Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 marca 2010 r.
6:52
Edytuj ten wpis

Jak upiec wiosenny torcik?

Autor: Zdjęcie autora SZ
0 11 A A

Radzi Mantu. Torcik będzie czekoladowy. Z aromatem brandy. Zachęcamy do zamieszczania swoich przepisów na torciki po tekstem. Za najsłodszy - nagroda. Dobra książka kucharska.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Składniki

Masło i mąka do przygotowania formy, 140 g mąki tortowej, 100 g dobrego ciemnego kakao, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 250 gram cukru, 4 jajka ,150 ml oleju słonecznikowego.

Masa do przełożenia: 300 gram serka Mascarpone, 200 gram kremówki, szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, (lub rozpuszczona czekolada), 100 gram brandy lub czystego alkoholu, ewentualnie gruszki z syropu.

Wykonanie

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm ( tu zrobiłam w prostokątnej blaszce) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy połowę cukru.

Żółtka mieszamy z olejem i 125 ml wody, aż masa się spieni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Do miski z mąką wlewamy masę żółtkowo-olejowo-wodną, dodajemy też 1/3 ubitych białek i mieszamy na gładką masę. Dodajemy resztę białek i delikatnie, acz starannie, mieszamy metalową łyżką.

Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy przez 40 minut. Próbujemy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy w formie.

Masa: Ubijamy bitą śmietanę z połową cukru.Serek ucieramy z resztą cukru, cukrem waniliowym, alkoholem i kakao. Do ubitego serka dodajemy stopniowo bitą śmietanęBiszkopt kroimy na trzy, blaty. Każdy nasączamy lekko syropem z gruszek z cytryną, lub naparem kawy z alkoholem i przekładamy masą. Gruszki układamy na drugim blacie.Ozdabiamy dowolnie.

Pozdrawiam Dziennik Wschodni, Mantu

Komentarze 11

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
beata / 1 kwietnia 2010 o 20:59
0
Bardzo słodki tort figowy
Składniki:
-ciasto
25dag cukru pudru,
15 dag czekolady gorzkiej,
5 dag migdałów,
8 jajek,
20 dag fig,
aromat wanilinowy.
-krem
15 dag margaryny KASIA,
15 dag cukru pudru,
25 dag fig,
2 żółtka,
2 łyżki rumu,
aromat pomarańczowy.

-lukier
15 dag cukru pudru,
1 białko,
sok z ½ cytryny.

WYKONANIE

- Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć, zetrzeć na tarce.
- Figi umyć, zalać wrzątkiem, a następnie pokroić w drobną kostkę.
- Czekoladę zetrzeć na tarce.
- Jaja ubić z cukrem pudrem, startą czekoladą i aromatem do ciast, a następnie połączyć z migdałami i figami.
- Przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem lub margaryna i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Zimny placek przekroić poziomo na 2 części.
- Przygotować krem: figi zemleć np. w maszynce do mięsa lub pokroić w bardzo drobna kostkę; KASIĘ utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, rum, aromat pomarańczowy; zmielone figi i starannie wymieszać.
- Krążki ciasta przełożyć kremem. Wierzch polać lukrem.

Lukier:
Do miski wsypać cukier, dodać białko i sok z cytryny. Ucierać aż lukier zgęstnieje i powiększ
Bardzo słodki tort figowy
Składniki:
-ciasto
25dag cukru pudru,
15 dag czekolady gorzkiej,
5 dag migdałów,
8 jajek,
20 dag fig,
aromat wanilinowy.
-krem
15 dag margaryny KASIA,
15 dag cukru pudru,
25 dag fig,
2 żółtka,
2 łyżki rumu,
aromat pomarańczowy.

-lukier
15 dag cukru pudru,
1 białko,
sok z ½ cytryny.

WYKONANIE

- Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć, zetrzeć na tarce.
-... rozwiń
Avatar
annaiss / 22 marca 2010 o 13:42
0
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI

* 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
* 4 banany
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szklanki mąki
* 15 dag masła
* 1 i 1/4 szklanki cukru
* 2 jajka
* 1/2 szklanki kefiru
* tłuszcz do formy
* szklanka śmietany kremówki (36 proc.)
* 5 dag cukru pudru
* maliny i starta gorzka czekolada do dekoracji
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej; przestudzić. Banany obrać, rozgnieść widelcem. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę zmiksować z masłem, cukrem, jajkami, kefirem, masą bananową i stopioną czekoladą.Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Piec 45 min w temperaturze 180˚C.
Mikserem ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem, posmarować ostudzone ciasto. Udekorować
malinami, posypać startą czekoladą
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI

* 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
* 4 banany
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szklanki mąki
* 15 dag masła
* 1 i 1/4 szklanki cukru
* 2 jajka
* 1/2 szklanki kefiru
* tłuszcz do formy
* szklanka śmietany kremówki (36 proc.)
* 5 dag cukru pudru
* maliny i starta gorzka czekolada do dekoracji
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej; przestudzić. Banany obrać, rozg... rozwiń
Avatar
marekj / 19 marca 2010 o 07:39
0
Gruszkowe wiosenne cudo


składniki:
Ciasto:

* 85 g mąki tortowej
* 85 g mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżki kakao
* 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
* 4 jajka
* 170 g cukru pudru
* 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera

Masa:

* 750 ml śmietanki kremówki (30 % tłuszczu)
* 3 Śmietan-fixy Dr. Oetkera
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 puszki gruszek w syropie
* słoik dżemu ananasowego niskosłodzonego
* 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera

Poncz:

* szklanka zimnej przegotowanej wody
* kieliszek brandy lub koniaku
* sok cytrynowy
* cukier sdo smaku

Sposób przygotowania:
Spód tortownicy o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Piec ok. 45 minut. Piekarnik gazowy: temp. 170º C (nie powinien być podgrzany), Piekarnik elektryczny: temp. 170º C (powinien być podgrzany). Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Gruszki osączyć, pokrajać w ćwiartki. Na dolnej część ciasta rozsmarować dżem, nałożyć gruszki (część zostawić do dekoracji), przykryć blatem biszkoptowym, nałożyć połowę śmietany, przykryć ostatnią częścią ciasta. Boki tortu i górę posmarować pozostałą śmietaną. Za pomocą szprycy udekorować wierzch toru. Boki ozdobić dekoratorem Dr. Oetkera. Ćwiartki gruszek jednym końcem zanurzyć w rozpuszczonej polewie czekoladowej, ułożyć na torcie.
Gruszkowe wiosenne cudo


składniki:
Ciasto:

* 85 g mąki tortowej
* 85 g mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżki kakao
* 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
* 4 jajka
* 170 g cukru pudru
* 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera

Masa:

* 750 ml śmietanki kremówki (30 % tłuszczu)
* 3 Śmietan-fixy Dr. Oetkera
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 puszki gruszek w syropie
* słoik dżemu an... rozwiń
Avatar
henryka66 / 19 marca 2010 o 07:32
0
Składniki na ciasto:

* 2 białka
* 2 łyżki cukru
* pół łyżki mąki pszennej
* 40 g zmielonych orzechów laskowych

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.

Składniki na masę budyniowo-maślaną:

* 10 żółtek
* 10 łyżek cukru
* 5,5 łyżek mąki pszennej
* 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
* 340 ml mleka
* 170 g masła

W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.

Składniki na masę z bitej śmietany:

* 340 g śmietany kremówki
* 200 g + 2 łyżki cukru
* 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.

Wykonanie:

Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat … itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić.
Składniki na ciasto:

* 2 białka
* 2 łyżki cukru
* pół łyżki mąki pszennej
* 40 g zmielonych orzechów laskowych

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.
<... rozwiń
Avatar
zbigi23 / 19 marca 2010 o 07:29
0
TORT ROZKOSZY


składniki na 16 porcji:
- 25 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 jajko
- 2 białka
- 2 łyżki śmietany
- 300 ml kremówki
- 1/2 galaretki pomarańczowej
- 2 pomarańcze
- owoce do dekoracji
- wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj z 15 dag cukru, jajkiem, białkami, śmietaną. Dodaj mąkę, zagnieć ciasto, zrób z niego 4 cienkie krążki. Piecz je ok. 10 min w 180 st. C.

2. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, ostudź. Pomarańcze obierz, pokrój na kawałki. Kremówkę ubij z pozostałym cukrem pudrem.

3. Dwa krążki przełóż bitą śmietaną. Na wierzchu ułóż kawałki pomarańczy, zalej je galaretką, zastudź. Przykryj dwoma krążkami ciasta przełożonymi bitą śmietaną, udekoruj wiórkami i owocami.
TORT ROZKOSZY


składniki na 16 porcji:
- 25 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 jajko
- 2 białka
- 2 łyżki śmietany
- 300 ml kremówki
- 1/2 galaretki pomarańczowej
- 2 pomarańcze
- owoce do dekoracji
- wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj z 15 dag cukru, jajkiem, białkami, śmietaną. Dodaj mąkę, zagnieć ciasto, zrób z niego 4 cienkie krążki. Piecz je ok. 10 min w 180 st. C.

2. Galaretkę rozpuść w 200 m... rozwiń
Avatar
elak / 19 marca 2010 o 07:23
0
PYSZNY DELIKATNY TORCIK Z PUSZYSTĄ BIAŁĄ CZEKOLADĄ))

Biszkopt

8 jajek
1 torebka cukru waniliowego
20 dag cukru
12 dag mąki
4 dag ciemnego kakao
8 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z białej czekolady

20 ml śmietanki 30 %
czekolada ciemna deserowa

Krem z ciemnej czekolady

20 ml śmietanki 30 %
czekolada biała

Poncz

0,5 szklanki wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy jajecznej, ostrożnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej margaryną i wsypaną bułką tartą tortownicy. Piec w temp 180 C 30-40 min. Wystudzony biszkopt podzielić na trzy blaty i nasączyć blaty ponczem (rozpuścić kawę w 0,5 szklanki wody).

Przygotować krem z ciemnej czekolady: śmietankę podgrzać aż będzie gorąca, wrzucić pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Po wystudzeniu ubić mikserem na największych obrotach aż do uzyskania gęstego kremu. Krem z białej czekolady przygotować dokładnie tak samo.

Krem z białej czekolady podzielić na pół i przełożyć dwa blaty biszkopta, kremem z ciemnej czekolady przełożyć górny blat tortu i udekorować brzegi. Tort można udekorować listkami z ciemnej i białej czekolady lub tartą białą czekoladą.
PYSZNY DELIKATNY TORCIK Z PUSZYSTĄ BIAŁĄ CZEKOLADĄ))

Biszkopt

8 jajek
1 torebka cukru waniliowego
20 dag cukru
12 dag mąki
4 dag ciemnego kakao
8 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z białej czekolady

20 ml śmietanki 30 %
czekolada ciemna deserowa

Krem z ciemnej czekolady

20 ml śmietanki 30 %
czekolada biała

Ponczrozwiń
Avatar
madziadd / 16 marca 2010 o 16:46
0
Tort wiśniowy
ciasto; 15dag mąki, 20 dag cukru, 8 jajek, 2 lyżki margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 5dag kakao, 8 łyżek wody

nadzienie; 45 dag wiśni z soku, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka soku z wiśni,75 dag bitej śmietany, 2łyżki cukru pudru,5 dag bloku czkalodowego, kieliszek alkoholu do nasączenia biszkoptu

Żółtka ubić na puszystą masę 8 łyżkami letniej wody i cukrem. Margarynę stopić i dodac do masy. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na masę z żółtek. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao, przesiać na piane.Wszystko razem delikatni wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy ośrednicy 24 cm, wyłożnej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st C. Wisnie odsączyć, sok zlac. Odłożyć ok 16 wisień do przybrania. Odmierzyć szklankę soku i rozrobić z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej. Resztę soku zagotować.
Do gotującego się soku dodać ozrobioną mąkę ziemniaczaną i ponownie zagotować.
Dodać wiśnie i schłodzić. Biszkopt przekroić na trzy krążki. Skropic alkoholem.Smietankę ubić z cukrem. 1/3 śmietany odłożyć, pozostalą wymieszać z masą wiśniową. Podstawę tortu posmarować połową masy śmietanowo-wiśniowej. Przykryć trzecim krążkiem, wstawić do lodówki. Wierzch tortu posmarować pozostałą śmietaną i uformować rozetki. Przybrać wiśniami i wiórkami czekolady.Podzielić na 16 kawałków.
Tort wiśniowy
ciasto; 15dag mąki, 20 dag cukru, 8 jajek, 2 lyżki margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 5dag kakao, 8 łyżek wody

nadzienie; 45 dag wiśni z soku, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka soku z wiśni,75 dag bitej śmietany, 2łyżki cukru pudru,5 dag bloku czkalodowego, kieliszek alkoholu do nasączenia biszkoptu

Żółtka ubić na puszystą masę 8 łyżkami letniej wody i cukrem. Margarynę stopić i dodac do masy. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na masę z żółtek. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną... rozwiń
Avatar
meteo / 12 marca 2010 o 20:56
0
Witam,
ja mam dla Państwa do zaproponowania najsłodszy ze znanych mi torcików, mianowicie Torcik Semifreddo z serkiem z mascarpone i sosem truskawkowym Polecam gorąco, jest bardzo łatwy w wykonaniu, a efekt w postaci uśmiechów wszystkich domowników, rekompensuje cały włożony w ten torcik trud. A więc do rzeczy:

Torcik Semifreddo

Składniki:
- 50 dag truskawek mrożonych
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag sera mascarpone
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 10 dag startej czekolady
- 20 włoskich podłużnych biszkoptów jak do tiramisu
- 100 ml likieru czekoladowego lub amaretto

Wykonanie:

* Truskawki rozmrażam, dodaję cukier, gotuję 7 minut i przecieram przez sitko. Dodaję mąkę, zagotowuję, dodaję sok z cytryny i ponownie zagotowuję.

* Formę keksową wykładam pergaminem, zostawiając 10 cm brzegu poza formę i wstawiam do zamrażalnika.

* Ucieram żółtka z cukrem, aż powstanie gładka masa. Mój KitchenAid pracuje wtedy na dość wysokich obrotach.

* Wciąż ucierając, dodaję ser mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową. Masę delikatnie mieszam ze sztywną pianą z białek.

* Układam w formie pierwszą warstwę biszkoptów, skraplam je likierem. Wykładam połowę kremu i posypuję połową startej czekolady.

* Układam kolejną warstwę biszkoptów, skraplam likierem, smaruję resztę masy i posypuję czekoladą. Przykrywam masę brzegami pergaminu i wstawiam do zamrażalnika na min 8 godzin.

* Na maksymalnie 1/2 godziny przed podaniem, przekładam do lodówki tyle porcji ile akurat potrzebuję. Resztę trzymam cały czas w zamrażarce.
* Gotowe semifreddo kroję w plastry, podaję z ciepłym sosem truskawkowym, schłodzone w lodówce, ale nie zamrożone całkowicie.

Życzę wszystkim smacznego!!!

Torcik Semifreddo
[img]http://www.kwestiasmaku.com/desery/semifreddo/torcik_semifreddo/files/page72_2.jpg[/img]
Witam,
ja mam dla Państwa do zaproponowania najsłodszy ze znanych mi torcików, mianowicie Torcik Semifreddo z serkiem z mascarpone i sosem truskawkowym Polecam gorąco, jest bardzo łatwy w wykonaniu, a efekt w postaci uśmiechów wszystkich domowników, rekompensuje cały włożony w ten torcik trud. A więc do rzeczy:

Torcik Semifreddo

Składniki:
- 50 dag truskawek mrożonych
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka mąki kukury... rozwiń
Avatar
~Marcysia44~ / 12 marca 2010 o 09:56
0
WIOSENNY TORCIK TRUSKAWKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
BISZKOPT:5 jajek, 22 dag cukru, 15 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM: 2,5 tabliczki białej czekolady, 2 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki rumu
DO NASĄCZENIA: 3/4 szklanki zaparzonej herbaty, sok z 1/2 cytryny, kieliszek rumu
SOS COULIS: 50 dag truskawek, 30 dag cukru

CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier i po 1 żółtku. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i
delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy masłem i posypujemy tartą bułka. Wlewamy ciasto i pieczemy
25 minut
SOS COULIS: Umyte i osączone owoce niezbyt dokładnie miksujemy. Do małego garnka wkładamy cukier, zalewamy go 50 ml wrzątkiem i gotujemy 3 minuty. Przelewamy syrop do owoców i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Zmiksowane owoce przecieramy dokładnie przez sito. Wkładamy do lodówki.
KREM: Ubijamy zimną śmietanę a 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy z rumem w kąpieli wodnej. Gdy czekolada ostygnie, łączymy ją z bitą śmietaną.
NASĄCZANIE: Napar z herbaty łączymy z rumem i sokiem z cytryny.

Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Obie części nasączamy herbatą i przekładamy kremem. Smarujemy też boki tortu i wierzch. Układamy na wierzchu plasterki owoców i chowamy tort na godzinę do lodówki. Rozpuszczoną pozostałą 1/2 tabliczki czekolady przelewamy na talerz i chowamy do lodówki. Gdy zastygnie, można ją będzie zetrzec na tarce i obsypujemy boki i wierzch tortu. Przed podaniem, posypujemy tort świeżą, pokrojoną miętą i podajemy z sosem coulins. Smacznego!!1
WIOSENNY TORCIK TRUSKAWKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
BISZKOPT:5 jajek, 22 dag cukru, 15 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM: 2,5 tabliczki białej czekolady, 2 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki rumu
DO NASĄCZENIA: 3/4 szklanki zaparzonej herbaty, sok z 1/2 cytryny, kieliszek rumu
SOS COULIS: 50 dag truskawek, 30 dag cukru

CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier i po 1 żółtku. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i
delikatnie mieszamy. Tortownicę... rozwiń
Avatar
~Marcysia44~ / 12 marca 2010 o 08:17
0
TORCIK BAJKOWY NA ZIMNO
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm.

Czubata szklanka pokruszonych herbatników, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki stopionej margaryny, 3 łyżki miodu, puszka brzoskwiń,
łyżka żelatyny, łyżka cukru waniliowego, 20 dag twarogu, pół litra jogurtu naturalnego, szklanka śmietany 30 procentowej, 2 opakowania " Śmietan-Fiksu", orzeszki ziemne, mięta i cukrowa różyczka do dekoracji.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Pokruszone herbatniki mieszamy z orzechami, margaryną i miodem, i tak przygotowaną masą
wykładamy dno tortownicy. Masę dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Brzoskwinie odsączamy a sok zachowujemy. Zagotowujemy 7 łyżek soku, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy a następnie studzimy. Brzoskwinie kroimy na cząstki i dzielimy na 2 części. Połowę brzoskwiń
miksujemy. Dodajemy jogurt, twarożek oraz sok z żelatyną i wszystko ubijamy na kremową masę. Na spodzie z herbatników układamy pokrojone brzoskwinie, wlewamy masę jogurtową i na 3 godziny wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy ze "Śmietan-Fiksami". Przed podaniem torcik dekorujemy bitą śmietaną, orzeszkami ziemnymi, miętą i cukrową różą. Pychotka!
TORCIK BAJKOWY NA ZIMNO
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm.

Czubata szklanka pokruszonych herbatników, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki stopionej margaryny, 3 łyżki miodu, puszka brzoskwiń,
łyżka żelatyny, łyżka cukru waniliowego, 20 dag twarogu, pół litra jogurtu naturalnego, szklanka śmietany 30 procentowej, 2 opakowania " Śmietan-Fiksu", orzeszki ziemne, mięta i cukrowa różyczka do dekoracji.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Pokruszone herbatniki mieszam... rozwiń
Avatar
beata / 1 kwietnia 2010 o 20:59
0
Bardzo słodki tort figowy
Składniki:
-ciasto
25dag cukru pudru,
15 dag czekolady gorzkiej,
5 dag migdałów,
8 jajek,
20 dag fig,
aromat wanilinowy.
-krem
15 dag margaryny KASIA,
15 dag cukru pudru,
25 dag fig,
2 żółtka,
2 łyżki rumu,
aromat pomarańczowy.

-lukier
15 dag cukru pudru,
1 białko,
sok z &frac12; cytryny.

WYKONANIE

- Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć, zetrzeć na tarce.
- Figi umyć, zalać wrzątkiem, a następnie pokroić w drobną kostkę.
- Czekoladę zetrzeć na tarce.
- Jaja ubić z cukrem pudrem, startą czekoladą i aromatem do ciast, a następnie połączyć z migdałami i figami.
- Przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem lub margaryna i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Zimny placek przekroić poziomo na 2 części.
- Przygotować krem: figi zemleć np. w maszynce do mięsa lub pokroić w bardzo drobna kostkę; KASIĘ utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, rum, aromat pomarańczowy; zmielone figi i starannie wymieszać.
- Krążki ciasta przełożyć kremem. Wierzch polać lukrem.

Lukier:
Do miski wsypać cukier, dodać białko i sok z cytryny. Ucierać aż lukier zgęstnieje i powiększ
Bardzo słodki tort figowy
Składniki:
-ciasto
25dag cukru pudru,
15 dag czekolady gorzkiej,
5 dag migdałów,
8 jajek,
20 dag fig,
aromat wanilinowy.
-krem
15 dag margaryny KASIA,
15 dag cukru pudru,
25 dag fig,
2 żółtka,
2 łyżki rumu,
aromat pomarańczowy.

-lukier
15 dag cukru pudru,
1 białko,
sok z &frac12; cytryny.

WYKONANIE

- Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć, zetrzeć na tarce.
-... rozwiń
Avatar
annaiss / 22 marca 2010 o 13:42
0
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI

* 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
* 4 banany
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szklanki mąki
* 15 dag masła
* 1 i 1/4 szklanki cukru
* 2 jajka
* 1/2 szklanki kefiru
* tłuszcz do formy
* szklanka śmietany kremówki (36 proc.)
* 5 dag cukru pudru
* maliny i starta gorzka czekolada do dekoracji
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej; przestudzić. Banany obrać, rozgnieść widelcem. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę zmiksować z masłem, cukrem, jajkami, kefirem, masą bananową i stopioną czekoladą.Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Piec 45 min w temperaturze 180˚C.
Mikserem ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem, posmarować ostudzone ciasto. Udekorować
malinami, posypać startą czekoladą
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI

* 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
* 4 banany
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szklanki mąki
* 15 dag masła
* 1 i 1/4 szklanki cukru
* 2 jajka
* 1/2 szklanki kefiru
* tłuszcz do formy
* szklanka śmietany kremówki (36 proc.)
* 5 dag cukru pudru
* maliny i starta gorzka czekolada do dekoracji
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej; przestudzić. Banany obrać, rozg... rozwiń
Avatar
marekj / 19 marca 2010 o 07:39
0
Gruszkowe wiosenne cudo


składniki:
Ciasto:

* 85 g mąki tortowej
* 85 g mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżki kakao
* 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
* 4 jajka
* 170 g cukru pudru
* 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera

Masa:

* 750 ml śmietanki kremówki (30 % tłuszczu)
* 3 Śmietan-fixy Dr. Oetkera
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 puszki gruszek w syropie
* słoik dżemu ananasowego niskosłodzonego
* 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera

Poncz:

* szklanka zimnej przegotowanej wody
* kieliszek brandy lub koniaku
* sok cytrynowy
* cukier sdo smaku

Sposób przygotowania:
Spód tortownicy o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Piec ok. 45 minut. Piekarnik gazowy: temp. 170º C (nie powinien być podgrzany), Piekarnik elektryczny: temp. 170º C (powinien być podgrzany). Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Gruszki osączyć, pokrajać w ćwiartki. Na dolnej część ciasta rozsmarować dżem, nałożyć gruszki (część zostawić do dekoracji), przykryć blatem biszkoptowym, nałożyć połowę śmietany, przykryć ostatnią częścią ciasta. Boki tortu i górę posmarować pozostałą śmietaną. Za pomocą szprycy udekorować wierzch toru. Boki ozdobić dekoratorem Dr. Oetkera. Ćwiartki gruszek jednym końcem zanurzyć w rozpuszczonej polewie czekoladowej, ułożyć na torcie.
Gruszkowe wiosenne cudo


składniki:
Ciasto:

* 85 g mąki tortowej
* 85 g mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżki kakao
* 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
* 4 jajka
* 170 g cukru pudru
* 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera

Masa:

* 750 ml śmietanki kremówki (30 % tłuszczu)
* 3 Śmietan-fixy Dr. Oetkera
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 puszki gruszek w syropie
* słoik dżemu an... rozwiń
Avatar
henryka66 / 19 marca 2010 o 07:32
0
Składniki na ciasto:

* 2 białka
* 2 łyżki cukru
* pół łyżki mąki pszennej
* 40 g zmielonych orzechów laskowych

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.

Składniki na masę budyniowo-maślaną:

* 10 żółtek
* 10 łyżek cukru
* 5,5 łyżek mąki pszennej
* 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
* 340 ml mleka
* 170 g masła

W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.

Składniki na masę z bitej śmietany:

* 340 g śmietany kremówki
* 200 g + 2 łyżki cukru
* 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.

Wykonanie:

Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat … itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić.
Składniki na ciasto:

* 2 białka
* 2 łyżki cukru
* pół łyżki mąki pszennej
* 40 g zmielonych orzechów laskowych

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.
<... rozwiń
Avatar
zbigi23 / 19 marca 2010 o 07:29
0
TORT ROZKOSZY


składniki na 16 porcji:
- 25 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 jajko
- 2 białka
- 2 łyżki śmietany
- 300 ml kremówki
- 1/2 galaretki pomarańczowej
- 2 pomarańcze
- owoce do dekoracji
- wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj z 15 dag cukru, jajkiem, białkami, śmietaną. Dodaj mąkę, zagnieć ciasto, zrób z niego 4 cienkie krążki. Piecz je ok. 10 min w 180 st. C.

2. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, ostudź. Pomarańcze obierz, pokrój na kawałki. Kremówkę ubij z pozostałym cukrem pudrem.

3. Dwa krążki przełóż bitą śmietaną. Na wierzchu ułóż kawałki pomarańczy, zalej je galaretką, zastudź. Przykryj dwoma krążkami ciasta przełożonymi bitą śmietaną, udekoruj wiórkami i owocami.
TORT ROZKOSZY


składniki na 16 porcji:
- 25 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 jajko
- 2 białka
- 2 łyżki śmietany
- 300 ml kremówki
- 1/2 galaretki pomarańczowej
- 2 pomarańcze
- owoce do dekoracji
- wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj z 15 dag cukru, jajkiem, białkami, śmietaną. Dodaj mąkę, zagnieć ciasto, zrób z niego 4 cienkie krążki. Piecz je ok. 10 min w 180 st. C.

2. Galaretkę rozpuść w 200 m... rozwiń
Avatar
elak / 19 marca 2010 o 07:23
0
PYSZNY DELIKATNY TORCIK Z PUSZYSTĄ BIAŁĄ CZEKOLADĄ))

Biszkopt

8 jajek
1 torebka cukru waniliowego
20 dag cukru
12 dag mąki
4 dag ciemnego kakao
8 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z białej czekolady

20 ml śmietanki 30 %
czekolada ciemna deserowa

Krem z ciemnej czekolady

20 ml śmietanki 30 %
czekolada biała

Poncz

0,5 szklanki wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy jajecznej, ostrożnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej margaryną i wsypaną bułką tartą tortownicy. Piec w temp 180 C 30-40 min. Wystudzony biszkopt podzielić na trzy blaty i nasączyć blaty ponczem (rozpuścić kawę w 0,5 szklanki wody).

Przygotować krem z ciemnej czekolady: śmietankę podgrzać aż będzie gorąca, wrzucić pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Po wystudzeniu ubić mikserem na największych obrotach aż do uzyskania gęstego kremu. Krem z białej czekolady przygotować dokładnie tak samo.

Krem z białej czekolady podzielić na pół i przełożyć dwa blaty biszkopta, kremem z ciemnej czekolady przełożyć górny blat tortu i udekorować brzegi. Tort można udekorować listkami z ciemnej i białej czekolady lub tartą białą czekoladą.
PYSZNY DELIKATNY TORCIK Z PUSZYSTĄ BIAŁĄ CZEKOLADĄ))

Biszkopt

8 jajek
1 torebka cukru waniliowego
20 dag cukru
12 dag mąki
4 dag ciemnego kakao
8 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z białej czekolady

20 ml śmietanki 30 %
czekolada ciemna deserowa

Krem z ciemnej czekolady

20 ml śmietanki 30 %
czekolada biała

Ponczrozwiń
Avatar
madziadd / 16 marca 2010 o 16:46
0
Tort wiśniowy
ciasto; 15dag mąki, 20 dag cukru, 8 jajek, 2 lyżki margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 5dag kakao, 8 łyżek wody

nadzienie; 45 dag wiśni z soku, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka soku z wiśni,75 dag bitej śmietany, 2łyżki cukru pudru,5 dag bloku czkalodowego, kieliszek alkoholu do nasączenia biszkoptu

Żółtka ubić na puszystą masę 8 łyżkami letniej wody i cukrem. Margarynę stopić i dodac do masy. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na masę z żółtek. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao, przesiać na piane.Wszystko razem delikatni wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy ośrednicy 24 cm, wyłożnej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st C. Wisnie odsączyć, sok zlac. Odłożyć ok 16 wisień do przybrania. Odmierzyć szklankę soku i rozrobić z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej. Resztę soku zagotować.
Do gotującego się soku dodać ozrobioną mąkę ziemniaczaną i ponownie zagotować.
Dodać wiśnie i schłodzić. Biszkopt przekroić na trzy krążki. Skropic alkoholem.Smietankę ubić z cukrem. 1/3 śmietany odłożyć, pozostalą wymieszać z masą wiśniową. Podstawę tortu posmarować połową masy śmietanowo-wiśniowej. Przykryć trzecim krążkiem, wstawić do lodówki. Wierzch tortu posmarować pozostałą śmietaną i uformować rozetki. Przybrać wiśniami i wiórkami czekolady.Podzielić na 16 kawałków.
Tort wiśniowy
ciasto; 15dag mąki, 20 dag cukru, 8 jajek, 2 lyżki margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 5dag kakao, 8 łyżek wody

nadzienie; 45 dag wiśni z soku, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka soku z wiśni,75 dag bitej śmietany, 2łyżki cukru pudru,5 dag bloku czkalodowego, kieliszek alkoholu do nasączenia biszkoptu

Żółtka ubić na puszystą masę 8 łyżkami letniej wody i cukrem. Margarynę stopić i dodac do masy. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na masę z żółtek. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną... rozwiń
Avatar
meteo / 12 marca 2010 o 20:56
0
Witam,
ja mam dla Państwa do zaproponowania najsłodszy ze znanych mi torcików, mianowicie Torcik Semifreddo z serkiem z mascarpone i sosem truskawkowym Polecam gorąco, jest bardzo łatwy w wykonaniu, a efekt w postaci uśmiechów wszystkich domowników, rekompensuje cały włożony w ten torcik trud. A więc do rzeczy:

Torcik Semifreddo

Składniki:
- 50 dag truskawek mrożonych
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag sera mascarpone
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 10 dag startej czekolady
- 20 włoskich podłużnych biszkoptów jak do tiramisu
- 100 ml likieru czekoladowego lub amaretto

Wykonanie:

* Truskawki rozmrażam, dodaję cukier, gotuję 7 minut i przecieram przez sitko. Dodaję mąkę, zagotowuję, dodaję sok z cytryny i ponownie zagotowuję.

* Formę keksową wykładam pergaminem, zostawiając 10 cm brzegu poza formę i wstawiam do zamrażalnika.

* Ucieram żółtka z cukrem, aż powstanie gładka masa. Mój KitchenAid pracuje wtedy na dość wysokich obrotach.

* Wciąż ucierając, dodaję ser mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową. Masę delikatnie mieszam ze sztywną pianą z białek.

* Układam w formie pierwszą warstwę biszkoptów, skraplam je likierem. Wykładam połowę kremu i posypuję połową startej czekolady.

* Układam kolejną warstwę biszkoptów, skraplam likierem, smaruję resztę masy i posypuję czekoladą. Przykrywam masę brzegami pergaminu i wstawiam do zamrażalnika na min 8 godzin.

* Na maksymalnie 1/2 godziny przed podaniem, przekładam do lodówki tyle porcji ile akurat potrzebuję. Resztę trzymam cały czas w zamrażarce.
* Gotowe semifreddo kroję w plastry, podaję z ciepłym sosem truskawkowym, schłodzone w lodówce, ale nie zamrożone całkowicie.

Życzę wszystkim smacznego!!!

Torcik Semifreddo
[img]http://www.kwestiasmaku.com/desery/semifreddo/torcik_semifreddo/files/page72_2.jpg[/img]
Witam,
ja mam dla Państwa do zaproponowania najsłodszy ze znanych mi torcików, mianowicie Torcik Semifreddo z serkiem z mascarpone i sosem truskawkowym Polecam gorąco, jest bardzo łatwy w wykonaniu, a efekt w postaci uśmiechów wszystkich domowników, rekompensuje cały włożony w ten torcik trud. A więc do rzeczy:

Torcik Semifreddo

Składniki:
- 50 dag truskawek mrożonych
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka mąki kukury... rozwiń
Avatar
~Marcysia44~ / 12 marca 2010 o 09:56
0
WIOSENNY TORCIK TRUSKAWKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
BISZKOPT:5 jajek, 22 dag cukru, 15 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM: 2,5 tabliczki białej czekolady, 2 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki rumu
DO NASĄCZENIA: 3/4 szklanki zaparzonej herbaty, sok z 1/2 cytryny, kieliszek rumu
SOS COULIS: 50 dag truskawek, 30 dag cukru

CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier i po 1 żółtku. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i
delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy masłem i posypujemy tartą bułka. Wlewamy ciasto i pieczemy
25 minut
SOS COULIS: Umyte i osączone owoce niezbyt dokładnie miksujemy. Do małego garnka wkładamy cukier, zalewamy go 50 ml wrzątkiem i gotujemy 3 minuty. Przelewamy syrop do owoców i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Zmiksowane owoce przecieramy dokładnie przez sito. Wkładamy do lodówki.
KREM: Ubijamy zimną śmietanę a 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy z rumem w kąpieli wodnej. Gdy czekolada ostygnie, łączymy ją z bitą śmietaną.
NASĄCZANIE: Napar z herbaty łączymy z rumem i sokiem z cytryny.

Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Obie części nasączamy herbatą i przekładamy kremem. Smarujemy też boki tortu i wierzch. Układamy na wierzchu plasterki owoców i chowamy tort na godzinę do lodówki. Rozpuszczoną pozostałą 1/2 tabliczki czekolady przelewamy na talerz i chowamy do lodówki. Gdy zastygnie, można ją będzie zetrzec na tarce i obsypujemy boki i wierzch tortu. Przed podaniem, posypujemy tort świeżą, pokrojoną miętą i podajemy z sosem coulins. Smacznego!!1
WIOSENNY TORCIK TRUSKAWKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
BISZKOPT:5 jajek, 22 dag cukru, 15 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM: 2,5 tabliczki białej czekolady, 2 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki rumu
DO NASĄCZENIA: 3/4 szklanki zaparzonej herbaty, sok z 1/2 cytryny, kieliszek rumu
SOS COULIS: 50 dag truskawek, 30 dag cukru

CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier i po 1 żółtku. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i
delikatnie mieszamy. Tortownicę... rozwiń
Avatar
~Marcysia44~ / 12 marca 2010 o 08:17
0
TORCIK BAJKOWY NA ZIMNO
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm.

Czubata szklanka pokruszonych herbatników, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki stopionej margaryny, 3 łyżki miodu, puszka brzoskwiń,
łyżka żelatyny, łyżka cukru waniliowego, 20 dag twarogu, pół litra jogurtu naturalnego, szklanka śmietany 30 procentowej, 2 opakowania " Śmietan-Fiksu", orzeszki ziemne, mięta i cukrowa różyczka do dekoracji.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Pokruszone herbatniki mieszamy z orzechami, margaryną i miodem, i tak przygotowaną masą
wykładamy dno tortownicy. Masę dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Brzoskwinie odsączamy a sok zachowujemy. Zagotowujemy 7 łyżek soku, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy a następnie studzimy. Brzoskwinie kroimy na cząstki i dzielimy na 2 części. Połowę brzoskwiń
miksujemy. Dodajemy jogurt, twarożek oraz sok z żelatyną i wszystko ubijamy na kremową masę. Na spodzie z herbatników układamy pokrojone brzoskwinie, wlewamy masę jogurtową i na 3 godziny wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy ze "Śmietan-Fiksami". Przed podaniem torcik dekorujemy bitą śmietaną, orzeszkami ziemnymi, miętą i cukrową różą. Pychotka!
TORCIK BAJKOWY NA ZIMNO
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm.

Czubata szklanka pokruszonych herbatników, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki stopionej margaryny, 3 łyżki miodu, puszka brzoskwiń,
łyżka żelatyny, łyżka cukru waniliowego, 20 dag twarogu, pół litra jogurtu naturalnego, szklanka śmietany 30 procentowej, 2 opakowania " Śmietan-Fiksu", orzeszki ziemne, mięta i cukrowa różyczka do dekoracji.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Pokruszone herbatniki mieszam... rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze 11

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 18 lipca 2018 roku

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 18 lipca 2018 roku 0 0

Legia – Cork City 3:0. Pewny awans mistrzów Polski

Legia – Cork City 3:0. Pewny awans mistrzów Polski 4 0

W rewanżowym meczu I rundy eliminacji do Ligi Mistrzów zespół z Warszawy pokonał na swoim stadionie niżej notowanego rywala z Irlandii i awansował do dalszej fazy rozgrywek

Ponad miesiąc temu zmienili ruch na rondzie. Kolejna stłuczka

Ponad miesiąc temu zmienili ruch na rondzie. Kolejna stłuczka 3 1

Kolejna stłuczka na rondzie Wyszyńskiego w Zamościu. Od 6 czerwca obowiązuje tu ruch okrężny a kierowcy nadal mają problemy

Miasto poszło na rękę dłużnikom z mieszkań komunalnych. Odzyskało ponad 900 tys. zł

Miasto poszło na rękę dłużnikom z mieszkań komunalnych. Odzyskało ponad 900 tys. zł 6 4

Ponad 900 tys. zł udało się odzyskać miastu od zadłużonych najemców mieszkań komunalnych, którzy zgłosili się do programu dającego im szansę na umorzenie do 70 proc. zaległości. Z takiej możliwości skorzystała prawie co siódma z uprawnionych osób. Jak dużych długów mogą się pozbyć?

"Burmistrzu przestrzegaj prawa!". Pani Maria będzie pikietować codziennie

"Burmistrzu przestrzegaj prawa!". Pani Maria będzie pikietować codziennie 2 2

Maria Kosidło z Radzynia Podlaskiego zaczęła we wtorek pikietę pod Urzędem Miasta. W toczącym się od dwóch lat sporze chodzi o mieszkanie komunalne. Kobieta zarzuca urzędnikom, że bezprawnie rozwiązali z nią umowę i zajęli lokum

Rolnicy protestowali, zablokowali weterynarzy. "Chcemy pokazać, że polski rolnik to jest siła!"
film

Rolnicy protestowali, zablokowali weterynarzy. "Chcemy pokazać, że polski rolnik to jest siła!" 27 21

Hodowcy świń z okolic Parczewa zablokowali samochód lekarzy weterynarii, którzy zamierzali przeprowadzić ubój zwierząt zagrożonych afrykańskim pomorem świń. – Chcemy pokazać, że polski rolnik to jest siła – nie ukrywa przewodniczący rolniczego stowarzyszenia, który przyjechał wesprzeć okolicznych mieszkańców

A jednak do poprawki. Zmiana na pomniku smoleńskim w Kraśniku
galeria

A jednak do poprawki. Zmiana na pomniku smoleńskim w Kraśniku 8 17

Poprawiono napis na odsłoniętym w niedzielę kraśnickim pomniku. Figura Lecha Kaczyńskiego została podpisana jako „Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej”. Pojawiły się jednak wątpliwości, czy drugiego z tych słów nie należałoby odmienić.

Nowe korty tenisowe utonęły w deszczu

Nowe korty tenisowe utonęły w deszczu 3 11

Woda na kortach tenisowych w Świdniku. Urząd Miasta przyznaje, że po poniedziałkowych ulewnych deszczach był problem z odprowadzaniem wody

PiS: Środki publiczne były wyprowadzane z Centrum Kultury. Miasto odpowiada

PiS: Środki publiczne były wyprowadzane z Centrum Kultury. Miasto odpowiada 6 11

Radni opozycji ocenili wyniki kontroli w Centrum Kultury jako skandal i zażądali wyjaśnień od prezydenta miasta

Nowa dyrektor Teatru Muzycznego. Kogo wybrała komisja?

Nowa dyrektor Teatru Muzycznego. Kogo wybrała komisja? 4 15

Kamila Lendzion została rekomendowana na stanowisko dyrektora Teatru Muzycznego w Lublinie. Teraz tę kandydaturę musi zaakceptować Zarząd Województwa Lubelskiego, któremu podlega instytucja.

Transfery w Motorze Lublin: dzisiaj Meskhia, jutro Bonin?

Transfery w Motorze Lublin: dzisiaj Meskhia, jutro Bonin? 27 15

Motor Lublin potwierdził piąty transfer podczas letniego okienka. Kontrakt podpisał były, młodzieżowy reprezentant Ukrainy, a ostatnio zawodnik Wisły Puławy – Irakli Meskhia. Wkrótce kolejnym wzmocnieniem powinien być za to... Grzegorz Bonin

Olimp "przeniesie się" na Ponikwodę? Rada dzielnicy: Byłby naszym ośrodkiem kulturalnym

Olimp "przeniesie się" na Ponikwodę? Rada dzielnicy: Byłby naszym ośrodkiem kulturalnym 63 9

Rada Dzielnicy Ponikwoda chce, żeby galeria handlowa Olimp znalazła się w jej granicach, a nie – jak teraz – na Czechowie Południowym. Tłumaczy, że dzięki temu mieszkańcy Ponikwody… będą mieć nowy ośrodek kulturalny

Połączenie Włodawianki i Eko Rożanka coraz bliżej

Połączenie Włodawianki i Eko Rożanka coraz bliżej 0 3

Od wielu tygodni nie brakowało plotek, że dojdzie do połączenia Włodawianki z Eko Różanka. I wygląda na to, że kluby doszły już do porozumienia. Teraz swoją zgodę musi jeszcze wydać Lubelski Związek Piłki Nożnej

Nowy napastnik Górnika Łęczna

Nowy napastnik Górnika Łęczna 7 0

Sporo działo się we wtorek w obozie Górnika. Zielono-czarni mają nowego zawodnika – Jakuba Chrzanowskiego. Zmiany zaszły także w sztabie szkoleniowym i medycznym klubu z Łęcznej

Mieli o 56 zł za dużo żeby dostać mieszkanie komunalne. Teraz zbierają na własne

Mieli o 56 zł za dużo żeby dostać mieszkanie komunalne. Teraz zbierają na własne 1 8

Niewiele ponad 34 tys. zł brakuje Ewelinie i Łukaszowi Czerwińskim do zrealizowania marzenia ich życia – kupna małego, ale własnego mieszkania. Para nie może dostać mieszkania komunalnego, bo przekracza próg dochodowy o 56 zł. Niepełnosprawny mężczyzna i jego żona wciąż mają jednak nadzieję, że dzięki pomocy internautów wszystko jest możliwe.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.