Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 listopada 2014 r.
12:00
Edytuj ten wpis

TOP 10 restauracji w Lublinie w 2014 r. Gdzie warto zjeść?

0 40 A A

Wybraliśmy 10 najciekawszych restauracji w Lublinie. Nasz ranking jest subiektywny, ułożyliśmy go w porządku alfabetycznym. Braliśmy pod uwagę indywidualność szefów kuchni, nacisk na lokalne produkty, klimat i wystrój miejsca oraz kreatywność samych restauratorów.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
16 stołów

To wciąż ścisła czołówka na kulinarnej mapie Lublina. To autorska kuchnia tworzona przez Piotra Kwiatosza i Jarosława Piłata. To rzadki przypadek, kiedy szefowie kuchni są jednocześnie właścicielami restauracji. W dodatku kładą nacisk na wprowadzanie do karty lokalnych produktów oraz elementów tradycyjnej kuchni z regionu.

Wśród ciekawych dań są: serce w sosie własnym, deska serów regionalnych, krem z modnego topinambura, zupa grzybowa na jagnięcinie lubelskiej, udziec jagnięcy z duszonymi warzywami i grzybami.

Arte del Gusto

To kontynuacja znanej restauracji Auriga, stworzonej przez włoskiego szefa kuchni Ivo Violante. Restauracja serwuje włoską kuchnię na bazie oryginalnych składników sprowadzanych z Włoch. Ma dobre ceny i profesjonalną obsługę kelnerską.

W karcie znajdziecie potrawy stworzone przez Ivo Violante (jak słynne Testicoli di Torro czyli Bycze jądra w sosie truflowo borowikowym), policzki cielęce z żurawiną, świeżą rybę z pieca pieczoną w pergaminie (każdego dnia jest świeża dostawa ryb), rostbef w sosie z zielonego pieprzu i pizzę w pieca opalanego drzewem. Każdego dnia jest także świeża zupa.

Atrium

Włoska restauracja na Starym Mieście w Lublinie. Jako jedyna w Lublinie ma do dyspozycji przepiękne krużganki zwane Małym Wawelem. Jest coś na rzeczy, że od 10 lat jadają tu Włosi, a właścicielka Iwona Baruk osobiście gotuje im makarony.

Makarony z owocami morza są specjalnością restauracji. W dodatku do makaronów podaje się włoskie (nie chińskie) trufle. Zjecie tam wyjątkowo smaczne Saltimbocca alla romana czyli delikatne sznycelki cielęce z szynką i szałwią. A także kotleciki jagnięce z grilla. W karcie cieszy zakładka "Sery i desery”, na finał posiłku można zamówić oryginalne włoskie sery oraz prawdopodobnie najlepsze w mieście desery.

Caffe Trybunalska

Autorskie menu Jarka Saka to największa wartość restauracji. Można tu zjeść przystawki serwowane w wekach, podawane z pieczywem wypiekanym na miejscu. Hitem jest delikatny pasztet z wątróbek kaczych oraz policzki wieprzowe ze smalcem z jabłkiem.

W karcie znajdziecie smaczne zupy, w tym mą ulubioną fasolową z kiełbasą i wędzoną papryką. Dumą szefa kuchni są policzki wołowe serwowane z plackiem ziemniaczanym i kaszanką oraz stek z antrykotu wołowego z masłem bernaise i domowymi frytkami.

Hotel Alter

Choć może się wydawać, że restauracja w tym luksusowym hotelu ma zaporowe ceny, to wcale tak nie jest. Autorskie menu stworzył Wiesław Kurowski, jego dzieło kontynuują uczniowie mistrza. Godna podziwu jest Grasica cielęca na groszku ziemniaczanym w delikatnym sosie tymiankowo-grzybowym. Grasica zwana inaczej animelką (w średniowieczu sądzono, że w grasicy mieszka dusza, po łacinie anima) to wielki przysmak kuchni staropolskiej.

Zjecie tam także prawdopodobnie najlepszą gęsinę w mieście. To pierś gęsia "sous-vide” (technika gotowania w niskiej temperaturze) na musie z lubelskich gruszek, z warzywami i foie gras. Godna polecenia jest także golonka wieprzowa z rurkami z ziemniaka, "kapustą” i sosem piwno-miodowym.

Mandragora

To wciąż więcej niż restauracja. To instytucja kultury z koncertami, spektaklami teatralnymi i wieczorami autorskimi prowadzona przez Izabellę Kozłowską-Dechnik. Atutem jest także bardzo klimatyczne wnętrze, duży ogródek, który współgra z przepięknym portalem nad wejściem.
W menu króluje kuchnia żydowska. Zjecie tu gęsie pipki i żydowski kawior, rosół z szafranem i kreplaszkami, niezłą kaczkę. Wysokie notowania mają także ruskie pierogi z dużą ilością czosnku; prawdopodobnie najlepsze pierogi ruskie w mieście. I o dziwo, to one od początku są wizytówką Mandragory.

Old Pub

Stara dobra klasyka na Starym Mieście. Restauracja, która przecierała szlaki, w której Robert Makłowicz docenił pielmienie, a Piotr Bikont przyjeżdża tu w lecie na świeże szparagi, wciąż ma się dobrze.
Specjalnością Old Pubu jest duży wybór steków z polskiej i amerykańskiej wołowiny. Wciąż zjecie tu najlepszy stek w mieście (T-Bone Steak (600g) podany z domowymi frytkami, sosem pieprzowym i grillowanymi warzywami), bo właściciel Paweł Słonczewski jest ich wielbicielem. W Old Pubie są dobre ryby (szczególnie karmazyn na szpinaku), ostatnio pierogi z sarniny oraz zrazy wołowe rolowane z bekonem i cebulą.

The Olive

Oryginalna żydowska restauracja w Hotelu Ilan świeci mocnym blaskiem na firmamencie kulinarnego Lublina. To jedyne miejsce, gdzie można zjeść oryginalne, koszerne potrawy. Ale największym atutem jest połączenie tradycyjnej kuchni żydowskiej z polską kuchnią staropolską.
Szczególnie polecamy pasztet a'la Singer, placki ziemniaczane lateks, żydowski rosół z kulkami macowymi, doskonały żur gęsiowy z jajkiem, pierś z kurczaka w czarnym sezamie. Restauracja dysponuje także wyborem ciekawych win oraz herbat. Na podkreślenie zasługuje także doskonała męska obsługa kelnerska.

Paleta smaków

Kameralna, rodzinna restauracja na Starym Mieście. Słynie z koncertów oraz ręcznie wyrabianych pralinek. Priorytetem są lokalne produkty oraz świeże warzywa i zioła z ekologicznych upraw. Menu jest wybitnie sezonowe. Pozycji w karcie za dużo nie ma - i to duża zaleta tego miejsca. Szczególnie polecamy świeżutki krem z dyni, z serem dor blue i płatkami migdałów. Zupy są każdego dnia gotowane od nowa, każdą potrawę przyrządza się od początku ze świeżych składników.
Smakosze chodzą tu specjalnie na gęsi pipek w sosie winnym z owocami granatu, podawany z kurkami, bekonem, pomidorkami oraz cebulą, ozorki i faworki cielęce, a ja na swoją ulubioną wątróbkę.

Ulica Miasta

Niezmiennie chodzę tu na żołądki gęsie w sosie własnym lub skwierczące rydze z patelni. Największym wzięciem wśród miłośników domowej kuchni cieszy się królik duszony z warzywami podany z gotowanymi ziemniakami.

Wielkim atutem Ulic Miasta jest wystrój nawiązujący do przedwojennych knajpek Lublina z balkonami i zaułkami oraz prawdziwe kucharki, które gotują tak, jakby gotowały swoim mężom i dzieciom. A wracając do karty: przebojem są dania z gorącego kamienia. To zestaw dla dwóch osób - każdy smaży sobie mięsa, ryby lub warzywa w swoim tempie. Wielkie uznanie za zakładkę z regionalną kuchnią z Lubelszczyzny.
Skomentuj i udostępnij na Facebooku
Czytaj więcej o:

Komentarze 40

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 22 sierpnia 2016 r. o 11:51
0
Na pewno warto będzie zaczekać do połowy września na otwarcie Baru Nóż! Wielka gratka dla fanów soczystych hamburgerów! Nie mogę się już doczekać!
Avatar
MAREK / 26 listopada 2014 r. o 15:21
0

A JA BYŁEM OSTATNIO NA UNII LUBELSKIEJ NA STACJI BENZYNOWEJ NA OBIEDZIE ZA 13,50 ZŁ PALCE LIZAĆ.POLECAM

Avatar
Staly klient / 26 listopada 2014 r. o 15:15
0

Przepysznieeeee jest w restauracji FOCUS na ul.Krasnickiej ! Naprawde polecam,nie pozalujecie :)

Avatar
Gość / 26 listopada 2014 r. o 09:55
0

Czytając recenzje jeśli chodzi o resteurację Arte del Gusto zastanawia mnie jaka to kuchnia?Bycze jądra to danie kuchni hiszpańskiej nie wiem co może mieć wspólnego z kuchnią włoską?

Avatar
Italofil kulinarny / 25 listopada 2014 r. o 13:05
0

Przerażająco subiektywny obraz kulinarnego Lublina, autor zapomniał (albo celowo pominął najwspanialsze włoskie restauracje Lublina, które robią prawdziwą CUCINA ITALIANA! a nie kluchy i buły italiansounding. Jeśli ktoś nie jadł pappardelle z borowikami i suszonymi pomidorami w Dolce Vita, gnocchi alla sorrentina w Bagatto albo pizzy czy buccatinni all'amatriciana w Aventinonie wie gdzie się je dobrze. Naturalniewymienione restauracje mają swoje dania, jednak szkoda, że tak ceniący swoje upodobania autor zawęził swoje horyzonty do miejsc modnych, które zdobywają renomę nie gotowaniem a marketingiem.

Przerażająco subiektywny obraz kulinarnego Lublina, autor zapomniał (albo celowo pominął najwspanialsze włoskie restauracje Lublina, które robią prawdziwą CUCINA ITALIANA! a nie kluchy i buły italiansounding. Jeśli ktoś nie jadł pappardelle z borowikami i suszonymi pomidorami w Dolce Vita, gnocchi alla sorrentina w Bagatto albo pizzy czy buccatinni all'amatriciana w Aventinonie wie gdzie się je dobrze. Naturalniewymienione restauracje mają swoje dania, jednak szkoda, że tak ceniący swoje upodobania autor zawęził swoje horyzonty do miejsc ... rozwiń

Avatar
Gość / 25 listopada 2014 r. o 10:22
0
Wspaniałe jedzenie prosto ze słonecznej Italii. Robione na bieżąco, a nie podgrzewane w mikrofali. Bardzo miła obsługa, czuje się wręcz rodzinną atmosferę. Przystępne ceny, w szczególności w porównaniu z jakością. Jest to bar bez nadęcia, gdzie ...AltroTrattoria bagatto Wspaniałe jedzenie prosto ze słonecznej Italii. Robione na bieżąco, a nie podgrzewane w mikrofali. Bardzo miła obsługa, czuje się wręcz rodzinną atmosferę. Przystępne ceny, w szczególności w porównaniu z jakością. Jest to bar bez nadęcia, gdzie można spotkać zarówno młodych jak i trochę starszych bywalców
Wspaniałe jedzenie prosto ze słonecznej Italii. Robione na bieżąco, a nie podgrzewane w mikrofali. Bardzo miła obsługa, czuje się wręcz rodzinną atmosferę. Przystępne ceny, w szczególności w porównaniu z jakością. Jest to bar bez nadęcia, gdzie ...AltroTrattoria bagatto Wspaniałe jedzenie prosto ze słonecznej Italii. Robione na bieżąco, a nie podgrzewane w mikrofali. Bardzo miła obsługa, czuje się wręcz rodzinną atmosferę. Przystępne ceny, w szczególności w porówn... rozwiń
Avatar
Gość / 25 listopada 2014 r. o 10:18
0

Trattoria Bagatto, to miejsce, w którym jest prawdziwa kuchnia włoska. Smaki autentyczne, o których wielu się nawet nie śniło. Smaki autentyczne, bogate w swojej prostocie, delikatne i subtelne, a za razem pełne włoskiego słońca i ognistego charakteru.
Buon appetito!

Avatar
Michele fiato / 25 listopada 2014 r. o 09:44
0

Bagatto trattoria, un luogo dove la vera cucina italiana. Sapori autentici di cui molti non hanno nemmeno sognato. Sapori autentici, ricchi nella sua semplicità, delicati e sottili, e un tempo pieno di sole italiano e carattere focoso.
Buon appetito!

Avatar
zjadacz / 24 listopada 2014 r. o 23:37
0

hahahhahaha coooo tooo jeeeest  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Avatar
ziibi / 24 listopada 2014 r. o 21:36
0

kebab? sorry ale to ranking dla ludzi którzy lubią jeść coś innego a nie śmiecie...kto w ogóle je kebaby widziąc z czego się one robi

Avatar
Gość / 22 sierpnia 2016 r. o 11:51
0
Na pewno warto będzie zaczekać do połowy września na otwarcie Baru Nóż! Wielka gratka dla fanów soczystych hamburgerów! Nie mogę się już doczekać!
Avatar
MAREK / 26 listopada 2014 r. o 15:21
0

A JA BYŁEM OSTATNIO NA UNII LUBELSKIEJ NA STACJI BENZYNOWEJ NA OBIEDZIE ZA 13,50 ZŁ PALCE LIZAĆ.POLECAM

Avatar
Staly klient / 26 listopada 2014 r. o 15:15
0

Przepysznieeeee jest w restauracji FOCUS na ul.Krasnickiej ! Naprawde polecam,nie pozalujecie :)

Avatar
Gość / 26 listopada 2014 r. o 09:55
0

Czytając recenzje jeśli chodzi o resteurację Arte del Gusto zastanawia mnie jaka to kuchnia?Bycze jądra to danie kuchni hiszpańskiej nie wiem co może mieć wspólnego z kuchnią włoską?

Avatar
Italofil kulinarny / 25 listopada 2014 r. o 13:05
0

Przerażająco subiektywny obraz kulinarnego Lublina, autor zapomniał (albo celowo pominął najwspanialsze włoskie restauracje Lublina, które robią prawdziwą CUCINA ITALIANA! a nie kluchy i buły italiansounding. Jeśli ktoś nie jadł pappardelle z borowikami i suszonymi pomidorami w Dolce Vita, gnocchi alla sorrentina w Bagatto albo pizzy czy buccatinni all'amatriciana w Aventinonie wie gdzie się je dobrze. Naturalniewymienione restauracje mają swoje dania, jednak szkoda, że tak ceniący swoje upodobania autor zawęził swoje horyzonty do miejsc modnych, które zdobywają renomę nie gotowaniem a marketingiem.

Przerażająco subiektywny obraz kulinarnego Lublina, autor zapomniał (albo celowo pominął najwspanialsze włoskie restauracje Lublina, które robią prawdziwą CUCINA ITALIANA! a nie kluchy i buły italiansounding. Jeśli ktoś nie jadł pappardelle z borowikami i suszonymi pomidorami w Dolce Vita, gnocchi alla sorrentina w Bagatto albo pizzy czy buccatinni all'amatriciana w Aventinonie wie gdzie się je dobrze. Naturalniewymienione restauracje mają swoje dania, jednak szkoda, że tak ceniący swoje upodobania autor zawęził swoje horyzonty do miejsc ... rozwiń

Avatar
Gość / 25 listopada 2014 r. o 10:22
0
Wspaniałe jedzenie prosto ze słonecznej Italii. Robione na bieżąco, a nie podgrzewane w mikrofali. Bardzo miła obsługa, czuje się wręcz rodzinną atmosferę. Przystępne ceny, w szczególności w porównaniu z jakością. Jest to bar bez nadęcia, gdzie ...AltroTrattoria bagatto Wspaniałe jedzenie prosto ze słonecznej Italii. Robione na bieżąco, a nie podgrzewane w mikrofali. Bardzo miła obsługa, czuje się wręcz rodzinną atmosferę. Przystępne ceny, w szczególności w porównaniu z jakością. Jest to bar bez nadęcia, gdzie można spotkać zarówno młodych jak i trochę starszych bywalców
Wspaniałe jedzenie prosto ze słonecznej Italii. Robione na bieżąco, a nie podgrzewane w mikrofali. Bardzo miła obsługa, czuje się wręcz rodzinną atmosferę. Przystępne ceny, w szczególności w porównaniu z jakością. Jest to bar bez nadęcia, gdzie ...AltroTrattoria bagatto Wspaniałe jedzenie prosto ze słonecznej Italii. Robione na bieżąco, a nie podgrzewane w mikrofali. Bardzo miła obsługa, czuje się wręcz rodzinną atmosferę. Przystępne ceny, w szczególności w porówn... rozwiń
Avatar
Gość / 25 listopada 2014 r. o 10:18
0

Trattoria Bagatto, to miejsce, w którym jest prawdziwa kuchnia włoska. Smaki autentyczne, o których wielu się nawet nie śniło. Smaki autentyczne, bogate w swojej prostocie, delikatne i subtelne, a za razem pełne włoskiego słońca i ognistego charakteru.
Buon appetito!

Avatar
Michele fiato / 25 listopada 2014 r. o 09:44
0

Bagatto trattoria, un luogo dove la vera cucina italiana. Sapori autentici di cui molti non hanno nemmeno sognato. Sapori autentici, ricchi nella sua semplicità, delicati e sottili, e un tempo pieno di sole italiano e carattere focoso.
Buon appetito!

Avatar
zjadacz / 24 listopada 2014 r. o 23:37
0

hahahhahaha coooo tooo jeeeest  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Avatar
ziibi / 24 listopada 2014 r. o 21:36
0

kebab? sorry ale to ranking dla ludzi którzy lubią jeść coś innego a nie śmiecie...kto w ogóle je kebaby widziąc z czego się one robi

Zobacz wszystkie komentarze 40

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Napis z biało-czerwonych zniczy na dziedzińcu Zamku Lubelskiego
galeria

Napis z biało-czerwonych zniczy na dziedzińcu Zamku Lubelskiego

W poniedziałek wieczorem na dziedzińcu Zamku Lubelskiego z zapalonych zniczy ułożono napis PILECKI. To część akcji "Zapal znicz Pileckiemu", która odbywa się w 11 miastach w Polsce. Odczytano także fragment Raportu Pileckiego. Wydarzenie było częścią obchodów 72. rocznicy śmierci Witolda Pileckiego.

Zabytkowy młyn pod Lublinem czeka na ratunek
Alarm 24
galeria

Zabytkowy młyn pod Lublinem czeka na ratunek

Zabytkowy młyn w Osmolicach Pierwszych czeka na ratunek. Obiekt jest w stanie krytycznym. O jego dalszy los niepokoją się czytelnicy. Być może uda się go uratować przed zawaleniem.

72 lata od śmierci rotm. Pileckiego. Puławianie zapalili znicze
Zdjęcia
galeria

72 lata od śmierci rotm. Pileckiego. Puławianie zapalili znicze

Był 25 maja 1948 roku, gdy w więzieniu przy ul. Rakowieckiej w Warszawie strzałem w tył głowy, na mocy wyroku sądu, stracono rotm. Witolda Pileckiego. Jego historię przypomnieli dzisiaj mieszkańcy Puław biorący udział w akcji "Zapal Znicz Rotmistrzowi".

Więcej bezpieczniejszych przejść w Puławach. Kolejne jeszcze w tym roku

Więcej bezpieczniejszych przejść w Puławach. Kolejne jeszcze w tym roku

Przejścia dla pieszych na Skłodowskiej i Wróblewskiego w Puławach zyskają czujniki ruchu oraz oświetlenie reagujące na ruch. Takie samo rozwiązanie w przyszłym roku może pojawić się na ul. Czartoryskich. W planach jest także poprawa bezpieczeństwa przez niebezpieczne przejście na Piaskowej.

Lubelskie: Przez dwa dni przybyło 25 osób z koronawirusem. Wiemy skąd taki przyrost zachorowań
galeria
film

Lubelskie: Przez dwa dni przybyło 25 osób z koronawirusem. Wiemy skąd taki przyrost zachorowań

Są pierwsze przypadki zakażenia koronawirusem w powiecie włodawskim, który do tej pory był wyspą wolną od Covid-19. Chodzi o pięć osób, które wróciły z pracy za granicą. Trzy z nich to mieszkańcy Śląska, którzy przyjechali pod Włodawę na „bezpieczną” kwarantannę.

Lublin: Odmrożą domy dla seniorów

Lublin: Odmrożą domy dla seniorów

Od 1 czerwca stopniowo uruchamianych ma być 61 działających w Lublinie placówek opieki, w tym domy i kluby seniora, ale także warsztaty terapii zajęciowej, środowiskowe domy samopomocy i kluby samopomocy dla osób z zaburzeniami psychicznymi.

Nagła zmiana trasy linii nr 33

Nagła zmiana trasy linii nr 33

Z powodu przebudowy ronda Honorowych Krwiodawców zmieniono dzisiaj trasę linii autobusowej nr 33.

Ludwin: Samochód wypadł z drogi, kierowcy brak
Alarm 24

Ludwin: Samochód wypadł z drogi, kierowcy brak

Do zdarzenia doszło dziś po południu w Ludwinie.

Uczniowie wrócili do szkół. W Lublinie tłoku nie było

Uczniowie wrócili do szkół. W Lublinie tłoku nie było

Od dzisiaj uczniowie klas I-III mogą brać udział w zajęciach stacjonarnych w szkołach. W Lublinie wzięło w nich udział niewiele ponad 4 proc. dzieci. Na razie tłumów nie ma też na konsultacjach. Większość uczniów siedzi w domach i zdalnie poprawia stopnie, które znajdą się na świadectwie.

Lubelscy posłowie proszą o ratunek dla lotniska

Lubelscy posłowie proszą o ratunek dla lotniska

Bez rządowego wsparcia lotnisko będzie miało problemy z wyjściem z kryzysu, w którym się znalazło. A to z kolei przełoży się negatywnie na sytuację ekonomiczną i turystyczną w całym województwie – mówił poseł Michał Krawczyk (KO) po dzisiejszym spotkaniu Lubelskiego Zespołu Parlamentarnego, który zebrał się w sprawie przyszłości Portu Lotniczego Lublin.

Marszałek nie powie, kogo sowicie wynagrodził. Prezes fundacji dostał elegancko oprawioną odmowę

Marszałek nie powie, kogo sowicie wynagrodził. Prezes fundacji dostał elegancko oprawioną odmowę

Marszałek województwa odmówił udostępnienia Fundacji Wolności danych swoich pracowników, którym przyznał nagrody powyżej 20 tys. zł.

Lublin: Pościg policji za kierowcą. Rozbite trzy samochody, w tym dwa nieoznakowane radiowozy
Zdjęcia
galeria

Lublin: Pościg policji za kierowcą. Rozbite trzy samochody, w tym dwa nieoznakowane radiowozy

Pościg policji za uciekającym kierowcą zakończył się rozbiciem trzech samochodów na skrzyżowaniu al. Kraśnickiej z ul. Jana Pawła II w Lublinie.

Grom Różaniec w czwartej lidze? Klub jest na tak

Grom Różaniec w czwartej lidze? Klub jest na tak

Wiele wskazuje na to, że w przyszłym sezonie w czwartej lidze mogą zagrać także wicemistrzowie „okręgówek”. Decyzję na ten temat powinniśmy poznać na początku czerwca. I jeśli będzie ona pozytywna z okręgu zamojskiego do ligi poza Gryfem Gminą Zamość dołączy także Grom Różaniec

Kukiz w Lublinie o porozumieniu między PiS a Platformą
film

Kukiz w Lublinie o porozumieniu między PiS a Platformą

Działacze Koalicji Polskiej składającej się z PSL i Kukiz 15 rozmawiali dziś w Lublinie o kampanii wyborczej i wyborach prezydenckich, które się nie odbyły, a także planie na następną kampanię przed wyborami, które mogą się odbyć w czerwcu.

Dziś w Lubelskiem 12 nowych zakażeń koronawirusem. W całej Polsce zmarło już 1007 osób
film

Dziś w Lubelskiem 12 nowych zakażeń koronawirusem. W całej Polsce zmarło już 1007 osób

Dwa nowe przypadki zakażenia koronawirusem w województwie lubelskim. W wieczornym raporcie Ministerstwo Zdrowia informuje o 193 nowych przypadkach w całej Polsce.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.