Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

23 grudnia 2002 r.
11:10
Edytuj ten wpis

Polskie smaki

0 0 A A

Restauratorzy i kucharze przed nimi drżą. Jak napiszą, że renomowana restauracja źle karmi, lokal pada. Wolą jeść niż gotować, ale gdy chcą, potrafią w kuchni czynić cuda. Uczą nas smakować potrawy świata i wciąż szukają polskich smaków. Na pytanie, kto więcej je, Robert wskazuje na Piotra i mówi: on, przecież jest dwa razy większy. Te proporcje nie grają roli przy wyjątkowych smakołykach. Jak sandacz po polsku czy kaczuszka w sosie pełnym słodyczy - na które udało mi się skusić dwóch najsłynniejszych polskich smakoszy.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

• Witam. Jesteśmy w królewskim mieście Lublinie. W restauracji "Piwnica Rycerska”, gdzie co miesiąc rozmawiamy o polskich sprawach. Na co dzisiaj macie ochotę?
Piotr Bikont: - Na coś bardzo delikatnego. Może jakąś rybkę?
Robert Makłowicz: - Skoro mamy rozmawiać o polskich smakach, zjadłbym kaczuszkę, o której tak czule napisał pan w e-mailu.
• Czy na początek może być roladka z łososia, nadziewana szpinakiem i rakową szyjką?
Bikont: - Jak ja lubię roladki...
Makłowicz: - Ale kaczka też będzie?
• Panowie, po łososiu spróbujemy sławnej zupy ułańskiej, co od wieków wszelkie niestrawności, a nawet trunkowe niedyspozycje leczy. A potem może być sandacz po polsku, jajkiem na twardo obkładany i chrupiąca kaczuszka w sosie.
Bikont: - Sandacz proszę.
Makłowicz: - Kaczuszkę proszę.
• No to zaczynamy. Chciałbym, żebyśmy wspomnieli wigilijne i bożonarodzeniowe smaki.
Bikont: - Moje wigilie odbywały się w Poznaniu albo w Toruniu, u nas w domu, albo u babci. Oczywiście, że był karp. Zawsze była pachnąca kapusta z grochem puree, co popijało się barszczem, wcześniej kiszonym przy piecu.
Makłowicz: - Wszystkie wigilie, z wyjątkiem jednej, spędziłem w Krakowie. Na stole zawsze było to samo. I dalej jest to samo: barszcz z uszkami z nadzieniem z prawdziwków. Jak było nędznie, to zamiast prawdziwków były podgrzybki. Ale nigdy pieczarki. Jak u Piotra - barszcz był kiszony w domu. Był karp. W dzień wigilii robiło się na święta zupę rybną.
• A co ze słodkościami?
Makłowicz: - Strudel i kutia.
Bikont: - Wszystkie potrawy z dzieciństwa mogę powtórzyć. Z wyjątkiem pysznego makowca na okrągłym spodzie. To był sam mak, na górze plecionka. To jest coś, czego mi dziś bardzo brak. Takiego słodkiego, pachnącego i rozkosznie wilgotnego makowca już nie spotkałem.
Makłowicz: - Zawsze była kutia. Do dziś ją robimy. Choć da się tego zjeść trzy kęsy, nie więcej, to z łakomstwa robi się na zapas. Do maku daje się miód i bakalie, a śmietankę każdy daje sobie sam. Wtedy kutia postoi dłużej i zawsze można na drugi dzień świąt jeszcze dwa kęsy wtrząchnąć...
• Co z mięsiw jadało się na święta? Ja najbardziej pamiętam aromat czosnkowej, wiejskiej kiełbasy i zapach gałki muszkatołowej, którą dawało się do pasztetów.
Bikont: - Kupowało się wędzonki, w tym całe szynki, pachnące marynatą. Do tego mama piekła pieczeń cielęcą i schab. Często bywał indyk. Zawsze musiał być z sosem cumberland, robionym z pomarańczy, galaretki porzeczkowej i chrzanu.
Makłowicz: - U mnie też był indyk. Do dzisiaj jest indyk. Pamiętam, jak babcia mówiła, że indyk musi być z kasztanami. Jakaż to była radość, gdy, dwanaście lat temu, znowu w Polsce pojawiły się kasztany, nieobecne w komunistycznej nocy kulinarnej. Wędlin w zasadzie w domu nie robiono. Z wyjątkiem szynki cielęcej. Przed laty ktoś zwiózł do domu specjalną maszynę z Czech. Składała się ze stalowego walca i pokrywy ze sprężyną. Matka brała kawałki peklowanej cielęciny, wsadzała do specjalnego woreczka, potem do maszyny, sprężyna wszystko zgniatała, nadając szynce cylindryczny kształt. W tym walcu się to mięso gotowało, potem studziło i spod pokrywki wyskakiwała szyneczka. Maszynkę mam do dziś i na święta szynkę zrobiłem. Już czeka w spiżarni.
• Co przygotowaliście na dzisiejszą, wigilijną wieczerzę?
Makłowicz: - Na wigilię absolutnie nic. Wino kupiłem. I karpie. Wszystko robiła żona z moją mamą. Do mnie należy pierwszy dzień świąt. Spod mojej ręki wyszedł indyk z kasztanami i szyneczka z czeskiej maszynki.
Bikont: - Zakisiłem barszcz. Ale nie gotowałem, bo wolę jeść niż gotować. Zresztą święta robił Kubuś, siostrzeniec mojej mamy. Po trzech latach studiowania rzucił filozofię i postanowił zostać artystą kucharzem. W zeszłym roku zrobił znakomity kulebiak, w tym roku czekam na jego pasztety.
Makłowicz: - O tak, zapomniałem o pasztecie z dziczyzny, pachnącym gałką, imbirem.
• Do pasztetu koniecznie musi być muszkatołówka, żeby wyleczyć skutki przejedzenia?
Bikont: - U nas zawsze była bikontówka.
• Czy może pan pod choinkę dać czytelnikom przepis na ten sławny trunek?
Bikont: - Jak pod choinkę, to niech będzie. Trzeba do gąsiorka wsypać sporo kminku, dodać kawałek gałki muszkatołowej, laskę cynamonu, jednego migdała i jedną rodzynkę - zalać dobrą czystą wódką i niech trochę postoi. To bardzo zacny trunek i przepis, bo w miarę ubywania, można dolewać i wciąż będzie dobre.
Makłowicz: - Ja tam wolę bardziej owocowe destylaty i wypiję sobie kieliszeczek łąckiej śliwowicy.
• Strasznie mocne i chyba więcej niż dwa kieliszki nie da się wypić?
Makłowicz: - E, tam...
• Wróćmy do jedzenia. Czy na waszych stołach gości polska wołowina? Zrazy, pieczeń, polędwica?
Bikont: - Jasne. Jak mam smak, to jem wołowinę.
Makłowicz: - Nie przesadzajmy, tyle jest większych zagrożeń. Kilka lat temu sporo wołowiny zjadłem w Anglii, więc jak miałem zjeść priony, to już zjadłem. Więc mi wszystko jedno.
• Panowie, czy to prawda, że restauratorzy tak boją się waszych wizyt?
Bikont: - Dobrzy restauratorzy cieszą się, jak nas widzą. Słabi się boją.
• Były jakieś odwety?
Makłowicz: - Owszem, były groźby sądowe. Pamiętam, jak nakarmiono mnie rozpaczliwie złymi potrawami w krakowskim "Wierzynku”. To było jeszcze przed prywatyzacją tego przybytku. Co przeżyłem, to napisałem.
• Jak tak wędrujecie po Polsce, to które kulinarne krainy odpowiadają wam najbardziej?
Bikont: - Obaj jesteśmy wielkim zwolennikami polskich smaków i polskich kuchni regionalnych. Każdy przejaw szacunku dla regionalnego dziedzictwa nas bardzo cieszy. Moim zdaniem najlepszą polską kuchnią jest kuchnia kresowa. Mam słabość do kuchni wileńskiej i lwowskiej. Mój ojciec i jego rodzina pochodziła z Wilna. Matka, która pochodziła z Torunia, po to, by męża kulinarnie zaspokoić i oczarować, pobierała lekcje u ciotki ojca. Ja się na wileńskiej kuchni wychowałem i to jest to, co najbardziej lubię. Proszę zauważyć, że kuchnia kresowa robi teraz w Polsce karierę. W wielu miastach powstało wiele kresowych restauracji.
• Jaką potrawę lubi pan najbardziej?
Bikont: - Najbardziej kołduny. Z farszem, robionym z baraniny z dodatkiem łoju z górki cielęcej. Pycha.
• Panie Robercie, a pańskie kresy?
Makłowicz: - Moja rodzina pochodzi z Galicji Wschodniej. Ze Lwowa, ze Stanisławowa. Mniej wpływów litewskich, więcej gruzińskich. Z akcentami węgierskimi i austriackimi.
• Z tego, co wiem, płynie w panu ormiańska krew?
Makłowicz: - Moja babcia była Ormianką. W tym obrządku brałem ślub i chrzciłem dzieci - Mikołaja i Ferdka. Ale żonę mam z Wielkopolski.
• Co z ormiańskiego obrządku kulinarnego przeniósł pan do kuchni?
Makłowicz: - Ormiańskie gotowanie przypomina trochę gotowanie po turecku. Stąd moje umiłowanie do gołąbków w liściach winogron, bakłażanów, pilawu. Natomiast z pokolenia na pokolenie przechodził w naszej rodzinie jeden ormiański przysmak, którego przepis też mogę pod choinkę czytelnikom podarować. W dużym garnku dusi się natkę selera korzeniowego (nie naciowego) z dużą ilością natki pietruszki. Dusi się to w jogurcie, śmietanie i kefirze. Gdy zawartość garnka osiągnie konsystencję, pozwalającą na jej formowanie - z tej uduszonej zieleniny formuje się stożki, które trzeba ususzyć w piekarniku. Kiedy się to zetrze do zupy, po kuchni bucha niezwykle silny aromat. Do dziś stosujemy to w domu i najlepsze kołduny podaje się w rosole, zaprawionym śmietaną i tym specjałem. No dobra, teraz zamilknę, bo kaczka macha do mnie skrzydłami. Pozwólcie, że spróbuję. Ale dobre! Czuję miód... Czuję miód... I dużo korzeni. No tak, rozpływa się w ustach...
Bikont: - Jak kaczka może się rozpływać? To mój sandacz się rozpływa. Rozpływa się jak należy.
Makłowicz: - Panowie, takiej kaczuszki dawno nie smakowałem. Tylko, co będzie, jak się od niej uzależnię? Wtedy nie uwolnicie się ode mnie. O, jaki dobry smak...
• Panowie, a czego byście nie zjedli?
Bikont: - Makaronu z ziemniakami, co kochają jeść w Szwajcarii.
Makłowicz: - Osobliwie brzydzę się płuckami na kwaśno. I czerstwą bułką, grubo posmarowaną margaryną, którą dają w Warsie.
• Co jadacie wczesnym rankiem?
Makłowicz: - Rankiem, to nie, bo bardzo lubię sobie pospać. Ale przed południem wypijam sok, wyciśnięty z pomarańczy, zjadam rogalik, wypijam kawę.
Bikont: - Każdego ranka wypijam sok marchwi, potem dwa jajka sadzone i piję ogromne ilości zielonej herbaty. Koniec.
• A dalej?
Makłowicz: - Najchętniej obiad łączę z kolacją. Mogę wtedy zjeść kilka dań. A potem lubię się zdrzemnąć. Tak, jeść i spać, to lubię najbardziej.
Bikont: - Ja najpierw lubię zjeść, potem coś dobrego wypić, dopiero potem spać.
• Kto je więcej: Bikont czy Makłowicz?
Makłowicz: - Jasne, że Bikont, bo jest dwa razy większy.
• Nie boicie się o wagę, o cholesterol?
Makłowicz: - E, tam. W końcu żyje się po to, żeby jeść...
• Panowie, jak się zmieniają gusta kulinarne Polaków?
Bikont: - Najzdrowsze jest to, że w każdym zakątku kraju wraca się do swoich regionalnych korzeni. Za niezdrowe uważam, że wszędzie podaje się góralską kwaśnicę. Od morza do Tatr. Nawet nad morzem, pod śledzia, podaje się coś, co powinno smakować się w górach.
Makłowicz: - Coraz wspanialsze potrawy można zjeść na Podlasiu, które, moim zdaniem, jest po Galicji prawdziwym imperium kulinarnym. Na odkrycie czeka Lubelszczyzna. To cieszy. Mimo że jestem zwolennikiem kuchni śródziemnomorskiej - bo jest zdrowsza od dość ciężkiej polskiej kuchni - to kiedy za oknem mróz, smalec albo kapusta smakują lepiej niż bakłażany z rusztu. Poza tym zdrowy rozsądek nakazuje Polakom zdrowiej jadać. A pamiętajmy, że w Polsce od wieków jadało się dużo zdrowej i chudej dziczyzny, ptactwa i ryb.
• Czy polski smak będzie łączył polską tradycję ze zdrowszym, lżejszym sposobem gotowania?
Bikont: - Oj, jadło się dużo, tłusto i niezdrowo.
Makłowicz: - W dziedzinie dietetyki sięgnęliśmy dna. A dno jest po to, żeby się od niego odbić. Powrót do tradycji polskiego smaku jest powrotem do różnorodnej, zdrowej i bardzo urozmaiconej kuchni. Zajrzyjmy do starych polskich książek kucharskich. Ile tam warzyw, owoców, chudych mięs, galaretek, pasztetów, ziół, przypraw. Istny raj.
• W naszej rozmowie czas na deser. Czy może być pieczone jabłuszko, uprzedni nadziane wędzoną śliwką, rodzynkami, miodem i zaprawione cynamonem?
Bikont: - Ze słodyczy najbardziej lubię kołduny, ale jabłko z pieca zjem.
Makłowicz: - Oj, bardzo może. Bo ja lubię słodycze.
• Podobno z pana niezły łasuch?
Makłowicz: - Uwielbiam czekoladę. Szwajcarską albo belgijską. Jestem od niej uzależniony.
• Po kolacji i po czekoladzie należy się strudzonemu żołądkowi kieliszeczek czegoś mocniejszego?
- Jak kto lubi, to tak. Ja najbardziej lubię polski bimber, który w dobrym wydaniu jest stokroć lepszy od każdej konfekcyjnej, monopolowej wódki. Na wspomnianym Podlasiu, pod Białostokiem robi się tzw. szwendaczka. Ten szlachetny destylat nosi nazwę od tego, że w określonym miejscu zostawia się butelkę dla leśniczego. Po to, żeby się nie szwendał i nie przeszkadzał w nastawach. A swoją drogą, gdy wejdziemy do Unii, to wreszcie każdy, kto ma kawałek sadu, będzie mógł zaprosić urzędnika, który policzy drzewa oraz owoce i wyda koncesję na domowy wyrób szlachetnych trunków. Będzie można produkować i sprzedawać śliwowicę, starkę, orzechówkę czy wiśniówkę.
• Którą ponoć pija się w samym Watykanie.
Makłowicz: - No właśnie.
• Pozwólcie, że na pamiątkę dzisiejszej rozmowy, wręczę wam butelkę "schulzówki”, destylatu nastawionego z okazji urodzin Brunona Schulza, które tu w Lublinie hucznie obchodziliśmy. Ten szlachetny wyrób, opatrzony pamiątkową etykietą, sporządzono w oparciu o stary przepis z Drohobycza. W środku znajduje się liść arcydzięgla, archanielskiego ziela, które daje człowiekowi zdrowie i siłę.
Makłowicz: - Duch w narodzie nie ginie. Dziękuję i zawiozę do Galicji.
Bikont: - Ale podzielimy się sprawiedliwie, pół na pół.
• Panie Piotrze, panie Robercie. Dziękujemy za spotkanie. Życzymy wam dużo zdrowia, polskich smaków na świątecznych stołach. I wracajcie do Lublina.
Makłowicz: - Dziękujemy. Dużo dobrego wszystkim Czytelnikom "Dziennika Wschodniego” życzymy.
A ode mnie, pod choinkę, przepis na zaś. Na wiosnę znajdźcie w lasach niedźwiedzi czosnek, który rośnie dziko na podmokłych terenach. Należy go przesadzić do ogrodów, na balkony, do doniczek, gdzie kto może. I używać do sałatek. Jego duże liście dusić na maśle, dodać jogurty lub śmietany, posolić, popieprzyć. Niedźwiedzi czosnek ma niezwykłą siłę i daje zdrowie oraz moc.
Bikont: - Dziękujemy. Życzymy wam jak najwspanialszej ilości polskich dań. I jedzcie jak najmniej hamburgerów.

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Trwa cisza wyborcza
Do czasu jej zakończenia zamieszczanie komentarzy mających charakter agitacyjny jest zabronione przez polskie prawo. Odpowiedzialność za opublikowaną przez siebie treść ponosi autor.

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Lewart – Powiślak 0:0. Obijali słupki i poprzeczki

Lewart – Powiślak 0:0. Obijali słupki i poprzeczki 1 0

Artur Szkutnik i spółka ostatnio imponowali pod bramką rywali. W czterech ostatnich występach zdobyli aż 21 goli. W sobotę Lewart miał jednak godnego rywala, bo w Lubartowie zameldował się Powiślak Końskowola. Obie drużyny stworzyły ciekawe widowisko, ale zawody zakończyły się bezbramkowym remisem.

"Nie tylko koncert" przy Lubartowskiej 77 w Lublinie
27 października 2018, 18:30

"Nie tylko koncert" przy Lubartowskiej 77 w Lublinie 1 0

Co Gdzie Kiedy. W sobotę, 27 października o godz. 18.30 przy Lubartowskiej 77 odbędzie się druga odsłona wydarzenia Nie tylko koncert. Wystąpią zespoły Niebieski Klucz i BraekLine.

Śmiertelny wypadek na ul. Nadbystrzyckiej w Lublinie. Nie żyje taksówkarz

Śmiertelny wypadek na ul. Nadbystrzyckiej w Lublinie. Nie żyje taksówkarz 13 9

Nie żyje 33-letni kierowca taksówki. Mężczyzna zginął wczoraj w wypadku drogowym, do którego doszło ok. godz. 21.30 na ul. Nadbystrzyckiej w Lublinie, na wysokości LJK.

Kłos Chełm – Orlęta Łuków 1:3. Dobrze zaczęli, źle skończyli

Kłos Chełm – Orlęta Łuków 1:3. Dobrze zaczęli, źle skończyli 5 0

Piłkarze Roberta Tarnowskiego prowadzili z Orlętami Łuków 1:0, ale nie zdobyli nawet jednego punktu. Beniaminek rozegrał kolejne dobre zawody i zgarnął pełną pulę po zwycięstwie 3:1.

Wybory samorządowe 2018. Włamanie do budynku żłobka w Lublinie, w którym jest lokal wyborczy
Relacja

Wybory samorządowe 2018. Włamanie do budynku żłobka w Lublinie, w którym jest lokal wyborczy 8 1

Wybory samorządowe 2018. Głosowanie trwa od godz. 7 do 21. Jak prawidłowo oddać głos? Jak znaleźć swój lokal wyborczy? Kiedy poznamy wyniki wyborów samorządowych?

Kobieta na skuterze elektrycznym paraliżuje miasto. "Chcą ze mnie zrobić wariatkę"
film

Kobieta na skuterze elektrycznym paraliżuje miasto. "Chcą ze mnie zrobić wariatkę" 0 4

Szczecin. Pani Bogumiła paraliżuje miasto. Dla szczecinian jest wrogiem publicznym numer jeden. Dlaczego od kilku miesięcy zastawia swoim skuterem elektrycznym autobusy?

Prace na starym moście w Puławach. Utrudnienia potrwają do zimy, ale wrócą na wiosnę

Prace na starym moście w Puławach. Utrudnienia potrwają do zimy, ale wrócą na wiosnę 16 4

Do ruchu wahadłowego na starym moście na Wiśle mieszkańcy będą musieli się przyzwyczaić. Zakończenie prac remontowo-konserwacyjnych Zarząd Dróg Wojewódzkich przewiduje dopiero na drugą połowę 2020 roku. Światła (i korki przed mostem) znikną, gdy spadnie śnieg.

MKS Perła Lublin – Korona Handball Kielce 36:23

MKS Perła Lublin – Korona Handball Kielce 36:23 17 4

Lubelskie szczypiornistki pokonały we własnej hali rewelacyjnie dotąd spisującą się ekipę z Kielc 36:23 i tym samym sprawiły prezent urodzinowy swojej koleżance – Weronice Gawlik

Icemania zainaugurowała nowy sezon
galeria

Icemania zainaugurowała nowy sezon 14 4

Z okazji inauguracji nowego sezonu lodowiska przy Al. Zygmuntowskich w sobotę i niedzielę bilety są tańsze o połowę.

Lublinianka – Tomasovia 3:2. Emocje do samego końca

Lublinianka – Tomasovia 3:2. Emocje do samego końca 0 4

Nie było łatwo, ale po dwóch meczach bez zwycięstwa Lublinianka znowu zgarnęła pełną pulę. Piłkarze Dariusza Bodaka pokonali w sobotę Tomasovię 3:2. Zwycięskiego gola gospodarze zdobyli w doliczonym czasie gry.

Victoria Żmudź – MKS Ryki 9:1. Totalna demolka

Victoria Żmudź – MKS Ryki 9:1. Totalna demolka 11 1

Czegoś takiego w Żmudzi dawno nie widzieli. Victoria rozbiła w meczu u siebie ostatni MKS Ryki aż... 9:1. Do przerwy nie zanosiło się na pogrom, bo drużyna Piotra Molińskiego po 45 minutach prowadziła „tylko” 3:0.

Ósmoklasiści z indeksami. Przygotowują się do bierzmowania
Magazyn

Ósmoklasiści z indeksami. Przygotowują się do bierzmowania 122 27

Zbyt dużo obowiązkowych nabożeństw, zbyt dużo nauki i kłopoty z wyborem imienia - tak wielu ósmoklasistów i ich rodziców opisuje przygotowania do sakramentu bierzmowania. A jak to wygląda z punktu widzenia księdza? Rozmowa z ks. Adamem Jaszczem, wicekanclerzem Kurii Metropolitalnej w Lublinie, rzecznikiem prasowym archidiecezji lubelskiej.

Orlęta Spomlek – Wisła Puławy 2:0. Twierdza Radzyń nie do zdobycia

Orlęta Spomlek – Wisła Puławy 2:0. Twierdza Radzyń nie do zdobycia 5 3

Grupa byłych piłkarzy Orląt występująca w Wiśle nie będzie miło wspominać powrotu do Radzynia Podlaskiego. Gospodarze pokonali ekipę z Puław 2:0. W efekcie, przedłużyli passę meczów bez porażki u siebie do siedmiu

Nowy lokal w centrum Lublina. Aperitivo to więcej niż koktajl [zdjęcia]
galeria

Nowy lokal w centrum Lublina. Aperitivo to więcej niż koktajl [zdjęcia] 78 9

Gwarno, niezobowiązująco, z pysznym jedzeniem i dobrymi trunkami. Tak ma być w Bombardino Aperirtivo przy ul. Narutowicza, który otwiera się już w przyszłą sobotę.

Kryształ Werbkowice – Górnik II Łęczna 0:2. Historyczna wygrana!

Kryształ Werbkowice – Górnik II Łęczna 0:2. Historyczna wygrana! 0 0

Druga drużyna Górnika Łęczna w sobotę przełamała fatalną passę. Piłkarze Jacka Fiedenia po raz pierwszy w historii wygrali w Werbkowicach. Zielono-czarni pokonali bardzo niewygodnego rywala 2:0

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.