Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

1 sierpnia 2021 r.
19:18

W Lublinie zajadał sie nim Kloss i Kwinto. Najbardziej polska ryba

0 0 A A
(fot. Małgorzata Sulisz)

Najbardziej polską rybą jest śledź. W dodatku jest obecny w naszej kulturze od zawsze. Najsłynniejszym daniem ze śledzia jest w Polsce śledź po japońsku. Nie ustępuje mu sławą śledź po swaryczowsku. Oto najciekawsze przepisy na dobrego śledzia.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zawsze fascynował mnie w kartach najlepszych restauracji śledź po japońsku. O różnych wersjach tego dania opowiadał mi Kazimierz Mirosław, nestor lubelskich kucharzy.

Śledź po japońsku był ulubionym przysmakiem aktorów. W Lublinie zajadali się nim Stanisław Mikulski, pamiętny Hans Kloss z serialu Stawka większa niż życie oraz Jan Machulski, także aktor Teatru Osterwy, filmowy Kwinto z komedii Vabank.

Śledzia po japońsku polubiłem jeszcze bardziej, gdy o galicyjskim pochodzeniu potrawy opowiedział mi Piotr Bikont, nieżyjący już znakomity reżyser i krytyk kulinarny. Nazwa dania związana jest wojną polsko-rosyjską, która wybuchła z 1904 roku. Mało doświadczona japońska armia odniosła miażdżące zwycięstwo nad siłami Rosji. Na cześć zwycięzców mieszkańcy Galicji nazwali popularną zakąskę śledziem po japońsku. Dziś świetnego śledzia po japońsku zjecie w Zajeździe Marta w Pułankowicach. Śledziowemu zawijasowi towarzyszą: jajko na twardo, marynowane cebulki, groszek, musztarda i majonez.

Śledź po swaryczowsku

Według Zbigniewa Wojciechowskiego:

Składniki: śledź z łbem, dobrze solony, wyjęty prosto z beczki, od 20 do 30 cm długości, woda lub mleko, cebula, olej rzepakowy wiejski, cytryna, czosnek.

Wykonanie: obijamy śledzia o cholewę, aby sól opadła. Zdzieramy skórę, jeżeli są trudności, to moczymy w wodzie. Dla delikatnych podniebień w mleku. Dla doświadczonych życiowo nie proponuję, bo traci oryginalny smak i wartość. Śledzia obkładamy talarkami cebuli (dla twardzieli bez obkładania cebulą).

Po godzinie przygotowujemy go na 2 sposoby. W całości podzielony wzdłuż lub w poprzek na 3 części. Do tego duża ilość cebuli. Śledzia z cebulą wymieszać, najlepiej w misie z gliny wypalonej, zalać obficie olejem rzepakowym. Swaryczów to moja rodzinna miejscowość. Nie leży co prawda nad morzem, ale śledzie tam docierały i mam nadzieję, że docierają nadal, dobrze solone.

Śledź w Zalewie Zemborzyckim

Jego kariera zaczęła się w Lublinie od grafiki prof. Artura Popka z UMCS. Grafika został przygotowana na Święto Śledzia, organizowane przez Kresową Akademię Smaku oraz Elżbietę i Leszka Cwalinów z Hades Szeroka. Obraz przez pewien czas wisiał w restauracji i był natchnieniem szefów kuchni, którzy gotowali i bywali u Cwalinów.

Powstało kilka wersji zalewy zemborzyckiej, po roku prób śledź po zemborzycku się ukonstytuował. Zalewa składała się z czerwonej cebuli, rodzynek, wędzonej śliwki, oleju i śliwowicy. Połączenie aromatu wędzonej śliwki z Kazimierza Dolnego ze śliwowicą dało znakomity efekt.

Trio śledziowe w Przystani

Składniki: 4 filety matias, 5 cebul, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 selery, 1 jabłko, sól, olej, cukier, cytryna, pieprz, ostra papryka suszona, ocet.

Wykonanie: filety moczyć 4 godziny, zamarynować w cebuli, occie, oleju i soku z cytryny.

Sos warzywny. Marchew, seler, pietruszkę pokroić  w drobne słupki, cebulę w piórka. Zesmażyć na rozgrzanym oleju i podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, ostra papryką.

Sos śmietanowy. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach na tarce, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, śmietanę, sól, cukier i wymieszać.

Rozłożyć dekoracyjnie śledzie na talerzu. Podzielić śledzie na 3 równe porcje.

Do dwóch porcji dodać wcześniej przygotowane sosy, jedną pozostawić w oleju z cebulką. Te znakomite śledzie zjecie w restauracji „Przystań”, która wciąż jest ostoją szlachetnego smaku polskiej kuchni.

Śledzie Eli i Leszka Cwalinów

Rozczochrańce - filety śledziowe przyprawić wg uznania. Zrobić ciasto naleśnikowe dodać grubo utarte ziemniaki. Zanurzać kawałki śledzia w cieście z wiórkami ziemniaków. Smażyć na głębokim tłuszczu. Podawać na gorąco lub na zimno.

Śledź zawijany z żurawiną - płaty śledziowe nasmarować pikantną pastą żurawinową. Zwinąć w rolmops. W środek włożyć żurawinę z solanki. Ułożyć na śmietanowo-żurawinowym sosie.

Śledź z porami - płaty śledziowe posmarowane pastą z ugotowanego pora i musztardy. Owinąć wokół blanszowanego pora (środek ok. 1 cm średnicy). Ułożyć na sosie jajeczno-musztardowym.

Śledź z Obszy

Składniki: 4 solone śledzie, 4 cebule, olej lniany świeżo tłoczony.

Wykonanie: śledzie oczyścić, wymoczyć w mleku przez 12 godzin. Cebule posiekać i lekko wygnieść. Śledzie pokroić na kawałki, obłożyć cebulą i obficie polać olejem. Podawać ze świeżym chlebem. To jeden z najlepszych śledzi, jakie jadłem na Lubelszczyźnie.

Śledź z piernikiem i korzeniami według Marka Kulpy

Składniki: pół kg śledzi, 15 dag suchego piernika, 15 dag orzechów włoskich, 4 łyżki miodu, 4 łyżki octu winnego, 6 ziaren goździków, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 0,3 l oleju.

Wykonanie: śledzie moczymy 24 godziny w mleku. Po odfiletowaniu ściągamy skórę. W moździerzu rozbijamy goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzewamy olej do 40 stopni i wrzucamy przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy śledzie na 10 godzin.

Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy. Dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu smarujemy śledzie i zwijamy w koreczki.

Śledź w czerwonej marynacie

Składniki: 1 duża czerwona cebula, 4 łyżki przetartych pomidorów, pół łyżeczki pasty chili, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, cukier, 4 łyżki oliwy.

WYKONANIE: z podanych składników zrobić marynatę. Wymoczone i odfiletowane śledzie kroić w dzwonka i marynować 12 godzin.

Śledź na gorąco

Składniki: 4 świeże śledzie, po 250 g każdy , 10 g margaryny słonecznikowej , 50 ml wywaru rybnego , sok z 1/2 cytryny , sól i mielony pieprz. Farsz: 100 g chudego twarogu, 1 białko, 25 g tartej bułki , 4 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, trybula i natka pietruszki).

Wykonanie: śledzie sprawić, umyć i osuszyć. Lekko oprószyć solą i pieprzem na zewnątrz i od środka. Przygotować farsz: do miseczki włożyć twaróg i białko. Energicznie mieszać widelcem, aż składniki się połączą. Dodać tartą bułkę i posiekane zioła. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do temperatury 210°C. Duże żaroodporne naczynie posmarować margaryną. Śledzie napełnić farszem, ułożyć w naczyniu, podlać wywarem rybnym i sokiem z cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12-15 minut.

Śledzie ostrożnie przełożyć na ogrzane talerze i zaraz podawać. 

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Chełm nie poddaje się i zamierza wywalczyć sprawiedliwość przed sądem, aby Muzeum Ofiar Rzezi Wołyńskiej mogło powstać.

Spór o Muzeum Rzezi Wołyńskiej – czy projekt doczeka się realizacji?

W Chełmie miało powstać pierwsze muzeum w Polsce poświęcone wołyńskiemu ludobójstwu. Projekt został wstrzymany przez wycofanie się resortu kultury z finansowania inwestycji, jednak nowe deklaracje Ukrainy rzucają inne światło na przyszłość przedsięwzięcia.

Nie ma brzydkiej sali, jest źle dobrana dekoracja
DO ŚLUBU Z DZIENNIKIEM
film

Nie ma brzydkiej sali, jest źle dobrana dekoracja

W dzisiejszym odcinku zapytaliśmy wedding plannerki o trendy w nadchodzącym sezonie ślubnym 2025. Jakie dekoracje najlepiej pasują do Pary Młodej? Czym kierować się przy ich wyborze? Sprawdźcie sami!

Kalesony, a może kombinezon pilota? Wojsko proponuje nietypowe pomysły na prezenty

Kalesony, a może kombinezon pilota? Wojsko proponuje nietypowe pomysły na prezenty

Agencja Mienia Wojskowego zaprasza na przedświąteczne zakupy. Można zaopatrzyć się w zimowe kalesony i inne „pakiety przetrwania”.

Samowolnie opuścił SOR w Lublinie. Teraz pana Andrzeja szuka policja

Samowolnie opuścił SOR w Lublinie. Teraz pana Andrzeja szuka policja

42-latek samowolnie opuścił szpital w Lublinie. Teraz poszukuje go policja.

zdjęcie ilustracyjne

Trudny piątek na drogach. Rolnicy zorganizują protesty na dwóch mostach

To będzie trudny piątek na drogach w Lubelskiem. W dwóch miejscach rolnicy organizują protesty.

Kolejne wyróżnienie dla gracza Startu Lublin

Kolejne wyróżnienie dla gracza Startu Lublin

Świetna postawa koszykarzy Startu Lublin podczas meczu z mistrzami Polski - Treflem Sopot doceniona. Courtney Ramey został wybrany MVP 9. kolejki.

Zespół Bayer Full ma wystąpić na Sylwestrze w Chełmie

Telewizja Republika robi Sylwestra w Lubelskiem. Będą gwiazdy disco-polo

W tym roku imprezy sylwestrowe Polsatu czy TVP będą miały konkurencję. Telewizja Republika wkracza do gry i planuje huczne świętowanie w Chełmie.

Powiat blisko Ukrainy. Lekarz weterynarii każe szczepić koty

Powiat blisko Ukrainy. Lekarz weterynarii każe szczepić koty

Wprawdzie w powiecie chełmskim nie stwierdzono żadnego przypadku wścieklizny, ale powiatowy lekarz weterynarii zdecydował o obowiązkowym szczepieniu kotów. Za niedostosowanie się do poleceń, grozi mandat.

Poszukiwania Marcina Romanowskiego. Jest list gończy

Poszukiwania Marcina Romanowskiego. Jest list gończy

Komenda Stołeczna Policji wystąpiła do Prokuratury Krajowej z wnioskiem o wydanie listu gończego wobec byłego wiceministra sprawiedliwości Marcina Romanowskiego - poinformował w czwartek rzecznik MSWiA Jacek Dobrzyński.

ChKS Chełm ponownie lepszy od PZL Leonardo Avii Świdnik

ChKS Chełm ponownie lepszy od PZL Leonardo Avii Świdnik

W trzeciej rundzie TAURON Pucharu Polski ChKS Chełm pokonał PZL Leonardo Avię Świdnik 3:0.

Dlaczego warto zainwestować w folię przeciwsłoneczną na okna – 5 najważniejszych powodów

Dlaczego warto zainwestować w folię przeciwsłoneczną na okna – 5 najważniejszych powodów

W dzisiejszych czasach rosnące koszty energii i rosnąca świadomość ekologiczna sprawiają, że firmy coraz częściej poszukują rozwiązań, które nie tylko poprawią komfort pracy, ale też pozwolą na oszczędności finansowe. Jednym z takich rozwiązań jest folia przeciwsłoneczna na okna.

Studenci medycyny KUL wyjadą na praktyki poza Lublin. Powiatowy szpital liczy na przyszłe kadry

Studenci medycyny KUL wyjadą na praktyki poza Lublin. Powiatowy szpital liczy na przyszłe kadry

KUL będzie współpracować ze szpitalem w Radzyniu Podlaskim. Studenci medycyny będą odbywać praktyki w placówce. A docelowo znajdą tam pracę.

Wojciech Stefański to jeden z kandydatów na nowego trenera Lewartu Lubartów

Kto nowym trenerem Lewartu Lubartów?

We wtorek trzecioligowiec z Lubartowa poinformował o rozstaniu z trenerem Radosławem Muszyńskim, który prowadził zespół od 27 września. Pod jego wodzą beniaminek wywalczył jednak tylko trzy punkty i działacze zdecydowali się dokonać kolejnej roszady na ławce. Kto może zastąpić popularnego „Muchę”?

Chełm nie zwalnia tempa i zapowiada kolejną sportową inwestycję. Prace mają zakończyć się w 2027 roku.

Miasto inwestuje w zapasy. Chce przyciągnąć kolejnych mistrzów

To kolejna inicjatywa chełmskiego samorządu w rozwój sportu, tym razem w zapasy. Ośrodek treningowy Cement- Gryf Chełm zyska nowy wygląd i stanie się Wschodnim Centrum Zapasów za prawie 20 mln zł. Prace mają zacząć się już w przyszłym roku.

Kim jest Budda? Ile zarabia radny? Tego szukaliśmy w Google w 2024 roku

Kim jest Budda? Ile zarabia radny? Tego szukaliśmy w Google w 2024 roku

Google, jedna z ulubionych wyszukiwarek internautów podsumowała rok. Z raportu wynika, że Polacy szukali najczęściej informacji związanych ze sportem i polityką.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium