Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 września 2016 r.
14:03

Najlepsi szefowie kuchni w woj. lubelskim. Kim są laureaci konkursu Good Chef?

Piotr Wójcik, Good Chef 2016 (fot. Michał Patroń / materiały Europejskiego Festiwalu Smaku)
Piotr Wójcik, Good Chef 2016 (fot. Michał Patroń / materiały Europejskiego Festiwalu Smaku)

Zaszczytny tytuł Good Chef 2016 zdobył na Europejskim Festiwalu Smaku Piotr Wójcik z restauracji Sarzyński. Jego „zastępcami” są Agnieszka Filiks z restauracji Siwy Dym w Celejowie oraz Artur Góra z restauracji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka. Szefem kuchni regionalnej została Agnieszka Filiks, Kulinarnym Talentem Roku Piotr Skwarek z restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Po raz pierwszy na Europejskim Festiwalu Smaku odbył się profesjonalny konkurs dla najlepszych szefów kuchni z regionu.

- Moje gratulacje dla wszystkich nominowanych. Zawodnicy mieli na przygotowanie potraw tylko 30 minut, a mimo to poziom dań przygotowanych w oparciu o wieprzowinę rasy puławskiej i produkty sygnowane Marką Lubelskie był bardzo wysoki - mówi Jean Bos, szef kuchni restauracji Eco w Hotelu Agit, który przez kilkanaście lat gotował dla króla Belgi, a w konkursie był przewodniczącym komisji sędziowskiej.

- Potwierdzam. Bardzo wysoki poziom. Na tle najważniejszych, profesjonalnych konkursów nie mamy czego się wstydzić - dodaje Andrzej Rudziński, sędzia techniczny z Technikum Lider.

- Szefowie wydobyli z mięsa czysty smak, bardzo dobrze dobrali lokalne składniki - dodaje Along Yim, pierwsza dama kuchni azjatyckiej, która specjalnie przyleciała z Seulu, żeby gotować na festiwalu i sędziować w konkursie. Co ugotowali zwycięzcy?

Good Chef Piotr Wójcik

Piotr Wójcik, młody gniewny i bardzo utalentowany z Restauracji Sarzyński, zwyciężył w konkursie. - Miała być kuchnia prosto od człowieka, wieprzowina rasy puławskiej, lokalne produkty. Miałem 30 minut, zdążyłem. Schab, szybka marynata, czosnek, sól, pieprz, miód. Podsmażyłem na oliwie z czosnkiem i tymiankiem, dodałem masło, schab mi odpoczął. W międzyczasie przyrządzałem chrupiącą panierkę: patent z „kiedyś” - bułka tarta, musztarda, miód, tymianek, majeranek, masło.

Rozciągnąłem na kawałku mięsa. Piec miałem już rozgrzany, 180 stopni, 5 minut, 200 stopni 5 minut, szybkie podwędzenie sianem i lawenda. Idealnie, w punkt - śmieje się Piotr Wójcik.
Do schabu dołożył proste dodatki: cebulę piklowaną, karmelizowane gruszki, prosty szpinak i kremowe puree z dyni z serem. - Wykończyłem mocnym sosem powstałym z redukcji dwóch sosów, które zostały z cebuli i gruszki. Prosto, szybko. I czysty smak - dodaje Wójcik.

 

Agnieszka Filiks, Szef Kuchni Regionalnej i Artur Góra, III miejsce w konkursie (fot. Michał Patroń / materiały Europejskiego Festiwalu Smaku)

Szef Kuchni Regionalnej Agnieszka Filiks

Jedyna kobieta wśród doborowego składu. Zajęła drugie miejsce w konkursie i dostała od komisji tytuł Szef Kuchni Regionalnej. Za szacunek dla sezonowych i lokalnych produktów, za kwiaty na talerzu.

- Kiedy ogłoszono, że weszłam do finału i staję do walki z Piotrem Wójcikiem z restauracji Sarzyński i Arturem Górą z restauracji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka, oniemiałam. Bardzo bałam się, że sobie nie poradzę. Za chwilę podszedł do mnie Jean Bos i powiedział, że podniosłam bardzo wysoko poprzeczkę - cieszy się Filiks.

Co przyrządziła? - Rozklepałam schab, natarłam solą i pieprzem, ziołami. Zrobiłam panierkę z serem, zwinęłam schab w roladkę. Obsmażyłam. Przesmażyłam mirabelki, zrobiłam kuleczki z dyni i jabłek. Dalej sos na bazie miodu. Było mi mało. Szybko zrobiłam uszka z kaszą gryczaną i boczkiem, żeby podkręcić danie na talerzu - śmieje się Agnieszka Filiks.

Piotr Skwarek, Kulinarny Talent Roku (fot. Michał Patroń / materiały Europejskiego Festiwalu Smaku)

Kulinarny Talent 2016 Piotr Skwarek

Piotr to jeden z najzdolniejszych szefów kuchni na Lubelszczyźnie. W restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski z kuchnią regionalną czyni cuda. Do końca nie był pewien, czy podejmie wyzwanie.

Poradził sobie śpiewająco. Co ugotował? - Zamarynowałem schab w szałwii, dodałem czosnek, sól i pieprz. Natarłem mięso musztardą, dodałem ser. Do medalionów dodałem jabłko karmelizowane, wśród dodatków: małe cebulki - wylicza skromnie.
Co tu kryć, zespół sędziów nie krył ukontentowania.

II vice Good Chef Artur Góra

Wychowanek Lucjana Klaczyńskiego od lat tworzy wysoką markę restauracji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka.

- Moje miejsce jest w kuchni. Nie pcham się na afisz. Gotuję według szlachetnych zasad kuchni polskiej. U mnie mają być najlepsze składniki. Świeże i sezonowe. Do tego dużo ziół, które od lat hoduję. I “dzikusy” z ogrodu i lasu. Dzika mięta, majeranek, jadalny chwast - opowiada Góra.

Czym zaskoczył sędziów Artur Góra? - To bardzo mocny zawodnik. Wie, czego chce - mówi Jean Bos. Góra zaskoczył też Along Yim, pierwszą damę kuchni azjatyckiej. Mówiła o bezbłędnym smaku potrawy.

Co przyrządził?

- Ja jestem od gotowania, nie mówienia jak - śmieje się Artur Góra. - Przyrządziłem jak najprościej. Kasza pęczak, bo bardzo lubię kasze. Do tego świeże warzywa w kosteczkę. Mieszanka ziół z mojego ogrodu: majeranek z tymiankiem. Sól, pieprz, trochę miodu pitnego. Schab na masło, sól, pieprz, czosnek. Nie ma co kombinować. Obsmażyłem, trochę boczku na smak. Sos: śliwki, mirabelki, miód.

Sędziowie o szefach

W finale do sędziów dołączyła Małgorzata Kalicińska, autorka „Domu nad rozlewiskiem”, która na festiwalu także gotowała, prezentując boczek rasy puławskiej po koreańsku. Ostatnio wydała niezwykłą książkę kucharską: „Dom w Ulsan, czyli nasze rozlewisko”. Kalicińskiej dania finałowe smakowały.

Jean Bos cieszy się, że na Lubelszczyźnie mamy takich mistrzów. - W tym konkursie wszyscy wygrali. Każdy z uczestników pokazał klasę - mówi Bos.

- Ten konkurs był dla nas bardzo dużym wyzwaniem. Jean Bos postawił bardzo ostre warunki. Od początku założyliśmy, że bardzo szybko będzie to jeden z najważniejszych, profesjonalnych konkursów w Polsce - dodaje Andrzej Rudziński.

Patronat merytoryczny nad konkursem objęło Technikum „Lider” w Lublinie – jedyna szkoła w województwie lubelskim i ósma szkoła w Polsce uhonorowana tytułem Kuźnia Talentów Kulinarnych. Tytuł został nadany przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Pozostałe informacje

Twoja krew ratunkiem dla kogoś innego. Sprawdź, gdzie będą odbywać się akcje krwiodawstwa w Lubelskiem

Twoja krew ratunkiem dla kogoś innego. Sprawdź, gdzie będą odbywać się akcje krwiodawstwa w Lubelskiem

Krew jest cennym lekarstwem, którego nie da się wyprodukować w warunkach laboratoryjnych. Dlatego tak ważne jest dzielenie się nią. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zaprasza na cotygodniowe akcje oddawania krwi. Zwłaszcza że zaczyna się sezon wakacyjny i w magazynach zaczynają się braki.

Avia Świdnik tylko zremisowała z Czarnymi Połaniec

Avia Świdnik zremisowała z Czarnymi Połaniec

Avia Świdnik dwukrotnie odrabiała straty w meczu z Czarnymi Połaniec: z 1:2 i z 2:3. W doliczonym czasie Paweł Uliczny nie strzelił rzutu karnego. Ostatecznie spotkanie zakończyło remisem 3:3

Bartosz Zmarzlik nie dał rywalom szans w Grand Prix Niemiec

Bartosz Zmarzlik nie dał rywalom szans w Grand Prix Niemiec

Bartosz Zmarzlik show. Lider Orlen Oil Motoru Lublin zaprezentował wyborną formę i wygrał Grand Prix Niemiec w Landshut. Z dobrej strony zaprezentowali się także inni zawodnicy trzykrotnych mistrzów Polski

Poradnik wyborcy – terminy i co zrobić, aby głosować nie w swoim okręgu

Poradnik wyborcy – terminy i co zrobić, aby głosować nie w swoim okręgu

Kalendarz wyborczy nie tylko podaje terminy pierwszej i ewentualnie drugiej tury wyborów prezydenckich, ale określa też dokładne daty czynności, jakie muszą wykonać komitety, a także wyborcy, jeśli np. chcą mieć nieodpłatny transport lub zamierzają głosować poza swoim okręgiem.

Chełm wybuduje schrony. Miasto ma plan

Chełm wybuduje schrony. Miasto ma plan

Rada Miasta Chełm jednogłośnie przyjęła kompleksowy plan działania, mający przygotować miasto na różnorodne zagrożenia – zarówno militarne, jak i cywilne. Plan przewiduje powołanie Korpusu Obrony Cywilnej.

"Byliśmy mocni na torze". Opinie po meczu Orlen Oil Motoru z Innpro ROW Rybnik
galeria

"Byliśmy mocni na torze". Opinie po meczu Orlen Oil Motoru z Innpro ROW Rybnik

W piątkowy wieczór Orlen Oil Motor Lublin nie miał problemów z pokonaniem Innpro ROW Rybnik. Lubelskie "Koziołki" wygrały 63:27 i umocniły się na pierwszym miejscu w stawce. Jak mecz podsumowali jego główni bohaterowie?

Wisła Puławy sprawiła sensację wygrywając w Krakowie z Wieczystą

Sensacja w Krakowie. Wisła Puławy ograła Wieczystą!

Za takie historie kibice kochają piłkę nożną. W sobotę skazywana na porażkę Wisła Puławy pokonała w Krakowie tamtejszą Wieczystą i wciąż jest blisko uniknięcia degradacji

36-latek, który w kwietniu miał potrącić nastolatkę, usłyszał zarzuty spowodowania wypadku i ucieczki z miejsca zdarzenia,
RAPORT

Hulajnogi na chodnikach: nie jest bezpiecznie

W Lublinie mężczyzna na hulajnodze potrącił 13-latkę. W Puławach 40-latek jadąc hulajnogą stracił równowagę i przewrócił się na chodnik. Był nietrzeźwy i trafił do szpitala. W Chełmie 12-latka jadąca hulajnogą uderzyła w tył samochodu.

Podobnie jak w pierwszym, tak i w drugim meczu finału Bogdanka LUK Lublin pokonała Aluron CMC Wartę Zawiercie 3:0.
galeria

Drugi mecz finału PlusLigi: Bogdanka LUK Lublin rozbiła Aluron CMC Wartę Zawiercie 3:0 [ZDJĘCIA]

W drugim spotkaniu finałowym o mistrzostwo Polski Bogdanka LUK Lublin pokonała wicemistrza kraju Aluron CMC Wartę Zawiercie 3:0. Do złotego medalu lublinianie potrzebują już tylko jednego zwycięstwa. MVP wybrany został Wilfredo Leon. Trzeci mecz w środę w Sosnowcu, o godzinie 20.30

Puławy pamiętają o 234. rocznicy uchwalania trzeciomajowej konstytucji
zdjęcia
galeria

Puławy pamiętają o 234. rocznicy uchwalania trzeciomajowej konstytucji

Jak co roku mieszkańcy Puław, samorządowcy, przedstawiciele lokalnych organizacji, służb mundurowych, szkół - zebrali przed Pomnikiem Konstytucji, by złożyć przed nim kwiaty i zapalić znicze. Uroczystościom towarzyszyła Puławska Orkiestra Dęta.

Historyczne stroje i polonez na Placu Litewskim. Lublin świętuje 3 maja
zdjęcia
galeria

Historyczne stroje i polonez na Placu Litewskim. Lublin świętuje 3 maja

Zespół Pieśni i Tańca "Lublin" im. Wandy Kaniorowej poprowadził dzisiaj "Poloneza dla Lublina". Tańczących, w tym przedstawicieli lokalnych władz, w historycznych strojach, oglądały tłumy mieszkańców zebranych na Krakowskim Przedmieściu i Placu Litewskim.

Prezydent Duda z apelem do ministra. Upomniał się o Borsuka

Prezydent Duda z apelem do ministra. Upomniał się o Borsuka

W Warszawie zakończyła się oficjalna część obchodów z okazji rocznicy uchwalenia konstytucji 3 maja. W trakcie swojego przemówienia Andrzej Duda wspomniał m.in o projekcie Borsuk, który może zostać polskim hitem eksportowym.

Lublin rozpoczyna świętowanie dnia konstytucji 3 maja. Sesja w trybunale
zdjęcia
galeria

Lublin rozpoczyna świętowanie dnia konstytucji 3 maja. Sesja w trybunale

W Trybunale Koronnym zakończyła się już uroczysta sesja Rady Miasta Lublin, która rozpoczęła oficjalne obchody święta w stolicy Lubelszczyzny. Teraz czas na poloneza, potem m.in. fire show.

W derbach Chełmianka Chełm podzieliła się punktami ze Świdniczanką Świdnik

Chełmianka Chełm podzieliła się punktami ze Świdniczanką Świdnik

W spotkaniu derbowym Chełmianka Chełm zremisowała ze Świdniczanką Świdnik 2:2

Najlepsze kreacje przygotowane w Nałęczowie trafią na finał, ogólnopolski pokaz mody w Warszawie
ekologia
galeria

Młodzież z Nałęczowa uszyła ubrania z opadów. Pokażą je w stolicy

Spódnice, torebki, bluzki, sukienki - a to wszystko z zielonych i niebieskich odpadów. Uczniowie szkół podstawowych z gminy Nałęczów w poniedziałek wzięli udział w akcji "Moda na recykling". We wrześniu pojadą do Warszawy na ogólnopolski finał z udziałem gwiazd telewizji.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium