Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Inne

5 kwietnia 2010 r.
10:06
Edytuj ten wpis

Pokaz warzenia piwa w Grodzkiej 15

0 0 A A

Browar Restauracja "Grodzka 15” zaprasza na wtorek i środę (6–7.04) wszystkich zainteresowanych procesem warzenia piwa.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Grodzka 15 to pierwszy browar restauracyjny w Lublinie. Warzone są w nim trzy rodzaje piwa: Pils, Pszeniczne i Dunkel.

Pils to jasne pełne piwo dolnej fermentacji ze słodu pilzneńskiego, charakteryzujące się puszystą pianą i szlachetną goryczką lubelskiego chmielu,

Pszeniczne to piwo górnej fermentacji, zwane również białym, ze słodu pszenicznego, w smaku lekko kwaskowe, delikatnie chmielone o charakterystycznym bananowo-goździkowym aromacie),

Dunkel to piwo ciemne dolnej fermentacji ze słodu monachijskiego oraz pilzneńskiego z charakterystyczną karmelową nutą oraz ciemną, gęstą i puszystą pianą).

Cały proces warzenia odbywa się na oczach gości zgromadzonych w lokalu. W przeszklonej sali można napić się piwa obserwując jednocześnie proces leżakowania następnej partii trunku.

A oto etapy powstawania piwa:

Zacieranie
Do warzelni dostarczana jest odpowiednia ilość rozdrobnionego słodu jęczmiennego lub pszenicznego zwanego śrutą słodową. Słód mieszany jest z wodą w kotle zaciernym w ściśle określonych proporcjach. W wyniku zmieszania ww. surowców powstaje zacier, który stopniowo podgrzewa się. W tym momencie zaczyna się proces warzenia piwa.

Filtracja zacieru
Powstały zacier przepompowywany jest do kadzi filtracyjnej, gdzie na sitach filtracyjnych następuje oddzielenie cząstek stałych z zacieru. W wyniku tego procesu powstaje klarowna ciecz o bursztynowej barwie zwaną brzeczką oraz młóto.

Gotowanie brzeczki
W kadzi warzelnej brzeczka jest gotowana przez 90–120 minut. W trakcie tego procesu w określonych odstępach czasu do brzeczki dodawane są specjalnie wyselekcjonowane odmiany chmielu, aby nadać piwu charakterystyczną goryczkę i niepowtarzalny aromat chmielowy. Po procesie gotowania brzeczka jest przepompowywana do kadzi z zawirowaniem zwanej whirpool, gdzie następuje oddzielenie tzw. "osadów gorących”.

Chłodzenie brzeczki
Z whirpoola brzeczka kierowana jest przez dwustopniowy, płytowy wymiennik ciepła do jednego z trzech fermentorów. W trakcie chłodzenia temperatura brzeczki obniża się ze 100 stopni C do temperatury nastawu, tj. ok. 6–7 stopni C dla piw dolnej fermentacji i 14–16 stopni C dla piw górnej fermentacji.

Fermentacja główna – otrzymywanie piwa
Schłodzona do temperatury nastawu brzeczka jest napowietrzana sterylnym powietrzem, które umożliwia rozwój drożdży Saccharomces uvarum lub Saccharomyces carlsbergensis. W chwili zadania drożdży do brzeczki zaczyna się proces fermentacji, który trwa od 3 do 4 dni dla piw górnej fermentacji i od 7 do 9 dla piw fermentacji dolnej. W trakcie fermentacji następuje intensywne wydzielanie się dwutlenku węgla, a z zawartego w brzeczce cukru powstaje alkohol.

Leżakowanie, dojrzewanie
Po fermentacji głównej, gdy większość cukrów zawartych w brzeczce zostanie zużyta do produkcji alkoholu etylowego i dwutlenku węgla, drożdże opadają na dno fermentora (Saccharomces carlsbergensis – drożdże fermentacji dolnej) lub zbierają się na powierzchni piwa (Saccharomces uvarum – drożdże fermentacji górnej).

Otrzymana po fermentacji brzeczki ciecz zawierająca alkohol i dwutlenek węgla nazywa się piwem zielonym lub młodym i kierowana jest do leżakowni, gdzie w temperaturach bliskich O stopni C następuje dalsze powolne dojrzewanie piwa. Proces leżakowania trwa zazwyczaj 3–5 tygodni, w trakcie których następuje dalsze wysycanie się piwa dwutlenkiem węgla i zaokrąglanie bukietu smakowo zapachowego.

Browar Restauracja "Grodzka 15” jest czynny w zwykłe dni w godz. 11–24. Piwo jest serwowane w szklankach i kuflach lub jest rozlewane do 5- i 10-litrowych beczek, które można nabyć w lokalu.

Adres: ul. Grodzka 15.

Wstęp wolny.

Pozostałe informacje

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady wiceliderowi we własnej hali

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady wiceliderowi we własnej hali

PZL Leonardo Avia Świdnik zmierzyła się we własnej hali z KPS Siedlce z zamiarem postraszenia wicelidera tabeli. I choć w dwóch setach gospodarze podjęli walkę to wrócili do domów bez choćby jednego punktu

Jedyne takie centrum w Polsce. Wspólny Świat zbudował kolejny obiekt z myślą o dzieciach

Jedyne takie centrum w Polsce. Wspólny Świat zbudował kolejny obiekt z myślą o dzieciach

Ostatni obiekt kompleksu Wspólnego Świata z pozwoleniem na użytkowanie. Przy ulicy Powstańców powstała szkoła podstawowa dla dzieci z autyzmem.

Totalizator Sportowy głównym partnerem koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

Totalizator Sportowy głównym partnerem koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

W sobotę Polski Cukier AZS UMCS poinformował o nawiązaniu współpracy z Totalizatorem Sportowym – właścicielem marki Lotto. Firma została głównym partnerem drużyny koszykarek.

ChKS Chełm był w sobotę blisko sensacyjnej porażki z Olimpią Sulęcin, ale ostatecznie sięgnął po zwycięstwo po tie-break’u

ChKS Chełm wygrał starcie z ligowym outsiderem po siatkarskim horrorze

Kiedy na parkiecie czołowa drużyna rozgrywek ma zmierzyć się z ekipą zajmującą przedostatnie miejsce w stawce kibice mają prawo myśleć o tym, że po obejrzeniu trzech setów udadzą się do domu. Tak się jednak nie stało w sobotę w Chełmie, gdzie tamtejszy ChKS był o włos od kompromitującej porażki. Na szczęście mający nóż na gardle gospodarze pokonali po pięciosetowej batalii Olimpię Sulęcin

Nagle zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Tragiczny finał podróży do Chełma

Nagle zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Tragiczny finał podróży do Chełma

W niedzielę rano doszło do tragicznego wypadku w miejscowości Osowa w powiecie włodawskim.

Mikołajki w El Cubano
foto
galeria

Mikołajki w El Cubano

Jeśli jesteście ciekawi, co się działo podczas imprezy Santa in the club w El Cubano, to zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawi Lublin.

Więcej i szybciej. Nowy rozkład PKP od dzisiaj

Więcej i szybciej. Nowy rozkład PKP od dzisiaj

15 grudnia wchodzi nowy rozkład jazdy na kolei. Podróżni PKP Intercity będą mieli do dyspozycji więcej połączeń – 505, w tym 34 sezonowych. To o 51 połączeń więcej niż rok wcześniej.

Kapitalne widowisko w hali Globus, ale Bogdanka LUK Lublin tylko z jednym punktem
ZDJĘCIA KIBICÓW
galeria

Kapitalne widowisko w hali Globus, ale Bogdanka LUK Lublin tylko z jednym punktem

Kibice w hali Globus obejrzeli w sobotę świetne widowisko, ale drugi raz w tym sezonie musieli się pogodzić z domową porażką. Bogdanka LUK przegrała 2:3 po bardzo emocjonującym spotkaniu z Aluronem CMC Wartą Zawiercie. Sprawdźcie nasze zdjęcia z trybun.

Tak ma wyglądać scena
film

Telewizja Republika już promuje swój "wystrzałowy Sylwester" w Chełmie

Telewizja Republika potwierdza i odkrywa karty. Wiadomo już, kto wystąpi na imprezie sylwestrowej w Chełmie. Królować będzie disco-polo.

Górnik Łęczna w czołówce Betclic I Ligi. Jaka to była jesień dla zielono-czarnych?

Górnik Łęczna w czołówce Betclic I Ligi. Jaka to była jesień dla zielono-czarnych?

Górnik Łęczna latem tego roku przeszedł gruntowną przebudowę, a jej głównym architektem był Pavol Stano, który po odejściu z klubu jego legendy – Veljko Nikitovicia – poza funkcją trenera wziął na siebie również rolę dyrektora sportowego. Jesień w wykonaniu zielono-czarnych miała różne fazy. Zaczęło się od mało efektownej gry i zwycięstw by później przez długi okres sytuacja się odwróciła. Rezultaty były gorsze, a postawał piłkarzy całkiem niezła. W końcówce roku udało się jednak wrócić do strefy barażowej

To wyczekiwana decyzja. Via Carpatia połączy się tutaj z A2

To wyczekiwana decyzja. Via Carpatia połączy się tutaj z A2

To ważna decyzja, która otwiera furtkę do budowy kolejnego odcinka drogi ekspresowej S19 od granicy województwa mazowieckiego do Międzyrzeca Podlaskiego. Powstanie tu węzeł międzynarodowych tras.

Stoki przygotowują się do sezonu. W Chrzanowie ruszyło naśnieżanie

Stoki przygotowują się do sezonu. W Chrzanowie ruszyło naśnieżanie

Naturalnego śniegu jeszcze nie ma, ale skoro temperatura nocą zaczęła spadać poniżej zera, właściciele pierwszych ośrodków narciarskich na Lubelszczyźnie zaczynają odpalać swoje armatki. Na nowy sezon zaprasza m.in. NartRaj w Chrzanowie.

Dzisiaj zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Dzisiaj zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Z lewej prof. Sabina Bober z KUL, z prawej wicestarosta puławski, Piotr Rzetelski z PSL-u
Puławy

Problem z żydowską tablicą od marszałka. Zabrakło miejsca na pamięć

W przedwojennych Puławach żyło 3600 Żydów. Podczas wojny cała ta społeczność została z miasta wygnana przez Niemców, a żydowska dzielnica zniszczona. Dzisiaj lokalne władze miasta i powiatu puławskiego mają problem ze znalezieniem miejsca na tablicę poświęconą ich pamięci.

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt
Puławy

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt

Największa i jedna z bardziej pechowych inwestycji energetycznych na Lubelszczyźnie, nowy blok węglowy w Puławach, ma kolejny problem. Jej główny wykonawca - Polimex-Mostostal oświadczył, że odstępuje od kontraktu. Chodzi o zadanie warte 1,2 mld zł.

Kalendarz
grudzień 2024
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31