• W niedzielę, 29 lipca, kolejna edycja festiwalu \"Trawnicka zaciera”. Do kiedy można się zgłaszać na konkurs zapomnianych potraw?
- Do piątku, 20 lipca. Na zgłoszenia czekamy w bibliotekach w Trawnikach, Biskupicach i Oleśnikach. Oraz pod telefonem: 0-81 58 56 038.
• Pamiętam, jak w zeszłym roku furorę zrobił swojski ser żółty. Pamięta pani przepis?
- Tak, bo sama taki ser robię. Potrzebne składniki: 1,5 kg białego sera wiejskiego, 2 litry świeżego, pełnego mleka, 1 kostka masła, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka soli.
• Co dalej?
- Mleko zagotować, dodać rozkruszony biały ser, i gotować jeszcze 10 min. Potem wylać
na bardzo gęste sito (odcisnąć). Do garnka wrzucić masło, odciśnięty twaróg, dodać sodę i sól. Dobrze mieszając prażyć 10-15 min. Wyłożyć do formy, docisnąć, wystudzić. Można dodać ziół według smaku.
• Dlaczego warto robić konkursy na stare potrawy?
- Bo są smaczne, tanie i dobre. Ludzie szperają po kredensach, znajdują babcine kajety z przepisami, gotują, częstują innych. Dwa lata temu pokazano 15 potraw, rok temu 27. Wśród nich były prawdziwe rarytasy: placki z buraka cukrowego, pierogi z bobu, pieczonki grzybowe, zacierki, placki ze skwarkami.