Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

2 września 2018 r.
9:32

Europejski Festiwal Smaku: Laboratoria Smaku, pizza Kubusia Puchatka. Co jeszcze w programie?

71 1 A A
Szef Marcin Nieznaj szykuje międzywojenne menu na „Kolację z Gwiazdami”, która odbędzie się w Hampton by Hilton Lublin w sobotę, 8 września o godzinie 21
Szef Marcin Nieznaj szykuje międzywojenne menu na „Kolację z Gwiazdami”, która odbędzie się w Hampton by Hilton Lublin w sobotę, 8 września o godzinie 21 (fot. Maciej Kaczanowski)

Kolacja z gwiazdami, ciasteczka Czechowicza, warsztaty sycenia miodu - w poniedziałek startuje w Lublinie Europejski Festiwal Smaku

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To już 10, jubileuszowa edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. W tym roku to edycja polska, wpisana w program obchodów 100. rocznicy odzyskania niepodległości. W kulinarną podróż udamy się do barwnej epoki dwudziestolecia międzywojennego. Przedwojenny Lublin, Zamość czy Kazimierz smakowały wyśmienicie.

Gwiazdy w restauracji

W lubelskiej „Europie” pracowali kucharze, którzy fachu uczyli się na dworze carskim, serwując zrazy po nelsońsku. W Grand Hotelu podawano świeżego jesiotra i owoce morza. W kazimierskiej restauracji Berensa podawano liny w śmietanie, które zamawiała Hanka Ordonówna. Na płonące naleśniki z ponczem wpadał Eugeniusz Bodo, towarzyszyła mu czarnoskóra piękność kryjąca się pod pseudonimem Reri.

W zamojskiej „Centralce” podawano raki, węgorze i kotlety po zamojsku. W Lublinie bywali najwięksi tamtych czasów: marszałek Józef Piłsudski czy generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski.

Japoński przysmak

Czy Piłsudski był smakoszem? Jadał skromnie i na co dzień do jedzenia nie przywiązywał wagi. Ale od czas do czasu lubił zjeść coś dobrego. Tak stało się w 1904 roku w Tokio, gdzie Ziuk (Piłsudski) chciał spróbować surowej ryby. Na obiad podano rosół rybny, makaron ze smażonymi warzywami i surową rybę. James Douglas tak wspominał ten gastronomiczny incydent: „Gdy się zabierałem do przełknięcia trzeciego kawałka, patrzę, a moja rybka rusza pyszczkiem. Przeniosłem wzrok na sąsiednią rybkę Ziuka - to samo, dwie dalsze także. Smakołyk stanął mi w przełyku. Patrzę dalej na swoją rybkę, a ta otwiera i zamyka pyszczek, cztery czy pięć razy, a potem zaczyna bić ogonem - raz, raz, raz. Spojrzałem w bok na Ziuka - oczy mu się wpiły w ruszający się ogon jego ryby i widzę niesamowity grymas ust. Ale trudno - wypluć nie można, bo zanadto celebracji, twarz gospodarza i naszych kelnerek wyrażała niebiański zachwyt, a połknąć ani rusz. Wtem Ziuk syczy przez wąsy - macie wódkę? Skoczyłem do szafki w ścianie, wyrwałem butelkę koniaku i nalałem pół szklanki. (...) Napiliśmy się wszyscy trzej i połknęliśmy rybę”.

Dzieci w Pracowni Wspólna

Wśród wielu festiwalowych wydarzeń ważne będą spotkania przy wspólnym stole. - Nie ma piękniejszego gestu niż zaproszenie do wspólnego stołu i zaproszenia do dzielenia się chlebem. Jest o też zaproszenie do pokoju, zapewnienie, że jesteśmy bezpieczni i jesteśmy przyjaciółmi - mówi Monika Kucia z Rady Programowej Europejskiego Festiwalu Smaku.

Wraz z Kooperatywą Lubelską przy ul. Kowalskiej 1 zapraszamy na trzydniowe warsztaty kulinarne dla dzieci. - Warsztaty o tematyce jarskiej. Dzieci poznają smak ekologicznej, roślinnej kuchni - mówi Sylwia Janasz z Kooperatywy Lubelskiej. Na zajęcia warto także zapisać się ze względu na Pracownię Wspólna, w której zajęcia się będą odbywać. Codziennie od poniedziałku do środy (3-5 września) o godzinie 17. Informacje i zapisy: kooperatywa.lbn@gmail.com.

Pizza Kubusia Puchatka

We wtorek, 4 września, o 18 w gościnnych progach Trybunalska Cafe Szef Jarek Sak i Roberto będą wspólnie z dziećmi wypiekać pizzę Kubusia Puchatka. Czyli pizzę z miodem. Dlaczego z miodem?

Piza z miodem jest pochwałą pracowitej pszczoły. Kiedy pszczoły zginą, zginie świat. Jeśli dodać do tego, że mamy Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli, jedyną szkołę pszczelarską w Polsce i Europie, posiadającą ponad 60-letnią tradycję w kształceniu pszczelarzy, to tu w Lublinie pochwała miodu powinna mieć wymiar wyjątkowy.

Greckie oliwki, węgierskie salami

W środę, 5 września, o godzinie 10 otwiera się na Starym Mieście Jarmark Inspiracji. Tym razem pod hasłem „100 wystawców na 100 lecie niepodległości”. To specjalna, jubileuszowa edycja jarmarku, podczas której 100 stoisk na ulicy Grodzkiej, dookoła Trybunału Koronnego, na ulicy Złotej pozwoli odbyć fascynującą kulinarną podróż po najsmakowitszych krainach Polski.

Od środy do niedzieli w malowniczych domkach czekają na was przysmaki z całego kontynentu. Będzie czas na degustacje, warsztaty, zakupy i spacer po Starym Mieście, wspaniałe koncerty na placu Po Farze, wystawy, niezliczone pokazy kulinarne i degustacje na scenie. Na stoiskach znajdziecie lokalne wyroby, wędliny, sery zagrodowe, konfitury, miody.

Będą chleby z Wileńszczyzny, owoce morza z Francji, ormiańskie gołąbki, gruzińskie chinkali, włoskie sery, węgierskie wędliny, greckie oliwki i słodycze. Pragnienie ugaszą wina w konkurencyjnych cenach i wysmakowane piwa z Belgii.

Laboratoria Smaku

W trakcie festiwalu odbywają się liczne Laboratoria Smaku. Do najciekawszych należy Laboratorium smaku „Miód na serce. Warsztaty sycenia miodu pitnego”, które odbędą się Trybunalska Cafe w środę, 5 września o 19. O tym, jak samemu zrobić miód pitny, o tym, jaką ma piękną i długą historię i o tym, że w Lublinie pijali go królowie. Wstęp wolny, należy wcześniej zająć sobie miejsce.

Także w środę, ale o godzinie 18, na dole restauracji Trybunalska Cafe, przy piecu do pizzy, szef Jarek Sak i Roberto będą z dziećmi wypiekać ulubione ciasteczka Marszałka Józefa Piłsudskiego.

Marszałek tak je lubił, że przy łóżku trzymał zawsze blaszane pudełko, pełne słodkich ciasteczek. Druga żona Józefa Piłsudskiego pisała w swoich wspomnieniach, że marszałka „zadawalała najskromniejsza kuchnia (…). Mimo to, że pochodził z Wileńszczyzny, nie znosił kołdunów i bigosu (…) zawsze bardzo lubił różne słodkie leguminy i domowe ciastka”.
W czwartek kolejne laboratorium smaku. Temat: „Jak założyć własną mini pasiekę”, jak zwykle Trybunalska Cafe.

Kiełbasa po proletariacku

Poeta Józef Czechowicz lubił bywać w knajpie Ojca Grudnia. We wspomnieniach Józefa Łobodowskiego czytamy: Na ul. Narutowicza mieścił się zakład Jana Grudzińskiego, alias ojca Grudnia, cieszył się swoistym powodzeniem w tej części miasta. Niektórzy woleli ordynarną nazwę: knajpa „Pod siedmioma cyckami”.

Być może to właśnie o tym lokalu wspominał Feliks Araszkiewicz, opisując jedno ze spotkań z Czechowiczem: „Po skończonym wieczorze poszliśmy do pobliskiej podrzędnej restauracyjki. Byliśmy głodni, zaspokoiliśmy głód po proletariacku, siwuchą i kiełbasą”.

I takiej właśnie kiełbasy po proletariacku spróbujecie w czwartek, 6 września, w restauracji 2 PI ER, mieszczącej się na najwyższym poziomie Lubelskiego Centrum Konferencyjnego. O 20.30 rozpocznie się promocja przewodnika „100 dań lubelskich”. O 20 wernisaż wystawy malarstwa i rysunku „Wolna Puławianka”. - Szykujemy kilka międzywojennych drobiazgów. W tym kiełbasę po proletariacku - mówi Kuba Piętowski, szef kuchni w 2 PI ER.

Program festiwalu: europejskifestiwalsmaku.pl

Pozostałe informacje

Rodzina w komplecie! Pisklęta wróciły do gniazda sokołów
Wideo
film

Rodzina w komplecie! Pisklęta wróciły do gniazda sokołów

Nadszedł ten dzień, na który czekali wszyscy obserwatorzy ptasiej telenoweli z komina elektrociepłowni Wrotków. Do gniazda wróciły odchowane przez sokolnika pisklęta.

Bitwa o Europę nabiera tempa - czy Mirosław Piotrowski ma szansę  na mandat?
Dzień Wschodzi
film

Bitwa o Europę nabiera tempa - czy Mirosław Piotrowski ma szansę na mandat?

Opadł bitewny kurz walki o samorządy, a na horyzoncie kolejna bitwa. Tym razem o miejsca w parlamencie europejskim. Po przerwie do Brukseli chce wrócić prof. Mirosław Piotrowski. Był już europosłem przez 3 kadencje z poparcia Ligi Polskich Rodzin oraz Prawa i Sprawiedliwości. Tym razem kandyduje z listy Konfederacji. Z jakimi szansami na sukces? Zapraszamy do obejrzenia.

Za nami druga kolejka Piłkarskiej Amatorskiej Branżowej Ligi Orlikowej w Świdniku

Za nami druga kolejka Piłkarskiej Amatorskiej Branżowej Ligi Orlikowej w Świdniku

Zwycięstwa odniosły Ekolodzy Eco-World, Kelnerzy MTS Akapelka i Piekarze Adampol Team

Gnojowica pod domem wójta Dorohuska

Gnojowica pod domem wójta Dorohuska

Wczoraj rolnicy przed domem wójta Dorohuska Wojciecha Sawy wylali gnojówkę i podpalili opony. Był to odwet za rozwiązanie protestu na granicy.

Rafał Zwolak: Pogodzimy Zamość, bo moją partią są ludzie
Wybory 2024

Rafał Zwolak: Pogodzimy Zamość, bo moją partią są ludzie

W pierwszej turze wyborów jego przewaga nad urzędującym prezydentem sięgnęła 2854 głosów. W drugiej była jeszcze większa. Różnica wyniosła 6035 głosów. O nocy wyborczej, planach na przyszłość, również kadrowych i jego konkurencie rozmawiamy z Rafałem Zwolakiem, zwycięzcą wyborów prezydenckich w Zamościu.

GIS ostrzega: tej mąki lepiej nie kupuj

GIS ostrzega: tej mąki lepiej nie kupuj

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał niektóre partie mąki migdałowej. Wszystko przez nadmiar aflatoksyn

Bogdanka LUK znowu lepsza od Trefla, europejskie puchary w Lublinie!

Bogdanka LUK znowu lepsza od Trefla, europejskie puchary w Lublinie!

W spotkaniu rewanżowym o piąte miejsce Bogdanka LUK Lublin pokonała Trefl Gdańsk 3:1. Tym samym w przyszłym sezonie będzie reprezentować nasz kraj w Pucharze Challenge.

Jazz w DDK Węglin. Marek Pospieszalski solo
27 kwietnia 2024, 20:00

Jazz w DDK Węglin. Marek Pospieszalski solo

Zapraszamy na kolejny koncert z cyklu Peryferia. Tym razem wystąpi wystąpi saksofonista Marek Pospieszalski. Wydarzenie odbędzie się w sobotę 27 kwietnia o godzinie 20.00.

Lubelski wieczór w Zgrzycie
27 kwietnia 2024, 20:00

Lubelski wieczór w Zgrzycie

W najbliższą sobotę w Fabryce Kultury Zgrzyt zobaczymy, co ciekawego dzieje się na lubelskiej scenie rockowo – metalowej. Zagrają dwie lubelskie kapele: Slave Keeper i Last Jump oraz gościnnie Iron Head.

Młodzi Raperzy i Raperki poszukiwani

Młodzi Raperzy i Raperki poszukiwani

Tworzysz muzykę a w Twoich żyłach płynie rap? Warsztaty Kultury zapraszają do udziału w konkursie

Przed nami kolejna zimna noc. IMGW wydaje alert dla Lubelszczyzny

Przed nami kolejna zimna noc. IMGW wydaje alert dla Lubelszczyzny

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydaje alerty meteorologiczne dla całej Polski. Przymrozki nie ominą także województwa lubelskiego.

Strzelał z wiatrówki i rzucał kamieniami

Strzelał z wiatrówki i rzucał kamieniami

Najbliższe 3 miesiące w policyjnym areszcie spędzi 37-letni mieszkaniec powiatu łęczyńskiego, który groził śmiercią swoim sąsiadom, strzelał z wiatrówki i rzucał kamieniami w dzieci. Za popełnione czyny grozi mu do 5 lat pozbawienia wolności.

Powiat włodawski. Znamy wszystkich wójtów gmin
Wybory 2024

Powiat włodawski. Znamy wszystkich wójtów gmin

Znamy rezultaty niedzielnego głosowania. W gminie Włodawa bez zmian, ale mieszkańcy z gmin Wyryki i Stary Brus postanowili, że ich mała ojczyzna potrzebuje diametralnych zmian.

Tymczasowo strach przechodzić

Tymczasowo strach przechodzić

W miniony czwartek na tymczasowym przejściu dla pieszych przy ulicy Filaretów (w pobliżu dawnej kładki łączącej osiedle Piastowskie i osiedle Mickiewicza) doszło do potrącenia pieszego. Mieszkańcy wspomnianych osiedli zorganizowali dziś, 22 kwietnia, spotkanie, w którym udział wzięli przedstawiciele rady miasta, rady dzielnicy oraz kierownik Wydziału Zarządzania Ruchem Drogowym i Mobilnością UM Lublin.

Przepis na udaną rozmowę o pracę
galeria

Przepis na udaną rozmowę o pracę

22 kwietnia br. ruszyła kolejna edycja warsztatów Lublin Skills Up. To cykl bezpłatnych spotkań wspierających kompetencje na rynku pracy

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium