Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 czerwca 2017 r.
10:07

Na co zamienić mięso? 10 przysmaków, których musisz spróbować w czerwcu

W czerwcu na warzywniakach jest świeżo, sezonowo i lokalnie. Jeszcze są szparagi, dojrzewają czereśnie na pierogi, a rzodkiewka do sałat i twarożku jest najsmaczniejsza. Soczysta fasolka szparagowa z masłem i bułką zachwyca smakiem dzieciństwa, a pierwsze kurki w śmietanie z młodymi ziemniakami oddam za najlepszy stek z grilla

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Czerwiec to także idealny czas na odstawienie mięsa. Obfitość owoców i warzyw plus pierwsze grzyby i dobre młode ziemniaki skłaniają ku diecie owocowo-warzywnej, która - w skrócie - oczyści organizm z toksyn i poprawi nasze samopoczucie. W dodatku dania warzywne dodają energii. Oto 10 smacznych i zdrowych propozycji.

Botwina czyli chłodnik

Składniki: pęczek botwiny, pęczek rzodkiewek i pęczek koperku. 3 ogórki gruntowe, litr kefiru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżka cukru, 1 cytryna, szczypiorek.

Wykonanie: umyć botwinkę, posiekać razem z buraczkami. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru, gotować 5 minut, schłodzić. Obrane ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę, dodać do wywaru razem z pokrojonym koperkiem i roztartym czosnkiem. Dosłodzić, dodać sok z cytryny, wszystko dobrze wymieszać. Zalać kefirem, obficie posypać szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin, niech się przegryzie.

Bób najlepszy z wody

Najlepiej gotować go w osolonej wodzie przez 3 minuty, żeby był ale dente. Można posypać go na talerzu świeżo zmielonym pieprzem. Gdy chcemy zrobić z bobu drugie danie, na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy kilka ząbków posiekanego czosnku i dużo zielonego koperku. Wrzucamy bób, mieszkamy i podajemy z młodymi ziemniakami.

Czereśnie i pierogi

Składniki: klasyczne ciasto na pierogi, 50 dag czereśni, pół kostki masła, 1 opakowanie śmietany, cukier, cynamon.

Wykonanie: z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką krążki. Na każdą porcję nakładać po kilka połówek czereśni. Zlepić, ugotować w osolonej wodzie. Na talerzach polać roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Podawać ze śmietaną.

Fasolka szparagowa

Składniki: 25 dag fasolki, łyżka podpieczonych orzeszków piniowych, łyżka namoczonych drobnych rodzynek, 1 mała cebula pokrojona w kostkę, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 4 łyżki oliwy, grubo mielony kolorowy pieprz.

Wykonanie: fasolkę ugotować. Na oliwie powoli zeszklić cebulę. Dodać fasolkę, rodzynki i orzeszki. Wymieszać, dusić kilka minut. Doprawić pieprzem i zieloną pietruszką. Fasolka świetnie smakuje solo, jest bardzo smacznym dodatkiem do mięs.

Groszek w strąkach

Na targu i w sklepie można kupić duże strąki zielonego groszku. To doskonały dodatek do mięs. Wystarczy go blanszować, następnie podsmażyć na maśle.

Strąki groszku po blanszowaniu doskonale sprawdzą się w sałatkach łączonym z mięsem. Na przykład z plastrami wołowiny na zimno. Zielony groszek w strąkach pasuje do makaronów.

Młode ziemniaki

Najlepsze są z kwaśnym mlekiem. Ale z zapiekance też są bardzo dobre.
Składniki: kilogram młodych ziemniaków, 1/2 łyżki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżka masła, 1/2 kg sera lub bryndzy, 1 szklanka śmietany, 2 jajka.

Wykonanie: ugotować ziemniaki w mundurkach. Oczyścić, duże pokroić, posolić, posypać pieprzem. Kłaść cienką warstwą w naczyniu, dodać masło, posypać serem albo bryndzą i polać śmietaną. Tak przygotować 2-3 warstwy, z tym, żeby ostatnia warstwa była z ziemniaków. Polać z wierzchu śmietaną, nakryć przykrywką i dusić w piekarniku 30-40 minut. Na koniec przykrywkę na 5-10 minut zdjąć, żeby górna warstwa ziemniaków się zarumieniła.

Ogórki małosolne na soljankę

Składniki: 1,5 kg kury, 25 dag karczku, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, 4 ziemniaki, 4 kiszone ogórki, listek laurowy, sól, pieprz, chili, lubczyk, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, pół szklanki kwaśnej śmietany.

Wykonanie: zalać mięso zimną wodą, dodać listek bobkowy, pieczoną cebulę, sól, pieprz. Ugotować esencjonalny bulion. Na maśle podsmażyć warzywa i ziemniaki pokrojone w plastry. Dodać do garnka z przecedzonym bulionem. W małej ilości wody udusić plasterki kiszonych ogórków. Dołożyć do zupy wraz z kawałkami mięsa. Zaprawić śmietaną i mąką. Zagotować. Przyprawić lubczykiem i chili.

Rabarbar

Składniki: 2 kg rabarbaru, 2 główki czosnku, 2 ostre czerwone papryki, 10 słodkich papryk, szklanka cukru, 2 łyki soli, 2 łyżki oleju, 1 łyżka 10% octu.

Wykonanie: rabarbar obrać ze skórki. Paprykę zemleć w maszynce. Dodać sól, cukier, olej. Gotować 20 minut na wolnym ogniu, dodać roztarty czosnek z octem, gotować 10 minut. Wlać do wyparzonych słoiczków. Zapasteryzować.

Rzodkiewka

Najlepsza jest na chlebie z masłem. Rzodkiewki dodaje się do twarożku, chłodnika, sałatek i sosów jogurtowych. W restauracjach na topie jest młoda rzodkiewka z łodyżkami. Krojoną na pół smaży się na maśle i podaje do mięs. Najnowsza moda to rzodkiewki kiszone, które kisi się tak samo jak ogórki małosolne.

Szparagi z rokpolem

Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych, 1 łyżka masła, 10 dag sera pleśniowego, 2 szklanki śmietany, sól, pieprz.

Wykonanie: zielone szparagi wrzucić na wrzątek. Gotować kilka minut do miękkości. Wyjąć łyżką cedzakową, wrzucić do naczynia i wymieszać ze stopionym masłem, aby były dokładnie oklejone. Na tarce zetrzeć ser, wrzucić do garnka, wlać słodką śmietankę, postawić na ogniu i delikatnie mieszając, zagotować. Doprawić solą z pieprzem.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Był zawsze tam, gdzie grała Chełmianka – na stadionie, przy ławce rezerwowych, w szatni i na trybunach. W wieku 75 lat zmarł Janusz Oleszkiewicz, wieloletni kierownik drugiego zespołu i drużyn młodzieżowych biało-zielonych.

AZS AWF Biała Podlaska przegrał w derbach z KPR Padwą Zamość 27:30

I Liga Centralna Piłkarzy Ręcznych: w derbach KPR Padwa lepsza od AZS AWF Biała Podlaska

W meczu derbowym KPR Padwa Zamość pokonała na wyjedzie AZS AWF Biała Podlaska 30:27. Tym samym zamościanie wzięli rewanż za ostatnią przegraną w wojewódzkim finale Pucharu Polski

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lubelskie Centrum Konferencyjne zostało nagrodzone w konkursie Lodołamacze 2025 w kategorii „Przyjazna Przestrzeń”. To wyróżnienie trafia do instytucji i firm, które szczególnie dbają o dostępność i otwartość swoich przestrzeni dla osób z niepełnosprawnościami.

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Prezydent RP Karol Nawrocki podpisał ustawę o pomocy obywatelom Ukrainy - przekazał w piątek szef prezydenckiej kancelarii Zbigniew Bogucki. Poinformował też, że w poniedziałek do Sejmu trafią dwa projekty: ws. wydłużenia okresu, po którym obcokrajowcy mogą ubiegać się o polskie obywatelstwo, oraz ws. ścigania banderyzmu. Zapisy ustawy ograniczają m.in. wypłatę 800 plus.

Budowa S19

Unia sypie kasą na drogi. Miliony na ekspresówkę z Lublina do Lubartowa

Unia Europejska dokłada miliony do budowy S19 Lublin - Lubartów Północ. Trasa ma być gotowa pod koniec 2027 roku.

Siatkarze Avii w weekend zagrają na terenie beniaminka z Grodziska Mazowieckiego

PZL Leonardo Avia Świdnik celuje w pierwsze zwycięstwo w tym sezonie

W trzeciej kolejce PZL Leonardo Avia Świdnik zagra na wyjeździe ze Spartą Grodzisk Mazowiecki. Sobotnie spotkanie rozpocznie się o godzinie 18

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?
galeria

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?

Najpierw 3-letnia nauka, a później służba. W piątek 16 nowych funkcjonariuszy Straży Granicznej złożyło ślubowanie. Zarobią od 5300 zł na rękę.

Niedzielnym uroczystościom będzie towarzyszył przemarsz ulicami Lubelską, Pocztową i Hrubieszowską

Inauguracja roku akademickiego w PANS Chełm. Będą utrudnienia w ruchu

W niedzielę, 28 września, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie zainauguruje rok akademicki 2025/2026. W programie znalazła się msza święta, uroczysty przemarsz i oficjalna część w siedzibie uczelni. Kierowcy muszą liczyć się z czasowymi utrudnieniami.

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych
sonda

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych

Temat zakazu nocnej sprzedaży alkoholu w Warszawie obiegł ostatnio cały kraj. Stołeczni radni, póki co wprowadzili prohibicję na terenie dwóch dzielnic. Ale od lipca przyszłego roku ma to już dotyczyć całego miasta. Czy takie rozwiązanie jest potrzebne również w Lublinie? Zapytaliśmy o to miejskich radnych.

Tężnia nad Krzną i ścieżka

Nad Krzną będzie nowe miejsce do odpoczynku. Podest, hamaki i lornetki

Nad Krzną powstanie nowe miejsce do odpoczynku. Urzędnicy szukają teraz wykonawcy.

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Trwa wielkie odliczanie do niedzielnego, rewanżowego meczu finałowego PGE Ekstraligi. O godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się przy Al. Zygmuntowskich z PRES Grupą Deweloperską Toruń. W piątek odbyła się przedmeczowa konferencja prasowa, w której wzięli Maciej Kuciapa i Bartosz Zmarzlik. Z jakim nastawieniem „Koziołki” podejdą do decydującej batalii o złoto?

Z całego serca dziękujemy każdej osobie, która oddała głos za naszymi zwierzakami. To dzięki Wam możemy działać jeszcze skuteczniej i z jeszcze większą nadzieją patrzeć w przyszłość - napisali po ogłoszeniu wyników głosowania pracownicy schroniska dla zwierząt w Zamościu.

Wielka radość w schronisku dla zwierząt. To oni dostaną 1,3 mln zł z budżetu obywatelskiego

Nie strefy sportu, nie modernizacja boiska i nie naprawa drogi, ale gruntowny remont budynku dla psów w schronisku dla bezdomnych zwierząt w Zamościu to inwestycja, która jako projekt ogólnomiejski zostanie w 2026 roku zrealizowana z budżetu obywatelskiego. Jest na to zabezpieczone 1,3 mln zł.

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Masz mało czasu, a chcesz podarować coś z klasą? Zamiast szukać przypadkowego drobiazgu, wybierz dopracowany, gotowy zestaw w eleganckiej oprawie. Jeśli potrzebujesz punktu startu, zajrzyj na prezent dla niego - łatwo dopasujesz styl do osoby obdarowywanej. Pomyśl o tym jak o krótkiej ścieżce decyzyjnej: cel, styl, osobisty akcent. Gdy te trzy elementy zagrają, nawet wybór w pośpiechu wygląda jak planowany z wyprzedzeniem.

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Chełmscy kryminalni odnaleźli poszukiwaną listem gończym 44-latkę. Kobieta, chcąc uniknąć zatrzymania, schowała się w szafie pod płaszczem. Zamiast wolności zyskała dodatkowe zarzuty – tym razem za kradzież z włamaniem na miejscowym targu.

kurtka zimowa M-TAC

Survival w mieście i w lesie – jaka kurtka zimowa sprawdzi się w obu warunkach?

Dlaczego wybór odpowiedniej kurtki zimowej ma znaczenie? Zima w mieście może być równie bezlitosna, co mróz w lesie. Niezależnie czy codziennie przemierzasz ulice, czy wybierasz się na weekendowy survival, odpowiednia kurtka zimowa to podstawa. Wybór nie jest prosty, bo często zwykłe modele są albo modne, albo funkcjonalne, rzadko łączą oba te aspekty. Właśnie tutaj wkracza kurtka survivalowa, która łączy wytrzymałość z estetyką. W codziennym użytkowaniu docenimy jej lekkość i wygodę, a w lesie – odporność na warunki atmosferyczne.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium