Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

3 marca 2019 r.
17:06

Czy Tatarzy jedli tatara? Jak zrobić dobrego tatara? Przepisy i porady

54 5 A A

Według legendy to Tatarzy wymyślili befsztyk tatarski. Jeśli to prawda, to nasz lubelski tatar ma tatarskie korzenie. O dobrego tatara w restauracjach trudno, ale jeszcze trudniej zrobić go w domu tak, żeby smakował jak w najlepszej, przedwojennej restauracji.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Tatarzy na Lubelszczyźnie? O ich obecności świadczą w Lublinie nazwy: Majdan tatarski i Tatary. We wsi Kocudza jeszcze zachowały się ślady tatarskiej architektury.

– Domy miały wejście skierowane na wschód i charakterystyczne zdobienia – mówi Barbara Nazarewicz z Muzeum Regionalnego w Janowie Lubelskim.

Ale najbardziej tatarską wsią jest Studzianka. Choć nie zachował się tu meczet, to przetrwał mizar: zabytek, pomnik i cmentarz. Tatarzy ze Studzianki otrzymali nadania ziemskie za zasługi dla Rzeczpospolitej. Mieszkali także i zgodnie żyli we wsi Ortel Królewski, tak jak Studzianka położonej w gminie Łomazy. Dziś tatarska krew płynie w żyłach niejednego mieszkańca okolic Łomaz, zaś niektórzy mieszkańcy Studzianki wciąż mają tatarskie rysy.

>>> Gdzie zjeść dobre pierogi? TOP 10 miejsc w Lublinie

Czy Tatarzy jedli tatara?

Według legendy przywołanej we wstępie Tatarzy trzymali mięso - a dokładnie końską polędwicę - pod siodłem, gdzie miękła i dojrzewała. Porcje takiej polędwicy doprawione ziołami miał być pierwszym tatarem. Czy tak było?

„Zatrzymując jeno zadnią część końskiego mięsa, krają (Tatarzy) ją na jak najszersze płaty w najbardziej mięsistym i obfitym miejscu na grubość zaledwie jednego do dwóch palców. Pokrojone płaty kładą na końskim grzbiecie i solą z wierzchu” - napisał w 1651 roku Wilhelm Le Vasseur de Beauplan w „Opisaniu Ukrainy”.

Ale od Tatarów pochodzą jeszcze dwie polskie potrawy: tatarka ze skwarkami i sos tatarski. Tatarka to kasza gryczana (hreczana) i w naszym regionie na hreczkę do dziś mówi się tatarka.

Jeśli idzie o tatarski sos, to szwajcarski kucharz Joseph Favre, który opisał dania tatarskie i sos w książce „Dictionnaire universel de cuisine pratique” tłumaczył tatarskie korzenie kuchni tak:

„Sposób przyrządzania żywności, o którym w przeszłości sądzono, iż pochodzi z kuchni ludów turkiestańskich. Wydaje się jednak bardziej prawdopodobne, że ten sposób przygotowywania mięs panierowanych z pikantnym sosem dotarł do nas od barbarzyńców w czasie inwazji z północy, trafniej jest zatem dziś nazywany po polsku. Dawniej dania przyrządzane po tatarsku były zawsze panierowane, grillowane i podawane z pikantnym sosem z musztardy, jednak współczesna kuchnia francuska słusznie rozróżnia sposób przyrządzania po polsku, określając nim każde mięso panierowane, podczas gdy mianem tatarskiego określa się dziś bardzo pikantny sos, bez musztardy, dla odróżnienia od sosów typu remulada, które zawierają ją obowiązkowo”.

>>> Kuchnia z różnych stron świata w Lublinie. Wybraliśmy 10 restauracji

Jak zrobić sos tatarski?

Dalej Favre podaje sposób robienia sosu tatarskiego: „Sos tatarski zimny. Obficie przyprawić sos majonezowy pieprzem i dodać posiekany szczypiorek, pietruszkę, trybulę, kapary, korniszony, wszystko starannie krojone. Sos tatarski ciepły. Po przygotowaniu ciepłego majonezu według przepisu 3,258 i po dodaniu do niego świeżych ziół, jak wskazano wyżej, uzyskuje się sos tatarski ciepły, bardziej nadający się do wykorzystania w obsłudze restauracyjnej. Na południu intensyfikuje się smak sosu poprzez dodanie czosnku, w Ameryce stosuje się do tego imbir i kolendrę, na północy Europy siekany koper i tarty korzeń chrzanu”.

A tak na marginesie, sos tatarski na zimno można podać do tatara zamiast musztardy. Szczególnie jeśli podkręcimy go imbirem i kolendrą.

Tatar na gorąco?

Druga hipoteza wywodzi tatara z kuchni francuskiej. We Francji w XIX wieku befsztyk tatarski przyrządzano z mięsa końskiego (tartare de cheval), nazywanego wołowiną dla ubogich. Kiedy tatar trafił do Polski, tatar z koniny stał się tatarem numer 1.
W restauracjach francuskich podawany jest „tartare aller-retour”. To surowe wołowe mięso mielonego z przyprawami, które lekko smaży się z obu stron. Należy posiekać stek wołowy, pokroić w kostkę szalotki i posiekać je z kaparami. Pokroić pikle na małe kostki. W misce wymieszać posiekany stek, olej, sok z cytryny, musztardę i pietruszkę, używając dwóch widelców. Doprawić solą, pieprzem i Tabasco. Wyrobić 4 tatary w kształcie małej tarty, podgrzać patelnię i smażyć z obu stron po 30 sekund.

Zrób sobie tatara w domu

Jak sobie sieknąć dobrego tatara? Nie wystarczy dobre mięso. Trzeba wiedzieć, jak je posiekać, bo prawdziwy tatar to tatar siekany. Nie przemielony przez maszynkę. Zanim mięso posiekamy, musimy pokroić go w plastry. Jak pokroimy prawidłowo, tatar będzie soczysty. Jak prawidłowo pokroić mięso? Surowe mięso kroimy w poprzek włókien, nigdy wzdłuż.

W najlepszych restauracjach tatara kroi się przy kliencie. W restauracji „Kardamon” kucharz najpierw pokazuje mięso i prosi o akceptację, potem sieka, pytając o to, jak drobne mają być kawałeczki mięsa. Jedni wolą wyraźne kawałki mięsa, inni drobno posiekane mięso.

– Na życzenie klienta kucharz może, wzorem przedwojennych szefów kuchni, uskrobać mięso. Taki tatar ma jeszcze ciekawszy smak – mówi Lech Cwalina, właściciel restauracji Hades Szeroka w Lublinie, gdzie podaje się kilkanaście rodzajów tatara.

Piotr Huszcz: Tatar z jagnięciny uhruskiej

Składniki: 32 dag combra jagnięcego, 100 ml oleju rzepakowego tłocznego na zimno, 20 dag czerwonej cebuli, 100 ml wody, 100 ml octu, 6 dag cukru, sól do smaku, pieprz kolorowy, 40 kwiatków rzepaku.

Wykonanie: comber jagnięcy drobno posiekać doprawić solą i pieprzem kolorowym, olejem rzepakowym. Marynowana cebula. Ocet, wodę i cukier zagotować. Czerwoną cebulę pokroić w plastry grubości 4 mm, zalać gorącą zalewą. Tatara uformować, poukładać na nim marynowaną cebulę i kwiaty rzepaku, skropić olejem rzepakowym i posypać kolorowym pieprzem.

Komentarze 5

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Alfred / 4 marca 2019 o 10:39
+3
Jak sprawdzić czy mięso jest zdrowe? Pasożyty, bakterie mogą narobić nam bigosu z takiego tatara.
 dlatego też należy organizm przygotować na taką ewentualność i przed konsumcją przyjąć 50ml czystej, zmrożonej substancji. W trakcie konsumpcji należy przyjąć kolejne dwie porcje czystej, zmrożonej substancji, najlepiej o analogicznej gramaturze. Po zakończeniu konsumpcji, takż profilaktycznie, ale nie bez przyjemności, przyjąć ostatnią porcję zmrożonej substancji. Wtedy też nie grożą nam żadne salmonelle czy inne takie. No i przyjemniej się robi ;)
 dlatego też należy organizm przygotować na taką ewentualność i przed konsumcją przyjąć 50ml czystej, zmrożonej substancji. W trakcie konsumpcji należy przyjąć kolejne dwie porcje czystej, zmrożonej substancji, najlepiej o analogicznej gramaturze. Po zakończeniu konsumpcji, takż profilaktycznie, ale nie bez przyjemności, przyjąć ostatnią porcję zmrożonej substancji. Wtedy też nie grożą nam żadne salmonelle czy inne takie. No i przyjemniej się robi ;) rozwiń
Avatar
hehe / 3 marca 2019 o 22:41
+2
Jak sprawdzić czy mięso jest zdrowe? Pasożyty, bakterie mogą narobić nam bigosu z takiego tatara.
 to proste,bierzesz mięsko z leżaka ,sprzedajesz czechowi ,a on dalej serwuje  pobratymcom jako wołowinę argentynską za 1500 zł za kilogram.a bez bakterii i pasożytów nie da się żyć ,bądz mądry
Avatar
kol90 / 8 marca 2019 o 14:24
0
Nigdy nie rozumiałem jak można w ogóle jeść tatara. Od razu puściłbym pawia jakbym poczuł surowe mięso w gębie. Tak samo z surową rybą w sushi.
Avatar
felczer vet / 4 marca 2019 o 16:55
0
Nasza znajoma robi wspaniałego tatara.mięso miele w maszynce.Kilkakrotnie uczyła mnie jak prawidłowo wykonać.Czasami udaje mi się,ale znajomej zawsze Jej tatar jest najlepszy z wielu,które miałem okazję jeść
Avatar
Gość / 3 marca 2019 o 21:14
-2
Jak sprawdzić czy mięso jest zdrowe? Pasożyty, bakterie mogą narobić nam bigosu z takiego tatara.
Avatar
kol90 / 8 marca 2019 o 14:24
0
Nigdy nie rozumiałem jak można w ogóle jeść tatara. Od razu puściłbym pawia jakbym poczuł surowe mięso w gębie. Tak samo z surową rybą w sushi.
Avatar
felczer vet / 4 marca 2019 o 16:55
0
Nasza znajoma robi wspaniałego tatara.mięso miele w maszynce.Kilkakrotnie uczyła mnie jak prawidłowo wykonać.Czasami udaje mi się,ale znajomej zawsze Jej tatar jest najlepszy z wielu,które miałem okazję jeść
Avatar
Alfred / 4 marca 2019 o 10:39
+3
Jak sprawdzić czy mięso jest zdrowe? Pasożyty, bakterie mogą narobić nam bigosu z takiego tatara.
 dlatego też należy organizm przygotować na taką ewentualność i przed konsumcją przyjąć 50ml czystej, zmrożonej substancji. W trakcie konsumpcji należy przyjąć kolejne dwie porcje czystej, zmrożonej substancji, najlepiej o analogicznej gramaturze. Po zakończeniu konsumpcji, takż profilaktycznie, ale nie bez przyjemności, przyjąć ostatnią porcję zmrożonej substancji. Wtedy też nie grożą nam żadne salmonelle czy inne takie. No i przyjemniej się robi ;)
 dlatego też należy organizm przygotować na taką ewentualność i przed konsumcją przyjąć 50ml czystej, zmrożonej substancji. W trakcie konsumpcji należy przyjąć kolejne dwie porcje czystej, zmrożonej substancji, najlepiej o analogicznej gramaturze. Po zakończeniu konsumpcji, takż profilaktycznie, ale nie bez przyjemności, przyjąć ostatnią porcję zmrożonej substancji. Wtedy też nie grożą nam żadne salmonelle czy inne takie. No i przyjemniej się robi ;) rozwiń
Avatar
hehe / 3 marca 2019 o 22:41
+2
Jak sprawdzić czy mięso jest zdrowe? Pasożyty, bakterie mogą narobić nam bigosu z takiego tatara.
 to proste,bierzesz mięsko z leżaka ,sprzedajesz czechowi ,a on dalej serwuje  pobratymcom jako wołowinę argentynską za 1500 zł za kilogram.a bez bakterii i pasożytów nie da się żyć ,bądz mądry
Avatar
Gość / 3 marca 2019 o 21:14
-2
Jak sprawdzić czy mięso jest zdrowe? Pasożyty, bakterie mogą narobić nam bigosu z takiego tatara.
Zobacz wszystkie komentarze 5

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Kuchnia na Wielki Post: Najlepsze przepisy na ryby

Kuchnia na Wielki Post: Najlepsze przepisy na ryby 0 2

Post i ryba, złożenie doskonałe. Mamy dobre przepisy. Zapraszamy w nostalgiczną podróż. Zaczynamy od słynnej restauracji Berensa w Kazimierzu.

Targi Pracy i Edukacji w Puławach. Praca nawet dla krasnoludów [zdjęcia]
galeria

Targi Pracy i Edukacji w Puławach. Praca nawet dla krasnoludów [zdjęcia] 16 4

Potrzebni są sprzedawcy, monterzy, ogrodnicy, kucharze, ślusarze, policjanci, a nawet krasnoludy. Nowych pracowników poszukują firmy z całego powiatu puławskiego. Z ofertami można było zapoznać się podczas tegorocznych Targów Pracy i Edukacji. Swoje atuty pokazywały również szkoły i uczelnie

Budujesz, remontujesz dom? Szukasz mieszkania w Lublinie? Program targów LUBDOM
Zdjęcia
22 marca 2019, 13:00
galeria

Budujesz, remontujesz dom? Szukasz mieszkania w Lublinie? Program targów LUBDOM 2 2

Okna, drzwi, piece, bramy, kominki, materiały budowlane, podłogi, schody, meble, dekoracje, oświetlenie, dachy, pokazy fachowców, najprawdziwszy dom zbudowany w hali oraz premierowa edycja Lubelskiego Kongresu Designu i Architektury – to wszystko w ten weekend na Targach LUBDOM.

Łęczna: Z nowej wieży widokowej widać wszystko jak na dłoni

Łęczna: Z nowej wieży widokowej widać wszystko jak na dłoni 0 5

Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, był jednocześnie pierwszym dniem udostępnienia wieży widokowej. Obiekt znajduje się w odrestaurowanych ruinach dawnego folwarku w Parku Podzamcze.

W 1983 r. uciekli samolotem ze Świdnika do Berlina. Powstał film o tej niezwykłej historii

W 1983 r. uciekli samolotem ze Świdnika do Berlina. Powstał film o tej niezwykłej historii 63 4

Rozmowa z Krzysztofem Załuskim, byłym, wieloletnim dziennikarzem Dziennika Wschodniego, autorem scenariusza filmu dokumentalnego „Pokonać mur”.

Lublin: Szykują duży remont SP nr 33

Lublin: Szykują duży remont SP nr 33 0 0

Dużą metamorfozę ma przejść miejska podstawówka nr 33 przy Pogodnej.

Oszust na „ZUS” twierdził, że chodzi o zwrot podatku

Oszust na „ZUS” twierdził, że chodzi o zwrot podatku 0 0

W sobotę pojawił się w domu mieszkanki gminy Batorz, podając się za urzędnika ZUS. Twierdził, że chodzi o „zwrot podatku”. Zakład Ubezpieczeń Społecznych ostrzega przed oszustem.

Wiosenne Sprawunki. Targi Rzeczy Wyjątkowych w Warsztatach Kultury
27 kwietnia 2019, 10:00

Wiosenne Sprawunki. Targi Rzeczy Wyjątkowych w Warsztatach Kultury 0 0

Już po raz drugi lubelscy projektanci będą mieli okazję zaprezentować swoje przedmioty i usługi podczas Targów Rzeczy Wyjątkowych organizowanych przez Warsztaty Kultury. "Wiosenne sprawunki" zostaną zorganizowane w dniach 27-28 kwietnia w siedzibie Warsztatów przy ul. Grodzkiej 5a. Do 7 kwietnia trwa nabór wystawców.

Pszczółka Polski Cukier AZS UMCS zaczyna maraton od meczu z Widzewem

Pszczółka Polski Cukier AZS UMCS zaczyna maraton od meczu z Widzewem 0 2

Dwa tygodnie przerwy przed finiszem rundy zasadniczej miały ostatnio zawodniczki Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin. Teraz czeka je maraton – w sobotę (godz. 16.30) zmierzą się z Widzewem Łódź

Co się stało z 32-letnim Krzysztofem Falkowiczem? Rodzina czeka

Co się stało z 32-letnim Krzysztofem Falkowiczem? Rodzina czeka 0 0

Gdzie jest zaginiony Krzysztof Falkowicz z Lubartowa? Szeroko zakrojone działania poszukiwawcze wciąż nie dały odpowiedzi na to pytanie.

Pierwszy sprawdzian Speed Car Motoru Lublin na plus. Wygrali z Unią Tarnów

Pierwszy sprawdzian Speed Car Motoru Lublin na plus. Wygrali z Unią Tarnów 181 0

Speed Car Motor Lublin nie miał żadnego problemu z pokonaniem spadkowicza z PGE Ekstraligi Unii Tarnów. W Małopolsce „Koziołki” wygrały 44:34 po 13 biegach.

Samochód z wypożyczalni parkuje na lotnisku za darmo. "Wyjazd z parkingu nie był taki łatwy"
Alarm 24

Samochód z wypożyczalni parkuje na lotnisku za darmo. "Wyjazd z parkingu nie był taki łatwy" 5 3

Nasz czytelnik w minioną sobotę wracał z Londynu. Przez aplikację w telefonie zarezerwował toyotę yaris z wypożyczalni Panek. Niestety, nie mógł wyjechać z parkingu, bo bilet parkingowy nie był opłacony.

Zamkną część basenów Aqua Lublin. Na resztę wpuszczą taniej

Zamkną część basenów Aqua Lublin. Na resztę wpuszczą taniej 0 1

W sobotę i niedzielę (23 i 24 marca) niedostępny dla klientów Aqua Lublin będzie basen olimpijski oraz część aquaparku z basenem zewnętrznym oraz wodnym placem zabaw.

Motor jedzie do Oświęcimia, czyli nie ma mowy o powtórce

Motor jedzie do Oświęcimia, czyli nie ma mowy o powtórce 22 10

Przed Motorem poważny test. Żółto-biało-niebiescy w sobotę pierwszy raz w tym roku powalczą o punkty na wyjeździe. Rywalem ekipy z Lublina będzie Soła Oświęcim. Spotkanie ma zostać rozegrane pół godziny wcześniej niż planowano – o 15.30

Decyzja sądu w sprawie Domu Chemika. Prezydent Puław przerażony i zaskoczony
galeria

Decyzja sądu w sprawie Domu Chemika. Prezydent Puław przerażony i zaskoczony 40 37

Wojewódzki Sąd Administracyjny uchylił decyzję ministerstwa kultury o odmowie wpisania Domu Chemika do rejestru zabytków. Według stowarzyszenia „Puławianie” oznacza to konieczność ponownego wstrzymania robót. Przeciwnego zdania są władze miasta zapewniając, że prace będą kontynuowane.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.