Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 lutego 2019 r.
15:25

Ostrygi. Instrukcja obsługi. Jak jeść ostrygi?

1 9 A A
Tomasz Taras, szef kuchni w restauracji Kardamon<br />
Tomasz Taras, szef kuchni w restauracji Kardamon
(fot. Maciej Kaczanowski)

Casanova zjadał pięć tuzinów ostryg dziennie. Pisali o nich Shakespeare, Byron i Maupassant. Znamy je z literatury i z filmów z Bondem. Najlepsze są w lutym i marcu. Do ich otwarcia używa się stalowej rękawicy i specjalnego noża

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Nie zapomnę, jak w 2015 roku na Starym Mieście w Lublinie Piotr Michalski, znakomity restaurator z Poznania, częstował gości Europejskiego Festiwalu Smaku świeżymi ostrygami.

- Wiele lat temu czytając „Pamiętniki Casanovy”, czy też pilnie studiując historię napotykałem na dziwną nazwę „ostrygi”. Zastanawiałem się, co to może być i dlaczego w eleganckich restauracjach i straganach Paryża, Włoch, Hiszpanii czy Anglii wszyscy się zachwycają i rozmyślają nad tymi morskimi mieszkańcami, a my w Polsce znamy je z literatury i filmów z Bondem? Aż razu pewnego na moim stole wylądowała skrzyneczka ostryg z oceanu północnego Zakochałem się w nich od pierwszego kęsa - mówi Piotr Michalski.

Festiwalowa akcja ostrygi przeszła najśmielsze oczekiwania Piotra. W ciągu 3 dni w Lublinie „poszło” mnóstwo ostryg. Wylądowały też w karcie Kardamonu, gdzie według wskazówek Michalskiego są do dziś podawane.

Pochodzenie i rozmiary

Ważne, z jakiego kraju pochodzą te najszlachetniejsze owoce morza.

- Pamiętajcie, że ostrygi z różnych regionów świata smakują inaczej. W Japonii są słodko kwaśne, na Florydzie duże, okazałe ostrygi są prawie słodkie, podobnie jak angielskie. Francuskie pachną solą z okolic Marsylii, a polskie niestety smakują tak, jak je nam dostarczą - tłumaczy Piotr Michalski.

W lubelskich hurtowniach spożywczych kupicie ostrygi w kilku rozmiarach.

- Największe mają oznaczenie „0”, najokazalsze na talerzu „1”, moje ulubione. Gastronomiczne najpopularniejsze są ostrygi numer „2”. O reszcie możemy zapomnieć, niech rosną w spokoju, z wyjątkiem chorwackich przepysznych, ale małych ostryg - dodaje Michalski.

Ostrygi najlepiej zjeść od razu. Jeżeli musimy je przechować, wstawiamy do lodówki i przykrywamy wilgotną ściereczką. Nie wolno zalać ich wodą, muszą mieć dostęp powietrza, żeby przeżyły. Tak, bo ostrygi jemy żywe.

Otwieranie ostrygi

Według legendy francuski król Ludwik XIV, wielkich ich smakosz, kazał ściąć kucharza, który podał mu nieświeże ostrygi.
Najważniejsze, żeby kupić świeże ostrygi. W lubelskich hurtowaniach, na stoisko rybne, docierają z Francji lub Holandii w ciągu 48 godzin od połowu.

Surowe normy jakości i kontrole są gwarancją, że żywe ostrygi spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

- Najlepsze ostrygi są w lutym i marcu, w okolicach Walentynek sprowadzamy je codziennie - mówi pracownik działu rybnego jednej z lubelskich sieci.

- Kupując ostrygi pamiętajmy, aby były zamknięte. Oznacza to, że są świeże. Muszą pachnieć. Otwieranie to najtrudniejszy moment konsumpcji. Potrzebny będzie do tego krótki, sztywny nożyk i zabezpieczenie: stalowa rękawica, gruba rękawiczka lub sześciokrotnie złożona ściereczka. Po otwarciu podcinamy mięsień i ostryga gotowa. Powinna pachnieć bryzą nad brzegiem morza o poranku, zapachem jodu i ostatnich spacerów nad brzegiem morza - opowiada Piotr Michalski.

Jak jeść ostrygi?

Uwielbiał je Aleksander Dumas, który jadał je świeżo otwarte, bez żadnych dodatków poza dobrym winem. I to jest najlepszy kierunek.

Wyjęte z muszli ostrygi odkładamy na lód, uważając, żeby nie wylać wody z muszli. Możemy ją przefiltrować przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnym odłamków muszli, powstałych przy otwieraniu.

Wodę wlewamy na powrót do muszli, wkładamy ostrygę i zajadamy. Możemy skropić ostrygę sokiem z cytryny, octem balsamicznym czy tabasco. Jednak przyprawy zagłuszą smak ostryg.

- W internecie znajdziecie także błędne wskazówki. Na przykład: „Ostryg się nie gryzie, tylko łyka”. Bzdura. To ja się pytam: schabowego też połkniesz, czy będziesz gryzł, rozkoszując się jego smakiem? Ostrygi jak najbardziej gryziemy, delektujemy się smakiem, dopiero połykamy - tłumaczy Piotr Michalski.

Co można dodać do ostrygi?

Najlepiej winegret z posiekaną szalotką i biały pieprzem. W warszawskim hotelu Sheraton podaje się ostrygi na kilka sposobów. Polecam ocet winny, świeże mango pokrojone w kosteczkę, papryczkę chili i świeżą kolendrę. Lub wersję: wódka, sok z limonki, tabasco. Wymieszać i polać ostrygę.

Do ostryg można podać bagietkę lub żytni chleb z masłem. Warto też zdać się na inwencje szefa kuchni. Sam Casanova cenił sztukę gotowania i mistrzów zawodu, pisząc tak: „Kucharze i aptekarze, znający tajemnice chemii, uchodzą za ważne osobistości, ponieważ znają się nie tylko na ziołach i roślinach uprawnych, ale posiedli także sztukę takiego łączenia smaków i aromatów, by powstało nowe danie, którego składników nikt nie odgadnie. Aby zostać szefem kuchni, powinno się uzyskać aprobatę kolegium przyrodników, którego członkowie są bardzo uczeni i bardzo surowi. Złożyć wszystkie egzaminy z wiedzy o roślinach. Stąd widać, że kucharze to wielka rzadkość. Są bardzo dobrze opłacani i wszyscy bardzo bogaci”.

Ostrygi można także jeść na gorąco, łączyć z serami pleśniowymi. Tylko po co zabijać smak świeżej ostrygi?

Komentarze 9

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Emeryt z wysoka rewaloryzacją / 16 lutego 2019 o 18:23
+7
Grubasie skończ już bredzić masło drogie ,e ty piszesz o ostrygach
Avatar
Gość / 16 lutego 2019 o 17:05
+5
SULISZ ZJADŁ ZA DARMO, PEWNIE DO LOKALU WLAZŁ Z ŻONĄ I TYM SWOIM SIERŚCIUCHEM NIBY PSEM I PISZE, A GDZIE PŁACIĆ KAZALI TO ALBO 4LITERY OBSMARUJE ALBO POMINIE W WYPOCINACH!!!
Avatar
Jan / 16 lutego 2019 o 16:01
+4
Jeśli ktoś lubi aromat mułu to jego sprawa. Ten artykuł reklamowy spłodził znany zwolennik darmowego żarcia i alkoholu.
Avatar
Gość / 17 lutego 2019 o 23:30
+3
Próbowałem świeżutkie oczywiście nie w Polsce i uwierzcie mi, że śledź to rarytas przy tym jeszcze żywym obślizgłym śmierdzącym wodą morską rarytasem. Nie polecam nikomu, zatrucie możne spowodować śmierć !!!
Avatar
Gucio / 16 lutego 2019 o 19:27
+2
czy takie "dobre" jak kawior ? próbowałem , szkaradztwo
Avatar
Gość / 16 lutego 2019 o 18:13
+2
Artykuł za długi i przekombinowany. Można go było napisać czytelniej i skrócić o połowę. Wtedy może zachęciłby kogoś do spróbowania ostryg (i z podaniem przykładowych cen w sklepach i w knajpach).
Avatar
KrysiaZGazowni / 16 lutego 2019 o 16:15
0
Napisaliscie o Duma - od razu skojarzylem z jednym z bohaterow gry na PC "Soul Reaver". Czlowiek podczas grania wpada jednoczesnie w amok i trans. Revelacja sprzed 20 lat.
Avatar
Gość / 16 lutego 2019 o 15:52
0
DAWNO NIE CZYTAŁEM TAKICH BZDUR - NA NIEMIECKI SZTANDAR LUDU ZAWSZE MOŻNA LICZYĆ - SMAGA PLUS INNE GŁUPY ZAWSZE NAPISZĄ COŚ "WSPANIAŁEGO".
Avatar
Santi / 17 lutego 2019 o 13:06
-3
Nie rozumiem irytacji prowincjuszy z Lublina. Bardzo dobry artykuł, a narzekanie prawdziwych Polaków należy zignorować. Jak ktoś nie lubi ostryg polecam artykuły o smalcu po lubelsku.
Avatar
Gość / 17 lutego 2019 o 23:30
+3
Próbowałem świeżutkie oczywiście nie w Polsce i uwierzcie mi, że śledź to rarytas przy tym jeszcze żywym obślizgłym śmierdzącym wodą morską rarytasem. Nie polecam nikomu, zatrucie możne spowodować śmierć !!!
Avatar
Santi / 17 lutego 2019 o 13:06
-3
Nie rozumiem irytacji prowincjuszy z Lublina. Bardzo dobry artykuł, a narzekanie prawdziwych Polaków należy zignorować. Jak ktoś nie lubi ostryg polecam artykuły o smalcu po lubelsku.
Avatar
Gucio / 16 lutego 2019 o 19:27
+2
czy takie "dobre" jak kawior ? próbowałem , szkaradztwo
Avatar
Emeryt z wysoka rewaloryzacją / 16 lutego 2019 o 18:23
+7
Grubasie skończ już bredzić masło drogie ,e ty piszesz o ostrygach
Avatar
Gość / 16 lutego 2019 o 18:13
+2
Artykuł za długi i przekombinowany. Można go było napisać czytelniej i skrócić o połowę. Wtedy może zachęciłby kogoś do spróbowania ostryg (i z podaniem przykładowych cen w sklepach i w knajpach).
Avatar
Gość / 16 lutego 2019 o 17:05
+5
SULISZ ZJADŁ ZA DARMO, PEWNIE DO LOKALU WLAZŁ Z ŻONĄ I TYM SWOIM SIERŚCIUCHEM NIBY PSEM I PISZE, A GDZIE PŁACIĆ KAZALI TO ALBO 4LITERY OBSMARUJE ALBO POMINIE W WYPOCINACH!!!
Avatar
KrysiaZGazowni / 16 lutego 2019 o 16:15
0
Napisaliscie o Duma - od razu skojarzylem z jednym z bohaterow gry na PC "Soul Reaver". Czlowiek podczas grania wpada jednoczesnie w amok i trans. Revelacja sprzed 20 lat.
Avatar
Jan / 16 lutego 2019 o 16:01
+4
Jeśli ktoś lubi aromat mułu to jego sprawa. Ten artykuł reklamowy spłodził znany zwolennik darmowego żarcia i alkoholu.
Avatar
Gość / 16 lutego 2019 o 15:52
0
DAWNO NIE CZYTAŁEM TAKICH BZDUR - NA NIEMIECKI SZTANDAR LUDU ZAWSZE MOŻNA LICZYĆ - SMAGA PLUS INNE GŁUPY ZAWSZE NAPISZĄ COŚ "WSPANIAŁEGO".
Zobacz wszystkie komentarze 9

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Kuchnia na Wielki Post: Najlepsze przepisy na ryby

Kuchnia na Wielki Post: Najlepsze przepisy na ryby 0 2

Post i ryba, złożenie doskonałe. Mamy dobre przepisy. Zapraszamy w nostalgiczną podróż. Zaczynamy od słynnej restauracji Berensa w Kazimierzu.

Targi Pracy i Edukacji w Puławach. Praca nawet dla krasnoludów [zdjęcia]
galeria

Targi Pracy i Edukacji w Puławach. Praca nawet dla krasnoludów [zdjęcia] 16 4

Potrzebni są sprzedawcy, monterzy, ogrodnicy, kucharze, ślusarze, policjanci, a nawet krasnoludy. Nowych pracowników poszukują firmy z całego powiatu puławskiego. Z ofertami można było zapoznać się podczas tegorocznych Targów Pracy i Edukacji. Swoje atuty pokazywały również szkoły i uczelnie

Budujesz, remontujesz dom? Szukasz mieszkania w Lublinie? Program targów LUBDOM
Zdjęcia
22 marca 2019, 13:00
galeria

Budujesz, remontujesz dom? Szukasz mieszkania w Lublinie? Program targów LUBDOM 2 2

Okna, drzwi, piece, bramy, kominki, materiały budowlane, podłogi, schody, meble, dekoracje, oświetlenie, dachy, pokazy fachowców, najprawdziwszy dom zbudowany w hali oraz premierowa edycja Lubelskiego Kongresu Designu i Architektury – to wszystko w ten weekend na Targach LUBDOM.

Łęczna: Z nowej wieży widokowej widać wszystko jak na dłoni

Łęczna: Z nowej wieży widokowej widać wszystko jak na dłoni 0 5

Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, był jednocześnie pierwszym dniem udostępnienia wieży widokowej. Obiekt znajduje się w odrestaurowanych ruinach dawnego folwarku w Parku Podzamcze.

W 1983 r. uciekli samolotem ze Świdnika do Berlina. Powstał film o tej niezwykłej historii

W 1983 r. uciekli samolotem ze Świdnika do Berlina. Powstał film o tej niezwykłej historii 62 4

Rozmowa z Krzysztofem Załuskim, byłym, wieloletnim dziennikarzem Dziennika Wschodniego, autorem scenariusza filmu dokumentalnego „Pokonać mur”.

Lublin: Szykują duży remont SP nr 33

Lublin: Szykują duży remont SP nr 33 0 0

Dużą metamorfozę ma przejść miejska podstawówka nr 33 przy Pogodnej.

Oszust na „ZUS” twierdził, że chodzi o zwrot podatku

Oszust na „ZUS” twierdził, że chodzi o zwrot podatku 0 0

W sobotę pojawił się w domu mieszkanki gminy Batorz, podając się za urzędnika ZUS. Twierdził, że chodzi o „zwrot podatku”. Zakład Ubezpieczeń Społecznych ostrzega przed oszustem.

Wiosenne Sprawunki. Targi Rzeczy Wyjątkowych w Warsztatach Kultury
27 kwietnia 2019, 10:00

Wiosenne Sprawunki. Targi Rzeczy Wyjątkowych w Warsztatach Kultury 0 0

Już po raz drugi lubelscy projektanci będą mieli okazję zaprezentować swoje przedmioty i usługi podczas Targów Rzeczy Wyjątkowych organizowanych przez Warsztaty Kultury. "Wiosenne sprawunki" zostaną zorganizowane w dniach 27-28 kwietnia w siedzibie Warsztatów przy ul. Grodzkiej 5a. Do 7 kwietnia trwa nabór wystawców.

Pszczółka Polski Cukier AZS UMCS zaczyna maraton od meczu z Widzewem

Pszczółka Polski Cukier AZS UMCS zaczyna maraton od meczu z Widzewem 0 2

Dwa tygodnie przerwy przed finiszem rundy zasadniczej miały ostatnio zawodniczki Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin. Teraz czeka je maraton – w sobotę (godz. 16.30) zmierzą się z Widzewem Łódź

Co się stało z 32-letnim Krzysztofem Falkowiczem? Rodzina czeka

Co się stało z 32-letnim Krzysztofem Falkowiczem? Rodzina czeka 0 0

Gdzie jest zaginiony Krzysztof Falkowicz z Lubartowa? Szeroko zakrojone działania poszukiwawcze wciąż nie dały odpowiedzi na to pytanie.

Pierwszy sprawdzian Speed Car Motoru Lublin na plus. Wygrali z Unią Tarnów

Pierwszy sprawdzian Speed Car Motoru Lublin na plus. Wygrali z Unią Tarnów 181 0

Speed Car Motor Lublin nie miał żadnego problemu z pokonaniem spadkowicza z PGE Ekstraligi Unii Tarnów. W Małopolsce „Koziołki” wygrały 44:34 po 13 biegach.

Samochód z wypożyczalni parkuje na lotnisku za darmo. "Wyjazd z parkingu nie był taki łatwy"
Alarm 24

Samochód z wypożyczalni parkuje na lotnisku za darmo. "Wyjazd z parkingu nie był taki łatwy" 5 3

Nasz czytelnik w minioną sobotę wracał z Londynu. Przez aplikację w telefonie zarezerwował toyotę yaris z wypożyczalni Panek. Niestety, nie mógł wyjechać z parkingu, bo bilet parkingowy nie był opłacony.

Zamkną część basenów Aqua Lublin. Na resztę wpuszczą taniej

Zamkną część basenów Aqua Lublin. Na resztę wpuszczą taniej 0 1

W sobotę i niedzielę (23 i 24 marca) niedostępny dla klientów Aqua Lublin będzie basen olimpijski oraz część aquaparku z basenem zewnętrznym oraz wodnym placem zabaw.

Motor jedzie do Oświęcimia, czyli nie ma mowy o powtórce

Motor jedzie do Oświęcimia, czyli nie ma mowy o powtórce 22 10

Przed Motorem poważny test. Żółto-biało-niebiescy w sobotę pierwszy raz w tym roku powalczą o punkty na wyjeździe. Rywalem ekipy z Lublina będzie Soła Oświęcim. Spotkanie ma zostać rozegrane pół godziny wcześniej niż planowano – o 15.30

Decyzja sądu w sprawie Domu Chemika. Prezydent Puław przerażony i zaskoczony
galeria

Decyzja sądu w sprawie Domu Chemika. Prezydent Puław przerażony i zaskoczony 40 37

Wojewódzki Sąd Administracyjny uchylił decyzję ministerstwa kultury o odmowie wpisania Domu Chemika do rejestru zabytków. Według stowarzyszenia „Puławianie” oznacza to konieczność ponownego wstrzymania robót. Przeciwnego zdania są władze miasta zapewniając, że prace będą kontynuowane.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.