Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 marca 2015 r.
10:15
Edytuj ten wpis

Trzy krainy, dziewięć smaków. Przepisy na najciekawsze potrawy regionalne

0 2 A A

Bezprecedensowy projekt Zasmakuj w Tradycji zakończył się w zeszły piątek premierą albumu "Trzy krainy smaku. Historia, ludzie, kuchnia”. Przez rok towarzyszyliśmy warsztatom kulinarnym, których zadaniem było wydobycie i uchronienie od zapomnienia tradycyjnych potraw. Dziś prezentujemy 9 najciekawszych, które mogą być hitem turystyki kulinarnej w naszym regionie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Trzy krainy smaku to malowniczy i atrakcyjny kulinarnie obszar działania LGD Kraina wokół Lublina, LGD Ziemia Biłgorajska i LGD Ziemi Kraśnickiej. To 57 warsztatów, w których wzięło udział ponad 2 000 mieszkańców powiatu lubelskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego. To 14 odcinków telewizyjnego programu "Zasmakuj w Tradycji” emitowanych na antenie TVP Lublin. To promocja naszych produktów regionalnych na Targach Produktów Regionalnych "Regionalia” w Warszawie i "Agrotravel” w Kielcach. To także cykl pokazów kulinarnych aktorki Bożeny Dykiel, festiwale kulinariów i sztuki ludowej zorganizowane w Dylach, Kraśniku i Radawcu. To w końcu album "Trzy krainy smaku. Historia, ludzie, kuchnia”, który ukazał się w nakładzie 3 tysięcy egzemplarzy.

Kraina wokół Lublina

Trudno wybrać trzy najbardziej intrygujące potrawy, bo było ich kilkadziesiąt. Na pierwszy plan idzie gęsina.

Półgęski zemborzyckie

Składniki: 6 kg piersi gęsich, 20 dag soli kamiennej, 15 dag kolendry, 5 dag pieprzu, szczypta saletry, szczypta ziela angielskiego, 4 listki laurowe, goździki na smak.
Wykonanie: oczyszczone piersi gęsie układać w dużym garnku, przesypując saletrą i przyprawami, utłuczonymi w moździerzu. Nakryć wyparzonym talerzem i odstawić na 2 doby.
Wynieść garnek w chłodne miejsce i marynować od 2 do 3 tygodni, przekładając mięso z wierzchu na spód i odwrotnie. Wyjąć półgęski z garnka, wytrzeć, zawiesić w przewiewnym miejscu na 24 godziny. Następnie opleść sznurkiem jak szynki i wędzić w chłodnym dymie przez tydzień.

Potrawka z parzonej sałaty po bełżycku
Składniki: główka sałaty, pęczek szczypioru, 2 surowe jajka, 20 dag wędzonego boczku, śmietana, sól, ocet do smaku.
Wykonanie: sałatę opłukać, odsączyć, porwać na małe kawałki. Szczypior opłukać, osuszyć, posiekać, dodać do sałaty, posolić.
Na patelni stopić pokrojony boczek do zarumienienia skwarków. Gorącym tłuszczem sparzyć sałatę i wymieszać. Gdy przestygnie, wbić surowe jajka i wymieszać.
Zagotować wodę i powoli wlewać do sałaty, ciągle mieszając, tak by nie powstały grudki z jajek. Dodać śmietanę według uznania, doprawić solą z octem.

Piwo wiejskie Wysokie
Składniki: 10 litrów wody, 1,5 kg cukru, 5 łyżek chmielu, 2 gramy drożdży, podpiwek.
Wykonanie: wodę zagotować, wsypać chmiel i podpiwek. Gotować 3 minuty, zdjąć z ognia. Po czterech godzinach przecedzić, dodać cukier i drożdże. Przelać do butelek.
Jeden dzień trzymać w cieple. Drugiego dnia przenieść do chłodniejszego pomieszczenia. W okresie zimowym trzymać w cieple dwa dni. Na trzeci dzień piwo jest gotowe do spożycia.
Smaki Ziemi Kraśnickiej

Znów trudny wybór, bo przepisów i potraw wyjątkowych spotkaliśmy wiele. Na pierwsze miejsce wybijają się genialne flaki w wykonaniu Otylii Gałat, która recepturę odziedziczyła po mamie i babci.

Flaki po urzędowsku
Składniki: kilogram flaków wołowych, kilogram grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki ), szklanka kaszy jaglanej, 3 cebule, 3 marchewki, seler, pietruszka, lubczyk, sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, olej, masło, około 4 do 5 litrów rosołu z kaczki.
Wykonanie: flaki trzykrotnie obgotować, w czwartej wodzie ugotować do miękkości i odcedzić. Na kaczce ugotować rosół z warzywami. Cebulę zeszklić na oleju z masłem. Dodać pokrojone grzyby i razem dusić. Kaszę opłukać. Flaki, grzyby, kaszę, przyprawy dodać do rosołu i gotować do miękkości kaszy około pół godziny. Doprawić solą i pieprzem. Należy mieszać, aby potrawa się nie przypaliła.

Kiszka ziemniaczana
Rewelacyjne danie, które przygotowała Dorota Panasiewicz z Suchyni.
Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 3 jajka, 50 dag boczku wędzonego, 1 cebula, sól, pierz, jelito cienkie wieprzowe.
Wykonanie: surowe ziemniaki zetrzeć na małych oczkach, odcisnąć sok do osobnego naczynia. Kiedy się ustoi, zlać wodę, a skrobię, która zebrała się na dnie, dodać do masy ziemniaczanej. Boczek pokroić, podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Jajka dodać do startych ziemniaków, wymieszać, dodać podsmażony boczek z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić kiszkę masą ziemniaczaną. Piec w piekarniku w 180° przez półtorej godziny. Całość najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażona na patelni na złoto.

Gicz jagnięca z Pułankowic
Po potrawach z dziczyzny, to kolejny przebój Marty i Stanisława Stelmachów, wprowadzony do karty "Zajazdu Marta”. Obok giczy serwuje się tam także baraninę po staropolsku.
Składniki: 6 giczy jagnięcych, olej, 10 dag cebuli, po 10 dag marchwi, selera, pora, sól, mąka, czosnek, świeży rozmaryn.
Wykonanie: gicze umyć i oczyścić. Warzywa zetrzeć na grubej tarce. Obtoczyć w nich gicze i pozostawić na 3 godziny. Następnie gicze oprószyć mąką i obsmażyć na oleju na rumiano.
Mięso przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia wraz z marchwią i cebulą, podlać wodą i powoli dusić. Przed końcem duszenia dodać roztarty czosnek i świeży rozmaryn.
Smaki Ziemi Biłgorajskiej

Kolejna kraina smaku kusi niebywałymi pejzażami, przysmakami Sztukmistrza w Lublina, zagrodowymi serami, dziesiątkami odmian piroga i sławną żurawinówką. A na pierwszym miejscu są krężałki, na które przepis podaje Krystyna Makuch z Bukowiny.

Krężałki
Na krężałki wybieram raczej nieduże główki kapusty. Najlepiej, żeby kapusta nie była za twarda. Należy przekroić je na pół (jeśli większe główki to na ćwiartki) i ugotować w osolonej wodzie tak, żeby nie była za miękka ani za twarda.
Następnie należy ją odcedzić i zalać zimną wodą. Odcisnąć, układać w naczyniu kamionkowym lub szklanym rozkrojoną częścią do góry, przekładać warstwy kapusty nasionami kopru (można też koprem zielonym) i czosnkiem. Ja jeszcze dodaję marchewkę.
Zalać to wszystko przestudzoną zalewą (na 1 litr przegotowanej wody pół łyżki soli i łyżka cukru). Kapusta kisi się 2-3 dni. Krężałki podaję z posiekaną i posoloną cebulą polaną olejem, najlepiej lnianym.

Maczanka dworska
Znakomite danie przygotowała Danuta Jabłońska z Goraja. Najlepiej smakuje z kociołka, z plackami na sodzie.
Składniki: kilogram wołowiny, 30 dag mąki, 3 cebule, pietruszka, marchewka i papryka pokrojone w kostkę, pół szklanki czerwonego wina, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, czerwona papryka ostra i słodka, pieprz ziołowy.
Wykonanie: mięso kroimy w kostkę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pieprz ziołowy, chili, słodką paprykę.
Mięso obtaczamy w przyprawionej mące i smażymy na oleju lub smalcu. Gdy się trochę obsmaży dodajemy grubo pokrojone cebule. Oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.
Gdy się mięso zarumieni, podlewamy przegotowaną wodą i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina. Można dodać pietruszki, marchewki pokrojonej w kostkę i paprykę. Dusimy około 40-60 minut na małym ogniu.

Karkówka w niedźwiedzim czosnku
To autorski przepis Ewy Woźnicy, która w Kolonii Czernięcin Poduchowny uprawia niedźwiedzi czosnek.
Składniki: kilogram karczku, szklanka czerwonego wina, sól, pieprz, 3 łyżki miodu, listki niedźwiedziego czosnku.
Na marynatę: 2 garście liści czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz, olej.
Na sałatkę: pomidor, ogórek, czerwona papryka, czosnek niedźwiedzi, olej, ocet balsamiczny, sól, pieprz.
Wykonanie: karczek podzielić na grube plastry. Wymieszać składniki marynaty, natrzeć mięso, zostawić na noc w lodówce. Wyjąć z marynaty, obsmażyć mięso na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać czerwonym winem, dodać czosnek niedźwiedzi, doprawić solą z pieprzem. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Warzywa na sałatkę pokroić w kostkę, dodać posiekany czosnek niedźwiedzi, sos z oliwy i balsamico, doprawić według uznania. Podawać z opiekanymi ziemniaczkami oraz sałatką z czosnku niedźwiedziego.

Pozostałe informacje

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night
ZDJĘCIA
galeria

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night

W lubelskiej hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbyła się gala Suzuki Boxing Night 32. W walce wieczoru Julia Szermeta pokonała Lenę Buchner.

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

Kacper Stokowski na pewno zaliczy mistrzostwa świata na krótkim basenie do udanych. Do tej pory zawodnik AZS UMCS wywalczył dwa brązowe medale. Jeden w sztafecie 4x100 metrów stylem dowolnym oraz indywidualnie na 100 m stylem grzbietowym. W piątek 25-latek znowu miał okazję wystąpić w finale. Tym razem na 50 m grzbietem. Niestety, musiał się zadowolić piątą lokatą.

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal
ZDJĘCIA
galeria

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal

Szósta wygrana w tym sezonie, a czwarta z rzędu. Start Lublin w piątkowy wieczór przedłużył dobrą passę podczas spotkania z Zastalem Zielona Góra. Gospodarze wygrali 91:82, ale znacznie lepiej spisali się w drugiej połowie. W tym czasie zdobyli 50 punktów, a stracili tylko 32.

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Wybór odpowiedniej szorowarki do dywanów znacząco usprawnia czyszczenie i poprawia efektywność pracy. Warto więc znać różnice między urządzeniami domowymi a profesjonalnymi, by dostosować sprzęt do swoich potrzeb.

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jak usunąć pleśń ze ściany? To pytanie zadaje sobie wiele osób, których dotknął problem „niepożądanego gościa” w domu. Pleśń jest zarówno problemem estetycznym, jak i zdrowotnym. Warto wiedzieć, co robić, gdy już pojawi się na naszych ścianach oraz w jaki sposób skutecznie się jej pozbyć. Poznajcie sprawdzony środek na niepożądane plamy!

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci
zdjęcia
galeria
film

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci

W nocy z czwartku na piątek w niewielkiej miejscowości Idalin w gminie Józefów nad Wisłą doszło do tragicznego w skutkach pożaru. Z budynku uratowała się matka i czternastoletni syn. Ojciec rodziny i trójka pozostałych dzieci zginęli na miejscu. Sąsiedzi założyli internetową zbiórkę na nowy dom dla pogorzelców.

Oszust spędzi święta w więzieniu

Sukces puławskich policjantów. Oszust trafił do więzienia

Do tymczasowego aresztu trafił 24-latek podejrzany o szereg oszustw wobec seniorów z całej Polski, w tym z Puław. Został ustalony przez puławskich kryminalnych i zatrzymany we Wrocławiu przez tamtejszych policjantów.

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?
QUIZ

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?

Ich nazwiska zna cała Polska, pojawiają się na scenach, boiskach oraz szklanych ekranach. Mało kto wie, że są związani z województwem lubelskim.

Choinka za krew

Choinka za krew

Honorowi dawcy nie będą musieli kupować choinki. W najbliższą środę, leśnicy podarują drzewko każdemu, kto zdecyduje się oddać krew.

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Zamojscy policjanci zatrzymali dwóch złodziei, którzy połasili się na napiwki jednej z restauracji. Grozi im kilka lat więzienia.

Muzyka, wino i śpiew - niedziela na zamku w Janowcu

Muzyka, wino i śpiew - niedziela na zamku w Janowcu

Świąteczne utwory wykonanywane na żywo, stoiska gastronomiczne, kramy z ozdobami, św. Mikołaj, warsztaty plastyczne, animacje z Magicznymi Ogrodami - to wszystko i wiele więcej czeka na wszystkich, którzy w sobotę i niedzielę wybiorą się do zamku w Janowcu.

Jak wyłączyć iPhone’a i go zresetować?

Jak wyłączyć iPhone’a i go zresetować?

Prawdopodobnie większość osób choć raz w życiu musiała zresetować swój telefon. Zazwyczaj użytkownik telefonu jest do tego zmuszony ze względu na to, że urządzenie nie odpowiada i nie można z nim nic zrobić. Smartfon warto jednak zresetować również wtedy, gdy przekazuje się go w użytkowanie innej osobie. Co muszą zrobić posiadacze iPhone’a, by zresetować swoje smartfony?

Nie idzie u siebie, to może pójdzie na wyjeździe? Azoty Puławy zagrają w Lubinie

Nie idzie u siebie, to może pójdzie na wyjeździe? Azoty Puławy zagrają w Lubinie

Trzy porażki z rzędu przed własną publicznością i na razie wystarczy. W niedzielę Azoty Puławy poszukają punktów w Lubinie. Tamtejsze Zagłębie to czwarta drużyna w tabeli Orlen Superligi, tyle że od końca. Spotkanie zaplanowano na godz. 16.

Kinga Linkiewicz idzie jak burza. Podbiła publiczność w Rydze

Kinga Linkiewicz idzie jak burza. Podbiła publiczność w Rydze

Wokalny talent Kingi Linkiewicz przekracza kolejne granice. Tym razem, 23-latka podbiła Rygę. To jej jedenasty międzynarodowy sukces.

Lublin ogłasza konkurs na realizację programu „Dzielnice Kultury”

Lublin ogłasza konkurs na realizację programu „Dzielnice Kultury”

Miasto Lublin ogłosiło konkurs na realizację zadań z zakresu kultury i sztuki w ramach programu „Dzielnice Kultury” na 2025 rok. Oferty można składać do 30 grudnia 2024 roku.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium