Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 lutego 2019 r.
15:25

Ostrygi. Instrukcja obsługi. Jak jeść ostrygi?

Tomasz Taras, szef kuchni w restauracji Kardamon<br />
Tomasz Taras, szef kuchni w restauracji Kardamon
(fot. Maciej Kaczanowski)

Casanova zjadał pięć tuzinów ostryg dziennie. Pisali o nich Shakespeare, Byron i Maupassant. Znamy je z literatury i z filmów z Bondem. Najlepsze są w lutym i marcu. Do ich otwarcia używa się stalowej rękawicy i specjalnego noża

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Nie zapomnę, jak w 2015 roku na Starym Mieście w Lublinie Piotr Michalski, znakomity restaurator z Poznania, częstował gości Europejskiego Festiwalu Smaku świeżymi ostrygami.

- Wiele lat temu czytając „Pamiętniki Casanovy”, czy też pilnie studiując historię napotykałem na dziwną nazwę „ostrygi”. Zastanawiałem się, co to może być i dlaczego w eleganckich restauracjach i straganach Paryża, Włoch, Hiszpanii czy Anglii wszyscy się zachwycają i rozmyślają nad tymi morskimi mieszkańcami, a my w Polsce znamy je z literatury i filmów z Bondem? Aż razu pewnego na moim stole wylądowała skrzyneczka ostryg z oceanu północnego Zakochałem się w nich od pierwszego kęsa - mówi Piotr Michalski.

Festiwalowa akcja ostrygi przeszła najśmielsze oczekiwania Piotra. W ciągu 3 dni w Lublinie „poszło” mnóstwo ostryg. Wylądowały też w karcie Kardamonu, gdzie według wskazówek Michalskiego są do dziś podawane.

Pochodzenie i rozmiary

Ważne, z jakiego kraju pochodzą te najszlachetniejsze owoce morza.

- Pamiętajcie, że ostrygi z różnych regionów świata smakują inaczej. W Japonii są słodko kwaśne, na Florydzie duże, okazałe ostrygi są prawie słodkie, podobnie jak angielskie. Francuskie pachną solą z okolic Marsylii, a polskie niestety smakują tak, jak je nam dostarczą - tłumaczy Piotr Michalski.

W lubelskich hurtowniach spożywczych kupicie ostrygi w kilku rozmiarach.

- Największe mają oznaczenie „0”, najokazalsze na talerzu „1”, moje ulubione. Gastronomiczne najpopularniejsze są ostrygi numer „2”. O reszcie możemy zapomnieć, niech rosną w spokoju, z wyjątkiem chorwackich przepysznych, ale małych ostryg - dodaje Michalski.

Ostrygi najlepiej zjeść od razu. Jeżeli musimy je przechować, wstawiamy do lodówki i przykrywamy wilgotną ściereczką. Nie wolno zalać ich wodą, muszą mieć dostęp powietrza, żeby przeżyły. Tak, bo ostrygi jemy żywe.

Otwieranie ostrygi

Według legendy francuski król Ludwik XIV, wielkich ich smakosz, kazał ściąć kucharza, który podał mu nieświeże ostrygi.
Najważniejsze, żeby kupić świeże ostrygi. W lubelskich hurtowaniach, na stoisko rybne, docierają z Francji lub Holandii w ciągu 48 godzin od połowu.

Surowe normy jakości i kontrole są gwarancją, że żywe ostrygi spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

- Najlepsze ostrygi są w lutym i marcu, w okolicach Walentynek sprowadzamy je codziennie - mówi pracownik działu rybnego jednej z lubelskich sieci.

- Kupując ostrygi pamiętajmy, aby były zamknięte. Oznacza to, że są świeże. Muszą pachnieć. Otwieranie to najtrudniejszy moment konsumpcji. Potrzebny będzie do tego krótki, sztywny nożyk i zabezpieczenie: stalowa rękawica, gruba rękawiczka lub sześciokrotnie złożona ściereczka. Po otwarciu podcinamy mięsień i ostryga gotowa. Powinna pachnieć bryzą nad brzegiem morza o poranku, zapachem jodu i ostatnich spacerów nad brzegiem morza - opowiada Piotr Michalski.

Jak jeść ostrygi?

Uwielbiał je Aleksander Dumas, który jadał je świeżo otwarte, bez żadnych dodatków poza dobrym winem. I to jest najlepszy kierunek.

Wyjęte z muszli ostrygi odkładamy na lód, uważając, żeby nie wylać wody z muszli. Możemy ją przefiltrować przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnym odłamków muszli, powstałych przy otwieraniu.

Wodę wlewamy na powrót do muszli, wkładamy ostrygę i zajadamy. Możemy skropić ostrygę sokiem z cytryny, octem balsamicznym czy tabasco. Jednak przyprawy zagłuszą smak ostryg.

- W internecie znajdziecie także błędne wskazówki. Na przykład: „Ostryg się nie gryzie, tylko łyka”. Bzdura. To ja się pytam: schabowego też połkniesz, czy będziesz gryzł, rozkoszując się jego smakiem? Ostrygi jak najbardziej gryziemy, delektujemy się smakiem, dopiero połykamy - tłumaczy Piotr Michalski.

Co można dodać do ostrygi?

Najlepiej winegret z posiekaną szalotką i biały pieprzem. W warszawskim hotelu Sheraton podaje się ostrygi na kilka sposobów. Polecam ocet winny, świeże mango pokrojone w kosteczkę, papryczkę chili i świeżą kolendrę. Lub wersję: wódka, sok z limonki, tabasco. Wymieszać i polać ostrygę.

Do ostryg można podać bagietkę lub żytni chleb z masłem. Warto też zdać się na inwencje szefa kuchni. Sam Casanova cenił sztukę gotowania i mistrzów zawodu, pisząc tak: „Kucharze i aptekarze, znający tajemnice chemii, uchodzą za ważne osobistości, ponieważ znają się nie tylko na ziołach i roślinach uprawnych, ale posiedli także sztukę takiego łączenia smaków i aromatów, by powstało nowe danie, którego składników nikt nie odgadnie. Aby zostać szefem kuchni, powinno się uzyskać aprobatę kolegium przyrodników, którego członkowie są bardzo uczeni i bardzo surowi. Złożyć wszystkie egzaminy z wiedzy o roślinach. Stąd widać, że kucharze to wielka rzadkość. Są bardzo dobrze opłacani i wszyscy bardzo bogaci”.

Ostrygi można także jeść na gorąco, łączyć z serami pleśniowymi. Tylko po co zabijać smak świeżej ostrygi?

Pozostałe informacje

Fragment rywalizacji w Bratysławie

Polska pokonała Słowację na inaugurację kwalifikacji mistrzostw Europy

Droga na EuroBasket 2027 jest bardzo długa i prowadzi przez dwie fazy kwalifikacyjne. Pierwsza wydaje się być smutną koniecznością, bo Polska musi w niej rywalizować z zespołami znacznie niżej notowanymi.

Zgotowali rodzinom piekło. Teraz pójdą do aresztu

Zgotowali rodzinom piekło. Teraz pójdą do aresztu

Policjanci z regionu zatrzymali dwóch mężczyzn, którzy od dłuższego czasu znęcali się nad swoimi rodzinami. Obaj usłyszeli zarzuty i decyzją sądu trafili do tymczasowego aresztu.

W hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbył się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka
galeria

W hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbył się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

Można się tylko cieszyć, że postać Andrzeja Kasprzaka doczekała się swojego uhonorowania.

Kolejna inwestycja na Ponikwodzie. Tym razem węzeł przesiadkowy

Kolejna inwestycja na Ponikwodzie. Tym razem węzeł przesiadkowy

Mieszkańcy północno-wschodniej części miasta muszą szykować się na kolejne zmiany w ich otoczeniu. Miasto zapowiada inwestycje związane z węzłem przesiadkowym stacji PKP Ponikwoda. Między innymi będzie to rozbudowa ulicy Trześniowskiej, która ma się połączyć z przedłużeniem Węglarza.

Spotkanie z Iloną Wiśniewską w Lublinie. Reporterka opowie o swojej nowej książce

Spotkanie z Iloną Wiśniewską w Lublinie. Reporterka opowie o swojej nowej książce

Polskie Towarzystwo Geograficzne Oddział Lubelski oraz Akademicki Dyskusyjny Klub Książki zapraszają na spotkanie z Iloną Wiśniewską – cenioną reporterką, fotografką i autorką książek o Północy.

Lubelskie hospicjum wyróżnione na ogólnopolskiej gali

Lubelskie hospicjum wyróżnione na ogólnopolskiej gali

Podczas uroczystej gali w Warszawie wręczono Nagrody BohaterON 2025 im. Powstańców Warszawskich – jedno z najważniejszych wyróżnień za działania na rzecz pamięci historycznej i współczesnego patriotyzmu. Wśród laureatów znalazło się Lubelskie Hospicjum dla Dzieci im. Małego Księcia, które zdobyło Złotego BohaterONa w kategorii Organizacja Non-Profit oraz nagrodę publiczności.

„Klasa” kontra „szpont”. Młodzież decyduje, kto będzie językowym „GOAT-em”
MŁODZIEŻOWE SŁOWO ROKU 2025
galeria

„Klasa” kontra „szpont”. Młodzież decyduje, kto będzie językowym „GOAT-em”

Poznaliśmy finałową piętnastkę plebiscytu na Młodzieżowe Słowo Roku 2025. Boomersi mogą już szukać tłumaczeń i głosować na swoich faworytów. Organizatorem konkursu, który w tym roku odbywa się po raz dziesiąty, jest Wydawnictwo Naukowe PWN.

Akademicy z Białej Podlaskiej pokonali na wyjeździe SMS ZPRP I Kielce

AZS AWF Biała Podlaska z kolejną wygraną w lidze

W zaległym spotkaniu szóstej kolejki AZS AWF Biała Podlaska pokonał na wyjeździe SMS ZPRP I Kielce

Lubelscy onkolodzy z nowoczesnym sprzętem. Pomogą jeszcze skuteczniej walczyć z rakiem

Lubelscy onkolodzy z nowoczesnym sprzętem. Pomogą jeszcze skuteczniej walczyć z rakiem

Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli zakończyło modernizację pracowni brachyterapii, jednej z najnowocześniejszych tego typu w kraju. Inwestycja warta blisko 8,6 mln zł obejmowała zakup specjalistycznego sprzętu, w tym tomografu i aparatu USG, oraz kompleksowy remont pomieszczeń.

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Ponad 1,9 tysiąca paczek papierosów bez polskich znaków akcyzy wykryli funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej w Koroszczynie. Do odkrycia przemytu przyczyniły się służbowe labradory Vigo i Zora, wyszkolone do wykrywania wyrobów tytoniowych.

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie
17 listopada 2025, 13:00

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie

Już w najbliższym tygodniu w dniach 17–21 listopada Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie (filie nr 6 i 27) stanie się miejscem spotkań mody, ekologii i społecznego zaangażowania. Biblioteka, we współpracy z Fundacją Mody Cyrkularnej, organizuje wydarzenie ,,Biblioteka w Obiegu’’, które połączy ze sobą pokolenia poprzez ciekawe wykłady, kreatywne zajęcia oraz stylowe pokazy mody. Uczestników czekają lekcje gotowania i rękodzieła oraz przestrzeń do wymiany ubrań i akcesoriów.

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Spółka Warbus ponownie przegrała w sądzie z Gminą Lublin. Sąd Apelacyjny w Lublinie oddalił apelację przewoźnika i podtrzymał wcześniejszy, korzystny dla miasta wyrok dotyczący wielomilionowych roszczeń. To już kolejna sprawa zakończona na korzyść lubelskiego Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego (dawniej ZTM).

Fragment środowych zawodów

PGE Start Lublin pokonał Rilski Sportist w FIBA Europe Cup

Biorąc pod uwagę serię ostatnich porażek, to mecz z Rilskim Sportis był bardzo ważny. Mistrz Bułgarii to drużyna absolutnie w zasięgu lubelskiej ekipy i to było widać od pierwszych akcji w hali Globus.

Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W meczu na szczycie Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W spotkaniu 13. kolejki rozegranym awansem Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

Zgubili się podczas grzybobrania

Zgubili się podczas grzybobrania

Dziadek z wnukami wybrał się na grzybobranie, jednak w pewnym momencie zgubili się w lubartowskich lasach. Pomogła szybka reakcja lokalnego dzielnicowego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium