Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

7 maja 2017 r.
10:32

Smardze - przepisy na jajecznicę, omlet i tagliatelle. Po truflach to najcenniejsze grzyby

0 2 A A
Smardz
Smardz (fot. Fot. Ireneusz Pilipczuk)

Pierwsze smardze pojawiają się w kwietniu. W maju rosną na całego. Na Roztoczu, dookoła Kazimierza Dolnego, w Wąwolnicy. Od października 2014 roku smardz jest pod częściową ochroną. A więc możemy go zbierać i cieszyć się niebywałym smakiem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Smardze są równie tajemnicze jak trufle, których pochodzenie skrywa tajemnica. W średniowieczu botanicy zastanawiali się, czy trufla rosnąca pod ziemią to roślina czy zwierzę. Za sprawą Rossiniego, który nazywał ją Mozartem grzybów, trufla zrobiła kulinarną karierę. Za sprawą Anthelme Brillat-Savarin, autora słynnej „Fizjologii smaku”, karierę zrobiły samrdze.

Smardze w ogrodzie

Ten obiekt westchnień smakoszy jeszcze parę lat temu był pod ścisłą ochroną. Nawet, kiedy urósł w naszym ogrodzie. Na szczęście przepisy zmieniły się w 2014 roku.

Co wynika ze stosownego prawa? Wynika, że smardz „znajduje się na liście gatunków grzybów objętych częściową ochroną w Polsce. Ochroną objęte są okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni”.

Co to oznacza dla smakoszy i grzybiarzy? - Od października 2014 można zbierać na tak zwanych terenach antropogenicznych tzn. zieleńcach, parkach, sadach, ogrodach, trawnikach - mówi Ireneusz Pilipczuk, fotograf i pasjonat przyrody. Smardze właśnie urosły mu w ogrodzie. 

Po zmianie przepisów szansa na upolowanie smardza zdecydowanie wzrosła. Gdzie rosną smardze? Rosną w starodrzewiach. Lubią rosnąć przy drogach, na skraju łąk, w parkach. Smardz dobrze czują się na podmokłych stanowiskach, więc wyrastają często w łęgach i w zaroślach nadrzecznych.

Nie pomylić z piestrzenicą

Ponieważ smardze to nadal rarytas, warto na dozwolonych terenach zbierać je tak, żeby nie uszkodzić grzybni. Należy wyciąć smardza u podstawy lub delikatnie wykręcić z podłoża. Jeśli zrobimy dziurę po trzonie, należy zasypać ją podłożem. Pamiętajcie, że grzybnię uszkadza się przy wyrywaniu, ale także przy rozgarnianiu podłoża.

Smardze są mylone z piestrzenicą kasztanowatą. Oba grzyby mają podobną strukturę nawierzchni. Ale inny kształt.

Piestrzenica ma kształt nieregularnie kulisty, powierzchnię pofałdowaną na podobieństwo mózgu. W środku główka jest pusta, poprzerastana, kremowa. Piestrzenica występuje w całej palecie kolorów. Od barwy żółtobrązowej przez brązową do kasztanowobrązowej. Zawiera lotną substancję toksyczną - gyromitrynę, która może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, uszkadzać wątrobę, śledzionę, nerki, szpiku kostnego i wzroku.

Jajecznica na smardzach

Jan Szyttler pisał, że smardz „najlepszy jest najrańszy, ma smak przyjemny i sobie jedynie właściwy, jeżeli z nim umiejętnie kucharka się obchodzi”.

Smardze mają wyborny smak, dorównują trufli. Są doskonałe do jajecznicy, przedobre faszerowane, a kiedy je ususzymy - wymiatają siłą aromatu.

Jajecznica na świeżych smardzach to poezja smaku. Należy wypłukać (dokładnie) smardze z piasku, pokroić w ćwiartki. Dusić na maśle przez 15 minut, doprawiając solą z pieprzem. Dodać jedną posiekaną cebulę, a jak się zeszkli: jajka.

Smażyć na bardzo małym ogniu często mieszając. Podawać z chlebem z masłem. Jajecznica ma lekko orzechowy smak, bo taki smak mają świeże smardze. Po prostu niebo w gębie.

Omlet ze szparagami i smardzami

Smardze plus szparagi, na której właśnie zaczyna się sezon, to doskonałe kulinarne połączenia. Oto bardzo dobry omlet.

Składniki: 4 jaja, 4 smardze, 4 szparagi, 1 szalotka, masło, sól, pieprz.
Wykonanie: smardze umyć, pokroić na połówki. Szparagi przyciąć na wysokość smardzy. Smażyć na maśle, doprawiając solą z pieprzem.

Na drugiej patelni usmażyć omlet z obu stron. Zsunąć na talerz, udekorować smardzami i szapragami. Coś pięknego.

Cielęcina Brillat-Savarin

Był księciem smakoszy. Jego „Fizjologia smaku” to lektura obowiązkowa i pełna inspiracji. Oto przepis na wyborną cielęcinę ze smardzami w roli głównej.

Autorem tej wyrafinowanej potrawy jest Anthelme Brillat-Savarin, filozof smaku, autor „Fizjologii smaku”. W spisie treści znajdziemy między innymi rozprawki: „Filozoficzna historia kuchni”, „O apetycie”, „O napojach”, „O smakoszach”, „O rozkoszach stołu”.

Zachwycają sentencje autora typu: „Losy narodów zależą od ich sposobu odżywiania się” lub „Deser bez sera jest jak piękna kobieta bez oka”.

Składniki: 1,5 kg cielęciny bez kości, 15 dag wędzonej słoniny, po 400 ml bulionu wołowego i wina, masło, 4 pomidory, 1 bouquet garni, sól, pieprz. Na farsz: 10 dag wędzonej słoniny, 5 szalotek, 5 dag smardzów, 30 dag wątróbki drobiowej, listek laurowy, tymianek, sól, pieprz. Na sos: 15 dag smardzów, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 szalotka, 1 łyżka masła, sól, pieprz.
Wykonanie: posiekaną słoninę stopić na patelni, dodać smardze, szalotkę i wątróbkę, listek, tymianek, pieprz, smażyć 10 minut, ostudzić.

Smardze oczyścić, pokroić, udusić na maśle z szalotką. Posolić, dodać śmietanę, dusić kilka minut. Cielęcinę rozbić na plaster o grubości 2 centymetrów, nałożyć farsz, połowę smardzów, zwinąć w roladę, obłożyć plasterkami słoniny, związać, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, zalać winem i bulionem, dodać pomidory, bouquet garni, sól i pieprz.

Przykryć i gotować dwie godziny na wolnym ogniu. Wyjąć mięso, zredukować sos, pokroić roladę w plastry, skropić sosem, obłożyć smardzami, sos podać osobno.

Tagliatelle ze smardzami

Składniki: jedno opakowanie makaronu, po 4 smardze na osobę, 1 szalotka, 1 małe opakowanie śmietany kremówki, sól, pieprz, parmezan, natka pietruszki.
Wykonanie: wstawić makaron, ugotować na al dente. Na maśle zeszklić szalotkę, dodać smardze pokrojone w ćwiartki. Smażyć 3 minuty, dodać śmietanę, dusić, zredukować sos. Wymieszać z makaronem, na talerzach posypać parmezanem i natką pietruszki.

Skarb

Dla smakosza to smardze suszone. Jeśli uda wam się uzbierać więcej smardzy, należy je suszyć w piekarniku lub specjalnej suszarce.

Mniejsze smardze suszymy w całości, większe kroimy na ćwiartki. Ususzone, doskonale się przechowują. Suszone smardze mają tak silny aromat, że litr suszonych smardzów wystarczy wam na cały rok.

Można dodawać je do jajecznicy, zup, rosołu (wystarczy jeden suszony smardz), duszonych mięs.

Pozostałe informacje

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. 56-latek właśnie usłyszał wyrok.

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę
PO POŻARZE

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę

Zaledwie w kilka godzin internauci uzbierali ponad 180 tys. zł, a kwota cały czas rośnie. Ocalałym pomagają m.in. sąsiedzi i władze gminy

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

Ktoś w Polsce trafił główną nagrodę w loterii Eurojackpot. Rozbił bank, zgarniając ponad 91 mln zł. 13 grudnia okazał się dla niego szczęśliwy.

Mikołajki z Trzydziestką
foto
galeria

Mikołajki z Trzydziestką

W Klubie 30 obchodzono Mikołajki. Wszyscy bawili się wyśmienicie. Impreza na całego. Na parkiecie był ogień. Nie zabrakło największych hitów ostatnich lat oraz wspólnych fotek. Tak się bawi Lublin!

Pogoń Łaszczówka po rundzie jesiennej zajmuje siódme miejsce w zamojskiej klasie okręgowej

Pogoń 96 Łaszczówka liczy na udaną rundę wiosenną w zamojskiej klasie okregowej

W ostatnich latach Pogoń 96 Łaszczówka nadawała ton rozgrywkom najciekawszej ligi świata i kończyła je w ścisłej czołówce. Jednak po rundzie jesiennej obecnego sezonu ekipa trenera Jerzego Bojko zajmuje dopiero siódme miejsce w stawce. W Łaszczówce wierzą jednak, że wiosną będzie zdecydowanie lepiej

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda
Magazyn

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda

Zbliża się finał 24. edycji akcji Szlachetna Paczka, czyli Weekend Cudów. Wolontariusze ruszą z darami do potrzebujących rodzin.

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night
ZDJĘCIA
galeria

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night

W lubelskiej hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbyła się gala Suzuki Boxing Night 32. W walce wieczoru Julia Szermeta pokonała Lenę Buchner.

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

Kacper Stokowski na pewno zaliczy mistrzostwa świata na krótkim basenie do udanych. Do tej pory zawodnik AZS UMCS wywalczył dwa brązowe medale. Jeden w sztafecie 4x100 metrów stylem dowolnym oraz indywidualnie na 100 m stylem grzbietowym. W piątek 25-latek znowu miał okazję wystąpić w finale. Tym razem na 50 m grzbietem. Niestety, musiał się zadowolić piątą lokatą.

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal
ZDJĘCIA
galeria

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal

Szósta wygrana w tym sezonie, a czwarta z rzędu. Start Lublin w piątkowy wieczór przedłużył dobrą passę podczas spotkania z Zastalem Zielona Góra. Gospodarze wygrali 91:82, ale znacznie lepiej spisali się w drugiej połowie. W tym czasie zdobyli 50 punktów, a stracili tylko 32.

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Wybór odpowiedniej szorowarki do dywanów znacząco usprawnia czyszczenie i poprawia efektywność pracy. Warto więc znać różnice między urządzeniami domowymi a profesjonalnymi, by dostosować sprzęt do swoich potrzeb.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium