Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

1 stycznia 2017 r.
10:06

Rok 2017 pod znakiem zmian w kuchni. 10 kulinarnych trendów

Zamiast szynki i boczku: podroby. Zamiast wędlin ze sklepu: domowe wyroby. Zamiast świeżych warzyw w zimie: fermentacja i kiszonki. Zamiast oliwy i makaronu: nasz olej lniany i kasza gryczana. Kulinarnie zapowiada się bardzo ciekawy rok

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W 2017 roku scena restauracyjna w Polsce mocno się zmieni. Jeszcze większe zmiany czekają nas w domowej kuchni. Coraz więcej z nas będzie gotować, robić domowe wędliny i nalewki, kisić i wekować. Chcemy bowiem jeść zdrowiej, sezonowo i lokalnie, ale także taniej.

- Wracamy do korzeni. Do korzennych warzyw, do tradycyjnego gotowania, do tradycyjnych, domowych potraw opartych na ekologicznych składnikach. W restauracjach zaczyna się odchodzić od wymyślnych technik, takich jak na przykład sous vide. Powrót do korzeni to także powrót do babcinych zeszytów z przepisami - mówi Ivo Violante, szef kuchni w restauracji Oto Ivo w Lublinie, który prowadzi szkolenia dla kucharzy w całej Polsce.

5 ćwiartka

Po modzie na kuchnię wegetariańską, wraca moda na mięso. Dobre mięso od małych lokalnych dostawców pojawi się na naszych talerzach w mniejszej ilości, ale lepszym gatunku. Zaprzyjaźnimy się z małymi sklepami mięsnymi.

W restauracjach na topie będzie 5 ćwiartka; wszelkiego rodzaju podroby. Od nerki cielęcej, przez wątróbki, żołądki i serca, po ogony. Znów będziemy gotować przedwojenną zupę ogonową, przyrządzać cynaderki, gulasz z serc z kaszą gryczaną, a nawet móżdżek po polsku i grasicę cielęcą (animelkę). Piotr Skwarek w restauracji Trzy Romanse (Hotel Wieniawski) sam robi salceson i podaje go na przystawkę.

Brukselka i kurkuma

Coraz więcej ludzi polubi brukselkę, którą można przyrządzić na kilka sposobów. Najmodniejszym połączeniem będzie brukselka - kurkuma. To podstawowy składnik popularnej mieszanki curry; symbolu indyjskiej kuchni.

Okazuje się, że kolejne wyniki badań potwierdzają niezwykłe właściwości kurkumy. Od działania antywirusowego i przeciwzapalnego, po ochronę serca i wsparcie dla pracy mózgu. Będziemy gotować zupy z kurkumą, przyrządzać mięsa, warzywa, a nawet desery.

Fermentacja i słoiki

Już wiemy, że jedną z najważniejszych przyczyn problemów ze zdrowiem jest zakwaszenie organizmu. To efekt niewłaściwego odżywiania, jedzenia nadmiernej ilości wędlin i mięsa. Prostym i skutecznym sposobem na odkwaszenie organizmy jest jedzenie kiszonek. W procesie fermentacji powstają bakterie kwasu mlekowego, które skutecznie potrafią „ustawić” gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Zaczniemy kisić kapustę, czosnek, paprykę, pomidory, jabłka, grzyby i śliwki.

Do słoików dodamy na smak słupki chrzanu i marchewki, koperek, liście czarnej porzeczki czy wiśni, ziele angielskie, liście laurowe, kminek a nawet małe, ostre papryczki. - Od lat kisimy w Hades Szeroka zielone i czerwone pomidory oraz śliwki z kminkiem - mówi Elżbieta Cwalina.

Grzyby i ryby

Będziemy zbierać dzikie rośliny, owoce, korzenie, bulwy, dziką różę i czarny bez. Moda zaczęła się przy okazji renesansu nalewek. - Owoców na nalewki szukam w lasach, na skraju pól miedzach - mówi Hieronim Błażejak, jeden z najwybitniejszych polskich nalewkowiczów.

- Zbieractwo to żadna nowość. Od lat zbieram grzyby do swojej restauracji. Od maja do pierwszych przymrozków - mówi Marta Stelmach z Zajazdu Marta w Pułankowicach, gdzie podaje się bardzo smaczne pierogi z kaszy gryczanej i gąsek.

Coraz chętniej będziemy także łowić ryby a nawet raki i wykorzystywać je w przyrządzaniu potraw.

Herbatki i napary

Do łask wraca medycyna ludowa. Z młodych pędów sosen zrobimy syrop na kaszel i nalewkę. Z kwiatów mniszka lekarskiego: zdrowotny miód.

Będziemy suszyć miętę i pokrzywę, owoce głogu, jarzębiny, liście malin. - Ze świeżej pokrzywy gotuję zupę, suszoną wykorzystuję do farszu na pierogi oraz na ziołowe herbatki. Wierzę w moc Matki Natury - mówi Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie.

Kluski i kopytka

Przestajemy się bać glutenu. Wbrew wielu artykułom, przy zrównoważonej diecie wcale nie jest taki szkodliwy.

- Pieczemy chleb i bułki w domu. A nawet fajercarze, babcine placki na sodzie. Eksperymentujemy z nowym nadzieniem do pierogów. Uczymy się robić knedle i kopytka - mówi Agnieszka Filiks.
- Coraz więcej restauracji robi swoje makarony. W domu znów sami robimy kluski do rosołu - dodaje Ivo Violante.

Len i kasza

Furorę robi polskie superfoods. Kończy się moda na nasiona chia (szałwia hiszpańska), jagody acai, owoce goji. Okazuje się, że nasze siemię lniane jest bezkonkurencyjne. Polska aronia ma dużo więcej bezcennych substancji niż owoce goji.

Do łask wróci kasza jaglana i gryczana. Pierwsza - jedzona solo z odrobiną masła - znakomicie oczyszcza układ pokarmowy i wymiata toksyny. Kasza gryczana dostarcza potężnej dawki mikroelementów i witamin.

Od korzenia do łodygi

Chcemy jeść i gotować oszczędniej. Stąd nowa moda na stop marnotrawstwu jedzenia. Koniec w wyrzucaniem roślinnych odpadków. Liście brokułów i buraków, obierki z marchewki i pietruszki, korzonki z warzyw - to pełnoprawne składniki potraw.

W restauracjach już pojawiły się bulwy, kłącza, kwiaty, łodygi, mikrolistki i nasiona. Nasze babcie z pąków nasturcji przyrządzały kapary, z zielonego derenia robiły oliwki. - Moi koledzy z warszawskich restauracji zaczynają wprowadzać do kart potrawy z międzywojennych książek kucharskich. Za tym idą zapomniane techniki. Piec konwekcyjny idzie w odstawkę, golonka dusi się w żeliwnym garnku, a gęś piecze w gęsiarce - dodaje Ivo Volante.

Sezonowo i lokalnie

W 2017 roku będzie umacniać się moda na sezonowe i lokalne jedzenie. W domu i restauracji. - Nie wyobrażam sobie podawania smacznych dań bez własnego warzywnika. Sami uprawiamy warzywa i ziemniaki, hodujemy pomidory, ogórki i cały asortyment ziół - mówi Stanisław Stelmach z „Zajazdu Marta” w Pułankowicach.

- Gotuję tak, jakbym gotowała dla swoich dzieci. Za restauracją uprawiam warzywa, zioła i jadalne kwiaty - dodaje Agnieszka Filiks.

Wiesław Kurowski, wybitny szef kuchni (Magia, Hotel Alter) przez lata hodował własne zioła. - Dziś wiem, że w gotowaniu najważniejszy jest szacunek dla produktu. Zarówno w restauracji jak i w domu - mówi Kurowski. Swoje warzywa i zioła hoduje Artur Góra, szef kuchni restauracji BelEtage (IBB Grand Hotel Lublinianka).

Uczymy się gotować

Coraz więcej osób chce gotować szybko i zdrowo. W końcu zaczynamy dokładnie czytać etykiety na wędlinach i w domowym zaciszu robić kiełbasę. Sami zaczynamy robić pasztety i chleby.

Nauka gotowania jest w modzie. - Jestem zapraszany do rodzin, uczę gotowania. Tłumaczę jak poznać świeżą rybę, pokazuję, jak upiec ją w pergaminie i jakie wino dobrać - mówi Ivo Violante. Wskazuje także na nowy trend wśród szefów kuchni: - Spotykamy się w kilka osób, gotujemy, wymieniamy doświadczeniami. Uczymy się od siebie.

Pozostałe informacje

Komin zainstalowany na dachu Kaplicy Sykstyńskiej na placu Świętego Piotra w Watykanie

Przed konklawe: na kogo wskazują kardynałowie?

Kardynałowie uczestniczący w kongregacjach przygotowujących do konklawe, stwierdzili w wywiadach dla włoskiej prasy, że obecnie potrzebny jest doktor Kościoła, papież z Afryki lub Azji. – Prawdą jest to, że po ludzku trudno jest znaleźć kandydata, który odpowiedziałby na wszystkie nasze oczekiwania – przyznał kardynał Anders Arborelius ze Szwecji.

Zderzenie samochodu osobowego z jeleniem. Pasażerka w szpitalu

Zderzenie samochodu osobowego z jeleniem. Pasażerka w szpitalu

Zwierzę nagle wybiegło na jezdnię i wskoczyło na jadący pojazd.jeleffff

W Lublinie będzie więcej ścieżek rowerowych. Gdzie i kiedy powstaną?

W Lublinie będzie więcej ścieżek rowerowych. Gdzie i kiedy powstaną?

Już teraz w Lublinie jest 197 km tras rowerowych. A ma być dużo więcej. Nowe trasy są już projektowane i budowane. A Miasto Lublin ogłasza kolejne przetargi.

Drift za 3000 zł

Skończyli szkołę i driftowali na rondzie. Ile ich to kosztowało?

18-latek z Tomaszowa Lubelskiego dostał mandat (3 000 złotych) i 10 pkt karnych. 19-latka z gminy Tomaszów Lubelski dostała dwa mandaty (300 złotych) i łącznie 23 punkty karne.

Egzamin ustny
Foto
galeria

Egzamin dojrzałości, czyli matura. Tak kiedyś zdawano egzamin maturalny

Od poniedziałku (5 maja) zaczynają się egzaminy maturalne. Pierwszego dnia obowiązkowo będzie zdawany egzamin pisemny z języka polskiego. Egzaminy potrwają do 24 maja. Zobaczmy jak dawniej wyglądały egzaminy maturalne.

Lublin świętuje godność i równość niepełnosprawnych – uroczysty korowód wyruszy po weekendzie

Lublin świętuje godność i równość niepełnosprawnych – uroczysty korowód wyruszy po weekendzie

W najbliższy poniedziałek, 5 maja, ulice Lublina wypełnią się solidarnością, równością i radością. Tego dnia obchodzony będzie Dzień Godności Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną oraz Europejski Dzień Walki z Dyskryminacją Osób Niepełnosprawnych.

Viva la musica! Niech żyje zabawa
foto
galeria

Viva la musica! Niech żyje zabawa

Noc w El Cubano była pełna niepowtarzalnej energii, która porwała wszystkich do zabawy. W tym wyjątkowym wieczorze nie zabrakło niespodzianek i zaskakujących momentów. Zza konsolety rządził Dj, który zapewnił strumień gorących clubowych hitów. Tłum roztańczonych gości, świetlne efekty i pulsujący beat tworzyły niezapomnianą atmosferę. Zobaczcie, jak się bawił Lublin w El Cubano.

Przygotowałem miejsce w piwnicy, wniosłem meble, zamówiłem szyld, a żonie powiedziałem, że od tej pory jestem kustoszem – odpowiada Marek Naumiuk

Winyle i gramofony: Żonie powiedziałem, że od tej pory jestem kustoszem

Uwielbiam przywracać życie zabytkowym urządzeniom, które trafiły na śmietnik historii – Marek Naumiuk włącza patefon. Charakterystyczny trzask i dźwięk są nie do opisania. I zaczyna swoją opowieść...

Podlasie Biała Podlaska musiała uznać wyższość Podhala Nowy Targ

Podlasie Biała Podlaska gorsze od Podhala Nowy Targ

Podhale Nowy Targ lepsze o bramkę od Podlasia Biała Podlaska

Dziś Dzień Strażaka

Dziś Dzień Strażaka

Dziś przed południem na placu Piłsudskiego w Warszawie odbędą się centralne obchody Dnia Strażaka z udziałem prezydenta Andrzeja Dudy oraz ministra spraw wewnętrznych i administracji Tomasza Siemoniaka.

Twoja krew ratunkiem dla kogoś innego. Sprawdź, gdzie będą odbywać się akcje krwiodawstwa w Lubelskiem

Twoja krew ratunkiem dla kogoś innego. Sprawdź, gdzie będą odbywać się akcje krwiodawstwa w Lubelskiem

Krew jest cennym lekarstwem, którego nie da się wyprodukować w warunkach laboratoryjnych. Dlatego tak ważne jest dzielenie się nią. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zaprasza na cotygodniowe akcje oddawania krwi. Zwłaszcza że zaczyna się sezon wakacyjny i w magazynach zaczynają się braki.

Avia Świdnik tylko zremisowała z Czarnymi Połaniec

Avia Świdnik zremisowała z Czarnymi Połaniec

Avia Świdnik dwukrotnie odrabiała straty w meczu z Czarnymi Połaniec: z 1:2 i z 2:3. W doliczonym czasie Paweł Uliczny nie strzelił rzutu karnego. Ostatecznie spotkanie zakończyło remisem 3:3

Bartosz Zmarzlik nie dał rywalom szans w Grand Prix Niemiec

Bartosz Zmarzlik nie dał rywalom szans w Grand Prix Niemiec

Bartosz Zmarzlik show. Lider Orlen Oil Motoru Lublin zaprezentował wyborną formę i wygrał Grand Prix Niemiec w Landshut. Z dobrej strony zaprezentowali się także inni zawodnicy trzykrotnych mistrzów Polski

Poradnik wyborcy – terminy i co zrobić, aby głosować nie w swoim okręgu

Poradnik wyborcy – terminy i co zrobić, aby głosować nie w swoim okręgu

Kalendarz wyborczy nie tylko podaje terminy pierwszej i ewentualnie drugiej tury wyborów prezydenckich, ale określa też dokładne daty czynności, jakie muszą wykonać komitety, a także wyborcy, jeśli np. chcą mieć nieodpłatny transport lub zamierzają głosować poza swoim okręgiem.

Chełm wybuduje schrony. Miasto ma plan

Chełm wybuduje schrony. Miasto ma plan

Rada Miasta Chełm jednogłośnie przyjęła kompleksowy plan działania, mający przygotować miasto na różnorodne zagrożenia – zarówno militarne, jak i cywilne. Plan przewiduje powołanie Korpusu Obrony Cywilnej.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium