Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 października 2018 r.
7:10

Poczuj jesień w kuchni. Przepisy na dania z dyni, grzybów i innych warzyw

Na domowych talerzach robi się bardziej kolorowo. Mięsa jakby mniej, za to faszerowanej papryki dużo. Półki w kuchni zaczynają zajmować marynaty i pikle. W spiżarce wiszą warkocze z czosnku i suszone grzyby. Jesień syci nas pełnią smaków

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jesiennie najbardziej lubię dynie. Dynie są na topie. Na całym świecie odbywają się konkursy w ważeniu dyń. Rekord Guinnessa na najcięższą dynię padł w Niemczech. Ważyła 1054 kg. W Polsce w końcu można kupić kilkanaście odmian tego smacznego warzywa. Każde zawiera około 500 bezcennych pestek, które możemy podprażyć na patelni i dodawać do potraw.

Dynia w kuchni

Możliwości jest wiele. Pokrojona w drobną kostkę i uduszona z cebulą i pomidorem, nałożona na podpieczone kromki chleba przetarte czosnkiem, zamienia się pyszną bruschettę. Pokrojona w paski, posmarowana aromatyczną pastą mięsną lub warzywną, zwinięta w ruloniki i zapieczona pod serem staje się smakowitą roladką.

Zjawiskowo wyglądają całe dynie, którym ścina się wierzch. Po wydrążeniu i przesmażeniu z innymi warzywami dynie napełnia się po sam wierzch, zamyka ściętą „pokrywką” i zapieka. Z dyni powstają francuskie tarty. Włosi podają spaghetti z dyni (z cienkich wstążek dyniowych) z pesto zrobionym z pestek dyni. Z parmezanem: coś pięknego.

Z dyni powstają fantastyczne zupy (świetna jest z serkiem kremowym), pieką się imbirowe ciasta na deser, a nawet mufinki. Na zimę zaś robi się z dyni aromatyczne pikle.

Jesienne ragout dyniowe z grzybami

Składniki: 1 kg miąższu z dyni, 50 dag boczniaka, cebula, pęczek zielonej pietruszki, pół szklanki śmietany, olej, świeży tymianek, wędzona papryka (koniecznie), sól, pieprz.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną dynię i grzyby. Dusić do miękkości grzybów, podlać śmietaną, doprawić. Podawać z białą kaszą gryczaną.

Paulina Pietrusik: sałatka z grzybów leśnych

Składniki: 1 kg grzybów świeżych, obgotowanych (opcjonalnie: maślaki, kozaki lub podgrzybki) 1 kg marchwi (utrzeć na tarce o grubych oczkach), 30 dag cebuli ( 4-5 główek), pół litra oleju, 40 dag (2 słoiczki) koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka.

Wykonanie: grzyby odgotować, przekręcić przez maszynkę o dużych oczkach. Tłuszcz rozgrzać, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, poddusić 5 minut, żeby się zeszkliła, dodać utartą marchewkę, dusić 15 minut, aż marchewka zmięknie. Od czasu do czasu zamieszać, potem dodać przekręcone grzyby, koncentrat, sól, pieprz i paprykę, wszystko zamieszać i dusić 40 minut. Przełożyć gorące w słoiczki, zamknąć i w garnku podgrzewać 10 minut. Smakowitych dań pachnących lasem, zachwycających podniebienia.

Agnieszka Filiks: pierś z kurczka na warzywnym ratatouille

Składniki: 4 szt. filetów z kurczaka., 200 g szynki parmeńskiej, 150 g sera koziego, tymianek świeży, pieprz, sól, 50 ml oleju.
Wykonanie: marynujemy pierś w tymianku, soli, pieprzu i nacieramy olejem by skruszała. Z piersi robimy kieszonkę tak, by do środka włożyć kozi ser. Owijamy je szynką parmeńską i obsmażamy na maśle klarowanym na małym ogniu. Przykrywamy ją na patelni tak, aby była mięciutka.

Składniki na ratatouille: 200 g cukinii, 150 g bakłażana, 100 g papryki, 150 g pomidora, 1 łyżka koncentratu, 2 łyżki masła, sól, pieprz, chili.

Wykonanie: warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzane masło rzucamy cukinię i bakłażana, dusimy po chwili dodajemy paprykę, a pod koniec pomidora. Podczas duszenia dodajemy przyprawy czyli pieprz, sól, chili oraz koncentrat. Na tak przygotowane warzywa kroimy pierś z kozim serem i podajemy.

Fasolka po bretońsku

Składniki: 80 dag fasoli białej, 13 dag tłuszczu mieszanego, 5 dag cebuli, 2 dag mąki, 9 dag koncentratu pomidorowego, 2 dag soli, 2 g papryki, 50 dag kiełbasy zwyczajnej w jelicie naturalnym.

Wykonanie: fasolę opłukać, zalać na noc zimną przegotowaną wodą, aby napęczniała i pozostawić w chłodnym miejscu. Na drugi dzień ugotować ją w tej samej wodzie, uzupełniając ilość wody w miarę potrzeby wrzątkiem. Przyrządzić zasmażkę z tłuszczu, magii i cebuli, dodać koncentrat pomidorowy. Sosem zalać ugotowaną fasolę, dodając sól i paprykę do smaku. Kiełbasę opłukać, pokrajać w kostkę, przygrzewać partiami z fasolą. Podawać z ziemniakami. (Oryginalny przepis z czasów PRL).

Gęś pieczona z jabłkami, borówkami i galaretką z porzeczek

Składniki: 4 kg gęsi, 3 dag soli, 5 g majeranku, 1,5 kg jabłek, 3 dag cukru, 10 dag tłuszczu z gęsi.

Wykonanie: oczyszczoną gęś natrzeć wewnątrz solą i startym na proszek majerankiem. Jabłka umyć, obrać, obierzyny włożyć do środka gęsi. Tuszkę uformować, ułożyć grzbietem na blasze, wstawić do gorącego piekarnika, upiec. Jabłka pokrajać w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, oprószyć majerankiem, osolić.

Włożyć do emaliowanego, nieobitego naczynia, podlać tłuszczem gęsim, dusić krótko potrząsając naczyniem, by jabłka nie przywarły do dna. Upieczoną gęś pokroić na 8 porcji. Przy wydawaniu do każdej porcji dodać porcję uduszonych jabłek. Podawać z ziemniakami, borówkami i galaretą z porzeczek.

Pozostałe informacje

Sprzedawali chronione gatunki bez odpowiednich zezwoleń

Sprzedawali chronione gatunki bez odpowiednich zezwoleń

Nielegalny handel chronionymi gatunkami zwierząt podczas targów egzotycznych w Lublinie. Policjanci zabezpieczyli 6 żółwi błotnych, 3 kameleony oraz 25 pytonów królewskich.

Rowerem po ekspresówce

Rowerem po ekspresówce

Skrajną nieodpowiedzialnością wykazał się 23-letni rowerzysta, który pod drodze krajowej S19 poruszał się rowerem.

 Gala Thanksgiving 2025 w Chatce Żaka

Gala Thanksgiving 2025 w Chatce Żaka

Gala Thanksgiving to wyjątkowe i pełne podniosłej atmosfery święto wymiany kulturowej, organizowane przez fundację Abraham D. Ministry, która od wielu lat wspiera dialog międzykulturowy poprzez sztukę, modę, muzykę i performance.

Główna część uroczystości odbyła się na Placu dr. E. Łuczkowskiego
galeria

Chełm świętował Niepodległość. Wspólna duma i pamięć o bohaterach

Msza za Ojczyznę, salwa honorowa, defilada, bieg i koncert pełen emocji – tak Chełm uczcił Narodowe Święto Niepodległości. We wtorek, 11 listopada, setki mieszkańców wyszły na ulice, by wspólnie oddać hołd tym, którzy walczyli o wolność Polski.

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci
DZIEŃ WSCHODZI
film

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci

ZUS ostrzega przed fałszywymi informacjami o rzekomych listopadowych przeliczeniach emerytur i rent. W internecie pojawiła się fala materiałów generowanych przez sztuczną inteligencję, które mogą prowadzić do wyłudzenia danych i pieniędzy. Instytucja przypomina, że rzetelne informacje o świadczeniach dostępne są wyłącznie w jej oficjalnych kanałach.

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Żołnierze 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej ponownie odwiedzają szkoły regionu. Wystartowała czwarta edycja ogólnopolskiego programu „Edukacja z wojskiem”, realizowanego wspólnie przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Ministerstwo Obrony Narodowej.

Po niedzielnej porażce ze Skrą Bełchatów w środę siatkarze Bogdanki LUK Lublin zagrają w Zawierciu

Bogdanka LUK Lublin zagra wieczorem z Aluron CMC Wartą Zawiercie

W meczu rozgrywanym awansem z 13. kolejki Bogdanka LUK Lublin zmierzy się na wyjeździe z Aluron CMC Wartą Zawiercie. Pierwszy gwizdek środowego spotkania o godzinie 20.30

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium