Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 października 2018 r.
7:10

Poczuj jesień w kuchni. Przepisy na dania z dyni, grzybów i innych warzyw

0 0 A A

Na domowych talerzach robi się bardziej kolorowo. Mięsa jakby mniej, za to faszerowanej papryki dużo. Półki w kuchni zaczynają zajmować marynaty i pikle. W spiżarce wiszą warkocze z czosnku i suszone grzyby. Jesień syci nas pełnią smaków

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jesiennie najbardziej lubię dynie. Dynie są na topie. Na całym świecie odbywają się konkursy w ważeniu dyń. Rekord Guinnessa na najcięższą dynię padł w Niemczech. Ważyła 1054 kg. W Polsce w końcu można kupić kilkanaście odmian tego smacznego warzywa. Każde zawiera około 500 bezcennych pestek, które możemy podprażyć na patelni i dodawać do potraw.

Dynia w kuchni

Możliwości jest wiele. Pokrojona w drobną kostkę i uduszona z cebulą i pomidorem, nałożona na podpieczone kromki chleba przetarte czosnkiem, zamienia się pyszną bruschettę. Pokrojona w paski, posmarowana aromatyczną pastą mięsną lub warzywną, zwinięta w ruloniki i zapieczona pod serem staje się smakowitą roladką.

Zjawiskowo wyglądają całe dynie, którym ścina się wierzch. Po wydrążeniu i przesmażeniu z innymi warzywami dynie napełnia się po sam wierzch, zamyka ściętą „pokrywką” i zapieka. Z dyni powstają francuskie tarty. Włosi podają spaghetti z dyni (z cienkich wstążek dyniowych) z pesto zrobionym z pestek dyni. Z parmezanem: coś pięknego.

Z dyni powstają fantastyczne zupy (świetna jest z serkiem kremowym), pieką się imbirowe ciasta na deser, a nawet mufinki. Na zimę zaś robi się z dyni aromatyczne pikle.

Jesienne ragout dyniowe z grzybami

Składniki: 1 kg miąższu z dyni, 50 dag boczniaka, cebula, pęczek zielonej pietruszki, pół szklanki śmietany, olej, świeży tymianek, wędzona papryka (koniecznie), sól, pieprz.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną dynię i grzyby. Dusić do miękkości grzybów, podlać śmietaną, doprawić. Podawać z białą kaszą gryczaną.

Paulina Pietrusik: sałatka z grzybów leśnych

Składniki: 1 kg grzybów świeżych, obgotowanych (opcjonalnie: maślaki, kozaki lub podgrzybki) 1 kg marchwi (utrzeć na tarce o grubych oczkach), 30 dag cebuli ( 4-5 główek), pół litra oleju, 40 dag (2 słoiczki) koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka.

Wykonanie: grzyby odgotować, przekręcić przez maszynkę o dużych oczkach. Tłuszcz rozgrzać, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, poddusić 5 minut, żeby się zeszkliła, dodać utartą marchewkę, dusić 15 minut, aż marchewka zmięknie. Od czasu do czasu zamieszać, potem dodać przekręcone grzyby, koncentrat, sól, pieprz i paprykę, wszystko zamieszać i dusić 40 minut. Przełożyć gorące w słoiczki, zamknąć i w garnku podgrzewać 10 minut. Smakowitych dań pachnących lasem, zachwycających podniebienia.

Agnieszka Filiks: pierś z kurczka na warzywnym ratatouille

Składniki: 4 szt. filetów z kurczaka., 200 g szynki parmeńskiej, 150 g sera koziego, tymianek świeży, pieprz, sól, 50 ml oleju.
Wykonanie: marynujemy pierś w tymianku, soli, pieprzu i nacieramy olejem by skruszała. Z piersi robimy kieszonkę tak, by do środka włożyć kozi ser. Owijamy je szynką parmeńską i obsmażamy na maśle klarowanym na małym ogniu. Przykrywamy ją na patelni tak, aby była mięciutka.

Składniki na ratatouille: 200 g cukinii, 150 g bakłażana, 100 g papryki, 150 g pomidora, 1 łyżka koncentratu, 2 łyżki masła, sól, pieprz, chili.

Wykonanie: warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzane masło rzucamy cukinię i bakłażana, dusimy po chwili dodajemy paprykę, a pod koniec pomidora. Podczas duszenia dodajemy przyprawy czyli pieprz, sól, chili oraz koncentrat. Na tak przygotowane warzywa kroimy pierś z kozim serem i podajemy.

Fasolka po bretońsku

Składniki: 80 dag fasoli białej, 13 dag tłuszczu mieszanego, 5 dag cebuli, 2 dag mąki, 9 dag koncentratu pomidorowego, 2 dag soli, 2 g papryki, 50 dag kiełbasy zwyczajnej w jelicie naturalnym.

Wykonanie: fasolę opłukać, zalać na noc zimną przegotowaną wodą, aby napęczniała i pozostawić w chłodnym miejscu. Na drugi dzień ugotować ją w tej samej wodzie, uzupełniając ilość wody w miarę potrzeby wrzątkiem. Przyrządzić zasmażkę z tłuszczu, magii i cebuli, dodać koncentrat pomidorowy. Sosem zalać ugotowaną fasolę, dodając sól i paprykę do smaku. Kiełbasę opłukać, pokrajać w kostkę, przygrzewać partiami z fasolą. Podawać z ziemniakami. (Oryginalny przepis z czasów PRL).

Gęś pieczona z jabłkami, borówkami i galaretką z porzeczek

Składniki: 4 kg gęsi, 3 dag soli, 5 g majeranku, 1,5 kg jabłek, 3 dag cukru, 10 dag tłuszczu z gęsi.

Wykonanie: oczyszczoną gęś natrzeć wewnątrz solą i startym na proszek majerankiem. Jabłka umyć, obrać, obierzyny włożyć do środka gęsi. Tuszkę uformować, ułożyć grzbietem na blasze, wstawić do gorącego piekarnika, upiec. Jabłka pokrajać w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, oprószyć majerankiem, osolić.

Włożyć do emaliowanego, nieobitego naczynia, podlać tłuszczem gęsim, dusić krótko potrząsając naczyniem, by jabłka nie przywarły do dna. Upieczoną gęś pokroić na 8 porcji. Przy wydawaniu do każdej porcji dodać porcję uduszonych jabłek. Podawać z ziemniakami, borówkami i galaretą z porzeczek.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Lubelskie: Nie żyje 14-letnia dziewczyna potrącona przez pijanego kierowcę
galeria

Lubelskie: Nie żyje 14-letnia dziewczyna potrącona przez pijanego kierowcę

Nie udało się uratować życia 14-latki, która została potracona przez kierowcę volkswagena w miejscowości Miączyn Kolonia. Niestety to nie jedyny śmiertelny wypadek, do którego doszło wczoraj na terenie powiatu zamojskiego.

Oferta abonamentu dla dwóch, a nawet trzech osób w nju mobile

Oferta abonamentu dla dwóch, a nawet trzech osób w nju mobile

W grupie się opłaca! Abonament dla dwojga, a może dla trzech osób? Poznaj ofertę nju mobile abonament – w parze albo trójce płacisz jeden, niższy rachunek i masz darmowe rozmowy, SMS-y, MMS-y i pakiet GB. Skorzystaj z abonamentu nju mobile z przyjacielem, znajomym lub z kimś z rodziny!

"Szybcy i wściekli 9". Repertuar kin i teatrów w Lublinie i regionie [25-27.06]
25 czerwca 2021, 9:00

"Szybcy i wściekli 9". Repertuar kin i teatrów w Lublinie i regionie [25-27.06]

Na ekrany lubelskich kin trafia wyczekiwana dziewiąta odsłona przygód "Szybkich i wściekłych". Co jeszcze będzie można zobaczyć? Sprawdź weekendowy repertuar kin i teatrów z Lublina oraz regionu.

Weekend Variete w Chatce Żaka
25 czerwca 2021, 18:00

Weekend Variete w Chatce Żaka

W piątek i sobotę, 25-26 czerwca, w Chatce Żaka (ul. Radziszewskiego 16) odbędą się cztery pokazy Variete. Występom sztukmistrzów będzie towarzyszyła teatralno-kabaretowa oprawa.

Lubelska Lista Płac. Ile na rękę dostaje kelner, a ile kucharz?
Prawdziwe zarobki

Lubelska Lista Płac. Ile na rękę dostaje kelner, a ile kucharz?

Ile zarabia się na Lubelszczyźnie? Przygotowujemy raport dotyczący faktycznych zarobków w naszym województwie. Na początek przyjrzeliśmy się branży gastronomicznej.

Powrót do publiczności. Koncertowy weekend duetu Jarząbek-Jurkiewicz
film

Powrót do publiczności. Koncertowy weekend duetu Jarząbek-Jurkiewicz

Przez ostatnie miesiące koncertowali tylko online. Teraz duet Jarząbek-Jurkiewicz wraca do koncertowania dla „żywej” publiczności. W ten weekend zagrają trzy koncerty: w Radzyniu Podlaskim, Starym Załuczu i Świdniku

Bogdanka stawia na innowacje

Bogdanka stawia na innowacje

Burzowo w powiecie puławskim. Wiatr łamał gałęzie, grad uszkodził dach

Burzowo w powiecie puławskim. Wiatr łamał gałęzie, grad uszkodził dach

Puławscy strażacy w trakcie czwartkowej burzy wyjeżdżali 24 razy. W większości do połamanych gałęzi i drzew. W Kolonii Brzeźce uszkodzony został dach jednego z domów. To dopiero początek burzowego sezonu. Kolejna nawałnica spodziewana jest dzisiejszego popołudnia.

Pozrywane dachy, połamane drzewa. Krajobraz po burzach w Lubelskiem
wideo, zdjęcia
galeria

Pozrywane dachy, połamane drzewa. Krajobraz po burzach w Lubelskiem

Największe straty są w powiecie opolskim. To tam strażacy w nocy wyjeżdżali najczęściej. Jeszcze dziś gminy mają otrzymać pieniądze dla poszkodowanych rodzin.

Koronawirus w Polsce. Jedno województwo bez nowych zakażeń
raport z piątku

Koronawirus w Polsce. Jedno województwo bez nowych zakażeń

Mamy 133 nowe, potwierdzone przypadki zakażenia koronawirusem w Polsce – podało w piątek rano Ministerstwo Zdrowia. W ciągu ostatniej doby w województwie lubelskim odnotowano 13 nowych zakażeń.

Gryf Gmina Zamość świętuje 10-lecie istnieja i zaprasza na cykl turniejów dla dzieci i młodzieży

Gryf Gmina Zamość świętuje 10-lecie istnieja i zaprasza na cykl turniejów dla dzieci i młodzieży

W najbliższym tygodniu na sympatyków i kibiców Gryfa Gmina Zamość czeka mnóstwo atrakcji

Lublin. MOSiR znowu na minusie. Dostanie wsparcie od miasta

Lublin. MOSiR znowu na minusie. Dostanie wsparcie od miasta

Miasto przekaże 2 mln zł z kieszeni podatników na ratowanie Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji. Na taki zastrzyk zgodziła się dzisiaj Rada Miasta na wniosek prezydenta Lublina. Spółka kolejny rok działalności zamknęła stratą

Felieton. Gry stadionowe w Lublinie i na Euro 2020
Felieton

Felieton. Gry stadionowe w Lublinie i na Euro 2020

Działo się ostatnio i na stadionach i wokół nich.

Cud, że nie ma ofiar śmiertelnych. Wielki pożar w Nowej Białej
wideo
film

Cud, że nie ma ofiar śmiertelnych. Wielki pożar w Nowej Białej

W wyniku ogromnego pożaru w Nowej Białej, dach nad głową straciło ponad sto osób. - Wszystko stanęło w płomieniach. Zapalał się dom od domu, stajnia od stajni – opowiada jeden z pogorzelców.

Co robią radni Lublina w nocy? Długo rozmawiają o "pornografii"

Co robią radni Lublina w nocy? Długo rozmawiają o "pornografii"

Na definicję pornografii zboczyła nocna dyskusja miejskich radnych nad petycją firmowaną m.in. przez fundację Kai Godek. Były spory o sztukę oraz… obrazki z golizną. A jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. I o to, komu ich nie dawać

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.