Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

2 września 2018 r.
9:32

Europejski Festiwal Smaku: Laboratoria Smaku, pizza Kubusia Puchatka. Co jeszcze w programie?

Szef Marcin Nieznaj szykuje międzywojenne menu na „Kolację z Gwiazdami”, która odbędzie się w Hampton by Hilton Lublin w sobotę, 8 września o godzinie 21
Szef Marcin Nieznaj szykuje międzywojenne menu na „Kolację z Gwiazdami”, która odbędzie się w Hampton by Hilton Lublin w sobotę, 8 września o godzinie 21 (fot. Maciej Kaczanowski)

Kolacja z gwiazdami, ciasteczka Czechowicza, warsztaty sycenia miodu - w poniedziałek startuje w Lublinie Europejski Festiwal Smaku

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To już 10, jubileuszowa edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. W tym roku to edycja polska, wpisana w program obchodów 100. rocznicy odzyskania niepodległości. W kulinarną podróż udamy się do barwnej epoki dwudziestolecia międzywojennego. Przedwojenny Lublin, Zamość czy Kazimierz smakowały wyśmienicie.

Gwiazdy w restauracji

W lubelskiej „Europie” pracowali kucharze, którzy fachu uczyli się na dworze carskim, serwując zrazy po nelsońsku. W Grand Hotelu podawano świeżego jesiotra i owoce morza. W kazimierskiej restauracji Berensa podawano liny w śmietanie, które zamawiała Hanka Ordonówna. Na płonące naleśniki z ponczem wpadał Eugeniusz Bodo, towarzyszyła mu czarnoskóra piękność kryjąca się pod pseudonimem Reri.

W zamojskiej „Centralce” podawano raki, węgorze i kotlety po zamojsku. W Lublinie bywali najwięksi tamtych czasów: marszałek Józef Piłsudski czy generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski.

Japoński przysmak

Czy Piłsudski był smakoszem? Jadał skromnie i na co dzień do jedzenia nie przywiązywał wagi. Ale od czas do czasu lubił zjeść coś dobrego. Tak stało się w 1904 roku w Tokio, gdzie Ziuk (Piłsudski) chciał spróbować surowej ryby. Na obiad podano rosół rybny, makaron ze smażonymi warzywami i surową rybę. James Douglas tak wspominał ten gastronomiczny incydent: „Gdy się zabierałem do przełknięcia trzeciego kawałka, patrzę, a moja rybka rusza pyszczkiem. Przeniosłem wzrok na sąsiednią rybkę Ziuka - to samo, dwie dalsze także. Smakołyk stanął mi w przełyku. Patrzę dalej na swoją rybkę, a ta otwiera i zamyka pyszczek, cztery czy pięć razy, a potem zaczyna bić ogonem - raz, raz, raz. Spojrzałem w bok na Ziuka - oczy mu się wpiły w ruszający się ogon jego ryby i widzę niesamowity grymas ust. Ale trudno - wypluć nie można, bo zanadto celebracji, twarz gospodarza i naszych kelnerek wyrażała niebiański zachwyt, a połknąć ani rusz. Wtem Ziuk syczy przez wąsy - macie wódkę? Skoczyłem do szafki w ścianie, wyrwałem butelkę koniaku i nalałem pół szklanki. (...) Napiliśmy się wszyscy trzej i połknęliśmy rybę”.

Dzieci w Pracowni Wspólna

Wśród wielu festiwalowych wydarzeń ważne będą spotkania przy wspólnym stole. - Nie ma piękniejszego gestu niż zaproszenie do wspólnego stołu i zaproszenia do dzielenia się chlebem. Jest o też zaproszenie do pokoju, zapewnienie, że jesteśmy bezpieczni i jesteśmy przyjaciółmi - mówi Monika Kucia z Rady Programowej Europejskiego Festiwalu Smaku.

Wraz z Kooperatywą Lubelską przy ul. Kowalskiej 1 zapraszamy na trzydniowe warsztaty kulinarne dla dzieci. - Warsztaty o tematyce jarskiej. Dzieci poznają smak ekologicznej, roślinnej kuchni - mówi Sylwia Janasz z Kooperatywy Lubelskiej. Na zajęcia warto także zapisać się ze względu na Pracownię Wspólna, w której zajęcia się będą odbywać. Codziennie od poniedziałku do środy (3-5 września) o godzinie 17. Informacje i zapisy: kooperatywa.lbn@gmail.com.

Pizza Kubusia Puchatka

We wtorek, 4 września, o 18 w gościnnych progach Trybunalska Cafe Szef Jarek Sak i Roberto będą wspólnie z dziećmi wypiekać pizzę Kubusia Puchatka. Czyli pizzę z miodem. Dlaczego z miodem?

Piza z miodem jest pochwałą pracowitej pszczoły. Kiedy pszczoły zginą, zginie świat. Jeśli dodać do tego, że mamy Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli, jedyną szkołę pszczelarską w Polsce i Europie, posiadającą ponad 60-letnią tradycję w kształceniu pszczelarzy, to tu w Lublinie pochwała miodu powinna mieć wymiar wyjątkowy.

Greckie oliwki, węgierskie salami

W środę, 5 września, o godzinie 10 otwiera się na Starym Mieście Jarmark Inspiracji. Tym razem pod hasłem „100 wystawców na 100 lecie niepodległości”. To specjalna, jubileuszowa edycja jarmarku, podczas której 100 stoisk na ulicy Grodzkiej, dookoła Trybunału Koronnego, na ulicy Złotej pozwoli odbyć fascynującą kulinarną podróż po najsmakowitszych krainach Polski.

Od środy do niedzieli w malowniczych domkach czekają na was przysmaki z całego kontynentu. Będzie czas na degustacje, warsztaty, zakupy i spacer po Starym Mieście, wspaniałe koncerty na placu Po Farze, wystawy, niezliczone pokazy kulinarne i degustacje na scenie. Na stoiskach znajdziecie lokalne wyroby, wędliny, sery zagrodowe, konfitury, miody.

Będą chleby z Wileńszczyzny, owoce morza z Francji, ormiańskie gołąbki, gruzińskie chinkali, włoskie sery, węgierskie wędliny, greckie oliwki i słodycze. Pragnienie ugaszą wina w konkurencyjnych cenach i wysmakowane piwa z Belgii.

Laboratoria Smaku

W trakcie festiwalu odbywają się liczne Laboratoria Smaku. Do najciekawszych należy Laboratorium smaku „Miód na serce. Warsztaty sycenia miodu pitnego”, które odbędą się Trybunalska Cafe w środę, 5 września o 19. O tym, jak samemu zrobić miód pitny, o tym, jaką ma piękną i długą historię i o tym, że w Lublinie pijali go królowie. Wstęp wolny, należy wcześniej zająć sobie miejsce.

Także w środę, ale o godzinie 18, na dole restauracji Trybunalska Cafe, przy piecu do pizzy, szef Jarek Sak i Roberto będą z dziećmi wypiekać ulubione ciasteczka Marszałka Józefa Piłsudskiego.

Marszałek tak je lubił, że przy łóżku trzymał zawsze blaszane pudełko, pełne słodkich ciasteczek. Druga żona Józefa Piłsudskiego pisała w swoich wspomnieniach, że marszałka „zadawalała najskromniejsza kuchnia (…). Mimo to, że pochodził z Wileńszczyzny, nie znosił kołdunów i bigosu (…) zawsze bardzo lubił różne słodkie leguminy i domowe ciastka”.
W czwartek kolejne laboratorium smaku. Temat: „Jak założyć własną mini pasiekę”, jak zwykle Trybunalska Cafe.

Kiełbasa po proletariacku

Poeta Józef Czechowicz lubił bywać w knajpie Ojca Grudnia. We wspomnieniach Józefa Łobodowskiego czytamy: Na ul. Narutowicza mieścił się zakład Jana Grudzińskiego, alias ojca Grudnia, cieszył się swoistym powodzeniem w tej części miasta. Niektórzy woleli ordynarną nazwę: knajpa „Pod siedmioma cyckami”.

Być może to właśnie o tym lokalu wspominał Feliks Araszkiewicz, opisując jedno ze spotkań z Czechowiczem: „Po skończonym wieczorze poszliśmy do pobliskiej podrzędnej restauracyjki. Byliśmy głodni, zaspokoiliśmy głód po proletariacku, siwuchą i kiełbasą”.

I takiej właśnie kiełbasy po proletariacku spróbujecie w czwartek, 6 września, w restauracji 2 PI ER, mieszczącej się na najwyższym poziomie Lubelskiego Centrum Konferencyjnego. O 20.30 rozpocznie się promocja przewodnika „100 dań lubelskich”. O 20 wernisaż wystawy malarstwa i rysunku „Wolna Puławianka”. - Szykujemy kilka międzywojennych drobiazgów. W tym kiełbasę po proletariacku - mówi Kuba Piętowski, szef kuchni w 2 PI ER.

Program festiwalu: europejskifestiwalsmaku.pl

Pozostałe informacje

Tydzień z biblioteką
Wydarzenie
8 maja 2025, 10:00

Tydzień z biblioteką

Po raz dwudziesty, w dniach 8-15 maja, odbędzie się Tydzień Bibliotek. Tegoroczne wydarzenie odbywa się pod hasłem „Biblioteka. Lubię Tu Być”.

Magdalena Biejat podczas wtorkowego spotkania wyborczego w Katowicach

Mieszkanie Karola Nawrockiego: Biejat zawiadomi prokuraturę o możliwości popełnienia przestępstwa

Wszystko zaczęlo się od jej pytania podczas debaty. Kandydatka Nowej Lewicy Magdalena Biejat poinformowała, że złoży w prokuraturze zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez Karola Nawrockiego w związku ze sprawą mieszkania w Gdańsku.

Koronacja Bolesława Chrobrego: spektakularne widowisko w CSK
11 maja 2025, 19:00

Koronacja Bolesława Chrobrego: spektakularne widowisko w CSK

Wielce emocjonująca podróż w czasie czeka na widzów spektaklu „Koronacja” – spektakularnego widowiska historycznego, opowiadającego o Bolesławie Chrobrym i jego zmaganiach o koronę królewską. Spektakl zostanie wystawiony w lubelskim CSK. Wstęp wolny!

Berek oficjalnie otwarty. To pierwszy żłobek w gminie
galeria

Berek oficjalnie otwarty. To pierwszy żłobek w gminie

Takiej placówki w gminie Zwierzyniec nie było. Już jest i oficjalnie rozpoczął działalność pierwszy żłobek. Berek, bo tak się nazywa, powstał w Wywłoczce. Uruchomiono go dzięki dotacji z Krajowego Planu Odbudowy.

Stypendia dla 285 najlepszych sporotwców z województwa lubelskiego
galeria

Stypendia dla 285 najlepszych sporotwców z województwa lubelskiego

W Lubelskim Centrum Konferencyjnym marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski gościł najlepszych sportowców z regionu. Na stypendia województwo przeznaczyło milion złotych.

Noc Kultury 2025: Muzyka i koncerty (program)

Noc Kultury 2025: Muzyka i koncerty (program)

Mnóstwo wydarzeń i mnóstwo pomysłów. Za miesiąc czeka nas Noc Kultury w Lublinie. A podczas niej nie zabraknie muzyki. Kto i gdzie zagra podczas 19. edycji lubelskiej Noc Kultury?

Trwa budowa S19
RAPORT
film

S19 Lublin – Lubartów w budowie, czyli miliony ton ziemi i bitumu

Codziennie rano 450 osób stawia się na budowie drogi ekspresowej Lublin – Lubartów. 150 jednostek różnego rodzaju sprzętu kopie, przesuwa, przewozi lub wierci w ziemi. Efekt końcowy tych wszystkich prac zobaczymy pod koniec 2027 roku. Na ten odcinek S19 kierowcy czekają od lat, a mieszkańcy Niemiec odliczają dni do końca tej inwestycji.

Juwenalia już w ten weekend. Kto wystąpi w Lublinie? Są jeszcze ostatnie bilety
galeria

Juwenalia już w ten weekend. Kto wystąpi w Lublinie? Są jeszcze ostatnie bilety

Natalia Szroeder, SOBEL, Kękę, Dżem i Lady Pank. Juwenalia Politechniki Lubelskiej startują za 3 dni. Zostały jeszcze ostanie bilety na piątek lub sobotę. Kto pierwszy, ten lepszy.

Grand Theft Auto VI: Drugi zwiastun już jest (wideo)
galeria
film

Grand Theft Auto VI: Drugi zwiastun już jest (wideo)

Tylko na ten zwiastun czekało więcej ludzi niż na premiery innych gier w ogóle. Wreszcie jest nowy zwiastun gry Grand Theft Auto VI.

Filip Put

Filip Put: Lublin długo czekał na fazę play-off

PGE Start Lublin dzięki pokonaniu Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski awansował do fazy play-off. Zapraszamy do zapoznania się z wypowiedziami koszykarzy "czerwono-czarnych"

Maturzyści z III LO im. F. D. Kniaźnina w Puławach w dobrych nastrojach po dwóch pierwszych egzaminach
matura 2025

Matematyka z matematyki: zero zaskoczeń. Licealiści pewni swego

Dzisiaj maturzyści w całym kraju mierzyli się z królową nauk. Jak egzamin z matematyki oceniają abiturienci z puławskich szkół średnich? Zdecydowana większość jest dobrej myśli. Przeważają opinie mówiące o tym, że było łatwo.

Piotr Adamczyk jako Olgierd Paderewski "Paberborn" w serialu Langer
film

Langer: serial na podstawie powieści Remigiusza Mroza ma zwiastun i datę premiery (wideo)

W roli głównej – czyli Piotra Langera wystąpił Jakub Gierszał. Partnerują mu: Julia Pietrucha, Piotr Adamczyk i Magdalena Boczarska. A wszystkich zobaczymy już maju.

Matura 2025: Arkusze maturalne z matematyki i odpowiedzi
galeria

Matura 2025: Arkusze maturalne z matematyki i odpowiedzi

Maturzyści piszący we wtorek obowiązkowy egzamin z matematyki na poziomie podstawowym musieli wykazać się m.in. umiejętnością wykonywania działań na liczbach rzeczywistych, znajomością funkcji i ich własności oraz ciągów liczbowych.

Pył na stanowisku pracy – sprawdź, jakie niesie ze sobą zagrożenia!

Pył na stanowisku pracy – sprawdź, jakie niesie ze sobą zagrożenia!

Rozwój technologii przemysłowych sprawia, że dziś coraz większą wagę przywiązuje się także do bezpieczeństwa w miejscu pracy. Wiele mówi się o szkodliwości działania pyłów przemysłowych – stanowiących jeden z nadrzędnych skutków wielu procesów przemysłowych, których długotrwała obecność w powietrzu może przyczynić się nie tylko do zmniejszenia efektywności całej produkcji czy trwałości maszyn, lecz także znacznego pogorszenia się zdrowia pracowników.

Najpopularniejsze błędy przy używaniu złącza Camlock. Sprawdź naszą listę!

Najpopularniejsze błędy przy używaniu złącza Camlock. Sprawdź naszą listę!

Co do zasady, Camlocki powstały do tego, aby znacząco usprawniać przesył substancji płynnych oraz gazów pomiędzy zbiornikami. Ich rola w wielu zakładach specjalistycznych jest nieoceniona, ale tylko w momencie, kiedy Kamloki używane są zgodnie ze sztuką.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium