony z gęsi.

Gęś rozebrano na porcje, polano zaprawą i podano do stołu.

Czas na gęsinę? Warszawa, rok 1800

Gęś pieczona

Oczyść gęś karmną, wypraw ją jak należy i obmyj w czystej wodzie. Natrzyj solą. Do wnętrza włóż obrane, pokrajane na cztery części jabłka winne, przesypane majerankiem i anyżkiem. Zaszyj. Upiecz na rożnie.

Do gęsi sporządź sos z cebuli oraz masła lub smalcu wytopionego z tejże gęsi. Dopraw solą i pieprzem, zagęść tartym chlebem albo podaj z jabłecznikiem duszonym z cukrem i cynamonem. Z pozostałego mięsa można przygotować potrawkę z siekanymi zrazami wołowymi.

„Marmulada” jabłkowa do gęsi lub drobnych ptaszków

Przepis Paula Tremo, kuchmistrza króla Stanisława Augusta Poniatowskiego (tom VI serii „Monumenta Poloniae Culinaria”)

Ptaszki drobne z marmuladą z jabłek

Marmulada może służyć do gęsi, kaczek albo jako dodatek podany w salaterce zamiast kremu. Obierz kwaśne jabłka i włóż je do rondla. Dodaj kawałek cukru otartego o cytrynę oraz cynamon. Podlej wodą lub winem, przykryj i duś.

Kiedy jabłka będą miękkie, wyjmij cynamon i przetrzyj masę przez sito. Dodaj oczyszczone i krótko obgotowane rodzynki. Wymieszaj i podgrzej na wolnym ogniu. Wyłóż na półmisek i obłóż „ptaszkami” przygotowanymi według klasycznego przepisu.

Jeśli marmulada ma być podana zamiast kremu, po przełożeniu do salaterki obficie posyp ją drobno utłuczonym cukrem i zglazuruj rozgrzaną, żelazną łopatką.

Więcej przepisów, ciekawostek historycznych i inspiracji można znaleźć na autorskiej stronie prof. Jarosława Dumanowskiego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Na MOP Niwa Babicka policjanci z Lublina i Ryk, wspólnie z druhami z OSP Leopoldów, OSP Nowodwór, ŻW Dęblin, zespołem ratownictwa medycznego, GDDKiA oraz partnerującymi firmami, przygotowali stoiska informacyjno-promocyjne.

Pamięci Ofiar Wypadków Drogowych. Policjanci rozdają odblaski i edukują kierowców

Co roku, w trzecią niedzielę listopada, obchodzony jest Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków Drogowych. Funkcjonariusze służb alarmowych z tej okazji przygotowali kilka akcji edukacyjnych.

Gęsina zawsze jest smaczna, ale w listopadzie to "crème de la crème"
Historia na talerzu

Przepisy z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Tentative o kryzysach powrotach i nowej EP Motel Camino

Tentative o kryzysach powrotach i nowej EP Motel Camino

W oczekiwaniu na listopadową premierą EP-ki „Motel Camino” rozmawiamy z basistą zespołu Tentative, który wyrósł w Gminnym Ośrodku Kultury w Łomazach. O pierwszych krokach, kryzysach, domowym studiu i dlaczego „Akwarela” jest dla zespołu utworem najbliższym w ich nowym projekcie muzycznym

Ponad 40 punktów przewagi. Polskie koszykarki wyraźnie lepsze od Rumunii

Ponad 40 punktów przewagi. Polskie koszykarki wyraźnie lepsze od Rumunii

Polska odniosła drugie zwycięstwo w eliminacjach mistrzostw Europy. Podopieczne Karola Kowalewskiego rozbiły Rumunię aż 86:41.

Lublin, ul. Krochmalna
Nasz cykl: Dziewczyny z Kalinowszczyzny, chłopaki

Moje życie Za Cukrownią

Od początku lat 50. aż do połowy lat 70. XX wieku mieszkałem w rejonie ulicy Krochmalnej, na ulicy Włościańskiej. To były takie czasy, że wizyty w dzielnicy Za Cukrownią, szczególnie wieczorem, nie należały do bezpiecznych. Nawet taksówki odmawiały wjazdu w te okolice, również z uwagi za stan ulicy Krochmalnej i osiedlowych uliczek z tzw. powybijanymi kocimi łbami – wspomina Zygmunt Grzechulski z Lublina w ramach naszego cyklu „Dziewczyny z Kalinowszczyzny, chłopaki z Krochmalnej”.

Liam O'Reilly wraca do PGE Start Lublin

Liam O’Reilly wraca do PGE Startu Lublin

O tym transferze mówiło się od jakiegoś czasu, a w niedzielę przyszło oficjalne potwierdzenie. Liam O’Reilly, czyli były król strzelców Orlen Basket Ligi znowu zagra w Lublinie. Amerykanin podpisał kontrakt z PGE Startem do końca obecnego sezonu.

Tak w przyszłości może wyglądać nowa kładka pieszo-rowerowa na Wiśle pomiędzy Kazimierzem Dolnym i Janowcem
Kazimierz Dolny

Kiedy kładka na drugą stronę Wisły w Kazimierzu Dolnym?

Władze województwa lubelskiego chcą zbudować pieszo-rowerowy most łączący Kazimierz Dolny i Janowiec. Przygotowania do tej inwestycji trwają od kilku lat. Sprawdziliśmy na jakim są etapie.

Grillowanie z kalendarzem - czyli optymalne wolne w 2026 rokui

W 2026 roku majówka będzie krótka. Już dziś racjonalnie zaplanuj wolne

W przyszłym roku układ świąt — przy odpowiednim zaplanowaniu urlopu — umożliwi co najmniej czterodniowe weekendy w styczniu, czerwcu i listopadzie. Długi odpoczynek szykuje się również w grudniu, natomiast majówka będzie wyjątkowo krótka.

Założyciel zakładu pogrzebowego Animus
Reportaż

Do zmarłych mówią po imieniu, na ich pogrzebach grywa Metallica. Tajemnice zakładu Animus

- Do zmarłych mówimy po imieniu – opowiadają właściciele zakładu pogrzebowego Animus, który powstał w 1985 roku i jest najstarszą prywatną firmą funeralną w Lublinie. Opowiadają nam o codziennym obcowaniu ze śmiercią.

Zapuszczają wąsy dla jaj
ZACZĘŁO SIĘ OD LUBLINIANINA

Zapuszczają wąsy dla jaj

W serialu „1670” wąsy są niemal nieodzownym elementem wyglądu szlachcica, symbolizującym mądrość i autorytet. Przynajmniej w jego mniemaniu. Dziś temu rodzajowi zarostu nie przypisuje się już nadzwyczajnych cech. Bez wątpienia wąsy to jednak atrybut męskości. Nie jedyny i nie najważniejszy, ale to właśnie one mogą w listopadzie przypominać o tych mniej wyeksponowanych, za to szalenie ważnych „insygniach” mężczyzny. Trwa bowiem akcja „Movember”, którą w Polsce zaszczepił… lublinian, Kamil Dworniczak.

Noc Cyrku w Lublinie
galeria

Noc Cyrku w Lublinie

Pokazy, które zachwycają. Od piątku Lublin na trzy noce zamienia się w scenę sztuki cyrkowej.

49 straconych bramek i wysoka porażka Azotów Puławy w Kielcach

49 straconych bramek i wysoka porażka Azotów Puławy w Kielcach

Nie było niespodzianki w Kielcach. Tamtejsza Industria bez najmniejszych problemów rozbiła u siebie Azoty Puławy 49:29.

Aleksandra Rosiak rozegrała kolejny dobry mecz

Liga Europejska nie dla dla PGE MKS El-Volt. Lublinianki drugi raz gorsze od Zagłębia

PGE MKS El-Volt po raz drugi przegrał z KGHM Zagłębiem Lubin w ramach kwalifikacji do Ligi Europejskiej. Tym razem 30:35. W efekcie lublinianki zakończyły swój udział w europejskich pucharach

Marznące opady w dwóch powiatach Lubelszczyzny. Rano możliwa gołoledź

Marznące opady w dwóch powiatach Lubelszczyzny. Rano możliwa gołoledź

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie pierwszego stopnia dla dwóch powiatów województwa lubelskiego. Niebezpieczne zjawiska mogą wystąpić w niedzielny poranek.

Kolejny obrońca Motoru Lublin w kadrze. Marek Bartos z awaryjnym powołaniem

Kolejny obrońca Motoru Lublin w kadrze. Marek Bartos z awaryjnym powołaniem

Kolejny zawodnik Motoru Lublin został powołany do reprezentacji. Marek Bartos skorzystał na kontuzji kolegi i dołączył do kadry Słowacji przed arcyważnym meczem z Niemcami.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Komunikaty